Izlazak iz vjere i nije tako prosta stvar kao ni što sama vjera nije, ja ne znam nikoga ko slavi boga Janusa na taj dan, odakle porijeklo slavlja na taj dan i ono što se slavi su dvije različite stvari.nigor wrote:Niko nikome ne govori šta da radi, to je jasno, neka radi šta god ko hoće.
No još je jasnije da ako sebe nazivaš sljedbenikom knjige u kojoj piše da je nešto zabranjeno, a ti to uprkos tome radiš, tada nisi sljedbenik te knjige i tog učenja i to je to, stvar je prosta. Npr. ako svjesno jedeš svinjetinu i piješ alkohol iako znaš da je to zabranjeno, tada, olakšaj i sebi i drugima i nemoj se trpati među muslimane, nađi neku drugu skupinu, anarhiste, budiste, kršćane...šta ti najviše paše i to je to, ja samo o tome govorim, da čovjek ne treba ispovjedati kako nema boga osim Allaha, a onda prisustovati u proslavi u čast boga Janusa.
Zatim upuštaš se prijatelju u nešto što nije tvoje da određuješ, ko je sljedbenik knjige a ko nije, ipak to je ostavljeno višem od nas da odredi kada se na kraju podvuče crta. Tako da budi oprezan sa tim određivanjem možda činiš veći grijeh od onih koji slave Novu godinu jer ipak nije na tebi da daješ takav sud.