Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ultima_palabra

#201 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by ultima_palabra »

Moj dedo rahmetli je navijao za Dinamo, ne znam tačno zašto... valjda je imao dosta prijatelja Hrvata, i sa Ćirom se znao. I meni je kao dječaku malo prenio, ali kad su postali Tuđmanov klub ugasila mi se svaka simpatija. Stari je malo naginjao za Sarajevo prije rata, ali sam ga kasnije svojom zaluđenošću izveo na pravi put :mrgreen:

Velež mi je također bio drag, valjda zato što su uvijek bili blizu titule kad sam bio mali, ali ih ovi veliki i moćni zajebu.

Zvezdu sam vazda mrzio iz dna duše... kad su ono svi svršavali na njih poslije Barija, zajedno sa jednim jaranom uzmem onaj veliki poster Zvezde iz Tempa i zapalim ga ispred škole 8-)
AlfaDestra

#202 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by AlfaDestra »

Ras Al Ghul wrote:
Zastozato wrote:Nikako mi nije jasno kako neko moze biti rodjeni Sarajlija a ne navijati za jedan od sarajevskih klubova. Bas me interesuje da li je medju Zagrepcanima i Beogradjanima bilo navijaca Sarajeva ili Zelje. To su ti nasi kompleksi nize vrijednosti.
Normalno da nije! Željezničar i Sarajevo bili su realno mali klubovi u poređenju sa Crvenom zvezdom, Hajdukom i Partizanom! Dinamo, ne znam kako su oni dio te četvorke, najljigaviji klub ubjedljivo, valjda što su u to vrijeme bili iz drugog najvećeg grada Jugoslavije. Realno porediti rezultate pomenuta tri kluba sa Dinamom za vrijeme Jugoslavije je presmiješno, ubjedljivo najmanje trofeja su osvojili!
Dinamo je bio najvise puta pokraden za prvensta, zapravo Dinamo je uvijek bio otpor sistemu, i prije i sada. Veliki broj analiticara sa ovih prostora ce nerede na Dinamo Zvezda oznaciti kljucnim za smrt srboslavije, za razliku od tovara koji su se presaltali sa najvecih komunista u najvece katolike. Dinamo je danas smijesan, a prije je bio istinska snaga, danas su druge okonosti, al'se novi klub Futsal Dinamo moze pohvsliti da ima najbolje navijace na svijetu, i to je nesto.

http://m.youtube.com/watch?v=8XaFONANOaQ
Opetja033

#203 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Opetja033 »

Zastozato wrote:Nikako mi nije jasno kako neko moze biti rodjeni Sarajlija a ne navijati za jedan od sarajevskih klubova. Bas me interesuje da li je medju Zagrepcanima i Beogradjanima bilo navijaca Sarajeva ili Zelje. To su ti nasi kompleksi nize vrijednosti.
:thumbup:
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#204 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Pitar sa Kariba »

Opetja033 wrote:
Ma smiješne su te priče Zvezda, Partizan, Hajduk osim ovih sa Soko`ca ................

Atomski fudbal! :D
Spiker na 5:37 :thumbup:
supercali

#205 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by supercali »

Opetja033 wrote:
na pocetku te ne interesuje fudbal nego tata klikeri zene auta peto deseto
odgledas barcelonu bajern jer je srijeda a nema nista vani
pogledas kako mesi prolazi one bajernovce ko na igrici i cujes na nou campu mesi mesi mesi i koliko raja dize atmesferu i tog igraca i jednostavno pojave se simpatije

2 sestrica brata jedan za zelju drugi za sarajevo navija
2 rodjaka brata jedan za zelju drugi za sarajevo cak ovaj za sarajevo ide na svaku utakmicu ovaj drugi radi pa ne ide
jbg ovaj stariji je vjerovatno poceo navijati za zelju kad je bio uspjesan mladji vjerovatno kad je sarajevo postalo sampion

al neki koji otkriju fudbal negdje na sredini sezone i sl sigurno se ne bi divili puzanju zelje sarajeva veleza po travi nego majstorijama mesija pa onda ostalih i kao sto rekoh pocne se simpatisati i navijati za taj neki klub u datom momentu
supercali

