Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nepass

#201 Re: Bezobrazni mali "prosjak"

Post by Nepass »

šatirana_ljubičica wrote:
Nepass wrote:
Revolucionar ★ wrote:@Hemera

U odnosu na tvoje rasisticke komentare, doista je nas par ispalo MORALNA STIJENA u odnosu na tebe. Ne da samo prstis rasizmom i ocigledno mislju da si ti i tvoj automobil neznatno vrijedniji od zivota jedne osobe, nego ocekujes i dozu simpatije za svoje takve komentare. Ne zelim cak ni da citiram takve gnusne stvari, i nije mi jasno zasto moderacija dopusta da se ide u takvom smjeru da neko izjavi da je sasvim legitimno zgazit nekog u takvog situaciji. Mozes ti racionalizirat sad koliko hoces, tvoje su rijeci, nisu moje. Dapace, tvoj argument je da ne bih prijavio eventualno ostecenje tvoje imovine ili tvog tijela i zdravlja samo na osnovu toga sto sam rekao da bih te rado prijavio da sam bio u toj situaciji kada si " hej pazi, cusnula autom Roma " ; To je stvar osnovnog gradjanskog odgoja, gospodjo. Vi nastavite i dalje po svome, nadam se da ce sljedeci put bit neko dovoljno osvijesten da pokaze da je ovo drzava svih nas koji smo jednaki, ne samo onih ciji zivoti se valoriziraju pozicijom na semaforu. Cestitke jos jednom
Haj jednom ga tako odjebes pa ti iz huje digne brisace, pa sutradan ti nogom udari u vrata. Ne bih ga ni ja gazio u ta dva-tri slucaja. Ali brate nakon odredjenog vremena ne da bi ga udario vec bi mu glavu selotejpom pricvrstio na asfalt i vozio naprijed nazad dok me zivci nebi popustili.
I iskreno moje auto mi je vrijednije nego i jedna budala koja skace po saobracajnici.

Tebe treba zatvoriti sa Radončićem.
Ne znam kako cu zaspati veceras
Asta

#202 Re: Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Post by Asta »

Zar ima i ovakvih ljudi gluho bilo.
Pa boze sacuvaj ne prosi niko iz zabave. Kako okrenuti glavu kad ti neko pruzi ruku.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#203 Re: Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Post by _BataZiv_0809 »

Tacno. Najveci broj prosi zbog cistog biznisa.
It_is_a_Leclerc

#204 Re: Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Post by It_is_a_Leclerc »

Asta wrote:Zar ima i ovakvih ljudi gluho bilo.
Pa boze sacuvaj ne prosi niko iz zabave. Kako okrenuti glavu kad ti neko pruzi ruku.
Lako. Samo je dovoljno sjetiti se da iza te djece stoji organizovani lanac silovatelja, trgovaca ljudima i najstrašnijih monstruma. Svakom markom koju im dajete vi produžavate agoniju te djece i ljudi, a njihovim vlasnicima omogućavate lagodan život, svadbe od milion eura i slično.

Ako želite pomoći, dajte mu da jede, ali većina nije gladna, već žure da do dogovorenog termina skupe zadatu cifru koju moraju predati. Uostalom, sigurno svako ima u komšiluku neku porodicu kojoj treba pomoći, ili nazvati broj za nekog od ovih teško bolesnih građana. Za romsku kriminalnu organizaciju ne dam.
Asta

#205 Re: Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Post by Asta »

Vjeruj da su mi to sve govorili kad sam dole. I vjejurejm ibtebe, ali meni tesko kad ispruzi ruku.
Bosh_Pumpa

#206 Re: Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Post by Bosh_Pumpa »

Njima je u cilju da izazovu sažaljenje kod prolaznika,da izmuzu sto više para od njih,sve dok takvi zarađuju,budite sigurni da neće prestati.
Zna onaj cigo babuka,da ljudima bude žao male djece,ispruže ruku,svako bi dao,zbog toga ih i ima toliko mnogo,da ne spominjem "pošiljke iz Srbije" o kojima sam čitao na drugoj temi.
Ne osuđujem nikoga od vas,samo kažem trebam se ugledati ja Slovence,oni su to iskorjenili,samo tako što niko nije davao kad se ispruži ruka.
Last edited by Bosh_Pumpa on 03/02/2016 20:07, edited 1 time in total.
mayab

#207 Re: Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Post by mayab »

