ti si jaedo_79 wrote:Dvije stvari:kakotakonikako wrote: Dvije stvari: Prvo - ovo sto si nabrojao: tehnolog, električar, mašinac, pravnik, ekonomista, instrumentalac, trgovac, prodavac, sve nema teorije da to dobro i kvalitetno radis sve .
Drugo - pretpostavimo da to dobro radis sve - onda si rob kod svoga gazde za tako male pare ( 600 KM ) i moj ti je savjet da promijenis gazdu.
Btw - Uvijek su mi bili interesantni ovi koji sve znaju i sve rade. Ja vise cijenim osobu koja jedan posao radi krajnje profesionalno i dobro i za taj posao je placena. Znam da se u njega mogu 100% pouzdati.
1 - pošto radim kao asistent i prevodilac generalnog direktora, da bih prevodio sastanke te pravilno izvještavao direktora o procesu proizvodnje te radu ostalih odjela (što radim na dnevnoj osnovi) moram biti upoznat sa svim gore navedenim oblastima. Nemožeš prevoditi tehničke sastanke sa gostima koji se tiču gore navedenih oblasti a da ne vladaš sve i jednom u tolikoj mjeri da se može kvalitetno uraditi sastanak kao i sama komunikacija ...
2 - Nisam rob kod svog gazde jer sa SSS danas nemožeš ni lopatu u komunalnom dobit a kamoli nešto drugo od silnih stranačkih i raznih drugih štela, a do ovog mjesta sam stigao časnim i poštenim radom a ni u kom slučaju štelom.
3 - Ja radim krajnje profesionalno svoj posao (asistenta i prevodioca) koji zahtijeva poznavanje svih gore navedenih oblasti, jer da ne radim davno bi me stranac nogirao s ove pozicije.
P.S. U potpunosti se slažem s tvojom izjavom vezanom za pouzdanost
ZAKON O RADU - II poluvrijeme
- Bloo
- Globalna šefica
#201 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
-
Latte
#202 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
I kazes da si sam to sebi izgradio za 8 godina.edo_79 wrote:Jesu ti sad barem malo jasnije neke relacije, i još jedno mrzim kad neko kaže ... pa mogo si odmah reć da si PREVODILAC i ono ma lako je to samo treba pričati .... ko misli da je lako i tako jednostavno kao što izgleda... BUJRUMkakotakonikako wrote: Mogao si odmah reci da si PREVODILAC.
Izgradio si sebi grob u koji mozes lec 10 15 godina ranije nego sto treba.
Bolje slagat rafe u Bingu za 500 nego sve to radit za 600.
Jesi ikad pitao za povisicu plate?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#203 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Novak20 wrote:Znam da je i tebi samom muka od tvojih obaveza i da su tvoje vještine podcjenjene ali...... zauzimaš puno radnih mjesta u firmi od 900 ljudi.Nije ni čudo da je procenat nezaposlenosti u BiH 50 % a biće i gore. ZOR bi trebao regulisati i ovakve slučajeve kad neko zauzima i previše radnih mjesta pa da se riješi problem nezaposlenosti.
1. tehnolog..........100 KM
2. električar ........100 KM
3. mašinac ..........100 KM
4. pravnik, ..........100 KM
5. ekonomista....... 50 KM
6. instrumentalac ...50 KM
7. trgovac.............50 KM
8. prodavac...........50 KM
eto baketu 100 000 radnih mjesta... al izgleda mnogima nije jos uvjek jasno...
- edo_79
#204 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Trebalo bi .... ali kod privatnika kad ti da posao i ti to dobro uradiš i u roku, za nagradu dobiješ još jedan posao .... versatility & diversity drug moj ....Novak20 wrote:Znam da je i tebi samom muka od tvojih obaveza i da su tvoje vještine podcjenjene ali...... zauzimaš puno radnih mjesta u firmi od 900 ljudi.Nije ni čudo da je procenat nezaposlenosti u BiH 50 % a biće i gore. ZOR bi trebao regulisati i ovakve slučajeve kad neko zauzima i previše radnih mjesta pa da se riješi problem nezaposlenosti.
1. tehnolog..........100 KM
2. električar ........100 KM
3. mašinac ..........100 KM
4. pravnik, ..........100 KM
5. ekonomista....... 50 KM
6. instrumentalac ...50 KM
7. trgovac.............50 KM
8. prodavac...........50 KM
- Bloo
- Globalna šefica
#205 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
edo_79 wrote:
Trebalo bi .... ali kod privatnika kad ti da posao i ti to dobro uradiš i u roku, za nagradu dobiješ još jedan posao .... versatility & diversity drug moj ....
