Svinjetina u hrani - zakonski pristup
- dječak sa šibicama
#201 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Na svakom proizvodu postoji sastav proizvoda, jasno pise od cega je napraljena pasteta, narezak, sirni namaz itd.
Ne kontam sta jos zelite? da svaka pekara na izlog mora izvjesiti natpis "koristimo svinjsku mast" ili sta?
Dobro se zna koji pekar koristi, a koji ne koristi svinjsku mast. Ja bas ne vidim povoda za temu, osim nerazumnog zahtjeva da se na nivou drzave donose nekakvi diskriminatorski zakoni.
Ne kontam sta jos zelite? da svaka pekara na izlog mora izvjesiti natpis "koristimo svinjsku mast" ili sta?
Dobro se zna koji pekar koristi, a koji ne koristi svinjsku mast. Ja bas ne vidim povoda za temu, osim nerazumnog zahtjeva da se na nivou drzave donose nekakvi diskriminatorski zakoni.
- Red Wolf
#202 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
To nije istina,nepise,nego umjesto da se fino i precizno naznaci upotrebljava se vecinom termin zivotinjski zelatin a ne koja je zivotinja u pitanju i naravno da se treba naznaciti sa cim je proizvod i u pekari i sugdje,jebe se mene sto neko jede svinjetinu,njegova stvar al isto tako ima ljudi koji to nejedu i nece sad gatati i bacati grah da znaju koji pekar koristi a koji ne,fino razdvoji proizvode i naznaci i mirna Bosna a i Hercegovinadječak sa šibicama wrote:Na svakom proizvodu postoji sastav proizvoda, jasno pise od cega je napraljena pasteta, narezak, sirni namaz itd.
- dječak sa šibicama
#203 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Ti dobro znas da pekar Osman iz Hadzica sigurno ne koristi svinjsku mast, a pekar Jovo iz Lukavice vjerovatno koristi.
Dakle, u cemu je problem.
A da ce ti proizvodjac Bronhija ili slasticar iz Belgije napisati kakvu zelatinu koristi, sve ga trka stoji. To njemu samo njegova drzava moze narediti.
A da ce ti proizvodjac Bronhija ili slasticar iz Belgije napisati kakvu zelatinu koristi, sve ga trka stoji. To njemu samo njegova drzava moze narediti.
- harač
#204 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
ovdje se sugeriše da bi država trebala koristiti svoj zakonodavni aparat da natjera neke proizvođače ili ponuditelje nekih usluga - uz prijetnju prekršajnih kazni - da pripadnike određene vjere, upravo zbog njihovih vjerskih uvjerenja, upozori na neki sastojak, bez obzira na činjenicu da ta ista država taj sastojak nije prepoznala kao štetan za ljudsko zdravlje, i bez obzira što više po pola stanovništva (katolici, pravoslavci, i nevjernici općenito) u tom sastojku ne vidi nikakav problem?! ne treba naročito obrazlagati zašto država to ne samo ne bi trebala uraditi, već zašto to kao sekularna država koja barem u teoriji baštini ideju pluralizma vjera i uvjerenja to ne bi smjela uraditi.Eborg wrote:Meni opet nije jasno na koji način bi ovi što jedu svinjetinu bili "ugroženi" pa se toliko opiru i ovo smatraju fanatizmom i šovinizmom. Kao eto, oni su moderni i napredni, a svi ostali su zaostali i nemaju pravo da to traže, osim ako nisu svaki dan u džamiji ili imaju medicinski razlog za to.
Uzmimo obratnu situaciju, da BH-zajednica hindusa traži da se označi ima li negdje govedine i/ili da se navede sastav svakog proizvoda, u kojoj mjeri to nas ostale ugrožava ako je mi jedemo?
