Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
gospodja profiterka

#201 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by gospodja profiterka »

Haris.ba wrote:Ne vjeruju svojim ocima, cionisticko kapitalisticka zlocinacka grupa nas zeli ubjediti da ustvari nema smisla pogledati kroz prozor i vidjeti kako se zivi.

Eno, neku noc bio prilog kako je Njemac sa svojom porodicom dosao u Busovacu zivjeti kao kovac. Da nisam sarkastican kosto jesam - jelde, smislio bih krilaticu - mi njima doktore i brisace ukenjanih straznjica staraca, oni nama kovace srece.
Eno, koliko je dobro, opsjedaju se nase ambasade. Hoce svi u BiH. Zemlja perspektive.
Ne valja gledati kroz prozor, ne valja. Veli čovjek 17-18 i gotovo. :D
prog321

#202 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by prog321 »

Sfinks wrote: U Sarajevu je nezaposlenost manja nego u ostalim dijelovima ove zemlje a plate su isto malo veće nego u drugim gradovima. Nije svugdje ista situacija.
Ja znam dosta raje izvan Sarajeva i niko se ne pati. Svi imaju auta. Za Maj se pece janjetinja. Ide se na more.
Borba jeste. Mora se raditi, Mora se trpiti. Ali gdje ne mora ?
Da li vi uopste znate kako zemlja izgleda koja ima nezaposlenost 43% ?

Pa to je prasuma.
Sfinks

#203 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Sfinks »

prog321 wrote:
Sfinks wrote: Ako je nezaposlenost u BiH oko 17%-18% zašto onda oko 50% stanovnika živi ispod granice siromaštva, drugih oko 30% u siromaštvu i samo oko 20% u blagostanju? Žašto onda samo tek pet odsto mladih živi u vlastitim stanovima(misliš li da onaj drugi dio od 95% omladine hoće da živi kod roditelja od kojih su ovisni?), jesu li nam plate po tvom znanju evropske?

Kojih 50% ? Jesi li ti normalan ? Da li uopste zivis u BiH ?
Da li uopste zivis u BiH ? Da. Žašto? Mislio sam napisati na granici siromaštva. http://www.vecernji.ba/polovina-gradjan ... adi-631174
gospodja profiterka

#204 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

prog321 wrote:
Sfinks wrote: U Sarajevu je nezaposlenost manja nego u ostalim dijelovima ove zemlje a plate su isto malo veće nego u drugim gradovima. Nije svugdje ista situacija.
Ja znam dosta raje izvan Sarajeva i niko se ne pati. Svi imaju auta. Za Maj se pece janjetinja. Ide se na more.

Pa to je prasuma.
Ova zemlja je prašuma. Prašuma u kojoj djeca umiru od trivijalnih bolesti jer nema lijekova, higijene, kliničke discipline. Prašuma u kojoj čovjek s malom maturom ravna kantonalnim zavodom zdravstvenog osiguranja, prašuma u kojoj čovjek koji, po vlastitom priznanju, ne čita, ravna kulturom, prašuma u kojoj se raspadaju ceste, zatvaraju se institucije kulture, fakultetlije su nepismene, centralno grijanje proguta pola plate, rijeke su pune smeća, bombe eksplodiraju pod autima, pred kafićima i po stadionima svakog dana, ubice šetaju na slobodi, klinke se prodaju za mobitel, a otuđena dijaspora prdi o natalitetu i stopi nezaposlenosti od 17%.
Last edited by gospodja profiterka on 18/04/2015 19:03, edited 1 time in total.
prog321

#205 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by prog321 »

Gdje ti tacno zivis? Jel mi se cini da citiras neke podatke sa hrvatske portala koje veze nemaju sa realnoscu.
U BiH se ne zna koliko ima stanovnika a da se zna koliko ljudi zivi od 200 maraka mjesecno . Ja cu ti reci koliko ljudi?>. Nijedan. Jer bi odavno umrli od gladi da je tako.
prog321

#206 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by prog321 »

gospodja profiterka wrote: Ova zemlja je prašuma. Prašuma u kojoj djeca umiru od trivijalnih bolesti jer nema lijekova, higijene, kliničke discipline. Prašuma u kojoj čovjek s malom maturom ravna kantonalnim zavodom zdravstvenog osiguranja, prašuma u kojoj čovjek koji, po vlastitom priznanju, ne čita, ravna kulturom, prašuma u kojoj se raspadaju ceste, zatvaraju se institucije kulture, fakultetlije su nepismene, centralno grijanje proguta pola plate, rijeke su pune smeća, bombe eksplodiraju pod autima, pred kafićima i po stadionima svakog dana, ubice šetaju na slobodi, klinke se prodaju za mobitel, a otuđena dijaspora prdi o natalitetu i stopi nezaposlenosti od 17%.

