Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Indigont

#201 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Indigont »

Ja nisam spominjao demokratiju uz kapitalizam. Kapitalizam ima tu sposobnost da podigne standard ljudima i unutar diktatorskih rezima (donekle Singapur, i Kina jel).

Kinu je podiglo poduzetnistvo i reforme ekonomije, a dugi niz godina su je gnječile ideje Karla Marxa koje jednostavno ne funkcionisu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#202 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Arteta wrote:
Idemo majstori :kontrabas:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#203 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Indigont wrote:Ja nisam spominjao demokratiju uz kapitalizam. Kapitalizam ima tu sposobnost da podigne standard ljudima i unutar diktatorskih rezima (donekle Singapur, i Kina jel).

Kinu je podiglo poduzetnistvo i reforme ekonomije, a dugi niz godina su je gnječile ideje Karla Marxa koje jednostavno ne funkcionisu.
A kapitalizam u Nigeriji, Gvineji Bisau ili mozda Sijera Leoneu?
Arteta

#204 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

_BataZiv_0809 wrote:
Indigont wrote:Ja nisam spominjao demokratiju uz kapitalizam. Kapitalizam ima tu sposobnost da podigne standard ljudima i unutar diktatorskih rezima (donekle Singapur, i Kina jel).

U kapitalizmu ima i losih primjera, ali ima i dobrih, u komunizmu ima samo losih primjera.
Dozer

#205 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Arteta wrote:
Dozer wrote:Paaa...ovo o ekonomiji je djelimicno i tacno, ali ne u pravcu u kojem se gore spominje.

Markoviceve reforme su Jugu pokrenule u pravcu iz kojeg je Juga, i s obzirom na svu tada postojecu industriju i potencijale koje smo imali u svim svojim republikama, za relativno kratak period od 5-10 godina mogla izrasti u jednu respektabilnu ekonomsku silu na prostoru Evrope.
A to se, jel'te, nije smjelo desiti. Prvo zato sto je bila socijalisticka drzava, pa i komunisticka, za razliku od Evrope, a drugo sto je bila - nesvrstana.

A to da je kapitalisticka demokratija uspjesan recept za sve, sasvim nam lijepo ponistava - Kina. A Kina je, kako znamo, danas i zvanicno prva ekonomija svijeta. A sve komunisti ;)
Drugim rijecima, izgleda da taj komunizam i nije bas toliko negativan kako nam to plasiraju sa zapada ;)
Pri tome, svaki Kinez ne da ne bjezi od bilo kakvog posla, nego ga jos i svijecom trazi iako ih ima vec 3 ;)
:lol:
Umjesto sto se kleberis, mozda i da napises sta je ovdje pogresno i cemu se to toliko kleberis?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#206 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Arteta wrote: U kapitalizmu ima i losih primjera, ali ima i dobrih, u komunizmu ima samo losih primjera.
Aha. 3. godina ekonomije znaci :pusi2:
Arteta

#207 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

Dozer wrote:
Arteta wrote:Juga je bila smetljiste.
A cega to?
Svega.
Veliki se mitovi kuju o toj Jugi.
Govori se kako je bila sportska velesila ali jedini sport koji je prije bio bolji je boks, ostalo nista nije bilo bolje.
Arteta

#208 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

Dozer wrote:
Arteta wrote:
Dozer wrote:Paaa...ovo o ekonomiji je djelimicno i tacno, ali ne u pravcu u kojem se gore spominje.

Markoviceve reforme su Jugu pokrenule u pravcu iz kojeg je Juga, i s obzirom na svu tada postojecu industriju i potencijale koje smo imali u svim svojim republikama, za relativno kratak period od 5-10 godina mogla izrasti u jednu respektabilnu ekonomsku silu na prostoru Evrope.
A to se, jel'te, nije smjelo desiti. Prvo zato sto je bila socijalisticka drzava, pa i komunisticka, za razliku od Evrope, a drugo sto je bila - nesvrstana.

A to da je kapitalisticka demokratija uspjesan recept za sve, sasvim nam lijepo ponistava - Kina. A Kina je, kako znamo, danas i zvanicno prva ekonomija svijeta. A sve komunisti ;)
Drugim rijecima, izgleda da taj komunizam i nije bas toliko negativan kako nam to plasiraju sa zapada ;)
Pri tome, svaki Kinez ne da ne bjezi od bilo kakvog posla, nego ga jos i svijecom trazi iako ih ima vec 3 ;)
:lol:
Umjesto sto se kleberis, mozda i da napises sta je ovdje pogresno i cemu se to toliko kleberis?
Kleberim se komunizmu u Kini.
Valjda tu ne treba nista naglasavati.
Dozer

#209 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

A Kina nije komunisticka zemlja?!
Gdje ti zivis, na kojoj planeti, matere ti...?

