Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Idriz

#201 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by Idriz »

VCorp wrote:Je li bar neko puši priče od ovog ovdje lika ? :lol: Ako ste nam iz ljubavi uradili u zadnjih 100 godina genocide i pokolje, onda šta bi tek bilo da nas mrzite ...
Ti kao nacionalista imas viktimolisku interpretaciju istorije tipa jadni bosnjaci zrtve milijardu genocida. Ali ako obratis paznju to rade i srpski nacionalisti i hrvatski i svaki drugi... svi su jadni ugrozeni.

Pokusaj izaci iz nacionalistickog okvira razmisljanja.
spreca

#202 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by spreca »

Idriz wrote:
Ja nisam Srbin.
jel se to dichis time? :mrgreen:
bach

#203 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by bach »

Ragibe, hodi bre ovamo nećemo ti ništa...

Oko pete minute se to čuje...Za mene najstrašniji snimak proteklog rata, dok odvode ovog starca u bijelom mantilu...

Idriz

#204 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by Idriz »

spreca wrote:
Idriz wrote:
Ja nisam Srbin.
Nacionalnosti su izmisljena stvar.
Drvosjeca iz Dejcica

#206 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Idriz wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Idriz wrote: Bosnjaci n8su Bosna i Hercegovina vec samo jedan od njenih ravnopravnih dijeliva. Vidis, upravo ta pozicija da Bosnjaci = BiH pa se moze porediti sa Slovenijom je jedan od uzroka rata.
Kako nisu? Ja Dodika uzimam za ozbiljno kada kaže ono BiH nepostojeća država, ovo, ono...daje se vi Srbi dogovorite jeste li za BiH ili ne. :oops:
Ja nisam Srbin.
Nebitno, govoriš afirmativno za tu politiku Srba. Dakle ako Srbi nisu za BiH, a Dodik kaže da nisu, zar Bošnjaci onda s pravom ne smatraju da je BiH=Bošnjaci. Nisu li tome upravo doprinjeli Srbi odbacivajući BiH kao svoju domovinu?
Edin H.

#207 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by Edin H. »

Idriz wrote:
spreca wrote:
Idriz wrote:
Ja nisam Srbin.
Nisu nacionalnosti, nego religije su ubleha!
Drvosjeca iz Dejcica

#208 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

bach wrote:Ragibe, hodi bre ovamo nećemo ti ništa...

Oko pete minute se to čuje...Za mene najstrašniji snimak proteklog rata, dok odvode ovog starca u bijelom mantilu...

Ma ja a mislim i 95% drugih Bošnjaka u ovoj državi nemaju dileme šta Srbija želi od BiH. Samo oni koji se kriju pod imenima Bošnjaka imaju nedoumice.
Idriz

#209 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by Idriz »

Idriz wrote:
Kako nisu? Ja Dodika uzimam za ozbiljno kada kaže ono BiH nepostojeća država, ovo, ono...daje se vi Srbi dogovorite jeste li za BiH ili ne. :oops:
Ja nisam Srbin.
Nebitno, govoriš afirmativno za tu politiku Srba. Dakle ako Srbi nisu za BiH, a Dodik kaže da nisu, zar Bošnjaci onda s pravom ne smatraju da je BiH=Bošnjaci. Nisu li tome upravo doprinjeli Srbi odbacivajući BiH kao svoju domovinu?
Mi smo govorili o raspadu Jugoslavije a ti sad prebacujes na Dodika.
Idriz

#210 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by Idriz »

Edin H. wrote:
Idriz wrote:
spreca wrote:
Ja nisam Srbin.
Nisu nacionalnosti, nego religije su ubleha![/quote]
Religije naravno su osnovna laz prije svega, ali i nacionalnosti. Nisu utemeljene na genetici. Znaci samo su stvar zamisljenog identiteta. Dupli apsurd ako je taj identitet jos i religijski.
Drvosjeca iz Dejcica

#211 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Idriz wrote:
Jebiga rekao si da BiH nije jednako Bošnajci te da su tu ravnopravni i ostali. Ja te pitam kako onda predstavnik Srba ( da mu ne pominjemo ime) u BiH govori da je Bosna nepostojeća država. Ne može BiH biti malo Srpska kada treba a malo nepostojeća država. Zato sam i rekao da se Srbi dogovore jesu li za BiH ili ne. Ako nisu onda nemaju pravo osporavati Bošnjacima da BiH bude jednako što i Bošnjaci. Izvini, nije do mene već do vaše logike. :mrgreen:
Edin H.

