Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kritichar

#201 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by kritichar »

ABH017 wrote:Ko je kritičar? :-)
stavi kakvog bošnju na avatar, šta će ti arapin
ABH017

#202 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by ABH017 »

kritichar wrote: A gdje su bili, ne znam kolko ti je poznato ugnjetavanje vjere od komunista, normalno da u to vrijeme nije mogao neko doći i da poziva u islam, shvati da je Jugoslavija bila zatvorena za te stvari, ni ovi bosanski muslimani nisu bili potpuno slobodni kod praktikovanja vjere, npr. Mladi muslimani.
Baš zato te i pitam. Došli su ovdje da muslimanima propovjedaju islam. To ti je kao kad hodža, na hutbi za džumu, vazi kako da uzmemo abdest.
kritichar wrote:
da nametnemo nešto tuđe, šta je to tuđe, sunnet?

Ne govorim o sunnetu. Ako ćemo pričati o sunnetu, objasni mi zašto sve i jedan, dolazite posljednji u džamiju na namaz, sklanjate farzove i bježite glavom bez obzira, da se ne bi slučajno zadržali 5 minuta u džamiji. Jel i to sunnet Božijeg poslanika a.s.? Ili je sunnet klanjati propisane sunnete prije i poslije namaza (viška nikad ne može biti, ne vadi se na to), zikr i dovu uputiti Allahu, pa se fino poselamiti sa braćom s kojima si bio na namazu, stisnuti im ruku, ponekog i zagrlit (ne kako vi to radite, već fino srčano, kako su to radili naši preci), a ne bježati iz džamije glavom bez obzira.
ABH017

#203 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by ABH017 »

kritichar wrote:
Mislio sam da raspravljam sa zrelim insanom.
Čovjek čiji je lik na mom avataru je musliman i borac za slobodu svog naroda. Zato je tu, a ne zato što je arapin.

Edit:
Ja nemam ništa protiv arapa, na način kako ti doživljavaš "bošnje". Sve mi se čini da imaš kompleks niže vrijednosti, te da zbog toga slijediš to što slijediš, misleći da arapi moraju biti bolji vjernici. Patiš brate, patiš što te mama ne rodi u KSA.
Last edited by ABH017 on 01/10/2015 16:53, edited 1 time in total.
kritichar

#204 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by kritichar »

ABH017 wrote:
kritichar wrote: A gdje su bili, ne znam kolko ti je poznato ugnjetavanje vjere od komunista, normalno da u to vrijeme nije mogao neko doći i da poziva u islam, shvati da je Jugoslavija bila zatvorena za te stvari, ni ovi bosanski muslimani nisu bili potpuno slobodni kod praktikovanja vjere, npr. Mladi muslimani.
Baš zato te i pitam. Došli su ovdje da muslimanima propovjedaju islam. To ti je kao kad hodža, na hutbi za džumu, vazi kako da uzmemo abdest.
kritichar wrote:
da nametnemo nešto tuđe, šta je to tuđe, sunnet?

Ne govorim o sunnetu. Ako ćemo pričati o sunnetu, objasni mi zašto sve i jedan, dolazite posljednji u džamiju na namaz, sklanjate farzove i bježite glavom bez obzira, da se ne bi slučajno zadržali 5 minuta u džamiji. Jel i to sunnet Božijeg poslanika a.s.? Ili je sunnet klanjati propisane sunnete prije i poslije namaza (viška nikad ne može biti, ne vadi se na to), zikr i dovu uputiti Allahu, pa se fino poselamiti sa braćom s kojima si bio na namazu, stisnuti im ruku, ponekog i zagrlit (ne kako vi to radite, već fino srčano, kako su to radili naši preci), a ne bježati iz džamije glavom bez obzira.
Između ostalog treba da vazi kako se ispravno uzima abdest, ima ljudi koji ne znaju, pa kako kad nemaš puno vode, treba ljudima objasniti i to.

Sve i jedan?
ne bih rekao da je tako baš.

