Windows 10

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Quaresma

#201 Re: Windows 10

Post by Quaresma »

to da je zadnji windows je šuplja, izbaciće oni opet nekad kasnije novu verziju, ne mogu vječno nadograđivati ovaj windows

umjesto do sadasnjeg ciklusa svake 3-4. godine, vjerovatno ce biti sada 5-6. godina, ali to da je zadnji windows je samo patka
krakatoa

#202 Re: Windows 10

Post by krakatoa »

Quaresma wrote:to da je zadnji windows je šuplja, izbaciće oni opet nekad kasnije novu verziju, ne mogu vječno nadograđivati ovaj windows

umjesto do sadasnjeg ciklusa svake 3-4. godine, vjerovatno ce biti sada 5-6. godina, ali to da je zadnji windows je samo patka
Možda će i biti zadnji windows koji će imati neograničenu podršku. Naredne verzije možda budu windows 10.01, 10.02,..10.1,... i tako dobijate zadnji windows. Inaće što se dizajna tiće, windows i PC općenito su sa win 10 došli do kraja i dalje se ne može ništa više naročito usavršavati. Sve dok se ne desi neka revolucija kao što je bio Iphone u mobilnoj industriji davne 2007. godine.
Quaresma

#203 Re: Windows 10

Post by Quaresma »

pa opet, to je novi windows

kad pogledas windows vista izasla 2007, windows 7 2009. windows 8 2011, windows 8.1 2013te, pa ce tako i za dvije godine windows 10.1 ili kako ce ga vec nazivati
NoriDeNoir

#204 Re: Windows 10

Post by NoriDeNoir »

Ne mogu da upratim nikako konkretan odgovor na ovo pitanje:

Ako imam windows 7 koji je aktiviran sa nekim aktivatorom i uradim rezervaciju a onda i instalaciju windows 10. Sta ce se desiti? Hoce li me za 30 dana pitati da aktiviram opet windows 10 ili ce sve raditi bez problema?

Gdje god procitam pise da pirati nece dobiti besplatni windows 10, pa se bojim da se ne zeznem bez veze jer nemam veremena to sve formatirati pa haj opet ponovo sa windows 7.
shiljak

#205 Re: Windows 10

Post by shiljak »

Ne mogu pirati, ne znam šta tu nije logično. Dobio bi org windows 10 bez da imaš legalnu sedmicu, nije pošteno nikako :-D A moguće je sve, da bude propust kao što je bilo za windows 8 ali teško.
NoriDeNoir

#206 Re: Windows 10

Post by NoriDeNoir »

Pa znam da bi ispalo da legalizujem piratski windows za 0KM, ali mi opet glupo sto mi nudi da ga rezervisem i govori da cu imati besplatno ga zauvijek.
A sta ce se desiti ako ga instaliram? Hoce li za mjesec ili vec koliko traje probnni period traziti da ga i kupim tj. ono gasiti racunar svakih nekoliko minuta, promijeniti desktop itd...?

Ili da skratim, da li da rezervisem ili ne, odnosno da li da instaliram desetku ili ne?
Maharadza

#207 Re: Windows 10

Post by Maharadza »

NoriDeNoir wrote:Pa znam da bi ispalo da legalizujem piratski windows za 0KM, ali mi opet glupo sto mi nudi da ga rezervisem i govori da cu imati besplatno ga zauvijek.
A sta ce se desiti ako ga instaliram? Hoce li za mjesec ili vec koliko traje probnni period traziti da ga i kupim tj. ono gasiti racunar svakih nekoliko minuta, promijeniti desktop itd...?