#212 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by Edin H. »

Idriz wrote:
Edin H. wrote:
Nisu nacionalnosti, nego religije su ubleha!
Religije naravno su osnovna laz prije svega, ali i nacionalnosti. Nisu utemeljene na genetici. Znaci samo su stvar zamisljenog identiteta. Dupli apsurd ako je taj identitet jos i religijski.
Da, ali postoje kulturoloske, obicajne i regionalne razlicitosti, dok dvije, manje vise genetski identicne osobe mogu pripadati razlicitim religijama.
dezurni_ucenik

#213 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by dezurni_ucenik »

Idriz wrote:
dezurni_ucenik wrote:
zateznistub wrote: Ako provociras, dobro ti ide,

ako je bilo sta drugo onda si ili nepimen, premlad...ili glup!

Ne primajte se na ovog cetnickog trola. Provocira vec duze vrijeme.
To sto ti imas problem sa elementarnim razumjevanjem ne cini mene provokatorom a jos manje cetnikom.

Jah, mrzis religije, mrzis nacije, a vidi se da ti Bosnjaci nisu dragi, sto se ne moze reci za tvoje misljenje o Srbima.
Idriz

#214 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by Idriz »

Idriz wrote:
Jebiga rekao si da BiH nije jednako Bošnajci te da su tu ravnopravni i ostali. Ja te pitam kako onda predstavnik Srba ( da mu ne pominjemo ime) u BiH govori da je Bosna nepostojeća država. Ne može BiH biti malo Srpska kada treba a malo nepostojeća država. Zato sam i rekao da se Srbi dogovore jesu li za BiH ili ne. Ako nisu onda nemaju pravo osporavati Bošnjacima da BiH bude jednako što i Bošnjaci. Izvini, nije do mene već do vaše logike. :mrgreen:
Bih je prostor. Jednako je legitimno za gradjane sa tog prostora zalagati se za to da taj prostor bude drzava za sebe ili dio druge drzave. To vrijedi i za Srbiju itd. Jednako je legitimno zeljeti otcjepljenje Sandzaka kao i Srbiju bez pokrajina itd. Nema sukoba s logikom.
prog321

#215 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by prog321 »

Moraju se prvo bosanski Srbi između sebe dogovoriti jesu li za BiH i da li žele biti njezin sastavni dio.
Ako ne žele onda neka se ne čude ako ih niko ne ubraja :-D
bach

#216 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by bach »

Idriz wrote:
Bih je prostor. Jednako je legitimno za gradjane sa tog prostora zalagati se za to da taj prostor bude drzava za sebe ili dio druge drzave. To vrijedi i za Srbiju itd. Jednako je legitimno zeljeti otcjepljenje Sandzaka kao i Srbiju bez pokrajina itd. Nema sukoba s logikom.
Želiš reći da je legitimno da granica Srbije i BiH bude na Trebeviću? A granični prelaz na Kozjoj Ćupriji?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#217 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Ne sporim da imas svoja saznanja o nacinima kako "purgeri" razmisljaju. Postujem ako mislis da su utemeljenija i sveobuhvatnija od saznanja nekoga ko je zivio, saradjivao, trgovao, druzio se i izlazio sa tim ljudima.

Najveca razlika, a to je ono sto tebi promice, je cinjenica da je Hrvatska svoje nacionalno pitanje rijesila. Znamo kako, nije tema. Niko nema aspiracija spram njenog teritorija, nema rusilackih faktora iznutra i ostala im je lagodna pozicija medjusobonih prepucavanja, izmedju ljevice i desnice. Eh zbog toga im nisu interesantni ni Bosnjaci ni Srbi. Jer cak ni skupa, brojcano ni politicki ne predstavljaju nikakvu prijetnju Hrvatskoj.