Ti si ocigledno neki pacijent.
gospodja profiterka

#207 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

prog321 wrote:Gdje ti tacno zivis? Jel mi se cini da citiras neke podatke sa hrvatske portala koje veze nemaju sa realnoscu.
U BiH se ne zna koliko ima stanovnika a da se zna koliko ljudi zivi od 200 maraka mjesecno . Ja cu ti reci koliko ljudi?>. Nijedan. Jer bi odavno umrli od gladi da je tako.
:lol: :lol:
Pa umiru bolan. Poneko rikne "prirodnom smrću", poneko se rokne ako ima kašikaru, ponekog dohranjuju djeca iz dijaspore, poneko stoji ispred javne kuhinje povazdan.
Tvoj prozor ne gleda na Bosnu, zar ne?
gospodja profiterka

#208 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

prog321 wrote:
gospodja profiterka wrote: Ova zemlja je prašuma. Prašuma u kojoj djeca umiru od trivijalnih bolesti jer nema lijekova, higijene, kliničke discipline. Prašuma u kojoj čovjek s malom maturom ravna kantonalnim zavodom zdravstvenog osiguranja, prašuma u kojoj čovjek koji, po vlastitom priznanju, ne čita, ravna kulturom, prašuma u kojoj se raspadaju ceste, zatvaraju se institucije kulture, fakultetlije su nepismene, centralno grijanje proguta pola plate, rijeke su pune smeća, bombe eksplodiraju pod autima, pred kafićima i po stadionima svakog dana, ubice šetaju na slobodi, klinke se prodaju za mobitel, a otuđena dijaspora prdi o natalitetu i stopi nezaposlenosti od 17%.

Ti si ocigledno neki pacijent.
Post prijavljujem. A pacijent je onaj koji očajnoj sirotinji između sto vatri preporučuje da rađa što više djece te da im ni žena ne radi da može više naštancat' prije no što crkne.
Država

#209 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Država »

Jes' vala, kokuzluk udario pa to ti je. Gledam juče na semaforu na Otoci auta kako stoje. Prvi saf vrijedi milion KM...

Šta ćeš, kriza...

:sax:
prog321

#210 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by prog321 »

Ministarko,
Zao mi je ako si nesretna, ako si demoralisana, nezadovoljna sa svojim zivotom, i sve je tama oko tebe.
Ali ja nisam psihijatar, niti smo ovdje da o takvim slucajevima pricamo. Jedino ti mogu savjetovati, potrazi strucnu pomoc.

Ovdje se izvrcu gluposti da je u BiH nezaposlenost 43% i da imamo nepostojecu inflaciju.
Ja sam reagovao da je to netacno.
Sfinks

#211 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Sfinks »

prog321 wrote:

Pa to je prasuma.
Ja znam dosta raje izvan Sarajeva i niko se ne pati. Svi imaju auta. Za Maj se pece janjetinja. Ide se na more. To je samo do toga zato što se blagostanje vidi, a siromaštvo te napravi nevidljivo. 70% Bosanaca i Hercegovaca nisu zadnje godine išli na ljetovanje zato što nisu imali novca za odmor.
Borba jeste. Mora se raditi, Mora se trpiti. Ali gdje ne mora ? Na čemu bi preporučio da rade onim od preko 500000 nezaposlenih u BiH od kojih 60% ne mogu da pronađu posao u ovoj zemlji?
gospodja profiterka

#212 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Država wrote:Jes' vala, kokuzluk udario pa to ti je. Gledam juče na semaforu na Otoci auta kako stoje. Prvi saf vrijedi milion KM...

Šta ćeš, kriza...

:sax:
Vrijedi, mal ne rekoh koliko. Vrijedi vozni park političara, dilera, svodnika i profitera. Idite dalje od Blažuja ponekad, makar vikendom kad je lijepo vrijeme, pa obračunavajte vrijednost auta. Sram neka vas bude one sirotinje što se svu zimu grijala na rezanu gumu od auta, a vi ste se ibretili na zagađenje. Sram neka vas bude, ne što ih ne hranite, već što negirate njihovo postojanje i činjenicu da ih je svakoga dana sve više.
prog321

#213 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by prog321 »

Ja sam prekjucer dosao iz Banjaluke preko Doboja , Zenice i u Sarajevo.
Nisam vidio razliku u voznom parku.
gospodja profiterka

#214 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

prog321 wrote:Ministarko,
Zao mi je ako si nesretna, ako si demoralisana, nezadovoljna sa svojim zivotom, i sve je tama oko tebe.
Ali ja nisam psihijatar, niti smo ovdje da o takvim slucajevima pricamo. Jedino ti mogu savjetovati, potrazi strucnu pomoc.

