Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
korisnik.1

#201 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by korisnik.1 »

Alkos wrote:
korisnik.1 wrote: Pojedinci kao Alkos, loše shvataju inicijativu, da je to nešto Tuzla vs Sarajevo, Zenica radi Sar se gradi itd. Inicijativa jeste pokrenuta od tuzlanskih profesora, ali statistički gledano Srednjobosanski i HNK bi se više trebali pobuniti, jer bi upravo oni najviše dobili ukidanjem ili eventualnim smanjenjem pondera, a šute.
Kolega, ne shvatam ja lose inicijativu, vec lose shvatam tvoje sugradjane koji tako pisu... Prelistaj mslo temu pa pogledaj izjava.
Izvini jbg ti si bio zadnji pa tebe potpisa :-D ma loše je ova inicijativa predstavljena, i nije ni čudo što dođe do prepiranja evo ovako forumski nevezano za stvarnu raspravu. Tačno kad pročitaš natpise u prvi red se stavlja samo Sarajevo a ne i ostali kantoni. :thumbup:

Da sam ja pokretač inicijative, u naslovu bi morali stajati i nazivi ostalih kantona.
Alkos

#202 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Alkos »

Freamon Lester wrote:
@Alkos velis dovukli se iz drugih gradova? Jel ih ti finansiras? Ili naravno podrazumjevas da u institucijama koje su u Sarajevu trebaju raditi samo ljudi iz Sarajeva? Losa ti demagogija kojom pokusavas stigmatizirati sve ostale? Ko kaze da te odbranio u ratu? Uhvatis komentar neke budale i onda je razmjerno raspodjelis na sve stanovnike tih gradova. Jednako kao sto bi i ja trebao na osnovu tvog posta stigmatizirati sve ljude u Sarajevu?
Ne finansiram ih ja, Bogu hvala... ovdje su nasli posao, skrasili se, snasli, bilo bi lijepo da manje pljuju po gradu gdje su uspjeli uraditi nesto sto nisu u svom rodnom.

Ne trebaju raditi samo Sarajlije u drzavnim institucijama, naravno, ali vi "ta trane" percipirate da smo mi svi na drzavnoj sisi i da smo svi budzetlije. U ministarstvima i bhtelecomu sve Sarajlijica do Sarajlijice (tako nas volite zvati jelde), vase je misljenje. Ali je stvarnost puno drugacija. Na drzavnoj sisi, a i na pozicijama koje zaposljavaju, su vecinom oni rodjeni izvan Sarajeva.

Ne trebam ja komentare jedne budale da znam sta o meni, o Sarajevu, misle gradjani Tuzle i Zenice. Ne pravimo se ludi...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#203 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by _BataZiv_0809 »

Alkos wrote: Ne finansiram ih ja, Bogu hvala... ovdje su nasli posao, skrasili se, snasli, bilo bi lijepo da manje pljuju po gradu gdje su uspjeli uraditi nesto sto nisu u svom rodnom.

Ne trebaju raditi samo Sarajlije u drzavnim institucijama, naravno, ali vi "ta trane" percipirate da smo mi svi na drzavnoj sisi i da smo svi budzetlije. U ministarstvima i bhtelecomu sve Sarajlijica do Sarajlijice (tako nas volite zvati jelde), vase je misljenje. Ali je stvarnost puno drugacija. Na drzavnoj sisi, a i na pozicijama koje zaposljavaju, su vecinom oni rodjeni izvan Sarajeva.

Ne trebam ja komentare jedne budale da znam sta o meni, o Sarajevu, misle gradjani Tuzle i Zenice. Ne pravimo se ludi...
Druze, ne misle svi ovako, ja ti garantujem zivotom. Prvo glupo je reci da oko 300 000 ljudi (Zenica+Tuzla) razmislja i misli isto.

