Budzetlije su tumor ove drzave

Post Reply
Drinski

#201 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Drinski »

dustaban wrote: Zasto dio plata ne isplacivati domacim proizvodima (nekakvim bonovima za iste).
ovim se narusava konkurencija. i ona kampanja kupujmo domace je protivna tim pravilima.
Zasto ne uvesti nekakve radne akcije?
ko ce to raditi, da ga trebe vide :lol:
Drinski

#202 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Drinski »

Novak20 wrote:Znam budžetlija koji bi radili i bez plate jer im pare "padaju sa neba".
pa ti mogu i sad raditi bez plate ako hoce.
ja nisam upoznao jos nijednog radnika koji bi da radi bez nekog benefita.
Kikibombona

#203 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Kikibombona »

Ecci wrote: Nisam na budzetu.
Tačno je da država diže kredite da isplati plate prevelikom broju zaposlenih.
Ali hajmo onda privatizovati (prodati Telekom i EP, Vodovod)
Privatizovati domove zdravlja, centre za socijalnu skrb.
Gdje smo sa tim prispjeli?
Pa jarane, ovo je put ravno u bankrot. Drzava zaradi 100km a trosi 150. Ubit ce nas kamate, najebat cemo samo tako. Dakle, hitno treba rezati broj uposlenika i plate preostalim. To ce se neminovno odraziti lose na ekonomiju, ali cemo makar zivjeti u skladu sa mogucnostima. Ovako idemo ravno u katastrofu.

Zeljezara Zenica je nekada imala 23 000 uposlenika, a sasa ima 2 500.. Ljudi odlaze u penziju a oni ne primaju nikoga. Zasto se drzava i drzavne firme ne mogu ovako organizovati kako ne bi dizali jebene kredite?
mousstapha

#204 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by mousstapha »

Zato sto glasovi na izborima imaju cijenu.
Ecci
Vozim: Biciklam

#205 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Ecci »

Kikibombona wrote:
Ecci wrote: Nisam na budzetu.
Tačno je da država diže kredite da isplati plate prevelikom broju zaposlenih.
Ali hajmo onda privatizovati (prodati Telekom i EP, Vodovod)
Privatizovati domove zdravlja, centre za socijalnu skrb.
Gdje smo sa tim prispjeli?
Pa jarane, ovo je put ravno u bankrot. Drzava zaradi 100km a trosi 150. Ubit ce nas kamate, najebat cemo samo tako. Dakle, hitno treba rezati broj uposlenika i plate preostalim. To ce se neminovno odraziti lose na ekonomiju, ali cemo makar zivjeti u skladu sa mogucnostima. Ovako idemo ravno u katastrofu.

Zeljezara Zenica je nekada imala 23 000 uposlenika, a sasa ima 2 500.. Ljudi odlaze u penziju a oni ne primaju nikoga. Zasto se drzava i drzavne firme ne mogu ovako organizovati kako ne bi dizali jebene kredite?
Ne tvrdim da je privatizacija dobro rješenje, ali ajd otpusti radnika, sa štelom, ako je dao pare.
Da vidim tog direktora.
Neko takođe spomenu glasove, moraš znati da ako je samo jedno iz četvoročlane porodice zaposleno na budžet to
su onda 4 glasa na izborima. Nije malo.
vješalica

#206 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by vješalica »

dustaban wrote: Zasto dio plata ne isplacivati domacim proizvodima (nekakvim bonovima za iste).
ovim se narusava konkurencija. i ona kampanja kupujmo domace je protivna tim pravilima.

:[/quote]

bonovi za šta? prvo to nije platežno sredstvo i nismo i nekom prvom vijeku prije nove ere,kamenog doba i divljeg čovjeka
šta mi onda treba ostati od plate?samo keš kojim ću platiti režije i gledati kud sunce hoda?jer bonovima i konzervama neću plaćati račune
ovo je slobodna država i neće me niko ucjenjivati ni da kupujem ni trošim domaće osim ako to sama neću
uostalom pola je domaćih proizvoda uvozno,dosta je samo pogledati deklaraciju i porijeklo
domaća skuša iz indonezije i sl.
Cherry-Cherry

#207 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Cherry-Cherry »

Drinski wrote:ja bih svima na budzetu dao platu od tri stoje a ako se bas trudi onda moze i tri i po, a razliku para podijelio privatnim poslodavcima da zatvore rupe u poslovanju, plate poreze i uopće sa njima raspolazu po svom nahodjenju, to bi bila bespovratna i nenamjenska sredstva.
Nek rade džaba. I nek im ne ide staž, ni odiguranje. Kad mogu tako na hiljade ljudi, mogu i oni.
Cherry-Cherry

