Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post Reply
mmaar

#201 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by mmaar »

Kikibombona wrote:
mO k3 wrote:
Kikibombona wrote:Mmaar

Apsolutno. Mi smo 100 gori od dijaspore. Njima jedino prigovaram turbo patiJotizam, dok nama imam prigovoriti kamaru stvari. Mi nanosimo veliku stetu domovini a ne oni.

Ugl, slazem se sa vecinom napisanog...
Definicija turbo patriotizam??
Mmaar je pomogao. Patriotizam bez pokrica. Sjedis zavaljen u fotelji i crtas ratne mape. 90% patriota koji zagovaraju radikalizaciju ili rat ne bi dosli u domovinu uzivati u rezultatima takvih aktivnosti. Dakle, klasicni supljak! Valjda bi psiholozi znali objasniti zbog cega je dijaspora radikalnija od naroda u matici... Ne bih da se upustam u analize.
Sve to stoji, samo je nepravedno te stvari vezivati iskljucivo za dijasporu, kad i ovdje imas koliko hoces takvih ljudi, pogotovo medju neizivljenom omladinom.

Godinama vec se provlace razlicite price kontra dijaspore, zna se i od koga su plasirane i s kojim namjerama i mi smo precesto nasjedali na njih, kao sto smo nasjedali na pricu plasiranu d istih kontra naseg naroda u Sandzaku, dok naravno ni onima u Srbiji ni onima u Hrvatskoj ne pada na pamet da se odricu svojih ovdje. Mi smo u zvjerinjaku i moramo biti 100 puta pametniji i namazaniji od onih koji su nam neprijatelji i ne smijemo gubiti iz vida da da nas sutra opet mogu gurnuti u klanonicu i to treba uvijek imati na umu i biti spreman da se ponovo ne desi, a s druge strane, u ovakvoj situaciji, puno stvari se moze odraditi i na drugim poljima, kroz lobiranje, sirenje uticaja, itd.Dalje, dovoljno je vidjeti kakve su akcije prije svega velikosrbi poduzimali i poduzimaju kontra nase dijaspore i jasno je otkuda im prijeti najveca opasnost u ovakvoj situaciji kada topovi miruju.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#202 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by JoseMujica »

Dijaspora je najpametniji dio BiH...već se vidi na samoj činjenici što je dijaspora
zlata

#203 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by zlata »

Apsolutno. Mi smo 100 gori od dijaspore. Njima jedino prigovaram turbo patiJotizam, dok nama imam prigovoriti kamaru stvari. Mi nanosimo veliku stetu domovini a ne oni.

A sta je to TURBO-PATRIOTIZAM?

Kad kazem da trolicni, propali Cetnik, kao Vucic,
nema mjesta na dzenazi u Srebrenici,
unatoc dvolicnim izjavama svih onih,
koji su ga neiksreno pozvali i docekali?

Kad kazem da je dos'o na dzenazu NE DA SE IZVINI ZA SVOJA ZLA, nego da isprovocira nekakav jedva-iskren oprost od onih koji su taj dan zakopavali svoje mrtve, za ciju je smrt i on sam djelomicno kriv?

Dobro, jesam dijasporas i "TURBO-patriota", jer nemam dlake na jeziku,
jer kad "cujem" govno, ne glumim da ne smrdi.
Il' da mu je izhlapio smrad. :twisted:
Kikibombona

#204 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by Kikibombona »

zlata wrote: A sta je to TURBO-PATRIOTIZAM?

koji su ga neiksreno pozvali i docekali da dodje?

Kad kazem da je dos'o na dzenazu NE DA SE IZVINI ZA SVOJA ZLA, nego da isprovocira nekakav jedva-iskren oprost od onih koji su taj dan zakopavali svoje mrtve, za ciju je smrt i on sam djelomicno kriv?

Mislim da sam se krajnje jednostavno i jasno izrazio. Mmaar je to sazeo u par rijeci. Patriotizam bez pokrica. Odlicna definicija.

Napisao sam da se to odnosi na one koji zagovaraju rat ili radikalizaciju, a nisu spremni sudjelovati i trpiti posljedice takvih okolnosti... Od ranije znam da su oni sto najvise galame najvece kukavice. Cim su nekome puna usta rata, cim je nabrijan do maksimuma, odmah posumnjam u hrabrost i pozrtvovanost. Valjda je iole razumnom covjeku jasno da bi apsolutna vecina dijaspore navijala za borce na terenu. Tako je u svakom ratu. Malo je onih koji ce radi ideala ostaviti posao i porodicu i doci braniti domovinu.

