Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

jeza u ledja

#201 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Bojim se da je obratno. Tebi se ne svidja sta ja pisem. Usao si u raspravu navijacki, sto samo po sebi ne bi bio problem da ti stil rasprave nije da odbacujes sve sto se ne slaze s tvojim opredjeljenjem, optuzujuci druge na djetinjast nacin.

Tebi se ne svidja sta ja pisem i kad ti podastrem gomilu argumenata potkrepljenih nepobitnim faktima ti nemas nikakav odgovor. I kad ti neko odgovori na slican nacin tvom "misli svojom glavom" i "ne znas o cemu pricas" retorikom, onda se lafo uvrijedis.

Sad da ja tebi docaram kako se bih ja mogao pristrasno argumentovati. Neki dan emisija "All In", Chris Hayes, na MSNBC, i isjecak koji govori upravo o podrskama manjina Demokratskim kandidatima. Znaci emisija od prije 2 dana, i kaze ovako:
Recent polling indicates that Clinton continues to lead nationally among non-white voters by as much as bla bla...
A na ekranu slika brojki i pise sljedece:
Black voters: Clinton 63%, Sanders 20%
Latino voters: Clinton 54%, Sanders 33%

i dalje nastave pricati na tu temu....

I sad da sam ja kao ti, odnosno da se ponasam navijacki, ja bih poletio da to postavim na forumu. Medjutim, ono sto Chris Hayes ne napominje je ono sto pise malim slovima na ekranu, a to je:
Source: NBC News/Survey Monkey, Jan 4-10.

I pazi, to je njima "recent polling", a znamo koliko je Sanders imao name recognition zadnjih mjesec dana i koliko je skocio da uopste bude konkurentan Clintonovoj. Ja kad sam to vidio, rekoh bolje mi je da se ne prosipam sa ovim. Ti bi ova sitna slova s datumima preskocio, ili ih jednostavno ne bi postavio, a stavio bi ovako nesto kao validnu anketu.

U tome je ta razlika izmedju argumentacije i navijacke rasprave. ;)
Ja_Ja

#202 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Solidna debata sinoc. Malo su zaguzicali ali ce zestina tek da se vidi nakon Nevade i Juzne Karoline.
jeza u ledja

#203 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

pasha078 wrote: Nekih 4-5 postova ranije sam odustao od rasprave sa tobom, jer nisi argumentovan.

Stedi tastaturu..... Ako ti se ne svidja sta pisem, ignorisi.
Trebao si fino napisati "ako se ne slazete sa mnom, molim vas nemojte mi odgovarati".

Nemoj ni na trenutak pomisliti da ja pokusavam raspravljati s tobom. ;)
jeza u ledja

#204 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Ne raspravlja, jednostavno mi uzitak obarati tvoje nebuloze. :wink:

Klinac? :lol: :lol:
jeza u ledja

#205 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

jah

do sljedece tvoje nebuloze...cao
ljevoruki

#206 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by ljevoruki »

Interesantna debata sinoc.
Malo se zaostrilo, Hillary napadala cijelo vrijeme, Bernie se dobro branio.
Da li je neko primjetio koliko je Bernie kasljao, kaze moja zena da nece docekati izbore na nogama. :(
Svidja mi se njegov stav, ideje koje propagira, koje su btw tesko ili nikako ostvarive, ali nisam siguran da dedo od 74 g. treba da bude predsjednik USA.
Na drugoj strani, Hillary se ne moze vjerovati, ima nesto u njoj sto je odbojno, nije dzabe Bill ascare guzio i ne krijuci se od nje. :izet:
U svakom slucaju, ako mi je izbor izmedju Hillary i Bernie protiv Trumpa ili, gluho bilo, Cruza, onda moj glas ide Demokratama.
Bice interesantno, ko prezivi pricace.
ioannes

#207 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by ioannes »

jeza u ledja wrote: Black voters: Clinton 63%, Sanders 20%
Latino voters: Clinton 54%, Sanders 33%
upravo oni slojevi ljudi koji bi najvise profitirali od Sandersove politike....oni su protiv njega.

ljudi su obicne ovce
sigh

#208 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

Sanders stigao i izjednacio sa Hillary u Nevadi gdje oboje imaju 45 %. Po Reutersu nacionalno je dobio 12 % dok je Hillary izgubila 11 % tako da je sada
S 46 % - C 54 %, a medju afroamerickim glasacima je dobio 13 % dok je Hillary izgubila 11 % i to u periodu izmedju 1 i 12 februara. :izet:
sigh

#209 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

ljevoruki wrote:Interesantna debata sinoc.
Malo se zaostrilo, Hillary napadala cijelo vrijeme, Bernie se dobro branio.
Da li je neko primjetio koliko je Bernie kasljao, kaze moja zena da nece docekati izbore na nogama. :(
Svidja mi se njegov stav, ideje koje propagira, koje su btw tesko ili nikako ostvarive, ali nisam siguran da dedo od 74 g. treba da bude predsjednik USA.
Na drugoj strani, Hillary se ne moze vjerovati, ima nesto u njoj sto je odbojno, nije dzabe Bill ascare guzio i ne krijuci se od nje. :izet:
U svakom slucaju, ako mi je izbor izmedju Hillary i Bernie protiv Trumpa ili, gluho bilo, Cruza, onda moj glas ide Demokratama.
Bice interesantno, ko prezivi pricace.
To kasljanje mu je bio jedini pravi minus tu noc :sad:
Last edited by sigh on 13/02/2016 18:21, edited 1 time in total.
sigh

#210 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

Dobro su primjetili problem sa Hillary na MSNBC-u, njeni brojevi nikad ne mogu rasti. Bukvalno za bilo koju poziciju da je vrsila kampanju, njeni procenti ili su se smanjivali ili stagnirali.

Inace DP danas podigao ban na donacije koje je uspostavio Obama kao mjeru za smanjivanje uloge novca u politici, sto iako nije big deal buduci da ih je to stavljalo u neravnopravan polozaj sa GOP a nije rjesavalo sustinu problema, ovo odgovara Sandersu jer hrani njegovu naraciju. :)
jeza u ledja

#211 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

umro danas scalia

jako bitna stvar. i generalno za buducnost zemlje, a i za samu kampanju jer ce izgleda repubs provesti narednu godinu pokusavajuci blokirati imenovanje novog
Ja_Ja

#212 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

U subotu su ludjaci proveli dio vremena pokusavajuci ubjediti sami sebe pa i ostale da predsjednik nebi trebao da nominuje u zadnjoj godini novog sudiju. S legalno pravnog stanista, nista ne stoji na Obaminom putu da to uradi i ja vjerujem da ce to i i uraditi. GOP je u klincu zescem sada tako da ce samo malo nesto lajati i to ce biti to. Koliko je dobro imati vise sudaca liberalnijeg stajalista to je vec sad upitno. U Americi si vec sad oznacen kao izrod, idiot, i zalupan ako progovoris protiv istospolnih brakova, tako da bi samo nebo bilo limit s novim sudijom.
sigh

#214 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

Pa kad bi superdelegati odlucili demokrate mi se mogli momentalno pozdraviti sa pozicijom predsjednika. Vecina Bernijevih glasaca ne bi uopste ni izaslo na izbore. :)
jeza u ledja

#215 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

I na proslim Demokratskim predizborima je bila ista prica o superdelegatima, koji su kao establishment uglavnom svi dali podrsku Hillary, unaprijed.

Medjutim oni su samo "pledged" i mogu promjeniti misljenje do konvencije.
Svi ce lagano fall in line kad zatreba.
Kaligrafija

#216 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Kaligrafija »

Lijepo covjek nacrtao izborni proces...tako da Bernie nikad nece biti predsjednik... :D
Ja_Ja

#217 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

pasha078 wrote:
sigh wrote:Pa kad bi superdelegati odlucili demokrate mi se mogli momentalno pozdraviti sa pozicijom predsjednika. Vecina Bernijevih glasaca ne bi uopste ni izaslo na izbore. :)
Da, naravno.

Samo, uvijek ima ta teoretska mogucnost koju niko do sada nije pokusao provesti u djelo. Da li ce Hillary? Bumo vidli..... :-)
Super delegati teoretski mogu napraviti prevagu ali samo ako nemaju vise namjeru da se kandiduju za pozicije koje trenutno obnasaju. Klinac ce NH oprostiti delegatima koji ostanu uz Hillary (ako Sanders nastavi da pobjedjuje) na kraju. NH npr. je mala drzavica, mislim da im je Manchester najveci grad a i on ima jedva stotinjak hiljada ljudi ostalo je sve 10-15k u prosjeku. Svak svakog zna, i vjerujem da ce u dogledno vrijeme i ti delegati da promjene misljenje ako stvari nastave ici Sandersovom stranom.

Evo jedno objasnjenje njegovog programa:

Image
Ja_Ja

#218 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Odakle ti brojke o surplusu?
jeza u ledja

#219 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Najnovije ankete, po RCP, sve izlistane:

National:
Clinton +10 (USA Today/Suffolk)
Clinton +2 (Quinnipiac)

Nevada:
Clinton +1 (CNN/ORC)

North Carolina
Clinton +17 (PPP)

South Carolina
Clinton +18 (CNN/ORC)
Clinton +30 (ARG)
Clinton +21 (PPP)
Clinton +18 (Gravis)
Clinton +19 (CBS)

Virginia
Clinton +12 (Christopher Newpost Univ)
AleksoMKD

#220 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by AleksoMKD »

Image
Gojeni H

#221 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

Ja_Ja wrote: Image
Offer 12 weeks of paid family and medical leave

:lol:

Bas ce ovo proci u Americi. Nema druge, dobice izbore. :D
jeza u ledja

#222 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Ma to je prije svega za porodiljsko.
Mislim da to moze proci.
Mohamad Sissoko

#223 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Mohamad Sissoko »

Bernie je bas onaj simpaticni sijedi cikica koji bi dobro dosao za kormilom u vrijeme pada americke imperije, nekako sav predstojeci pad bi trebao da zapocne sa njim. How fitting, uz puno svjetlucavih obecanja dede B'rnija. :D
MyTao

#224 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by MyTao »

pasha078 wrote:Najnoviji poll iz MA, Sanders vodi 49-42. Manje vise kompletira citavu New England za Sandersa.
Gubitak MA bi bio veliki udarac Hillary, puno je vaznija od SC.
Pa jedina "normalna" area u SAD-u :)
Gojeni H

#225 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

jeza u ledja wrote:Ma to je prije svega za porodiljsko.
Mislim da to moze proci.
Sanse su jedan na prema milion.
Post Reply