Ili da skratim, da li da rezervisem ili ne, odnosno da li da instaliram desetku ili ne?
Kao i uvijek; pitanje je vremena kada će se pojaviti aktivator pomoću kojeg' možeš to sve ukloniti, gdje čak možeš skidati update kao da imaš origigi win, barem je tako bilo za sve verzije do sada a mogu reći da za ovaj posljednji win8.1 odlično radi, pogotovu preActivated verzija, znači kao i uvijek SAMO SABURA - STRPLJEN SPAŠEN! :mrgreen: Živili pirati i torrenti! 8)
prelivoda

#208 Re: Windows 10

Post by prelivoda »

Sinoćupdate bio na verziju 10130. Kod mene prošlo OK, čujem da neki korisnici imaju problema.
febo_acm

#209 Re: Windows 10

Post by febo_acm »

NoriDeNoir wrote:Ne mogu da upratim nikako konkretan odgovor na ovo pitanje:

Ako imam windows 7 koji je aktiviran sa nekim aktivatorom i uradim rezervaciju a onda i instalaciju windows 10. Sta ce se desiti? Hoce li me za 30 dana pitati da aktiviram opet windows 10 ili ce sve raditi bez problema?

Gdje god procitam pise da pirati nece dobiti besplatni windows 10, pa se bojim da se ne zeznem bez veze jer nemam veremena to sve formatirati pa haj opet ponovo sa windows 7.

Mislim da nećeš ni moći odraditi instalaciju... On to sada pokazuje da imaš upgrade, ali kada to stvarno krene biće tu višestrukih provjera...
shiljak

#210 Re: Windows 10

Post by shiljak »

NoriDeNoir wrote:Pa znam da bi ispalo da legalizujem piratski windows za 0KM, ali mi opet glupo sto mi nudi da ga rezervisem i govori da cu imati besplatno ga zauvijek.

Zato što misli da ti je legalan, a do tebe je što nije. Kad bude upgrade sigurno će provjeravati ključ koji uneseš ili detektovat sam na windowsu, i ako ti je pirat izbaciti neku poruku da ti ne može upgrade. A ako ti je dobar onda ti da novi ključ za windows 10 i izvrši upgrade.
escobar__

#211 Re: Windows 10

Post by escobar__ »

Šta kažete na ovo?
Upcoming changes to Windows 10 Insider Preview builds

Hi everyone, we’re hard at work on the next builds that we’ll send out to you for PC and Mobile. I don’t have an update on timing for that quite yet, but I do have some important changes to tell you about that are coming with the next PC build as we get ready for July 29th.
Microsoft Account notifications

If you don’t have your Microsoft Account (MSA) connected to your PC, starting in the next build you’ll start seeing notifications asking you to do so. You’ll need to connect the MSA that you registered for the Windows Insider Program with (and accepted the “Microsoft Windows Insider Program Agreement”) in order to continue receiving new Windows 10 Insider Preview builds (both Fast and Slow rings) from Windows Update. If you already have your MSA connected to your account on your PC, then you’re all set. We’re introducing new infrastructure in Windows Update to help us deliver new builds more effectively to Windows Insiders, and ensure that we’re flighting builds to people who have registered and opted in to the program. Connecting your MSA also allows seamless access to Windows Insider-only functionality in the Windows Feedback app and Insider Hub too.

This change is for the Windows Insider Program ONLY, and is specific to how we’re delivering the Insider Preview builds. Once available on July 29th, you do not need an MSA to upgrade Windows 10 on your Windows 7 or Windows 8.1 PCs if they are not receiving Insider Preview builds. You will not be required to use an MSA on new PCs that come with Windows 10 preinstalled or clean installed from media. Some features in Windows 10 do require an MSA to use, such as downloading apps in the Windows Store.
Getting the final release on July 29th

Windows Insiders running the Windows 10 Insider Preview (Home and Pro editions) with their registered MSA connected to their PC will receive the final release build of Windows 10 starting on July 29th. This will come as just another flight. I’ve gotten a lot of questions from Windows Insiders about how this will work if they clean installed from ISO. As long as you are running an Insider Preview build and connected with the MSA you used to register, you will receive the Windows 10 final release build and remain activated. Once you have successfully installed this build and activated, you will also be able to clean install on that PC from final media if you want to start over fresh.