- kakotakonikako
#206 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Pogresno si me shvatio. Ne kazem ja da je prevodilac lagan posao. Ali prevoditi nesto i RADITI to nesto - to su nebo i zemlja.edo_79 wrote:Jesu ti sad barem malo jasnije neke relacije, i još jedno mrzim kad neko kaže ... pa mogo si odmah reć da si PREVODILAC i ono ma lako je to samo treba pričati .... ko misli da je lako i tako jednostavno kao što izgleda... BUJRUMkakotakonikako wrote: Mogao si odmah reci da si PREVODILAC.
Btw - znam dosta prevodilaca, koji su mi i prijatelji, koji pojma nemaju o materiji, vec dobro poznaju jezik, a da tehnoloski razradi neku operaciju ili da pravno sastavi neki akt ili da napravi SWOT analizu , pojma nemaju. Ali imaju zato dobru pricu - prevod.
Last edited by kakotakonikako on 31/07/2015 13:28, edited 1 time in total.
- edo_79
#207 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Najbolje je sjedit kod kuće i od starog žicat petaka za kafu i cigare jeldaLatte wrote:I kazes da si sam to sebi izgradio za 8 godina.edo_79 wrote:Jesu ti sad barem malo jasnije neke relacije, i još jedno mrzim kad neko kaže ... pa mogo si odmah reć da si PREVODILAC i ono ma lako je to samo treba pričati .... ko misli da je lako i tako jednostavno kao što izgleda... BUJRUMkakotakonikako wrote: Mogao si odmah reci da si PREVODILAC.
Izgradio si sebi grob u koji mozes lec 10 15 godina ranije nego sto treba.
Bolje slagat rafe u Bingu za 500 nego sve to radit za 600.
Jesi ikad pitao za povisicu plate?
Naravno da jesam, i to je trenutno u razmatranju ali ja ne očekujem da mi se plata udupla, koliko god da bude uhar je ..... Nemogu ja preko kolega koji su došli na svoja radna mjesta preko drugih kanala ..... Nevjerovatno zar ne.... ima toga i kod privatnika vjerovali ili ne
- kamen spoticanja
#208 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
bakir na aparatimapici wrote:
a joj,nije
- edo_79
#209 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Ja sam od 2007 godine u ovoj firmi kao prevodilac, znači pokrio sam cjelokupan proces od ulaska trupca u firmu do izlaska bobine papira iz firme, sve segmente koje sam toliko puta ponovio da mi se više povraća od njih .... I nije to samo puka priča, nisam jednom znao sjest sa direktorom tokom prevoda, pa te namjerno počinje bockat pitanjima, što je ovo vako, što je ono nako ....kakotakonikako wrote:Pogresno si me shvatio. Ne kazem ja da je prevodilac lagan posao. Ali prevoditi nesto i RADITI to nesto - to su nebo i zemlja.edo_79 wrote:Jesu ti sad barem malo jasnije neke relacije, i još jedno mrzim kad neko kaže ... pa mogo si odmah reć da si PREVODILAC i ono ma lako je to samo treba pričati .... ko misli da je lako i tako jednostavno kao što izgleda... BUJRUMkakotakonikako wrote: Mogao si odmah reci da si PREVODILAC.
Btw - znam dosta prevodilaca, koji su mi i prijatelji, koji pojma nemaju o materiji, vec dobro poznaju jezik, a da tehnoloski razradi neku operaciju ili da pravno sastavi neki akt ili da napravi SWOT analizu , pojam nemaju. Ali imaju zato dobru pricu - prevod.
- edo_79
#210 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Eki toBloo wrote:ti si jaedo_79 wrote:Dvije stvari:kakotakonikako wrote: Dvije stvari: Prvo - ovo sto si nabrojao: tehnolog, električar, mašinac, pravnik, ekonomista, instrumentalac, trgovac, prodavac, sve nema teorije da to dobro i kvalitetno radis sve .
Drugo - pretpostavimo da to dobro radis sve - onda si rob kod svoga gazde za tako male pare ( 600 KM ) i moj ti je savjet da promijenis gazdu.
Btw - Uvijek su mi bili interesantni ovi koji sve znaju i sve rade. Ja vise cijenim osobu koja jedan posao radi krajnje profesionalno i dobro i za taj posao je placena. Znam da se u njega mogu 100% pouzdati.
