A dobro, mi na Badnjak postimo. Da li to znaci ako neki musliman igrom slucaja na taj dan ne jede meso cini grijeh?red evil wrote:Pročitaj opet šta sam napisaouglavnomja wrote:red evil wrote:
E ne znam kad će biti. Otvori i bit' će![]()
![]()
Ako kupuješ paketić isključivo što je TAJ dan, to je grijeh po islamskom učenju, dan se ne bi trebao razlikovat od ostalih i uobičajenih. Ti kao katolik ne znam šta ćeš raditNisi musliman samo ako imaš muslimansko ime, već moraš i neka pravila poštovat.
Za poklone sam govorio isključivo vezano da će neko dijete biti uskraćeno za nešto.
dje to pise?????? da je djeci zabranjeno kupovati poklone "obicnim" danima?
da im zabranis i da jedu "obicnim" danima ista osim hljeba?
![]()
tito dragiGovorio sam da se i TAJ dan (Božić) ne razlikuje ni po ćemu od običnih dana. Jer svako isticanje samo za taj dan je grijeh.
Kitite li jelku?
- tututuuuu
#201 Re: Kitite li jelku?
Last edited by tututuuuu on 15/12/2015 22:28, edited 1 time in total.
-
Fudo387
#202 Re: Kitite li jelku?
Jes' vidio klosara, a ovdje se cude sto to muslimani ne kite jelku.Edin H. wrote:radostan dan wrote:kako pravoslavni ne kite jelku, otkud ta priča...kite, samo ne prije 26.12.,nakon kat.božića, i drži se do nakon prav. ili srpske nove godine -14.,15. januara, neko i još koji dan duže.
Zato katolici brze bolje skidaju jelku 6-oga januara
Svim bojama su premazani.
- Edin H.
#203 Re: Kitite li jelku?
Al' opet vole spucat baklavu za BajramFudo387 wrote:Jes' vidio klosara, a ovdje se cude sto to muslimani ne kite jelku.Edin H. wrote:radostan dan wrote:kako pravoslavni ne kite jelku, otkud ta priča...kite, samo ne prije 26.12.,nakon kat.božića, i drži se do nakon prav. ili srpske nove godine -14.,15. januara, neko i još koji dan duže.
- red evil
#204 Re: Kitite li jelku?
Ne treba sad bukvalno shvatat. Da ne ideš ciljano da mijenjaš običaj samo taj dan, ako slučajno uradiš, ne namjerno nikakav problem.tututuuuu wrote:A dobro, mi na Badnjak postimo. Da li to znaci ako neki musliman igrom slucaja na taj dan ne jede meso cini grijeh?Znaci, s obzirom da mi 24.12. postimo vi bi trebali obavezno udariti po mesu i jajima, jer ne daj boze...
- tututuuuu
#205 Re: Kitite li jelku?
DZ's' FudooooooooooFudo387 wrote:Jes' vidio klosara, a ovdje se cude sto to muslimani ne kite jelku.Edin H. wrote:radostan dan wrote:kako pravoslavni ne kite jelku, otkud ta priča...kite, samo ne prije 26.12.,nakon kat.božića, i drži se do nakon prav. ili srpske nove godine -14.,15. januara, neko i još koji dan duže.
Inace, kod nas jelka stoji tamo negdje do sredine 1., tj. dok se neko ne nakani sve to skloniti.
- tututuuuu
#206 Re: Kitite li jelku?
Pa eto, ti sad znas da mi 24.12. postimo tako da... Ne mozes vise reci da ne znas...red evil wrote:Ne treba sad bukvalno shvatat. Da ne ideš ciljano da mijenjaš običaj samo taj dan, ako slučajno uradiš, ne namjerno nikakav problem.tututuuuu wrote:A dobro, mi na Badnjak postimo. Da li to znaci ako neki musliman igrom slucaja na taj dan ne jede meso cini grijeh?Znaci, s obzirom da mi 24.12. postimo vi bi trebali obavezno udariti po mesu i jajima, jer ne daj boze...
-
Fudo387
#207 Re: Kitite li jelku?
Odoh otvoriti temu, pravite li baklavu za Bajram i dajete li djeci bajram banku!Edin H. wrote:Al' opet vole spucat baklavu za Bajram
- Edin H.
#208 Re: Kitite li jelku?
Ne trci pred ruduFudo387 wrote:Odoh otvoriti temu, pravite li baklavu za Bajram i dajete li djeci bajram banku!Edin H. wrote:Al' opet vole spucat baklavu za Bajram
- uglavnomja
#209 Re: Kitite li jelku?
Fudo387 wrote:Cuj dje to pise?uglavnomja wrote:dje to pise??????