Bosh_Pumpa wrote:Njima je u cilju da izazovu sažaljenje kod prolaznika,da izmuzu sto više para od njih,sve dok taki zarađuju,budite sigurni da neće prestati.
Zna onaj cigo babuka,da ljudima bude žao male djece,ispruže ruku,svako bi dao,zbog toga ih i ima toliko mnogo,da ne spominjem "pošiljke iz Srbije" o kojima sam čitao na drugoj temi.
Ne osuđujem nikoga od vas,samo kažem trebam se ugledati ja Slovence,oni su to iskorjenili,samo tako što niko nije davao kad se ispruži ruka.
:thumbup:
šatirana_ljubičica

#208 Re: Bezobrazni mali "prosjak"

Post by šatirana_ljubičica »

Nepass wrote:Ne bih ga ni ja gazio u ta dva-tri slucaja. Ali brate nakon odredjenog vremena ne da bi ga udario vec bi mu glavu selotejpom pricvrstio na asfalt i vozio naprijed nazad dok me zivci nebi popustili.[/size]
I iskreno moje auto mi je vrijednije nego i jedna budala koja skace po saobracajnici.

Ma odbij pshihopato u skokovima
KB9

#209 Re: Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Post by KB9 »

znaci i kad prijavis reakcije od nadleznih organa nema
MJAU - da

#210 Re: Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Post by MJAU - da »

Ne znam da li neko od vas ikada upoznao djevojčicu Elviru i njenog brata. Često su prosjačili kod željezničke stanice, veoma kulturna djeca ako pogledamo genaralno romsku djecu koja prosjače. Možda sam budala, ali koliko god da sam proračunata nije mi bilo žao dati joj marku, pa nekad i kupiti čokoladu. Jednom prilikom je dijete bilo bolesno, baš Elvira, ljeto je bilo, vani "100 stepeni", ona pod temperaturom, jedva stoji, znoji se, jedva priča prosi. Pitam je što ne ideš doktoru, ne može, nema kome da ode, nema knjižicu. Pričala sam svojim prijateljima o njoj i njenom bratu, njoj ponajviše da bi mi rekli kako su oni gostovali u emisiji na tv-u, bili su i njihovi roditelji. Iskopala sam tu emisiju i vidjela oca njenog. To ne da treba kastirarati, to treba doživotno zatvoriti u kavez, gdje pripada, djecu uzeti i smjestiti gdje će imati iole normalan život. Da samo vidite njegovu priču, kako je on sagradio kuću, kako on ima, eto fala bogu, a dijete bolesno mu prosi. Pa dajte marku, podržite ovo sistemsko zlostavljanje idiota sopstvene djece.
Nepass

#212 Re: Bezobrazni mali "prosjak"

Post by Nepass »

Nepass wrote:Ne bih ga ni ja gazio u ta dva-tri slucaja. Ali brate nakon odredjenog vremena ne da bi ga udario vec bi mu glavu selotejpom pricvrstio na asfalt i vozio naprijed nazad dok me zivci nebi popustili.[/size]

Haha pa ti se meni obracas, bolje idi usvoji kakvog ciga nego sto trosis energiju na mene.
šatirana_ljubičica

#213 Re: Bezobrazni mali "prosjak"

Post by šatirana_ljubičica »

Nepass wrote:

Haha pa ti se meni obracas, bolje idi usvoji kakvog ciga nego sto trosis energiju na mene.

ne trošim ja energiju na tebe, ne laskaj si :)

samo te metaforički gađam drvljem i kamenjem jer ti to zaslužuješ zbog one sebične rečenice, narcise umišljeni
Nepass

#214 Re: Bezobrazni mali "prosjak"

Post by Nepass »

ne trošim ja energiju na tebe, ne laskaj si :)

samo te metaforički gađam drvljem i kamenjem jer ti to zaslužuješ zbog one sebične rečenice, narcise umišljeni
Nepali ti, ali vjerujem kad bi tebi iscupao brisac ili udubio nogom lim na autu ti bi pokusala da ga resocalizujes :)
Connaisseur Karlin

#215 Re: Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Post by Connaisseur Karlin »

Djeca su prisiljeni,a ne dobrovoljni prosjaci!
Bezobrazno je drustvo koje je izvor i rezultat prosjacenja djece !
mayab

#216 Re: Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Post by mayab »

"Pripremali bi nas za prošnju tako što bi nam dali invalidska kolica”, kazala je A. S. (24) u Sudu BiH, u nastavku suđenja Abdiji Osmanoviću (48) iz Živinica, optuženom da ju je više od dvije godine prisiljavao na prosjačenje i zlostavljao.