U cijeloj temi uopće nije poenta da se nešto zabrani, već samo da se naglasi/istakne sastav proizvoda TAMO GDJE GA SADA NEMA a to su restorani i pekare gdje hrana nije industrijski zapakovana. Možda je u nekoj religiji zabranjena mrkva, pa na ovaj način mogu "profitirati".
ono što je država morala uraditi je urađeno: kad se radi o proizvodima svih vrsta, oni moraju imati sadržaj, i potrošač ima pravo da to pročita. kad se radi o ponuditeljima usluga potrošač ima pravo da pita za sadržaj. ako mu se ne sviđa ima pravo da ide drugdje. država ne zabranjuje proizvođačima da, ukoliko to žele ili za to imaju interesa, da istaknu na proizvodu da je on u skladu sa halal ili košer ili vegan ili kakvim drugim standardima. ali tjerati ih na to su ISIS-ovski refleksi
- dječak sa šibicama
#205 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Upravo tako.harač wrote:
ovdje se sugeriše da bi država trebala koristiti svoj zakonodavni aparat da natjera neke proizvođače ili ponuditelje nekih usluga - uz prijetnju prekršajnih kazni - da pripadnike određene vjere, upravo zbog njihovih vjerskih uvjerenja, upozori na neki sastojak, bez obzira na činjenicu da ta ista država taj sastojak nije prepoznala kao štetan za ljudsko zdravlje, i bez obzira što više po pola stanovništva (katolici, pravoslavci, i nevjernici općenito) u tom sastojku ne vidi nikakav problem?! ne treba naročito obrazlagati zašto država to ne samo ne bi trebala uraditi, već zašto to kao sekularna država koja barem u teoriji baštini ideju pluralizma vjera i uvjerenja to ne bi smjela uraditi.
ono što je država morala uraditi je urađeno: kad se radi o proizvodima svih vrsta, oni moraju imati sadržaj, i potrošač ima pravo da to pročita. kad se radi o ponuditeljima usluga potrošač ima pravo da pita za sadržaj. ako mu se ne sviđa ima pravo da ide drugdje. država ne zabranjuje proizvođačima da, ukoliko to žele ili za to imaju interesa, da istaknu na proizvodu da je on u skladu sa halal ili košer ili vegan ili kakvim drugim standardima. ali tjerati ih na to su ISIS-ovski refleksi
Proizvodjac ako zeli, moze naznaciti na svom proizvodu da je 100% bez svinjetine, sto mnogi i rade cisto zbog vece prodaje proizvoda u islamskoj ili zidovskoj populaciji. I to je to.
Kakva drzava i zakoni, pa nije ovo kalifat jbt. Ako ne vjerujes blegijskom slasticaru, ti kupuj turske slatkise, ako si vec ubjedjen da oni ne koriste svinjsku zelatinu.
- Red Wolf
#206 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Al moze drzava u koju izvozi,striktno narediti da naznaci koji je sastav proizvoda,imas valjda toliko znanja da znas da svaka fabrika proizvodi za vlastito ali i za inostrano trziste,nece Belgija poslati ni jrdan proizvod sa krmetinom u Qatar ili UAE taman i da hoce da podvali to bi joj bilo prvi i zadnji put poslije analize al ovdje moze svedječak sa šibicama wrote:Ti dobro znas da pekar Osman iz Hadzica sigurno ne koristi svinjsku mast, a pekar Jovo iz Lukavice vjerovatno koristi.
- Drvosjeca iz Dejcica
#207 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Druže meni ovo isto kao kada je forumaš po nadimku Mario pitao da li se u Sarajevu ima gdje pojesti dobar svinjski roštilj.Eborg wrote:Možda malo nezgrapan naslov teme, no "Svinjetina u hrani - zakon" ili nešto slično bi se pretvorilo u raspravu da li je klempa zaista zakon ili ne.![]()
Poznanik mi je nedavno imao jedno, da tako kažem, negativno iskustvo u našoj divnoj zemlji pa smo malo diskutovali o tome. Naime, čovjek se vraćao sa službenog puta te je išao preko Banja Luke. Negdje prije grada je stao u nekakvoj pekari ili šta već i kada je htio kupiti sendvič pitao je prodavičicu je li isti sa svinjetinom pošto je ne jede. Uglavnom, verbalno ga napade prodavačica, u smislu: "Šta to tebe ima da interesuje, mi jedemo šta hoćemo, a ti kupuj negdje drugo!" Uglavnom, čovjek je produžio za Banja Luku no i tu je, ne želeći "provocirati" pitajući šta ima u bureku, sendviču ili ćevapima na kraju pojeo piletinu i pomfrit.![]()
Inače, čovjek nije nikakav "has-musliman" nego prosječni Bošnjak koji se izjašnjava muslimanom, sa islamom ima kontakta na dženazama i za bajram, pije alkohol, voda koke ali ne jede svinjetinu i zaista je izuzetno dosljedan u tome. Ne ulazim u to je li to dobro i koliko Bošnjaka jede svinjetinu, samo dajem neki generalni presjek čovjekovog profila.
