Arapi u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
supercali

#201 Re: Arapi u Sarajevu

Post by supercali »

Nije fulio ni milimetar
Svi se bojimo da nam arapi ne donesu svoje zakone nepostivajuci nas a mi sami ne postujemo to
Sutra kad procita da je kaznjivo vodati psa bez brnjice a pola ih tako voda psa sta ve pomisliti?
Pomislit ce e mogu se i ja posrati na ulici iako je kaznjivo al me nece i ne smiju kazniti jer se generalno zakon ne postuje
Rizvan

#202 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Rizvan »

bjelave wrote:
Rizvan wrote:
A da mi prvo prisilimo sebe na poštivanje pravila, počevši od vas vlasnika pasa, koji seru po parkovima i stazama, a većina vas ne čisti za njima. Pa ćemo onda lahko sa šačicom Arapa.

Živimo u državi gdje su 90% putnika u tramvaju šverceri, a ovdje se raspreda o poštivanju pravila od strane šačice Arapa. :-)

Mislim stvarno.... :D

Fulio si i loptu i temu. Ako te ne interesuje topic predlazem ti da odes na neki drugi koji se odnosi na pse, tramvaje ili bilo sta drugo umjesto da trolas ovdje.[/quote

Ti si taj koji je spomenuo pravila i poštivanje istih. Vrlo jednostavno pitanje, kako očekivati poštivanje pravila od strane stranaca, kada ih ni domaći ne poštuju?
bjelave

#203 Re: Arapi u Sarajevu

Post by bjelave »

Supercali i Niemand ima tema o psima, a i tema o psima lutalicama. Ako vas sta tisti sto se tamo ne javite?

Epizodu o kojoj sam pisao ne treba shvatiti bukvalno vec vise kao metaforu. Da pojasnim, iako sumnjam da pomaze :( .
nikad_vise

#204 Re: Arapi u Sarajevu

Post by nikad_vise »

dustaban wrote:Najopasnije u svemu ovome je sto ovo dodatno i sve jace dalje DIJELI BiH.

Rusi Srbima, Arapi Bosnjacima, EU Hrvatima. Glupo se vise i prepirati oko srpskog referenduma i hrvatskog treceg entiteta, mi smo se beznadezno vec podjelili. Cak mislim da bi to cjjepanje trebalo i ubrzati da znamo na cemu smo, ova situacija "oni bi da se kao otcjepe, mi im kao ne damo" je postala nesnosljiva.
Mislim da nigdje u svijetu kao u Bosni nije postala tako jasna etnicka granica u, navodno, jos uvijek jedinstvenoj zemlji. Treci entitet ne pravi Covic, prave ga Bosnjaci koji uzivaju u arapizaciji svog dijela BiH. Stalno govorimo kako smo mi Bosanci i Hercegovci ista rasa, samo religijom podjeljena, sad nam se desava i rasna transformacija...
Ali to slabo ko primjecije, jos slabije se s time zeli suociti. Dakle da naglasim, nemam nista protiv KULTURNIH (i bogatih) dosljaka koje god rase i vjere bili. Ali nije li degutantno da one nindza hanume osvajaju samo bosnjacka podrucja u druge krajeve ne smiju prismrdit! Neki dan na bascarsiji popi batine bajker sa srpskom majicom. Zna se dze pjeva Thompson a dze se slavi krsna slava...
I tako dalje... nikad vise ovdje bratstva i jedinstva, postalo je lakse biti musliman u hrvatskoj nego hrvat u Sarajevu, lakse je biti musliman u Valjevu nego musliman u Banjaluci ili Srbin na Ilidzi...
Ovdje je sad najlakse biti Arapin u Sarajevu, Rus u Banjaluci, Italijan u Mostaru...

:(
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Trebamo pod hitno poceti sa tjeranjem arapskih turista da nebi pravili treci entitet Hrvatima :D
Dobra roba jarane.
Niemand

#205 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Niemand »

bjelave wrote:Supercali i Niemand ima tema o psima, a i tema o psima lutalicama. Ako vas sta tisti sto se tamo ne javite?

Epizodu o kojoj sam pisao ne treba shvatiti bukvalno vec vise kao metaforu. Da pojasnim, iako sumnjam da pomaze :( .
Ne, javljam se ovdje (opet ponavljam, ti pricas o pascadiji ne ja, ne supercali, ne rizvan) da ti kazem da ne skicis okolo. Sta cemo sad?
bjelave

#206 Re: Arapi u Sarajevu

Post by bjelave »

Rizvan, tema je malo kompleksnija od nacina na koji je ti shvacas.