I jako sam osjetljiv kada neko iz dijaspore zagovara rat. Ja ovdje svakodnevno gledam bijedu, slusam tuzne price, gledam tuzna lica... Svaki jebeni dan mi se nesto smuci i izazove tegobu u stomaku. Dnevnik je crna hronika. Sve propada. I onda neko ko ima 3000e platu, miran i stabilan zivot, dodje sa pricom o ratu. Sta treba, od sirotinje praviti invalide, sirocad, srusiti i ovo malo jada sto imamo...? A i ovi sto zagovaraju radikalizaciju, da li bi zivjeli u Bijeljini i djecu slali u skolu sa Srbima? Ja jos nijednog povratnika nisam cuo da zagovara rat ili radiklizaciju. Boli racku onog iz Ciriha, nece on imati tegobu u stomaku zato sto dijete salje u skolu nakon uzavrelih strasti serviranih od politike...

Mene bi bilo sramota zagovarati rat ili radikalizaciju tamo gdje nisam nazocan. To je jadno i bijedno! Dodji ovdje ljudska bijedo pa onda zagovaraj, da zajedno jedemo govna!

Sto se tebe tice, ti si navela neke cinjenice... Ovo se na tebe ne odnosi.
Kikibombona

#205 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by Kikibombona »

mmaar wrote: Sve to stoji, samo je nepravedno te stvari vezivati iskljucivo za dijasporu, kad i ovdje imas koliko hoces takvih ljudi, pogotovo medju neizivljenom omladinom.

Godinama vec se provlace razlicite price kontra dijaspore, zna se i od koga su plasirane i s kojim namjerama i mi smo precesto nasjedali na njih, kao sto smo nasjedali na pricu plasiranu d istih kontra naseg naroda u Sandzaku, dok naravno ni onima u Srbiji ni onima u Hrvatskoj ne pada na pamet da se odricu svojih ovdje. Mi smo u zvjerinjaku i moramo biti 100 puta pametniji i namazaniji od onih koji su nam neprijatelji i ne smijemo gubiti iz vida da da nas sutra opet mogu gurnuti u klanonicu i to treba uvijek imati na umu i biti spreman da se ponovo ne desi, a s druge strane, u ovakvoj situaciji, puno stvari se moze odraditi i na drugim poljima, kroz lobiranje, sirenje uticaja, itd.Dalje, dovoljno je vidjeti kakve su akcije prije svega velikosrbi poduzimali i poduzimaju kontra nase dijaspore i jasno je otkuda im prijeti najveca opasnost u ovakvoj situaciji kada topovi miruju.
Ma i kod njih je isto. Hrvati ne mogu smisliti Hercegovce. Srbi ne mogu smisliti Srbe sa Kosova, iz Knina, iz BiH... Malo je primjera da se zajedno druze u Srbiji, po informacijama koje imam. A najveci cetnici i ustase su u Cikagu i Melburnu. :D Ima tu nesto sto bi psiholozi mogli objaniti...

Bosnjaci iz Sandzaka su sposobniji od Bosnjaka iz BiH. Mozda to zulja. Licno nemam nikakvih problema sa Sandzaklijama, niti sam kontra njih ikada ista rekao.

I naravno, ovo se ne odnosi na cjelokupnu dijasporu... Vecina je normalna, vecina se cak ne zanima za politicka desavanja u BiH, interesuje se ugl za sport i muziku... Etiketiram pojedince koji zagovaraju radikalizaciju i rat. Neka dodju ovdje pa neka onda opletu. Samo nemon da naprave belaj, nacrtaju grafit, zapale zastavu... pa se onda uhvate noge. :D
Dijaspora je najpametniji dio BiH...već se vidi na samoj činjenici što je dijaspora
Mnogi su morali otici, tj. nisu otisli svojom voljom. Oni koji nisu morali a otisli su, njima svaka cast. Napravili su najbolji potez u zivotu! Kamo srece da sam iskoristio onu jednu finu priliku sto sam imao...
ioannes

#206 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by ioannes »

Kikibombona wrote:
Mislim da sam se krajnje jednostavno i jasno izrazio. Mmaar je to sazeo u par rijeci. Patriotizam bez pokrica. Odlicna definicija.

Napisao sam da se to odnosi na one koji zagovaraju rat ili radikalizaciju, a nisu spremni sudjelovati i trpiti posljedice takvih okolnosti... Od ranije znam da su oni sto najvise galame najvece kukavice. Cim su nekome puna usta rata, cim je nabrijan do maksimuma, odmah posumnjam u hrabrost i pozrtvovanost. Valjda je iole razumnom covjeku jasno da bi apsolutna vecina dijaspore navijala za borce na terenu. Tako je u svakom ratu. Malo je onih koji ce radi ideala ostaviti posao i porodicu i doci braniti domovinu.

I jako sam osjetljiv kada neko iz dijaspore zagovara rat. Ja ovdje svakodnevno gledam bijedu, slusam tuzne price, gledam tuzna lica... Svaki jebeni dan mi se nesto smuci i izazove tegobu u stomaku. Dnevnik je crna hronika. Sve propada. I onda neko ko ima 3000e platu, miran i stabilan zivot, dodje sa pricom o ratu. Sta treba, od sirotinje praviti invalide, sirocad, srusiti i ovo malo jada sto imamo...? A i ovi sto zagovaraju radikalizaciju, da li bi zivjeli u Bijeljini i djecu slali u skolu sa Srbima? Ja jos nijednog povratnika nisam cuo da zagovara rat ili radiklizaciju. Boli racku onog iz Ciriha, nece on imati tegobu u stomaku zato sto dijete salje u skolu nakon uzavrelih strasti serviranih od politike...

Mene bi bilo sramota zagovarati rat ili radikalizaciju tamo gdje nisam nazocan. To je jadno i bijedno! Dodji ovdje ljudska bijedo pa onda zagovaraj, da zajedno jedemo govna!

:thumbup: @ Kiki
zlata

#207 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by zlata »

Ne oprosti, ne zagovaramo rat, nego nam je pun *urac PIZDUNSTVA.

Jedno je kad ti MZ vec diktira sta i dokle mozes,
kako ces i kud ces,

a drugo je kad ti je to bezkicmenjastvo,
vec 3 generacije savijanja "kako vitar puse",
kad ti se taj prezivljavajuci mehanizam bilo kakvog opstanka
(kao sto je do nedavno bio slucaj vecine BiH "elite")
razbije o glavu.

Dijaspora je naucila nesto sto mnogima na terenu nije jasno,
jer mnogi koji su ostali u BiH nisu bili tako direktno izlozeni genocidu i etnickom ciscenju. Vjerojatno su zato dijasporasi i lajaviji. Sagledaju stvari iz iskustva i sa daljine.

A "minhenski" krkani? To su oni sto vrlo dobro znaju sta bistro misle, a nemaju usavrsen rjecnik da bi to prefinjeno izrazili. ;-) U njih je vecinom "sto na umu, to na drumu". BRez dlake na jeziku.
mmaar

#208 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by mmaar »

zlata wrote:

A sta je to TURBO-PATRIOTIZAM?

koji su ga neiksreno pozvali i docekali?

Mi smo ovdje decenije vec ubijani sda-ovskim savijanjem kicme za radi mira u kuci i stvoren je takav mentalitet, da ponizeni i jadni, ne smijemo ni proturjeciti nasim neprijateljima, cak ni kada nam otvoreno rade o glavi i skidaju je, sve naravno radi "mira u kuci", kad tome jos dodas druge faktore, poput tih da neke od kljucnih pozicija koje kreiraju javno mnijenje u Sarajevu drze salonasi, onda sve bude jasnije.
Vas pogled sa distance je sigurno pronicljiviji i objektivniji od naseg, jer nam se pamet konstantno razvlaci. To do cega su Bosnjaci dovedeni ovih 20 i nesto godina savijanjem kicme, toliko je porazavajuce da je nemoguce naci ni jedan narod u Evropi, a i sire koji je u bijednijem polozaju. I danas nas ubijaju, otimaju nam imovinu, ogranicavaju nam kretanje, osporavaju nam pravo na jezik, uskracuju nam temeljna ljudska prava, u maniru svinjogojca iz laktasa vrijedja nas i ponizava ko stigne, i dalje nam osporavaju cak i nacionaalno ime, historiju, kulturu... treba samo napraviti jednu analizu da vidimo gdje nas je dovela 20 godina nakon Dejtona politika koja je dominantna kod Bosnjaka, procijeniti njene dobre i lose strane, pa vidjeti gdje dalje.
zavrzlama

#209 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by zavrzlama »

Bosnjacima jednostavno treba izgradanja nacionalne svijesti,da je korisnije jacanje bosnjastva preko bosanstva,nego bosanstva preko bosnjastva...pa sad vi kontajte ovu zavrzlamu od definicije..
Kikibombona

#210 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by Kikibombona »

zlata wrote:Ne oprosti, ne zagovaramo rat, nego nam je pun *urac PIZDUNSTVA.

Jedno je kad ti MZ vec diktira sta i dokle mozes,
kako ces i kud ces,

a drugo je kad ti je to bezkicmenjastvo,
vec 3 generacije savijanja "kako vitar puse",
kad ti se taj prezivljavajuci mehanizam bilo kakvog opstanka
(kao sto je do nedavno bio slucaj vecine BiH "elite")
razbije o glavu.

Dijaspora je naucila nesto sto mnogima na terenu nije jasno,
jer mnogi koji su ostali u BiH nisu bili tako direktno izlozeni genocidu i etnickom ciscenju. Vjerojatno su zato dijasporasi i lajaviji. Sagledaju stvari iz iskustva i sa daljine.

A "minhenski" krkani? To su oni sto vrlo dobro znaju sta bistro misle, a nemaju usavrsen rjecnik da bi to prefinjeno izrazili. ;-) U njih je vecinom "sto na umu, to na drumu". BRez dlake na jeziku.
Cuj dijaspori pun kurac pizdunstva? :lol:

E fakat sam se nasmijao, al ono bas...

Pa sto ne dodjete vamo da nam demonstrirate herojstvo? :D

Pa ti da dodjes sa ovom pricom kod mene u mahalu, zene bi te isciplarile. Neki dan je jedan bracni par, koji ima dijete od godinu dana i kredit, ostao bez posla. Gazda ultra nacionalista i veliki vjernik. Mogao je makar jedno ostaviti na poslu, ali nije... Nije jer su ostali imali bolje stele. A otac od tog decka je ranjen na liniji i nema posao. Ko ce invalida zaposliti. Na srecu, momak je danas nasao drugi posao, bolji od prethodnog, sto je prava lutrija u danasnjem vremenu. Ne moze ni on vjerovati, to je kao da na bingu dobijes, s obzirom da nije 'ugradjen'. I ti da toj sirotinji dodjes sa ovom pricom...
Bosnjacima jednostavno treba izgradanja nacionalne svijesti,da je korisnije jacanje bosnjastva preko bosanstva,nego bosanstva preko bosnjastva...pa sad vi kontajte ovu zavrzlamu od definicije..
Bosnjacima treba posao i obrazovanje... A kada to nisi spsoban osigurati, onda ces supljirati o bosnjastvu, o vjeri, o prijetnjama...

Narod je to procitao, ali je nemocan... Nema koga izabrati na jebenim izborima, sve ista govna. Govorili su da je SDP drugaciji, pa smo vidjeli... Pa i ovaj DF... UBLEHA!

Pred nama je bolan proces razvoja drustva. Tek za 50 godina ce se vidjeti rezultati. Mi sada prolazimo ono sto su veliki narodi prosli prije 200-300 godina.
mmaar

#211 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by mmaar »

Kikibombona wrote:
mmaar wrote: Sve to stoji, samo je nepravedno te stvari vezivati iskljucivo za dijasporu, kad i ovdje imas koliko hoces takvih ljudi, pogotovo medju neizivljenom omladinom.

Ma i kod njih je isto. Hrvati ne mogu smisliti Hercegovce. Srbi ne mogu smisliti Srbe sa Kosova, iz Knina, iz BiH... Malo je primjera da se zajedno druze u Srbiji, po informacijama koje imam. A najveci cetnici i ustase su u Cikagu i Melburnu. :D Ima tu nesto sto bi psiholozi mogli objaniti...

Bosnjaci iz Sandzaka su sposobniji od Bosnjaka iz BiH. Mozda to zulja. Licno nemam nikakvih problema sa Sandzaklijama, niti sam kontra njih ikada ista rekao.

I naravno, ovo se ne odnosi na cjelokupnu dijasporu... Vecina je normalna, vecina se cak ne zanima za politicka desavanja u BiH, interesuje se ugl za sport i muziku... Etiketiram pojedince koji zagovaraju radikalizaciju i rat. Neka dodju ovdje pa neka onda opletu. Samo nemon da naprave belaj, nacrtaju grafit, zapale zastavu... pa se onda uhvate noge. :D
Mnogi su morali otici, tj. nisu otisli svojom voljom. Oni koji nisu morali a otisli su, njima svaka cast. Napravili su najbolji potez u zivotu! Kamo srece da sam iskoristio onu jednu finu priliku sto sam imao...
Sve na mjestu, ali svakako da je doslo do grla i da se mora nesto poduzimati, a Bosnjaci generalno ne zagovaraju radikalizaciju, vec su oni zrtve radikalizacije koja nije ni prestala, prije svega kod Srba, a jednim dijeom i Hrvata koje predvodi cirilicar i na to se moraju traziti adekvatni odgovori, jer ova politika savijanja kicme i pristajanja na svako ponizenje do sada nije pila vode.
I ne treba generalizovati da bi ljudi iz dijaspore posmatrali desavanja ovdje. Sjeti se samo oko 620 Bosnjaka koji su zivjeli, radili i imali sve na Zapadu i njihovog pokusaja proboja iz pravca Karlovca prema Bihacu. Mnogi nikad nisu stigli i to se potpuno presucuje. Evo film Slunjska brda, za one koji ne znaju za ovaj dogadjaj

mg

#212 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by mg »

Kikibombona wrote:

To je to.

Samo si izostavio činjenicu da zagovarača rata iz dijaspore ima 80% onih koji su tamo i rođeni. Jer mislim da svako stariji od 30 g, isfura nacionalizam. Osim onih koji od njega žive. Ovdje dođu popravit zube i servisirat auto. Ako i toliko.

Nikad se vamo vratiti neće, sadistički uživaju kad u posjeti familiji izvade 100 eura kao hediju, daju sebi na važnosti.
zlata

#213 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by zlata »

Ja ne znam nikog od nas dijaporasa da zagovara rat. Nije mi uopce na jasno, na kakvim konkretnim dokazima gradite svoje tvrdnje. Jel' postoji nekakav ratno-huskacki lobby izvan BiH?

ps. a o vasim tvrdnjama da su Sandzaklije (pri tom mogu dodati i Albanci i Zap. Hercegovci) "sposobniji" tj. podrazumjeva se "snalazljiviji". SvI dobro znamo sta SVE rijec "sposoban" moze podrazumjevati.

Jedina osoba koja mi je spominjala (u ustrasavajucem duhu) sukobe, je bio Hrvat iz Hrvatske koji lobira za treci kanton, i s tim interesom i glasuje u hrvatskim izborima.
Kikibombona

#214 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by Kikibombona »

Mmaar

Po meni, najveci bosnjacki interes bi trebali biti povratnici. Kako njima osigurati posao, skolovanje, kako ih motivisati da ostanu na svome? Veci broj Bosnjaka u RS ce 'pripitomiti' srspki narod te zivot u entitetu RS uciniti lagodnijim. Znas, ako nista, imas prijatelja Bosnjaka, ne mozes onda na ulicu i derati se 'ubi Turcina', jer ces se plasiti da ce te vidjeti prijetelj ili radni kolega Bosnjak... A mozda i promijenis misljenje, pa ti ne padne na pamet da vrijedjas Bosnjaka. Poslom dolazim u susret sa ljudima iz RS. Svi su tako srdacni. Kolege koje su isle u RS kazu da su svaki put fenomenalno primljeni. Mozda je kurtoazija, ali nije ni bitno... Vazno je da se ne osjecas lose. Nece se Dragan derati 'ubij Turcina' tamo gdje ga kamera moze lapiti, jer kako onda kolegama Bosnjacima pred oci itd. Dakle, veci broj Bosnjaka u RS bi neminovno uticao na mnoge Srbe. Imas primjer Janje gdje se mnogi Bosnjaci i Srbi druze medjusobno. Jedan Bosnjak kojeg sam upoznao na jednoj autobuskoj stanici mi je to potvrdio. Od njega sam cuo da su odnosi sasvim ok i da se druze medjusobno.

Dakle, bosnjacki interes bi trebao biti sacuvati Bosnjake u RS, te otvarati nove firme kako bi populacija rasla...

Radikalizacija tjera Bosnjake iz RS. A RS bez Bosnjaka... Hmm... Sta to znaci za BiH?

Dakle, EKONOMIJA I OBRAZOVANJE. Na tome treba raditi. Treba pocistiti ovdje u Sarajevu, mito i korupciju, te mnoge druge posasti koje izjedaju drustvo... Eto kako se bori za Bosnu!

Ako bi Bosnjaci iskorijenili korupciju, ostvarili bi veliku pobjedu i stekli ogromnu prednost u odnosu na druge narode u BiH i regionu.
mmaar

#215 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by mmaar »

mg wrote:
Kikibombona wrote:

To je to.

Samo si izostavio činjenicu da zagovarača rata iz dijaspore ima 80% onih koji su tamo i rođeni. Jer mislim da svako stariji od 30 g, isfura nacionalizam. Osim onih koji od njega žive. Ovdje dođu popravit zube i servisirat auto. Ako i toliko.

Nikad se vamo vratiti neće, sadistički uživaju kad u posjeti familiji izvade 100 eura kao hediju, daju sebi na važnosti.

Glupave generalizacije bazirane na eksploataciji stereotipa o "dijasporcima" koji je skuhan u zna se cijoj kuhinji.

Zasto to komsije i susjedi nikad da isfuraju nacionalizam, vec ga samo Bosnjaci isfuravaju u smislu da pristaju da ih se gazi i ponizava bez ikakve mjere i da im se gusi svaka saosvijest. Cini mi se da na drugim stranama nema neke razlike, imao neko 20 ili 70, jer je nacionalizam i to ekstremni kod nekih usadjen u temelje kulture, u crkvu, u institucije, itd.
mmaar

#216 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by mmaar »

Po meni, najveci bosnjacki interes bi trebali biti povratnici. Kako njima osigurati posao, skolovanje, kako ih motivisati da ostanu na svome? Veci broj Bosnjaka u RS ce 'pripitomiti' srspki narod te zivot u entitetu RS uciniti lagodnijim. Znas, ako nista, imas prijatelja Bosnjaka, ne mozes onda na ulicu i derati se 'ubi Turcina', jer ces se plasiti da ce te vidjeti prijetelj ili radni kolega Bosnjak... A mozda i promijenis misljenje, pa ti ne padne na pamet da vrijedjas Bosnjaka. Poslom dolazim u susret sa ljudima iz RS. Svi su tako srdacni. Kolege koje su isle u RS kazu da su svaki put fenomenalno primljeni. Mozda je kurtoazija, ali nije ni bitno... Vazno je da se ne osjecas lose. Nece se Dragan derati 'ubij Turcina' tamo gdje ga kamera moze lapiti, jer kako onda kolegama Bosnjacima pred oci itd. Dakle, veci broj Bosnjaka u RS bi neminovno uticao na mnoge Srbe. Imas primjer Janje gdje se mnogi Bosnjaci i Srbi druze medjusobno. Jedan Bosnjak kojeg sam upoznao na jednoj autobuskoj stanici mi je to potvrdio. Od njega sam cuo da su odnosi sasvim ok i da se druze medjusobno.

Dakle, bosnjacki interes bi trebao biti sacuvati Bosnjake u RS, te otvarati nove firme kako bi populacija rasla...

Radikalizacija tjera Bosnjake iz RS. A RS bez Bosnjaka... Hmm... Sta to znaci za BiH?

Dakle, EKONOMIJA I OBRAZOVANJE. Na tome treba raditi. Treba pocistiti ovdje u Sarajevu, mito i korupciju, te mnoge druge posasti koje izjedaju drustvo... Eto kako se bori za Bosnu!

Ako bi Bosnjaci iskorijenili korupciju, ostvarili bi veliku pobjedu i stekli ogromnu prednost u odnosu na druge narode u BiH i regionu.
Slazem se da su povratnici i povratak jedan od nasih navecih interesa, s tim da se ne treba ponovo dozvoliti da se uljuljkujemo pricama o pripitomljavanju i pokazivanju dobre volje, jer nas je to do sada u vise navrata kostalo stotina i stotina zrtava. Koliko budemo imali moci i uticaja, toliko ce nas biti i ovdje i u Sumskoj. Sve drugo su iluzije koje nam se itekako mogu obiti ponovo o glavu.
Arteta

#217 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by Arteta »

zlata wrote:
Arteta wrote:
zlata wrote: Mozda se ne vracaju zato sto se nemaju kamo vratit?
Zasto bi se vratilI u drzavu u kojoj se gleda
KO SI, a ne
STA ZNAS-STA UMIJES?
Zato sto glume patriote i ultra mega giga Bosnje.
Ne glume patriote, nego to jesu.
Kad dodje stani-pani, necete iskat pomoc od Cetnika,
nego od nas, koji smo i rodjeni i silom i milom, raseljeni diljem svjeta.

Prosto, ni Bosna, ni Bosnjaci u njoj,
NE MOGU opstat bez jace suradnje izmedju dijaspore i prezivjeog naroda u BiH,
a meni se cini, da je prezir vis-a-vis dijaspore, porazniji od cetnicke kame.

Medju Bosnjacima se kroz 3-4 generacije, CILJANO i strateski usadilo toliko medjusobnog prezira,
NE-REDA, nepovjerenja, krkanluka, i auto-desturktivnosti,
da uopce ne znam kako mogu prezivjeti sve vece izazove koji ih slijeduju u skoroj buducnosti. :?

Nisam od onih koji propagiraju iskljucivo Bosnjastvo,
jer u BiH je paralelno uz taj identitet postojao, a i dalje postoji,
i ono sto bi se zvalo Bosanstvo ili Hercegovstvo (ako se tako mozemo izrazit?).

I ne, nije to neki politicki-drzavotovrni identitet, imporoviziran,
sklepan iz nuzde i povjesnih okolnosti (kao Juzno-Slavenstvo),
nego je to zbilja nesto sto se zivilo stoljecima.
Prirodno.

Uz sve medjusobne i vjerske razlike i antagonizme.
Nije uvijek bilo idilicno, ali ne znam da je ikad bilo gore nego sad,
osim u ratnom stanju.

ps. a Bosnjaci ne svojataju BiH zato sto to zele,
nego zato sto su absolutnom vecinom IZ Bosne i Hercegovine,

i zato sto su i srpski i hrvatski nacionalizmi evoluirali u a priori, "krscanske" nacije,
koje sebe dozivljavaju kao predzidja katolicanstva i pravoslavlja. :sinbad:
Znaci, svojim evolucijama u moderne nacije, i jedni i drugi su usporedno, mozda i nehotice,
iskljucili Bosnjake iz svojih redova.

Da je Jugoslavija opstala, vjerojatno mi nebi ni morali raspravljati o BiH i ulozi Bosnjaka u njezinom opstanku. :bih:
Nebi uopce bilo potrebe za tako nesto. :roll:
Patriote koje zive u Svedskoj i ne namjeravaju se vracati u ovom vijeku.
Cije patriote svedske ili nase?
Kikibombona