1 - pošto radim kao asistent i prevodilac generalnog direktora, da bih prevodio sastanke te pravilno izvještavao direktora o procesu proizvodnje te radu ostalih odjela (što radim na dnevnoj osnovi) moram biti upoznat sa svim gore navedenim oblastima. Nemožeš prevoditi tehničke sastanke sa gostima koji se tiču gore navedenih oblasti a da ne vladaš sve i jednom u tolikoj mjeri da se može kvalitetno uraditi sastanak kao i sama komunikacija ...
2 - Nisam rob kod svog gazde jer sa SSS danas nemožeš ni lopatu u komunalnom dobit a kamoli nešto drugo od silnih stranačkih i raznih drugih štela, a do ovog mjesta sam stigao časnim i poštenim radom a ni u kom slučaju štelom.
3 - Ja radim krajnje profesionalno svoj posao (asistenta i prevodioca) koji zahtijeva poznavanje svih gore navedenih oblasti, jer da ne radim davno bi me stranac nogirao s ove pozicije.
P.S. U potpunosti se slažem s tvojom izjavom vezanom za pouzdanostsamo sa ćunom
- pici
#211 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
cekaj dok mu pokucaju ovi pod robovlasnicima na vrata... sve po zakonukamen spoticanja wrote:bakir na aparatimapici wrote:
a joj,nije
- Bloo
- Globalna šefica
#212 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
u slucaju mene i ede, mi smo asistenti I prevodioci, znači delegira ti se zadatak da se uradi...ti moras da iscitas i razumijes i onda od drugih ljudi npr pravnika ili ekonomista trazis da ti dostave akt ili SWOT analizu...koju ti onda prevedeš, ali neophodno je da razumiješ šta direktor hoće da mu se dostavui...a to te niko ne pita jel ti kontaš sta je FC2 il SWOT..i od koga da traziskakotakonikako wrote:Pogresno si me shvatio. Ne kazem ja da je prevodilac lagan posao. Ali prevoditi nesto i RADITI to nesto - to su nebo i zemlja.edo_79 wrote:Jesu ti sad barem malo jasnije neke relacije, i još jedno mrzim kad neko kaže ... pa mogo si odmah reć da si PREVODILAC i ono ma lako je to samo treba pričati .... ko misli da je lako i tako jednostavno kao što izgleda... BUJRUMkakotakonikako wrote: Mogao si odmah reci da si PREVODILAC.
Btw - znam dosta prevodilaca, koji su mi i prijatelji, koji pojma nemaju o materiji, vec dobro poznaju jezik, a da tehnoloski razradi neku operaciju ili da pravno sastavi neki akt ili da napravi SWOT analizu , pojma nemaju. Ali imaju zato dobru pricu - prevod.
-
Latte
#213 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Nisam rekao da je najbolje se grebati od nekog,ali za 8 godina si mogao naci manje zahtjevan posao za tih 600 kermi.
- kamen spoticanja
#214 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
pici wrote:cekaj dok mu pokucaju ovi pod robovlasnicima na vrata... sve po zakonukamen spoticanja wrote:bakir na aparatimapici wrote:
a joj,nije

- edo_79
#215 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
I nikog ne zanima šta znači lula za automatsko punjenje vreće od 50 kila, šta je šaber u predsušnoj skupini, šta je mjerač protoka na lužnom kotlu, šta je frekventni pretvarač, apsolutno ih ne zanima, a da ne govorimo o biserima tipa ''iza vi'' (valjda htio reć gospodin vis-a-vis), kad se ''potrefi'', kad se vrijednosti ''pogrumetaju'', kad ležaj ''secne'' itd itd itd itd ......Bloo wrote: u slucaju mene i ede, mi smo asistenti I prevodioci, znači delegirati se zadatak da se uradi...ti moras da iscitas i razumijes i onda od drugih ljudi nopr pravnila ili ekonomista trazis da ti dostave akt ili SWOT analizu...koju ti onda prevedeš, ali neophodno je da razumiješ šta direktor hoće da mu se dostavui...a to te niko ne pita jel ti kontaš sta je FC2 il SWOT..i od koga da trazis
Prevodilac da, ali istovremeno moraš učiti i o svemu ostalom, tako da vremenom htio ti to ili ne postaješ jedan odn jih i počneš razmišljati kao oni ...
@ pici ... da kažem da sam stvorio jer me nije gurala nijedna stranka, naučio sam i opsobio se da mogu raditi taj posao... što jel me to treba bit sramota??