To sto kazes zgodno zvuci kao doskocica ali je ovo sa velikim prilivom stanovnistva, ili pak samo turista, ni to nije jasno jer nema pravih podataka ipak kompleksniji fenomen sa dalekoseznijm posljedicama da bi se njega guralo u stranu floskulama tipa-divlji mi, divlji oni, sta fali.
Niemand

#207 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Niemand »

Zar nije logicnije onda da otvorite sebi temu sandzaklije u sarajevu :zoka:
nako kazem :cekam:
bjelave

#208 Re: Arapi u Sarajevu

Post by bjelave »

Niemand wrote:
bjelave wrote:Supercali i Niemand ima tema o psima, a i tema o psima lutalicama. Ako vas sta tisti sto se tamo ne javite?

Ne, javljam se ovdje (opet ponavljam, ti pricas o pascadiji ne ja, ne supercali, ne rizvan) da ti kazem da ne skicis okolo. Sta cemo sad?
Opet kazem, nemoj sve shvatati bukvalno. Potrudi se malo.

I budi pristojan, tj potrudi takodjer se da civilizirano komuniciras.Zbog ovog gore ti je post prijavljen.
supercali

#209 Re: Arapi u Sarajevu

Post by supercali »

Pa i ti isto primjer o psu i povodcu parkiranom autu na trotoaru i sl trebas shvatiti bukvalno kad pišem zasto se i arap ne drzi nasih obicaja zakona i sl
Kad on sam vidi da se mi ne prdrzavamo zasto bi on
Da je suprotno mi bi odmah ko iz topa pitali kako moze on a ja ne mogu
Niemand

#210 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Niemand »

bjelave wrote: Opet kazem, nemoj sve shvatati bukvalno. Potrudi se malo.

I budi pristojan, tj potrudi se da civilizirano komuniciras.Zbog ovog gore ti je post prijavljen.
Necu. Lijepo ti kazem da ne skicis. Jel za bana? Neka je. :D
Drvosjeca iz Dejcica

#211 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ja ovaj mjesec imam para da platim ratu kredita i još jednu ratu za idući mjesec. Imam novca da odvedem dijete na more 10 dana i da priuštim sebi koliko-toliko solidan (radnički) godišnji negdje na Jadranu. Zašto ovo govorim? Zato što sam zvanično nezaposlen a sve ovo mogu sebi priuštiti zahvaljujući Arapima, ne samo njima, ali ovaj period godine prvenstveno njima. Hvala im na tome i od srca im želim dobrodošlicu. Samo da dodam da će zahvaljujući tim turistima, između ostalog i Arapima, moje dijete imati i nove patike za školu a i novu torbu, neće morati nositi poderanu.

Je li to loše pitam ja vas?
supercali

#212 Re: Arapi u Sarajevu

Post by supercali »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja ovaj mjesec imam para da platim ratu kredita i još jednu ratu za idući mjesec. Imam novca da odvedem dijete na more 10 dana i da priuštim sebi koliko-toliko solidan (radnički) godišnji negdje na Jadranu. Zašto ovo govorim? Zato što sam zvanično nezaposlen a sve ovo mogu sebi priuštiti zahvaljujući Arapima, ne samo njima, ali ovaj period godine prvenstveno njima. Hvala im na tome i od srca im želim dobrodošlicu. Samo da dodam da će zahvaljujući tim turistima, između ostalog i Arapima, moje dijete imati i nove patike za školu a i novu torbu, neće morati nositi poderanu.

Jeste lose je to ti je trebao ostaviti englez amerikanac nijemac
Drvosjeca iz Dejcica

#213 Re: Arapi u Sarajevu

supercali wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja ovaj mjesec imam para da platim ratu kredita i još jednu ratu za idući mjesec. Imam novca da odvedem dijete na more 10 dana i da priuštim sebi koliko-toliko solidan (radnički) godišnji negdje na Jadranu. Zašto ovo govorim? Zato što sam zvanično nezaposlen a sve ovo mogu sebi priuštiti zahvaljujući Arapima, ne samo njima, ali ovaj period godine prvenstveno njima. Hvala im na tome i od srca im želim dobrodošlicu. Samo da dodam da će zahvaljujući tim turistima, između ostalog i Arapima, moje dijete imati i nove patike za školu a i novu torbu, neće morati nositi poderanu.