#218 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by Kikibombona »

mmaar wrote: Slazem se da su povratnici i povratak jedan od nasih navecih interesa, s tim da se ne treba ponovo dozvoliti da se uljuljkujemo pricama o pripitomljavanju i pokazivanju dobre volje, jer nas je to do sada u vise navrata kostalo stotina i stotina zrtava. Koliko budemo imali moci i uticaja, toliko ce nas biti i ovdje i u Sumskoj. Sve drugo su iluzije koje nam se itekako mogu obiti ponovo o glavu.
Devedesetih se nije nista moglo uraditi. Srpska strana je imala oruzje i bili su u velikoj prednosti. S obzirom na moc koju su imali, prvi su povlacili poteze. Sve da su Bosnjaci bili ne znam kako i koliko svjesni, nisu mogli izvuci neki dramaticno bolji rezultat sto se tice borbe za teritorij... Jedino su mozda zivoti civila mogli biti spaseni, mada je i to upitno. Tesko je napustiti i ostaviti svoje. Svaki covjek konta 'ma nece valjda, gdje cu u tudjinu bez igdje ista...'... I u 2SR cetnicka strana je bila u prednosti. Imali su vlastito oruzje, pa onda i donacije od Britanaca i drugih... Mogli su Bosnjaci biti ne znam kako svejsni, ne bi im pomoglo... Jednostavno, Bosnjaci su u 2SR i ovom posljednjem bili podredjeni u odnosu na cetnike i VRS. Nisu imali drzavu, nisu imali mehanizme da se pripreme za eventualni rat.

Sada je stvar drugacija. Sada se Bosnjaci mogu spremati i vojno jacati. Na tome svakako treba raditi. To niko ne dovodi u pitanje.

Od radikalne retorike vec nema nikakve koristi. Radikalna retorika je jako stetna po buducnost Bosnjaka u RS, a ne daje nikakve rezultate.

Zato po meni SDA radi dobro u odnosu sa Srbima. Znaju presjeci kada se predje 'crvena linija', ali znaju i presutiti gluposti koje svako ne vrijedi komentarisati i bezveze dizati tenzije... Znaju i smiriti situaciju. Ovo sa Vucicem su odlicno odradili. Gradonacelnik Srebrenice je odlicno odigrao. Znao je zaprijetiti u slucaju Orica, ali i smiriti u slucaju Vucica. Lijepo je rekao, nama je ovdje zivjeti i poslije 11.07., ne trebaju nam tenzije... Izuzetno mudro. Nuzno je napraviti ambijent za rast bosnjackog naroda u RS. Posao, obrazovanje i zivot bez konstantne tenzije. To su uslovi.
Arteta

#219 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by Arteta »

Cetvrtina nas je zbrisala iz BiH, 95% koji su ovdje bi odmah zbrisalo kada bi se ukazala prilika.
Zamislite na sta bi drzava licila kad bi svi otisli koji bi htjeli i glumili iz Alemanje patriote?
mmaar

#220 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by mmaar »

Arteta wrote: Patriote koje zive u Svedskoj i ne namjeravaju se vracati u ovom vijeku.
Nase, iz Sidneja i Cikaga.
Arteta

#221 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by Arteta »

mmaar wrote:
Arteta wrote: Patriote koje zive u Svedskoj i ne namjeravaju se vracati u ovom vijeku.
Nase, iz Sidneja i Cikaga.
Cetvrtina nas je zbrisala iz BiH, 95% koji su ovdje bi odmah zbrisalo kada bi se ukazala prilika.
Zamislite na sta bi drzava licila kad bi svi otisli koji bi htjeli i glumili iz Alemanje patriote?
emmir1

#222 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by emmir1 »

Bošnjacima prvo treba da riješe kukolj u svojim redovima.

Eno Avaz piše o nekim isilovcima i napadu na Vučića

Ako je bilo kome nejasno ko je Radončić nakon ovoga je sve jasno.

Stoga bojkot Avaza i svih njegovih medija
Arteta

#223 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by Arteta »

Ljudi kada napustaju selo, to selo pocinje gubiti perpsektivu pa tako podsticu i druge na odlazak.
Samim svojim odlaskom si nastetio BiH mnogo.

Lako je glumiti patriotu U Americi ali ovdje u BiH ljudi imaju neke druge probleme.
Nemam nista protiv ljudi koji odu odavde ali kada pocnu glumiti neki patriotizam onda mi se smuce.
mmaar

#224 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by mmaar »

Kikibombona wrote:
mmaar wrote: Slazem se da su povratnici i povratak jedan od nasih navecih interesa, s tim da se ne treba ponovo dozvoliti da se uljuljkujemo pricama o pripitomljavanju i pokazivanju dobre volje, jer nas je to do sada u vise navrata kostalo stotina i stotina zrtava. Koliko budemo imali moci i uticaja, toliko ce nas biti i ovdje i u Sumskoj. Sve drugo su iluzije koje nam se itekako mogu obiti ponovo o glavu.
Devedesetih se nije nista moglo uraditi. Srpska strana je imala oruzje i bili su u velikoj prednosti. S obzirom na moc koju su imali, prvi su povlacili poteze. Sve da su Bosnjaci bili ne znam kako i koliko svjesni, nisu mogli izvuci neki dramaticno bolji rezultat sto se tice borbe za teritorij... Jedino su mozda zivoti civila mogli biti spaseni, mada je i to upitno. Tesko je napustiti i ostaviti svoje. Svaki covjek konta 'ma nece valjda, gdje cu u tudjinu bez igdje ista...'... I u 2SR cetnicka strana je bila u prednosti. Imali su vlastito oruzje, pa onda i donacije od Britanaca i drugih... Mogli su Bosnjaci biti ne znam kako svejsni, ne bi im pomoglo... Jednostavno, Bosnjaci su u 2SR i ovom posljednjem bili podredjeni u odnosu na cetnike i VRS. Nisu imali drzavu, nisu imali mehanizme da se pripreme za eventualni rat.

