Robovlasnici-privatnici

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
senci-071

#201 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by senci-071 »

stari_rastafari wrote:
senci-071 wrote:Restoran Pod Lipom na Carsiji je rudnik.Radnici rade po 12 sati bez prestanka.Padaju u nesvjest od napora.Vlasnik Ajanovic vrijeďja,psuje,uzas jedan.
Otici u ovaj restoran i jesti vam je haram,vjerujte.
Ovo mogu potvrditi iz licnog iskustva. Neke osobe iz bliske rodbine su tamo radili, stavise jedna osoba je dobila infrakt radeci. Nekvalifikovani radnici tamo su iznad kvalifikovanih, prave razne smicalice. Uglavnom, kolicina stresa je tamo izvanredna. A tzv Etko je prica za sebe...

Etko ima ljude i ne moze mu niko ništa,inspekcije dođe jede i ode..Ko mora taj radi, dok zdravlje ne izgubi,a onda dolaze drugi,I tako krug.
Žali bože ti ljudi.
stari_rastafari

#202 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by stari_rastafari »

Ja nekako imam osjecaj da su kod nas uglavnom svi privatnici na isti kalup kao navedeni Etko... Nisam dosada cuo da neki privatnik brine o svojim radnicima, da ih placa onoliko koliko vrijede, da im placa doprinose, zdravstveno penziono nego je sve minimum ako i toliko. Nisam siguran zasto, neka pohleponost koja ima ne dozvoljava drugacije? Ocito je potrebna jedna velika promjena mentaliteta.
kokuz_sa

#203 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by kokuz_sa »

stari_rastafari wrote:Ja nekako imam osjecaj da su kod nas uglavnom svi privatnici na isti kalup kao navedeni Etko... Nisam dosada cuo da neki privatnik brine o svojim radnicima, da ih placa onoliko koliko vrijede, da im placa doprinose, zdravstveno penziono nego je sve minimum ako i toliko. Nisam siguran zasto, neka pohleponost koja ima ne dozvoljava drugacije? Ocito je potrebna jedna velika promjena mentaliteta.
ima vjeruj i dobrih privatnika..

znam covjeka koji ima firmu..koji svaki dan u 10h sam popise sta se jede njegovim radnicima..ode kupi im ..a nikad im ne odbija od toplog obroka..
kad su mu se dvoje sa posla uzeli..znaci vjencali..od njega na poklon dobili stan..

ima 10 zaposlenih, istih vec godinama..drzi ih kao malo vode na dlanu..i ima milione, a vozi auto staro 30-tak godina..a njega kad vidis..rekao bi neki penzioner koji ceka penziju
stari_rastafari

#204 Re: Robovlasnici-privatnici

Svaka cast! Volio bih tog upoznati. Ali kao sto se obicno kaze, svaka iznimka potvrdjuje pravilo, zar ne?
Hakiz

#205 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

stari_rastafari wrote:Ja nekako imam osjecaj da su kod nas uglavnom svi privatnici na isti kalup kao navedeni Etko... Nisam dosada cuo da neki privatnik brine o svojim radnicima, da ih placa onoliko koliko vrijede, da im placa doprinose, zdravstveno penziono nego je sve minimum ako i toliko. Nisam siguran zasto, neka pohleponost koja ima ne dozvoljava drugacije? Ocito je potrebna jedna velika promjena mentaliteta.
Ma nisu svi isti.

Stvar je u tome da će se ljudi kao Etko ponašati tako sve dok mogu. Kada ne bude niko htio da mu radi, onda će se i on promijeniti.

Znam da ima ljudi koji moraju da trpe svašta da bi imali barem mizernu platu, čekaju ih gladna djeca kući i slično. Samo, kada od takvog robovskog posla obole, onda će ta djeca svakako biti gladna jer onaj ko je zarađivo više to neće moći raditi, a taj će biti bolestan i situacija će im biti još gora.

Onda je u startu bolje ne raditi kod takvih kao što je Etko.

Ali, svako ima svoju sudbinu.

