https://www.youtube.com/watch?v=fkm-ts07XkQDeutscheAusweis
Zadnja posta Orasje ili?
- don vito
#201 Re: Zadnja posta Orasje ili?
- don vito
#202 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Sta kazete za ove trudbenike.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/uposleni ... /141226032
Njima Orasje nije zadnja posta, dal zbog slabe kondicije dal zato sto imaju efikasnije metode da naplate svoju "crkavicu"
Njima Orasje nije zadnja posta, dal zbog slabe kondicije dal zato sto imaju efikasnije metode da naplate svoju "crkavicu"
Radnici ovog sektora ističu kako su napravili niz ustupaka, ali da zauzvrat nisu dobili ništa. Kažu kako je ova situacija neodrživa za ljude koji žive i rade s jednom plaćom.
"Odrekli smo se 50 posto regresa, imamo prekovremene sate koje nismo naplatili...
- O'zone
- Globalni moderator
#203 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Izlevatiše ih ovi na vlasti. Dobit će pakete od cca 100 KM a od love do daljneg nema ništa. Ona sedmorica što su nastavila ispadoše pametni a kažu da su ih kolege ispratile pogrdnim riječima kad su odlučili da nastave prema granici a ne da se vrate u Tuzlu 
- spreca
#204 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Oni su od sebe napravili pokretni cirkus.......nadam se kad im dopizdi da ce svojim vodjama hebati mamicu i oci im iskopati
- kandelabar
#205 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Prema posljednjim informacijama sedam radnika Aide se nalazi na 8 kilometara od Orašja gdje im je obezbijeđeno prenoćište, hrana, piće, odjeća i sve što im je potrebno. Nekoliko volontera iz Orašja u stalnom je kontaktu sa obespravljenim radnicima i pružaju im neophodnu pomoć kako bi njihov put bio koliko toliko manje bolan i težak. Ostatak radnika, njih oko 180 takođe je nastavilo pješačiti prema Orašju odnosno gradnici sa Republikom Hrvatskom. Kako nezvanično saznajemo, na ”Arizoni” ostalim radnicima nisu htjeli izaći u suret i obezbijediti im mjesto za odmor, pa je kolona radnika koja je krenula naknadno put granice, nastavila da korača. Za sada nema informacija dokle su došli niti u kakvom su stanju. Iz nepoznatih razloga odbili su davati izjave za medije i prekinuli svaki vid komunikacije sa Vladom TK.
- O'zone
- Globalni moderator
#206 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Meni je legendarno da su oni povjerovali da će im ovi fakati isplatiti lovu jer kao oni planiraju da odu iz države. Koji im je to put do sad da im oduzmu lizalicu?
Narod nikako da skonta da sa vlastodršcima (na žalost) nema dijaloga. Svaki dijalog se svodi na tapšanje po ramenu i širok osmijeh sa obećanjem "bit će" a narod zadovoljno kaže "obećali su"
Narod nikako da skonta da sa vlastodršcima (na žalost) nema dijaloga. Svaki dijalog se svodi na tapšanje po ramenu i širok osmijeh sa obećanjem "bit će" a narod zadovoljno kaže "obećali su"
- uglavnomja
#207 Re: Zadnja posta Orasje ili?
necu da ulazim u pricu o vlasnistvu i poslovanju, dugovima radu ili neradu ... jer nemam pojmaspreca wrote:Oni su od sebe napravili pokretni cirkus.......nadam se kad im dopizdi da ce svojim vodjama hebati mamicu i oci im iskopati
ali ova situacija je tragikomicna, 90% tragicna, ovih 10% ide na bosanski crnjak na svoj racun.
-ne mogu da vjerujem da je nekoliko stotina ljudi toliko nepismeno i glupo da misli da mogu uci u hrvatsku. pa godinama se vtre price o nemogucnosti dobijanja azila. a hrvatska ili svedska = eu! razlika samo jezik i kilometri. plus citavu proslu godinu se detaljno objasnjavale sve promjene vezane za ulazak hrvatske u eu i prelazk nase granice.
-ne znam da li vjerujem da su svi ljudi izmanipulisani, neki jesu sigurno, ali neki sigurno imaju toliko pameti da znaju da je ovo samo suplji pokusaj ucjene.