Ali razlog zašto neki ne klanjaju sunnete u džamiji možeš izvući iz ovog hadisa
Najvrjedniji namaz jednog čovjeka je namaz obavljen u njegovoj kući, osim strogo propisanog namaza (farza)

a objašnjenje na ovom linku
http://www.akos.ba/duhovnost/islamske-t ... im-farzova

e sad što ne čekaju da svi vi izađete iz džamije pa da se sa svima izgrle, ne možeš valjda očekivati to od njih.
kritichar

#205 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by kritichar »

ABH017 wrote:
kritichar wrote:
Mislio sam da raspravljam sa zrelim insanom.
Čovjek čiji je lik na mom avataru je musliman i borac za slobodu svog naroda. Zato je tu, a ne zato što je arapin.
imamo i mi boraca za svoj narod
Blue1

#206 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by Blue1 »

Najsmjesnije mi je kada cujem pojedine ljude kako selefije ne klanjaju sunnete :)

Naravno da klanjaju, neki klanjaju kod kuce zato sto im je dzamija blizu, sunnete poslije farza klanjaju kuci, ja sam hanefijskog mezheba pa opet nekada klanjam propisane sunnete kod svoje kuce, kao sto je preporucio Poslanik s.a.w.s.
ABH017

#207 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by ABH017 »

Da. Ljudima koji su došli da klanjaju džumu (pod abdestom) treba vaziti, kako da ga uzmu.
Suzdržat ću se daljeg komentarisanja ovoga.
:run:

Hoćeš da kažeš da ti isti ljudi klanjaju sunnete kod kuće. Rekao sam ti da se ne vadiš na to.
Jedno vrijeme sam bukvalno živio sa "vehabijama". Nikad nisu klanjali sunnete. Ni u džamiji, ni kod kuće. Neki od njih su se znali potući sa mnom kad ih probudim na sabah.
To je samo ljenost, koju opravdavate hadisima.
ABH017

#208 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by ABH017 »

Tačno.
Imamo i pametnu ulemu. Zašto je ne slijediš ako ti nešto objasne kako treba?
kritichar

#209 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by kritichar »

ABH017 wrote:Da. Ljudima koji su došli da klanjaju džumu (pod abdestom) treba vaziti, kako da ga uzmu.
Suzdržat ću se daljeg komentarisanja ovoga.
:run:

Hoćeš da kažeš da ti isti ljudi klanjaju sunnete kod kuće. Rekao sam ti da se ne vadiš na to.
Jedno vrijeme sam bukvalno živio sa "vehabijama". Nikad nisu klanjali sunnete. Ni u džamiji, ni kod kuće. Neki od njih su se znali potući sa mnom kad ih probudim na sabah.
To je samo ljenost, koju opravdavate hadisima.
ljudi koji dolaze na džumu su sve sami alimi, ne mogu da vjerujem da ti i ovo moram crtat, znaš li kolko ljudi dolazi na džumu i samo na džumu, nemaju beš vakat?

Sura Mu'minun 1-11, ......vjernici će postići ono što žele.... oni koji se klone onog što ih se ne tiče.....

ja pričam o sunnetu, a ti generaliziraš
kritichar

#210 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by kritichar »

ABH017 wrote:Tačno.
Imamo i pametnu ulemu. Zašto je ne slijediš ako ti nešto objasne kako treba?
ko god ima argumente ja ga poslušam, a najjači argument je Kur'an pa ispravan hadis.
ABH017

#211 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by ABH017 »

I hodža smatra da im treba pričati o uzimanju abdesta, bez kojeg ljudi ne bi ušli u džamiju?
Onda može vazit i kako da vežu pertle. Možda neki ne znaju.
Blue1

#212 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by Blue1 »

Poslanik s.a.w.s. je abdestio sa jednom casom, ja imam poznanika kojima 5 litara nije dovoljno kako bi abdestili, a znaju za hadis kako treba paziti da se voda umjereno koristi pri abdestu.