Inace je opste poznato da je muslimanima propisan extra namaz za vrijeme badnje veceri.![]()
ne pravi se blesav
pitanje je bilo dje pise da DJECI ZABRANJENO KUPOVATI POKLONE OBICNIM DANIMA!!!!!!
to je lik napisao, ne glumi advokata sa izvalcenjem iz konteksta.
a uostalom, gdje pise da je zabranjeno cak i za badnje vece djeci kupoti poklon?
dje pise da se NE SMIJE okititi jelka?
- red evil
#210 Re: Kitite li jelku?
Kako vi postite? Šta smijete jesti? Je li i vi kao i mi, od zore do mraka ništa, mrka kapa?tututuuuu wrote:Pa eto, ti sad znas da mi 24.12. postimo tako da... Ne mozes vise reci da ne znas...red evil wrote:Ne treba sad bukvalno shvatat. Da ne ideš ciljano da mijenjaš običaj samo taj dan, ako slučajno uradiš, ne namjerno nikakav problem.tututuuuu wrote:A dobro, mi na Badnjak postimo. Da li to znaci ako neki musliman igrom slucaja na taj dan ne jede meso cini grijeh?Znaci, s obzirom da mi 24.12. postimo vi bi trebali obavezno udariti po mesu i jajima, jer ne daj boze...
Sve bi ovo bilo dobro da i ja ne dobijem taj paketić
-
Fudo387
#211 Re: Kitite li jelku?
Mislim da se vas dvojica hronicno ne razumijete pa sam pokusao pripomoci da u duhu predstojecih blagdana prevazidjete animozitet iuglavnomja wrote:pitanje je bilo dje pise da DJECI ZABRANJENO KUPOVATI POKLONE OBICNIM DANIMA!!!!!!
bratski zazvaljite jedan drugog.
haj bolan ne pravi se lud...uglavnomja wrote:a uostalom, gdje pise da je zabranjeno cak i za badnje vece djeci kupoti poklon?dje pise da se NE SMIJE okiti jelka?
- uglavnomja
#212 Re: Kitite li jelku?
eto, haj mi reci ...Fudo387 wrote:Mislim da se vas dvojica hronicno ne razumijete pa sam pokusao pripomoci da u duhu predstojecih blagdana prevazidjete animozitet iuglavnomja wrote:pitanje je bilo dje pise da DJECI ZABRANJENO KUPOVATI POKLONE OBICNIM DANIMA!!!!!!
bratski zazvaljite jedan drugog.
![]()
haj bolan ne pravi se lud...uglavnomja wrote:a uostalom, gdje pise da je zabranjeno cak i za badnje vece djeci kupoti poklon?dje pise da se NE SMIJE okiti jelka?
znam da nije preporucuno, naredjeno kako hoces jer se zna sta muslimani slave
a sad mi fino nadji citat gdje pise da je ZABRANJENO. da je haram. da ces u dzehenem ako kupis djetetu poklon, i to jos pod jelkom. i to 31. decembra. a ne 25. bas me zanima.
samo nemoj iz knjiga tipa "talibanizam for dummies" ili onog ljevakovica ...
- red evil
#213 Re: Kitite li jelku?
Ja nisam napisao da se ne smije kupovat poklon običnim danima 
Ako već tražiš evo: Imam Ahmed, Ebu-Davud i drugi prenose od Abdulaha b.Omera , r.a., da je rekao: ”Allahov Poslanik a.s. kazao je: ”Ko oponaša jedan narod on njemu i pripada.”
Tirmizja u Svom Džami’u prenosi od Abdulaha b.Omera r.a., slijedeću izjavu Allahovog Poslanika a.s.: ”Ne pripada nama onaj ko se poistovječuje sa drugima. Nemojte se poistovječivati sa jevrejima i krščanima.”
EDIT: Trebaju admini uvesti opciju spoiler, da đaba ne čitaju oni koga ne zanima.
Ako već tražiš evo: Imam Ahmed, Ebu-Davud i drugi prenose od Abdulaha b.Omera , r.a., da je rekao: ”Allahov Poslanik a.s. kazao je: ”Ko oponaša jedan narod on njemu i pripada.”
Tirmizja u Svom Džami’u prenosi od Abdulaha b.Omera r.a., slijedeću izjavu Allahovog Poslanika a.s.: ”Ne pripada nama onaj ko se poistovječuje sa drugima. Nemojte se poistovječivati sa jevrejima i krščanima.”
EDIT: Trebaju admini uvesti opciju spoiler, da đaba ne čitaju oni koga ne zanima.
- tututuuuu
#214 Re: Kitite li jelku?
Smijemo jesti sve, osim mesa (to ne ukljucuje ribu i plodove mora).red evil wrote:
Kako vi postite? Šta smijete jesti? Je li i vi kao i mi, od zore do mraka ništa, mrka kapa?
Sve bi ovo bilo dobro da i ja ne dobijem taj paketićDo sad su slali slatkiše, valjda što sam bio dijete, možda sam još, možda i ove godine pošalju. Ali nije djed mraz već udruženje za djecu i mlade sa posebnim potrebama, stid me reći neću.