01.07.2015. - BBC on China
.....
The rate of economic change has not been matched by political reform, with the Communist Party - the world's largest political party - retaining its monopoly on power and maintaining strict control over the people.
Last edited by Dozer on 10/08/2015 15:19, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#210 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Dozer wrote: Umjesto sto se kleberis, mozda i da napises sta je ovdje pogresno i cemu se to toliko kleberis?
Znas kako kazu Doza? Ne raspravljaj se sa....., spuste te na svoj nivo, pa dotuku iskustvom.

Nego cekam one delegate, koji nisu bili ni u mudima kada im je sagovornik na ovoj temi s puskom u ruci, tog 2. maja, ucestvovao u odbrani grada, da nam objasne ono oko oruzja, privida, i ostalih baljezganija koje su iznosili :meza:
Arteta

#211 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

Dozer wrote:A Kina nije komunisticka zemlja?!
Gdje ti zivis, na kojoj planeti, matere ti...?

01.07.2015. - BBC on China
.....
The rate of economic change has not been matched by political reform, with the Communist Party - the world's largest political party - retaining its monopoly on power and maintaining strict control over the people.
Tu je samo ime komunisticko.
Vise smo mi komunisticki nego Kina.
kakavdanakneiskustvu

#212 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kakavdanakneiskustvu »

_BataZiv_0809 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: a ti znas da ja to nisam procitao?
Nije problem u citanju, nego u razumijevanju procitanog, no dobro kume, da mi ne duzimo, hajmo na sise i guzove :D

e jbg,sad ces reci i da ne razumijem sta je napisano,malo previse od tebe
Dozer

#213 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

@Arteta...mogu ti nesto reci, onako, od srca - ne seri dok voz stoji, matere ti :D
Indigont

#214 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Indigont »

_BataZiv_0809 wrote:

Nigerija je ekonomija u rastu, 21. ekonomija svijeta po totalnom BDP-u, sto ne znaci mnogo jer su ogromna drzava ali postaje bolje. Nisam upoznat zaista sa njihovom ekonomijom da pricam, ne znam koliki utjecaj drzave i korupcije je tu ali vjerovatno veliki.

A Kina je komunisticka drzava samo u politickom smislu. Ekonomski gledano, privatno poduzetnistvo kod njih igra veliku ulogu i glavni je uzrocnik rasta te ekonomije. Dok su imali socijalisticku ekonomiji umirali su od gladi zbog loseg ekonomskog planiranja, u milionima su umirali.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#215 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

kakavdanakneiskustvu wrote:e jbg,sad ces reci i da ne razumijem sta je napisano,malo previse od tebe
Lafe moj, nisam te zelio uvrijediti, ali tvoj post mi je odao takav utisak.
kakavdanakneiskustvu

#216 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Dozer wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: drugim i kracim rijecima,nije valjala
Nik ovdje bas odgovara komentaru :D

Ona, kao drzava, i te kako je valjala. Onda i onakva imala je neuporedivo bolja ustavna i zakonska rjesenja nego sto ih danas ima ijedna zasebna drzava nastala njenim raspadom, i bila je dekonkratskija od svih ovih danasnjih drzava. Rjesenja dobra za ljude, gradjane, a ne politicke elite. Problem je nastao upravo u onome sto su jedni htjeli da ostvare svoje megalomanske snove o veliko-ovom-i-onom, a na racun ostalih. Onda su im se priklonili i drugi, pa i oni pokusavali da ostvare isto, pri cemu su neki isli i na malo-ovo-i-ono, ali samo da je njihovo.

Danas je obratno, a sistem se zove - demokratski. A demokratski je samo zato sto nije jendopartijski i sto, kao, gradjani mogu birati izmedju vise politickih opcija.

Jebalo majku...zasto isti ovakav "demokratski" sistem nije i u Njemackoj, USA, GB, FR, DK, NO, i ostalim vazecim demokratskim drzavama...?
Zasto i oni tamo sebi ne uvedu isto ovakvo uredjenje kakvo su uveli nama, ako je vec tako dobro?

Ne, nego su svi zajedno zadrzali sistem i uredjenje kakvo smo mi imali u Jugi, samo sto su ga oni nazivali demokratskim, a kod nas komunistickim.

valjala drzava u kojoj je vladao diktator,ne hvala
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#217 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Indigont wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Nigerija je ekonomija u rastu, 21. ekonomija svijeta po totalnom BDP-u, sto ne znaci mnogo jer su ogromna drzava ali postaje bolje. Nisam upoznat zaista sa njihovom ekonomijom da pricam, ne znam koliki utjecaj drzave i korupcije je tu ali vjerovatno veliki.

A Kina je komunisticka drzava samo u politickom smislu. Ekonomski gledano, privatno poduzetnistvo kod njih igra veliku ulogu i glavni je uzrocnik rasta te ekonomije. Dok su imali socijalisticku ekonomiji umirali su od gladi zbog loseg ekonomskog planiranja, u milionima su umirali.
A de mi reci zasto je stalni rast imperativ? Mislim iz opce logike je jasno da se ne moze rasti u nedogled.