Ostave i oni ali ne mogu ja nikoga natjerati da u Sarajevu ostaje duže. Odnodno koliko je u mojoj moći ponudim dodatne opcije ali da bi se Nijemci, Englezi, Francuzi zadržavali duže to treba uraditi sistematski na višem nivou. Ne može zvanično nezaposlen čovjek rješavati probleme države i određivati prioritete.
bjelave

#214 Re: Arapi u Sarajevu

Post by bjelave »

Niemand wrote:
bjelave wrote: Opet kazem, nemoj sve shvatati bukvalno. Potrudi se malo.

I budi pristojan, tj potrudi se da civilizirano komuniciras.Zbog ovog gore ti je post prijavljen.
Necu. Lijepo ti kazem da ne skicis. Jel za bana? Neka je. :D
Ne znam je li za bana. To zna moderacija.

Ono sto ja znam jeste da je to definitivno necivilizirana komunikacija. Odnosno kako se to u Sa slengu kaze- dzukacka.

Sve ti najbolje zelim. Da porastes i kad se to desi da budes pristojan i civiliziran pojedinac.

Do tada, insallah ikada, smo sto se mene tice zavrsili.
Rizvan

#215 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Rizvan »

bjelave wrote:Rizvan, tema je malo kompleksnija od nacina na koji je ti shvacas.

To sto kazes zgodno zvuci kao doskocica ali je ovo sa velikim prilivom stanovnistva, ili pak samo turista, ni to nije jasno jer nema pravih podataka ipak kompleksniji fenomen sa dalekoseznijm posljedicama da bi se njega guralo u stranu floskulama tipa-divlji mi, divlji oni, sta fali.
Pa da, nema relevantnih podataka niti dokaza, kao ni o pričama o smrdljivim i neurednim Arapima, sve je u domeni predrasuda.
A mi nikad nismo bilo homogena država, možda malo za vrijeme komunizma ali je i to bilo prividno, a i volimo se hvaliti o multietničnosti. Dakle u čemu je problem?

Imamo ustav imamo zakone, ako se pridržavamo toga niko nam ništa ne može nametnuti. Nikakvog incidenta sa njima nije bilo, a sarađujući sa njima samo imamo ekonomsku korist. Bosanci su i sami u nekim državama žrtve predrasuda i huškanja, šta sad trebamo i mi to radti prema Arapima, jer bi se par kompleksaša igralo malog Wildersa? E neće moći. :bih:
supercali

#216 Re: Arapi u Sarajevu

Post by supercali »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
supercali wrote:

Ostave i oni ali ne mogu ja nikoga natjerati da u Sarajevu ostaje duže. Odnodno koliko je u mojoj moći ponudim dodatne opcije ali da bi se Nijemci, Englezi, Francuzi zadržavali duže to treba uraditi sistematski na višem nivou. Ne može zvanično nezaposlen čovjek rješavati probleme države i određivati prioritete.
Razumijem te u potpunosti ono je samo bio osvrt sta bi zelili ovi sto se zale na arape al niko da pokusa da podigne taj nivo da nam "ne dolaze" arapi i uhljupi nego bi svi da neko samo ostavi pare a oni da leze cak i da turisti i ne dolaze
nikad_vise

#217 Re: Arapi u Sarajevu

Post by nikad_vise »

Kakva su tvoja iskustva sa Arapskim turistima?
Jesu li ti srusili koji zid kuce,posrali se na tepih il nesto tome slicno :? :D
Niemand

#218 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Niemand »

bjelave wrote:
Ne znam je li za bana. To zna moderacija.

Ono sto ja znam jeste da je to definitivno necivilizirana komunikacija. Odnosno kako se to u Sa slengu kaze- dzukacka.

Sve ti najbolje zelim. Da porastes i kad se to desi da budes pristojan i civiliziran pojedinac.