#206 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by supercali »

da se vratim na temu
kad skontam svoju ulicu i blizu okolinu nekako je to bilo podjeljeno
konkretno moj haustor osim mene zivjela su i sad zive 2 brata mada su oni mladji jedan sarajevo drugi zeljo sada
drugi ulaz jedan bio streber drugi kamiondzija
treci ulaz 3 brata svi zagrizeni pitari osim srednjeg koji je to bacio iz ruku

zgrada do od njih 6
5 za sarajevo navijalo a jedan bio operisan od toga
druga zgrada 2 brata podjeljeni i jos 3 brata podjeljeni s tim da sarajevo ima prednost +1
treca zgrada 5 2 za zelju
ostalo su uglavnom za sarajevo vise nego za zelju

od svih tih jedino sam znao njih 4-5 koji su bili bas vatreni navijaca sarajeva prije rata i isli svuda svi ostali su bili ono domace utakmice samo i ako se ima vremena
e sad sto se tice ostalih znao sam za trojicu sto se navijali za zvezdu i po jednog za partizan i hajduk ostalo nista
obala

#207 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by obala »

Porodicno gledano je sve u bordo boji! Cak i suprugina porodica je na istoj strani sem punice:) Valjda kontras:) Mahalski gledano (Logavina, Sagrdzije, Vrbanjusa) je takodje jako izrazeno navijanje za FKS.

Interesantan podatak iz provincije za grad Glamoc. Srbi skoro komplet za CZ, ostatak Partizan, Hrvati za Dinamo u najvecem broju i za Velez. Bosnjaci ponajvise FKS s tim da je bio jedan dio za Velez i Zelju. Simpatisao se i banjalucki Borac.
AlfaDestra

#208 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by AlfaDestra »

U Hrvatskoj svi znaju za Grbavicu, svi pitaju kako Zeljo, cak su i manijaci prepoznatljiviji, ludo ime. Mladji navijaci poznaju joint unione, to je svima ok. Daleko jaci Zeljo. Za Sarajevo me rijetko tko i pita, puno ljudi nema spoznaju ni kako im se zovu navijaci Sarajeva, definitivno nisu prepoznatljivi, takva spoznaja.
Opetja033

#209 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Opetja033 »

AlfaDestra wrote:U Hrvatskoj svi znaju za Grbavicu, svi pitaju kako Zeljo, cak su i manijaci prepoznatljiviji, ludo ime. Mladji navijaci poznaju joint unione, to je svima ok. Daleko jaci Zeljo. Za Sarajevo me rijetko tko i pita, puno ljudi nema spoznaju ni kako im se zovu navijaci Sarajeva, definitivno nisu prepoznatljivi, takva spoznaja.
U potpunosti razumljivo. Pogotovo za Joint Union. Nisam iznenadjen, naprotiv.
stakasa

#210 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by stakasa »

dječak sa šibicama wrote:
Anestezija wrote: :D
Mladen Delic 8-) Nudzeim Geca :D a vidi ekipe VN :-D
Pored Mladena Delica sjedi brko Mehmed Vejzagic, sada Mate Brbor :D
travnik

#211 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by travnik »

