Jeste li ili niste Čarli

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply

Jeste li Čarli ili pak ne?

Da
87
28%
Ne
203
65%
Samo četvrtkom (odbijam odgovoriti)
21
7%

Total votes: 311

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#201 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Truba »

bah
prije ce biti da ce ga pojesti mrak :D
Walther

#202 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Walther »

madner wrote:Pa genije, voditelj moze zastupati stavove kakve hoce, poenta je da je to dozvoljeno.

Ako ti nije tesko objasni nam jos jednom kako nema satire o zidovima poslje ovog komicara koji se time bavi. :D
Tebe bas treba .ppt?

Ako nisi upratio (a ocigledno nisi) novinar zeli tj. ocekuje da se satiricar izvine zidovima zbog satire (koja je u Francuskoj 100% pravo). Mislim da cu morati flomasterima crtati na kraju... :shock:
seoBIH

#203 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by seoBIH »

Boli te karikatura? E svašta...

Musliman jesam, ali se sve više udaljavam od vjere zbog ovakvih stvari...
johnlock071

#204 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by johnlock071 »

dale cooper wrote:
johnlock071 wrote:
Ubijanje nevinoga je krajnje nedozvoljeno i oštro kažnjivo. Čarli nije nevin. To je ako gledamo po Islamu.
Hoćeš da kažeš da islam odobrava ubistvo. Jesi li siguran?
Štoviše, Islam propisuje ubistvo u nekim slučajevima. 100%.
johnlock071

#205 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by johnlock071 »

seoBIH wrote:Boli te karikatura? E svašta...

Slab si ti onda musliman.
madner

#206 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by madner »

Walther wrote:
madner wrote:Pa genije, voditelj moze zastupati stavove kakve hoce, poenta je da je to dozvoljeno.

Ako ti nije tesko objasni nam jos jednom kako nema satire o zidovima poslje ovog komicara koji se time bavi. :D
Tebe bas treba .ppt?

Ako nisi upratio (a ocigledno nisi) novinar zeli tj. ocekuje da se satiricar izvine zidovima zbog satire (koja je u Francuskoj 100% pravo). Mislim da cu morati flomasterima crtati na kraju... :shock:
Sto jest jest, dokazao si da se zidovi ne smiju zajebavat u Francuskoj. Svaka cast, majstor si argumentacije, rijetko sam vidio tako briljantan um u akciji. Genije na kvadrat.
dale cooper

#207 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by dale cooper »

johnlock071 wrote:
dale cooper wrote:
johnlock071 wrote:
Ubijanje nevinoga je krajnje nedozvoljeno i oštro kažnjivo. Čarli nije nevin. To je ako gledamo po Islamu.
Ima li kakav dokaz o tome majstore? :zoka: Jer to nije baš lijepo. :D
strong69

#208 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by strong69 »

johnlock071 wrote:
dale cooper wrote:
johnlock071 wrote:
Da te podsjetim da zivis u drzavi u kojoj serijat nije na snazi.
Pjanic15

#209 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Pjanic15 »

johnlock071 wrote:
Navedi ajet ili hadis koji propisuje smrtnu kaznu za crtanje karikatura Poslanika i to još nemuslimanima i ko je treba sprovesti u sistemu koji nije Islamski, ako nenađeš a naveo si već da ima jer kažeš "da je nedozvoljeno i oštro kažnjivo po Islamu", onda lažeš i nisi musliman...
seoBIH

#210 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by seoBIH »

johnlock071 wrote:

Najjaci ste takvi kao vi, koji uzimaju sebi za pravo da tumace vjeru kako zele i kako misle da treba, te da govore ko je veci vjernik a ko ne. Zato ova vjera i ide silaznom putanjom. Takvi kao ti ste upravo krivci!
don vito

#211 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by don vito »

Hebote kakakav sam ja optimista bio kad sam procijenio da je
60:40 posto u korist dzihadista i ali/medjutim salonaca
Kad na ovom relativno umjerenom portalu, kojeg posjecuje i znacajan broj nebosnjaka/nemuslimana, mracnjaci vode 62:35 u trenutku kad sam glasao.
I onda se cudimo propasti drustva. Nadam se da ce neko izvana izvuci pouku iz reakcije bosnjacke javnosti u zadnja dva dana i prekinuti zajebanciju o eu-perspektivama i slicnim ublehama.
lerdi