Da ima izvjestan broj idiota koji ovako percipiraju stvari-ima. Da li ih ima puno-ima poprilicno. Ali ko iole svojom glavom misli ne razmislja tako i garantujem ti da su ovi drugi u (kakvoj takvoj) vecini.
Alkos

#204 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Alkos »

korisnik.1 wrote:
Alkos wrote:
korisnik.1 wrote: Pojedinci kao Alkos, loše shvataju inicijativu, da je to nešto Tuzla vs Sarajevo, Zenica radi Sar se gradi itd. Inicijativa jeste pokrenuta od tuzlanskih profesora, ali statistički gledano Srednjobosanski i HNK bi se više trebali pobuniti, jer bi upravo oni najviše dobili ukidanjem ili eventualnim smanjenjem pondera, a šute.
Kolega, ne shvatam ja lose inicijativu, vec lose shvatam tvoje sugradjane koji tako pisu... Prelistaj mslo temu pa pogledaj izjava.
Izvini jbg ti si bio zadnji pa tebe potpisa :-D ma loše je ova inicijativa predstavljena, i nije ni čudo što dođe do prepiranja evo ovako forumski nevezano za stvarnu raspravu. Tačno kad pročitaš natpise u prvi red se stavlja samo Sarajevo a ne i ostali kantoni. :thumbup:

Da sam ja pokretač inicijative, u naslovu bi morali stajati i nazivi ostalih kantona.
:thumbup:
Alkos

#205 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Alkos »

_BataZiv_0809 wrote:
Alkos wrote: Ne finansiram ih ja, Bogu hvala... ovdje su nasli posao, skrasili se, snasli, bilo bi lijepo da manje pljuju po gradu gdje su uspjeli uraditi nesto sto nisu u svom rodnom.

Druze, ne misle svi ovako, ja ti garantujem zivotom. Prvo glupo je reci da oko 300 000 ljudi (Zenica+Tuzla) razmislja i misli isto.

Da ima izvjestan broj idiota koji ovako percipiraju stvari-ima. Da li ih ima puno-ima poprilicno. Ali ko iole svojom glavom misli ne razmislja tako i garantujem ti da su ovi drugi u (kakvoj takvoj) vecini.
Pozdrav tebi i svim ljudima dobre volje koji slicno razmisljaju. :)

Animoziteti postoje, i ako je ukidanje tih koeficijenata rjesenje, neka ih sto prije ukidaju.
drndalo

#206 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by drndalo »

Neka ih ukidaju/mijenjaju, nije problem, ali i nakon toga bi ostalo da "Tuzla(Zenica, Bihac, Mostar, Banja Luka) radi, a Sarajevo se gradi", jer meni sve moje nisam zaradio ja, zena, otac, majka, deda, baba, nego iskljucivo "Tuzlaci" (i svi ostali, da ne nabrajam pojedinacno...)!

Pa red je da im kazem najzad i HVALA VAM LIJEPA, valjali ste mi, a nisam ni u FBiH Paramentu... ;-)
djes_ba

#207 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by djes_ba »

naravno da ce se ponderi mjenjati svugdje u svjetu se raspodjela vrsi prema tome gdje je koliko naplaceno poreza,
znaci uzimaju se 4 pondera kvadratura , br..stonovnista , OŠ . SŠ a sta ako se jos ubaci ponder broj studenta ???
mislim da je ova inicijativa cisto politicko pitanje da se radnicima u TZ zamazu oci u nedostatku sredstava
a na osnovu svog skromnog znanja garantujem raspodjela vrsi prema tome gdje je koliko naplaceno poreza, da ce Kanton Sa umjesto sadasnjih 300-350 mil KM imati 100 ,200 miliona vise , dok se se to istovremeno odraziti na kanton 10,posavski kanton .e znam i SBK nije nesto ali vidjet cemo
kocka je bacena vidjet cemo sta ce donjeti
Freamon Lester

#208 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Freamon Lester »