#208 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Cherry-Cherry »

vivaldi wrote:
Warashii wrote:Ali im je ipak logicnije da se otkida više od penzionera
ali to nije njihov problem. razumijem ja sta hoces da kazes, ali to jednostavno nije njegov problem.

to narvano ne znaci da o u slobodno vrijeme nema empatije prema siromasnim, ali njegov novacnik je njegov novcanik.

i meni je stvarno zao djece koja umiru od zedji u africi, ali nije bas da razmisljam o njima kada iz vodokotlica pustim 5 litara pijace vode.

ja nikada nisam marke zaradio u javnom sektoru, ali bi slagao ko pas kada bih rekao da iz nekakvih principa ne bih se mijenjao za laksi, a palceniji posao u administraciji. naravno da bih, iste sekunde.
Baš me interesuje, da li ovi što pričaju protiv budžetlija, isto govorili kada bi bili na budžetu, da li bi od plate odvajali i davali gladnim u africi, da li bi plaćali zdravstveno osiguranje jednom beskućniku...
vješalica

#209 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by vješalica »

Cherry-Cherry wrote:
Drinski wrote:ja bih svima na budzetu dao platu od tri stoje a ako se bas trudi onda moze i tri i po, a razliku para podijelio privatnim poslodavcima da zatvore rupe u poslovanju, plate poreze i uopće sa njima raspolazu po svom nahodjenju, to bi bila bespovratna i nenamjenska sredstva.
Nek rade džaba. I nek im ne ide staž, ni odiguranje. Kad mogu tako na hiljade ljudi, mogu i oni.
štaćemo onda sa penzionim fondom?
hoće li ljudi raditi do smrti,da ukinemo i penzije?
colt

#210 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by colt »

Bodkin wrote:@colt naravno da kontam ali tema je prezvakana 100 puta. Budzetlije pametuju kako se treba boriti za prqva radnika ali oni ne bi kurcem mrdnuli i nemoj da se ista mijenja njima.
Ovi drugi seru po budzetlijama ali guze dali da udju na budzet. Ti po pisanju spadas u prvu grupu
Ja pišem onako kako treba da bude i kako stvari trebaju da funkcionišu i kako to funkcioniše svuda u Evropi. Ja se slažem da proizvodni sektor treba da su bolje plaćeni od budžetlija. Slažem se da ne može neko ko ništa ne stvara ima bolje privilegije od onoga ko mu daje novac. Isto tako sam za načelo jednakosti. Ako će neko pomoći rudniku, neka neko pomogne i Hidrogranji i sličnim. Zašto su rudnici zaštićeni medvjedi koji može stanovnicima a i nekim drugim radnicima govoriti kako treba da ide i zahtijevati od njih da im neko uplati PIO/MIO, doprinose . . .. Ko su to oni. Nisam ljubomoran ni na koga kao što su pojedini ovdje. Ako neko ima više od mene, svaka mu čast i neću mu poturat noge . ..
Last edited by colt on 21/07/2015 13:05, edited 1 time in total.
Ecci

#211 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Ecci »

dustaban wrote:Ovdje uglavnom mahniti postovi, sto je i bilo za ocekivati.
Sve se svodi na "smanjuj place svakome kome je dobro, kad ja crkavam nek crknu i oni!"

Ako vec hocete neki pomak i neki napredak, ja bih rekao - TROSITE!
Ali na domace proizvode. Ova prica sa DITOM je zaista interesantna. Zasto dio plata ne isplacivati domacim proizvodima (nekakvim bonovima za iste).
Zasto ne uvesti nekakve radne akcije? Zasto ne uvesti zajmove za ono, za ovo...?

