Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Streptokok

#201 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Streptokok »

DennyBoy wrote:Ja sam slusao price da je grad imao i prije rata problem sa smogom i zagadjenim zrakom.
A ovo sada, cini mi se, postaje sve gore i gore iz godine u godinu.
ta kotlovnica da je izvedena kako treba i po standardima nebi tako dimila. Svi mi imamo ovakvih trovača u mahali jer inspekcije ništa ne rade.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#202 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by mk ultra »

kritichar wrote:Trba probušiti jedan ispusni tunel i postaviti ventilator
može, samo koliki ventilator? :lol:
ranger

#203 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by ranger »

srz problema je u visokoj cijeni plina a nikakvom standardu zivota ljudi.
prije rata plin i jeste uveden jer je bila velika zagadjenost, bila niza cijena plina subvencije itd..
poslije rata su se ljudi hvalili na sve strane plinom, ugradjivale se instalacije masovno.
u zadnjih 6-7 godina stvari su se promjenile, plin poskupio, standard ne da je pao, nego je nestao, a ljudi se moraju grijat.
i onda se lozi sve i svasta (al bukvalno) i onda imamo to sto sad imamo. vrlo jednostavno.
kritichar

#204 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by kritichar »

mk ultra wrote:
imaš pare za projekat?
mk ultra

#205 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by mk ultra »

kritichar wrote:
mk ultra wrote:
imaš pare za projekat?
nek pare nisu problem, samo mi reci koliki ventilator treba, koja snaga, koji motor...
kritichar

#206 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by kritichar »

mk ultra wrote: nek pare nisu problem, samo mi reci koliki ventilator treba, koja snaga, koji motor...
zavisi kolika je rupa :mrgreen:
VjecitiStudent

#207 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by VjecitiStudent »

ranger wrote:srz problema je u visokoj cijeni plina a nikakvom standardu zivota ljudi.
prije rata plin i jeste uveden jer je bila velika zagadjenost, bila niza cijena plina subvencije itd..
poslije rata su se ljudi hvalili na sve strane plinom, ugradjivale se instalacije masovno.
u zadnjih 6-7 godina stvari su se promjenile, plin poskupio, standard ne da je pao, nego je nestao, a ljudi se moraju grijat.
i onda se lozi sve i svasta (al bukvalno) i onda imamo to sto sad imamo. vrlo jednostavno.
Ljudi se moraju grijati, ali ne moraju, tj. ne bi smjeli ložiti sve i svašta.
Nekad se u kućama grijala kuhinja i još jedna soba, a sada su skoro svi razvukli centralno, dopušteno im je da lože sve i svašta, pa sad jedna kuća zagađuje deset puta više no prije rata.
sema911s

#208 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by sema911s »

Ljudi se moraju grijati, ali ne moraju, tj. ne bi smjeli ložiti sve i svašta.
Nekad se u kućama grijala kuhinja i još jedna soba, a sada su skoro svi razvukli centralno, dopušteno im je da lože sve i svašta, pa sad jedna kuća zagađuje deset puta više no prije rata.[/quote]

ti si ocito neki sin budzetlije koji se grije na toplane koje neplaca,. ti bi to zabranio narodu da se grije jer zaboga milog ti nemozes disat vozit novog renoa jer je magla,
bella_ciao

#209 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by bella_ciao »

Nije stvar samo u lozenju, il autima il sta ti ja znam, Sarajevo je pozicionirano tako da se nalazi u kotlini i to ima velikog uticaja na zadrzavanje magle i smoga iznad grada.-
VjecitiStudent

#210 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by VjecitiStudent »

ti si ocito neki sin budzetlije koji se grije na toplane koje neplaca,. ti bi to zabranio narodu da se grije jer zaboga milog ti nemozes disat vozit novog renoa jer je magla,
Takvim grijanjem najviše truju prvo sebe i svoje ukućane, pa tek onda ostatak grada.
mk ultra

#211 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by mk ultra »

kritichar wrote:
mk ultra wrote: nek pare nisu problem, samo mi reci koliki ventilator treba, koja snaga, koji motor...
sa rupom neće ići

ti imaš 50km^2 površine, i iznad toga nekih 100-150m zraka koji trebaš istjerati
gustoća zraka raste sa smanjenjem temperature + imaš čestice u zraku
ukupna zapremina zraka 7500000000 m^3
težina zraka je sa ovim činjenicama što sam ti gore rekao oko 1.3 kg/m^3

za ovo bi ti trebao jedan dobar vjetro park, turbina presjeka 100-150m pravilno raspoređenih, ukupne snage preko 50MW
kritichar

#212 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by kritichar »

mk ultra wrote:
kritichar wrote:
sa rupom neće ići

ti imaš 50km^2 površine, i iznad toga nekih 100-150m zraka koji trebaš istjerati
gustoća zraka raste sa smanjenjem temperature + imaš čestice u zraku
ukupna zapremina zraka 7500000000 m^3
težina zraka je sa ovim činjenicama što sam ti gore rekao oko 1.3 kg/m^3

za ovo bi ti trebao jedan dobar vjetro park, turbina presjeka 100-150m pravilno raspoređenih, ukupne snage preko 50MW
a kud bi ti to sav taj zrak istjerao, teško ćeš ga preko brda?
ja preporučujem usisivač u kombinaciji sa ventilatorom
Streptokok

#213 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Streptokok »

i još bolje pitanje kome bi taj smog prebacili? Jel mislite da bi iko iz okolnih gradova mirno pristao sa udiše sarajevski smog?

