Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
OldMayor

#201 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by OldMayor »

Fakat...jos kad cujem na tv-u, mi imamo cistu vodu, rijeke to NIGDJE na svijetu nema...ma imamo moj QRAC.
Sta ja imam od toga, ako se ja ne mogu istusirati poslije 23h navecer... jebote ko da sam u srednjem vijeku. :skoljka:

I ova lista jeste tacna i ovaj grad i zasluzuje da bude tu. A mi svi moramo jednom otvoriti oci i krenuti da ispravljamo stvari. A tim sranjima tipa mi imamo najbolje planine, rijeke, najljepsi grad, carsiju samo prekrivamo prave probleme i necemo da ih priznamo.

Kazes nesto, navedes problem, ti si mrzitelj, ne volis ovaj grad, bla, bla...pa ako ce grad ici u ovom pravcu kako sada ide, onda ga i ne volim. Nemas vode, nemas prijevoz, nemas grijanje, nemas parkova, nema drveca, nema infrastrukture, jedino sto imamo jesu zgradurine za novonastale elite. Al jebe se njima, oni ljetne noci i vikende ne provode u gradu, odu na vikendicu i hlade jaja.
int21

#202 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by int21 »

Nije bas da je najgori, al' grozan jeste.

Sto se tice problema vode, saobracaja, sigurnosti, problema sa nedostatkom parkinga i tako to, nismo mi puno bolji ili gori od prosjeka.

Ono sto nas ubi nije ni nekultura ni neobrazovanost, koliko je to nedostatak zelje da promjenimo stanje ili mozda visak onog "mi smo najpametniji".

Majka mu stara, ja nisam rodom iz Sarajeva, iz malog sam grada iz krajine. Pa ja u svom zivotu nisam vidio u mom gradu papir na zelenoj povrsini. I ako se desi, niko ne ceka Rad da ga pokupi, vec naidje dedo, dijete ili neko i smakne ga. Baciti smece u ljepoticu Unu znaci da ce te neko baciti za tim smecem ako te vidi. Nece odmahivati rukom.

U sarajevu, oko moje zgrade 1000 tona smeca. A nisu ga politicari pobacali. Sami smo krivi za to. Dijete izlazi iz granapa, i papir od sladoleda pravo na cestu.

Ljudi nemaju zelju da zive u lijepom i urednom. Ne uce djecu tome (ako ih uopste necemu uce). Nemaju zelju da budu kulturni, da cuvaju stvari koje su zajednicke (liftovi, ulazi...). Ljudima sve smeta, sve ih nervira a nista ne ucine da promijene nesto. A nije izgovor neimastina. Ne baca opuske onaj ko nema za cigare, nego onaj sto ima. Nije izgovor rat koji je zavrsio prije 18 godina. Nema izgovora. Razlog je samo lijenost.

To sve stvara sliku o Sarajevu kao ruznom i prljavom. Jebo to sta vide turisti, oni dodju na Carsiju, do SCC-a i odu. Bilo bi bolje da nam je bitno kako mi zivimo. Kakva je nasa okolina. Kakve su nase komsije/susjedi. I kakvu ce mo buducnost ostaviti nasoj djeci.
Walther

#203 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Walther »

Hajvan wrote:Image
samo da popravim za Ljubljanu, kazna je od 80KM do 240KM... 80KM za povrsine izvan naselja, 240KM za (recimo) pjesacku zonu u naselju..
prog321

#204 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by prog321 »

int21 wrote: Majka mu stara, ja nisam rodom iz Sarajeva, iz malog sam grada iz krajine. Pa ja u svom zivotu nisam vidio u mom gradu papir na zelenoj povrsini. I ako se desi, niko ne ceka Rad da ga pokupi, vec naidje dedo, dijete ili neko i smakne ga. Baciti smece u ljepoticu Unu znaci da ce te neko baciti za tim smecem ako te vidi. Nece odmahivati rukom.

