stize najavljivani snijeg

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#201 Re: stize najavljivani snijeg

Post by NediM17 »

ado-šampion wrote:A ti si dakle taj "majstor"? :-) Dje si majstore, nisam te prepoznao. :roll: Krenuce i moja zena po suhom na ravnom kad lagano odvaja kvacilo bez gasa da se priblizi drugom autu u koloni. :-) I za to trebas biti majstor?! :-)

Osim toga sto si majstor, malo previse i generalizujes, nece ni noviji dizel svaki krenuti bez gasa, zapravo rijetki su oni koji hoce. Hoce da se zagusi pa ti da trube na semaforu, ali ne pricamo o tome jel. :-)

Kad u ovom konteksu pricamo o dizelima, pricamo o starim atmosferskim dizelima. S malim benzincem od 1500 kubika i jedva preko 100 Nm ces krenuti kao s atmosferskim dizelom al u qrcu.
Krenuce i Spark 0.9 benzin bez gasa, samo ako znas, a kamo li dizel, i ja nikada nisam ni rekao da ce benzinac krenuti lako kao dizel bez gasa, ali moze krenuti bez puno muke.

I za tebe ne da sam majstor nego sam majstorcina, sta pricati o covjeku koji tvrdi da benzinac ne moze krenuti bez 2.000 obrtaja. :lol:
ado-šampion

#202 Re: stize najavljivani snijeg

Post by ado-šampion »

Eto, priznam, ti si vozacina, ja sam slab vozac, iako nit ti znas mene nit ja tebe. Moze tako? :-) Samo nemoj vise, Tita ti. :)

Jbt kakav kretenizam, jednom u 7 dana nesto napises i uvijek ali bas uvijek se nadje neko s replikom kako ti nemas pojma, a on je biva majstor. :-) Sve sami majstori, a u praksi 20 auta sto novih sto starih zaglavilo i niko ni naprijed ni nazad, osim lika s quattrom. Ja koji sam pravo los vozac prvi izvukao auto bez pomoci. :-) A u prici su svi vozaci. Samo lagan gas, nemoj previse gasa. :D
Bakir1

#203 Re: stize najavljivani snijeg

Post by Bakir1 »

meni je vala najdraze, kad je kakav bijesan auto, seljacki odvaliti po gasu da pali gume :D
i sa ovim 4motionima ako ne krene bocno iz starta ne pika se, nije dobar start :lol:
jefferson

#204 Re: stize najavljivani snijeg

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:Jucer oko 3 popodne na Bjelasnici haos kad je poceo snijeg padati. Ja parkirao dole na onom parkingu ispod staze, brat-bratu je bilo 100 auta dole, kad smo krenuli, onaj uspon prema izlazu uopste nije ociscen ni posipan, a nije padalo 7 dana. :? Sve led ispod. A znaju naplatiti parking.

Nakon pola sata, snijeg vec prestao padati, dolazi bager i kamion s pijeskom. Dotad bez guranja izasao samo lik a A6 quattro, i to sam se sjebo, lik na nagibu jedno 40%, negdje pri vrhu onog izlaznog puta krenu HLADNO. :shock: Gledam poslije njega nov Megane s novim Michelin zimskim gumama ne moze meda kad je dosao do veceg nagiba, traction control zavija ko da avion uzlijece, ali dzaba. Imao je prednost u odnosu na mene bez traction controla i s laganim benzincem u nosu utoliko sto je jedva krenuo pri nagibu 10% po ledu gdje ja nisam mogao.

Kad su konacno malo posuli pijeska, ja sam prvi krenuo. Lola iz kamiona se dere nemoj gas, pasa moj solidni nije ovo Golf 2 s dizel motorom od pola tone u nosu, nego lagani benzinac s malim obrtnim momentom, ili gas ili mozes borbene pjevati jer se on ugasi. :-)

Na stranu sve, raja kod nas dosta pretjeruje, jbt ne mozes ocekivati da zimske sluzbe samo cekaju kad ce poceti snijeg padati, ni da imaju 50 grtalica u svakom zaseoku. Jedino u bajci zvanoj "civilizovane zapadne zemlje". :-) Ali da nakon sto 7 dana nije padalo izlaz uzbrdo s ko sibica punog parkinga na planini koji se placa bude ociscen i posut, to ipak treba ocekivati. Kao i to da autoput bude ociscen.
Kada je u pitanju 4x4 sa Audijem moze samo Subaru, ali zbog nekih drugih stvari Subaru po meni nije ni blizu Audiju.
Ja od auta najvise cijenim BMW zbog filozofije pravljena auta, polozaja motora itd, ali kada je u pitanju 4x4, samo Audi.
Na toj zubrdici i obicni pogon na 4 tocka sa dobrim gumama bi uzasao. Nije to sad neko sveto slovo niti se tu ogleda kakav je pogon.
Ja sa Tiguanom sa zimskim gumama bez problema krenem uz takav nagib po snijegu, poledjenoj povrsini itd, a to je samo Haldex pogon. Fazon je kako taj pogon radi u krivinama kada pretjeras i slicno. Na toj uzbrdici koju vrlo dobro znam obicni Haldex sa dobrim gumama bi krenuo.
Za Audi, to je maciji kasalj posebno sa zimskim gumama.
A ovi psotovi tipa uzasao bi i spar, mislim fakat.
Sodom1