-gdje su domacvi politicari, ministar vanjskih poslova i slicnih stvari da se pojavi tamo i da im objasni da nema sansi da udju u hrvatsku
-gdje je dopis tog istog ministra hrvatskom kolegi da poslaje sluzbeni dopis koji bi se podijelio radnicima
-gdje je dopis hrvatskoj gp sa istim pitanjem
-gdje su novinari da naprave intervju sa josipovicem, karamarkom, sefom gp ... da se objavi na tv, da se ljudi ne maltretiraju
-koja je svrha da crveni kriz malih mjesta otkida 200-300 obroka od svojih korisnika da bi nahranio ljude koji idu sa ciljem da izazovu sazaljenje i dobiju sadaku, rucak, deku i cosak za spavanje, tih 300 ili 400 km ... udijelice nam neko, bice nafake, dobri ljudi ce pomoci ...
-a onaj natpis: idemo u siriju
shvatam da je ljudima bez primanja 400 maraka vazno, ali sta onda? koliko ce trajati tih 400 maraka? sta kad se potrose? sve ispocetka? ili ce ovaj puta za srbiju? madjarsku? tursku?
- spreca
#208 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Vec sam negdje napisao da te njihove vodje su obicne varalice.......naravno da Hr nije bosanski kanton pa da moze da udje kako oce....uglavnom su izmanipulisani....a sindikalne vodje bi pozvao u sud......da nebi svakoj budali palo na pamet da te ljude jos i oni zajebavaju....kako ih nije sramotauglavnomja wrote:necu da ulazim u pricu o vlasnistvu i poslovanju, dugovima radu ili neradu ... jer nemam pojmaspreca wrote:Oni su od sebe napravili pokretni cirkus.......nadam se kad im dopizdi da ce svojim vodjama hebati mamicu i oci im iskopati
ali ova situacija je tragikomicna, 90% tragicna, ovih 10% ide na bosanski crnjak na svoj racun.
-ne mogu da vjerujem da je nekoliko stotina ljudi toliko nepismeno i glupo da misli da mogu uci u hrvatsku. pa godinama se vtre price o nemogucnosti dobijanja azila. a hrvatska ili svedska = eu! razlika samo jezik i kilometri. plus citavu proslu godinu se detaljno objasnjavale sve promjene vezane za ulazak hrvatske u eu i prelazk nase granice.
-ne znam da li vjerujem da su svi ljudi izmanipulisani, neki jesu sigurno, ali neki sigurno imaju toliko pameti da znaju da je ovo samo suplji pokusaj ucjene.
-gdje su domacvi politicari, ministar vanjskih poslova i slicnih stvari da se pojavi tamo i da im objasni da nema sansi da udju u hrvatsku
-gdje je dopis tog istog ministra hrvatskom kolegi da poslaje sluzbeni dopis koji bi se podijelio radnicima
-gdje je dopis hrvatskoj gp sa istim pitanjem
-gdje su novinari da naprave intervju sa josipovicem, karamarkom, sefom gp ... da se objavi na tv, da se ljudi ne maltretiraju
-koja je svrha da crveni kriz malih mjesta otkida 200-300 obroka od svojih korisnika da bi nahranio ljude koji idu sa ciljem da izazovu sazaljenje i dobiju sadaku, rucak, deku i cosak za spavanje, tih 300 ili 400 km ... udijelice nam neko, bice nafake, dobri ljudi ce pomoci ..., jer lazni cilj, kao odlazak iz bih
je u sferi sf prica.
-a onaj natpis: idemo u sirijugenijalnom tvorcu tog idiotizma treba kupiti kartu u jednom msjeru.
shvatam da je ljudima bez primanja 400 maraka vazno, ali sta onda? koliko ce trajati tih 400 maraka? sta kad se potrose? sve ispocetka? ili ce ovaj puta za srbiju? madjarsku? tursku?
- O'zone
- Globalni moderator
#209 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Ja prekjuče na radijskim vijestima čuh kad ona glasnogovrnica GS BiH kaže da oni nemaju razloga da ih ne propuste preko granice ako imaju validne dokumente i da nisu dobili nikakv dopis od strane MUP-a TK ili vlade TK kojim bi se sugerisalo drugačije a da je vezano za ovu grupu građana.
Tako da će vrlo vjerovatno preći izlaznu granicu iz BiH ali neće ući u RH e onda će vjerovatno da sjede na mostu na međugraničnoj zemlji.