Djevojka je ispričala da je desetak godina bila u domu u Mostaru, odakle je sa još nekoliko osoba pobjegla u Sarajevo i tu upoznala Remzu, suprugu Seizahije Osmanovića, brata optuženog Abdije.

Dok je u grupi stajala kod Vječne vatre, prišla joj je Remza pitajući je treba li joj šta i predloživši da krene s njom. A. S. se malo nećkala, ali je ipak krenula. Odgovarajući na pitanja tužioca Saše Sarajlića, oštećena je rekla da je potom, u Titovoj ulici u Sarajevu, godinu prosila za Remzu i Seizahiju, skupa sa njihovom djecom. Prije izlaska na ulicu, stavljali su ih u invalidska kolica, umotavali u zavoje koje su posuli crvenom bojom.

Seizahija i Remza su je jednom odveli u Živinice i dali Abdiji uz riječi: "Zarađivaće i raditi za tebe. Ona dobro prosi”, nakon čega ju je Abdija, prema njenim riječima, stavio u gepek i odvezao.

Abdija ju je, kako je rekla, tjerao da prosi i ispred tržnog centra Bingo u Živinicama. Rekla je kako je dnevno zarađivala oko 100 maraka, koje je davala Abdiji, koji bi s tim parama išao u kazino.

Oštećena je rekla da ju je optuženi udarao satarom u glavu, šakama, nogama i kablom po cijelom tijelu, i nokte joj čupao pincetom.

U Živinicama je, kako je navela, čučala uz bodljikavu ogradu, gdje ju je Abdija tukao. Dva mjeseca kasnije preselili su u Bihać, jer "tamo prošenje ide bolje". Prosila je ispred Binga, na graničnom prelazu Izačić, te ispred tržnog centra Robot, prenosi Oslobođenje.

"Imala sam potvrdu za pomoć i flaster na oku. Potvrda je bila u plastičnom omotu, a na njoj je bila moja slika i tekst u kojem je pisalo da skupljam pare za operaciju”, sjetila se A. S.

Rekla je da ju je na granični prelaz dovozio Abdija. Dao joj je mobitel na koji ju je zvao, a sa kojeg ona nikog nije smjela zvati. Kad ne bi zaradila dovoljno novca, optuženi ju je tukao, tako što bi je, kako je ispričala, uzeo za kosu i glavom udarao o zid.

Na pitanje Nijaza Đulimana, advokata optuženog, da li je Abdija sa porodicom išao u Njemačku, oštećena je odgovorila potvrdno, ali se nije mogla sjetiti zašto tada nije pobjegla. Advokat je pitao i da li se drogirala u sigurnoj kući u Zenici, što je oštećena potvrdila.
Evo malo "obuke" za one koji i dalje misle da kada daju prosjacima rade sevap...
Šveđanin

#217 Re: Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Post by Šveđanin »

Kad god bi bio u Sarajevu na carsiji turisticki, redovno bi me sretali, kazu gladni, traze novac... redovno im kazem gomila je objekata za jesti okolo, sjedi i platicu ti obrok nije problem... jok, odmah odmahuje rukom.

I na kraju me moli daj makar i pola marke, samo da je kes, samo da je novac... sto jasno kazuje da je to banda kojom neko upravlja i strateski ih rasporedjuje. Davanjem para se samo podstice da ih na ulici bude jos vise.
Edin H.

#218 Re: Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Post by Edin H. »

Šveđanin wrote:Kad god bi bio u Sarajevu na carsiji turisticki, redovno bi me sretali, kazu gladni, traze novac... redovno im kazem gomila je objekata za jesti okolo, sjedi i platicu ti obrok nije problem... jok, odmah odmahuje rukom.

I na kraju me moli daj makar i pola marke, samo da je kes, samo da je novac... sto jasno kazuje da je to banda kojom neko upravlja i strateski ih rasporedjuje. Davanjem para se samo podstice da ih na ulici bude jos vise.

Svudgdje je to isto, neki dan gledam na Victoriji u Londonu, ode momak i kupi McDonalds beskucnici.

Ona se zahvali i samo stavi McDonalds u torbu, ocigledno nije gladna.

Znaci ako smatras da nesto treba da das prosjaku, u obzir samo dolazi cash :izet:
problemnatravunu

#219 Re: Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Post by problemnatravunu »

Jedan se talijanski grad odlučio obračunati s uličnim prosjacima na dosta neobičan način
Smatraju da se prosjacima može pomoći na druge načine umjesto bacanjem novčića

Jedan grad u Italiji odlučio se za dosta neobičan potez, kažnjavat će prolaznike koji daju novac prosjacima, prenosi RT.

