Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post Reply
hAZNADAR

#201 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

dustaban wrote:U ovom momentu ima nekoliko aktivnih rasprava na temu kontradikcija u vezi samoidentifikacije bosnjastva, a kad se prosnjufa unutrag ima ih hipten koje se bave ovom problematikom. Samo to dovoljno govori koliko je bosnjastvo i sve u vezi s njim, jasno definisano!

Ovom Haznadaru i njegovim navijacima je zalud i replicirati, materija je ocito prekomplikovana za njihov softver (mehkovinu) ali kad me je vec upitao sta je trebalo uciniti kad su Srbi i Hrvati preimenovali zajednicki nam srpskohrvatski jezik... ponovit cu ono sto sam vec rekao: trebali su biti mudriji i zadrzati zajednicki jezik na nacin da mu dodaju jos jednu rijec, kad je ionako imao dvije, pa ga lijepo nazvati srpsko-hrvatsko-bosanski, skraceno BHS. Tu skracenicu, ako ste primjetili, najradije koriste oni koji bi da se nikom ne zamjere a da ne prave komediju navodjenjem tri, navodno razlicita, jezika.
To bi bio pravi potez. Time bi se zastitio nacionalni interes i jasno poslala poruka svima koji provode nacionalnu sujetu i prave ovaj cirkus sa jezicima.

Toliko o tome, ovo ostalo nije vrijedno replike...
:D
Kome ti ovdje izigravas neku pamet i vladanje materijom, mislim stvarno,.... pa nisi svjestan koliko si providan i koliko je ocigledno ovo tvoje izbjegavanje suocavanja sa konkretnim pitanjima.

Halo doktore lingvistike koji vlada materijom,.. - da li se to sto pricas odnosi i na srpski i hrvatski jezik. Kratko i jasno,.. trebam li mozda formulisati drugacije?

Ili su spomenuti jezici malo jaceg ranga pa za njih ne vrijedi prijedlog BHS? :D
fosna2014

#202 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by fosna2014 »

hAZNADAR wrote:
dustaban wrote:U ovom momentu ima nekoliko aktivnih rasprava na temu kontradikcija u vezi samoidentifikacije bosnjastva, a kad se prosnjufa unutrag ima ih hipten koje se bave ovom problematikom. Samo to dovoljno govori koliko je bosnjastvo i sve u vezi s njim, jasno definisano!

Ovom Haznadaru i njegovim navijacima je zalud i replicirati, materija je ocito prekomplikovana za njihov softver (mehkovinu) ali kad me je vec upitao sta je trebalo uciniti kad su Srbi i Hrvati preimenovali zajednicki nam srpskohrvatski jezik... ponovit cu ono sto sam vec rekao: trebali su biti mudriji i zadrzati zajednicki jezik na nacin da mu dodaju jos jednu rijec, kad je ionako imao dvije, pa ga lijepo nazvati srpsko-hrvatsko-bosanski, skraceno BHS. Tu skracenicu, ako ste primjetili, najradije koriste oni koji bi da se nikom ne zamjere a da ne prave komediju navodjenjem tri, navodno razlicita, jezika.
To bi bio pravi potez. Time bi se zastitio nacionalni interes i jasno poslala poruka svima koji provode nacionalnu sujetu i prave ovaj cirkus sa jezicima.

Toliko o tome, ovo ostalo nije vrijedno replike...
:D
Kome ti ovdje izigravas neku pamet i vladanje materijom, mislim stvarno,.... pa nisi svjestan koliko si providan i koliko je ocigledno ovo tvoje izbjegavanje suocavanja sa konkretnim pitanjima.

Halo doktore lingvistike koji vlada materijom,.. - da li se to sto pricas odnosi i na srpski i hrvatski jezik. Kratko i jasno,.. trebam li mozda formulisati drugacije?

Ili su spomenuti jezici malo jaceg ranga pa za njih ne vrijedi prijedlog BHS? :D
BHS se vec uci u inozemstvu (faks), a ne pojedinacno. Samo radi info.
Yug

#203 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by Yug »

@Haznadar ,ti si se pokazao oko poznavanja materije :D .Kao da sam citao bosnjacku verziju onog srpskog budaletine Jovana Deretica.
hAZNADAR

#204 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

dustaban wrote:

Ma gdje god se trazi normalan modus koristi se ta kratica.