Ali :D Zapij se u kafani sa nekim slabo do prosjecno obrazovanim Hrvatom, pa pokreni neke od ovih nacionalistickih teza, pa ces vidjeti :D To sto ti padas na slatkorijecivost Mesica i Josipiovica, ne znaci da narod prica i misli isto. Narod nikad nije isto sto i njegova politicka vlast. A mi koji smo osjetili "prijateljstvo" sa Hrvatima, kojima ni golub nije mogao uci u grad za vrijeme blokade, imamo pravo na svoje misljenje zar ne? Nema potrebe da se podsjecamo gdje je ko bio tad. Ili mozda ima?

A mitomanije na ovim prostorima je uvijek bilo i uvijek ce je biti. Pogonsko gorivo za masovnu hipnozu, a hipnotizirani rade svasta. Ali ako ti mislis da se ljudi u Srbiji iskljucivo bave tim i samo o tome razmisljaju, bice da je to jedan jako fasisticki zakljucak.
Neko vidi a neko ne zeli da vidi. Ne iznenadjuje me relativizacija od nekoga ko je svojevremeno se sprdao na racun bosanskog jezika. Pokusavam da te shvatim kao individualca - ali mi precesto podastiras pricu tabora.
Sprdao se na racun sopstvenog maternjeg jezika? Nije lijepo to sto lazes.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#218 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by _BataZiv_0809 »

_BataZiv_0809 wrote: Ne sporim da imas svoja saznanja o nacinima kako "purgeri" razmisljaju. Postujem ako mislis da su utemeljenija i sveobuhvatnija od saznanja nekoga ko je zivio, saradjivao, trgovao, druzio se i izlazio sa tim ljudima.

Najveca razlika, a to je ono sto tebi promice, je cinjenica da je Hrvatska svoje nacionalno pitanje rijesila. Znamo kako, nije tema. Niko nema aspiracija spram njenog teritorija, nema rusilackih faktora iznutra i ostala im je lagodna pozicija medjusobonih prepucavanja, izmedju ljevice i desnice. Eh zbog toga im nisu interesantni ni Bosnjaci ni Srbi. Jer cak ni skupa, brojcano ni politicki ne predstavljaju nikakvu prijetnju Hrvatskoj.

Ali :D Zapij se u kafani sa nekim slabo do prosjecno obrazovanim Hrvatom, pa pokreni neke od ovih nacionalistickih teza, pa ces vidjeti :D To sto ti padas na slatkorijecivost Mesica i Josipiovica, ne znaci da narod prica i misli isto. Narod nikad nije isto sto i njegova politicka vlast. A mi koji smo osjetili "prijateljstvo" sa Hrvatima, kojima ni golub nije mogao uci u grad za vrijeme blokade, imamo pravo na svoje misljenje zar ne? Nema potrebe da se podsjecamo gdje je ko bio tad. Ili mozda ima?

A mitomanije na ovim prostorima je uvijek bilo i uvijek ce je biti. Pogonsko gorivo za masovnu hipnozu, a hipnotizirani rade svasta. Ali ako ti mislis da se ljudi u Srbiji iskljucivo bave tim i samo o tome razmisljaju, bice da je to jedan jako fasisticki zakljucak.
A dobro, nisi jedini koji si živio u HR, provede i drugi dosta vremena tamo mimo godišnjih, imaju rodbine...itd. Generalno ja kao Bošnjak nisam primjetio ništa negativno, čak šta više osjetio sam simpatije kada čuju da sam iz Sarajeva pogotovo Istra i Zagreb. Ali poštujem da je neko doživio i negativna iskustva, svega ima kao u svakom narodu. Samo ne bih se složio sa tobom u jednom a to je kada kažeš mitomanija. OK, generalno je ima na svim stranama ali kada jednom narodu zabranjuješ jezik, isoriju i to kroz institucije to više nije mitomanija već upravo ova zadnja podebljana riječ. :oops: To je razlika između Srbije i Hrvatske. :wink:
Sve je to lijepo kad odes u Makarsku na more, u bozicni shopping u Zagreb ili na seminar u Rijeku. Ali hajde probaj doci zivjeti, pa ces vidjeti...

Da budem posten nisam imao nesto eksplicite losih iskustava, a i ona koja su bila takva uglavnom su sa zapadnim Hercegovcima kojih je pun Zagreb.