#205 Re: stize najavljivani snijeg

Post by Sodom1 »

Koliko kosta parking gore? Cije je vlasnistvo
goran16v

#206 Re: stize najavljivani snijeg

Post by goran16v »

JKP ZOI 84, nekad je bilo 5 KM/dan.
Nabucco

#207 Re: stize najavljivani snijeg

Post by Nabucco »

Sodom1 wrote:Koliko kosta parking gore? Cije je vlasnistvo

Prvi sat 2KM
ostali po 1KM, stim da je maximum 5KM. Znaci citav dan mozes biti za 5KM
Aminokiselina

#208 Re: stize najavljivani snijeg

Post by Aminokiselina »

jefferson wrote:
ado-šampion wrote:Jucer oko 3 popodne na Bjelasnici haos kad je poceo snijeg padati. Ja parkirao dole na onom parkingu ispod staze, brat-bratu je bilo 100 auta dole, kad smo krenuli, onaj uspon prema izlazu uopste nije ociscen ni posipan, a nije padalo 7 dana. :? Sve led ispod. A znaju naplatiti parking.

Nakon pola sata, snijeg vec prestao padati, dolazi bager i kamion s pijeskom. Dotad bez guranja izasao samo lik a A6 quattro, i to sam se sjebo, lik na nagibu jedno 40%, negdje pri vrhu onog izlaznog puta krenu HLADNO. :shock: Gledam poslije njega nov Megane s novim Michelin zimskim gumama ne moze meda kad je dosao do veceg nagiba, traction control zavija ko da avion uzlijece, ali dzaba. Imao je prednost u odnosu na mene bez traction controla i s laganim benzincem u nosu utoliko sto je jedva krenuo pri nagibu 10% po ledu gdje ja nisam mogao.

Kad su konacno malo posuli pijeska, ja sam prvi krenuo. Lola iz kamiona se dere nemoj gas, pasa moj solidni nije ovo Golf 2 s dizel motorom od pola tone u nosu, nego lagani benzinac s malim obrtnim momentom, ili gas ili mozes borbene pjevati jer se on ugasi. :-)

Na stranu sve, raja kod nas dosta pretjeruje, jbt ne mozes ocekivati da zimske sluzbe samo cekaju kad ce poceti snijeg padati, ni da imaju 50 grtalica u svakom zaseoku. Jedino u bajci zvanoj "civilizovane zapadne zemlje". :-) Ali da nakon sto 7 dana nije padalo izlaz uzbrdo s ko sibica punog parkinga na planini koji se placa bude ociscen i posut, to ipak treba ocekivati. Kao i to da autoput bude ociscen.
Kada je u pitanju 4x4 sa Audijem moze samo Subaru, ali zbog nekih drugih stvari Subaru po meni nije ni blizu Audiju.
Ja od auta najvise cijenim BMW zbog filozofije pravljena auta, polozaja motora itd, ali kada je u pitanju 4x4, samo Audi.
Na toj zubrdici i obicni pogon na 4 tocka sa dobrim gumama bi uzasao. Nije to sad neko sveto slovo niti se tu ogleda kakav je pogon.
Ja sa Tiguanom sa zimskim gumama bez problema krenem uz takav nagib po snijegu, poledjenoj povrsini itd, a to je samo Haldex pogon. Fazon je kako taj pogon radi u krivinama kada pretjeras i slicno. Na toj uzbrdici koju vrlo dobro znam obicni Haldex sa dobrim gumama bi krenuo.

https://www.youtube.com/watch?v=HvqQuC_8VrM
Sodom1

#209 Re: stize najavljivani snijeg

Post by Sodom1 »

Nabucco wrote:
Sodom1 wrote:Koliko kosta parking gore? Cije je vlasnistvo

Prvi sat 2KM
ostali po 1KM, stim da je maximum 5KM. Znaci citav dan mozes biti za 5KM
Hvala
jefferson

#210 Re: stize najavljivani snijeg

Post by jefferson »