- edo_79
#216 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Gdje? Samo mi to reciLatte wrote:Nisam rekao da je najbolje se grebati od nekog,ali za 8 godina si mogao naci manje zahtjevan posao za tih 600 kermi.
- kakotakonikako
#217 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Bez uvrede, ali ipak si samo prevodilac. Probaj napraviti tehnologiju neke operacije, sa termin planovima, utroskom i vrstom materijala, utroskom i potrebnom radnom snagom, kriticnim putevima, mogucim incident tackama .... itd. pa ces onda shvatiti sta je tehnolog, da ne nabrajam redom za ostalo sto si nabrojao da radis i to sve za 600 KM. Ponavljam, bez uvrede, ali treba se cijeniti svaki posao i raditi ga a na otaljavati. Upravo za to sto velika vecina govori da zna raditi puno toga, a ustvari ne zna, i ovakvo nam je.edo_79 wrote:Ja sam od 2007 godine u ovoj firmi kao prevodilac, znači pokrio sam cjelokupan proces od ulaska trupca u firmu do izlaska bobine papira iz firme, sve segmente koje sam toliko puta ponovio da mi se više povraća od njih .... I nije to samo puka priča, nisam jednom znao sjest sa direktorom tokom prevoda, pa te namjerno počinje bockat pitanjima, što je ovo vako, što je ono nako ....kakotakonikako wrote:Pogresno si me shvatio. Ne kazem ja da je prevodilac lagan posao. Ali prevoditi nesto i RADITI to nesto - to su nebo i zemlja.edo_79 wrote:
Jesu ti sad barem malo jasnije neke relacije, i još jedno mrzim kad neko kaže ... pa mogo si odmah reć da si PREVODILAC i ono ma lako je to samo treba pričati .... ko misli da je lako i tako jednostavno kao što izgleda... BUJRUM
Btw - znam dosta prevodilaca, koji su mi i prijatelji, koji pojma nemaju o materiji, vec dobro poznaju jezik, a da tehnoloski razradi neku operaciju ili da pravno sastavi neki akt ili da napravi SWOT analizu , pojam nemaju. Ali imaju zato dobru pricu - prevod.
Da karikiram - reportet koliko god prenosio utakmica nije niti ce ikada biti trener.
-
Latte
#218 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Autopraonica,pijaca,prodaja preko interneta,konzum,bingo,merkator,konobar,gradjevina,higijenicar,komercijalistaedo_79 wrote:Gdje? Samo mi to reciLatte wrote:Nisam rekao da je najbolje se grebati od nekog,ali za 8 godina si mogao naci manje zahtjevan posao za tih 600 kermi.
Sve su ovo poslovi na kojima imas pribliznu platu kao sto imas ti trenutno a ziv se razgulis
- edo_79
#219 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Možda sam ja pogrešio što nisam napisao da pokrivam sve te oblasti, ako jesam izvinjavam se.... U svakom slučaju stoji ovaj tvoj post osim ovog zadnjeg...... trener koliko god trenirao ekipu, ako igra utakmicu koja se ne prenosi ..... džaba mu .... k'o da nije ni igro ... kontaškakotakonikako wrote: Bez uvrede, ali ipak si samo prevodilac. Probaj napraviti tehnologiju neke operacije, sa termin planovima, utroskom i vrstom materijala, utroskom i potrebnom radnom snagom, kriticnim putevima, mogucim incident tackama .... itd. pa ces onda shvatiti sta je tehnolog, da ne nabrajam redom za ostalo sto si nabrojao da radis i to sve za 600 KM. Ponavljam, bez uvrede, ali treba se cijeniti svaki posao i raditi ga a na otaljavati. Upravo za to sto velika vecina govori da zna raditi puno toga, a ustvari ne zna, i ovakvo nam je.
Da karikiram - reportet koliko god prenosio utakmica nije niti ce ikada biti trener.
Last edited by edo_79 on 31/07/2015 13:41, edited 1 time in total.
- edo_79
#220 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
U kom gradu?Latte wrote:Autopraonica,pijaca,prodaja preko interneta,konzum,bingo,merkator,konobar,gradjevina,higijenicar,komercijalistaedo_79 wrote:Gdje? Samo mi to reciLatte wrote:Nisam rekao da je najbolje se grebati od nekog,ali za 8 godina si mogao naci manje zahtjevan posao za tih 600 kermi.
Sve su ovo poslovi na kojima imas pribliznu platu kao sto imas ti trenutno a ziv se razgulis
U Maglaju nećeš nać pos'o u autopraonici, pijaci, konobar, gradjevina pogotovo, za 600 stoja
A konzum, bingo, merkator (imamo samo konzum) to je rezervisano za stranački podobne ....