#212 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by lerdi »

Cilj satire nikad nije bio niti će biti da vrijeđa bilo koju religiju. Osnovni cilj joj je da se na jedan kreativan način ukaže prije svega na društvena uređenja i procese koji se događaju u tim društvima. Tvrditi da je karikatura u kojoj se vjerska knjiga naziva sranjem satira i sloboda izražavanja u najmanju ruku je zloupotreba te iste. Kako su se ovi ekstremisti sa puškama sakrivali iza islama, tako su se i ovi ekstremisti sa perom sakrili iza satire. Karikatura sa slobom i franjom u krevetu je satira, karikatura sa poslanikom Muhamedom je svjesno vrijeđanje.
solidsnake

#213 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by solidsnake »

Mislio sam da je nemoguce kad neko kaze da se udaljava od vjere da se uvrijedi ako mu neko drugi kaze da je slab vjernik :lol:
cyprus

#214 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by cyprus »

don vito wrote:Hebote kakakav sam ja optimista bio kad sam procijenio da je
Kad na ovom relativno umjerenom portalu, kojeg posjecuje i znacajan broj nebosnjaka/nemuslimana, mracnjaci vode 62:35 u trenutku kad sam glasao.
I onda se cudimo propasti drustva. Nadam se da ce neko izvana izvuci pouku iz reakcije bosnjacke javnosti u zadnja dva dana i prekinuti zajebanciju o eu-perspektivama i slicnim ublehama.
Samo da se prijavim da sam glasao da nisam Chalie, ALI :mrgreen: se pritom ne smatram ali/međutim saloncem, ni džihadistom...
madner

#215 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by madner »

lerdi wrote:Cilj satire nikad nije bio niti će biti da vrijeđa bilo koju religiju. Osnovni cilj joj je da se na jedan kreativan način ukaže prije svega na društvena uređenja i procese koji se događaju u tim društvima. Tvrditi da je karikatura u kojoj se vjerska knjiga naziva sranjem satira i sloboda izražavanja u najmanju ruku je zloupotreba te iste. Kako su se ovi ekstremisti sa puškama sakrivali iza islama, tako su se i ovi ekstremisti sa perom sakrili iza satire. Karikatura sa slobom i franjom u krevetu je satira, karikatura sa poslanikom Muhamedom je svjesno vrijeđanje.
Kako za koga.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#216 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Pravo je zahebano biti izmedju dva extrema-pera na jednoj strani, a kalasa na drugoj.

Za vecinu smrtnika najbolje je da obadva cute.

Nisam ni na jednoj strani, a ogradjujem se od postupaka obadvije. :)
AhmetShabo

#217 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by AhmetShabo »

ni čarli ni ekstremisti nisu potrebni ovom drustvu.
chupacabra

#218 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by chupacabra »

Ovo "Jeste li ili niste Carli" me podsjeti na Busovo "Ili ste sa nama ili ste protiv nas". Neka vrsta kaubojskog shvatanja svijeta gdje ne postoji nijansa sive, nego samo crno i bijelo.

Moj bi odgovor bio: zavisi.

Ako pricamo o tome da li treba zastrasivati ili ubijati novinare zato sto su oni nesto uvredljivo nacrtali ili napisali, onda jesam Carli. Za mene ne postoji uvreda zbog koje treba nekome oduzeti zivot, pa taman da ta uvreda dira u moje najvece svetinje. Ja mogu prezirati to sto neko radi, ali cu stati u odbranu njegovog prava da to radi.