Veoma interesantna tema. Ja sam čuo dvije priče o Sarajevu i navijačima. Prva, bez generaliziranja. Raja podijeljena između dva tima, neovisno u kojem dijelu grada živili ili kojem narodu pripadali. Migracije unutar grada, dolazak stanovnika iz svih dijelova BiH, razvoj i sl. su učinili da nema nekih jasnih podjela. Uz Želju i Sarajevo, još bilo navijača Zvezde u izraženijem broju, a u dosta manjem Partizana, Hajduka, Dinama i drugih ekipa. Druga priča je o podjelama po dijelovima grada i narodima. Tako da Sarajevo ima većinsku podršku u Starom Grdau i Centru (Koševo, Vratnik, Bistrik, Skenderija i sl.), a Željo u NG i NS (Grbavica, Hrasno,Pofalići, Dobrinja i sl.). Osim toga, kada su u pitanju narodi, da su B bili podijeljeni između Želje i Sarajeva, uz određene iznimnke (navijači velike četvorke), S više preferirali Sarajevo, nego Želju (uz naravno Zvezdu i Prtizan), H većinom uz Želju, a manjim dijelom uz Sarajevo, te ostalo (velika četvorka). Ja mislim da je prva priča bliža istina, ali pošto nisam tada živio u SA, nisam siguran.

Osobno meni je Željo draži, ali generalno kada je bivša država u pitanju, od kad znam za sebe, ja sam za Hajduka. Ne znam ni sam koji razlog (mentalitet, navijači, tradicija, igrači itd.), jednostavno tako. I dan sanas, kol'ko god slabi bili i koliko god mi ide na "cenzura" toricidino koketiranje sa ustašstvom. To je jedna od najvećih nebuloza, jer igrači Hjaduka, preci današnjih članova torce i općenito skoro svi splićani koji su mogli nositi pušku, bili su protiv fašiszma, a ustaše su sastavni dio toga.
stakasa

#212 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by stakasa »

Koji klub je imao bolju omladinsku skolu, Zeljeznicar ili Sarajevo? Znam da su prije rata i jedni i drugi uvjek imali barem pola tima igraca rodenih van Sarajeva. Velez redovno svoj izdanak - od do. Klupa, trener - sve iz svoje basce
smurf

#213 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by smurf »

Oligarh wrote:
Opetja033 wrote:
Tvrtko II Kotromanić wrote:necemo tako :D
i "ispod pruge" na memli strani je bilo Zeljovaca :D
To je istina. Ali nije se djaba birvaktile govorilo da se u citavom Starom Gradu jedino na Bistriku slavi ispracaj sina u vojsku: jedna usta manje za hraniti :mrgreen: :wink:
Samim tim opet se vracamo na isto.
Kao neko sa Bistrika, mogu odgovorno da tvrdim da je vecina ipak bila za FKS. Posebno generacije rođene sedamdesetih. Bilo jeste željovaca, ali nisu bili nikad večina. Pa sam Bistrika su mnogi momci (uključujući i mene) bili u prvim Hordama, sa prvim stajanjem na Sjever, ali i prije na Istoku dok smo bili.

Bilo je par familija koji su bili vatreni željovci i bili su glasni i dosta aktivni. Ali ako se uzme sve od Hošinog brijega do Širokače i ispod i iznad pruge, ipak je više bilo naklonjenih bordo boji. Posebno Babića bašća, Pivara, Megara, Čolin potok, Hrid, Mahmutovac, sam Bistrik i Potok, dok je željovaca bilo dosta po Širokači, par na Brdo-džamiji. Kažem 80tih sam znao raje da navija za Želju, ali su bili u manjini. Svi se to saljevalo u OŠ MM Salom i znam da je ona punila Koševo u velikom broju, što simpatizerima, što Hordašima.
Potpis k'o kuca, nas Zeljovaca naBistriku je bilo na prste prebrojati. Rahmetli dedo je u mahali bio jedini Zeljovac dugo godina dok se rodica nije udala, tj. nije privela co'jka sa Sirokace. Dedin brat, rahmet mu dusi je bio poklonik bordo boje tako da je kuca bila pola-pola i 'nako i 'vako. A vala kada vratim film u svoje pionirske dane, ne znam ni jednog dedu koji je bio u partiji a navijao za Zelju, samo ta prica bi otisla bas daleko... Helem nejse, kada sam preselio na AP tamo sam se zabezeknuo koliko je bilo Zvezdasa.
Horde Zla krajem osamdesetih su bili strasna ekipa, imali su organizaciju, belaj su pravili 'dje su stigli, ljudi su ih se bojali... Mi smo imali neke druge furke, tepali svom klubu i potencirali pricu kako se za Zelju ne navija vec se Zeljo voli, sto opet ne znaci da smo bjezali od belaja.
Did