Ali jos pari rijeci u vezi sa ovim, kratak osvrt na tezu da su Srbi i Hrvati preimenovali SH jezik devedesetih. Ako se sjecate i prije toga je bila mogucnost da taj jezik nazivate srpskohrvatski ili hrvatskosrpski. Naravno zna se ko je preferirao koju opciju. I naravno zna se da se u govornoj praksi koristile krace verzije - srpski / hrvatski. Ali zvanican naziv je bio jasno definisan kao i svi drugi standardi.
I sta bi falilo da se kaze da je zvanican jezik u BiH SHB, s tim sto ce ga naravno neko zvati srpski, neko hrvatski neko bosanski. Pa cak i ako S i H ne bi prihvatili taj prijedlog to nikako ne bi moglo sprijeciti Bosnjake da svoj jezik nazovu SHB, bosnjacki (ili bosanski) dijalekt.
Da su babi muda bila bi djed. Znamo jako dobro kakvu su sudbinu dozivjeli i srpskohrvatski i hrvatskosrpski.
Srbi i Hrvati su u nedostatku zajednickog imena za jezik lijepo vratili u upotrebu staro ime.
Sto je tebi pretpostavljam logicno buduci da nisi nikada atakovao na imenovanje srpskog i hrvatskog jezika.

Po kojoj to logici Bosnjaci nemogu uraditi isto? Zasto bi bas oni morali izmisljati novi zajednicki naziv?

A ja tvrdim ono sto je ocigledno i sa cime imamo vise godina iskustva. Likovi poput tebe su jednostavno zatrovani jednim standardom gdje su Bosnjaci narod nizeg ranga, njihova kultura nizeg ranga, to su ti Muje i Hase iz viceva,.. ma gdje ce oni imati naciju i jezik. Kako ono bjese o nepostojecem narodu i nepostojecem jeziku? Da si toliko posten kako se predstavljas - apelovao bi da svi uvedemo jedan zajednicki naziv za jezik i isti arsin za sve.

Pretpostavljam da ces opet opaliti suplju demagogiju u trecem licu i ko p... izbjeci konkretna i jasna pitanja. Ma ja, ne vrijedi haznadaru sta objasnjavati,.. a i istomisljenici su pretpostavljam zadojeni alijinom propagandom i sl. :D
hAZNADAR

#205 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

Yug wrote:@Haznadar ,ti si se pokazao oko poznavanja materije :D .Kao da sam citao bosnjacku verziju onog srpskog budaletine Jovana Deretica.
Znaci kada Bosnjak iznese proste cinjenice o historijatu jezika, samo fakte o historijskim spomenima, rijecniku iz 17 vijeka, udzbeniku za skolstvo nekada,... to ti je u rangu sa srpskim carstvima u Indiji, Atlantidi,...

Ja ne moram uopce dokazivati da nemate iste arsine - to sami potvrdjujete.

Boriti se za ista prava i pravo nasvoje nije isto kao i megalomanski negirati. Ali to mitomani ne mogu skontati.
dustaban

#206 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by dustaban »

Molio bih nekoga da ovom haznadaru objasni o cemu ja pisem, ako moze u pp.
Meni se gadi raspravljati sa ovakvima...
hAZNADAR

#207 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

dustaban wrote:Molio bih nekoga da ovom haznadaru objasni o cemu ja pisem, ako moze u pp.
Meni se gadi raspravljati sa ovakvima...
Ma nemas ti muda a ni zdrave logike za ovu raspravu. Bio sam u pravu kada sam vise puta rekao da izbjegavas vrlo jasna pitanja sto ponovo dokazujes.

De molim ostale bilo javno bilo na PP da mi objasne o cemu dustaban prica. Da vidimo kratki sazetak ove diskusije:

Na ovu temu su se likovi javili prvo sa tezom da je bosanski jezik izmisljen i nije nikada postojao. I dobili dokaze za koje nisu ni znali poput mnogih historijskih spomena, rjecnika iz 17og vijeka, prvog udzbenika za skolstvo iz 19og vijeka,.. i niko to nije prokomentarisao.

Pa su se neki usudili da to protumace kao dijalekt, i dobili jasan odgovor da nijedan dijalekt nije imao toliko obimnu vjekovnu upotrebu pod nazivom jezika, plus rjecnici, udzbenici.

Pa onda ona glupava teza da bosanski nema autenticnost jer se fonetski ne razlikuje. I slijedi naravno odgovor da po tom principu se moze negirati i srpski jezik jer se ocigledno ne razlikuje.

Pa teza da se bosanski gura samo u inat Srbima. I odgovor slijedi da se to Srbe ne tice i nemaju potrebe se nervirati jer niko ne dira u njihov jezik.

Pa teza da se bosanski jezik nastoji nametnuti Srbima u RS i da je to neka vrsta agresije. I odgovor slijedi da Bosnjaci nisu sila nebeska i da je takvo sto prakticno neizvodljivo. Usput je to i ismijavanje srpskog jezika jer ispada da je na vrlo klimavim nogama i slab ako ga Bosnjaci mogu skinuti samo imenovanjem svog.

Pa ulijece dustaban sa tolerantnim i dusebriznickim tonom gdje plasira tezu da bosanski pripada zajednickoj bastini i nije red da se prisvaja samo jednima. Dobija odgovor, tj podsjetnik da su Srbi pobjegli od bosanskog prefiksa ko djavo od krsta, mijenjali imena gradova,.. i da svoj jezik nisu nazvali srpsko-bosanski vec samo srpski. Tu je dao poprilicno besmislen odgovor da upadamo u "klopku" vjerovatno nesvjesno stavljajuci Srbe kao da su odavno u "klopci".

Pa teza da su Bosnjaci trebali izmisliti novo ime jezika BHS sto se naravno ne odnosi na druge. Bez konkretnog odgovora zasto samo Bosnjaci. Hrvatski jezik u ovoj prici naravno postedjen - vjerovatno prateci politicku situaciju gdje je srpski nacionalizam odavno ispusio u Hrvatskoj.

Ako sam sta zaboravio reci - neka neko doda ili ispravi. U ovom natjecaju kako negirati bosanski jezik na vise nacina. Imate li jos kojeg asa u rukavu Dustaban i ekipa? Volio bih cuti. Eto necemo o etici i koliko je u redu drugima braniti pravo na jezik a sebi davati veca prava. Da cujem imate li jos koji dokaz?

A ja ne popustam Dustaban. Ima da ti se nakacim na kosti sve dok mi ne odgovoris na vrlo jasna pitanja koja sam vise puta ponovio. Mozes samo nevjesto izbjegavati i glumiti neku naucnu velicinu kojoj je ispod nivoa objasniti svoje nebuloze. Sto i ti i ekipa sami dokazujete iz posta u post.
dustaban

#208 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by dustaban »

Molio bih, ali sad ozbiljno, ovog LBViewera, Haznadarovog pobocnika koji je izucio mojih 4 tisuce postova :-) , da izvadi odgovore na ova Haznadarova pitanja, na sve sam davno odgovorio, mrsko mi ponavljati, a Haznadar, pardon hAZNADAR (covjek koji jos nije naucio koristiti tipkovnicu/tastaturu a pametuje o jeziku) definitivno ne zasluzuje moju paznju, mogu ga jedino prijaviti zbog shovinizma i vrijedjanja...
harisl

#209 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by harisl »

Koliko god izgledala politicka, trenutna situacija sa jezikom ce ostati na snazi, tri jezika Bosanski, Hrvatski i Srpski. Sve ostalo sluzi za SANU lingviste da zarade platu.

Realno gledajuci, ljudi u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori govore jednim jezikom. Ako bi se bas tjerao mak na konac i koristio mikroskop, moze se reci da se moze prepoznati kada je neko iz Beograda, Zagreba ili Sarajeva, pa prema tome se, sada vec koristeci elektronski mikroskop, moze reci da postoje srpski, hrvatski i bosanski jezik. Razlika izmedju nekoga iz Banja Luke, Sarajeva i Listice ne postoji, pa je to sve jedan jezik, bosanski jezik. Tako to izgleda gledajuci iz bosanskog ugla. Normalno, iz srpskog (Srbije) i hrvatskog (Hrvatskog) ugla moze izgledati drugacije...

Da bi zadovoljili nacionalisticki apetiti u BiH, moze se reci da se u BiH govori "bosanskim jezikom srpskog naroda", "bosanskim jezikom hrvatskog naroda" i "bosanskim jezikom bosnjackog naroda".

Kada se sve sabere i oduzme ostaje taj BHS jezik, jer nemaju stranci vremena da se zanimaju glupostima.
Lug

#210 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by Lug »

dustaban wrote:a Haznadar, pardon hAZNADAR (covjek koji jos nije naucio koristiti tipkovnicu/tastaturu a pametuje o jeziku) definitivno ne zasluzuje moju paznju

:lol:
ko kisna glista se koprcas, kad na nju stanes..
dustaban

#211 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by dustaban »

Lug wrote:
dustaban wrote:a Haznadar, pardon hAZNADAR (covjek koji jos nije naucio koristiti tipkovnicu/tastaturu a pametuje o jeziku) definitivno ne zasluzuje moju paznju
:lol:
ko kisna glista se koprcas, kad na nju stanes..
Ovo ti je prejako, predajem se.
(s kojim ja pacijentima imam ovdje posla...)
:mrgreen:
Lug

#212 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by Lug »

steta..takav um. :lol:
hAZNADAR

#213 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

dustaban wrote:Molio bih, ali sad ozbiljno, ovog LBViewera, Haznadarovog pobocnika koji je izucio mojih 4 tisuce postova :-) , da izvadi odgovore na ova Haznadarova pitanja, na sve sam davno odgovorio, mrsko mi ponavljati, a Haznadar, pardon hAZNADAR (covjek koji jos nije naucio koristiti tipkovnicu/tastaturu a pametuje o jeziku) definitivno ne zasluzuje moju paznju, mogu ga jedino prijaviti zbog shovinizma i vrijedjanja...
Nisi odgovorio niti si objasnio svoje glupave teze. Ja i dalje cekam da mi objasnis po cemu je to bosanski jezik drugaciji od ostalih cim ocekujes drugaciji tretman. Zasto Srbi i Hrvati imaju pravo vratiti stare nazive jezika a Bosnjaci ne.

Ja branim pravo na svoj jezik, ne dam da to brane i zelim ista prava kao sto imaju ostali. To je moje pravo i to mi niko ni zakonski niti moralno moze oduzeti. Nikome ne negiram pravo na jezik za razliku od tebe, pa nauci malo bolje sta je sovinizam. I dokle god izbjegavas suocavanje sa prostim cinjenicama i prostom logikom ja cu i dalje tvrditi da nemas muda ni znanja za ovu raspravu. Prijetnje prijavom i ocekivanja da te moderator vadi su samo potvrda.

harisl wrote:Koliko god izgledala politicka, trenutna situacija sa jezikom ce ostati na snazi, tri jezika Bosanski, Hrvatski i Srpski. Sve ostalo sluzi za SANU lingviste da zarade platu.

Realno gledajuci, ljudi u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori govore jednim jezikom. Ako bi se bas tjerao mak na konac i koristio mikroskop, moze se reci da se moze prepoznati kada je neko iz Beograda, Zagreba ili Sarajeva, pa prema tome se, sada vec koristeci elektronski mikroskop, moze reci da postoje srpski, hrvatski i bosanski jezik. Razlika izmedju nekoga iz Banja Luke, Sarajeva i Listice ne postoji, pa je to sve jedan jezik, bosanski jezik. Tako to izgleda gledajuci iz bosanskog ugla. Normalno, iz srpskog (Srbije) i hrvatskog (Hrvatskog) ugla moze izgledati drugacije...

Da bi zadovoljili nacionalisticki apetiti u BiH, moze se reci da se u BiH govori "bosanskim jezikom srpskog naroda", "bosanskim jezikom hrvatskog naroda" i "bosanskim jezikom bosnjackog naroda".

Kada se sve sabere i oduzme ostaje taj BHS jezik, jer nemaju stranci vremena da se zanimaju glupostima.
Da stranci, i usput da ustede na prevodiocima koji ne trebaju.
Sve je ovo isti jezik ali nemamo isto ime za taj jezik. Srpskohrvatski vise ne postoji.

Prvi cu prihvatiti BHS ako postoji makar trunka volje za to u nasim narodima. Ali ne vidim razloga da jedino Bosnjaci izmisljaju neku novu slozenicu. Sta smo trebali uraditi devedesetih kada su svi vratili stare nazive i da li smo uopce imali izbora?
LBVIEW

#214 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by LBVIEW »

dustaban wrote:Molio bih, ali sad ozbiljno, ovog LBViewera, Haznadarovog pobocnika koji je izucio mojih 4 tisuce postova :-) , da izvadi odgovore na ova Haznadarova pitanja, na sve sam davno odgovorio, mrsko mi ponavljati, a Haznadar, pardon hAZNADAR (covjek koji jos nije naucio koristiti tipkovnicu/tastaturu a pametuje o jeziku) definitivno ne zasluzuje moju paznju, mogu ga jedino prijaviti zbog shovinizma i vrijedjanja...
Ma sta imam vaditi,jasno je k'o dan da imas dvostruke arsine, pa ono sto vrijedi za Srbe i Hrvate ne vrijedi za Bosnjake i obratno.Inace,suflirati mozes svojim deticima,Bosnjacima vise ne,prosla su ta vremena,nastavi zivjeti u frustraciji,bolje nisi ni zasluzio.
Last edited by LBVIEW on 06/09/2015 20:40, edited 1 time in total.
harisl

#215 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by harisl »

hAZNADAR wrote:
harisl wrote:Koliko god izgledala politicka, trenutna situacija sa jezikom ce ostati na snazi, tri jezika Bosanski, Hrvatski i Srpski. Sve ostalo sluzi za SANU lingviste da zarade platu.

Da stranci, i usput da ustede na prevodiocima koji ne trebaju.
Sve je ovo isti jezik ali nemamo isto ime za taj jezik. Srpskohrvatski vise ne postoji.

Prvi cu prihvatiti BHS ako postoji makar trunka volje za to u nasim narodima. Ali ne vidim razloga da jedino Bosnjaci izmisljaju neku novu slozenicu. Sta smo trebali uraditi devedesetih kada su svi vratili stare nazive i da li smo uopce imali izbora?
Ma naravno...
Moji stavovi su, po onome kako vidim, radikalniji od tvojih. Ako se vec insistira na razlicitim jezicima, onda su to Bosanski, Hrvatski i Srpski. Druga opcija je BHS kao jedan jezik. U suprotnom, u Bosni jedino Bosanski da se Srbi i Hrvati ne ljute da Bosnjaci prisvajaju jezik, ili neka Srbi dokazu UN-u i Briselu da im treba prevodioc kada sa Vraca sidju na Grbavicu, a da u isto vrijeme pricaju isti jezik kao u Subotici.
hAZNADAR

#216 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by hAZNADAR »

harisl wrote:
Ma naravno...
Moji stavovi su, po onome kako vidim, radikalniji od tvojih. Ako se vec insistira na razlicitim jezicima, onda su to Bosanski, Hrvatski i Srpski. Druga opcija je BHS kao jedan jezik. U suprotnom, u Bosni jedino Bosanski da se Srbi i Hrvati ne ljute da Bosnjaci prisvajaju jezik, ili neka Srbi dokazu UN-u i Briselu da im treba prevodioc kada sa Vraca sidju na Grbavicu, a da u isto vrijeme pricaju isti jezik kao u Subotici.
BHS jezik je utopija. Poznavajuci prilike, prije bi se taj naziv jezika prihvatio u Nisu ili Karlovcu negoli u Banjaluci ili Sirokom. Nebi danas ni Bosnjaci iako Dustaban misli da smo bolji materijal za eksperimente aludirajuci na rasprave o bosnjastvu.
Nametanje bosanskog svima u BiH je jos veca utopija.

Nemamo zajednicki naziv za jezik, taman kada su jezici standardizovani u jedan doslo je do raspada drzave i prekida prakse srpskohrvatskog. Postojao je i zemaljski jezik ranije ali kratko.

U inostranstvu se jedino upotrebljava BHS a jos cesce bosnian language kao i bosnian nation,.. aludirajuci na drzavu.

Buduci da nemamo zajednicki naziv jezika i da je nemoguce da svi narodi to prihvate(kao i ova vartinu zastavu) - ne ostaje nista drugo negoli vratiti stara imena jezika po izboru. Paradoksalno ali je tako, da stanovnik zapadnog Mostara i Zagorac pricaju jezik istog naziva ali se tesko mogu razumjeti. Za razliku od Mostara u cjelini gdje su dva naziva jezika ali isti naglasak, sve. Politika,.. hebiga,....
JThomas

#217 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by JThomas »

riječ je o jednom jeziku. kojeg treba nazvati onako kako ga je i prije rata više ljudi zvalo nego SH - naš ili maternji :-D
dustaban

#218 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by dustaban »

LBVIEW wrote:
Ma sta imam vaditi,jasno je k'o dan da imas dvostruke arsine, pa ono sto vrijedi za Srbe i Hrvate ne vrijedi za Hrvate i obratno.Inace,suflirati mozes svojim deticima,Bosnjacima vise ne,prosla su ta vremena,nastavi zivjeti u frustraciji,bolje nisi ni zasluzio.
A u PM ko se ovdje sve trpa u rasprave o jeziku! Onaj ne zna koristiti tastaturu, ovaj ne zna sa zarezima...
I kad im nesto kazes uvijek ista kontra - "mrzis nas bosnjake, prosipas cetnicku politiku, bla, bla, bla..."

Niko ne jebe argumente. Koncept odbrane jezika i nacije se iskljucivo svodi na - ne diraj nas! Pa sta vi mislite kako su nastale druge drzave i nacije - tako sto ih niko nije dirao ?!
bluesjunior

#219 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by bluesjunior »

jezik je bosanski onima koji to hoce. kraj price. osporavanje tog prava spada u politike 90-tih godina. bosnjaka, bosanaca, muslimana i dalje ima i nakon genocida - nemaju rezervne niti "maticne" domovine ostalo im je to sto im je ostalo nakon rata (a nije bas puno ni u kom smislu) valjda imaju pravo poslije svega svoj jezik nazvat onako kako hoce (bez potrebe da se vracamo na prastare rijecnike i slicno)? bosanski brod se bas fino jedno vrijeme zvao srpski brod iiii?
breuer

#220 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by breuer »

JThomas wrote:riječ je o jednom jeziku. kojeg treba nazvati onako kako ga je i prije rata više ljudi zvalo nego SH - naš ili maternji :-D
Meni uopšte nije glup naziv "slavenski (jugoslavenski)", tako su ga mnogo prije 19. vijekovne standardizacije nazivali npr. Ruđer Bošković i mnogi drugi koji su imali slavensko porijeklo, a dolazili u doticaj sa "zapadom" kojem su morali pojašnjavati ko i šta su...nek slovenački ostane slovenački, a makedonski je svakako bugarski :D

govorim naravno o čitavom jugoslavenskom teritoriju, ove banane me ne zanimaju i jedva čekam da svaka pojedinačno nestane!
U-zap

#221 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by U-zap »

jel bosanski jezi isto sto i bosnjacki jezik? Koji je teze nauciti :evil:
Sanjarko

#222 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by Sanjarko »

dustaban wrote:
LBVIEW wrote:
Ma sta imam vaditi,jasno je k'o dan da imas dvostruke arsine, pa ono sto vrijedi za Srbe i Hrvate ne vrijedi za Hrvate i obratno.Inace,suflirati mozes svojim deticima,Bosnjacima vise ne,prosla su ta vremena,nastavi zivjeti u frustraciji,bolje nisi ni zasluzio.
A u PM ko se ovdje sve trpa u rasprave o jeziku! Onaj ne zna koristiti tastaturu, ovaj ne zna sa zarezima...
I kad im nesto kazes uvijek ista kontra - "mrzis nas bosnjake, prosipas cetnicku politiku, bla, bla, bla..."

Niko ne jebe argumente. Koncept odbrane jezika i nacije se iskljucivo svodi na - ne diraj nas! Pa sta vi mislite kako su nastale druge drzave i nacije - tako sto ih niko nije dirao ?!
A ti spocitavas Disgraficnim osobama Disgrafiju. :oops:

https://en.wikipedia.org/wiki/Dysgraphia
DJ Babo

#223 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by DJ Babo »

@hAZNADAR

skoro sve tvoje postove na ovoj i na drugim temama bih potpisao od rijeci do rijeci...

a dustabanu i ljudima koji razmisljaju kao on ce svanuti samo onda kad se nametnemo tako da nas moraju postovati...

"kome ba da se prilagodjavamo, nek se oni sad nama malo prilagodjavaju" :wink:
Sanjarko

#224 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by Sanjarko »

DJ Babo wrote:@hAZNADAR

skoro sve tvoje postove na ovoj i na drugim temama bih potpisao od rijeci do rijeci...

a dustabanu i ljudima koji razmisljaju kao on ce svanuti samo onda kad se nametnemo tako da nas moraju postovati...

"kome ba da se prilagodjavamo, nek se oni sad nama malo prilagodjavaju" :wink:
:thumbup:
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#225 Re: Svjetski jezik: BOSANSKI JEZIK

Post by emillio estevez »

U-zap wrote:jel bosanski jezi isto sto i bosnjacki jezik? Koji je teze nauciti :evil:
Pa bosnjacki jezik , on ne postoji niti ga itko govori.
Post Reply