Mene zanima sljedeće. Da li bi bilo preradikalno rješenje da se u BiH (zapravo u entitetima, ali sumnjam da bi to tek tako prošlo u RS-u) donese zakon po kojem bi za svaku hranu koja sadržava svinjetinu (meso, mast) trebalo to i naznačiti? Dakle, nikakvo zabranjivanje (niđe veze), halal-certifikati, dozvole, navođenje svih sastojaka i slično, već samo na meniju/cijeni ako piše npr. "hot-dog" ili "lisnato tijesto", da pored stoji neka ikonica, znak ili natpis da je od svinjetine.
Apsolutno se slažem da je u redu pitati i u velikom broju slučajeva se to i ispoštuje sasvim ljudski. No, ipak, ponekad to dovede do ružnih situacija poput ove gore iznad, odnosno prodavač/ica ili konobar/ica pojma nemaju šta je kuhinja stavila kao sastojak.
Da se razumijemo, svinjska mast se koristi i u nekim jelima koja se na prvu čine benignima, poput lisnatog tijesta sa sirom (potrebne su velike količine masti pa se često koristi svinjska mast tamo gdje se ista konzumira), graha i slično.
Ovo je pomalo osjetljivo područje, miriše na radikalizam na prvu, no eto zanima me da li je potrebno/poželjno imati samo obaveznu naznaku da se radi o svinjetini i svinjskim proizvodima na svakom meniju na teritoriji BiH s obzirom na religijsko-tradicijske sentimente jednog dijela društva. Ako bi nekad teoretski imali veliku hinduističku populaciju, isto bi se odnosilo i na npr. govedinu i teletinu, ukoliko bi oni smatrali da je to potrebno.
- dječak sa šibicama
#208 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Pa, BiH nije UAE niti je islamska drzava.Red Wolf wrote:Al moze drzava u koju izvozi,striktno narediti da naznaci koji je sastav proizvoda,imas valjda toliko znanja da znas da svaka fabrika proizvodi za vlastito ali i za inostrano trziste,nece Belgija poslati ni jrdan proizvod sa krmetinom u Qatarnili UAE taman i da hoce da podvali to bi joj bilo prvi i zadnji put poslije analize al ovdje moze svedječak sa šibicama wrote:Ti dobro znas da pekar Osman iz Hadzica sigurno ne koristi svinjsku mast, a pekar Jovo iz Lukavice vjerovatno koristi.
Tako da, Belgijanac svoje proizvode u BiH ne prodaje samo muslimanima
- JohnnyS
#209 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Nevezano uz svinjetinu, kupac ima apsolutno pravo da zna što kupuje i jede i prodavač mu treba dati pravu informaciju. I majicu kad kupuješ piše 65% pamuk, 35% poliester, tako i na bureku ima da piše 50% mačketina, 30% govedina, 20% bravetina
- Red Wolf
#210 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Ne kontas ti,kakve veze ima sastav proizvoda sa tim dal je neka drzava islamska ili ne,ovdje je rjec o svjesnim lazima i manipulacijama sa etiketama na proizvodima za koje niko ne odgovara jer kome ce odgovarati neko iz pr. Ugljevika koji je zastupnik xy proizvoda i isti uvozi iz Belgije ili nebitno i svjesno presuti sastav ili napise da ima zivotinjski umjesto svinjski i nije slagao al je izmanipulisao(a znao je)a to se analizom utvrdi,kad to nije zakonski rjeseno,e o tom govorim,treba to urediti zakonom i kraj pricedječak sa šibicama wrote:Pa, BiH nije UAE niti je islamska drzava.Red Wolf wrote:Al moze drzava u koju izvozi,striktno narediti da naznaci koji je sastav proizvoda,imas valjda toliko znanja da znas da svaka fabrika proizvodi za vlastito ali i za inostrano trziste,nece Belgija poslati ni jrdan proizvod sa krmetinom u Qatarnili UAE taman i da hoce da podvali to bi joj bilo prvi i zadnji put poslije analize al ovdje moze svedječak sa šibicama wrote:Ti dobro znas da pekar Osman iz Hadzica sigurno ne koristi svinjsku mast, a pekar Jovo iz Lukavice vjerovatno koristi.