Ali, meni nešto nije jasno. Ja uđem u restoran ili kafić i čekam svoju narudžbu dugo. Pogledam i vidim da jedan jadnik ili jedna jadnica moraju da sve urade, i spreme narudžbu i donesu je i operu suđe i sve ostalo. Tada meni nije radnik kriv što čekam svoju narudžbu dugo, kriv mi je gazda.

Drugi put kada budete nezadovoljni u restoranu, mžda je gazda tog restorana neki Etko. Tada ne krivite radnika. Bojkotujte taj restoran. Znam da će i radnik ostati bez posla. A možda i neće. Ako jasno damo raznim Etkima da su oni krivi što nećemo da im dajemo naš novac, ne radnici, nego oni, možda će se i promijeniti.

Pa tako i za druge proizvode ili usluge

Kao i kod političara, konzumenti su ljudi koji uvelike doprinose situaciji i mogu je promijeniti ako hoće. Jasno reći nekoj firmi da neću kupiti njihov proivod ili uslugu zvog odnosa prema radnicima. Pa nisu džaba u svijetu formirane organizacije kao što su Fair trade, Oxfam itd.

Doduše, to zahtijeva dručtvenu svijest koju ovaj narod nema.
Last edited by Hakiz on 13/05/2016 21:08, edited 1 time in total.
Edin H.

#206 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Edin H. »

stari_rastafari wrote:Svaka cast! Volio bih tog upoznati. Ali kao sto se obicno kaze, svaka iznimka potvrdjuje pravilo, zar ne?
Cuj svaka cast sto vozi auto staro 30 godina. :shock:

Treba nakon godina rada i truda da zaplati, jer mu je zao uletiti cifru za dobro vozilo.

Taj gazda, 0 bodova. :oops:
howdy

#207 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by howdy »

Edin H. wrote:
stari_rastafari wrote:Svaka cast! Volio bih tog upoznati. Ali kao sto se obicno kaze, svaka iznimka potvrdjuje pravilo, zar ne?

Treba nakon godina rada i truda da zaplati, jer mu je zao uletiti cifru za dobro vozilo.

slabo bicuje radnike... :oops:
Edin H.

#208 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Edin H. »

howdy wrote:
Edin H. wrote:

slabo bicuje radnike... :oops:
Ma dobro, to je odnedavno nelegalno, ali je cinjenica da nasi radnici uglavnom vole novac, ali ne vole raditi, ko je imao posla s majstorima zna o cemu govorim. :oops:
esmasaric

#209 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by esmasaric »

Moja drugarica radi već 2 godine na recepciji u hotelu. I sve bi to i ok bilo, da se odmah u hotelu pored taj posao plati 250km više.
Ima jedan dan, nerijetko se desi da ga i nema, slobodan u sedmici. Nekad obavlja i posao konobara, čistačice... i njoj je i drago, jer ima posao i vjerovatno će ga raditi do kraja života. I uvijek se žali. Sve te gazde imaju iste mentalitete. Da ne govorim o tome da je hotel na odličnoj lokaciji, i puni su skoro uvijek.
Hakiz

#210 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

Edin H. wrote:

BiH je jedna od rijetkih zemalja u kojoj gazda kafića nakon 6 mjeseci zaradi toliko da kupi nov auto i to skuplji od 50.000 KM
Last edited by Hakiz on 13/05/2016 21:19, edited 1 time in total.
Hakiz

#211 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

esmasaric wrote:Moja drugarica radi već 2 godine na recepciji u hotelu. I sve bi to i ok bilo, da se odmah u hotelu pored taj posao plati 250km više.
Ima jedan dan, nerijetko se desi da ga i nema, slobodan u sedmici. Nekad obavlja i posao konobara, čistačice... [b]i njoj je i drago, jer ima posao i vjerovatno će ga raditi do kraja života[/b]. I uvijek se žali. Sve te gazde imaju iste mentalitete. Da ne govorim o tome da je hotel na odličnoj lokaciji, i puni su skoro uvijek.
Zato joj i jeste tako kako jeste.
Hakiz