Tako da će vrlo vjerovatno preći izlaznu granicu iz BiH ali neće ući u RH e onda će vjerovatno da sjede na mostu na međugraničnoj zemlji.
- Klavikula
#210 Re: Zadnja posta Orasje ili?
sit gladnog ne razumije.
- O'zone
- Globalni moderator
#211 Re: Zadnja posta Orasje ili?
http://www.klix.ba/vijesti/bih/agonija- ... 41226138#5Neki od sedmorice nemaju važeće putne isprave, a ako sa ličnim kartama dođu na granicu, nezvanično saznajemo kako će im biti pisane prekršajne prijave.
"Neka pišu ili neka nas odmah hapse", kaže Užičanin.
Nakon što provedu noć u prostorijama MZ Centar, grupa od sedam radnika će sutra u 9 sati krenuti ka graničnom prelazu.
- uglavnomja
#212 Re: Zadnja posta Orasje ili?
O'zone wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/agonija- ... 41226138#5Neki od sedmorice nemaju važeće putne isprave, a ako sa ličnim kartama dođu na granicu, nezvanično saznajemo kako će im biti pisane prekršajne prijave.
"Neka pišu ili neka nas odmah hapse", kaže Užičanin.
Nakon što provedu noć u prostorijama MZ Centar, grupa od sedam radnika će sutra u 9 sati krenuti ka graničnom prelazu.
u sirokom spektru rijeci koje bi se mogle upotrijebiti za ovaj "dogadjaj" - agonija nije ni pod razno!
jedino agonija zdravog razuma
- spreca
#213 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Na nasoj granici one sa licnom kartom isto nesmiju pustiti preko granice u HR jer nemaju validan dokument za ulazak u Hr.......cisto sumnjam da ce ih i hrvatiti pustiti i sa pasosom......postoji dio puta koji je zabranjen za pjesake....a hodanje po poljima im niko nece dozvolitiO'zone wrote:Ja prekjuče na radijskim vijestima čuh kad ona glasnogovrnica GS BiH kaže da oni nemaju razloga da ih ne propuste preko granice ako imaju validne dokumente i da nisu dobili nikakv dopis od strane MUP-a TK ili vlade TK kojim bi se sugerisalo drugačije a da je vezano za ovu grupu građana.
-
hizo ramidovic
#214 Re: Zadnja posta Orasje ili?
ako si vec povecao ovo "ustupci", mozes li navesti koji su?don vito wrote:Sta kazete za ove trudbenike.
Njima Orasje nije zadnja posta, dal zbog slabe kondicije dal zato sto imaju efikasnije metode da naplate svoju "crkavicu"Radnici ovog sektora ističu kako su napravili niz ustupaka, ali da zauzvrat nisu dobili ništa. Kažu kako je ova situacija neodrživa za ljude koji žive i rade s jednom plaćom.
"Odrekli smo se 50 posto regresa, imamo prekovremene sate koje nismo naplatili...
ako zaista postoje, koja je svrha ovog tvog naglasavanja?
- O'zone
- Globalni moderator
#215 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Ma ne, pustit će one sa pasošem jer nemaju ih pravo zadržati osim ako dobiju naredbu a ove sa ličnom će lagano da curiknu nazad.spreca wrote:Na nasoj granici one sa licnom kartom isto nesmiju pustiti preko granice u HR jer nemaju validan dokument za ulazak u Hr.......cisto sumnjam da ce ih i hrvatiti pustiti i sa pasosom......postoji dio puta koji je zabranjen za pjesake....a hodanje po poljima im niko nece dozvolitiO'zone wrote:Ja prekjuče na radijskim vijestima čuh kad ona glasnogovrnica GS BiH kaže da oni nemaju razloga da ih ne propuste preko granice ako imaju validne dokumente i da nisu dobili nikakv dopis od strane MUP-a TK ili vlade TK kojim bi se sugerisalo drugačije a da je vezano za ovu grupu građana.
Hrvatska granična služba odlučuje dalje da li će ih pustiti da uđu na njen teritorij.
- uglavnomja
#216 Re: Zadnja posta Orasje ili?
hizo ramidovic wrote:ako si vec povecao ovo "ustupci", mozes li navesti koji su?don vito wrote:Sta kazete za ove trudbenike.