Tako da, Belgijanac svoje proizvode u BiH ne prodaje samo muslimanima
-
Eborg
#211 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Ovdje niko nikoga ne tjera da išta učini. Ja sam postavio pitanje, potaknut negativnim iskustvom svog poznanika. A da budem iskren, nije baš u današnjoj BiH svakome jednostavno upitati takve stvari - uzmi srednjoškolsku ekskurziju npr. u istočnoj Bosni i slično. Baš će neka Sidika od 16 godina iz Hadžića da upita 53-godišnjeg Mitra iz Foče od čega je sendvič jer ona ne jede svinjetinu, kada su NAŽALOST čitav život ili barem zadnjih 30 godina i jedno i drugo filovani pričama "da je ono drugo neprijatelj" i "da se ne treba pokazivati na njihovoj teritoriji". Ponavljam, NAŽALOST, i to je istovremeno i odvratno i jadno. Treba raditi da se to promijeni, ali se to neće promijeniti kiflama i burecima.
Ja nemam ništa protiv ljudi koji jedu svinjetinu ali sam i sam imao negativnih iskustava kada bih i ja pitao ovakve stvari. Zašto? E pa to pitaj te ljude koji tako reaguju. Ja nemam problem s tim kada me Beograđanin, Zagrepčanin, Širokobriježanin ili Banjalučanin zaustavi u "mom" gradu i pita gdje može pojesti svinjetinu. Ako znam - uputit ću ga kao da me pitao i za krompirušu.
Ne mora se naznačavati IMA SVINJETINU, ali šta je loše ako u pekari/restoranu piše kifla (brašno tip 200, kvasac, svinjska mast, so) i burek (brašno tip 200, kvasac, luk, biljno ulje, miješano meso svinjetina-govedina)?
Sekularizam NE PODRAZUMIJEVA zatvaranje oči pred religijom, kao da ista ne postoji, već neprimjenjivanje religijskih normi na vladavinu prava. Ali to ne znači da zakon ne može propisati npr. da se mogu propisati državni praznici za vjerske blagdane. Isto kao i za ovaj slučaj, to ne utiče ni na čiju ravnopravnost, već upravo suprotno - omogućava transparentnost u trgovini BEZ OBZIRA DA LI NEKOGA TO INTERESOVALO ZBOG VJERSKIH, MEDICINSKIH ILI GEJMERSKIH NAČELA, ako je već zakonodavac zaključio da stanovništvu određene teritorije to treba.
Ja nemam ništa protiv ljudi koji jedu svinjetinu ali sam i sam imao negativnih iskustava kada bih i ja pitao ovakve stvari. Zašto? E pa to pitaj te ljude koji tako reaguju. Ja nemam problem s tim kada me Beograđanin, Zagrepčanin, Širokobriježanin ili Banjalučanin zaustavi u "mom" gradu i pita gdje može pojesti svinjetinu. Ako znam - uputit ću ga kao da me pitao i za krompirušu.
Ne mora se naznačavati IMA SVINJETINU, ali šta je loše ako u pekari/restoranu piše kifla (brašno tip 200, kvasac, svinjska mast, so) i burek (brašno tip 200, kvasac, luk, biljno ulje, miješano meso svinjetina-govedina)?
Sekularizam NE PODRAZUMIJEVA zatvaranje oči pred religijom, kao da ista ne postoji, već neprimjenjivanje religijskih normi na vladavinu prava. Ali to ne znači da zakon ne može propisati npr. da se mogu propisati državni praznici za vjerske blagdane. Isto kao i za ovaj slučaj, to ne utiče ni na čiju ravnopravnost, već upravo suprotno - omogućava transparentnost u trgovini BEZ OBZIRA DA LI NEKOGA TO INTERESOVALO ZBOG VJERSKIH, MEDICINSKIH ILI GEJMERSKIH NAČELA, ako je već zakonodavac zaključio da stanovništvu određene teritorije to treba.