Alkos wrote:
Freamon Lester wrote:
@Alkos velis dovukli se iz drugih gradova? Jel ih ti finansiras? Ili naravno podrazumjevas da u institucijama koje su u Sarajevu trebaju raditi samo ljudi iz Sarajeva? Losa ti demagogija kojom pokusavas stigmatizirati sve ostale? Ko kaze da te odbranio u ratu? Uhvatis komentar neke budale i onda je razmjerno raspodjelis na sve stanovnike tih gradova. Jednako kao sto bi i ja trebao na osnovu tvog posta stigmatizirati sve ljude u Sarajevu?
Ne finansiram ih ja, Bogu hvala... ovdje su nasli posao, skrasili se, snasli, bilo bi lijepo da manje pljuju po gradu gdje su uspjeli uraditi nesto sto nisu u svom rodnom.

Opet ti generaliziras kako ko koga voli zvati. U tvom gradu ima idiota, u mom gradu ima idiota i sta ja sad trebam generalizovati citav jedan grad zbog par budala koji nekog zovu sarajlica? Trebam misliti da komplet Sarajevo misli da u Tuzli ili Zenici zive cetnici jer par budala iz Sarajeva to iz provokacije tako kaze? Hajd barem da ja i ti budemo iznad toga.

O tome koliko je koga u drzavnoj administraciji dalo bi se raspravljati ali i jedan i drugi cemo samo bacati se ofrljativnim podacima.

I na kraju uopste nije bitno kako koga zove. Ovdje je u pitanju cist racun. Ako je racun cist onda je i ljubav dugacka... :izet: Opet napominjem i otvaram mogucnost da Sarajevo zasluzuje i vise novca nego sto vam sad ide, ali bez detaljne analize necemo znati. A sa druge strane moras priznati da dva kantona (TK i ZDK) koji najvise izvezu i najvise proizvedu imaju skoro najmanji koeficijent je blesavo i da imamo pravo znati zasto dio naseg novca ide u Sarajevo i zbog cega, te da li su ti troskovi opravdani.
Dino Djurbuzovic

#209 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Dino Djurbuzovic »

Pozdrav za Tuzlu i Zenicu, uvijek nezgodna gostovanja ...
Alkos

#210 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Alkos »

:mrgreen:
strong69

#211 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by strong69 »

I ja sam procitao onih 20-ak stranica sto je neko postavio. U sustini, pisac (Vlada TK) i sama priznaje da ne zna kako se dobijaju, zasto su uvedene i kako se racunaju "posebne rashodovne potrebe" KS, BPK i Kantona 10. Kada otkriju o cemu se ovdje radi onda ce vjerovatno svima sve biti jasnije. Ocito je da clan 9 zakona nije dovoljan da objasni zasto su tolike razlike?
Rimad

#212 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Rimad »

Nisam se udubljivao u tematku, tako da neću komentarisati da li je neko oštećen ili ne.

Ako može neko da mi odgovori jednu stvar - kakve veze ima što su državne institucije u Sarajevu, sa budžetom Kantona Sarajevo? Federalne/državne institucije se finansiraju iz federalnog/državnog budžeta.
sumirprimus

#213 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by sumirprimus »

ulazem prigovor..misim da u tz ima najvise dalekih indijskih rodjaka ...
rekla-kazala

#214 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by rekla-kazala »

Teško je biti objektivan ali kao stanovnik Zenice mogu reći,... raspodjela je u svakom slučaju nepravedna.
Naravno tu istu pritužbu može uputiti stanovnik Breze, Vareša, Olova,.. prema Zenici.
Tako je valjda svuda,.. jači tlači,...
Ranije je to bio Beograd a sad je Sarajevo ali i sjedišta kontona.
Zagreb ima budžet od 2 milijarde maraka a Osijek 120 miliona. Tako da Zagreb ima love za knjige učenika, subvencije za gradski prevoz, .... a ima dovoljno i za dva javna WV od po 200.000 eura. :lol:
Sarajevo treba da ima povlašten položaj, najmanji kantoni također ali boli me informacija da je dječiji doplatak u ZDK 12 KM, u SK 33 KM a Brčkom 80 KM.
Treba bar najugroženijim ljudima u FBiH obezbjediti ista prava kad su u pitanju socijalna i zdravstvena zaštita.
Sa_u_srcu