Sada je stvar drugacija. Sada se Bosnjaci mogu spremati i vojno jacati. Na tome svakako treba raditi. To niko ne dovodi u pitanje.

Od radikalne retorike vec nema nikakve koristi. Radikalna retorika je jako stetna po buducnost Bosnjaka u RS, a ne daje nikakve rezultate.

Zato po meni SDA radi dobro u odnosu sa Srbima. Znaju presjeci kada se predje 'crvena linija', ali znaju i presutiti gluposti koje svako ne vrijedi komentarisati i bezveze dizati tenzije... Znaju i smiriti situaciju. Ovo sa Vucicem su odlicno odradili. Gradonacelnik Srebrenice je odlicno odigrao. Znao je zaprijetiti u slucaju Orica, ali i smiriti u slucaju Vucica. Lijepo je rekao, nama je ovdje zivjeti i poslije 11.07., ne trebaju nam tenzije... Izuzetno mudro. Nuzno je napraviti ambijent za rast bosnjackog naroda u RS. Posao, obrazovanje i zivot bez konstantne tenzije. To su uslovi.
Da dolazi raspad Jugoslavije, znalo se jos neposredno nakon Titove smrti, poslije da ne govorim, ali su Bosnjaci za klanje uljuljkivani i kad su cetnici klali po Bijeljini pricama tipa "za rat je potrebno dvoje" i "mirno spavajte, rata nece biti". Ta ista politika je i sada na sceni, jer iver ne baca daleko od klade. Ne mozes ocekivati masovni povratak, kada nam se uprkos svom savijanju kicme i dalje osporavaju temeljna ljudska prava, pravo na jezik, zaposlenje, imovinu, itd. i kada se povratnici i danas, 20 godina nakon Dejtona pitaju svako vece hoce li im u kucu upasti ili pojedinci ili pripadnici struktura koje su pocinile Genocid. Nesto ocito tu ne stima. Bosnjacka politika je toliko pasivna i godinama vec u apsolutnoj defanzivi, uzeta krcmljenjem javnih dobara, da je situacija postala i vise nego alarmantna. Za svaki nazovi uspjeh Bosnjaka zadnjih najanje 10tak godina, odgovorni su ljudi iz vana.
mmaar

#225 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo

Post by mmaar »

Kikibombona wrote: Devedesetih se nije nista moglo uraditi. Srpska strana je imala oruzje i bili su u velikoj prednosti. S obzirom na moc koju su imali, prvi su povlacili poteze. Sve da su Bosnjaci bili ne znam kako i koliko svjesni, nisu mogli izvuci neki dramaticno bolji rezultat sto se tice borbe za teritorij... Jedino su mozda zivoti civila mogli biti spaseni, mada je i to upitno. Tesko je napustiti i ostaviti svoje. Svaki covjek konta 'ma nece valjda, gdje cu u tudjinu bez igdje ista...'... I u 2SR cetnicka strana je bila u prednosti. Imali su vlastito oruzje, pa onda i donacije od Britanaca i drugih... Mogli su Bosnjaci biti ne znam kako svejsni, ne bi im pomoglo... Jednostavno, Bosnjaci su u 2SR i ovom posljednjem bili podredjeni u odnosu na cetnike i VRS. Nisu imali drzavu, nisu imali mehanizme da se pripreme za eventualni rat.

Da dolazi raspad Jugoslavije, znalo se jos neposredno nakon Titove smrti, poslije da ne govorim, ali su Bosnjaci za klanje uljuljkivani i kad su cetnici klali po Bijeljini pricama tipa "za rat je potrebno dvoje" i "mirno spavajte, rata nece biti". Ta ista politika je i sada na sceni, jer iver ne baca daleko od klade. Ne mozes ocekivati masovni povratak, kada nam se uprkos svom savijanju kicme i dalje osporavaju temeljna ljudska prava, pravo na jezik, zaposlenje, imovinu, itd. i kada se povratnici i danas, 20 godina nakon Dejtona pitaju svako vece hoce li im u kucu upasti ili pojedinci ili pripadnici struktura koje su pocinile Genocid. Nesto ocito tu ne stima. Bosnjacka politika je toliko pasivna i godinama vec u apsolutnoj defanzivi, uzeta krcmljenjem javnih dobara, da je situacija postala i vise nego alarmantna. Za svaki nazovi uspjeh Bosnjaka zadnjih najanje 10tak godina, odgovorni su ljudi iz vana.
Post Reply