Ja idem u dzamiju u koju dolaze selefije ( u velikom broju) i do sada nisam upoznao nikoga ko nece da klanja sunnete, pa covjece svako zna kolika je nagrada u nafilama, u mom dzematu su u prvim saffovima, dodju na vrijeme, klanjaju sunnete, zikre poslije farza, pa onda ili odu kuci ili klanjaju u dzamiji,,,
Idemedosumom

#213 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by Idemedosumom »

Ja ne poznajem niti jednu osobu koja je prije bila vjernik pa zatim otišla u vehabije. Dakle, od onih koje ja poznajem, to su bile osobe koje veze s Islamom nisu imale, bili pijanice, drogeraši, đilkoši, bezveznjaci i sl, a danas nadmeno hodaju ulicom i svakom popuju kako je haram ovo haram ono, sve haram. Ta činjenica sama meni dovoljno govori o tome ko su vehabije.

Tekfir ideologija je opasna, i nje se moramo čuvati.
Blue1

#214 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by Blue1 »

E vidis ja poznajem. Bas tako, tekfir je opasan...
Suljaga

#215 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by Suljaga »

Selam braco,

Mislim da je bespotrebno i opasno generalizovati. Svi smo pojedinci i kao takvi cemo stati pred Allaha, dz.s. Svi vi braco imate dobre argumente i vecinom se slazete: da je islam na ovim prostorima opstao i pod komunizmom i u agresiji prije nego su daijje pocele da pricaju o selefizmu, i to zahvaljujuci ucenim ljudima sa ovih prostora, te da je tekfir opasan, itd. Ne slazete se oko mevluda i mislim da tu raspravu treba ostaviti. Ako je neko misljenja da je haram onda nece prisustvovati i valjda nece sebi uzeti za pravo da sudi onima koji se ne slazu. Allah nas uputio
ABH017

#216 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by ABH017 »

Idemedosumom wrote:Ja ne poznajem niti jednu osobu koja je prije bila vjernik pa zatim otišla u vehabije. Dakle, od onih koje ja poznajem, to su bile osobe koje veze s Islamom nisu imale, bili pijanice, drogeraši, đilkoši, bezveznjaci i sl, a danas nadmeno hodaju ulicom i svakom popuju kako je haram ovo haram ono, sve haram. Ta činjenica sama meni dovoljno govori o tome ko su vehabije.

Tekfir ideologija je opasna, i nje se moramo čuvati.
Nije to baš tako.
Ukoliko bi se mogla napraviti neka granica, onda bi to prije bila dobna granica, mada i tu ima izuzetaka.
Uglavnom su to mlađi ljudi, nije bitna prošlost.
Ljudi do 25 godina su mnogo više podložni prihvatanju nečeg novog. Jednostavno mlad čovjek je više buntovan, pa mnogo lakše prihvata nove ideje. Čovjek sa 20 mnogo lakše podnosi promjene, pristaje na razne egzibicije.
Podsjetit ću samo da je i Muhammed a.s. Objavu počeo primati u 40-oj.
Idemedosumom

#217 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by Idemedosumom »

@ABH017

Ne znam, izuzetaka mnogih sigurno da ima, ali lično kod mene je tako. Poznajem ljude koji su u 30-tim i 40-tim počeli bradice puštati a brkove brijati, te pantolice kratke nositi, a prije toga su bili apsolutni duduci po pitanju Islama.

Također mislim da ta "granica" koju si naveo ima mnogo veze s činjenicom da omladina danas jako malo čita. Danas je raritet sresti mladog čovjeka koji je "vjerski potkovan" i načitan. Što si više načitan, manje su šanse da posegneš za bilo kojim oblikom vjerskog ekstremizma.

Današnja omladina ne čita stare kitabe, šprdaju se i s najuglednijom ulemom, ali zato je Google šejh zakletva.
ABH017

#218 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by ABH017 »