Last edited by Eborg on 01/02/2015 13:59, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#212 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Eh, kako da ne.JohnnyS wrote:Nevezano uz svinjetinu, kupac ima apsolutno pravo da zna što kupuje i jede i prodavač mu treba dati pravu informaciju. I majicu kad kupuješ piše 65% pamuk, 35% poliester, tako i na bureku ima da piše 50% mačketina, 30% govedina, 20% bravetina
U tom slucaju bi bar 50% sarajevskih ugostiteljskih objekata moglo kljuc u bravu staviti. Sta oni sve stavljaju u pite, cevape, cufte, pod parolom "porodicna tajna", Boga ti pitaj.
- JohnnyS
#213 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Druže meni ovo isto kao kada je forumaš po nadimku Mario pitao da li se u Sarajevu ima gdje pojesti dobar svinjski roštilj.Eborg wrote:Možda malo nezgrapan naslov teme, no "Svinjetina u hrani - zakon" ili nešto slično bi se pretvorilo u raspravu da li je klempa zaista zakon ili ne.![]()
Poznanik mi je nedavno imao jedno, da tako kažem, negativno iskustvo u našoj divnoj zemlji pa smo malo diskutovali o tome. Naime, čovjek se vraćao sa službenog puta te je išao preko Banja Luke. Negdje prije grada je stao u nekakvoj pekari ili šta već i kada je htio kupiti sendvič pitao je prodavičicu je li isti sa svinjetinom pošto je ne jede. Uglavnom, verbalno ga napade prodavačica, u smislu: "Šta to tebe ima da interesuje, mi jedemo šta hoćemo, a ti kupuj negdje drugo!" Uglavnom, čovjek je produžio za Banja Luku no i tu je, ne želeći "provocirati" pitajući šta ima u bureku, sendviču ili ćevapima na kraju pojeo piletinu i pomfrit.![]()
Inače, čovjek nije nikakav "has-musliman" nego prosječni Bošnjak koji se izjašnjava muslimanom, sa islamom ima kontakta na dženazama i za bajram, pije alkohol, voda koke ali ne jede svinjetinu i zaista je izuzetno dosljedan u tome. Ne ulazim u to je li to dobro i koliko Bošnjaka jede svinjetinu, samo dajem neki generalni presjek čovjekovog profila.
Mene zanima sljedeće. Da li bi bilo preradikalno rješenje da se u BiH (zapravo u entitetima, ali sumnjam da bi to tek tako prošlo u RS-u) donese zakon po kojem bi za svaku hranu koja sadržava svinjetinu (meso, mast) trebalo to i naznačiti? Dakle, nikakvo zabranjivanje (niđe veze), halal-certifikati, dozvole, navođenje svih sastojaka i slično, već samo na meniju/cijeni ako piše npr. "hot-dog" ili "lisnato tijesto", da pored stoji neka ikonica, znak ili natpis da je od svinjetine.
Apsolutno se slažem da je u redu pitati i u velikom broju slučajeva se to i ispoštuje sasvim ljudski. No, ipak, ponekad to dovede do ružnih situacija poput ove gore iznad, odnosno prodavač/ica ili konobar/ica pojma nemaju šta je kuhinja stavila kao sastojak.
Da se razumijemo, svinjska mast se koristi i u nekim jelima koja se na prvu čine benignima, poput lisnatog tijesta sa sirom (potrebne su velike količine masti pa se često koristi svinjska mast tamo gdje se ista konzumira), graha i slično.
Ovo je pomalo osjetljivo područje, miriše na radikalizam na prvu, no eto zanima me da li je potrebno/poželjno imati samo obaveznu naznaku da se radi o svinjetini i svinjskim proizvodima na svakom meniju na teritoriji BiH s obzirom na religijsko-tradicijske sentimente jednog dijela društva. Ako bi nekad teoretski imali veliku hinduističku populaciju, isto bi se odnosilo i na npr. govedinu i teletinu, ukoliko bi oni smatrali da je to potrebno.Čista provokacija. Kasnije utvrdim da taj lik živi u Lukavici i da samo iz provakacije i hira postavlja takve teme, mislim da je zatvorena. Totalno je degutantno pitati u pekari bog te pito gdje u RS-u da li u sendviču ima svinejtine, dobio je odgovor kakav je tražio, i neka je. Brate ako već ne jedaš neko jelo ili meso onda budeš dosljedan sebe i svojih principa pa svratiš u restoran pa naručiš ono iz jelovnika što ti je OK i što si siguran da ne može biti svinjetina ili zamotaš od kuće glavicu luka i pola hljeba pa opleti onako kako ti odgovara.