#214 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Did »

Interesantna tema. Mali off - Ne znam za Sarajevo, al znam za jedno malo mjesto u Srednjoj Bosni. Iluzija je da nije bilo nacionalnih podjela, kad je u pitanju navijanje ili bolje reći izražavanje simpatija prema određenim klubovima. Govorim o sredini 80-ih do 90.-e ili 91.-e godine: 90% Hrvata za Dinamo, 8% za Hajduk i 2% (ako i toliko) za sve ostale klubove zajedno. Bošnjaci barem 65% za Zvezdu ili Partizan (više za Zvezdu), malo što su Bošnjaci bili više pro-Yu, a više radi kontre Hrvatima za istočnu dvojku iz velike četvorke, 20% za Velež, 10% za Želju ili Sarajevo (više za Sarajevo) i 5% za sve ostale. Bilo je Bošnjaka koji su navijali za Hajduk, ali nijedan Bošnjak nikad nije navijao za Dinamo i nijedan Hrvat za Velež!
dječak sa šibicama

#215 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by dječak sa šibicama »

stakasa wrote:Koji klub je imao bolju omladinsku skolu, Zeljeznicar ili Sarajevo? Znam da su prije rata i jedni i drugi uvjek imali barem pola tima igraca rodenih van Sarajeva. Velez redovno svoj izdanak - od do. Klupa, trener - sve iz svoje basce
Tanki i jedni i drugi, mozda je Zeljo imao bolje izdanke... na pamet mi padaju Stanic, Skrba, Rade Bogdanovic ipak je dospio kasnije u Atletico Madrid, onaj Vidovic sto je igrao za Belgiju ali on je valjda iz Igmana, Bazdarevic naravno ako nije gdje drugo poceo ali mislim da nije, i tako... moze se reci i Haris Skoro, ali on je poceo u Unisu pa Visokom.

Sarajevo sve sa strane, Hadzibegic ja ne znam jel on poceo u Sarajevu ili Iskri iz bugojna? Safet je iz Zavidovica, i da ne nabrajam dalje. Pasic mozda?

Sa Velezom se ne mogu porediti. Velez je jedan od najboljih proizvodjaca igraca u Jugoslaviji bio, uz Hajduk i jos par klubova.
ismb

#216 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by ismb »

Mhm, ovako...

Evo, čitam sve postove (kao što to i redovno činim :) ), te bih se i ja uključio u ovu raspravu (kao što vidite, imam malo postova, ali dugo vas sve pratim :-D ).
Evo, kao neko ko je generacija 70'-to, mislim da bih mogao biti, barem donekle, meritoran ko je prije rata navijao za koga u gradu.

Mala digresija: neko je gore spomenuo da li je JU (Joint Union) s Bistrika? Ne - Malta majka

Ovdje ne ubrajam sada navijače ostalih klubova - o tome ću poslije...

Naravno, ovo je (vjerovatno korektni, bar se nadam) do naseljavanja i izgradnje (od 1981 pa na dalje) AP, Vojničkog, Aerodromskog, Dobrinje, Mojmila itd

Stari grad
Većina pitari - uz, naravno izuzetke (koje svi mi Sarajlije vjerovatno imamo) - eto, moj kum, "prahistorijska" familija s Kovača (Halilbašića street), "bolesnik" naše plave boje :)
Ipak, većina bordo