Njima Orasje nije zadnja posta, dal zbog slabe kondicije dal zato sto imaju efikasnije metode da naplate svoju "crkavicu"Radnici ovog sektora ističu kako su napravili niz ustupaka, ali da zauzvrat nisu dobili ništa. Kažu kako je ova situacija neodrživa za ljude koji žive i rade s jednom plaćom.
imas link na tekst ...
ostali ustupci, osim pola regresa ... nema ih ... jedino sto nisu do sad strajkovali, a ostalo tipa sto im aksne plate, a glavonje zaposljavaju i dalje ...
- spreca
#217 Re: Zadnja posta Orasje ili?
da jedino njih....a ovi drugi im pravili drustvo da im nebude dosadno............krajnji domet je doci u Orasje a posle na autobus i curik Tz.O'zone wrote:Ma ne, pustit će one sa pasošem jer nemaju ih pravo zadržati osim ako dobiju naredbu a ove sa ličnom će lagano da curiknu nazad.spreca wrote:Na nasoj granici one sa licnom kartom isto nesmiju pustiti preko granice u HR jer nemaju validan dokument za ulazak u Hr.......cisto sumnjam da ce ih i hrvatiti pustiti i sa pasosom......postoji dio puta koji je zabranjen za pjesake....a hodanje po poljima im niko nece dozvolitiO'zone wrote:Ja prekjuče na radijskim vijestima čuh kad ona glasnogovrnica GS BiH kaže da oni nemaju razloga da ih ne propuste preko granice ako imaju validne dokumente i da nisu dobili nikakv dopis od strane MUP-a TK ili vlade TK kojim bi se sugerisalo drugačije a da je vezano za ovu grupu građana.
Hrvatska granična služba odlučuje dalje da li će ih pustiti da uđu na njen teritorij.
-
hizo ramidovic
#218 Re: Zadnja posta Orasje ili?
znam, tekst sam procitao i ne spominju se konkretni ustupci. takodjer znam da se kolektivni ugovor za tu oblast nemilice krsio, sto je rezultiralo sudskim presudama (neke su naplacene neke jos nisu).uglavnomja wrote:hizo ramidovic wrote:
ako si vec povecao ovo "ustupci", mozes li navesti koji su?
imas link na tekst ...
ostali ustupci, osim pola regresa ... nema ih ... jedino sto nisu do sad strajkovali, a ostalo tipa sto im aksne plate, a glavonje zaposljavaju i dalje ...
dakle, da li to znaci da ustupaka zaista nije ni bilo ili to ti onako iz svoje glave?
- uglavnomja
#219 Re: Zadnja posta Orasje ili?
hizo ramidovic wrote:znam, tekst sam procitao i ne spominju se konkretni ustupci. takodjer znam da se kolektivni ugovor za tu oblast nemilice krsio, sto je rezultiralo sudskim presudama (neke su naplacene neke jos nisu).uglavnomja wrote:hizo ramidovic wrote:
ako si vec povecao ovo "ustupci", mozes li navesti koji su?
imas link na tekst ...
dakle, da li to znaci da ustupaka zaista nije ni bilo ili to ti onako iz svoje glave?
ja to iz teksta i iz bliskih kontakata sa ljudima koji rade u obrazovanju
ja ne znam da iko vise kuka, a da manje radi, a vise zaradjuje ...
inace, ti kolektivni ugovori su pravljeni za bijele medjede ... znaci neodrzivi u praksi. uglavnom. a pogotovo u drzavi poput bh.
-
hizo ramidovic
#220 Re: Zadnja posta Orasje ili?
sta si konkretno zakljucio iz teksta a sta na osnovu kontakata sa ljudima iz obrazovanja?uglavnomja wrote: ja to iz teksta i iz bliskih kontakata sa ljudi koji rade u obrazovanju![]()
neupucen si. znam x kontraprimjera od tvog.uglavnomja wrote: ja ne znam da iko vise kuka, a da manje radi, a vise zaradjuje ...(profesori u srednjim skolama - njima je najteze, to priznajem)
svi su oni zrtve, plemeniti posao, tesko im, nova djeca vaka naka ... a ne dao bog da neko odradi gratis cas prekovremenog ili odvede djecu na izlet ili drzi dopunsku nastavu u toku svog neplacenog vremena ...
o tezini posla suvisno je diskutovati sa nekim ko taj posao nikad nije radio.
svaki ugovor se pravi da bi se postovao (a ne krsio) i da bi se uredili odnosi. ni ova oblast nije izuzetak. ljudi traze svoja prava koja su istim ugovorom definisana. nista vise. 10 mjeseci pojedini nisu primili naknadu za prevoz do posla. ne traze 'bijeli hljeb', stanarinu za stanovanje u vlastitom stanu...uglavnomja wrote: inace, ti kolektivni ugovori su pravljeni za bijele medjede ... znaci neodrzivi u praksi. uglavnom. a pogotovo u drzavi poput bh.
