Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post Reply
smjesko071

#201 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by smjesko071 »

palermo wrote:
smjesko071 wrote:

Doci ce ti ulagaci i intelektualci u jos vecem broju iz sirokog brijega i ostalih intelektualnih sredina.

Bosnjaka u Mostaru i okolini jednostavno nema dovoljno da preuzmu prazna mjesta u federalnoj vladi prema popisu iz 91.Obzirom na ovu cinjenicu, HDZ intelektulaci iz zapadne hercegovine sa svojim vec poznatim politickim stavom prema Bosni i Hercegovini ce de facto preuzeti federalnu vladu. Obzirom da vec kontrolisu sve finansije u zemlji (od drzavnog ministasrtva finansija, UIO, federalnog do kantona),plus potpuna kontrola federalne vlade.... ni mate boban ne bi zelio vise. Ima da nam guzove razvaljuju
Hajde, ima li Bošnjaka u Sarajevu, ima li Bošnjaka u Travniku, ima li Bošnjaka u Bihaću.......to nešto fali Mostaru da bi došli da u njemu žive....

Ali hvala ti na odgovoru.......vrlo si plastično prikazao svu jad i bijedu bošnjačkog poimanja države......od Marin dvora do Ilidže......
pricas gluposti!

Ovo se dokazuje cinjenicom da u drzavnim agencijama sa sjedistem u Banja Luci rade vecinom srbi. Sto ne idu tamo bosnjaci iz Travnika, Bihaca itd, a posebno imajuci nezaposlenost koja je u gradovima sa vecinskom populacijom.

Prijatelju Mostar je prelijep grad i svaki bosnjak koji je izgurao rat u njemu je za divljenja. Ali prelaskom federalne vlade tamo, mi bosnjaci postajemo gradzani 9 reda. (sada smo drugog reda)

Ponavljam ni Mate Boban ne bi vise zelio.
palermo

#202 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

nasa wrote: E sad, znam ja u kakvom je stanju Mostar i smatram da je ogroman propust napravljen oko Mostara od medjunarodnog utjecaja do bosnjackih politicara koji su ostavili da dio tog grada umire ali nikako ne mislim da bi dugorocno dalo neke pozitivne efekte.To je grad koji ima puno problemai nikako nije primjer kako stvari treba da funkcionisu u ostatku Federacije I BiH. Kratkorocni ekonomski poticaju u vidu obnove I izgradnje nekih institucija I sl. bi bili samo za odabranu saku korisni I ne vidim da bi znacajno zaustavili iseljavanje, a jos manje da bi potakli povratak...samo bi dobio mnoge koji bi iz okolnih mjesta i sela dobili posao preko stele, a za vece funkciji vozili bi se i ovi iz Sarajeva....
Sva izgradnja Sarajeva od rata na ovamo niti je zaustavila iseljavanje, koje se popunjava doseljavanjem iz drugih mjesta, niti je znacajno povecala zaposljavanja, niti su hajrovale Sarajlije-mozda ponajmanje, niti se pobojsala kvaliteta zivota itd.
Zasto sve to ponavljati u Mostaru, da su ti "novi ljudi" koje pominjes sposobni pomogli bi Mostaru davno, nazalost nema novih ljudi samo stari kojim svaka nova ideja sluzi za licne interese ili neke politicke hinjaluke...
Veliš, pomirite se sa tim da krepate....pa dobro i to je nekakav stav.......

al jebem mu, volili bi i mi makar na dvije- tri godine da osjetimo te teške nevolje sarajlija....et, samo da moremo reći, probali smo, ono prije nego krepamo
nasa

#203 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by nasa »

Hajde dobro :D gdje cete metnuti te zajednicke institucije?
palermo

#204 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

smjesko071 wrote:
pricas gluposti!

Ovo se dokazuje cinjenicom da u drzavnim agencijama sa sjedistem u Banja Luci rade vecinom srbi. Sto ne idu tamo bosnjaci iz Travnika, Bihaca itd, a posebno imajuci nezaposlenost koja je u gradovima sa vecinskom populacijom.