- kakotakonikako
#221 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Jedno je pokrivati - prevodom - a drugo to raditi konkretno. Slazemo se.edo_79 wrote:Možda sam ja pogrešio što nisam napisao da pokrivam sve te oblasti, ako jesam izvinjavam se.... U svakom slučaju stoji ovaj tvoj post osim ovog zadnjeg...... trener koliko god trenirao ekipu, ako igra utakmicu koja se ne prenosi ..... džaba mu .... k'o da nije ni igro ... kontaškakotakonikako wrote:Bez uvrede, ali ipak si samo prevodilac. Probaj napraviti tehnologiju neke operacije, sa termin planovima, utroskom i vrstom materijala, utroskom i potrebnom radnom snagom, kriticnim putevima, mogucim incident tackama .... itd. pa ces onda shvatiti sta je tehnolog, da ne nabrajam redom za ostalo sto si nabrojao da radis i to sve za 600 KM. Ponavljam, bez uvrede, ali treba se cijeniti svaki posao i raditi ga a na otaljavati. Upravo za to sto velika vecina govori da zna raditi puno toga, a ustvari ne zna, i ovakvo nam je.edo_79 wrote:Ja sam od 2007 godine u ovoj firmi kao prevodilac, znači pokrio sam cjelokupan proces od ulaska trupca u firmu do izlaska bobine papira iz firme, sve segmente koje sam toliko puta ponovio da mi se više povraća od njih .... I nije to samo puka priča, nisam jednom znao sjest sa direktorom tokom prevoda, pa te namjerno počinje bockat pitanjima, što je ovo vako, što je ono nako ....
Ovo za trenera i reportera nisi shvatio poentu. Moze reporter prenositi i jako puno utakmica, ali on je ipak reporter, a ne trener ili igrac. Mada oni najvise vole se prsati kako znaju fudbal bolje nego i Ferguson ili Murinjo. A sta tek reci za prosjecne navijace i gledaoce. Ti su svemirski treneri i magovi. To je moja poenta poredjenja tvoga posla ( koga ne omalovazavam ) i posla covjeka koji hljeb zaradju kao tehnolog ili neki od poslova koje si nabrojao da sve radis za 600 KM.
- pici
#222 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
jesil na dispoziciji od 60 sati sedmicno...kamen spoticanja wrote:
- madner
#223 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
On se nada da ce biti Fadilj kad poraste. 
- edo_79
#224 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
Shvatio sam ja jako dobro poentu, džaba tom tehnologu svo njegovo znanje i umijeće ako on sjedne sa strancem, ja između njih i on priča o tehnologiji a ja o koridi u Čevljanovićima.... Ferguson i komentator su tih 90 minuta vezani htjeli oni ili ne .... samo što Ferguson nemora ništa znat o komentatoru, boli ga ćuna, a komentator mora naučit i formacije, i ko mu je u prvoj postavi, ko na klupi, koliko brzo se razvijaju iz jedne formacije u drugu itd....kakotakonikako wrote: Ovo za trenera i reportera nisi shvatio poentu. Moze reporter prenositi i jako puno utakmica, ali on je ipak reporter, a ne trener ili igrac. Mada oni najvise vole se prsati kako znaju fudbal bolje nego i Ferguson ili Murinjo. A sta tek reci za prosjecne navijace i gledaoce. Ti su svemirski treneri i magovi. To je moja poenta poredjenja tvoga posla ( koga ne omalovazavam ) i posla covjeka koji hljeb zaradju kao tehnolog ili neki od poslova koje si nabrojao da sve radis za 600 KM.
Ja moram znati jako dobro tehnološki proces kojim upravlja taj tehnolog, kao i samu tehnologiju da bih znao o čemu lik priča i da bih to mogao konkretno i tačno prenijeti na drugi jezik, nije to samo puka priča drugarice moja ..... ima tu još kamara stvari koje niko ne uzima u obzir.
Eto nek dođe koji hoće prevodilac na sastanak, ja ću šutit a on nek odradi taj sastanak.... vidjećeš masakra .... džaba ti što znaš strani jezik ako ga nisi usavršio konkretno u određenom smjeru .....
- pici
#225 Re: ZAKON O RADU - II poluvrijeme
madner wrote:On se nada da ce biti Fadilj kad poraste.
vako su i experta bicakcica i brankovica kovali u zvjezde pa im se svaki put rastoci stranka