U sarajevu, oko moje zgrade 1000 tona smeca. A nisu ga politicari pobacali. Sami smo krivi za to. Dijete izlazi iz granapa, i papir od sladoleda pravo na cestu.
Mi Krajisnici smo takvi.

U mom selu bi tog klinca iz granapa nogom u guzicu, I tatu mu isto kad dodje. :-D
madner

#205 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by madner »

Walther wrote:
samo da popravim za Ljubljanu, kazna je od 80KM do 240KM... 80KM za povrsine izvan naselja, 240KM za (recimo) pjesacku zonu u naselju..
Germanija: 30 KM do 70 KM, osim za parkiranje na autoputu (140 KM).

Nije sve do kazni, ima nesto i do manjka parkinga.
Walther

#206 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Walther »

prog321 wrote:
int21 wrote: Majka mu stara, ja nisam rodom iz Sarajeva, iz malog sam grada iz krajine. Pa ja u svom zivotu nisam vidio u mom gradu papir na zelenoj povrsini. I ako se desi, niko ne ceka Rad da ga pokupi, vec naidje dedo, dijete ili neko i smakne ga. Baciti smece u ljepoticu Unu znaci da ce te neko baciti za tim smecem ako te vidi. Nece odmahivati rukom.

Mi Krajisnici smo takvi :thumbup: Putovao iz jednog manjeg grada u Krajini u SA busom... U Krajini bi haman mogao vecerati u WCu...Stignes u SA (glavni grad i sve to) i ceka ce cucavac&flasa vode u prljavoj flasi. A vrata nigdje! U 2015 :run:
prog321

#207 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by prog321 »

WCei u Sarajevu su prica za sebe.
Koja sramota.. :shock: :shock:
saja_dj

#208 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by saja_dj »

madner wrote:
Walther wrote:
Germanija: 30 KM do 70 KM, osim za parkiranje na autoputu (140 KM).

Nije sve do kazni, ima nesto i do manjka parkinga.
A nije u sustini ni do iznosa kazne. 40km je za nase uslove mislim poprilicno puno.

Problem je, da se ne naplacuje ni tih 40km. Kad bi se svakome izdala kazna, za nepropisno parkiranje, i forsirala naplata iste, trotoari bi bili opet dostupni pjesacima.

Primjer mojmilo gdje je prije znao doci i pauk, a i kazne su se pisale, pa kad vide komse sa prozora da su poceli, za 5 min jepjesacka zona opet cista :izet:
Walther

#209 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Walther »

saja_dj wrote:Primjer mojmilo gdje je prije znao doci i pauk, a i kazne su se pisale, pa kad vide komse sa prozora da su poceli, za 5 min jepjesacka zona opet cista :izet:
A automobili sa trotoara bi parkirali gdje? ;-)
Red Wolf

#210 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Red Wolf »

Hajvan wrote:eh?
mene sve to nervira!
samo ta floskula sa divljim i pitomim me distancira od tebe totalno.
pitomi su ko biva tko?
a divlji su ko bia tko?

šovinizam svoje vrste.

i da, smatram da je sarajvo sad ljepše nego je bilo '80-ih..
no, ne sviđa mi se tendencija propadanaj zadnjih nekoliko godina...
to je ta kvaka divlji i pitomi,niko ne kaze da nema mana al treba uvjek potcrtavati ovim i ovakvim koji namjenski otvaraju ovakve teme,DIVLJACI SU RUSILI OVAJ GRAD 4 GODINE I SKORO GA SRUSILI,unistili su mu svu infrastrukturu,ceste....sve,i otvarati ovakvu temu moze samo onaj koji mrzi ovaj grad,a mozda je i bio.., ko zna,nebitno,Sarajevo je ostalo i opstalo,ima mahana i dosta raje pise objektivno i ukazuje na stvarne probleme,rjesece se i oni postepeno
__Phoenix__

#211 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by __Phoenix__ »

prog321 wrote:WCei u Sarajevu su prica za sebe.
I sama higijena u gradu je na nivou afričkih "metropola", od građana koji nemaju nikakvog odgoja ni želje za emancipacijom, do jadnih komunalnih preduzeća...
Naslovnica