#215 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Sa_u_srcu »

Ja bih volio da se trojica profesora registruju na ovaj forum i da nam pokusaju objasniti sta pokusavaju promijeniti.
Ovdje ima ljudi koji su zavrsili ekonomiju a Boga mi i onih koji su magistrirali ekonomiju, pa da nam objasne konkretno po kojem osnovu pokusavaju dobiti veci koeficijent.
Ovdje se trojica profesora pozivaju na zakon kao cinjenicu a u isto vrijeme pokusavaju taj zakon promijeniti...dakle ne mozes uzeti ono sto ti se dopada a ono drugo odbaciti...jer ti tako "odgovara"
Zakon kaze, da se raspodjela vrsi po broju stanovnika, srednjoskolaca i osnovaca i na tom osnovu, ova trojica grade svoju tezu...ok posteno, ljudi procitali zakon, vidjeli da kako se raspodjela vrsi i pokusavaju izvrsiti pritisak, mogu to da razumijem. Ali s druge strane stoji, da ks ima koeficijent 2, ostali 1.8...1.0 itd...dakle i to je zakon...i ovdje se dakle pokusava promijeniti samo dio zakona, a ne cijeli zakon...koji je mozda i nakaradan za sve.
Pa dragi moji "tuzlaci" odnosno profesori, ako ste usli u inicijativu mijenjanja zakona, valjda bi to trebalo da se uradi na pravi nacin i da se zaustavi, bilo kakvo buduce zloupotrebljavanje finansijskih tokova federacije...ali naravno da to nasim "naucnicima" nije u interesu, jer osim broja stanovnika tz nema niti jedan argument u svoju korist. Zato "dusebriznici" drzave, tuzlaci, objasnite nam jeste li za detaljnju reformu, tj. da prihod od poreza od sada bude pravedno rasporedjivan prema mjestu uplate istog ili se vasa teza jedino zasniva na broju stanovnika...a bojim se da drugog argumenta ne mozete naci ni pomocu trikova al eto...
Jer samo prema mjestu uplate i takvoj vrsti zakona ce svi imati uvid u svoje prilive i samim tim moci donositi mjere koje ce porezne obveznike natjerati da izvrsavaju svoje obaveze, i bice bolje svima...ali ako hoces da uzmes dio od mene, dio koji apsolutno ne zasluzujes, ppzivajuci se na zakon, koji ti ne odgovara, izvini moj profesore ali dobit ces jedno veliko nista.
Registrujte se i objasnite nam sta pokusavate, pa cemo nastaviti !!!
Ali_G

#216 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Ali_G »

Svi su za reformu, al da njihov kanton dobije, a ostale ko hebe. Kolektivne svijesti mi nemamo
astala_vistala

#217 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by astala_vistala »

Rekao sam vec i ponavljam,ovo je rivalitet to jeste sukob budzetskih korisnika izmedju dva kantona,obicnog insana koji radi u realno-privatnom sektoru uopste ne dotice njegov vrh je 500 do 600 maraka u oba kantona,Samo sto je u Sarajevu zivot duplo skuplji,a vi uhljebljeni koje MMF finasira bas me briga pokoljite se :)
korisnik.1

#218 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by korisnik.1 »