Domicilnim si simpatican kao haso iz vica (na sta haznadar fatmirovski pizdi) i to je to. Mada cim kazes ime, vidis promjenu na faci, a onda redovno spomenu Sarajevo i cevape i tako nesto sto bi trebalo biti kao bosanski trademark, a nidje veze..
LBVIEW

#219 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by LBVIEW »

A pazi ti argumentacije, kao Srbe duboko vrijeđa 1. mart a Bošnjake kao ne vrijeđa 9. januar! :? Volja srpskog naroda...ima li volje ostalih naroda ili je volja Srba u BiH iznad volje ostalih naroda? I umjesto da smiruje tenzije on ih još podgrijava. Da je rekao eto mi se ne slažemo sa 1. martom ali smatramo da je neophodan kompromis. Hajmo ukinuti 9. januar i 1. mart i naći kompromis. :roll:
Pa ultimativno pozivanje na tu serpsku volju objasnjava kako oni ustvari gledaju na prava drugih i sta su,ukoliko se neko drzne istu dovesti u pitanje, pozivajuci se na npr. demokratsku praksu koja je za sve druge osim za njih same iznad te imaginarne kategorije,spremni uciniti.Najzalosnije,i po one koji s njima dijele zivotni prostor i najopasnije je to,sto ni nakon svega sto je ta volja prouzrokovala, istu smatraju i dalje neupitnom.
hAZNADAR

#220 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by hAZNADAR »

Zvijezdica91 wrote:
Pa sta su tvoji postovi nego psihoanaliza naroda (odnosno Srba i Bosnjaka)? Ja zivim u Beogradu (svako moze provjeriti IP-adresu) i znam o cemu pricam.

Jeste da Srbi smatraju Albance i Hrvate "legitimnijim" od Bosnjaka u nacionalnom smislu (u tom smislu cak imaju vise postovanja prema Albancima, puno rijedje svojataju Albance nego Hrvate :D). Ali recimo u Beogradu, i u Srbiji generalno, ta mrznja prema Bosnjacima nije toliko strasna koliko ti mislis. Prema Albancima mozda jeste, u smislu da su cak i liberalni Srbi skloni losem misljenju o njima. (Sjetih se rijeci jednog poznanika, mlad, neopterecen nacionalizmom inace: "ja nikog ne mrzim ali oni brate jesu odvratan narod").A prema Bosnjacima...ne bih rekla da je mrznja najbolja rijec...jednostavno ih/nas ne smatraju narodom u pravom smislu te rijeci.
Ne ovo sto pisem nije psihoanaliza vec citiranje Srba.

Kada Srbi pisu o Bosnjacima da bjeze od istine o svom porijeklu, da znaju da su bivsi Srbi a kriju to od sramote i izmisljaju historiju,.. - to je glup pokusaj psihoanalize na osnovu stereotipa. Jer Bosnjaci tako o sebi ne govore niti igdje takvo sto sami kazu o sebi.

Kada Bosnjaci tvrde i moja malenkost da Srbi posmatraju sa visoka na Bosnjake, da im ne priznaju jezik, naciju, historiju,.. da ih smatraju genetskim otpadom i da ih gledaju kroz prizmu mitomanije - to nije psihoanliza vec citiranje. Sami Srbi neprestano provlace poturice i izdaje vjere, kroz sve je jedan moguc i nemoguc kontekst. Sami tvrde pocev od politicara i intelektualaca pa do obicnih ljudi da ne postoji ni bosnjacka nacija niti bosanski jezik. Hrvati eto pored svega imaju rodoslov od stoljece sedmog, Albanci bar jezik,.. pa se stoga bar postuju. Bosnjaci ne i sami Srbi se svakodnevno trude da na mnogo nacina objasne zasto.

Mrznja ili prezir - svejedno - svakako nas rangiraju nize nego bilo koji drugi narod i to si i sam/a donekle priznala.
Tony Soprano

#221 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by Tony Soprano »

VCorp wrote: Šta patetisati ? Kod mene nikad nisu živjeli Srbi, u Jugoslaviji pored 98 % bošnjačkog stanovništva SVE I JEDAN direktor od osnovnih do srednjih škola, i kod svake firme je bio Srbin. Ukućani mi ležali u zatvoru zbog izjave da su Bosanci. Nadređeni nam Srbi su za vrijeme vojske i školovanja uvijek nas pitali šta smo po nacionalnosti i ismijavali nas i ponižavali pred ostalima jer nismo mogli da kažemo kako stoje stvari. Srbovanja i držanja Srba za vrijednije i više od nas je uvijek bilo, a kad je došao moment da se nama omoguće ista prava onda je bio problem i ime nam priznati. Ali nije bio problem da Bošnjaci ginu za Jugoslaviju u WWII. Ako postoji jedan narod da je istinski volio tu zemlju onda smo to mi a u njoj je nama i Albancima učinjeno najviše nepravde, i to zna se zbog kojeg naroda najviše.

Jugoslaviju su rasturili Srbi, dovoljno je pogledati da su skoro ekskluzivno Srbi s Crnogorcima ( za koje ionako Srbi naravno tvrde da su Srbi )napadali Hrvatsku, Bosnu, Kosovo a po žrtvama je dovoljno vidjeti da tu nije bio plan pobjede i zauzimanja teritorija radi stabilizacije Jugoslavije već je plan bio karaktera etničkog čišćenja sudeći po tome da je civila najviše nastradalo. Poslije učestvovanja u ratu sa nepunih 18 godina od prvog dana ne postoji nijedan Srbin na svijetu koji mene može uvjeriti da ste namjeravali sačuvati BiH u Jugoslaviji kad ste ubili u hiljadama civila više nego vojnika. Armija BiH kakva god da je bila i ko je upravljao njom je i dalje jedina pravno legitimna vojska Bosne i Hercegovine iz tog vremena jer je ona vođena iz Bosne i u njoj je bilo i Srba i Hrvata koji su se pitali mnogo i na najvišem nivou dok su ostale dvije paravojske vođene od strane Miloševića, odnosno Tuđmana čija je namjera za podjelom Bosne između Srbije i Hrvatske dokazana činjenica.

Džabe si došao uvjeravati bilo koga tu u te svoje priče, samo je pitanje momenta kad ćeš povući do kraja živac nekome tu da ti počne psovati i vrijeđati te, bolje se prebaci na koji drugi forum jer raja danas lako prepoznaje '' ko nas to bre zavadi '' fazone. Dokle se ne promijeni svijest srpskog naroda, dok nam se ne izvinete za agresiju, genocid, uništenu državu koju nastavljate uništavati nema od normalnog dijalog i pomirenja ništa.

Ja ne znam šta ćeš ti tu, zašto si došao ? Šta hoćeš od nas ? Da kažemo da je ok to što ste nas klali ? Da kažemo nema veze, dešava se ? Nema toga, mi svi imamo i škole i internet danas i zvijerstva nad nama neoružanim iz devedesetih su udaljena jednim klikom isto tako kao i komentari ispod koji najavljuju nove pokolje i pokazuju kako su vam odgojene nove generacije. Mi s vama moramo živjeti koliko moramo, morat ćemo se u budućnosti više poštovati i normalizirati odnose ali za mene lično je završena priča s vama. Nakon što ste mi u tri rata poklali familiju bezveze treba da sjedim s nekim Srbinom i da se stalno mislim u glavi je li isti kao onaj moj drugi komšija koji je ubijao i klao nas a odrastao je sa mnom. Meni to ne treba niti želim da se igram sa glavom svoje djece, vi na svoju stranu i mi na svoju a kad se vidimo preko nišana onda će biti meni lako pucati po vama kao vama po nama devedesetih.
Potpisujem od rijeci do rijeci. :thumbup:
prog321

#222 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by prog321 »

Rijetko priznajem, ali ima istine u Haznadarovim rijecima. Iako mislim da on posmatra taj fenomen sa antropoloskog aspekta a ja mislim da se samo radi o etnorasistiskoj ideoloskoj falangi.
Naime, sve civilizacije svijeta su prestavljane od predatorskih nacija kao nistavne, nepostojece otpatke ljudske rase.
Takav nacin shvatanja im pomaze da onog drugog posmatraju kao manjeg covjek, samim time nije vrijedan kao oni, samim time njegov zivot ima manju vrijednost. Znaci, lakse ga je odstrijeliti.
Odatle potice i ono Vucicevo sto Muslimana za jednog Srbina. :-D
hAZNADAR

#223 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by hAZNADAR »

Martinez_ wrote:
hAZNADAR wrote: Ovo sto sam rekao o Srbima nije na osnovu psihoanalize vec na osnovu njihovih samih izjava, zelja, i sto je najbitnije - djela.
Cinjenica je da su napravili etnicko ciscenje i cinjenica je da prostor gdje zive uglavnom nazivaju svojim a ne zajednickim. neko to konta a neko ne. A neko se smije i kada mu prst pokazes.