Do tada, insallah ikada, smo sto se mene tice zavrsili.
:D
ovo je kliks :D
ovdje su ljudi svakodnevno "ustase, balije, cetnici, salonci" :D a ja tebi rekla da skicis :D al dobro. :D odrascemo. :D valjda. :D oboje. :D nekad. :D
a mogul ti prijaviti post za ovo dzukacka? :D ne mogu. :D nisam toliko dijete :D
:cao:
nikad_vise

#219 Re: Arapi u Sarajevu

Post by nikad_vise »

Evo povecao se broj turista iz Skandinavije.
Haman su nam i Arapski emigranti iz Norveske poceli dolaziti :thumbup:

Cilj koji je Bosna i Hercegovina davno postavila- milion turista godišnje i 2 miliona noćenja, iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo kažu da su već premašili. Iako su turistički radnici prošle godine očekivali mnogo s obzirom na to da smo imali fantastične preporuke od Nacionalne geografije kao jedna od 10 svjetskih destinacija koje treba posjetiti, prošla godina je počela lošom zimskom sezonom, zatim protestima pa potom poplavama. Sve je to na neki način zaustavilo porast turističkih posjeta, pa je tako prošla godina okončana sa 845.867 turista i 1.710.504 noćenja. Ipak, iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo rečeno je da je 2014. godina bila dobra za turizam, odnosno na nivou 2013. godine. No, u ovoj godini primjetan je znatan rast turističkih posjeta.

U prva 4 mjeseca ove godine zabilježeno je 19,6% više turista u odnosu na isti period prošle godine. Države iz kojih turisti najčešće dolaze, pored Hrvatske i Srbije, su Turska, Slovenija, Italija, Južna Koreja, Njemačka, Austrija i Amerika.

No, ima i turista koji nisu prvi put u našoj zemlji. Nakon što su vidjeli šta nudi zimski turizam u našoj zemlji odlučili su da se vrate ali ovaj put tokom ljetnih mjeseci.

S obzirom na dobar početak turističke sezone, čini se da će Bosna i Hercegovina ove godine napokon dostići davno postavljen cilj- milion turista godišnje i 2 miliona noćenja.

Turistička ponuda naše zemlje iz godine u godinu se nadopunjava. Tako su pored Bjelašnice, Trebevića i Igmana turistima sve atraktivniji Vlašić i Jahorina. Iz Turističke zajednice naglašavaju da je turistima atraktivan i ljetni turizam na našim planinama.
Last edited by nikad_vise on 10/08/2015 17:59, edited 2 times in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#220 Re: Arapi u Sarajevu

nikad_vise wrote:

Kakva su tvoja iskustva sa Arapskim turistima?
Jesu li ti srusili koji zid kuce,posrali se na tepih il nesto tome slicno :? :D
Ne, ništa loše nisu uradili. Vrlo kulturni, malo neuredni mada ne prljavi. Poznaju lijepe manire mada je kulturna razlika dosta velika između nas ali to meni ne predstavlja problem, ne mislim ih ženiti. :D Dešavalo mi se recimo da su prljaviji pojedini iz Evrope ali to je opet vrlo, vrlo, vrlo individualno. Jedino negativno iskustvo u smislu prljavštine i peksinluka je bilo sa gostima iz Indije. Mogu postaviti slike apartmana kakv su ostavili...peškire koristili kao toaletni papir ali eto ni oni se nisu posrali na sred sobe mada je malo falilo. :zzzz:
jao_situacije

#221 Re: Arapi u Sarajevu

Post by jao_situacije »

Dozer wrote:Savrseno me ne zanima. Samo...ne znam sta ces ako to postane neki novi trend i nacin dolazenja do love, a ti imas cerku ili sestru koja prelazi preko 18...
Pretpostavljam da ces se onda ibretiti kad ti ona kaze - sta tebe briga sta ja radim sa svojom pickom :D
a tebe je strah da nam ne uzmu sve trebe :?: :lol:
nikad_vise

#222 Re: Arapi u Sarajevu

Post by nikad_vise »

Ne, ništa loše nisu uradili. Vrlo kulturni, malo neuredni mada ne prljavi. Poznaju lijepe manire mada je kulturna razlika dosta velika između nas ali to meni ne predstavlja problem, ne mislim ih ženiti. :D Dešavalo mi se recimo da su prljaviji pojedini iz Evrope ali to je opet vrlo, vrlo, vrlo individualno. Jedino negativno iskustvo u smislu prljavštine i peksinluka je bilo sa gostima iz Indije. Mogu postaviti slike apartmana kakv su ostavili...peškire koristili kao toaletni papir ali eto ni oni se nisu posratli na sred sobe mada je malo falilo. :zzzz:
Postavi slike ziv bio.
Citajuci pojedine rasiste sa ovog foruma ispade da Arapi prvo sto urade kad dođu pojedu dijecu domaćinu kod kojeg spavaju. :oops:
bjelave

#223 Re: Arapi u Sarajevu

Post by bjelave »

Rizvan wrote:
bjelave wrote:Rizvan, tema je malo kompleksnija od nacina na koji je ti shvacas.