Centar
Već tu miješano - ali ipak više pitara - osobito K. Tomislava, Višnjik, Bjelave, Podhrastovi, Skenderija, Mjedenica - ostalo tako-tako (K. Brdo, Koševo, Bare, stara Breka, Titova - naravno pitarska većina, ali i dosta nas košpicara).
Ciglane i Breka mislim da nisu relevantne, kao ipak amalgam novopridošlih, te tu ima svega :D

Novo Sarajevo
Grbavica, Hrasno, Čvila, Malta, Pofalići - predominantna većina Željo (ali, naravno, bilo je i pitara - baš kao i košpicara na Vrbanjuši 8) )

Novi grad, Ilidža, Vogošća, Hadžići
AP (ponavljam - do rata) - vjerovatno Željo više od Sarajeva, ali i raznih drugih klubova (ovo naravno mislim - ne tvrdim :P )
Švrakino - Željo
Ostala novogradska naselja - nemoguće utvrditi (ko god kaže drukčije - nek dokaže)
Ilidža - vjerovatno više Željo (najviše Zvezda)
Sokolovići, Hrasnica, Butmir - sigurno Željo
Blažuj, Vrelo, Vreoca - sigurno Zvezda
Hadžići - mislim Željo
Vogošća - nemam pojma, ali Srbi sigurno Zvezda

Eh, sad, što se tiče ostalih...
Nemojmo se zezati - 99% srpskih familija je Zvezda (pustite urbanu scenu, ovo ono, begiš, ultras, grobar... Srbija je u totalu bar 70% Zvezda - nemam ništa protiv toga, al' nemojmo se lagati...)
U Sarajevu su Srbi bar 80% bili Zvezda, oni iz vojnih familija donekle Partizan (a i to s pojavom Pampi, Žare, Belgija, ultras, ideš...).
Mislim da se nikada (naravno, ne mogu se zakleti) nije desilo da bude Cigana ili Grobara iz Srbije više od 20% njihovih navijača na Grbavici ili Koševu, a bila ih je uglavnom masa na stadionu (često i više od nas - govorim o n. grupama naravno)
Svi moji prijatelji Srbi su naravno pred rajom isto govorili "Željo, Sarajvo, TLN, Dugme, Indexi, Bosna (mislim KK :D )", ali kada se danas malo odmakneš i pogledaš (ono ko se druži na fejsu i ostalo), kada se o tome priča - samo Zvezda. Ne govorim naravno o pojedincima, ali veeelika većina sigurno Zvezda
(Naravno, ako se govori o srpskoj okolici Sarajeva - tu je 98% Zvezda, 1% Partizan, 1% ostali)

Za Hajduk je navijao onaj kome je to bilo nasljedstvo od starijih (očeva i sl.), ali to je bio mali broj.
Slična priča je bila i s Dinamom, s tim što je tu bila naglašenija pro-cro priča (100%)
Naravno, većina sarajevskih Hrvata (barem 80%, i to tvrdim - je između Želje i Sarajeva bila za Želju. Naravno, bilo je i (ima i danas, hvala Bogu) Hrvata pitara (pokoj duši Vedranu), ali u dosta manjem broju (ko zna, zna kako je JU i od koga osnovan)

Ne želim i neću govoriti o osnivanju samih HZ i TM, te o raji koja je tu bila multinacionalno uključena, jer je to bila neka druga furka.

Lijep pozdrav i poljubac svim iskrenim navijačima - Manijacima i HZ
ismb

#217 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by ismb »

Moram se izvinuti (ne kao na fizičkom :D ) navijačima ostalih klubova...

Realno, do rata, NIJE BILO NAVIJAČA drugih, osim gore nabrojanih klubova, osim VELEŽA.

Mada mi (TM87) kao niti jedan drugi klub (a kao da i ima ijedan drugi) nemamo (opet govorim o vremenu do rata) većeg katila od njega, mora se priznati da je Velež imao veliki broj, kako simpatizera, tako i navijača, u Sarajevu.
To su, zasigurno, bili svi Hercegovci u Sarajevu (a o broju prije rata je uvijek govorio vic da je najveće hercegovačko groblje Bare - bila je uvijek veća zajebancija nego s ADANO populacijom (sorry ko je odatle :D )).