Ovdje se izvrcu gluposti da je u BiH nezaposlenost 43% i da imamo nepostojecu inflaciju.
Ja sam reagovao da je to netacno.
Sine, ne reaguj. Generalno ne reaguj. Diši, jedi, prdi, pusti muziku. Ali ne reaguj.
I nisam ja ministarka. Ministarke trtljaju o niskoj stopi nezaposlenosti, berićetu na sve strane, nepostojećoj inflaciji i tako to.
gospodja profiterka

#215 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

prog321 wrote:Ja sam prekjucer dosao iz Banjaluke preko Doboja , Zenice i u Sarajevo.
Nisam vidio razliku u voznom parku.
Ma hajde? Od granice nisi primijetio razliku? Sve štima? Tako ti je to kad se domovina poželi. Sve se ljepšim čini.
prog321

#216 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by prog321 »

gospodja profiterka wrote: Sine, ne reaguj. Generalno ne reaguj. Diši, jedi, prdi, pusti muziku. Ali ne reaguj.
I nisam ja ministarka. Ministarke trtljaju o niskoj stopi nezaposlenosti, berićetu na sve strane, nepostojećoj inflaciji i tako to.
Fakti su tu da pokazu ko je tacan a ko nije.
Ako ti zivis u nekom paralelnom okruzenom crnim oblacima svijetu onda je to nazalost do tebe.
gospodja profiterka

#217 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

prog321 wrote:
gospodja profiterka wrote: Sine, ne reaguj. Generalno ne reaguj. Diši, jedi, prdi, pusti muziku. Ali ne reaguj.
Fakti su tu da pokazu ko je tacan a ko nije.
Ako ti zivis u nekom paralelnom okruzenom crnim oblacima svijetu onda je to nazalost do tebe.
Nije do mene nesrećo, da je do mene ne bi tako bilo. Hajde odmori, počinje ti večernji program na DM-u, propustit ćeš veselje i berićet.
Sfinks

#218 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Sfinks »

prog321 wrote:Gdje ti tacno zivis? Jel mi se cini da citiras neke podatke sa hrvatske portala koje veze nemaju sa realnoscu.
Gdje ti tacno zivis? Sanski Most/Unsko Sanski Kanton.
Jel mi se cini da citiras neke podatke sa hrvatske portala koje veze nemaju sa realnoscu. Mogu ti stavljati samo bosanske.
U BiH se ne zna koliko ima stanovnika a da se zna koliko ljudi zivi od 200 maraka mjesecno . Ja cu ti reci koliko ljudi?>. Nijedan. Jer bi odavno umrli od gladi da je tako. Samo da znaš neki ljudi pregledavaju smećarske kante da bi tu pronašli hranu da ne bi umrli od gladi i vidio sam ih čak i u Sarajevu.
fantabox

#219 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by fantabox »

Na žalost, u pravu si za svaku riječ koja je ovdje napisana! :thumbup:
almir90

#220 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by almir90 »

Ja nešto čitam komentare, i kontam, možda i nije sve do ekonomije. :D

Obično, većini nas prvo na pamet padne to, da je ekonomska situacija za sve kriva. Nešto razmišljam, što se moje generacije tiče, oni koji su se oženili, i cure koje su se udale, dobar dio njih nije iz nekih imućnijih porodica, većina ih radi za neke manje plate 300-500 KM, i uzmu se, naprave i dijete. Ove koji su mi bliži poznanici, i prijatelji, mahom su većinom sretni. Ali, kad pogledam ove koji imaju više novca, čiji roditelji imaju uspješne privatne biznise, većinom su samci. Niti se žene, niti se cure udaju. Dio tih jest, ali je puno manje u odnosu na one koji žive skromniji život. Neki pak nemaju sreće u ljubavi, al' o tom potom.

Naravno, neću ići u krajnost da generalizovati stvari, normalno da ima dosta koji izbjegavaju brak iz ekonomskih razloga. Ali, moram biti iskren i reći da ima i naše lične sebičnosti. Želimo prvo sebi da napravimo svo zadovoljstvo, pa drugima ako šta ostane. Pri tome mislim, da su nam je se sreća puno svela na materijalne stvari, da većinu nas usrećuju stvari tipa dobrog auta, skupe odjeće, izlasci po skupim restoranima i općenito gotivnijim objektima. Neki to mogu bez problema, dok većina pokušaje visok standard glumiti, što često završi loše.

Ove školske drugare koji su se oženili, brak i djeca su ih promijenili potpuno, imaju jaku motivaciju za rad, i snalaze se na sve moguće načine.