#212 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Naslovnica »

Ja pokušavam da skontam šta bi to bilo u Sarajevu da se može reći nešto pozitivno, u kontekstu zadnjih 10-15 god?!
Jesam ja popriličan pesimista po opredjeljenju, ali evo, razmišljam i slabo šta da skontam da je otišlo u pozitivu u tom periodu.
Skoro isključivo negativne stvari.
prog321

#213 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by prog321 »

__Phoenix__ wrote:
I sama higijena u gradu je na nivou afričkih "metropola", od građana koji nemaju nikakvog odgoja ni želje za emancipacijom, do jadnih komunalnih preduzeća...
Haha,, nismo ni blizu africkih mentropola. Ne trebamo lagati.
Daleko mi odskacemo od Afrike ili Indije. Sarajevski WC su prljavi, ali barem imamo WCe.. :-D
Hajvan

#214 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Hajvan »

sta onda radiš u Sarajvu? ako ne mozes pronaci niti jednu pozitvnu proteklu deceniju i po?
ili možda nisi iz Sarajva?
ako to, ko ti daje za pravo da komentarišeš nešt što ovlaš poznaješ?

Naslovnica wrote:Ja pokušavam da skontam šta bi to bilo u Sarajevu da se može reći nešto pozitivno, u kontekstu zadnjih 10-15 god?!
Jesam ja popriličan pesimista po opredjeljenju, ali evo, razmišljam i slabo šta da skontam da je otišlo u pozitivu u tom periodu.
Last edited by Hajvan on 18/03/2015 11:47, edited 1 time in total.
Hajvan

#215 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Hajvan »

int21 wrote:Nije bas da je najgori, al' grozan jeste.

Sto se tice problema vode, saobracaja, sigurnosti, problema sa nedostatkom parkinga i tako to, nismo mi puno bolji ili gori od prosjeka.

Ono sto nas ubi nije ni nekultura ni neobrazovanost, koliko je to nedostatak zelje da promjenimo stanje ili mozda visak onog "mi smo najpametniji".

Majka mu stara, ja nisam rodom iz Sarajeva, iz malog sam grada iz krajine. Pa ja u svom zivotu nisam vidio u mom gradu papir na zelenoj povrsini. I ako se desi, niko ne ceka Rad da ga pokupi, vec naidje dedo, dijete ili neko i smakne ga. Baciti smece u ljepoticu Unu znaci da ce te neko baciti za tim smecem ako te vidi. Nece odmahivati rukom.

Ljudi nemaju zelju da zive u lijepom i urednom. Ne uce djecu tome (ako ih uopste necemu uce). Nemaju zelju da budu kulturni, da cuvaju stvari koje su zajednicke (liftovi, ulazi...). Ljudima sve smeta, sve ih nervira a nista ne ucine da promijene nesto. A nije izgovor neimastina. Ne baca opuske onaj ko nema za cigare, nego onaj sto ima. Nije izgovor rat koji je zavrsio prije 18 godina. Nema izgovora. Razlog je samo lijenost.

To sve stvara sliku o Sarajevu kao ruznom i prljavom. Jebo to sta vide turisti, oni dodju na Carsiju, do SCC-a i odu. Bilo bi bolje da nam je bitno kako mi zivimo. Kakva je nasa okolina. Kakve su nase komsije/susjedi. I kakvu ce mo buducnost ostaviti nasoj djeci.

slažem se.
to je to.
mogu se kladiti da ovi pravedni, moralni i etični kritičari Sarajva se ponašaju upravo po gore opisanom obrascu.
uglavnomja

#216 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by uglavnomja »

Red Wolf wrote:
mene sve to nervira!
pitomi su ko biva tko?
a divlji su ko bia tko?