Bez obzira na razlike, svi ćemo mi "nadoć". Imamo mnogo više zajedničkih stvari i apsolutno podržavam reisa Kavazovića, u svemu što radi, pa i po ovom pitanju. Svakako da trebamo da se okupljamo oko zajedničkih stvari, a razlike ostavimo svako za sebe.
"Čvrsto se držite Allahovog užeta i nipošto se ne razjedinjujte", je naredba svim muslimanima, koji se drže Imanskih šarta, pa i onih, koji se ne drže baš svih Islamskih (čak i onih koji čuvaju samo prvi). S toga je bolje da se ostavimo stvari koje unose nered i smutnju u naše redove. Prijateljevanje sa šiijama, selefijama i bošnjama hanefijama (u početku se koristio i termin "turski misliman" od strane vehabija, kako su se tad zvali ti momci), je itekako moguće i postoje mnoge teme koje nas sve jednako bole i raduju. Stranputica je mržnja. Ljubav je ono što nas vjera uči i trebali bi se toga držati. Voliti Boga kroz svako njegovo stvorenje, a pogotovo kroz insana vjernika. Onaj ko ne voli muslimana koji za sebe tvrdi da je vjernik, treba da preispita, prije svega sebe.
Allah da je htio, stvorio bi nas sve jednakim. Ovako nam je ovo samo jedno dodatno iskušenje. Pored svih problema u kojima se ummet nalazi, međusobno razmimoilaženje nam najmanje treba, pogotovo ovdje u Bosni i Hercegovini. Raznolikost je naše bogatstvo, nikako nedostatak.
:bih:
asurbanipal

#219 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by asurbanipal »

ABH017 wrote: Islam nije vjera samo arapa, shvatite i budite svjesni toga, jednom za uvijek. U onome što radite oponašate arape. Ja nisam Arap i nikad to neću biti. Imena Svijetlana, Zvjezdan, Bogoljub, Ruža.. su muslimanska, kao i Nur(ija), Abdullah, Đula itd., koja su Arapska ili Turska imena. Pola toga što vi smatrate sunnetom su u stvari tradicija i kultura Arapa ili su preuzete od drugih naroda. Mi imamo svoj jezik, kulturu i tradiciju (od čega je veliki dio, svakako preuzet od drugih naroda) i nemamo potrebu da ih mijenjamo za arapske niti bilo čije drugo, sve dok se naše ne kose sa osnovnim postulatima vjere. A to što vama smeta nešto što je preuzeto od šiija, sufija, turaka, perzijanaca je vaš problem. Ako hoćete, vi budite Arapi, to vam niko ne brani, ali prestanite zadirat u ono što je naše i nametati nam nešto tuđe. Mi smo otvoreno društvo i prihvatamo različitosti, dokle god neko to drži za sebe i ne vrijeđa ono što je moje.

Izvinjavam se na oštrom tonu, ali drugačije se to ne može reći. Neke stvari se moraju razgraničit. Tolerancija mora postojati, ali se mora i znati neka granica i mjera, preko koje ona prelazi u neukus i bezobrazluk.

To, to !!! :thumbup: :bih:
ABH017

#220 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by ABH017 »

Konflikti nisu dobri nikako. :roll:
Dexx1

#221 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by Dexx1 »

kritichar wrote: novotarija je haram, na kojem je stepenu mevlud, Allah samo zna.
Jel? Brate, ucenjaci kazu da ako je novina u vjeri skladna sa nususom - odnosno Kuranom i sunnetom - onda je prihvatljiva i lijepa, a ako nije onda spada u ruzne novotarije i odbacuje se.. Sam mushaf je novina koji za vrijeme Poslanika alejhi selam nije postojao u ovom obliku, niti je Poslanik za zivota ostavio u emanet da se mushaf formira, ali je to ipak uradjeno za vrijeme prvih halifa jer u je u tome bila i ostala korist a i nije bilo kontriranja nususu.

Pa u samom Kuranskom tekstu za zivota Resulullaha nisu postojali hereketi pa je to kasnije ubaceno i mi ga takvim danas citamo. Nema kontriranja osnovnim vjerskim postulatima i samim tim je prihvatljiva.

U nauci hadisa imamo ocjenjivanje kvaliteta prenosioca predaje na nacin koji se moze nazvati ogovaranjem - navodi se da je taj neko nekad slagao, ukrao, pocinio neki grijeh itd. sto ga cini nepouzdanim. To "ogovaranje" je poslije Poslanika uvedeno da bi se odvojio lazan hadis i slab od vjerodostojnih. I sama ta nauka hadisa nije postojala za vakta Poslanika, pa je li i ona haram novotarija ??

