Mhm, ovako...
Evo, čitam sve postove (kao što to i redovno činim

), te bih se i ja uključio u ovu raspravu (kao što vidite, imam malo postova, ali dugo vas sve pratim

).
Evo, kao neko ko je generacija 70'-to, mislim da bih mogao biti, barem donekle, meritoran ko je
prije rata navijao za koga u gradu.
Mala digresija: neko je gore spomenuo da li je JU (Joint Union) s Bistrika? Ne - Malta majka
Ovdje ne ubrajam sada navijače ostalih klubova - o tome ću poslije...
Naravno, ovo je (vjerovatno korektni, bar se nadam) do naseljavanja i izgradnje (od 1981 pa na dalje) AP, Vojničkog, Aerodromskog, Dobrinje, Mojmila itd
Stari grad
Većina pitari - uz, naravno izuzetke (koje svi mi Sarajlije vjerovatno imamo) - eto, moj kum, "prahistorijska" familija s Kovača (Halilbašića street), "bolesnik" naše plave boje
Ipak, većina bordo
Centar
Već tu miješano - ali ipak više pitara - osobito K. Tomislava, Višnjik, Bjelave, Podhrastovi, Skenderija, Mjedenica - ostalo tako-tako (K. Brdo, Koševo, Bare, stara Breka, Titova - naravno pitarska većina, ali i dosta nas košpicara).
Ciglane i Breka mislim da nisu relevantne, kao ipak amalgam novopridošlih, te tu ima svega
Novo Sarajevo
Grbavica, Hrasno, Čvila, Malta, Pofalići - predominantna većina Željo (ali, naravno, bilo je i pitara - baš kao i košpicara na Vrbanjuši

)
Novi grad, Ilidža, Vogošća, Hadžići
AP (ponavljam - do rata) - vjerovatno Željo više od Sarajeva, ali i raznih drugih klubova (ovo naravno mislim - ne tvrdim

)
Švrakino - Željo
Ostala novogradska naselja - nemoguće utvrditi (ko god kaže drukčije - nek dokaže)
Ilidža - vjerovatno više Željo (najviše Zvezda)
Sokolovići, Hrasnica, Butmir - sigurno Željo
Blažuj, Vrelo, Vreoca - sigurno Zvezda
Hadžići - mislim Željo
Vogošća - nemam pojma, ali Srbi sigurno Zvezda
Eh, sad, što se tiče ostalih...
Nemojmo se zezati - 99% srpskih familija je Zvezda (pustite urbanu scenu, ovo ono, begiš, ultras, grobar... Srbija je u totalu bar 70% Zvezda - nemam ništa protiv toga, al' nemojmo se lagati...)
U Sarajevu su Srbi bar 80% bili Zvezda, oni iz vojnih familija donekle Partizan (a i to s pojavom Pampi, Žare, Belgija, ultras, ideš...).
Mislim da se nikada (naravno, ne mogu se zakleti) nije desilo da bude Cigana ili Grobara iz Srbije više od 20% njihovih navijača na Grbavici ili Koševu, a bila ih je uglavnom masa na stadionu (često i više od nas - govorim o n. grupama naravno)
Svi moji prijatelji Srbi su naravno pred rajom isto govorili "Željo, Sarajvo, TLN, Dugme, Indexi, Bosna (mislim KK

)", ali kada se danas malo odmakneš i pogledaš (ono ko se druži na fejsu i ostalo), kada se o tome priča - samo Zvezda. Ne govorim naravno o pojedincima, ali veeelika većina sigurno Zvezda
(Naravno, ako se govori o srpskoj okolici Sarajeva - tu je 98% Zvezda, 1% Partizan, 1% ostali)
Za Hajduk je navijao onaj kome je to bilo nasljedstvo od starijih (očeva i sl.), ali to je bio mali broj.
Slična priča je bila i s Dinamom, s tim što je tu bila naglašenija pro-cro priča (100%)
Naravno, većina sarajevskih Hrvata (barem 80%, i to tvrdim - je između Želje i Sarajeva bila za Želju. Naravno, bilo je i (ima i danas, hvala Bogu) Hrvata pitara (pokoj duši Vedranu), ali u dosta manjem broju (ko zna, zna kako je JU i od koga osnovan)
Ne želim i neću govoriti o osnivanju samih HZ i TM, te o raji koja je tu bila multinacionalno uključena, jer je to bila neka druga furka.
Lijep pozdrav i poljubac svim iskrenim navijačima - Manijacima i HZ