Prijatelju Mostar je prelijep grad i svaki bosnjak koji je izgurao rat u njemu je za divljenja. Ali prelaskom federalne vlade tamo, mi bosnjaci postajemo gradzani 9 reda. (sada smo drugog reda)

Koji bolan vi Bošnjaci.....Bošnjaci iz Sarajeva, Bošnjaci iz dijaspore.....koji ?????????
ma mislim, dvadeset godina se boriš da ostaneš u Bosni i Hercegovini....i onda ti dođu truniti patrioti i tzv .ljevičari, i to sa sigurne distance.....sam sebi kažeš...ma ko ga jebe, šta fali i tom trećem entitetu, ne mere gore biti nego što jeste
smjesko071

#205 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by smjesko071 »

palermo wrote:
nasa wrote: E sad, znam ja u kakvom je stanju Mostar i smatram da je ogroman propust napravljen oko Mostara od medjunarodnog utjecaja do bosnjackih politicara koji su ostavili da dio tog grada umire ali nikako ne mislim da bi dugorocno dalo neke pozitivne efekte.To je grad koji ima puno problemai nikako nije primjer kako stvari treba da funkcionisu u ostatku Federacije I BiH. Kratkorocni ekonomski poticaju u vidu obnove I izgradnje nekih institucija I sl. bi bili samo za odabranu saku korisni I ne vidim da bi znacajno zaustavili iseljavanje, a jos manje da bi potakli povratak...samo bi dobio mnoge koji bi iz okolnih mjesta i sela dobili posao preko stele, a za vece funkciji vozili bi se i ovi iz Sarajeva....
Sva izgradnja Sarajeva od rata na ovamo niti je zaustavila iseljavanje, koje se popunjava doseljavanjem iz drugih mjesta, niti je znacajno povecala zaposljavanja, niti su hajrovale Sarajlije-mozda ponajmanje, niti se pobojsala kvaliteta zivota itd.
Zasto sve to ponavljati u Mostaru, da su ti "novi ljudi" koje pominjes sposobni pomogli bi Mostaru davno, nazalost nema novih ljudi samo stari kojim svaka nova ideja sluzi za licne interese ili neke politicke hinjaluke...
Veliš, pomirite se sa tim da krepate....pa dobro i to je nekakav stav.......

al jebem mu, volili bi i mi makar na dvije- tri godine da osjetimo te teške nevolje sarajlija....et, samo da moremo reći, probali smo, ono prije nego krepamo
mostar ne krepaje zbog sarajeva, nego zbog politike koju SDA vodi u sarajevu i mostaru i svim drugim mjestima od rata pa do danas. podanicka, sitno sicarska, bez vizije i strategije, talovacka itd. jednom rjecju bijednicke politike, koja se posrala u usta svima onima koji su ovu zemlju branili i ginuli
palermo

#206 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

nasa wrote:Hajde dobro :D gdje cete metnuti te zajednicke institucije?
Pa ima i u nas ledina, jebo ga miš......jel to problem napraviti zgradurinu...
smjesko071

#207 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by smjesko071 »

palermo wrote:
smjesko071 wrote:
pricas gluposti!

Koji bolan vi Bošnjaci.....Bošnjaci iz Sarajeva, Bošnjaci iz dijaspore.....koji ?????????
ma mislim, dvadeset godina se boriš da ostaneš u Bosni i Hercegovini....i onda ti dođu truniti patrioti i tzv .ljevičari, i to sa sigurne distance.....sam sebi kažeš...ma ko ga jebe, šta fali i tom trećem entitetu, ne mere gore biti nego što jeste
opet pricas gluposti, ja nisam u dijaspori, a pogotovo nisam ljevicar
smjesko071

#208 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by smjesko071 »

palermo wrote:
smjesko071 wrote:
pricas gluposti!

a treci entitet i stolnost MOstaru, ti svojim razmisljanjem pradajes stoljetno ugrozenom narodu (pucanstvu)
nasa

#209 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by nasa »

palermo wrote:
nasa wrote:Hajde dobro :D gdje cete metnuti te zajednicke institucije?
Pa ima i u nas ledina, jebo ga miš......jel to problem napraviti zgradurinu...
Naravno da je problem valja naci ledine koje su dovoljno i istocno i zapadno.

Bez sale i iskreno, mislim da bi to sve islo na ruku najprije Hrvatima.Ruzno jeste sto se te stvari tako gledaju ali ne mogu imati povjerenje u ljude koji nece ni zajednicku skolu ali navodno hoce zajednicki da grade, zaposljavaju, pokazu nove ideje...
palermo

#210 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

smjesko071 wrote:
moram ti iskreno priznati, postaje tegobno pričati sa nekim ko ti u svakoj drugoj rečenici kaže, pričaš gluposti.

Nije da sam ja osjetljiv nešto na to što mi kažeš....al postaje bezveze priča....