Gomila je takvih stvari, teravih namaz se nije klanjao svake noci ramazana za imamom, to je kasnije uvedeno. Dva ezana u dzumi isto. Nocni namazi zadnjih deset noci ramazana za imamom takodje. Salatel meut isto. Itd.

Znam da je najlakse rec sve je novotarija sve je haram, ali treba malo sire citati i izucavati.
kritichar wrote:Spominjanje i donošenje salavata je jedno, a pravljenje manifestacija i slavljenja rođendana Poslanika a.s
A sta se to drugo radi na tim manifestacijama do spominjanja najboljeg Allahovog stvorenja, donosenja salevata, cinjenja dove, ucenja ilahija i kasida o njemu, alejhi selam, ucenja Kurana, pa i pravljenja posebnih jela, slatkisa, unosenja radosti u srca vjernika..? Sta tu kontrira nususu?
kritichar wrote:Mevlud je prepisan od drugih vjera, nije od islama, ne postoji ništa slično da je Poslanik radio pa da bi se na osnovu toga mogao izvesti mevlud.
Poslanik je postio ponedeljak naglasavajuci da je to dan kad je rodjen.
Sam Poslanik je, dakle, ibadetom obiljezavao svoj rodjendan pa to i apsolutna vecina umeta radi.

Protivnici obiljezavanja mevlud-i-serifa znaju da cepidlace kad su ove stvari u pitanju. Ja im porucujem: nemojte ici na mevlude, ok. Ali one koji to rade nemojte nazivati novotarima, gresnicima, krivovjernicima, jer su to ljudi cista srca koji nemaju drugi motiv da mevludu prisustvuju osim ljubavi prema Allahovom Poslaniku alejhi selam. Neka niko nikog ne dira i sve ce biti ok insallah.
Idemedosumom

#222 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by Idemedosumom »

Ma vehbosi su davno izgubili iz vida sta je bit vjere. Njihov cilj je da nas podsjete sta je sve bid'at i sta je sve haram :skoljka:
perfekcionista1

#223 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by perfekcionista1 »

Idemedosumom wrote:Ma vehbosi su davno izgubili iz vida sta je bit vjere. Njihov cilj je da nas podsjete sta je sve bid'at i sta je sve haram :skoljka:
Ako cemo realno ta praksa njihovog prigovaranja o bidatima je najslabija no ikad. Trenutno velika vecina ima tolerantniji pristup prema tome, pogotovo njihovi sejhovi koji su skolovani. Naravno ima izuzetaka.
perfekcionista1

#224 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by perfekcionista1 »

Dexx1 wrote:
Jel? Brate, ucenjaci kazu da ako je novina u vjeri skladna sa nususom - odnosno Kuranom i sunnetom - onda je prihvatljiva i lijepa, a ako nije onda spada u ruzne novotarije i odbacuje se..
Poslanik je postio ponedeljak naglasavajuci da je to dan kad je rodjen.
Sam Poslanik je, dakle, ibadetom obiljezavao svoj rodjendan pa to i apsolutna vecina umeta radi.
Ja sam hanefija ali sam misljenja da je mevlud bidat bez ikakve dileme. Ima onaj jedan hadis gdje Poslanik kaze da ne postoji vise nista od vjere sto bi nas moglo dovesti u dzenet a da nam to nije naredio, niti ista sto nas moze u vatru odvesti a da nije zabranio. Ali haman je zaboravio mevlud po vama.

Ima i ona predaja kad je neki covjek nakon sto je kihnuo rekao, nisam siguran sta, ali recimo Subhanallah, a ne elhamdulilah, pa kad su ga pitali zasto to govori on je rekao pa sta fali Subhanallah je velicanje Allaha, to ne moze biti haram. Pa moze biti haram ako nije zabiljezeno u praksi da tako treba raditi.
Blue1

#225 Re: Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Post by Blue1 »

Najbolje da to ostavimo Allahu s.w.t. pa neka On presudi, On najbolje zna. Ko hoce da obiljezava mevlud neka nastavi, ko nece neka ostane pri svome stavu i to je to.

I ja sam hanefijskog mezheba i nastojim da slijedim izvorni hanefijski mezheb a ne ono sto su nam ubacili pod hanefijski mezheb.
Post Reply