Ta odluka je objavljena nakon što su se stanovnici priobalnog grada Bordigera koji se nalazi na sjeverozapadu Italije, potužili da im lokalni prosjaci ne daju mira. “Besmisleno je kažnjavati one koji ne mogu ili nikada neće moći platiti kazne,” rekao je gradonačelnik grada Giacomo Pallanca.
Cilj je iskorijeniti siromaštvo

On je za lokalne medije pojasnio kako se prosjačenje kao pojava mora iskorijeniti obzirom da se, kako ističe, iza nje često kriju prave organizacije, a najbolji način da se to učini je, po njegovim riječima, da se obeshrabre oni koji prosjacima daju novac.

“Za svakog tko je zaista u teškom materijalnom stanju, na raspolaganju su socijalne službe”, dodao je Pallanca.
U Veneciji je prosjačenje zabranjeno od 2008.

Steven Barnes iz dobrotvorne organizacije “Project Rome” također podržava ovakvu incijativu grada. “Ne samo što je ponižavajuće baciti par novčića nekome na ulici, već je daleko bolje pokazati istinsko suosjećanje i ljubaznost”, kaže Barnes, ocjenjujući kako ovakva odluka eliminira opasnost od podržavanja organiziranog kriminala ili poticanje alkoholizma.

Barnes tvrdi da je cilj njegove organizacije da se prosjacima i onima socijalno najugroženijima slojevima društva pomogne na druge načine. Bolje je, predlažu, da im humani ljudi – umjesto bacanja novčića, kupe čarape, šampon ili im donesu neke namirnice.

Iako prosjačenje u Italiji nije nelegalno sve se više gradova vlastitim propisima bore protiv te pojave. Primjerice, u Veneciji je zabranjeno od 2008., a predviđena je i kazna od 25 do 50 eura za one koji ne poslušaju zabranu.
salik79

#220 Re: Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Post by salik79 »

problemnatravunu wrote:
Jedan se talijanski grad odlučio obračunati s uličnim prosjacima na dosta neobičan način
Smatraju da se prosjacima može pomoći na druge načine umjesto bacanjem novčića

Jedan grad u Italiji odlučio se za dosta neobičan potez, kažnjavat će prolaznike koji daju novac prosjacima, prenosi RT.

Ta odluka je objavljena nakon što su se stanovnici priobalnog grada Bordigera koji se nalazi na sjeverozapadu Italije, potužili da im lokalni prosjaci ne daju mira. “Besmisleno je kažnjavati one koji ne mogu ili nikada neće moći platiti kazne,” rekao je gradonačelnik grada Giacomo Pallanca.
Cilj je iskorijeniti siromaštvo

On je za lokalne medije pojasnio kako se prosjačenje kao pojava mora iskorijeniti obzirom da se, kako ističe, iza nje često kriju prave organizacije, a najbolji način da se to učini je, po njegovim riječima, da se obeshrabre oni koji prosjacima daju novac.

“Za svakog tko je zaista u teškom materijalnom stanju, na raspolaganju su socijalne službe”, dodao je Pallanca.
U Veneciji je prosjačenje zabranjeno od 2008.

Steven Barnes iz dobrotvorne organizacije “Project Rome” također podržava ovakvu incijativu grada. “Ne samo što je ponižavajuće baciti par novčića nekome na ulici, već je daleko bolje pokazati istinsko suosjećanje i ljubaznost”, kaže Barnes, ocjenjujući kako ovakva odluka eliminira opasnost od podržavanja organiziranog kriminala ili poticanje alkoholizma.

Barnes tvrdi da je cilj njegove organizacije da se prosjacima i onima socijalno najugroženijima slojevima društva pomogne na druge načine. Bolje je, predlažu, da im humani ljudi – umjesto bacanja novčića, kupe čarape, šampon ili im donesu neke namirnice.

Iako prosjačenje u Italiji nije nelegalno sve se više gradova vlastitim propisima bore protiv te pojave. Primjerice, u Veneciji je zabranjeno od 2008., a predviđena je i kazna od 25 do 50 eura za one koji ne poslušaju zabranu.
Prepisali od Rumuna. Ima i desetak godina da su ovi to uveli.
JThomas

#221 Re: Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Post by JThomas »

mayab wrote:
"Pripremali bi nas za prošnju tako što bi nam dali invalidska kolica”, kazala je A. S. (24) u Sudu BiH, u nastavku suđenja Abdiji Osmanoviću (48) iz Živinica, optuženom da ju je više od dvije godine prisiljavao na prosjačenje i zlostavljao.