If you are running the Enterprise edition of the Windows 10 Insider Preview, to upgrade to the final release of Windows 10 Enterprise you will need to download and activate it from Volume Licensing Service Center. As a reminder, the Enterprise edition of the Windows 10 Insider Preview is not eligible for the free upgrade offer and can be upgraded to the final release of Windows 10 through an active Software Assurance agreement.
Stay with us as a Windows Insider

As we’ve announced before, the Windows Insider Program will continue even after we release Windows 10 on July 29th. Windows Insiders will continue to receive future flights as we begin to work on the next release immediately after Windows 10 ships. You’ll get to see the latest Windows fixes, features, and updates and give us feedback. So stay with us! Of course, we’ll provide you an option to leave the program and stay on the final build if you choose: but we hope that we’ll continue to provide you great reasons to remain a Windows Insider.
Insider Hub & Windows Feedback app

Because we’re getting ready for the final release, we’re removing a few things we don’t expect to ship to everyone. So starting with the next build, the Insider Hub will no longer be pre-installed. Windows Insiders can reinstall the Insider Hub app through the following steps:

Go to Settings, System, Apps & features
Click Manage optional features then Add a feature
Select the Insider Hub entry (the list is in alphabetical order) and click Install.

You will have to go through this process with each build we flight prior to the final release on July 29th, but once we start flighting new builds after July 29th it will be preinstalled again.
The Windows Feedback app will continue to be included in builds and in the final release. But as I noted above, the Windows Feedback app will have functionality specific to Windows Insiders who are registered for the program with their MSA connected to their PC.
One more thing – Here comes Microsoft Edge!

In the next build we release to Windows Insiders in the Fast ring, the “Project Spartan” name will officially change to Microsoft Edge. One result of this naming means that the Microsoft Edge app has a new app ID. This will cause any favorites, cookies, history and Reading list items that you had saved in the Project Spartan app to be lost after upgrading from a previous Windows 10 Insider Preview build. If you want to keep these, you will need to back up your favorites before the next flight! To save your favorites, follow these steps before upgrading to the next build we release (do it now):

Copy your favorites from %localappdata%/Packages/Microsoft.Windows.Spartan_cw5n1h2txyewy/AC/Spartan/User/Default/Favorites.
Save them to %userprofile%/Favorites.
After upgrading to the next build open Microsoft Edge, choose Settings, and you’ll see an option to import favorites from another browser. Choose Internet Explorer to import the favorites you saved in your %userprofile% directory into Microsoft Edge.

We expect to have new Insider Preview builds for you soon and think you’ll be excited about the continuing progress we’re making on Windows 10. We couldn’t have done it without you.
Thanks,
g
c/p: Windows blog
belami1111

#212 Re: Windows 10

Post by belami1111 »

escobar__ wrote:Šta kažete na ovo?
Ništa !!!
valjuga

#213 Re: Windows 10

Post by valjuga »

belami1111 wrote:
Ništa !!!
:lol: :lol:
Joj imao sam težak dan al me je ovo nasmijalo.
belami1111

#214 Re: Windows 10

Post by belami1111 »

valjuga wrote:
belami1111 wrote:
Ništa !!!
:lol: :lol:
Joj imao sam težak dan al me je ovo nasmijalo.
Balkanski Špijun...
shiljak

#215 Re: Windows 10

Post by shiljak »

Možda će moć refresh, ali će ti onda tražiti key :D
artime

#216 Re: Windows 10

Post by artime »

Ovo isto kada cekas premijeru filma :D Cujes svasta i ne znas jesu li glasine ili ne.
Maharadza

#217 Re: Windows 10

Post by Maharadza »

artime wrote:Ovo isto kada cekas premijeru filma :D Cujes svasta i ne znas jesu li glasine ili ne.
Ja vala samo čekam da vidim tu podršku za android aplikacije i kako će win10 iste vrtiti i da li će biti moguć' kakav sync...za ostalo me iskreno zalibo! :mrgreen:
escobar__

#218 Re: Windows 10

Post by escobar__ »