![]()
- red evil
#215 Re: Kitite li jelku?
Tad fino ribu i eto ga.tututuuuu wrote:Smijemo jesti sve, osim mesa (to ne ukljucuje ribu i plodove mora).red evil wrote:
Kako vi postite? Šta smijete jesti? Je li i vi kao i mi, od zore do mraka ništa, mrka kapa?
Sve bi ovo bilo dobro da i ja ne dobijem taj paketićDo sad su slali slatkiše, valjda što sam bio dijete, možda sam još, možda i ove godine pošalju. Ali nije djed mraz već udruženje za djecu i mlade sa posebnim potrebama, stid me reći neću.
![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#216 Re: Kitite li jelku?
ne treba se poistovjeČivati svakakored evil wrote:Ja nisam napisao da se ne smije kupovat poklon običnim danima
-
Fudo387
#217 Re: Kitite li jelku?
Sam si sebi odgovorio.uglavnomja wrote:eto, haj mi reci ...znam da nije preporucuno, naredjeno kako hoces jer se zna sta muslimani slave
Mozda se ipak dvoumis da li je to sto radis ispravno?uglavnomja wrote:a sad mi fino nadji citat gdje pise da je ZABRANJENO. da je haram. da ces u dzehenem ako kupis djetetu poklon, i to jos pod jelkom. i to 31. decembra. a ne 25. bas me zanima.
Nisam ti ja ekspert za Islam, ali za ovo ti sem logike i ne treba neko aman zaman tumacenje.
Da li ces u dzehenem, koliko je meni poznato, to ti niko ziv ne moze reci.
- Progressive House
#218 Re: Kitite li jelku?
paganski običaji?HAVANA wrote:Progressive House wrote:jel' pjevate božićne pjesme dok kitite jelku?
Pjevamo,i namazem kosu svinjskom masti da izgledam ko talijani u onim filmovima,pijemo,pusimo,drogiramo se i onda se svi u komsiluku jebemo izmedju sebe.
btw kitovanje jelke=kršćanstvo
- Progressive House
#219 Re: Kitite li jelku?
red evil wrote:Baš tako. Večina muslimana žele biti IN pa prihvataju neke običaje koja se kose sa vjerskim pravilima. Naravno, ovo govorim za osobe koje deglarišu kao muslimani.Astrix wrote:Pogresno sam se izrazio ali znas sta zelim reci.
Katolici i pravoslavci kite jelku i kucu i slave novogodisnje praznike, muslimani to ne rade i to je jednostavno tako. To sto su i muslimani poceli to raditi ne znaci nista...
Argument dijete će biti zakinuto, uskraćeno za nešto. Ovako ispade da se samo za praznike kupuju paketići, ne moram mu kupit taj, kupit ću mu drugi dan. Možda je sretnije od djeteta koje ide na Djeda Mraza i kiti jelku? Nikakav argument je bit' će za nešto uskraćeno.
samo urbano
- Bloo
- Globalna šefica
#220 Re: Kitite li jelku?
znaci ne zelis jelkicu i steam kuponcek ispod jelkiceProgressive House wrote:paganski običaji?HAVANA wrote:Progressive House wrote:jel' pjevate božićne pjesme dok kitite jelku?
Pjevamo,i namazem kosu svinjskom masti da izgledam ko talijani u onim filmovima,pijemo,pusimo,drogiramo se i onda se svi u komsiluku jebemo izmedju sebe.
btw kitovanje jelke=kršćanstvo
- Progressive House
#221 Re: Kitite li jelku?
Bloo wrote:
znaci ne zelis jelkicu i steam kuponcek ispod jelkice
ne bih se ljutio
-
palestinka
#222 Re: Kitite li jelku?
U višenacionalnim sredinama običaji i tradicije se prepliću i stapaju. To je prirodno, po meni i mnogima ljepota življenja u takvoj sredini. Nevazno da li si vjernik, kojoj konfesiji pripadaš, osjećaš se ljepše i drugačije i kad je Bajram i kad je Božić itd, ako ne zbog sebe, onda zbog prijatelja, rodbine, kolega. Oni koji s ogorčenjem dočekuju vjerske praznike koji nisu'njihovi' i gramima mjere šta je tvoje, a šta njihovo i šta će u inat taj dan uraditi da bi ostali u svom izolovanom mikrokosmosu, jadni su ljudi.
- Bloo
- Globalna šefica
#223 Re: Kitite li jelku?
Progressive House wrote:Bloo wrote:
ne bih se ljutio
okruzim jelku i paketic sa pancetom i cvarcima da bude uzbudljivije
floor is made of bacon lavaaaaaaaaaaaaaaa
- Progressive House
#224 Re: Kitite li jelku?
Bloo wrote:Progressive House wrote:Bloo wrote: