Premijer liga BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
phillie

#201 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by phillie »

sheilak wrote:Ma ne valja ni to znaci ja osnujem klub izgradim super stadion i nema veze kakvi su mi rezultati igram u najvisem rangu jer imam stadion koji zadovoljava
Jbg, kad su u Evropu mogli ici sedmoplasirani umjesto cetveroplasiranih sto ne bi mogao i tvoj klub igrati u eliti :D Pa dobro, ne vjerujem da bi se trazila Alianz Arena od svakog kluba, ali neke livade definitivno treba sankcionisati...
sheilak

#202 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by sheilak »

Ali sedmoplasirani je u istoj ligi dok bi ja preskocio citavu ligu bez ikakvog napora i odmah bio u elitnom takmicenju a nisam to izborio kroz teren
phillie

#203 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by phillie »

Ma ne moze tako :D krene se od najnizeg nivoa, makar na Teatru snova igrao.... Kao sto je slucaj i kod izlaska na euro scenu, i ova bi se liga popunila iz Premijer lige...jer moze se naci deset (cak ni toliko ne treba, jer mogu dva kluba igrati na jednom stadionu) stadiona koji bi zadovoljili uslove takmicenja.
El_comadante

#204 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by El_comadante »

Arteta wrote:
El_comadante wrote:možda bi drugu ligu mogli podjeliti na sjver i jug umjesto po etinteskoj linij.
Druga liga mora biti jedinstvena kako bi se koncentrisao kvalitet, tako je skoro svugdje u Svijetu.
to ja ali sa obzirom da srbi sve koče onda je bolje druga liga sjever i jug nego ovako ako se več nemože ujediniti
phillie

#205 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by phillie »

Samim tim, to bi znacilo nestanak Prve lige Republike Srpske, sto bi izazvalo kolektivni harakiri u FSRS....
Arteta

#206 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Arteta »

phillie wrote:
sheilak wrote:Ma ne valja ni to znaci ja osnujem klub izgradim super stadion i nema veze kakvi su mi rezultati igram u najvisem rangu jer imam stadion koji zadovoljava
Jbg, kad su u Evropu mogli ici sedmoplasirani umjesto cetveroplasiranih sto ne bi mogao i tvoj klub igrati u eliti :D Pa dobro, ne vjerujem da bi se trazila Alianz Arena od svakog kluba, ali neke livade definitivno treba sankcionisati...
Ma treba traziti travnjak ko na Bilinom i dati klubovima roka 3, 4 sezone.
3, 4 sezone cemo trpiti ali cemo onda gledati PL-BiH kao ljudi.
Arteta

#207 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Arteta »

El_comadante wrote:
Arteta wrote:
El_comadante wrote:možda bi drugu ligu mogli podjeliti na sjver i jug umjesto po etinteskoj linij.
Druga liga mora biti jedinstvena kako bi se koncentrisao kvalitet, tako je skoro svugdje u Svijetu.
to ja ali sa obzirom da srbi sve koče onda je bolje druga liga sjever i jug nego ovako ako se več nemože ujediniti
I to bi kocili.
jeza u ledja

#208 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote:
jeza u ledja wrote:...Liga od 12 bi valjda imala trokruzno takmicenje, gdje bi se timovi na pola sezone podjelili na gornji i donji dio. To bi onda bilo 18 kola plus jos 10. Znaci 28 ukupno, sto bi doduse bilo manje nego sto sad imamo...
Razmisli još jednom :-D
Ama prebaci me na ligu od 10 umjesto 12. Nije 18 vec 22. Pa super onda , 32 kola taman. :)
cyprus

#209 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by cyprus »

Arteta wrote:
Nije baš svugdje... Recimo Rumuni imaju također dvije odvojene druge lige...

Kod nas je iluzorno razmišljati od jedinstvenoj drugoj ligi... Nema šanse da prođe...
omega369

#210 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by omega369 »

sheilak wrote:Meni licno je to djeljenje na playoff bezveze
Recimo travnik nekako se ugura medju 6 i do kraja haman i ne igraju dok recimo borac zavrsi na 7 i onda ostale dere i automatski je to liga 5 klubova gdje ispadaju 2 (r)
Pravi primjer si naveo u "travniku". dakle, ugura se nekako u play off i onda nakon dodatnih 4-5 kola osvoji ligu ili da neki tim dere 22 kola i ima 12-15 bodova vise od ostalih ali opet mora igrati jos 5 kola gdje moze izvisiti i to od ekipe koja je u "regularnom dijelu" imala 25 bodova manje i jedva se ugurala u play off?!

nidje veze, vec vidjeno..da ne spominjem kalkulacije oko plasmana, kako bi se izbjeglo ko ce s kime igrati... ma uzas..ne kontam da ovo neko moze podrzavati i sliniti na ovo
jeza u ledja

#211 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by jeza u ledja »

@ omega, ne kontas. Nije poenta u promjeni formata takmicenja radi samog formata, vec u smanjenju broja klubova kako bi se izbacili oni koji ligu ne mogu igrati jer nemaju osnovne uslove za to. Ja bih licno radije da ostane 16 klubova jer 10 ili 12 mi je nekako dosadno, ali sta je tu je. Drine, Radnici, Travnici, Vitezovi, jednostavno nemaju uslove da igraju u ligi. Nemaju ih ni veci klubovi a kamo li ovi.

Slucaj "Travnik" se moze dogoditi, ali taj slucaj se moze dogoditi i u ligi na drugi nacin, ako imas klub koji ispada 10 kola prije kraja i ne igraju ni za sta.

Koncentracija kvaliteta je neminovna i u buducnosti ce bodovna razlika sve vise biti razvucena.
sheilak

#212 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by sheilak »

Pa je li bolja koncentracija igraca u 10 ili 12 klubova gdje ce ovi sa 10 igrati vise jacih utakmica ili ovih sa 12 koji ce igrati skoro duplo manje jakih utakmica? (r)
Kinaski

#213 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Kinaski »

covjek vam dvije stranice prije objasnio, najbolji nacin kako skratiti ligu vi opet po svom neko postepeno izbacivanje jednog po jednog kluba i onda za cca.10 godina ce doci ta liga na svoje...ovdje niko nikog ne slusa (odnosno ne cita), samo se mlate gluposti al hajd
Arteta

#214 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Arteta »

cyprus wrote:
Arteta wrote:
Nije baš svugdje... Recimo Rumuni imaju također dvije odvojene druge lige...

Kod nas je iluzorno razmišljati od jedinstvenoj drugoj ligi... Nema šanse da prođe...
Bas zbog tih izuzetaka sam napisao "skoro svugdje" :D
cyprus

#215 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by cyprus »

omega369 wrote:
Recimo travnik nekako se ugura medju 6 i do kraja haman i ne igraju dok recimo borac zavrsi na 7 i onda ostale dere i automatski je to liga 5 klubova gdje ispadaju 2 (r)
Pravi primjer si naveo u "travniku". dakle, ugura se nekako u play off i onda nakon dodatnih 4-5 kola osvoji ligu ili da neki tim dere 22 kola i ima 12-15 bodova vise od ostalih ali opet mora igrati jos 5 kola gdje moze izvisiti i to od ekipe koja je u "regularnom dijelu" imala 25 bodova manje i jedva se ugurala u play off?!

nidje veze, vec vidjeno..da ne spominjem kalkulacije oko plasmana, kako bi se izbjeglo ko ce s kime igrati... ma uzas..ne kontam da ovo neko moze podrzavati i sliniti na ovo
Kako misliš da će tim koji je imao toliku prednost nakon regularnog dijela tako lako izvisit? :-) Pa ne kreću u taj play-off (nazovimo ga tako) od nule, nego sa ranije osvojenim bodovima...

Ponavljam, što se tiče skraćenja lige meni samo taj format sa 12 ekipa i 22+10 kola odgovara... Ostalo bi bilo sranje...

PS Sad nešto kontam - naziv play-off uopšte nije adekvatan, jer aludira na nešto što je knock out... Ovom slučaju bolje pristaju nazivi: liga za prvaka i liga za opstanak... Ko na Kipru :mrgreen:

http://int.soccerway.com/national/cypru ... on/r26357/
Last edited by cyprus on 03/12/2014 17:47, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#216 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by jeza u ledja »

Kinaski wrote:covjek vam dvije stranice prije objasnio, najbolji nacin kako skratiti ligu vi opet po svom neko postepeno izbacivanje jednog po jednog kluba i onda za cca.10 godina ce doci ta liga na svoje...ovdje niko nikog ne slusa (odnosno ne cita), samo se mlate gluposti al hajd
Kako mislis jedan po jedan klub? Ne mozes imati neparan broj ekipa.
jeza u ledja

#217 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote:
omega369 wrote:

Kako misliš da će tim koji je imao toliku prednost nakon regularnog dijela tako lako izvisit? :-) Pa ne kreću u taj play-off (nazovimo ga tako) od nule, nego sa ranije osvojenim bodovima...

Ponavljam, što se tiče skraćenja lige meni samo taj format sa 12 ekipa i 22+10 kola odgovara... Ostalo bi bilo sranje...
A sto bi liga od 10 timova i 36 kola bila sranje?
Arteta

#218 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Arteta »

jeza u ledja wrote:
Kinaski wrote:covjek vam dvije stranice prije objasnio, najbolji nacin kako skratiti ligu vi opet po svom neko postepeno izbacivanje jednog po jednog kluba i onda za cca.10 godina ce doci ta liga na svoje...ovdje niko nikog ne slusa (odnosno ne cita), samo se mlate gluposti al hajd
Kako mislis jedan po jedan klub? Ne mozes imati neparan broj ekipa.
Mozes, ali je glupo. :D
Kinaski

#219 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Kinaski »

dakle sadasnja BH Telecom liga mjenja ime u " Prva liga Bosne i Hercegovine" u daljem tekstu " PLBIH", osnuje se nova liga pod nazivom " Premijer liga BH Telekom"...