šovinizam svoje vrste.

to je ta kvaka divlji i pitomi,niko ne kaze da nema mana al treba uvjek potcrtavati ovim i ovakvim koji namjenski otvaraju ovakve teme,DIVLJACI SU RUSILI OVAJ GRAD 4 GODINE I SKORO GA SRUSILI,unistili su mu svu infrastrukturu,ceste....sve,i otvarati ovakvu temu moze samo onaj koji mrzi ovaj grad,a mozda je i bio.., ko zna,nebitno,Sarajevo je ostalo i opstalo,ima mahana i dosta raje pise objektivno i ukazuje na stvarne probleme,rjesece se i oni postepeno
rat je zavrsen prije 20 godina.
Sta je njemacka uradila 20 godina poslije rata? bosna je napravila 100 km autoputa :roll:
grad nije srusen, aerodromsko naselje, neki dijelovi na liniji jesu, generalno kuce bez prozora i sa krovovima koji cure ... to je bila sudbina vecine nas. ali grad nije bio srusen

koja infrastruktirura je srusena? koje ceste? sarajevo je napravljeno u rupi, za konjsku zapregu i pjesake. mislim centar i pogotovo stari grad. nije predvijen za pola miliona ljudi i 100000 auta. je li rat kriv sto su kafane zauzele plocnike? sto ljudi grade kuce po padinama kao favele? vodovod nije unisten nego nije obnovljen 100 godina. lakse narodu naplacivati vodu koja curi nego odraditi dugorocnu investiciju. nema toga, samo fuseraj, kradja, krpljenje ...
Hajvan

#217 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Hajvan »

Walther wrote:
saja_dj wrote:Primjer mojmilo gdje je prije znao doci i pauk, a i kazne su se pisale, pa kad vide komse sa prozora da su poceli, za 5 min jepjesacka zona opet cista :izet:
Zanimljivo je to na Mojmilu- zakrčene ulice i pločnici, a parkinzi više nego poluprazni.
nosara

#218 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by nosara »

prog321 wrote:
__Phoenix__ wrote:
Haha,, nismo ni blizu africkih mentropola. Ne trebamo lagati.
Daleko mi odskacemo od Afrike ili Indije. Sarajevski WC su prljavi, ali barem imamo WCe.. :-D
Jah... Afrika... Prva slika javni wc... Bas je fuj... :-)

Image

Image

Image

Image
Hajvan

#219 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Hajvan »

uglavnomja wrote:
Red Wolf wrote:
mene sve to nervira!
pitomi su ko biva tko?
a divlji su ko bia tko?

šovinizam svoje vrste.

rat je zavrsen prije 20 godina.
Sta je njemacka uradila 20 godina poslije rata? bosna je napravila 100 km autoputa :roll:
grad nije srusen, aerodromsko naselje, neki dijelovi na liniji jesu, generalno kuce bez prozora i sa krovovima koji cure ... to je bila sudbina vecine nas. ali grad nije bio srusen

koja infrastruktirura je srusena? koje ceste? sarajevo je napravljeno u rupi, za konjsku zapregu i pjesake. mislim centar i pogotovo stari grad. nije predvijen za pola miliona ljudi i 100000 auta. je li rat kriv sto su kafane zauzele plocnike? sto ljudi grade kuce po padinama kao favele? vodovod nije unisten nego nije obnovljen 100 godina. lakse narodu naplacivati vodu koja curi nego odraditi dugorocnu investiciju. nema toga, samo fuseraj, kradja, krpljenje ...

Priznaj da mrziš Sarajvo, Bosnu i sline! :lol: :lol:
nosara

#220 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by nosara »

uglavnomja wrote:vodovod nije unisten nego nije obnovljen 100 godina.
vik infrastruktura je obnavljana i sirena-prilagodjavana sve do rata... Kasnije kita majmunova, kao i gras...
Naslovnica

#221 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Naslovnica »

Hajvan wrote:sta onda radiš u Sarajvu? ako ne mozes pronaci niti jednu pozitvnu proteklu deceniju i po?

