Očigledno uzivate čitajući sami sebe pored zabavljanja publikepussysmoke wrote:Kojih teza gospođice Fina?SaraFina wrote:Mene zanima jedino pobijanje mojih teza a ne copi/paste tekstovi gospodine pussysmoke![]()
Molim Vas i želim Vam da se u što skorijem periodu "ostvarite kao majka", uz pomoć nekog divnog gospodina.
Copy/Paste tekstovi, kako ih nazivate, su jednostavnija verzija onoga što pojedinac želi reći, pa se kao takvi i prenose. Nema ništa loše u tome. Ne znam zašto je teško čitati?Da li je to ono čemu ćete naučiti svoju djecu? Da ne čitaju ono što se kosi sa Vašim/njihovim mišljenjem? Da ne preispituju sve što ste ih Vi naučili, jer Vi znate najbolje i Vaša je riječ zakon i istina? To je ono čemu ste i sami naučeni od strane svojih roditelja, zar ne? Ispravite me ako griješim, ali čini mi se da to ne bi trebao biti stav jedne majke, niti gospođice koja to tek treba da postane.
Pa evo da ponovim :
I da napomenem. Sasvim mi je legitimno i da neko ne zeli imati djecu, a i da tezi porodici.al_akhisari wrote:
...u princiu izbjegavam pisati "roman postove", pogotovo ukoliko nema potrebe pisati nešto što su drugi već napisali...ovdje želim reći da je sarita napisala dosta toga s čime se slažem , ali i dim također; ipak, želim reći nekoliko vlastitih promišljanja; u osnovi čovjek je sebičan i to je sasvim normalna pojava (vlastite potrebe i zadovoljenje istih), ali je razlika u "količini"...neki manje, neki više (da ne ponavljam mantru o tome da je pogrešno generalizirati, ali je zaista tako); djeca, ako postoji čovjek (human) u punom smislu te riječi, onda to može biti samo dijete; roditelj sam, radim sa djecom, i mogu reći (vlastiti stav), između ostalog, ne postoji bolje društvo od djece
Sarafina
Razlika izmedju mog i njegovog upisa je u tome što ja pišem o stvavima ljudi bez fige u dzepu. I kao dokaz u prilog mojoj tezi, da napravimo anketu 85% foruma bi se izjasnilo upravo kako sam rekla.
1. svi zele svoje sopstveno potomstvo i 70-80% ljudi će se odlučiti na posvojenje tek kad ispuca sve druge mogućnosti ..
Mislim da 15% ljudi na planeti zemlji smatra da treba svojom odgovornošću ispravljati društvene anomalije za koje ne snose apsolutno krivnju.
Napustiti dijete kao roditelj, iz bilo kog drugog razloga osim smrti je moralno dno.
Ali niko se ne moze i ne treba osjećati odgovornim za počinjene tudje pogrešake.
Zašto bi ja dakle sebi uskratila materinstvo ili neko deseti?
Ako bi imala mogućnosti odgojiti više djece i ukazala se neka takva opcija, sigurna sam da mi ne bi prestavljala problem.
No ovdje se radi o iskljucivosti i serviranju nekih mitova ( laznih ) o posvojiteljima.
2.Posvojitelji su takodje ljudi i većina ih djecu posvaja ako postoji prepreka da imaju svoju biološku. 95% ih se dobrovoljno zarad čovječanstva i društvene dobrobiti ne odriče uloge biološkog roditelja. Obmana je servirati zarad bilo kakvih mozdanih driblinga nešto drugo.
3.kako postoji mogućnost da biološki roditelji omanu u odgoju, tako isto postoji mogućnost da i posvojitelji ne ispune svoje roditeljske duznosti.
To jednostavno ovisi o više faktora a ne nefunkcionalnosti biološke porodice a funkcionslnosti usvojiteljske.
4.Opet po drugi put ističem da uloga posvojitelja kao i uloga bioloških roditelja ponekad nije nesebicna. Samo se moralno i društveno razlikuju. No ako bi tezinu vagala, za usvojitelje bi rekla sljedeće :
Svjedok sam bila mnogim takvim slučajevima ..
U prednosti su uvijek novorodjenčad i manja djeca nad odraslom.
I djeca koja nisu zivjela sa biološkim roditeljima.
Ili su dovoljno mala da se ne sjećaju porodice.
Takodje djeca pa i sa lakšim hendikepima u 5% slučajeva budu posvojena.
Pa molim, ako je dio ljudskog roda toliko nesebičan zašto vrši selekciju?
Prirodno bi bilo da se pomogne znači prvo onim kojima je pomoć najnuznija.
Ja bi tu izdvojila djecu sa hendikepom uvijek.
Medjutim angazman oko takve djece je zrtva bez obzira i ako drzava podrzava takve programe i majke imaju svu socijalnu i finansijsku ( zdravstvenu ) potporu.
Znači, posvojitelji u principu biraju ZAMJENU za vlastito potomstvo.
Djecu u čijem će odrastanju moći formirati njihove navike, karakter i sl. Djecu čije osobine i karakter mogu biti kopija njihovih vlastitih zelja, ciljeva i moralno- društvenih navika.
Zato definirajmo onda tu sebičnost na pravi način ...
Na kraju..
Mozda bi i ja voljela da je svijet neko ljepše mjesto gdje nijedno dijete ne bi bilo napušteno.
Ne mozda, sigurno bi zeljela.
Ali idealizirati neke stvari nerealno a druge unizavati ( a temelj su društvene zajednice ) od pamtivijeka je kontraproduktivno.
A tek nesebicna odobravanja takvih stavova?
Smiješna jednostavno.
Usvajanje? Takodje.
Znači sve tri opcije su legitimno ljudsko pravo covjekovog odabira.
No nijedna nije očigledno bez nedostataka.
Pa ih ne treba idealizirati.
Ni roditelje, ni one koji ne zele to biti a ni posvojitelje.
Ja sam u skupini a. Pa hvala na lijepim zeljama