A naravno da nisi ljevičar, kao i velika većina onih koji su na ovom forumu umislili da su ljevičari..
smjesko071

#211 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by smjesko071 »

palermo wrote:
smjesko071 wrote:
moram ti iskreno priznati, postaje tegobno pričati sa nekim ko ti u svakoj drugoj rečenici kaže, pričaš gluposti.

Nije da sam ja osjetljiv nešto na to što mi kažeš....al postaje bezveze priča....

A naravno da nisi ljevičar, kao i velika većina onih koji su na ovom forumu umislili da su ljevičari..
u pravu si za ovo (glupost) i izvini za to.
dustaban

#212 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by dustaban »

Da se razumijemo, Mostar kao sjediste Federacije nije losa ideja - u politickom smislu.

Ali TEHNICKI je promasaj samo takav. Shvatite, Mostar nema kadrovski kapacitet za takvo sto. A komunikacija jos nije takva da omogucava vozarenje ljudi koji trenutno rade u Sarajevu. Kad se to svede na sat ovremena, ok, ali sta ce se desiti kad bi sad natjerali sarajlije (da ne navodim ove iz Visokog, Kaknja, Zenice...) da sad idu na posao u Mostar, na principu uzmi i ostavi!
Razumijem ja da ima dosta razloga da mrzimo administraciju i da im se nayebemo matere... ali razmisljate li o posljedicama. Hoce li se time administracija smanjiti ili cemo dobiti nove chate a od ovih sto su se ipak izbirikali napraviti socijalen slucajeve?

KAd malo bolje razmislim ispada da je treci entitet najbolje rjesenje. Ovima sto kukumavcu da su majorizirani treba dati drzavu ne bi li konacno vidjeli sta znaci kad dobijes ckupi koju ganjas cio zivot, uganjas je i... onda shvatis da nemas chunu!

Imam ja kompromisno rjesenje - Konjic! Tamo negdje kod srusenog mosta, nemore biti bolja lokacija!
Haris.ba

#213 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Haris.ba »

Ja sam za to da Mostar bude glavni grad Federacije. Fina ideja. Ali u praksi šta to znači? U Sarajevu će opet ostati nekoliko ministarstava (možda manje - jer tako je i sada, u Mostaru se sjedišta nekih ministarstava), sjednica vlade će se održavati jednom mjesečno u Sarajevu, a tri puta u Mostaru. Gdje će se održavati sjedniće Parlamenta? Prelaze i Vrhovni sud i predsjednici? Sve u Stjepan-Kosača?
Da ne pričamo o ostalim institucijama. Nije u Sarajevu mjesto mnogih institucija samo zbog veličine grada, tradicije, političke odluke.
Stvar je jednostavne logistike. Isto ko što je smiješno izgledalo kad je održana sjednica vlade u Tuzli. Jednom, i nikad više. Nije Vlada samo 16 ljudi.

Šta će se dobiti prelazom institucija u Mostar? Hoće institucije bolje raditi? Riješiće se presuda ustavnog suda oko Mostara? Pa to mora i bez prelaza institucija? Ako bude glavni grad Mostara HDZ će pristati da ne vrijedi "jedan čovjek, jedan glas" (nešto čega se gnušaju nanivou FBiH recimo). Najveći primjer neprincipijelnosti politke u BiH.

Ujediniće se grad? Radiće bolje čevabdžinice i buregdžinice? Istočnoj strani Ministarstvo obrazovanja i kulture, zapadnoj Ministarstvo finansija. :D

Daj priča glavni grad Mostar, ko šiša obećanje o 100.000 radnih mjesta. :D

http://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbego ... /151204142

P.S.
Kako li će oni iz Bihaća sad reagovati? Svakako kukaju da im je Zagreb bliži od Sarajeva. Možda i jeste "kosmička pravda". Ovako će biti manje šanse vidjeti Sarajeva. Već ljepote Bugojna, Gornjeg Vakufa i Prozora ili Livna, Tomislavgrada, Posušja i Širokog Brijega. :D

Znači, ne treba praviti dionicu Lašvanska petlja - Travnik?
spreca

#214 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by spreca »

Ova prica oko glavnog grada je samo dimna zavjesa za nesto drugo....a sta je to vidjecemo uskoro......mostar je vec dobio neka ministarstva...treba sad dati Tuzli,Zenici,Bihacu isto neke ustanove federacije.....podijeliti po nekim principima...npr.Tuzli dati ministarsto za Rudarstvo i energiju....Zenici nesto ala Metalurgija i sl. itd..........zasto Mostar ?......niko nema odgovor .............osim sto HDZi Covic probaju od metiljivog Bakira da iscupa sto vise......a Bake bi dao i svoju i zeninu guzicu i mnogo sto sta samo da mu se niko ne uplice u njegove neke interese i poslove ...druga varijanta nepostoji
palermo