10 prvih klubova iz sezone 2015/2016, iz PLBIH idu direktno u novu Premijer ligu BH Telekom. Ostalih 6 klubova ostaje u PLBIH u koju jos ulaze 4 kluba (2 kluba iz Prve lige RS i 2 kluba iz Prve lige FBIH) ... tako da ce se smanjiti i broj klubova u Prvim entitetskim ligama

Premijer liga BH Telekom 10 Klubova (2 kluba ispadaju )
Prva liga Bosne i Hercegovine 10 Klubova (2 kluba se promovisu u Premijer Ligu BH Telekom, 2 kluba direktno ispadaju u entitske lige)
Prva liga Republike Srpske 12 Klubova
Prva liga Federacije BiH 14 Klubova
sheilak

#220 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by sheilak »

cyprus wrote:
omega369 wrote:

PS Sad nešto kontam - naziv play-off uopšte nije adekvatan, jer aludira na nešto što je knock out... Ovom slučaju bolje pristaju nazivi: liga za prvaka i liga za opstanak... Ko na Kipru :mrgreen:

http://int.soccerway.com/national/cypru ... on/r26357/
Ne kontam onda sto se uopste rastavlja na dvije grupe
Bolje onda 2 manje cetverokruzno i bog te veselio
Jer uvijek ce biti posebno u ligi za opstanak isprika kako je neposteno sto je travnik u ligi za prvaka zbog go razlike dok vitez se bori za opstanak sa jakim olimpikom velezom i slicno
jeza u ledja

#221 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by jeza u ledja »

Kinaski wrote:dakle sadasnja BH Telecom liga mjenja ime u " Prva liga Bosne i Hercegovine" u daljem tekstu " PLBIH", osnuje se nova liga pod nazivom " Premijer liga BH Telekom"...

10 prvih klubova iz sezone 2015/2016, iz PLBIH idu direktno u novu Premijer ligu BH Telekom. Ostalih 6 klubova ostaje u PLBIH u koju jos ulaze 4 kluba (2 kluba iz Prve lige RS i 2 kluba iz Prve lige FBIH) ... tako da ce se smanjiti i broj klubova u Prvim entitetskim ligama

Prva liga Bosne i Hercegovine 10 Klubova (2 kluba se promovisu u Premijer Ligu BH Telekom, 2 kluba direktno ispadaju u entitske lige)
Ne kontam kako je ovo postepeno izbacivanje jednog po jednog kluba? :-?
Arteta

#222 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Arteta »

Kinaski wrote:dakle sadasnja BH Telecom liga mjenja ime u " Prva liga Bosne i Hercegovine" u daljem tekstu " PLBIH", osnuje se nova liga pod nazivom " Premijer liga BH Telekom"...

I sta smo time dobili, skoncentrisan nekvalitet koji ce igrati na livadama.

Skracivanje lige treba iskoristiti kako bi se pojacali uslovi, to je po meni jedina prednost kod skracivanja.
cyprus

#223 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:A sto bi liga od 10 timova i 36 kola bila sranje?
Pisao sam ranije - dosadno... U tom formatu ima mnogo manje neizvjesnosti i mnogo više monotonije (igraš po četiri puta sa, lupam Travnikom :oops: )... Ako je argument - pa veća je kvaliteta skoncentrisana u 10 nego u 12 klubova, pa hajd onda da pravimo ligu 8, ligu 6 ili ligu 4, što da ne :oops: Karikiram, al sa poentom... A da ne pričam o tome koliko je razlika u ''koncentraciji kvalitete'' između lige 12 i lige 10 minorna...
Kinaski

#224 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Kinaski »

jeza u ledja wrote:

Ne kontam kako je ovo postepeno izbacivanje jednog po jednog kluba? :-?
nisi skontao, vi govorite da svake godine izbacujete po 2 kluba.Tako ispada da ce jedne godine liga imati 14 klubova, naredne 12 i onda tek u trecoj sezoni imamo 10 klubova. Zar nije jednostavnije uradit ovako kao sto sam u prethodnom postu napisao.
Kinaski

#225 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Kinaski »

Arteta wrote:

I sta smo time dobili, skoncentrisan nekvalitet koji ce igrati na livadama.

Skracivanje lige treba iskoristiti kako bi se pojacali uslovi, to je po meni jedina prednost kod skracivanja.
Ali sta bi dobio da ovih 6 klubova prebacis u entitske lige. RS se svakako zalaze za smanjnjenje svoje entiteske lige a ti im dajes jos nova 3 kluba. Nema smisla.
Locked