Djevojka je ispričala da je desetak godina bila u domu u Mostaru, odakle je sa još nekoliko osoba pobjegla u Sarajevo i tu upoznala Remzu, suprugu Seizahije Osmanovića, brata optuženog Abdije.

Dok je u grupi stajala kod Vječne vatre, prišla joj je Remza pitajući je treba li joj šta i predloživši da krene s njom. A. S. se malo nećkala, ali je ipak krenula. Odgovarajući na pitanja tužioca Saše Sarajlića, oštećena je rekla da je potom, u Titovoj ulici u Sarajevu, godinu prosila za Remzu i Seizahiju, skupa sa njihovom djecom. Prije izlaska na ulicu, stavljali su ih u invalidska kolica, umotavali u zavoje koje su posuli crvenom bojom.

Seizahija i Remza su je jednom odveli u Živinice i dali Abdiji uz riječi: "Zarađivaće i raditi za tebe. Ona dobro prosi”, nakon čega ju je Abdija, prema njenim riječima, stavio u gepek i odvezao.

Abdija ju je, kako je rekla, tjerao da prosi i ispred tržnog centra Bingo u Živinicama. Rekla je kako je dnevno zarađivala oko 100 maraka, koje je davala Abdiji, koji bi s tim parama išao u kazino.

Oštećena je rekla da ju je optuženi udarao satarom u glavu, šakama, nogama i kablom po cijelom tijelu, i nokte joj čupao pincetom.

U Živinicama je, kako je navela, čučala uz bodljikavu ogradu, gdje ju je Abdija tukao. Dva mjeseca kasnije preselili su u Bihać, jer "tamo prošenje ide bolje". Prosila je ispred Binga, na graničnom prelazu Izačić, te ispred tržnog centra Robot, prenosi Oslobođenje.

"Imala sam potvrdu za pomoć i flaster na oku. Potvrda je bila u plastičnom omotu, a na njoj je bila moja slika i tekst u kojem je pisalo da skupljam pare za operaciju”, sjetila se A. S.

Rekla je da ju je na granični prelaz dovozio Abdija. Dao joj je mobitel na koji ju je zvao, a sa kojeg ona nikog nije smjela zvati. Kad ne bi zaradila dovoljno novca, optuženi ju je tukao, tako što bi je, kako je ispričala, uzeo za kosu i glavom udarao o zid.

Na pitanje Nijaza Đulimana, advokata optuženog, da li je Abdija sa porodicom išao u Njemačku, oštećena je odgovorila potvrdno, ali se nije mogla sjetiti zašto tada nije pobjegla. Advokat je pitao i da li se drogirala u sigurnoj kući u Zenici, što je oštećena potvrdila.
Evo malo "obuke" za one koji i dalje misle da kada daju prosjacima rade sevap...
nas nogama ubi koncept sevapa. jer sevap nije (samo) dobro djelo, već percipirana nagrada za dobro djelo. i onda markica prosjaku pere savjest. a ustvari - potiče i održava ovakve stvari, koje su bukvalno organizovani kriminal, ne manje opasan i maligan od drugih vidova organizovanog kriminala...
Bradafilozof

#222 Re: Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Post by Bradafilozof »

Edin H. wrote:
Šveđanin wrote:Kad god bi bio u Sarajevu na carsiji turisticki, redovno bi me sretali, kazu gladni, traze novac... redovno im kazem gomila je objekata za jesti okolo, sjedi i platicu ti obrok nije problem... jok, odmah odmahuje rukom.

Svudgdje je to isto, neki dan gledam na Victoriji u Londonu, ode momak i kupi McDonalds beskucnici.

Ona se zahvali i samo stavi McDonalds u torbu, ocigledno nije gladna.

Znaci ako smatras da nesto treba da das prosjaku, u obzir samo dolazi cash :izet:
ako je prosjak ne znaci da ne pazi sta jede.
dildi

#224 Re: Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Post by dildi »

Connaisseur Karlin wrote:Djeca su prisiljeni,a ne dobrovoljni prosjaci!
upravo tako, takvih je bar 90%
Connaisseur Karlin

#225 Re: Djeca i prosjačenje?! | Bezobrazni mali 'prosjak' (Teme povezane)

Post by Connaisseur Karlin »

dildi wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Djeca su prisiljeni,a ne dobrovoljni prosjaci!
upravo tako, takvih je bar 90%
Da. Ali ,na zalost,mnogim forumashima, na temi, su djeca prosjaci mali bezobraznici. :sad:
Post Reply