Aminokiselina wrote:
jefferson wrote:

https://www.youtube.com/watch?v=HvqQuC_8VrM
Ja govorim o stavrnim uslovima i eksploataciji vozila dugo godina.
xDrive je previse baziran an eektronici. I dok to funkcionise za potrebe youtube videa, u stvarnosti gdje u uslovima gdje su ti pogoni potreba a ne moda, vise mehanicki baziran quattro je bolji od bilo kojeg pogona koji se oslanja striktno na elektroniku.
Na kraju BMW nema centralni diferencijal, taman stavili kompjuter iz nove Orions vemirske kapsule.
Ja sam zakleti postovaoc BMW-a, ali ovaj video je sranje. Moj Tiguan sa haldexom bi ovo prosao bez problema.
Aminokiselina

#211 Re: stize najavljivani snijeg

Post by Aminokiselina »

https://www.youtube.com/watch?v=HvqQuC_8VrM[/quote]
xDrive je previse baziran an eektronici. I dok to funkcionise za potrebe youtube videa, u stvarnosti gdje u uslovima gdje su ti pogoni potreba a ne moda, vise mehanicki baziran quattro je bolji od bilo kojeg pogona koji se oslanja striktno na elektroniku.
Na kraju BMW nema centralni diferencijal, taman stavili kompjuter iz nove Orions vemirske kapsule.
Ja sam zakleti postovaoc BMW-a, ali ovaj video je sranje. Moj Tiguan sa haldexom bi ovo prosao bez problema.[/quote]
po tvom ispade da je lada niva bolja od audi-a i bmw-a
kod audi-a esp kontrolise koji ce tockovi vuci znaci elektronika i vuku mu unakrsno tocko kad proklize nikad tockovi na istoj osovin dok kod bmw-a vuku sva cetri i kad proklize.
Optimist

#212 Re: stize najavljivani snijeg

Post by Optimist »

Image :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#213 Re: stize najavljivani snijeg

Post by bitanga_sa_otesa »

:lol: :lol: :lol:
Qler

#214 Re: stize najavljivani snijeg

Post by Qler »

zajebi, on izadje :)
dpjokala26

#215 Re: stize najavljivani snijeg

Post by dpjokala26 »

shandrprcSA

#216 Re: stize najavljivani snijeg

Post by shandrprcSA »

Qler wrote:zajebi, on izadje :)
al' se navintao samo tako :lol: :lol: :lol:
mefistofilis

#217 Re: stize najavljivani snijeg

Post by mefistofilis »

jel sad lik sjebo lamelu ako je izasao uz 300-400 metara brda u prvoj na 2-2,5 K obrtaja pod kvacilom.
znaci nije slajdrao vec je isao ko baja a auto se dere, dizel cini mi se
Qler

#218 Re: stize najavljivani snijeg

Post by Qler »

Ovako sam i ja na vikendici neki dan sa sluzbenim :) lijevo moze, desno moze, al' ne moze pravo :) i izadjoh :)
goran16v

#219 Re: stize najavljivani snijeg

Post by goran16v »

Nema da sluzbeni ne moze! :D
dzeno123

#220 Re: stize najavljivani snijeg

Post by dzeno123 »

Ako ovako nastavi da pada do jutra biti ce svega...
Qler

#221 Re: stize najavljivani snijeg

Post by Qler »

Pa sto pod kvacilom ???

Pustis ga skroz i na gasu doziras. Lamela ti je tu za cas rikavela ako ne znas...
Qler

#222 Re: stize najavljivani snijeg

Post by Qler »

goran16v wrote:Nema da sluzbeni ne moze! :D
E, al fakat ga vozim kao svog. Bez zajebancije. Pazi ovo, 3 vozaca, 330k km presao, i jednom mijenjana lamela i zamajac...
mefistofilis

#223 Re: stize najavljivani snijeg

Post by mefistofilis »

Qler wrote:Pa sto pod kvacilom ???

Pustis ga skroz i na gasu doziras. Lamela ti je tu za cas rikavela ako ne znas...
ma ja sa balkona gledam lika... i slusam, dere se auto, on ide 2 na sat, a ne proklizava, znaci jedino pod kvacilom moze biti
jefferson

#224 Re: stize najavljivani snijeg

Post by jefferson »

Ja sam zakleti postovaoc BMW-a, ali ovaj video je sranje. Moj Tiguan sa haldexom bi ovo prosao bez problema.
po tvom ispade da je lada niva bolja od audi-a i bmw-a
kod audi-a esp kontrolise koji ce tockovi vuci znaci elektronika i vuku mu unakrsno tocko kad proklize nikad tockovi na istoj osovin dok kod bmw-a vuku sva cetri i kad proklize.
Audi ima centralni diferencijal jaro. Elektronika moze da pomogne, ali na kraju mehanika je ta koja i ako neki senzor otkaze moze prebaciti snagu a da se "ne zbuni."
I da, za terena Lada Niva je zakon!
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#225 Re: stize najavljivani snijeg

Post by bitanga_sa_otesa »

uaz je jos bolji od lade :)
Post Reply