Golemo, pitanje za hranu je provokacija? Ja recimo ne volim pureće šunke, odvratne su mi, da pitam na forumu ima li u Sarajevu igdje pizza sa svinjskom šunkom bi li to bila provokacija. I ovaj iz uvodnog upisa nije ušao i pitao "Ima li išta bez te vaše trofazne klempe?" nego je najnormalnije pitao ima li išta bez svinjetine. U Mostaru ti natakare majoneze na pizzu bez da pitaš, je li provokacija ako netko alergičan na majonezu kaže u Mostaru "Može li pizza bez majoneze"?
- JohnnyS
#214 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
dječak sa šibicama wrote:Eh, kako da ne.JohnnyS wrote:Nevezano uz svinjetinu, kupac ima apsolutno pravo da zna što kupuje i jede i prodavač mu treba dati pravu informaciju. I majicu kad kupuješ piše 65% pamuk, 35% poliester, tako i na bureku ima da piše 50% mačketina, 30% govedina, 20% bravetina
U tom slucaju bi bar 50% sarajevskih ugostiteljskih objekata moglo kljuc u bravu staviti. Sta oni sve stavljaju u pite, cevape, cufte, pod parolom "porodicna tajna", Boga ti pitaj.
Ko ih jebe, nek zatvore, kad Coca cola stavi svoj sastav na etiketu, a njihova tajna vrijedi desetke milijardi, onda može i random čevabdžija...
- Red Wolf
#215 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Meni koji nejedem krmetinu nije i ne moze biti provokacija da me neko dretne i pita znam li za neki ugostiteljski objekat gdje se sluzi svinjsko meso,to mi je isto kao da me pita bilo koju drugu informaciju,ne vidim cemu cudjenje,sve je stvar pristupaJohnnyS wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:Druže meni ovo isto kao kada je forumaš po nadimku Mario pitao da li se u Sarajevu ima gdje pojesti dobar svinjski roštilj.Eborg wrote:Možda malo nezgrapan naslov teme, no "Svinjetina u hrani - zakon" ili nešto slično bi se pretvorilo u raspravu da li je klempa zaista zakon ili ne.![]()
Ovo je pomalo osjetljivo područje, miriše na radikalizam na prvu, no eto zanima me da li je potrebno/poželjno imati samo obaveznu naznaku da se radi o svinjetini i svinjskim proizvodima na svakom meniju na teritoriji BiH s obzirom na religijsko-tradicijske sentimente jednog dijela društva. Ako bi nekad teoretski imali veliku hinduističku populaciju, isto bi se odnosilo i na npr. govedinu i teletinu, ukoliko bi oni smatrali da je to potrebno.Čista provokacija. Kasnije utvrdim da taj lik živi u Lukavici i da samo iz provakacije i hira postavlja takve teme, mislim da je zatvorena. Totalno je degutantno pitati u pekari bog te pito gdje u RS-u da li u sendviču ima svinejtine, dobio je odgovor kakav je tražio, i neka je. Brate ako već ne jedaš neko jelo ili meso onda budeš dosljedan sebe i svojih principa pa svratiš u restoran pa naručiš ono iz jelovnika što ti je OK i što si siguran da ne može biti svinjetina ili zamotaš od kuće glavicu luka i pola hljeba pa opleti onako kako ti odgovara.
Golemo, pitanje za hranu je provokacija? Ja recimo ne volim pureće šunke, odvratne su mi, da pitam na forumu ima li u Sarajevu igdje pizza sa svinjskom šunkom bi li to bila provokacija. I ovaj iz uvodnog upisa nije ušao i pitao "Ima li išta bez te vaše trofazne klempe?" nego je najnormalnije pitao ima li išta bez svinjetine. U Mostaru ti natakare majoneze na pizzu bez da pitaš, je li provokacija ako netko alergičan na majonezu kaže u Mostaru "Može li pizza bez majoneze"?