Nemoj se samo baviti psihoanalizom čiji je zaključak da Srbi ne smatraju Bošnjake sebi ravnima, kad si evo ti prvi, ali i speca, Danguba, fudo....takoreći većina forumaša....razvili odbrambeni refleks na sve da se odgovori:
Ne treba meni psihoanaliza niti odbrambeni refleks. Srbi sami svakodnevno potvrdjuju da Bosnjake sebi ne smatraju ravnima. Sami to govore, pisu,.. pocev od politike, intelektualaca, zakonodavstva,.... ja samo to uzmem zdravo za gotovo.

Kada Srbi pisu o Bosnjacima da bjeze od istine o svom porijeklu, da znaju da su bivsi Srbi a kriju to od sramote i izmisljaju historiju,.. - to je glup pokusaj psihoanalize na osnovu stereotipa. Sami Bosnjaci takvo sto ne govore i takvo sto ne "priznaju". Znaci psihoanaliza a ne prenosenjenecea sto sami pisemo. U stvarnosti Bosnjake zaboli q za srednjim vijekom, etnogenezom i sl.
Kada pisu da Bosnjaci hoce da Srbima preimenuju naciju i jezik u BiH - to je samo tumacenje Bosnjaka kroz svoj sablon vjerovatno zato sto ispran mozak nema kapaciteta sagledati na drugi nacin. A Bosnjaci sami ne pisu o projektu preimenovanja necije nacije i jezika - jer ih isto i za tim zaboli q.
a vidi sad sa druge strane

Kada Bosnjaci tvrde i moja malenkost da Srbi posmatraju sa visoka na Bosnjake, da im ne priznaju jezik, naciju, historiju,.. da ih smatraju genetskim otpadom i da ih gledaju kroz prizmu mitomanije - to nije psihoanliza vec citiranje, zakon i realnost danasnjice. Sami Srbi neprestano provlace poturice i izdaje vjere, kroz sve je jedan moguc i nemoguc kontekst. Sami tvrde pocev od politicara i intelektualaca pa do obicnih ljudi da ne postoji ni bosnjacka nacija niti bosanski jezik. Portali prepuni toga. Sta da zakljucim onda? Hrvati eto pored svega imaju rodoslov od stoljece sedmog, Albanci bar jezik,.. pa se s'toga bar postuju. Bosnjaci ne i sami Srbi se svakodnevno trude da na mnogo nacina objasne zasto.

Zakljucak - niko od nas nije sjajan i cvecka,... ali imamo svi neke originalne gluposti i koliko god na smo slicni u nekim stvarima - u nekima smo dijametralno suprotni.
Idriz

#224 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by Idriz »

hAZNADAR wrote:
Zvijezdica91 wrote:
Pa sta su tvoji postovi nego psihoanaliza naroda (odnosno Srba i Bosnjaka)? Ja zivim u Beogradu (svako moze provjeriti IP-adresu) i znam o cemu pricam.

Jeste da Srbi smatraju Albance i Hrvate "legitimnijim" od Bosnjaka u nacionalnom smislu (u tom smislu cak imaju vise postovanja prema Albancima, puno rijedje svojataju Albance nego Hrvate :D). Ali recimo u Beogradu, i u Srbiji generalno, ta mrznja prema Bosnjacima nije toliko strasna koliko ti mislis. Prema Albancima mozda jeste, u smislu da su cak i liberalni Srbi skloni losem misljenju o njima. (Sjetih se rijeci jednog poznanika, mlad, neopterecen nacionalizmom inace: "ja nikog ne mrzim ali oni brate jesu odvratan narod").A prema Bosnjacima...ne bih rekla da je mrznja najbolja rijec...jednostavno ih/nas ne smatraju narodom u pravom smislu te rijeci.
Ne ovo sto pisem nije psihoanaliza vec citiranje Srba.