Pa da, nema relevantnih podataka niti dokaza, kao ni o pričama o smrdljivim i neurednim Arapima, sve je u domeni predrasuda.
A mi nikad nismo bilo homogena država, možda malo za vrijeme komunizma ali je i to bilo prividno, a i volimo se hvaliti o multietničnosti. Dakle u čemu je problem?

Imamo ustav imamo zakone, ako se pridržavamo toga niko nam ništa ne može nametnuti. Nikakvog incidenta sa njima nije bilo, a sarađujući sa njima samo imamo ekonomsku korist. Bosanci su i sami u nekim državama žrtve predrasuda i huškanja, šta sad trebamo i mi to radti prema Arapima, jer bi se par kompleksaša igralo malog Wildersa? E neće moći. :bih:
Prvo ne znam zasto u osvrtu na moj mejl spominjes gore pomenute atribute? Podmeces ili sta?

A to da nema relevantnih podataka o kupovini imovine stranih drzavljana, u ovom konkretnom slucaju, Arapa jeste problem jer se cini da je rijec o masovnoj pojavi.

Pretpostavljam da bi se komentiralo ili analiziralo i da nisu u pitanju Arapi vec Rusi, kinezili ili neko treci. U komunizmu, koji pominjes to se nije smjelo a eto neki bi danas da zabrane.Neki novi 'komunisti' samo manifest drugacije pakovan.

I opet svi turisti su dobrodosli jer pomazu ekonomiju o cemu svjedoci post Drvosjece. Samo sto nije u ovom kontekstu nije jasno jeli rijec samo o turizmu ili pak o necemu drugom.

Ja zato i citam i javljam se na ovoj temi.
Drvosjeca iz Dejcica

#224 Re: Arapi u Sarajevu

nikad_vise wrote:
Ne, ništa loše nisu uradili. Vrlo kulturni, malo neuredni mada ne prljavi. Poznaju lijepe manire mada je kulturna razlika dosta velika između nas ali to meni ne predstavlja problem, ne mislim ih ženiti. :D Dešavalo mi se recimo da su prljaviji pojedini iz Evrope ali to je opet vrlo, vrlo, vrlo individualno. Jedino negativno iskustvo u smislu prljavštine i peksinluka je bilo sa gostima iz Indije. Mogu postaviti slike apartmana kakv su ostavili...peškire koristili kao toaletni papir ali eto ni oni se nisu posratli na sred sobe mada je malo falilo. :zzzz:
Postavi slike ziv bio.
Citajuci pojedine rasiste sa ovog foruma ispade da Arapi prvo sto urade kad dođu pojedu dijecu domaćinu kod kojeg spavaju. :oops:
Ne, ne pojedu djecu, donesu sitne poklone za djecu domaćina, ostave 20, 30KM za besplatnu vožnju do grada koju im ponudim...itd. Ljudi ne znaju koliko svi ti turisti, nebitno da li su Arapi, Nijemci, Hrvati, Srbi, Francuzi, Amerikanci pomažu našoj ekonomiji...svaku marku koju ostave ovdje ona se udupla jer prođe cijeli monetarni krug.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 10/08/2015 18:05, edited 1 time in total.
nikad_vise

#225 Re: Arapi u Sarajevu

Post by nikad_vise »

Sto se tice uzimanja drzavljanstava BiH od strane Arapa:

Predsjednik RS Milorad Dodik nedavno je izjavio kako će u BiH useliti pola miliona Arapa. Čini se kako su i ovaj put Dodikove informacije i izjave prenapuhane. Istražili smo koliko je u ovoj i prošlog godini osoba arapskog porjekla zatražilo bh. državljanstvo. Učinilo je to ukupno 26 osoba. Dakle, za realizaciju Dodikovog plana trebalo bi 4167 godina.
Statistika na dan 29.12.2013.
Locked