Zasto se jednostavno ne sjetiti mehanizma koji nas je digao ???
Neće sarajevsko, hoće žuju.
Neće milkos hoće dukat.
Morala bi biti jaka razlika u cijeni pa da uzme domaće.
Za Ditu svaka čast, ali mislim da će biti kratkog daha, nažalost.
Drinski

#212 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Drinski »

Cherry-Cherry wrote:
slazem se. neka vide kako je u privredi.
Ecci

#213 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Ecci »

vješalica wrote:

:

bonovi za šta? prvo to nije platežno sredstvo i nismo i nekom prvom vijeku prije nove ere,kamenog doba i divljeg čovjeka
šta mi onda treba ostati od plate?samo keš kojim ću platiti režije i gledati kud sunce hoda?jer bonovima i konzervama neću plaćati račune
ovo je slobodna država i neće me niko ucjenjivati ni da kupujem ni trošim domaće osim ako to sama neću
uostalom pola je domaćih proizvoda uvozno,dosta je samo pogledati deklaraciju i porijeklo
domaća skuša iz indonezije i sl.[/quote]

Ima smisla, htjedoh napisati. Tržišna privreda, svak kupuje ono što hoće.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#214 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by hrasno38 »

Sve se svodi na "smanjuj place svakome kome je dobro, kad ja crkavam nek crknu i oni!"

Ali na domace proizvode. Ova prica sa DITOM je zaista interesantna. Zasto dio plata ne isplacivati domacim proizvodima (nekakvim bonovima za iste).
Zasto ne uvesti nekakve radne akcije? Zasto ne uvesti zajmove za ono, za ovo...?

E sad zamisli ti da predlozis ovoj truloj i lijenoj omladini da kao nekad u Titino vrijeme idu na nekakve radne akcije i grade svoju zemlju i sebi radna mjesta??????? ne bi ih mogao skupiti ni za jednih kolica.......svi ti mehanizmi su iz onog vremena ne-demokratije kad nam je bilo toliko lose da se jedva moglo desiti da ne dobijes posao, besplatno skolovanje i zdravstvenu zastitu, u neka doba stan ili beskamatni kredit za kucu i prije svega mir i sigurnost. Sreca dodje SDA pa nam upali svjetlo te dobismo na stotine novih dzamija i nula fabrika!!!!!!
hrasno38

#215 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by hrasno38 »

Ecci wrote:

Neće sarajevsko, hoće žuju.
Neće milkos hoće dukat.
Morala bi biti jaka razlika u cijeni pa da uzme domaće.
Za Ditu svaka čast, ali mislim da će biti kratkog daha, nažalost.
Nije stvar samo u tome kupimo domace nego brate i u kvalitetu proizvoda.
p206

#216 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by p206 »

Drinski wrote:
Zastavnik_dzemo wrote:
S druge strane, jado jadni koji radi za 4 stoje a i to je pitanje da li ce dobiti, kad mu smanji platu on se jadnik poklopi po usima i konta u sebi: dobro je dok ne biju.
Ne.
Takav ne razmislja tako. On konta: a vidi ovog komsije, ma jebem li mu guzicu, doce dan kad ce i njemu skinuti platu, da i on vako zivi ko i ja, ne mogu mu to kazati pa cu sad da napišem na forumu.
:-)
almir90

#217 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by almir90 »

Parazitaši su došli i do radnih akcija, ale aleee!!! :lol:

Od kopanja njiva za mizeriju, dođosmo i do radnih akcija, ono; ma šta da te plaćamo, radi čaba robe, za bolje i ne znaš.

Evo, ako će svi parazitaši doći na te radne akcija, naravno kao radna snaga, možete i na mene da računate. :bih:
Drinski

#218 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Drinski »

No, evo predlaže se novi zakon o radu, a najveci biseri su:
- kolektivnim ugovorom se mogu suziti zakonska prava (ne znam kako ovo pravna teorija o hijerarhiji akata moze da objasni),
- da inspekcija ne moze zabraniti rad firme sa radnicima na crno (ja sam davno kazao da je ova sankcija balvan u oku poslodavaca, to je veca kazna za poslodavca nego sve novcane kazne iz zakona, šteta sto se ne koristi u vecem obimu),
- ugovori o radu na određeno do 5 godina :lol: :lol:
- ukida se sudska zastitia radnika kod otkaza ugovora sa ponudom drugih uslova,
- da obracun plaće nema snagu izvrsne isprave (drugim rijecima, da ih radnik mora tuziti, prakticno: ukidaju gore radniku sudsku zastitu gore a ovdje ih tjeraju da oni tuze, vjerovatno ce i tu za par godina traziti ukidanje sudske zastite),
- lakše otkaze kod smanjene radne sposbnosti (ovo bi moglo pogoditi one RVI i dr.invalide, )
- prekovremeni i nocni rad za majku sa djecom napr. godinu i 16 dana (valjda, misle da ce se takve zene vise sexati jer će teziti da im nikako vise ne dođu na posao i implicitno da tako poprave demografiju).
Last edited by Drinski on 21/07/2015 13:13, edited 1 time in total.
Drinski

#219 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Drinski »

almir90 wrote:Parazitaši su došli i do radnih akcija, ale aleee!!! :lol:

Od kopanja njiva za mizeriju, dođosmo i do radnih akcija, ono; ma šta da te plaćamo, radi čaba robe, za bolje i ne znaš.

