Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Da vam ispričam jednu priču. Ako su mene slagali, i ja lažem. Upoznao sam na nekom sijelu frajera koji radi u Elektroprenosu. Ja sam radio kod privatnika za crkavicu i sad mi tako o poslu i on priča da je dobar s Grabovicom i pitao ga da mu zaposli buraza u Elektroprivredu. I sad frajer je davao 20 k, ali to ne ide direktno Grabovici, već su dobili adresu nekog skladišta PVC prozora u Ljubuškom. Otišli tamo (on i buraz), dali frajeru 20 k, on im dao priznanicu/račun, da je isporučeno PVC zajebancija za 20 k, i lik je dobio nakon toga posao. Eh sad, sve je moguće, ne može normalan insan skontati kakvi su tu talovi. Kad pogledaš, sve regularno, a ovamo pare oprane drama.
Buckethead wrote:Da vam ispričam jednu priču. Ako su mene slagali, i ja lažem. Upoznao sam na nekom sijelu frajera koji radi u Elektroprenosu. Ja sam radio kod privatnika za crkavicu i sad mi tako o poslu i on priča da je dobar s Grabovicom i pitao ga da mu zaposli buraza u Elektroprivredu. I sad frajer je davao 20 k, ali to ne ide direktno Grabovici, već su dobili adresu nekog skladišta PVC prozora u Ljubuškom. Otišli tamo (on i buraz), dali frajeru 20 k, on im dao priznanicu/račun, da je isporučeno PVC zajebancija za 20 k, i lik je dobio nakon toga posao. Eh sad, sve je moguće, ne može normalan insan skontati kakvi su tu talovi. Kad pogledaš, sve regularno, a ovamo pare oprane drama.
pa normalno da nece niko na ruke uzeti, koja bi budala covjek morao da bude da uradi tako nesto
S4mpion wrote:Niko nije lud da uzima pare iz ruke u ruku i da rizikuje svoj posao, sve to ide preko sigurnog posrednika.
Moja dobra prijateljica je tako imala "pouzdanu" štelu, a onda... Čovjeku nikada dosta. Dala, prvo 5000km, po dogovoru, a onda "pouzdani" svako malo- daj 500km, daj 1000km, daj 300km..
Sreća da je dobila posao, ali se i "nadavalo" para i para.
Normalno.
Tako rade oni koji imaju soli u glavi.
Preko vozača, sekretarice, ljudi od povjerenja.
Direktora ni ne vidiš.
Ma mislim ima korupcije svuda, nije to baš samo kod nas, mada smo mi za Ginisa.
Sjećate se one afere sa Bajdenovim sinom.
Ima toga i u Njemačkoj, Austriji.
Zviz wrote:Znaci suma sumare... Koliko para toliko muzike u BIH. Pa noje ni cudo da agencije naplacuju 200km da te posalju u Dojclandiju kao njegovateljicu.
Nije to samo u BiH, na tom principu se svijet vrti, samo sto kod nas to imas i u bukvalnom smislu
Zeljo_do_groba wrote:80% poslova je nastimano poznanstvima, ja tebi, ti meni, rodjaci, stranacki drugovi, preporuke, itd. 10% je kupljenih poslova, i 10% je onih koji su imali lude srece pa tu uletili svojom zaslugom, znanjem, jer je bilo potrebe za njima, itd. Bitno je znati ljude a ne imati pare.
Onaj sto pita ko bi to jos dao 30.000 za EPBiH, pa care moj kad ti legne oko 2000 u prosjeku svaki mjesec (VSS) ili 1500 (SSS) izracunaj koliko je potrebno da vratis svoje pare a tu si mnogo mnogo duze, haman pa do peMzije...
Ovo nije uopce samo slucaj u BiH
U vecini EU drzava mozes naci posla recimo u vladi samo i iskljucivo samo ako znas nekoga ili ako te neko spomene ili progura na neki nacin. Sto se privatnog sektora tice nije toliko znacajno ali koga znas tj veze, stela i dalje igraju veliku ulogu
Zviz wrote:Znaci suma sumare... Koliko para toliko muzike u BIH. Pa noje ni cudo da agencije naplacuju 200km da te posalju u Dojclandiju kao njegovateljicu.
Nije to samo u BiH, na tom principu se svijet vrti, samo sto kod nas to imas i u bukvalnom smislu
Ima napotizma i po zapadu, mozda od svih nordiskih zemalja u Danskoj najvise. Poslovi se dobivaju preko rodbine i prijatelja... nema jos kupovine poslova, mada i to ce ubrzo, bar onda nisi duzan jaranu vratiti dvostruko vecu uslugu jer je u tvoje ime lobiro pred sefom
Zanima me, da li bi mogli da sklopimo neki cjenovnik za radna mjesta u BiH, sa obzirom da se svakodnevno kupuju/prodaju radna mjesta u drzavi.
Iz mog drustva znam da je jedna osoba isla na konkurs tj radila je ta osoba i testove, isli na razgovor i sve ostalo, za poziciju u Drzavnom Tuzilastvu i uglavnom receno im je da je pozicija njihova bez ikakve dileme za 30,000 KM. Pozicija je vodila direktno na poziciju sudije za 3-4 godine.
Po BH Telecomu takodjer, zadnja je bila 15,000KM koju sam cuo.
Naravno, ovo nije rekla kazala, nego me konkretno zanima da sklopimo neki cjenovnik.
Vasa iskustva?
CJENOVNIK:
Drzavno Tuzilastvo
30.000KM
Porezna uprava FBiH
10.000 KM
CBiH
10.000
Sud
10.000
Kantonalna inspekcija
Sluzbenik = 15.000