Ipak, i to se mijenja s vremenom, te su se i Hercegovci razvodnili u svojoj podršci Veležu, osobito nakon neke 1985 (ili tu negdje).

O navijačima, pa čak i simpatizerima, ostalih klubova u Sarajevu, barem do rata, je iluzorno i pričati, osim kao neka anegdota nekog komšije (uh, ovo je bilo baš poetski 8) ), uz svo poštivanje svih naših klubova (tipa Čelik, Sloboda, Borac i sl.)

Hvala na pažnji
stakasa

#218 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by stakasa »

ismb wrote:Moram se izvinuti (ne kao na fizičkom :D ) navijačima ostalih klubova...

Realno, do rata, NIJE BILO NAVIJAČA drugih, osim gore nabrojanih klubova, osim VELEŽA.

Mada mi (TM87) kao niti jedan drugi klub (a kao da i ima ijedan drugi) nemamo (opet govorim o vremenu do rata) većeg katila od njega, mora se priznati da je Velež imao veliki broj, kako simpatizera, tako i navijača, u Sarajevu.
To su, zasigurno, bili svi Hercegovci u Sarajevu (a o broju prije rata je uvijek govorio vic da je najveće hercegovačko groblje Bare - bila je uvijek veća zajebancija nego s ADANO populacijom (sorry ko je odatle :D )).

Ipak, i to se mijenja s vremenom, te su se i Hercegovci razvodnili u svojoj podršci Veležu, osobito nakon neke 1985 (ili tu negdje).

O navijačima, pa čak i simpatizerima, ostalih klubova u Sarajevu, barem do rata, je iluzorno i pričati, osim kao neka anegdota nekog komšije (uh, ovo je bilo baš poetski 8) ), uz svo poštivanje svih naših klubova (tipa Čelik, Sloboda, Borac i sl.)

Hvala na pažnji
Podrska Velezu se je razvodnila nakon rata. Velez je Radnicki Sportski Klub i kao takav vise nikome nije bio interesantan.
ismb

#219 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by ismb »

Ama, sigurno se razumijemo, i znam zašto to govoriš "stakasa".
Niti sam mislio proturiječiti, niti to zaista imam namjeru, ali zasigurno znam kada je došlo do tog "transfera" Hrvata u navijače Dinama (ne Zrinskog, to po meni nije niti klub).
Vjeruj mi, to je krenulo (govorim ti po svojoj daljoj porodici - Veležovci svi k'o jedan) već sedamdesetih kad je Dinamo stavio šahovnicu. Do tada je SVA Hercegovina navijala (ili pokušavala igrati) za Velež. I sam se možeš sjetiti koliko je Hrvata (zasigurno "al pari" s Bošnjacima) stvorilo od Veleža instituciju (na žalost danas neuglednu).
Naravno, nemojte da se ko ne spomene ni Princa s Neretve, ali se ipak kada se govori o historiji Veleža (eto "poganog" vremena) moraju prvo spomenuti Bošnjaci i Hrvati.
Živio i nemoj šta zamjeriti :)
stakasa