P.S. Tim statistickim podacima ne treba puno vjerovati. Ja sam sasvim siguran da u Nigeriji ima klasa ljudi koji zive kao bogovi, dok djeca ginu kao ratnici u gradjanskom ratu. Slicno kao i u Bosni. Jbga Bil Gejts i ja imamo skupa 80 milijardi dolara, lijepo zvuci, ali :roll:
kakavdanakneiskustvu

#218 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

_BataZiv_0809 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:e jbg,sad ces reci i da ne razumijem sta je napisano,malo previse od tebe
Lafe moj, nisam te zelio uvrijediti, ali tvoj post mi je odao takav utisak.

pogresan si utisak stekao
Dozer

#219 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

A o cemu ja pricam...?
Nisam znao da je komunizam i ekonomska kategorija, a ekonomista sam...al', hajd'...

Gdje to pise da u komuunizmu i socijalizmu ne moze postojati privatno vlasnistvo i poduzetnistvo? Nisu li Markoviceve reforme bile upravo na tom ekonomskom fonu, a u socijal-komunistickom politickom uredjenju?

Dajte se organizirajte malo... Ili bar, ali zaista, pokusajte shvatiti napisano....
Arteta

#220 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

karanana wrote:kao u sportu bili u vrhu....

a kao sada nismo?
pa u svakom sportu je bar jedna od republika u samom vrhu ili je sampion svijeta, a u nekim sportovima tipa vaterpola ili kosarke su i po 2-3 republike u samom vrhu. vise je uspjeha u sportovima ostvareno od republika nego od sfrj.

nista od ove liste s prve strane nije tacno.
Naravno.

Kosarka- Srbija > Juga
Rukomet- Hrvatska > Juga
Odbojka- Srbija > Juga
Vaterpolo- Srbija > Juga
u fudbalu je Juga za nijansu bolja od Hrvatske.

Srbija i Hrvatska su bolje od Juge u sportu, a radi se o manjim drzavama, nebi se trebali ni porediti.
Dozer

#221 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Dozer wrote:

Ona, kao drzava, i te kako je valjala. Onda i onakva imala je neuporedivo bolja ustavna i zakonska rjesenja nego sto ih danas ima ijedna zasebna drzava nastala njenim raspadom, i bila je dekonkratskija od svih ovih danasnjih drzava. Rjesenja dobra za ljude, gradjane, a ne politicke elite. Problem je nastao upravo u onome sto su jedni htjeli da ostvare svoje megalomanske snove o veliko-ovom-i-onom, a na racun ostalih. Onda su im se priklonili i drugi, pa i oni pokusavali da ostvare isto, pri cemu su neki isli i na malo-ovo-i-ono, ali samo da je njihovo.

Danas je obratno, a sistem se zove - demokratski. A demokratski je samo zato sto nije jendopartijski i sto, kao, gradjani mogu birati izmedju vise politickih opcija.

Jebalo majku...zasto isti ovakav "demokratski" sistem nije i u Njemackoj, USA, GB, FR, DK, NO, i ostalim vazecim demokratskim drzavama...?
Zasto i oni tamo sebi ne uvedu isto ovakvo uredjenje kakvo su uveli nama, ako je vec tako dobro?

Ne, nego su svi zajedno zadrzali sistem i uredjenje kakvo smo mi imali u Jugi, samo sto su ga oni nazivali demokratskim, a kod nas komunistickim.
Auuu... sad je sve jasno...klasicni M92 primjerak ispranog mentalnog sklopa :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#222 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

kakavdanakneiskustvu wrote:pogresan si utisak stekao
Imas rukice i tastaturu pa obrazlozi. Uvijek sam otvoren za usvajanje novih saznanja.
kakavdanakneiskustvu

#223 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Arteta wrote:
karanana wrote:kao u sportu bili u vrhu....

a kao sada nismo?
pa u svakom sportu je bar jedna od republika u samom vrhu ili je sampion svijeta, a u nekim sportovima tipa vaterpola ili kosarke su i po 2-3 republike u samom vrhu. vise je uspjeha u sportovima ostvareno od republika nego od sfrj.

nista od ove liste s prve strane nije tacno.
Naravno.

Kosarka- Srbija > Juga
Rukomet- Hrvatska > Juga
Odbojka- Srbija > Juga
Vaterpolo- Srbija > Juga
u fudbalu je Juga za nijansu bolja od Hrvatske.

Srbija i Hrvatska su bolje od Juge u sportu, a radi se o manjim drzavama, nebi se trebali ni porediti.

srbija bolja od SFRJ u kosarci?,po kojim medaljama?
kakavdanakneiskustvu

#224 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Dozer wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

Auuu... sad je sve jasno...klasicni M92 primjerak ispranog mentalnog sklopa :D[/quote]

ne,tito nije bio diktator,to se ne smije napisati
kakavdanakneiskustvu

#225 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

_BataZiv_0809 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:pogresan si utisak stekao
Imas rukice i tastaturu pa obrazlozi. Uvijek sam otvoren za usvajanje novih saznanja.

ne da mi se nesto
Post Reply