Ako pricamo o tome je li u redu zloupotrebljavati slobodu govora da kroz satiru gazis po necijim dubokim vjerskim osjecanjima, onda nisam Carli i to bez obzira da li se radi o Islamu, Krscanstvu, Judeizmu, bilo kojoj drugoj vjeri, rasi, ostalim ljudskim razlikama ukljucujuci i seksualnu orijentaciju. Sve sto ne zelis da drugi rade tebi, nemoj to raditi drugima.
don vito

#219 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by don vito »

cyprus wrote:
don vito wrote:Hebote kakakav sam ja optimista bio kad sam procijenio da je
Samo da se prijavim da sam glasao da nisam Chalie, ALI :mrgreen: se pritom ne smatram ali/međutim saloncem, ni džihadistom...
Ti si odavno proglasen jednim drugim saloncem :D
I to od ove ekipe danasnjih ali/medjutim salonaca
Stokholmski sindrom :D
visocicaguy

#220 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by visocicaguy »

nisam charlie.

mislim da sloboda govora ne podrazumijeva da imas pravo vrijedjati kompletnu jednu zajednicu na bazi religije.
ako znas da ce to uvrijediti 1,5 milijardi ljudi na svijetu, recimo svakog petog covjeka na planeti - onda treba dooobro razmisliti da li to treba uraditi. pogotovo kad ti kazu da ih vrijedja. ako nas je troje u raji, i dvojica ismijavaju jednog i on im kaze, stanite, dosta je... i oni nastavljaju i nastavljaju... je li to uredu?

oni nisu ismijavali amo nekakve bombase-samoubice, nego Muhameda a.s., poslanika - a time kompletnu vjeru islam i sve muslimane, bez obzira ko su

to se zove GENERALIZACIJA, rijecima (umjesto karikaturom, to bi znacilo): "SVI VI MUSLIMANI STE BOMBASI-SAMOUBICE"

ja se osjecam uvrijedjenim tim karikaturama, a nisam terorista - i nisam nikome nista nazao ucinio. ZASTO ME VRIJEDJAJU? i ovo vrijedi za jos milijardu i po ljudi na svijetu.

problem je u tome sto oni poistovjecuju ISLAM i TERORIZAM. a to je opasna zamka. obostrano. ja NISAM charlie jer necu da prihvatim takvu tezu.

PS.: rijeci (pa evo i crtezi) nekada znaju vise boljeti nego djela. to je svima jasno. cak bih se usudio reci da ono nije bila satira, nego krivicno djelo po osnovu vrijedjanja etničkih, vjerskih i jezičnih manjina (protiv kojih se, naravno, nije trebalo boriti na ovakav nacin, nego institucionalno)
johnlock071

#221 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by johnlock071 »

seoBIH wrote:
johnlock071 wrote:
Najjaci ste takvi kao vi, koji uzimaju sebi za pravo da tumace vjeru kako zele i kako misle da treba, te da govore ko je veci vjernik a ko ne. Zato ova vjera i ide silaznom putanjom. Takvi kao ti ste upravo krivci!
Ova vjera samo u tvojoj glavi ide silaznom putanjom. Kad smo već kod krivaca, evo po meni su najveći krivci za ovo što se desilo u Parizu - tzv. Islamska ulema, koja je studirala po Čikagu i Dizeldorfu, i glave su im duboko u zapadnjačkim guzicama, i umjesto da fino kažu da je ovo za nas muslimane velika uvreda, oni samo čekaju incident i onda navale po "teroristima" ne bili se još dublje zabili u guzice...

A ev ovaj čovjek ti je fino rekao...
solidsnake wrote:Mislio sam da je nemoguce kad neko kaze da se udaljava od vjere da se uvrijedi ako mu neko drugi kaze da je slab vjernik :lol:
johnlock071

#222 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by johnlock071 »

strong69 wrote: Da te podsjetim da zivis u drzavi u kojoj serijat nije na snazi.
Joj e hvala ti, ne znam šta bi bez tebe... Čovjek je pitao po Islamu, a ne po državnom zakoniku.
visocicaguy

#223 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by visocicaguy »

ps.: jedna (morbidna) digresija - hipoteza, za razmisljanje:

da li bi bilo uredu da sada neko napravi karikature kako majke i bliznji ubijenih placu? mozda je nekom ovo, ipak, smijesno?

prilicno sam siguran da bi se i to, po ovim pravilima, moglo na neki nacin braniti slobodom govora, ekspresionizmom... ima neko pravo i tako da misli, ne mozes misao vezati, jeLte?

je li to uredu, ljudi?

ja mislim da nije. ovakvim tumacenjem "slobode izrazavanja" otvara se pandorina kutija, siguran sam u to.