Glede usisivača, predlažem da se udružimo. Svi da u isto vrijeme iznesemo usisivače i upalimo ih. Valja nešto ostane u filteru :D
Streptokok

#214 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Streptokok »

sema911s wrote:
treba uvesti reda. Moj komsija kotao smanji na 50C, veli tako mu manje troši. Dim koji izađe iz takvog kotla je previše hladan da bi išao gore nego se samo spusti po zemlji i potrova nas. Ovo je samo jedna od nepravilnosti koju bi u red trebala dovesti inspekcija, a ima tu još. Recimo prvo nalože vatru pa onda preko nakrkaju uglja koji zaguši plamen. No kako je ispod zagrijano ugalj se isparava al plamen zagusen pa ne moze da gori. Rezultat je onaj gusti zuto-smeđi otrovni dim.
sema911s

#215 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by sema911s »

Streptokok wrote:
sema911s wrote:Ljudi se moraju grijati, ali ne moraju, tj. ne bi smjeli ložiti sve i svašta.
Nekad se u kućama grijala kuhinja i još jedna soba, a sada su skoro svi razvukli centralno, dopušteno im je da lože sve i svašta, pa sad jedna kuća zagađuje deset puta više no prije rata.

treba uvesti reda. Moj komsija kotao smanji na 50C, veli tako mu manje troši. Dim koji izađe iz takvog kotla je previše hladan da bi išao gore nego se samo spusti po zemlji i potrova nas. Ovo je samo jedna od nepravilnosti koju bi u red trebala dovesti inspekcija, a ima tu još. Recimo prvo nalože vatru pa onda preko nakrkaju uglja koji zaguši plamen. No kako je ispod zagrijano ugalj se isparava al plamen zagusen pa ne moze da gori. Rezultat je onaj gusti zuto-smeđi otrovni dim.[/quote]

sve te razumijem i moj komso lozi od cipela, ormara i cega vec ne jer mora,. nema sta drugo, i sam kaze rado bi na plin ali nemoze, evo i ovjde u austriji imaju problema sa maglom smogom, lozi se svasta realno samo sto oni kada naloze pojacaju vatru sa gasom, pa to malo cistije izadje na dimnjak ali opet magla smog i slicno ,.,
dječak sa šibicama

#216 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by dječak sa šibicama »

Image

Ovakvih jedno 1000 pozicionirati po Kozijoj Cupriji i na Vracama, i isisati zrak u istocno Sarajevo... ubijes dvije muhe jednim udarcem.

Jedino ako se oni ne dosjete slicnog projekta, onda jebiga.
seoBIH

#217 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by seoBIH »

:-) :-)
trambusek88

#218 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by trambusek88 »

Dobrinja80 wrote:Ovakvih magli kao što je bila jučerašnja nije bilo prije rata u Sarajevu, bar ne odkako je plinovod napravljen i plin se počeo koristiti kao energent. Danas svi imamo problem zbog novih sugrađana koji lože sve u svoje kotlovnice, tako da pola Dobrinje se guši u smogu zbog jedne kuće preko puta koja se grije na ugalj.

"Novi" sugrađani koji su u prvim privatnim kućama preko puta Dobrinje (Dobrinjska Mahala ili kako smo to mi iz prvih zgrada nekad zvali jednostavno "selo") su tu još od prije nego što su izgrađene zgrade koletivnog stanovanja na Dobrinji.

Istina, mahala sada izleda mnogo drugačije nego prije rata jer su to nekad bile pretežno jednospratne kuće s krovovima na 4 vode, a poslije rata su skoro svi podigli još sprat-dva, i poneka se nova kuća izgradila i nedavno su dvije manje stambene zgrade izgrađene.
Last edited by trambusek88 on 27/12/2014 13:30, edited 1 time in total.
seoBIH

#219 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by seoBIH »

Dobro i? NA osnovu cega ti mozes TVRDITI da su oni krivci za zagađenje Dobrinje, ili naselja u većem iznosu od 1%?