Da ne bude da sam pisao nešto što nije vezano za temu. Rješenje bijele kuge će biti, kada mi skontamo šta je zapravo sreća u životu. Da to možda i nije dobro auto, pare i sponzoruša koja te gleda samo kroz novčanik. Ne bih vala volio nikad saznati kakav je osjećaj kad znaš da neko sa tobom sjedi samo radi novca, da te u životu možda (sigurno) ne bi ni pogledala. Ako je to sreća, nabijem je. :D

Al' eto, promijenio se mentalitet u svijetu, nije to samo kod nas. Kad vidim dvoje zdravih, u braku, a vodaju ono pašče za sobom razbio bih ih najradije. :lol:

Toliko od mene, pozdrav svim forumašima. :D
Last edited by almir90 on 19/04/2015 00:18, edited 2 times in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#221 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Truba »

mislim da je kugu moguce riješiti kad bi zene mogle naci dobar posao i sa srednjom bez magisterija i kad pozele...a ne da je nakon dva djeteta u 35 pitaju gdje si do sada
ili da je u 27 uvjetuju nekim neradjanjem

i naravno stanovi za mlade za rentanje...nakon 40 godina njihov :mrgreen:
fortaleza

#222 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by fortaleza »

Pa umiru. Polako ali sigurno zaboravljeni od svih, u pustim selima na brdima, ili u gradovima hvatajući pekarski fišak po podu i kontejneru. Većina starčadi koja za mirovinu uzme vreću brašna, dva paketa mlijeka i keksa, a ostalo ostavi za lijekove i struju. Radim s ljudima koji su u takvim situacijama u dosta slučajeva ne svojom krivicom. Okreni se oko sebe, pa ćeš vidjeti. Volontiraj.
Sfinks

#223 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Sfinks »

fortaleza wrote:
Pa umiru. Polako ali sigurno zaboravljeni od svih, u pustim selima na brdima, ili u gradovima hvatajući pekarski fišak po podu i kontejneru. Većina starčadi koja za mirovinu uzme vreću brašna, dva paketa mlijeka i keksa, a ostalo ostavi za lijekove i struju. Radim s ljudima koji su u takvim situacijama u dosta slučajeva ne svojom krivicom. Okreni se oko sebe, pa ćeš vidjeti. Volontiraj.
Moja majka bi isto vjerovatno već bila mrtva da nije imala tri sina koja su prošla kroz koncentracijoni logor Manjača i zbog te patnje dobili azil u inostranstvu i da oni njoj nisu poslali novac iza rata onda nebi imala ni novu kuću u kojoj danas živi jer je stara kuća u ratu kompletno razrušena, nebi ni imala televizor u kući da oni njoj ga nisu kupili, nebi ni imala novca da sebi kupi drva za grijanje u zimi, nebi imala novca za lijekove koji su njoj potrebni jer je oboljela od dijabetesa, da nebi oni tražili ljude koje su spremni da je odvezu na liječenje za novac iz sela u grad kad je bila bolesna i preglede kad je njoj bilo loše ona danas nebi bila živa. Ona ima tu sreću da nije zaboravljena jer je imala više djece.
prog321

#224 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by prog321 »

Sfinks, ti si taj jedan od sinova u dijaspori?
Znao sam da nisi odavde cim bacas morbidne floskule tipa BiH je na nivou Kenije i Afganistana. :-D
Tvoja majka vjerovatno nema vise obrazovanje niti radno iskustvo i slažem se da je takvima najgore. Ali ja to veoma mali procenat stanovnistva.
Ja bih odmah potpisao da se uvede socijala za najugrozenije a smanji plata debeloguzcima na budzetu.
Sfinks

#225 Re: Kako se može zaustaviti bijela kuga u BiH?

Post by Sfinks »

prog321 wrote:Sfinks, ti si taj jedan od sinova u dijaspori?
Znao sam da nisi odavde cim bacas morbidne floskule tipa BiH je na nivou Kenije i Afganistana. :-D
Tvoja majka vjerovatno nema vise obrazovanje niti radno iskustvo i slažem se da je takvima najgore. Ali ja to veoma mali procenat stanovnistva.
Ja bih odmah potpisao da se uvede socijala za najugrozenije a smanji plata debeloguzcima na budzetu.
Sfinks, ti si taj jedan od sinova u dijaspori? Ne, to su moje dajdže, ja sam bio za vrijeme rata u Sloveniji i nisam bio u koncentracijonom logoru Manjača, danas sam opet u BiH, ja sam sin od jedne od njenih dvoje kćerki koje je isto rodila, moja mama isto živi u BiH. Tetka mi je u Kanadi.
Tvoja majka vjerovatno nema vise obrazovanje niti radno iskustvo. U pravu si nema radnog staža niti zna pisati niti čitati.
Post Reply