Last edited by Red Wolf on 01/02/2015 14:05, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#216 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Kupac je uvijek u pravu, kazu, tako da lijepo pitas i dobijes odgovor.
I "ajd odjebi" je nekakav odgovor, zar ne, nekulturan ali pokupis se i produzis dalje.
Na temu, jednostavno, zato postoji halal certifikat, postoji hrana koja je certificirana u tu svrhu, i to je to.
Fakat ne vidim o cemu se tu ima raspravljati, udjes u restoran i pitas je li to i to bez svinjetine. Ako su normalni, odgovorice ti, ako nisu, izadjes iz restorana. Prosto ko pasulj.
BiH je jos uvijek sekularna drzava, i nikakvi regiliozni zakoni joj ne trebaju. Dovoljno je i ovako religija upletena u sve pore drustva.
I "ajd odjebi" je nekakav odgovor, zar ne, nekulturan ali pokupis se i produzis dalje.
Na temu, jednostavno, zato postoji halal certifikat, postoji hrana koja je certificirana u tu svrhu, i to je to.
Fakat ne vidim o cemu se tu ima raspravljati, udjes u restoran i pitas je li to i to bez svinjetine. Ako su normalni, odgovorice ti, ako nisu, izadjes iz restorana. Prosto ko pasulj.
BiH je jos uvijek sekularna drzava, i nikakvi regiliozni zakoni joj ne trebaju. Dovoljno je i ovako religija upletena u sve pore drustva.
- JohnnyS
#217 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Red Wolf wrote: Meni koji nejedem krmetinu nije i nemoze biti provokacija da me neko dretne i pita znam li za neki ugostiteljski objrkat gdje se sluzi svinjsko meso,to mi je isto kao da me pita bilo koju drugu informaciju,nevidim cemu cudjenje,sve je stvar pristupa
Normalna stvar. Ako nema čovjek pravo znati što jede i birati hranu po bilo kojem svom kriteriju bilo vjerskom, bilo po ukusu, bilo jer mu se digo pa prvog u mjesecu ne želi jesti nojetinu, onda nek sve ide u neku stvar. Šta imamo nekome zagledati u tanjur, to je svačija privatna stvar, a dužnost onoga koji prodaje je da dadne ispravnu i točnu informaciju.
- spreca
#218 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Oni koji ne jedu svinjetinu....jednostavno izbjegavati artikle na kojima nije ukazano da su bez svinjskog mesa ili masti......proizvodjaci bi i sami dosli do zakljucka da to treba pisati.....jer nije malo izgubiti polovinu BiH potrosaca......u stvari po zakonu bi svako trebao znati sta kupuje i iz cega je odredjeni proizvod sklanfan...........sjecam se jos iz juge bilo je ono biljno maslo a proizvodiogo Vrbas.....na njemu je pisalo da je garantovano bez primjesa svinjske masti.....ako je moglo tada u komunjarskoj jugi nevidim zasto nebi moglo sada a danas je to sve inat........svako ima pravo da jede ono sta hoce
- Red Wolf
#219 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
KrajJohnnyS wrote:Red Wolf wrote: Meni koji nejedem krmetinu nije i nemoze biti provokacija da me neko dretne i pita znam li za neki ugostiteljski objrkat gdje se sluzi svinjsko meso,to mi je isto kao da me pita bilo koju drugu informaciju,nevidim cemu cudjenje,sve je stvar pristupa
Normalna stvar. Ako nema čovjek pravo znati što jede i birati hranu po bilo kojem svom kriteriju bilo vjerskom, bilo po ukusu, bilo jer mu se digo pa prvog u mjesecu ne želi jesti nojetinu, onda nek sve ide u neku stvar. Šta imamo nekome zagledati u tanjur, to je svačija privatna stvar, a dužnost onoga koji prodaje je da dadne ispravnu i točnu informaciju.
-
Eborg
#220 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Po tvojoj logici smo religijska država jer javne institucije ne rade za katoličke/islamske/pravoslavne praznike, ovisno o kantonu/entitetu, jel'.dječak sa šibicama wrote:Kupac je uvijek u pravu, kazu, tako da lijepo pitas i dobijes odgovor.
Sekularizam se ne svodi na jednu rečenicu iz IV razreda gimnazije: "Sekularizam je odvojenost države i crkve." Treba čitati malo dalje, izučavati, prokontati malo o laicizmu i tako dalje i šta to zapravo sve znači.