#212 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

Edin H. wrote: ...ali je cinjenica da nasi radnici uglavnom vole novac, ali ne vole raditi... :oops:
Ovo rečeno je ili zajebancija ili bezobrazluk.
esmasaric

#213 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by esmasaric »

Nije jedina. Sve je više mladih ljudi istog mišljenja. Dobro je dok imam posao... a posao katastrofa. Ali eto, dobro je.
I takvi će nam i biti gazde, jer mladi ili idu vani ili ostaju ovdje i crnče kad drugog izbora nemaju.
Mibej

#214 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Mibej »

Samo nek' ne puca.
Hakiz

#215 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

esmasaric wrote:Nije jedina. Sve je više mladih ljudi istog mišljenja. Dobro je dok imam posao... a posao katastrofa. Ali eto, dobro je.
I takvi će nam i biti gazde, jer mladi ili idu vani ili ostaju ovdje i crnče kad drugog izbora nemaju.
Onda ne znam šta da kažem.

Šta se to dešava sa današnjom mladeži. Nekada su dizali revolucije, danas crnče kod robovlasnika.

Ja sam utopista. Pa zamišljam, na primje,r da se ti mladi odluče da umjesto u kupovinu mobitela i plaćane troškova mobitela ili TV-a uplate članarinu u biblioteci (da imaju neki bijeg od stvarnosti, nešto i nauče itd). I jasno i javno daju do znanja da neće da koriste mobitele ili TV jer nemaju dovoljno novca, niti imaju vremena (crnčeći kod robovlasnika) za bilo šta za šta bi im taj mobitel ili TV mogao poslužiti. Pa telekomu i TV provajderudrastično padne profit, a ljudima iz firmi koje daju telekom ili TV usluge jasno zašto je to tako, zbog gore navedenog. Pa izvrše pritisak na političare da se popravi situacija jer ostaju bez profita.

Ali, kao što rekoh, ja sam utopista. Realan svijet je ipak drugačiji.
Last edited by Hakiz on 13/05/2016 21:33, edited 1 time in total.
stari_rastafari

#216 Re: Robovlasnici-privatnici

Hakiz wrote:Stvar je u tome da će se ljudi kao Etko ponašati tako sve dok mogu.
Ne znam drug, taj restoran ciji je gazda doticni robovlasnik postoji vec nekih 20ak godina vise manje. I radi, vazda krcat.

S druge strane, znam za jos jednu anegdotu, privatizirani Dom Pisaca, robovlasnik zvani Leo govori svome radniku koji se zali sto mu vec trecu platu zaredom ne isplacuje: "Pa sta hoces ba, i zena ti radi!"
To je samo jedna od bezbroj anegdota.
stari_rastafari

#217 Re: Robovlasnici-privatnici

Hakiz wrote:
Edin H. wrote: ...ali je cinjenica da nasi radnici uglavnom vole novac, ali ne vole raditi... :oops:
Ovo rečeno je ili zajebancija ili bezobrazluk.
Ma Edin, stari zajebant :D
Hakiz

#218 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

stari_rastafari wrote:
Hakiz wrote:Stvar je u tome da će se ljudi kao Etko ponašati tako sve dok mogu.
Ne znam drug, taj restoran ciji je gazda doticni robovlasnik postoji vec nekih 20ak godina vise manje. I radi, vazda krcat.

S druge strane, znam za jos jednu anegdotu, privatizirani Dom Pisaca, robovlasnik zvani Leo govori svome radniku koji se zali sto mu vec trecu platu zaredom ne isplacuje: "Pa sta hoces ba, i zena ti radi!"
Pa naravno. Dakle, 20 godina su ljudi spremni da trpe to šta im on radi. Zašto bi se onda on promijenio? Ko ga tjera na to? Koji mu je interes da se mijenja?