Ne mora značit da će tražit key ali će tražit MS račun sa kojeg si prijavljen u Insider (to je vjerovatno i jedan od razloga zašto će od narednog builda bit obaveza koristit MSA). MSA = key i nisu glasine, ako nije vjerovat Windows blogu onda nije nikom. :D
krakatoa

#219 Re: Windows 10

Post by krakatoa »

Nakon objave da Windows 10 oficijelno izlazi 29.07.2015. godine mnogi su se pitali šta i kako nadograditi. Ta pitanja kako nadograditi smo riješili u par prošlih članaka o Windows 10 ali se postavlja mnogo puta pitanje šta će biti sa licencom i šta će biti sa Windows Insider verzijama i korisnicima iste verzije. Danas imamo informaciju da će svi korisnici Windows 10 Insider Preview dobiti aktiviran (licenciran) Windows 10.

Ako imate instaliran trenutno zadnji build 10130 na svom računaru i prijavljeni ste na Windows Insider program, i na tom Windows 10 ste prijavljeni sa istim Microsoft računom onda će te dobiti Windows 10 besplatno pa čak i kada je u pitanju reinstalacija. Jednostavno preuzmete Windows 10 ISO, a aktiviranje će se vršiti pomoću prijave sa vašim Microsoft računom.

Cijelo vrijeme smo mi spominjali da će ovako slično biti jer postoji jasna činjenica da je Windows 10 Insider Preview besplatan te dalje da će se nastavljati i nakon RTM fazi Windows 10 tako da svaki korisnik može legalno i besplatno postati Windows 10 korisnik i ostati na Insider Preview koliko god želi, samim tim je i ovaj potez da će dobiti licenciranu verziju logičan.

Ovu, a i druge informacije vezane za Windows Insider Microsoft je objavio na svom Windows blogu, gdje dalje pišu kako će za naredne buildove biti potrebno prijaviti se na računaru sa vlastitim email računom, a ne lokalnim računom. Tako će se izvršiti registracija korisnika za eventualnu reinstalaciju operativnog sistema kasnije.

Pored ove informacije piše i da će Insider Hub i Windows feedback aplikacije biti uklonjene radi RTM finaliziranja operativnog sistema ali da će korisnici ih moći opet dodati u postavkama sistema > aplikacije i dodaci > dodavanje novih funkcija > selektirate Insider Hub i kliknete da se instalira kao i svaki drugi dodatak na sistem.

Korisnici koji koriste Insider Hub morat će ovo raditi u svakom narednom buildu do 29.07. Nakon toga će opet dolaziti preinstalirani sa sistemom.

\Vindows Novosti
belami1111

#220 Re: Windows 10

Post by belami1111 »

Piše windows insajder ističe 1. listopada 2015 -znači neće beskonačno biti insajder...
http://windows.microsoft.com/hr-hr/wind ... rements-pc
Znači insajder dobiva licencu preko mikrosoftvog računa...zato meni na PC nije tražio da se logujem kad sam već bio logovan na insjder za WP.
Znači jedna adresa i svi uređaji i to je to...
Quaresma

#221 Re: Windows 10

Post by Quaresma »

koji je to listopad?

a steta baš, ovako mogli se ljudi rijesiti pirata i problema :-D
ExNihilo

#222 Re: Windows 10

Post by ExNihilo »

Može li se još uvijek enrollat u Insider program?
belami1111

#223 Re: Windows 10

Post by belami1111 »

ExNihilo wrote:Može li se još uvijek enrollat u Insider program?
Izgleda lakše pitati nego probati !!!
ExNihilo

#224 Re: Windows 10

Post by ExNihilo »

belami1111 wrote:
ExNihilo wrote:Može li se još uvijek enrollat u Insider program?
Izgleda lakše pitati nego probati !!!
Ne seri.
belami1111

#225 Re: Windows 10

Post by belami1111 »

Quaresma wrote:koji je to listopad?
:-D
I ja sam konto koji je listopad pa nisam znao i direktno prekopiro šta piše na stranici..
Listopad vodopad znam da nešto pada :D
Post Reply