- Matzan
#221 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Ma kakvi pitati ima li svinjetine u nečemu!?
Odmah bi se nedajBože neko mogao naći uvrijeđenim, poniženim i ugroženim!
Nego, trebalo bi sugerisati da svako ko ima kakove baštice barem 1-2 ubaci i uzgaja.
Ono čisto da nam ovim što ga jedu bude ugodniji boavak u multikulturnoj i sekularnoj BiH.
Tja, nisu Bošnjaci Jevreji pa da im se titra.

Odmah bi se nedajBože neko mogao naći uvrijeđenim, poniženim i ugroženim!
Nego, trebalo bi sugerisati da svako ko ima kakove baštice barem 1-2 ubaci i uzgaja.
Ono čisto da nam ovim što ga jedu bude ugodniji boavak u multikulturnoj i sekularnoj BiH.
Tja, nisu Bošnjaci Jevreji pa da im se titra.
-
mehoxy
#222 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Naravno da treba,i to ne samo svinjetinu nego i sve ostalo izlistirati u sastojcima.Ali posto se to (u BIH) nikada nece dogoditi,svaka rasprava je suvisna.
Mada nije mi jasno sto bi neko ko izbjegava svinjetinu kupovao ista u RS-u.
Cuj "mirise na radikalizam"

Mada nije mi jasno sto bi neko ko izbjegava svinjetinu kupovao ista u RS-u.
Cuj "mirise na radikalizam"
- Halcyon
#223 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Bošnjak sam, moRe bit da mi se zbog tog povraća na verbalne dijareje ovih modernih, a neopterećenih čiji vrhunac civilizacijskih vrijednosti predstavlja histerija na svaki zahtjev zajednice bh. muslimana iako u državi većinu čini upravo muslimansko stanovništvo (zbog ovog fakta me, između ostalog, onaj nazva šovinistom).Stjui wrote:dobro,ovo što je reis rekao se više odnosi na bošnjački narod,nego na vjernike.e sad,ako nisi ni bošnjak,komentari su ti na mjestu,licemjere si odlično "pročitao" i ja i gospodin mustafa se slažemo s tobom.Halcyon wrote: Mišljenje reisa meni kao agnostiku stvarno nije relevantno. Ipak, ono šta prezirem jesu ovi k'o fol moderni i neopterećeni koji se zaklinju u civilizacijske vrijednosti 21. vijeka, poštovanje drugog i drugačijeg, a sve ono šta bh. muslimanima padne na pamet da traže proglašavaju šovinizmom, vjerskim fanatizmom dok neki preporučuju i selidbu u Iran i Saudijsku Arabiju jer Bože sačuvaj da se i muslimanima ovdje dadnu bilo kakva prava. Pa pogledaj samo temu o Arapima koji kupuju zemlju u Kiseljaku, yebo te k'o da se radi o gorilama, a ne o ljudima.
Ako išta na svijetu mrzim, to je licemjerje i glumatanje da si nešto od čega si vrlo, vrlo daleko. Fuj!![]()
- Boateng
#224 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
.
Last edited by Boateng on 14/07/2015 06:38, edited 1 time in total.
-
Hadzi Lojo
#225 Re: Svinjetina u hrani - zakonski pristup
Bio u mnogim zemljama zapadne Evrope i na svakom proizvodu jasno pise sastav, a najinteresantnije mi je da nasirovim kobasicama za promzenje od govedjeg mesa pise da su upakovane u svinjsko crijevo, pa ko voli nek izvoli. Sta sam primjetio da su Jevreji mnogo rigorozniji po tom pitanju, pa zbog toga imaju svoje mesare Koser, kao Halal.
Ne znam sta se tu treba cuditi i imbretiti, ja ako imam Halalili Koser prodavnicu sigurno cu tamo kupiti i meso i ostale prodavnice, ako nema onda cu procitati sastav isl.
Ne znam sta se tu treba cuditi i imbretiti, ja ako imam Halalili Koser prodavnicu sigurno cu tamo kupiti i meso i ostale prodavnice, ako nema onda cu procitati sastav isl.
Last edited by Hadzi Lojo on 01/02/2015 16:26, edited 1 time in total.