Kada Srbi pisu o Bosnjacima da bjeze od istine o svom porijeklu, da znaju da su bivsi Srbi a kriju to od sramote i izmisljaju historiju,.. - to je glup pokusaj psihoanalize na osnovu stereotipa. Jer Bosnjaci tako o sebi ne govore niti igdje takvo sto sami kazu o sebi.

Kada Bosnjaci tvrde i moja malenkost da Srbi posmatraju sa visoka na Bosnjake, da im ne priznaju jezik, naciju, historiju,.. da ih smatraju genetskim otpadom i da ih gledaju kroz prizmu mitomanije - to nije psihoanliza vec citiranje. Sami Srbi neprestano provlace poturice i izdaje vjere, kroz sve je jedan moguc i nemoguc kontekst. Sami tvrde pocev od politicara i intelektualaca pa do obicnih ljudi da ne postoji ni bosnjacka nacija niti bosanski jezik. Hrvati eto pored svega imaju rodoslov od stoljece sedmog, Albanci bar jezik,.. pa se stoga bar postuju. Bosnjaci ne i sami Srbi se svakodnevno trude da na mnogo nacina objasne zasto.

Mrznja ili prezir - svejedno - svakako nas rangiraju nize nego bilo koji drugi narod i to si i sam/a donekle priznala.
koji srbi? samo je biljana plavsic nesto tako rekla iako sama kao geneticarka zna (zato je i rekla) da je to neutemeljeno i da je samo propaganda.

seselj to nikada nije rekao. kusturica je pojam srbina u srbiji bez obzira na svoje porijeklo. mehmed pasa solokolovic je na "politikonoj" listi najvecih srba svih vremena konkurisao za najveceg srbina i bio je medju top 10. mesa selimovic i skender kulenovic kotiraju jako visoko u srpskoj nacionalnoj svijesti ako hoces i u nacionalistickj. srbi muslimane bosnjake smatraju srbima koji su presli na islam, to je tacno ali to "genetski otpad" jednostavno nije zastupljeno u vecinskoj mjeri - mnogo manje je zastupljeno nego ideja da su srbi vlasi i 500 godisnji turski genetski otpad kod bosnjaka nacionalista.
hAZNADAR

#225 Re: Šta Srbija želi od BiH i zašto je tako neprijateljski nastrojena prema nama?

Post by hAZNADAR »

Martinez_ wrote:Nije stvar u tome da ja dokažem suprotno već što i vi Srbe ne smatrate sebi ravnima. Pogan genocidna pu pu da se s njima poredite.
Time samo odajes svoje poglede pa mislis da je to sablon koji vrijedi i za druge. Jasno je da si ispran mitomanijom cim smatras da je to neko opce pravilo.

Bosnjaci Srbima ne negiraju naciju i jezik. Niti institucionalno, niti pravno, a i na forumima se to rijetko procita.

Srbi negiraju Bosnjacima i naciju i jezik,.. makar se radilo samo o imenu. I institucionalno i pravno a internet je prepun toga. Mozes se do mile volje truditi da Bosnjacima nabacis isti dio krivice ali ti opcepoznate cinjenice i fakte ne idu u prilog. Mozes i naci pokoji forumski citat, fatmirov fasisticki pamflet,.. ali to na vazi nije ni izbliza tesko kao opci srpski standard o Bosnjacima koji nemaju ni nacije, ni jezika, ni historije,.. neces naci intelektualno tijelo u Bosnjaka koje tvrdi da srpski jezik ne postoji sa tim imenom i da se treba nazvati srbijanski, niti ces naci igdje zakon da ne moze biti srpski jezik.

Svakom pametnom dovoljno - sustina svega. Ne postoji ljubav prema Srbima ali nisam primijetio starcevicanske ili mitomanske teorije nize rase, nize civilizacije i sl. Imaju Bosnjaci masu mana i negativnosti ali mitomanija i rangiranja nizih su originalno srpska posla.

I u ovoj temi bitna stvar koja itekako objasnjava odnos Srbije prema BiH.
Locked