Sa_u_srcu wrote:Ja bih volio da se trojica profesora registruju na ovaj forum i da nam pokusaju objasniti sta pokusavaju promijeniti.
Ovdje ima ljudi koji su zavrsili ekonomiju a Boga mi i onih koji su magistrirali ekonomiju, pa da nam objasne konkretno po kojem osnovu pokusavaju dobiti veci koeficijent.
Ovdje se trojica profesora pozivaju na zakon kao cinjenicu a u isto vrijeme pokusavaju taj zakon promijeniti...dakle ne mozes uzeti ono sto ti se dopada a ono drugo odbaciti...jer ti tako "odgovara"
Zakon kaze, da se raspodjela vrsi po broju stanovnika, srednjoskolaca i osnovaca i na tom osnovu, ova trojica grade svoju tezu...ok posteno, ljudi procitali zakon, vidjeli da kako se raspodjela vrsi i pokusavaju izvrsiti pritisak, mogu to da razumijem. Ali s druge strane stoji, da ks ima koeficijent 2, ostali 1.8...1.0 itd...dakle i to je zakon...i ovdje se dakle pokusava promijeniti samo dio zakona, a ne cijeli zakon...koji je mozda i nakaradan za sve.
Pa dragi moji "tuzlaci" odnosno profesori, ako ste usli u inicijativu mijenjanja zakona, valjda bi to trebalo da se uradi na pravi nacin i da se zaustavi, bilo kakvo buduce zloupotrebljavanje finansijskih tokova federacije...ali naravno da to nasim "naucnicima" nije u interesu, jer osim broja stanovnika tz nema niti jedan argument u svoju korist. Zato "dusebriznici" drzave, tuzlaci, objasnite nam jeste li za detaljnju reformu, tj. da prihod od poreza od sada bude pravedno rasporedjivan prema mjestu uplate istog ili se vasa teza jedino zasniva na broju stanovnika...a bojim se da drugog argumenta ne mozete naci ni pomocu trikova al eto...
Jer samo prema mjestu uplate i takvoj vrsti zakona ce svi imati uvid u svoje prilive i samim tim moci donositi mjere koje ce porezne obveznike natjerati da izvrsavaju svoje obaveze, i bice bolje svima...ali ako hoces da uzmes dio od mene, dio koji apsolutno ne zasluzujes, ppzivajuci se na zakon, koji ti ne odgovara, izvini moj profesore ali dobit ces jedno veliko nista.
Prijatelju sa magistarskom disertacijom, ovi su podnosioci ipak puno više iznad magistarskog rada, ljudi su doktori nauka u svojim oblastima.
To što je zakon na snazi, ne znači da se on ne može ukinuti/promijeniti/dopuniti. Prema predstavljenom ova odredba zakona je neustavna i kao takva ne smije postojati. Da banaliziram, zamisli da je za Hrvate u Sarajevu kazna nevezivanja pojasa 40 KM a za Bošnjake 80 KM, sigurno bi Bošnjacima Sarajeva bilo svejedno.. Takvo nešto je neustavno, protivno konvencijama o ljudskim pravima koje su sadržane u Ustavu BiH.
Inicijativa za izmjenu zakona ne može ići iz vedra neba pa u Parlament, stoga je proslijeđena i biće dorađena u kantonalnoj vladi, odnosno vladama pošto će očigledno i još neki kantoni uputiti sličnu inicijativu.

Raspodjela se računa prema 4 kriterija: stanovništvo, kvadratura, broj djece u OŠ i broj djece u SŠ, plus posebni koeficijenti. Tako da prijatelju batali to da TK nema ni jednog argumenta u svoju korist, osim velikog broja stanovnika.

Evo ovo što si ti napisao: ako hoćeš da uzmeš dio od mene koji ne zaslužuješ, dobićeš veliko ništa, na osnovu čega Sar. kanton ima duplo veći prihod, BPK 1.8 više prihoda, Posavski 1.1, Livno 1.4 ? Uredu je pomagati kantone sa manjim brojem stan. ili nerazvijene sredine, ali nije ni pošteno da takvi imaju više od pomagača, uredu bi bilo i pošteno imati isto.
Sa_u_srcu

