Sa_u_srcu wrote:Ja bih volio da se trojica profesora registruju na ovaj forum i da nam pokusaju objasniti sta pokusavaju promijeniti.
Ovdje ima ljudi koji su zavrsili ekonomiju a Boga mi i onih koji su magistrirali ekonomiju, pa da nam objasne konkretno po kojem osnovu pokusavaju dobiti veci koeficijent.
Ovdje se trojica profesora pozivaju na zakon kao cinjenicu a u isto vrijeme pokusavaju taj zakon promijeniti...dakle ne mozes uzeti ono sto ti se dopada a ono drugo odbaciti...jer ti tako "odgovara"
Zakon kaze, da se raspodjela vrsi po broju stanovnika, srednjoskolaca i osnovaca i na tom osnovu, ova trojica grade svoju tezu...ok posteno, ljudi procitali zakon, vidjeli da kako se raspodjela vrsi i pokusavaju izvrsiti pritisak, mogu to da razumijem. Ali s druge strane stoji, da ks ima koeficijent 2, ostali 1.8...1.0 itd...dakle i to je zakon...i ovdje se dakle pokusava promijeniti samo dio zakona, a ne cijeli zakon...koji je mozda i nakaradan za sve.
Pa dragi moji "tuzlaci" odnosno profesori, ako ste usli u inicijativu mijenjanja zakona, valjda bi to trebalo da se uradi na pravi nacin i da se zaustavi, bilo kakvo buduce zloupotrebljavanje finansijskih tokova federacije...ali naravno da to nasim "naucnicima" nije u interesu, jer osim broja stanovnika tz nema niti jedan argument u svoju korist. Zato "dusebriznici" drzave, tuzlaci, objasnite nam jeste li za detaljnju reformu, tj. da prihod od poreza od sada bude pravedno rasporedjivan prema mjestu uplate istog ili se vasa teza jedino zasniva na broju stanovnika...a bojim se da drugog argumenta ne mozete naci ni pomocu trikova al eto...
Jer samo prema mjestu uplate i takvoj vrsti zakona ce svi imati uvid u svoje prilive i samim tim moci donositi mjere koje ce porezne obveznike natjerati da izvrsavaju svoje obaveze, i bice bolje svima...ali ako hoces da uzmes dio od mene, dio koji apsolutno ne zasluzujes, ppzivajuci se na zakon, koji ti ne odgovara, izvini moj profesore ali dobit ces jedno veliko nista.
Registrujte se i objasnite nam sta pokusavate, pa cemo nastaviti !!!
Prijatelju sa magistarskom disertacijom, ovi su podnosioci ipak puno više iznad magistarskog rada, ljudi su doktori nauka u svojim oblastima.
To što je zakon na snazi, ne znači da se on ne može ukinuti/promijeniti/dopuniti. Prema predstavljenom ova odredba zakona je neustavna i kao takva ne smije postojati. Da banaliziram, zamisli da je za Hrvate u Sarajevu kazna nevezivanja pojasa 40 KM a za Bošnjake 80 KM, sigurno bi Bošnjacima Sarajeva bilo svejedno.. Takvo nešto je neustavno, protivno konvencijama o ljudskim pravima koje su sadržane u Ustavu BiH.
Inicijativa za izmjenu zakona ne može ići iz vedra neba pa u Parlament, stoga je proslijeđena i biće dorađena u kantonalnoj vladi, odnosno vladama pošto će očigledno i još neki kantoni uputiti sličnu inicijativu.
Raspodjela se računa prema 4 kriterija: stanovništvo, kvadratura, broj djece u OŠ i broj djece u SŠ, plus posebni koeficijenti. Tako da prijatelju batali to da TK nema ni jednog argumenta u svoju korist, osim velikog broja stanovnika.
Evo ovo što si ti napisao: ako hoćeš da uzmeš dio od mene koji ne zaslužuješ, dobićeš veliko ništa, na osnovu čega Sar. kanton ima duplo veći prihod, BPK 1.8 više prihoda, Posavski 1.1, Livno 1.4 ? Uredu je pomagati kantone sa manjim brojem stan. ili nerazvijene sredine, ali nije ni pošteno da takvi imaju više od pomagača, uredu bi bilo i pošteno imati isto.