Ponavljam na osnovu čega?
mk ultra

#220 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by mk ultra »

kritichar wrote: a kud bi ti to sav taj zrak istjerao, teško ćeš ga preko brda?
ja preporučujem usisivač u kombinaciji sa ventilatorom
samo ti zahebaji :lol:
Better Man

#221 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Better Man »

Da bi se smanjila zagađenost moraju se određene mjere pooštrit. Prvo, sva neispravna vozila trajno isključiti iz saobraćaja i debelo novčano kazniti one koji su izdali odobrenje da takvo auto može u saobraćaj. Sve one koji lože, a koji u tu svrhu koriste gume i sličan otpad također debelo kazniti. Zabraniti prodaju i loženje nekvalitetnog uglja i sl. Obezbjediti da se građanima može besplatno uvesti plinska instalacija, kako bi što više ljudi trošilo, tj. grijalo se na plin. Također uvesti da se plaća vožnja autom kroz centar Sarajeva, kako bi se smanjio broj automobila u saobraćaju i kako bi što više ljudi korstilo gradski prevoz. Prije toga napraviti totalnu reorganizaciju Grasa. Prvo pohapsit sve odgovorne za propast firme, oduzet im svu imovinu u cilju namirenja štete. Zatvoriti tramvajski saobraćaj i početi rekonstrukciju tramvajske pruge i prilagoditi istu modernim tramvajima kakvi se voze po Zagrebu i onda dogovoriti saradnju sa Končarom i nabaviti od njih moderne tramvaje sa klimom. Isto i za trolejbuse i buseve. Nekome je ovo SF, ali normalnom čovjeku je ovo vrlo lako izvedljivo.
seoBIH

#222 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by seoBIH »

Al' ga usra, al posebno za Koncar. Pa vidjeli smo kako su nas naguzili za onaj voz...
obuzdan

#223 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by obuzdan »

seoBIH wrote:Al' ga usra, al posebno za Koncar. Pa vidjeli smo kako su nas naguzili za onaj voz...
Pa nisu nas oni zguzili nego su nasi dogovorili tal. Sve ostalo je bilo nebitno, htio ti to da prihvatis ili ne...
Dobrinja80

#224 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Dobrinja80 »

seoBIH wrote:Al' ga usra, al posebno za Koncar. Pa vidjeli smo kako su nas naguzili za onaj voz...
Koncarev voz je bio dobar, ali naše pruge su malo propale.
Fauja Singh

#225 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Fauja Singh »

Better Man wrote:Da bi se smanjila zagađenost moraju se određene mjere pooštrit. Prvo, sva neispravna vozila trajno isključiti iz saobraćaja i debelo novčano kazniti one koji su izdali odobrenje da takvo auto može u saobraćaj. Sve one koji lože, a koji u tu svrhu koriste gume i sličan otpad također debelo kazniti. Zabraniti prodaju i loženje nekvalitetnog uglja i sl. Obezbjediti da se građanima može besplatno uvesti plinska instalacija, kako bi što više ljudi trošilo, tj. grijalo se na plin. Također uvesti da se plaća vožnja autom kroz centar Sarajeva, kako bi se smanjio broj automobila u saobraćaju i kako bi što više ljudi korstilo gradski prevoz. Prije toga napraviti totalnu reorganizaciju Grasa. Prvo pohapsit sve odgovorne za propast firme, oduzet im svu imovinu u cilju namirenja štete. Zatvoriti tramvajski saobraćaj i početi rekonstrukciju tramvajske pruge i prilagoditi istu modernim tramvajima kakvi se voze po Zagrebu i onda dogovoriti saradnju sa Končarom i nabaviti od njih moderne tramvaje sa klimom. Isto i za trolejbuse i buseve. Nekome je ovo SF, ali normalnom čovjeku je ovo vrlo lako izvedljivo.
To je to, ali sa ovakvom vlascu je to sve u domenu SF, oni su svakako sebi izgradili kuce na Kromolju, Poljinama... a vi levati se dole trujte, ko vas jebe.
Jbt prolazim neki dan pored autobuskog stajalista Sutjeska, 3 autobusa stoje parkirana cekajuci svoj red voznje, a motori rade li rade, cade toliko da su autobusi nazad skroz crni od dima, dok npr. u razvijenim zemljama tipa Njemacka nisu vise ni obavezna dnevna svijetla jer sa njima auto vise trosi (pa kolko tolko) a samim tim i vise zagadjuje, o svemu se vodi racuna.
Dalje, nas tehnicki pregled auta, ja ne znam jel kod nas zabiljezen i jedan slucaj da neko auto nije proslo tehnicki pregled, stvarno cisto sumnjam jer sta sam sve vidjao na cestama, pa to je horor jbt, ali boli ove na tehnickom, njima je samo bitno uzeti pare, eventualno ti kaze sta "bi trebao" popraviti i hajmo slijedeci.
Nema ba ovdje drzave sa ovakvim ljudima, jedino bi bio spas kad bi nam stranci (posto smo prezaduzeni) nametnuli neke svoje propise u ocuvanju zivotne sredine, ili da kazu eh sad nema novog kredita ako se ne smanji emisija CO2... Drugacije mrka kapa.
Post Reply