#219 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Sa_u_srcu »

korisnik.1 wrote:
Sa_u_srcu wrote:Ja bih volio da se trojica profesora registruju na ovaj forum i da nam pokusaju objasniti sta pokusavaju promijeniti.
Prijatelju sa magistarskom disertacijom, ovi su podnosioci ipak puno više iznad magistarskog rada, ljudi su doktori nauka u svojim oblastima.
To što je zakon na snazi, ne znači da se on ne može ukinuti/promijeniti/dopuniti. Prema predstavljenom ova odredba zakona je neustavna i kao takva ne smije postojati. Da banaliziram, zamisli da je za Hrvate u Sarajevu kazna nevezivanja pojasa 40 KM a za Bošnjake 80 KM, sigurno bi Bošnjacima Sarajeva bilo svejedno.. Takvo nešto je neustavno, protivno konvencijama o ljudskim pravima koje su sadržane u Ustavu BiH.
Inicijativa za izmjenu zakona ne može ići iz vedra neba pa u Parlament, stoga je proslijeđena i biće dorađena u kantonalnoj vladi, odnosno vladama pošto će očigledno i još neki kantoni uputiti sličnu inicijativu.

Raspodjela se računa prema 4 kriterija: stanovništvo, kvadratura, broj djece u OŠ i broj djece u SŠ, plus posebni koeficijenti. Tako da prijatelju batali to da TK nema ni jednog argumenta u svoju korist, osim velikog broja stanovnika.

Evo ovo što si ti napisao: ako hoćeš da uzmeš dio od mene koji ne zaslužuješ, dobićeš veliko ništa, na osnovu čega Sar. kanton ima duplo veći prihod, BPK 1.8 više prihoda, Posavski 1.1, Livno 1.4 ? Uredu je pomagati kantone sa manjim brojem stan. ili nerazvijene sredine, ali nije ni pošteno da takvi imaju više od pomagača, uredu bi bilo i pošteno imati isto.
Rekao sam da je jedini argument naucnika, koji blefiraju i prodaju maglu broj stanovnistva...a parametri tj. Zakon po kojima se vrsi raspodjela prema kantonima: su broj stanovnika, broj osnovaca i stednjoskolaca....i sve kad saberes to i jeste BROJ STANOVNISTVA...;)
o prinosu po osnovu poreza ova dva kantona necu ni raspravljati...
Ne guglam, negdje sam procitao da je kanton sarajevo uvezao u prosloj godini 3,5 milijardi km, ne znam jel tacno, mrsko mi guglati, probaj ti...al eto obracunaj u grubo pdv tih roba koju placaju krajni korisnici tj. Gradjani kantona Sarajevo pa ces vidjeti o kakvim ciframa pricamo.
O broju zaposlenih, porezima na osnovu socijalnog, koji poslodavci uplacuju gradjanima kantona sarajevo...
Porezima na osnovu prometa nekretnina, malo se informisi koliko se stanova u sarajevu prodaje pa i to u grubo izracunaj...
Taxama, kafama, parkinzima, pickama materinana...itd pa ces doci do broja da ks vise i ima i upumpava u federalni budzet kao 6 tz kantona...
I tim profesorima, nista licno, cak bih i podrzao promjenu zakona ali po drugacijim parametrima, slazem se da je ovaj zakon nakaradan...ali mijenjati ga samo u dijelu koji se odnosi na koeficijent a ne mijenjati i broj stanovnistva i tu raspodjelu je neozbiljno i retardirano...
Nek predloze zakon kao sto je uradjeno na nivou drzave, imat ce podrsku...znas kad ce tako nesto ti tvoji doktori predloziti? Ni tad...;)
kandelabar

#220 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by kandelabar »

al druže vi dobijate duple pare zbog vaše "posebne rashodovne strane" i zbog toga dobijete oko 350 miliona ,a TK oko 200 miliona..I sad ti meni objašnjavaš kako vi uplaćujete poreze kako vi upumpavate porez ,a mi vam plaćamo rashodovanje..Šta ima Kanton Sarajevo,a što nije u državnom vlasništvu druga stvar ta roba i trgovina koja se obrće pa to su uglavnom pare ljudi koji rade u državnim institucijama znači to je opet državni novac..
PM72