#215 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

dustaban wrote:
Ali TEHNICKI je promasaj samo takav. Shvatite, Mostar nema kadrovski kapacitet!
Ne znam bi li plakao ili se smijao ovakvoj konstataciji
palermo

#216 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

spreca wrote:.........zasto Mostar ?......niko nema odgovor .............osim sto HDZi Covic probaju od metiljivog Bakira da iscupa sto vise......a Bake bi dao i svoju i zeninu guzicu i mnogo sto sta samo da mu se niko ne uplice u njegove neke interese i poslove ...druga varijanta nepostoji
Pa postoji i odgovor i druga varijanta, ali to što se neće od čuje, i što ga zaglušuje buka koja dolazi sa svih strana je nešto sasvim drugo....

mada, ko ga šiša....
madner

#217 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by madner »

Samo da provjerim, ima li iko da smatra da ovaj prijedlog ne ide na ruku HDZu?

Sta je Bakir dobio zbog tog ustupka?
Banksy

#218 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Banksy »

madner wrote:Samo da provjerim, ima li iko da smatra da ovaj prijedlog ne ide na ruku HDZu?

Što, jel trebao nešto?
madner

#219 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by madner »

Obicno tako ide u koalicijama, ako jedan partner progura nesto sto je njemu bitno, drugi progura nesto svoje.
Banksy

#220 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Banksy »

Razumijem, ali pod pretpostavkom da je ovo ustupak, šta je dobio ...? Pada li ti nešto na pamet?
palermo

#221 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by palermo »

madner wrote:Samo da provjerim, ima li iko da smatra da ovaj prijedlog ne ide na ruku HDZu?
Ja
Last edited by palermo on 05/12/2015 15:15, edited 1 time in total.
bull21

#222 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by bull21 »

spreca wrote:Ova prica oko glavnog grada je samo dimna zavjesa za nesto drugo....a sta je to vidjecemo uskoro......mostar je vec dobio neka ministarstva...treba sad dati Tuzli,Zenici,Bihacu isto neke ustanove federacije.....podijeliti po nekim principima...npr.Tuzli dati ministarsto za Rudarstvo i energiju....Zenici nesto ala Metalurgija i sl. itd..........zasto Mostar ?......niko nema odgovor .............osim sto HDZi Covic probaju od metiljivog Bakira da iscupa sto vise......a Bake bi dao i svoju i zeninu guzicu i mnogo sto sta samo da mu se niko ne uplice u njegove neke interese i poslove ...druga varijanta nepostoji
Dayton 2 i raspodjela po regijama možda pa da bude administrativna, ova, ona?

U qrcu, jesam mamlaz ponekada.
spreca

#223 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by spreca »

palermo wrote:
spreca wrote:.........zasto Mostar ?......niko nema odgovor .............osim sto HDZi Covic probaju od metiljivog Bakira da iscupa sto vise......a Bake bi dao i svoju i zeninu guzicu i mnogo sto sta samo da mu se niko ne uplice u njegove neke interese i poslove ...druga varijanta nepostoji
Pa postoji i odgovor i druga varijanta, ali to što se neće od čuje, i što ga zaglušuje buka koja dolazi sa svih strana je nešto sasvim drugo....

mada, ko ga šiša....
?
spreca

#224 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by spreca »

Sta je dobio to je sad tesko reci....vrijeme ce pokazati........ali da nista nije dzabe to je istina
spreca

#225 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by spreca »

bull21 wrote:
spreca wrote:Ova prica oko glavnog grada je samo dimna zavjesa za nesto drugo....a sta je to vidjecemo uskoro......mostar je vec dobio neka ministarstva...treba sad dati Tuzli,Zenici,Bihacu isto neke ustanove federacije.....podijeliti po nekim principima...npr.Tuzli dati ministarsto za Rudarstvo i energiju....Zenici nesto ala Metalurgija i sl. itd..........zasto Mostar ?......niko nema odgovor .............osim sto HDZi Covic probaju od metiljivog Bakira da iscupa sto vise......a Bake bi dao i svoju i zeninu guzicu i mnogo sto sta samo da mu se niko ne uplice u njegove neke interese i poslove ...druga varijanta nepostoji
Dayton 2 i raspodjela po regijama možda pa da bude administrativna, ova, ona?

U qrcu, jesam mamlaz ponekada.
Neradi se ni o kakvom Dejtonu2 a da se nesto muti to je istina
Post Reply