A radnici jesu bezobrazni. Ima posao i još hoće i platu i godišnji i zdravstveno i penziono...
Ajatolah_

#219 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Ajatolah_ »

Edin H. wrote:ali je cinjenica da nasi radnici uglavnom vole novac, ali ne vole raditi
Najnormalnije moguće razmišljanje i vrijedi za 98% svjetske populacije, odakle god bili.
Hakiz

#220 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

U normalnim zemljama proces bi išao ovako:

Bakire, neću glasati za tebe. Gaza me maltretira, ne isplaćuje mi platu, ne pošuje zakon o radu. A ti imaš poluge moći, tvoja partija vlada, tvoji ljudi su na čelu inspekcija pa i sudova koji mog gazdu mogu natjerati da se promijeni. A ti ništa ne radiš po tom pitanju. I zato neću glasati za tebe nego za tvog protivnika.

I tako onoliko puta koliko takvih ljudi ima. Pa ako ih ima dovoljno, Bakir ako misli ostati na vlasti nešto bi morao uraditi.

Tada bi se stvari možda i promijenile.

I have a dream...
stari_rastafari

#221 Re: Robovlasnici-privatnici

Pa ne ide to bas ni u drugim zemljama tako. Mozda tek poneka zemlja da ima zasticena prava radnika koliko toliko. Evo, recimo, uzmi za primjer SAD, za prosjecnog Bosanca vazi za "normalnu" zemlju dok tamo ogroman broj ljudi ponekad radi i 3 posla da bi prezivjeli. ;) Zasad, jedina zemlja za koju znam da je iole sredjena sto se prava radnika tice jeste Svedska.
Hakiz

#222 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

Ajatolah_ wrote:
Edin H. wrote:ali je cinjenica da nasi radnici uglavnom vole novac, ali ne vole raditi
Najnormalnije moguće razmišljanje i vrijedi za 98% svjetske populacije, odakle god bili.
Mislim da nije tako. Razna istraživanja su pokazala da ljudi vole raditi ako su ispunjeni neki uslovi:

Da ih rad ispunjava, i/ili da imaju osećaj da njihov rad doprinosi većem dobru.
Da su cijenjeni i da im se odaje priznanje za rad. Pod ovim se misli na društveno priznanje, dakle da ih se ne šikanira i da ih se pohvali.
I, naravno, da su adekvatno plaćeni.

Ako ti uslovi nisu ispunjeni, onda niko ne voli raditi.
Hakiz

#223 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Hakiz »

stari_rastafari wrote:Pa ne ide to bas ni u drugim zemljama tako. Mozda tek poneka zemlja da ima zasticena prava radnika koliko toliko. Evo, recimo, uzmi za primjer SAD, za prosjecnog Bosanca vazi za "normalnu" zemlju dok tamo ogroman broj ljudi ponekad radi i 3 posla da bi prezivjeli. ;) Zasad, jedina zemlja za koju znam da je iole sredjena sto se prava radnika tice jeste Svedska.
Ma Amerika nije primjer ni za šta dobro. I šta je najgore, hoće to da prenesu i u Evropu. Ako se potpiše TTIP, tek onda neće biti nade.
kokuz_sa

#224 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by kokuz_sa »

stari_rastafari wrote:Ne znam drug, taj restoran ciji je gazda doticni robovlasnik postoji vec nekih 20ak godina vise manje. I radi, vazda krcat.

zanimljivo je da se takve stvari nazivaju anegdotama..

evo ti biseri od mog direktora

"ja ne smatram da plata kasni ako kasni 10 dana od prethodne"--a duzan ti pored toga 9 plata..
"plata je onolika koliku ja taj mjesec vam isplatim" znaci moze biti 600KM ili moze biti 1000KM (zavisi kako mu se cejfne)
"ako sam vam odbio od plate nije bez razloga..a razlog vas ne treba interesovati"
"treba nesto jarane i za firmu uradit"
"sta fali sto radite 14-16h dnevno..nece ti djeca od kuce nigdje jos su mala, vidjet ces ih jos godinama.."
Edin H.

#225 Re: Robovlasnici-privatnici

Post by Edin H. »

Ajatolah_ wrote:
A nasi privatnici vole pomoci radniku da ima posao, ali ne vole platiti :oops:
Post Reply