ABH017 wrote:
P.S.
Sad ja imam jedno pitanje za tebe. Ako već smatraš da je Kur'an napisao Muhammed a.s. (čoban iz pustinje arapskog poluostrva, nepismen(1) i odrastao bez oba roditelja prije 1500 godina u okruženju idolopoklonstva)(2) kako objašnjavaš njegovu genijalnost?
Kako objašnjavaš njegovo poznavanje Abrahamskih religija(3), zemlje, svemira(4), logike, medicine, psihologije i čega sve ne? Ne misliš li da je onda on bio fenomen, koji bi, da se rodio u sadašnjici sa takvim umom, opismenjen edukovan i obrazovan, bez ikakvih problema pokorio nebesa i zemlju?(5)
Hajde da ti napokon odgovorim.
1. Kao prvo imamo validne dokaze da je Muhammed bio pismen u toku "primanja objave". Pričao sam sa nekoliko stručnijih ljudi od tebe(što se tiče Islama) i svi prihvataju to da je Muhammed naučio čitati i pisati, te uopšte to ne negiraju. Negiraju samo to da je on bio pismen prije primanja objave. Koji im je dokaz da je bio nepismen prije svoje četrdesete godine? Jedini im je dokaz taj, da tako u Kur'anu piše. S obzirom da uzimamo u pretpostavku da je on napisao Kur'an, jer ne vjerujemo u nevidljiva bića i nemamo dokaze da ona postoje, logično je da će za sebe napisati laž kako bi što više ljudi povjerovalo u njegovu laž. Da sam ja odlučio jednog dana da krenem širit tako veliku laž i ja bi za sebe rekao da sam nepismen, jer je veće čudo za nepismenog čovjeka da krene diktirati knjigu, logično.
2. U njegovom okruženju je bilo i židova, kršćana, vatropoklonika i tako dalje, a ne samo idolopoklonika.
3. S obzirom da znamo da je u njegovom okruženju bilo i kršćana, te židova, s obzirom da iz njegove autobiografije znamo da je bio u kontaktu i sa nekim svećenicima, logično je da je imao pristup literaturi i kršćana, te židova.
4. Njegovo poznavanje svemira i zemlje je bilo ograničeno, iznad prosječno za "običnog čovjeka", trgovca, ali nije nadnaravno. U prilog tome navodim ajet u kojem se spominje da "planine čuvaju zemlju od potresanja", a danas uz pomoć nauke znamo da to uopšte nije uloga planina, znamo da "planine nisu postavljene na Zemlju" kako Kur'an tvrdi, već da su neke nastale uslijed burnih promjena na zemljinoj površini, u proteklih nekoliko miliona godina, te od naslaganja stijena.
Što se tiče svemira, Kur'an spominje da je "uloga zvijezda da krase nebo", što uopšte nema nikakve logike. Postoji na stotine milijardi zvijezda, a od tog broja vidimo samo mali broj tih istih, tačnije njihovu svjetlost koja je putovala milionima godina do nas. Ako je Bog stvorio zvijezde, te jedan od njihovih razloga stvaranja "ukras neba", zbog čega je stvorio ostale zvijezde koje mi ne možemo ni vidjeti?! Drugi razlog postojanja zvijezda je taj kako bi zvijezde bile vodilja ljudima na kopnu i moru, to je pogodio, ali zvijezde kao vodilje za kretnju su ljudi koristili stotinama, možda i hiljadama godina prije Muhammeda. Treća, najsmješnija uloga zvijezda po Kur'anu jeste ta, da njihova svijetlost pogađa šejtane koji se penju jedan na drugog u daleke visine kako bi saznali neke nebeske vijesti. Prvo logično pitanje je, gdje se nalaze te nebeske vijesti? Negdje prije mjeseca, ili poslije mjeseca? Mislim da nema potrebe puno dalje o ovom posljednjem razlogu pričati jer je ovo objašnjenje na nivou bajki iz trećeg razreda osnovne škole. Znate ono kad je dječak zasadio grah, pa je on porastao do neba(ili tako nešto), eh u tom fazonu. Ko god je pogledao i pročitao bilo šta vezano za astronomiju, sa barem malo inteligencije, a nakon toga pročitao ajet o zvijezdama, sigurno je, barem uzdrmalo njegovu vjeru u Svemogućeg Boga, tj onog opisanog u Kur'anu. Sigurno ni jedan naučnik nakon tog ajeta neće preći na Islam, kao što inače tvrde djeca po fejsbuku, a i po forumima. Ne krivim tu djecu, jer su i mene učili na vjeronauci da koji god naučnik krene izučavati Kur'an, pređe na Islam.
Aristotel je 350 godina prije nove ere, u svojoj knjizi " De Caelo"(Na nebesima), navodi dva argumenta na osnovu kojih je zaključio da Zemlja nije ravna ploča, već da je oblika lopte. Prvi razlog takvog njegovog ubjeđenja bilo je to što je utvrdio da do pomračenja Mjeseca dolazi onda kad se Zemlja nađe između Mjeseca i Sunca. Zemljina sijenka na Mjesecu je uvijek bila kružna, što jedino može da se dogodi onda kad je Zemlja lopta. Drugi razlog je bio taj što su Grci sa svojim putovanjima znali da se "Sjeverna zvijezda" pojavljuje niže na nebu ako se posmatra iz južnijih krajeva u odnosu na jeverne oblasti. Aristotel je čak izračunao i obim Zemlje, smatrao je da je ona oko 400 000 stadija(73 000 km, najvjerovatnije). Pogriješio je, zemljin obim je duplo manji, ali za vrijeme u kojem je živio i ovo je izvanredno.
Kur'an nigdje ne spominje da je zemlja okrugla, ili Muhammed nije došao do literature Aristotela, ili mu nije vjerovao, pa nije želio se "kockati". Zakir Naik je pokušao prevesti na svoj način Kur'an, pa preko toga objasniti da je u Kur'anu zapisano da je zemlja okrugla, ali u obliku nojetovog jajeta, te se zbog toga obrukao, jer oblik Zemlje liči na sve, osim na Nojetovo jaje. Razlika između Aristotela i Muhammeda je ta što Aristotel nije tvrdio da mu je Bog direktno prenio to znanje.
5. Ja prvi nisam nikad osporavao inteligenciju Muhammeda. Bio je vrlo pametan i inteligentan čovjek za svoje vrijeme. Da nije tvrdio da njegovo znanje dolazi od Boga, sigurno bi se njegovo znanje više cijenilo i od "nevjernika". Siguran sam da bi bio visoko cijenjen u svome društvu da je rođen u današnjici.
Lijep pozdrav.