- don vito
#221 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Naglasavaju "brojne" ustupke, a spomenu dva. Prva, znaci najveca (usudjujem se reci i jedina) zrtva je 50 posto regresa - 400 maraka godisnje te socijalisticko.budzetske izmisljotine. To je cijena koju su budzetlije platile dok je najmanje 100.000 hiljada ljudi ostalo bez posla u realnom sektoru dok smanjenja plata kod privatnika ne treba ni spominjati. Kao sto ne treba spominjati da nijedan budzetlija nije ostao bez posla, stavise i sami priznaju da su dobili nove uhljupe. Nije im to smetalo sve dok nije presusila pipa. Kao sto im nije smetalo da se cijedi realni sektor kako bi se skupila lova za odstete po tuzbama za krsenje kolektivnih ugovora parazita. Nazalost, igranka je gotova, presjekli su granu na kojoj su sjedili.hizo ramidovic wrote:ako si vec povecao ovo "ustupci", mozes li navesti koji su?don vito wrote:Sta kazete za ove trudbenike.
-
hizo ramidovic
#222 Re: Zadnja posta Orasje ili?
jesi li provjerio da su to zaista samo dva ustupka ili ti je jedini izvor informacija tekst na klixu?don vito wrote:
Naglasavaju "brojne" ustupke, a spomenu dva. Prva, znaci najveca (usudjujem se reci i jedina) zrtva je 50 posto regresa - 400 maraka godisnje te socijalisticko.budzetske izmisljotine.
u cemu je krivica prosvjetnih radnika sto je 100000 ljudi ostalo bez posla? cime su oni doprinijeli tome?don vito wrote: To je cijena koju su budzetlije platile dok je najmanje 100.000 hiljada ljudi ostalo bez posla u realnom sektoru dok smanjenja plata kod privatnika ne treba ni spominjati. Kao sto ne treba spominjati da nijedan budzetlija nije ostao bez posla, stavise i sami priznaju da su dobili nove uhljupe. Nije im to smetalo sve dok nije presusila pipa.Kao sto im nije smetalo da se cijedi realni sektor kako bi se skupila lova za odstete po tuzbama za krsenje kolektivnih ugovora parazita. Nazalost, igranka je gotova, presjekli su granu na kojoj su sjedili.
da li si ti za to da se postuju prava radnika i potpisani ugovori ili nisi?
ti ne razlucujes elementarne stvari. prosvjetni radnici nisu administracija, iako se finansiraju iz budzeta.
- uglavnomja
#223 Re: Zadnja posta Orasje ili?
hizo ramidovic wrote:sta si konkretno zakljucio iz teksta a sta na osnovu kontakata sa ljudima iz obrazovanja?uglavnomja wrote: ja to iz teksta i iz bliskih kontakata sa ljudi koji rade u obrazovanju
neupucen si. znam x kontraprimjera od tvog.uglavnomja wrote: ja ne znam da iko vise kuka, a da manje radi, a vise zaradjuje ...(profesori u srednjim skolama - njima je najteze, to priznajem)
svi su oni zrtve, plemeniti posao, tesko im, nova djeca vaka naka ... a ne dao bog da neko odradi gratis cas prekovremenog ili odvede djecu na izlet ili drzi dopunsku nastavu u toku svog neplacenog vremena ...
o tezini posla suvisno je diskutovati sa nekim ko taj posao nikad nije radio.svaki ugovor se pravi da bi se postovao (a ne krsio) i da bi se uredili odnosi. ni ova oblast nije izuzetak. ljudi traze svoja prava koja su istim ugovorom definisana. nista vise. 10 mjeseci pojedini nisu primili naknadu za prevoz do posla. ne traze 'bijeli hljeb', stanarinu za stanovanje u vlastitom stanu...uglavnomja wrote: inace, ti kolektivni ugovori su pravljeni za bijele medjede ... znaci neodrzivi u praksi. uglavnom. a pogotovo u drzavi poput bh.
jeste da nije tema , ali ...
