stari_rastafari wrote:Ja nekako imam osjecaj da su kod nas uglavnom svi privatnici na isti kalup kao navedeni Etko... Nisam dosada cuo da neki privatnik brine o svojim radnicima, da ih placa onoliko koliko vrijede, da im placa doprinose, zdravstveno penziono nego je sve minimum ako i toliko. Nisam siguran zasto, neka pohleponost koja ima ne dozvoljava drugacije? Ocito je potrebna jedna velika promjena mentaliteta.
Ma nisu svi isti.
Stvar je u tome da će se ljudi kao Etko ponašati tako sve dok mogu. Kada ne bude niko htio da mu radi, onda će se i on promijeniti.
Znam da ima ljudi koji moraju da trpe svašta da bi imali barem mizernu platu, čekaju ih gladna djeca kući i slično. Samo, kada od takvog robovskog posla obole, onda će ta djeca svakako biti gladna jer onaj ko je zarađivo više to neće moći raditi, a taj će biti bolestan i situacija će im biti još gora.
Onda je u startu bolje ne raditi kod takvih kao što je Etko.
Ali, svako ima svoju sudbinu.
Ali, meni nešto nije jasno. Ja uđem u restoran ili kafić i čekam svoju narudžbu dugo. Pogledam i vidim da jedan jadnik ili jedna jadnica moraju da sve urade, i spreme narudžbu i donesu je i operu suđe i sve ostalo. Tada meni nije radnik kriv što čekam svoju narudžbu dugo, kriv mi je gazda.
Drugi put kada budete nezadovoljni u restoranu, mžda je gazda tog restorana neki Etko. Tada ne krivite radnika. Bojkotujte taj restoran. Znam da će i radnik ostati bez posla. A možda i neće. Ako jasno damo raznim Etkima da su oni krivi što nećemo da im dajemo naš novac, ne radnici, nego oni, možda će se i promijeniti.
Pa tako i za druge proizvode ili usluge
Kao i kod političara, konzumenti su ljudi koji uvelike doprinose situaciji i mogu je promijeniti ako hoće. Jasno reći nekoj firmi da neću kupiti njihov proivod ili uslugu zvog odnosa prema radnicima. Pa nisu džaba u svijetu formirane organizacije kao što su Fair trade, Oxfam itd.
Doduše, to zahtijeva dručtvenu svijest koju ovaj narod nema.