Naslovnica wrote:Ja pokušavam da skontam šta bi to bilo u Sarajevu da se može reći nešto pozitivno, u kontekstu zadnjih 10-15 god?!
Na konto tvog komentara, ti mene napade, a ne reče mi ništa da pobiješ moja zapažanja. Samo neargumentovan napad.
Iz Sarajeva sam i u Sarajevu, pa smatram da imam pravo da komentarišem. :wink:
A nastojim i šakom i kapom da se ispalim odavde na Zapad, ali ne ide, nema se neke plahe škole a ni finansijskih mogućnosti.
Da mi je neko rekao nakon rata, tamo neke 1996-97 (kada smo svi bili drugačiji nego danas) da će Sarajevo 2015 biti ovo što jeste, rekao bih mu ma marš u tri lijepe.
Razočaran sam. I sigurno da nisam jedini.
uglavnomja

#222 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by uglavnomja »

fk sarajvo ne bas da mrzim, ali eto :zzzz:
kk bosna je bila zakletva

sline :run:

ne kontam vise rat pa rat ... djeca koja su rodjena u ratu zavrsavaju fakutete. dobijaju svoju djecu.

sto niko ne kaze 100 stranaka i 100.000 hiljada izmisljenih mjesta za uhljebljenje straackih uhljupa? 14 vlada? svajetnici, nadzornici, odbornici ... sluzbena putovanja, auti, idioti po ambasadama ... koliko to kosta metara vodovoda?
Naslovnica

#223 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Naslovnica »

uglavnomja wrote:fk sarajvo ne bas da mrzim, ali eto :zzzz:
kk bosna je bila zakletva

sline :run:

ne kontam vise rat pa rat ... djeca koja su rodjena u ratu zavrsavaju fakutete. dobijaju svoju djecu.

sto niko ne kaze 100 stranaka i 100.000 hiljada izmisljenih mjesta za uhljebljenje straackih uhljupa? 14 vlada? svajetnici, nadzornici, odbornici ... sluzbena putovanja, auti, idioti po ambasadama ... koliko to kosta metara vodovoda?
Vidiš, ako kažeš nešto argumentovano, iskažeš neku kritiku, ispada da mrziš Sarajevo, "šta čekaš, idi ako ti se ne sviđa"...
I naravno, za sve ovo danas je kriv rat i ništa drugo.
A rat završen prije 20 godina.
Hajvan

#224 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Hajvan »

Naslovnica wrote:
Hajvan wrote:sta onda radiš u Sarajvu? ako ne mozes pronaci niti jednu pozitvnu proteklu deceniju i po?

Na konto tvog komentara, ti mene napade, a ne reče mi ništa da pobiješ moja zapažanja. Samo neargumentovan napad.
Iz Sarajeva sam i u Sarajevu, pa smatram da imam pravo da komentarišem. :wink:
A nastojim i šakom i kapom da se ispalim odavde na Zapad, ali ne ide, nema se neke plahe škole a ni finansijskih mogućnosti.
Da mi je neko rekao nakon rata, tamo neke 1996-97 (kada smo svi bili drugačiji nego danas) da će Sarajevo 2015 biti ovo što jeste, rekao bih mu ma marš u tri lijepe.
Razočaran sam. I sigurno da nisam jedini.

Ti si, care moj razačaran sobom..
Sarajevo tu ima manji udio u svemu tome.
No i da odeš, od sebe ne mozes pobjeci, jbg.
Determiniši sam sebe samome sebi. Bice ti lakse.

Serem.
živio i uzdravlje.
saja_dj

#225 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by saja_dj »

Hajvan wrote:
Walther wrote:
Zanimljivo je to na Mojmilu- zakrčene ulice i pločnici, a parkinzi više nego poluprazni.
Jap, parkinga ima ja mislim 4 na mojmilu izmedju trga, tamo sa strane brda i tamo sa strane prema AP.

Uglavnom poluprazna. Ne koriste se. Hoce hadzo da iz auta u haustor il ako moze ikako da ga na balkon parkira.

A svakako mozemo onda sve lose u drustvu tako pravdati. Gdje ce kriminalci, nema mjesta u zatvoru. Gdje ce lutalice, nema azila itd...
Post Reply