Evo, ako će svi parazitaši doći na te radne akcija, naravno kao radna snaga, možete i na mene da računate. :bih:
pa ne predlazu budzetlije radne akcije, nego oni koji su protiv njih.
hrasno38

#220 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by hrasno38 »

almir90 wrote:Parazitaši su došli i do radnih akcija, ale aleee!!! :lol:

Pokusaj da ne vrijedjas nekoga ko drukcije misli. Nisu svi parazitasi niti budzelije koje ne misle isto kao ti. na mom kurcu bi radili i tvoji i moju roditelji , putovali vozovima i automobilima na more itd itd da nije bilo tih radnih akcija. I ako je neko razmisljanje paraztisko onda je upravo tvoje.
Kikibombona

#221 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Kikibombona »

Ecci wrote:
Ne tvrdim da je privatizacija dobro rješenje, ali ajd otpusti radnika, sa štelom, ako je dao pare.
Da vidim tog direktora.
Neko takođe spomenu glasove, moraš znati da ako je samo jedno iz četvoročlane porodice zaposleno na budžet to
Ako je tako, onda cemo.bankrotirati i aj zdravo. Onda nece biti nikakvih plata za budzetlije, a robovi realnovg sektora ce vracati kredite.
Last edited by Kikibombona on 21/07/2015 13:17, edited 1 time in total.
Bodkin

#222 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Bodkin »

colt wrote:
Bodkin wrote:@colt naravno da kontam ali tema je prezvakana 100 puta. Budzetlije pametuju kako se treba boriti za prqva radnika ali oni ne bi kurcem mrdnuli i nemoj da se ista mijenja njima.
Ovi drugi seru po budzetlijama ali guze dali da udju na budzet. Ti po pisanju spadas u prvu grupu
Ja pišem onako kako treba da bude i kako stvari trebaju da funkcionišu i kako to funkcioniše svuda u Evropi. Ja se slažem da proizvodni sektor treba da su bolje plaćeni od budžetlija. Slažem se da ne može neko ko ništa ne stvara ima bolje privilegije od onoga ko mu daje novac. Isto tako sam za načelo jednakosti. Ako će neko pomoći rudniku, neka neko pomogne i Hidrogranji i sličnim. Zašto su rudnici zaštićeni medvjedi koji može stanovnicima a i nekim drugim radnicima govoriti kako treba da ide i zahtijevati od njih da im neko uplati PIO/MIO, doprinose . . .. Ko su to oni. Nisam ljubomoran ni na koga kao što su pojedini ovdje. Ako neko ima više od mene, svaka mu čast i neću mu poturat noge . ..
:thumbup:
almir90

#223 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by almir90 »

hrasno38 wrote:
Pokusaj da ne vrijedjas nekoga ko drukcije misli. Nisu svi parazitasi niti budzelije koje ne misle isto kao ti. na mom kurcu bi radili i tvoji i moju roditelji , putovali vozovima i automobilima na more itd itd da nije bilo tih radnih akcija. I ako je neko razmisljanje paraztisko onda je upravo tvoje.
Pa šta se buniš, eto rekoh ja, prvi ću doći na radnu akciju, jedini preduslov je da se i parazitaši postroje u isti red sa mnom.
Drinski

#224 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Drinski »

Stvrano bi urednstvo trebalo da povede racuna o vokabularu (termini: "paraziti" i sl.) forumasa. Ako neko ne zna da nesto kaze civilizovano, onda ne treba niti da govori.

Doduse, nisu se oni nesto posebno pokazali niti onog 11.07. kad se divljalo po forumu.
Ecci

#225 Re: Budzetlije su tumor ove drzave

Post by Ecci »

Kikibombona wrote:
Ecci wrote:
Da vidim tog direktora.
Ako je tako, onda cemo.bankrotirati i aj zdravo. Onda nece biti nikakvih plata za budzetlije, a robovi realnovg sektora ce vracati kredite.
Bankrotiracemo sigurno, prije ili kasnije. Samo sto ce zadnja propasti administracija.
Post Reply