#220 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by stakasa »

ismb wrote:Ama, sigurno se razumijemo, i znam zašto to govoriš "stakasa".
Niti sam mislio proturiječiti, niti to zaista imam namjeru, ali zasigurno znam kada je došlo do tog "transfera" Hrvata u navijače Dinama (ne Zrinskog, to po meni nije niti klub).
Vjeruj mi, to je krenulo (govorim ti po svojoj daljoj porodici - Veležovci svi k'o jedan) već sedamdesetih kad je Dinamo stavio šahovnicu. Do tada je SVA Hercegovina navijala (ili pokušavala igrati) za Velež. I sam se možeš sjetiti koliko je Hrvata (zasigurno "al pari" s Bošnjacima) stvorilo od Veleža instituciju (na žalost danas neuglednu).
Naravno, nemojte da se ko ne spomene ni Princa s Neretve, ali se ipak kada se govori o historiji Veleža (eto "poganog" vremena) moraju prvo spomenuti Bošnjaci i Hrvati.
Živio i nemoj šta zamjeriti :)
Kakvo zamjeranje. U offu smo, ali da zavrsim istine radi. Ne mozes iskljucivati Srbe iz Veleza, ni slucajno. Na osnivackoj skupstini Srbi su bili vecina. I poslje drugog svj. rata su bili vecina. Srbi su do rata bili odani navijaci Veleza, potpuno ravnopravni sa nama i Hrvatima.
Ziv bio
ibizza

#221 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by ibizza »

supercali wrote:
ibizza wrote:
supercali wrote:Pa stvara on velikane al bez uspjeha dzaba lokal patriotizam
Kao sto rekoh ne znamo zasto ko za koga navija zato ne treba unaprijed osudjivati osim onih koje licno znas koje kao i ja mogi nabrojati pa se prse da navijaju za barsu od gvardiole onaj za celzi otkako je rujo doso onaj za real kako su zizo roni figo i kompanija u realu i sl
Evo kakva korist radu iz beograda kad ima tako odane navijace i vjerovatno najvece lokalpatriote u bivsoj jugi kad nemaju uspjeha i ostaju na istom nivou godinama
Zasto zvezda ima toliko navijaca sirom bivse juge a sada srbije
Zasto zeljo ima vjerovatno najvise navijaca u bih poslije rata ako uzmemo mladje generacije? Zbog uspjeha

Vazno je biti prvi sve ostalo dodje uz to
Ima al u .... :D
to je cinjenica
isto kao sto ce sada sarajevo pokupiti ove generacije sto sada pocinju pratiti fudbal ako ovo sa tanom uspije
jbg publika uvijek ide uz pobjednike ma sta mi mislili
Ovo je cinjenica :wink:

Image
supercali

#222 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by supercali »

nemoguce je sve navijace skupiti na jednu tribinu
imas bruku ljudi koji navijaju za zelju ili sarajevo a ne idu na utakmice tako da ovaj snimak nista ne pokazuje
ibizza

#223 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by ibizza »

supercali wrote:nemoguce je sve navijace skupiti na jednu tribinu
imas bruku ljudi koji navijaju za zelju ili sarajevo a ne idu na utakmice tako da ovaj snimak nista ne pokazuje
Upravo su to navijacvi, ovi koji idu na utakmice. Te koje ti uporno spominjes ja ne smatram navijacima, to su za mene simpatizeri.
supercali

#224 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by supercali »

pa znaci svaki klub u bih nema vise od nekih 3-4 hiljade navijaca maksimalno

sto se onda gadjate ciframa da je pola sarajeva horde a pola manijaci?
ismb

#225 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by ismb »

@stakasa
Ma neee, pogrešno si me shvatio (u stvari ja sam se vjerovatno pogrešno izrazio) :(
Kada sam spomenuo VELEŽ (our arch enemy :-) ) NISAM govorio o kompletnoj historiji kluba, i naravno da su i hercegovački (posebno mostarski) Srbi učestvovali u razvoju i rastu istoga :bih: .
Isto kao kod nas .
Pa ko je dao prvi gol za starijeg (i uspješnijeg :D ) premijerligaša - DIMITRIJE DIMITRIJEVIĆ
Ko je do rata godinama bio veliki predsjednik manjeg :D kluba - veliki (ustati i spomenuti) SVETOZAR VUJOVIĆ

Govorio sam o svom veeelikom navijačkom iskustvu do rata (od neke 1986-e na dalje)

Lp
Post Reply