#221 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by PM72 »

Ja se sve nadam da ću vidjeti katanac na ovoj temi...
korisnik.1

#222 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by korisnik.1 »

Nemam ja šta tebi tražiti po guglu, ja iznio podatke već, a ti barataš terminima kafa, parking picke materine :-)

Ne znam zašto Sarajlije uporno trube da tako puno doprinose pa da im se treba duplo više i vratiti :? je li to Sar. kanton duplo više doprinese IN poreza :-) čak i kada bi se vršila raspodjela po tom kriteriju TK, ZDK ne bi bili sjeani kako vi mislite, to je čak i smiješno. Takvom raspodjelom bi zaplatili Kanton 10, Posavina, Srednjobosanski, USK, BPK, ZHK.
RPM

#223 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by RPM »

Sa_u_srcu wrote: Rekao sam da je jedini argument naucnika, koji blefiraju i prodaju maglu broj stanovnistva...a parametri tj. Zakon po kojima se vrsi raspodjela prema kantonima: su broj stanovnika, broj osnovaca i stednjoskolaca....i sve kad saberes to i jeste BROJ STANOVNISTVA...;)
o prinosu po osnovu poreza ova dva kantona necu ni raspravljati...
Ne guglam, negdje sam procitao da je kanton sarajevo uvezao u prosloj godini 3,5 milijardi km, ne znam jel tacno, mrsko mi guglati, probaj ti...al eto obracunaj u grubo pdv tih roba koju placaju krajni korisnici tj. Gradjani kantona Sarajevo pa ces vidjeti o kakvim ciframa pricamo.
O broju zaposlenih, porezima na osnovu socijalnog, koji poslodavci uplacuju gradjanima kantona sarajevo...
Porezima na osnovu prometa nekretnina, malo se informisi koliko se stanova u sarajevu prodaje pa i to u grubo izracunaj...
Taxama, kafama, parkinzima, pickama materinana...itd pa ces doci do broja da ks vise i ima i upumpava u federalni budzet kao 6 tz kantona...
I tim profesorima, nista licno, cak bih i podrzao promjenu zakona ali po drugacijim parametrima, slazem se da je ovaj zakon nakaradan...ali mijenjati ga samo u dijelu koji se odnosi na koeficijent a ne mijenjati i broj stanovnistva i tu raspodjelu je neozbiljno i retardirano...
Nek predloze zakon kao sto je uradjeno na nivou drzave, imat ce podrsku...znas kad ce tako nesto ti tvoji doktori predloziti? Ni tad...;)
jest vala trebamo promjeniti i broj stanovništva po kantonima da prilagodimo ovom koeficijentu x2 Sa koji je zapisan u Kuranu i Bibliji ... :lol: :D ... rezon pravog magistra ekonomskih nauka beiha ... :D ... eto po toj statistici u Tuzlanskom kantonu proizvodnja struje je 0 a u Sarajevskom pola federalne proizvodnje ... :D pa onda i nameti od prodaje takođe idu u Sa kanton samo jer je firma tamo registrirana džaba što su energetski objekti po Dejtonskom sporazumu pod ingerencijom Kantona i što bi rudnici i TE trebali biti pod Ministarstvom za energetiku TK ... :D ... izgleda da je Dodik stvarno u pravu.
Alkos

#224 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Alkos »

Samo nek' je kontra Sarajeva, pa makar... Vakat je za ključ-kljač.
Drinski

#225 Re: Tuzlanski intelektualci digli glas protiv Sarajeva

Post by Drinski »

kike-tike wrote:
Mislim (nisam siguran) da BH telecom i Elektroprivreda imaju poslovne jedinice i prema posl. jedinicama ide i njihova uplata indirektnih.
ne.
To sve ide na jedan zbirni racun, UIO, pa se onda dijeli: BIH, BDC, entiteti i dalje
Post Reply