sada se da postaviti pitanje: dobro, gdje je "crvena linija"? - ne znam. valjda se to zove moral.
Maharadza

#224 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Maharadza »

visocicaguy wrote:nisam charlie.

mislim da sloboda govora ne podrazumijeva da imas pravo vrijedjati kompletnu jednu zajednicu na bazi religije.
ako znas da ce to uvrijediti 1,5 milijardi ljudi na svijetu, recimo svakog petog covjeka na planeti - onda treba dooobro razmisliti da li to treba uraditi. pogotovo kad ti kazu da ih vrijedja. ako nas je troje u raji, i dvojica ismijavaju jednog i on im kaze, stanite, dosta je... i oni nastavljaju i nastavljaju... je li to uredu?

oni nisu ismijavali amo nekakve bombase-samoubice, nego Muhameda a.s., poslanika - a time kompletnu vjeru islam i sve muslimane, bez obzira ko su

to se zove GENERALIZACIJA, rijecima (umjesto karikaturom, to bi znacilo): "SVI VI MUSLIMANI STE BOMBASI-SAMOUBICE"

ja se osjecam uvrijedjenim tim karikaturama, a nisam terorista - i nisam nikome nista nazao ucinio. ZASTO ME VRIJEDJAJU? i ovo vrijedi za jos milijardu i po ljudi na svijetu.

problem je u tome sto oni poistovjecuju ISLAM i TERORIZAM. a to je opasna zamka. obostrano. ja NISAM charlie jer necu da prihvatim takvu tezu.

PS.: rijeci (pa evo i crtezi) nekada znaju vise boljeti nego djela. to je svima jasno. cak bih se usudio reci da ono nije bila satira, nego krivicno djelo po osnovu vrijedjanja etničkih, vjerskih i jezičnih manjina (protiv kojih se, naravno, nije trebalo boriti na ovakav nacin, nego institucionalno)
Aferim , objasnio. :thumbup:

Što se mene tiče neka crtaju fundamentaliste, političare, luđake i ostale gluposti ali rugati se Islamu i Muslimanima crtajući Poslanika s.a.w.s. a pri tome ZNAJUĆI da će direktno uvrijediti MILIJARDU I POL ljudi... E pa ako to nije bolesno onda ne znam šta je?!

Inače, nisam ja kriv što se crkva ne žali kada neki crtaju papu ili vrijeđaju židove, ko im je kriv što šute, i da li to znači da i ja moram baš trpiti te jasne i nedvosmislene uvrede samo što to i ostali čine... E pa NE MORAM i ovo je ta sloboda gospodo.. NE MORAM!! Ako on ima slobodu da me vrijeđa, pa valjda je onda imam i ja da mu kažem PRESTANI i da ga smatram nemoralnim provokatorom!?
johnlock071

#225 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by johnlock071 »

Pjanic15 wrote: Navedi ajet ili hadis koji propisuje smrtnu kaznu za crtanje karikatura Poslanika i to još nemuslimanima i ko je treba sprovesti u sistemu koji nije Islamski, ako nenađeš a naveo si već da ima jer kažeš "da je nedozvoljeno i oštro kažnjivo po Islamu", onda lažeš i nisi musliman...
Joj znači ako ne ispunim tvoje te sve uvjete nisam musliman. :) Ti si neki tekfir džemat jel? :)
dale cooper wrote: Ima li kakav dokaz o tome majstore? :zoka: Jer to nije baš lijepo. :D
Pa gle, sad neki lik siluje cijelu porodicu, djecu, pobije ih.... po meni nije baš lijepo ostaviti ga da živi ali eto. :)

Ubistvo, generalno, je kao kazna prisutno u Islamu to će ti svako potvrditi.. Imaš primjera kao što je jasan hadis o ubistvu pedera... ALI, ne može ni ne smije svaki pojedinačni musliman sprovoditi takve stvari, to je nešto što radi vladar. E sad opet, Islamskog vladara nema već odavno, pa je dosta muslimana uzelo stvari u svoje ruke.. teška situacija.. :) Što se tiče propisa ubistva onoga koji vrijeđa Poslanika a.s. to je konsenzus uleme.
Post Reply