postoje primjeri, naravno, ali to su izuzeci gdje ljudi rade neplaceno.
tezina posla - neuporedivo je da prof u 4. srednje ima istu platu kao uciteljica u 1. osnovne, ako imaju istu skolsku spremu.
a sto se tice ugovora, promasio si poentu, koja je da je ugovor sam po sebi neodrziv. ne moze neko, ko se jednom zaposli na budzesku sisu da uvali prst u uho i da ga boli peta za poslom ... nije ugovor sveto slovo, napravili su ga ;ljudi koji su nekom trenutku bili u poziciji da postavljaju uslove, koji su i tad bili medjedji, i morace doci vrijeme za reviziju tog ugovora, a i svih ostalih budzetskih kolektivnih ugovora.
posto tvrdis da si upuceniji od mene, ispravi me ako grijesim, do prije par godina je bilo ocjenjivanje, nagradjivanje nastvanika, a uslovi za pozitivnu ocjenu i mislim nesto parica su bili:
da redovno dolazi na piosao
da ne kasni
da je uredan
da nije bilo ekcesa ...
a nigdje rezultata rada, ankete medju ucenicima i roditeljima ... bitno je doci na vrijeme, odsjediti 3-7 sati na poslu i povisica
koliko znam jedna od stavki tog ugovora je bilo dodjeljivanje jedne ili vise plata, zavisno od godina, za svakih 5 ili 10 godina staza
- don vito
#224 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Da, to su jedini ustupci na koje su pristali budzetlije. Za sve ostalo su podnosili tuzbe o krsenju kolektivnih ugovora. I ekspresno dobijali na sudu zato sto su sudije "preko reda" uzimali ove slucajeve. Zasto "preko reda"? Jer je i pravosudje (budzetsko) "interesna strana" u sporu. Nazalost, budzetlije nisu skontali da tim tuzbama sijeku granu na kojoj sjede. Nekad im plata kasnila mjesec-dva, sad po tri mjeseca, sutra ce pola godine, sta im ja mogu. Vise od 5 godina gledam prijetnje i strajkove ove ekipe prosvjetara, vec sam naucio da su njihovi lideri Beslic i Sivro.hizo ramidovic wrote:jesi li provjerio da su to zaista samo dva ustupka ili ti je jedini izvor informacija tekst na klixu?
U cemu je krivica radnika Aide sto drzava, vlasnik njihove fabrike, ne moze da im osigura minimalne plate? Isto sa budzetlijama. Nisu krivi za krizu prije 5-6 godina ali nisu pokazali solidarnost i realnost sa onima koji su zaradjivali njihove plate, tople obroke i regrese. Kad 100 hiljada ljudi ostane bez posla, a drugih nekoliko stotina hiljada bude prisiljeno na manje plate i stednju, onda je to strasno smanjen priliv love u budzet od poreza, akciza, poveca se pritisak za socijalnu pomoc, naknade za nezaposlene itd. Ni uz najbolju volju drzava ne moze ispuniti te kolektivne ugovore a uhljupi ne daju promjenu ugovora. Da vidis kako se kod privatnika ekspresno mijenjaju ugovori cim se smanje prihodi. To je kapitalizam na koji ne pristaju uhljupi. Ne das promjenu kolektivnih ugovora? Ko sto rekoh, nekad je plata kasnila mjesec-dva, sad po tri mjeseca, sutra ce pola godine... Pa ce na kraju jedini izlaz za drzavu biti devalvacija valute. Pa ces i dalje primati 1500 KM budzteske plate, 200-300 KM regresa, naknadu za prevoz, regres, no to ce sve skupa vrijediti danasnjih 800 KM koliko je prosjecna plata u drzavi a trebala bi biti i plata budzetskih parazita.u cemu je krivica prosvjetnih radnika sto je 100000 ljudi ostalo bez posla? cime su oni doprinijeli tome?
da li si ti za to da se postuju prava radnika i potpisani ugovori ili nisi?
ti ne razlucujes elementarne stvari. prosvjetni radnici nisu administracija, iako se finansiraju iz budzeta.
- tandmand
#225 Re: Zadnja posta Orasje ili?
Kako je KM konvertibilan, fiksno vezan za €, inflacija se stvara stalnim poskupljenjima, za razliku od jugoslavenske inflacije gdje se nemilice stampao novac. Samo je pitanje kakva ce to biti bosanska "antibirokratska revolucija".