AC QUATTRO - KRAJ

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#201 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by goran16v »

Bakir1 wrote:za razliku od nivoa na koji drugi pokusavaju da se spuste ja necu pa da te pitam ovako koji su tvoji argumenti kojima ti pobijas napisano?
kada se izabere kooperant potpise se neki ugovor i javno se obznani, kooperant ispunjava uslove koje namece fabrika, ne predstavnik fabrike, nego fabrika uz koristenje proizvoda i zadovoljavanje normi taj kooperant snosi sve odgovornosti za dio posla koji obavlja i svojim pecatom i potpisom stane iza uradjenog.
karikiram ZIJO d.o.o. ima opremu proizvodjaca koji opet ima ugovor sa jednom velikom korporacijom, po tom ugovoru ZIJO d.o.o. kao licencirani korisnik opreme moze vrsiti opravke sa opremom koju posjeduje ali u tom slucaju ZIJO d.o.o. stavlja svoj potpis i pecat te vrsi naplatu usluge, nema treceg, nema posrednika, transparetno i javno.
usluge ZIJO d.o.o. mogu koristiti svi iz mreze korporacije a ne selektivno kako se kome cefne, isto tako korisnik moze koristiti usluge ZIJO d.o.o. bez narusavanja garancijskih uslova, ne treba posrednik, nema treceg, odes kupis dijelove orginale i odes kod ZIJO d.o.o. da ih ugradi isti stavi svoj pecat i potpis i ti imas garanciju normalno.
E sad to objasni balavom babinom sinu koji se vec 5 dana pravi pametan i upucen pa tvrdi da je to nemoguce jer on ne zna niti moze znati s kim i kakve ugovore Speed ima nego samo palamudi napamet da su varalice...
muha_sa

#202 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by muha_sa »

dajte ba naucite se citirat--da znam ko je kome sta reko :lol:
Bakir1

#203 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by Bakir1 »

@goran
meni je skrenuta paznja na ono o cemu se pise, itekako imas pravo kada je rijec o gore navedenim i uslugama limarije i lakiranja i legitimnog prava za podugovaranje ;-)
goran16v

#204 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by goran16v »

Bakir1 wrote:evo ovo sto sam ja pisao odnosilo se na mercedes i na mrezu mercedesa, iz prve ruke vezano za koncern koji koristi usluge podugovaraca nije uslovljeno koristenje limarije i lakirnice, predstavnik ovlastenog odgovara za kvalitet rada i usluga i kao takav daje garanciju.
podugovaranje dozvoljeno bez obaveze pravdanja s kime sta i kako.
tako da posipam se pepelom prvi :)
samo za limariju i lakiranje ostalo je bez izuzetaka, za taj koncern goran ima pravo ;-)
Drug, cista logika, to je previse javno, previse slucajeva i previse dugo traje da bi bila mucka. Olvasteni ti garantuje fakturom i pecatom i ovjerom s. knjige, tebe kao musteriju nista drugo ne treba da zanima, a eto ispade da ovl. nije duzan da ti se pravda.
Bakir1

#205 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by Bakir1 »

ma ja kada nisam u pravu, nisam, i prvi sam spreman priznati gresku, iz perspektive pozicije na kojoj sam radio itekako je bilo osnova za gore napisano, ali kakoh dobih dobronamjernu sugestiju da se ne donose teske kvalifikacije bilo koga oko navedenog slucaja, mislim da je to red i napisati ;-)
Al'din

#206 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by Al'din »

goran16v wrote:
Al'din wrote:Pricam o nekom automehanicaru sa super mocima koji zna sve detalje milionskih prevara i namjestaljki, a nosinu i te udove materi svojoj u guzicu zavuci!
Razlika je izmedju automehanicara i tehnicara sa super mocima, a to za spominjanje clanova porodice...Gorane Gorane
Trebam li te napominjti "tehnicaru" ko je ovdje poceo sa guzicama i udovima, sto potegnes to i dobijes![/quote]

da, poceo si licno meni da se obracas i da me omalovazavas, pa sam tebi licno i odgovorio, a mamu ti ne spomenuh? Ili trebam? Ali ne, mozda i tvoja nije vise s nama.

Ne trebaju ti navodni znaci za to tehnicar, nadji vremena, dok drugima psujes clanove uze porodice, pa vidi sta je ASE Certified Master Automobile Technician...treba li da skeniram, posaljem na uvid?
Stvarno me ne iritiras, ti dokaz da ako si iz grada ne mora da znaci da si emancipovan, kulturan...

Napisano s osmjehom :)
emko1234

#207 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by emko1234 »

goran16v wrote:
Bakir1 wrote:za razliku od nivoa na koji drugi pokusavaju da se spuste ja necu pa da te pitam ovako koji su tvoji argumenti kojima ti pobijas napisano?
kada se izabere kooperant potpise se neki ugovor i javno se obznani, kooperant ispunjava uslove koje namece fabrika, ne predstavnik fabrike, nego fabrika uz koristenje proizvoda i zadovoljavanje normi taj kooperant snosi sve odgovornosti za dio posla koji obavlja i svojim pecatom i potpisom stane iza uradjenog.
karikiram ZIJO d.o.o. ima opremu proizvodjaca koji opet ima ugovor sa jednom velikom korporacijom, po tom ugovoru ZIJO d.o.o. kao licencirani korisnik opreme moze vrsiti opravke sa opremom koju posjeduje ali u tom slucaju ZIJO d.o.o. stavlja svoj potpis i pecat te vrsi naplatu usluge, nema treceg, nema posrednika, transparetno i javno.
usluge ZIJO d.o.o. mogu koristiti svi iz mreze korporacije a ne selektivno kako se kome cefne, isto tako korisnik moze koristiti usluge ZIJO d.o.o. bez narusavanja garancijskih uslova, ne treba posrednik, nema treceg, odes kupis dijelove orginale i odes kod ZIJO d.o.o. da ih ugradi isti stavi svoj pecat i potpis i ti imas garanciju normalno.
E sad to objasni balavom babinom sinu koji se vec 5 dana pravi pametan i upucen pa tvrdi da je to nemoguce jer on ne zna niti moze znati s kim i kakve ugovore Speed ima nego samo palamudi napamet da su varalice...
Gorane, šta ima još? Jesi išao da te podoji Ermin?
goran16v

#208 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by goran16v »

Bakir1 wrote:ma ja kada nisam u pravu, nisam, i prvi sam spreman priznati gresku, iz perspektive pozicije na kojoj sam radio itekako je bilo osnova za gore napisano, ali kakoh dobih dobronamjernu sugestiju da se ne donose teske kvalifikacije bilo koga oko navedenog slucaja, mislim da je to red i napisati ;-)
Vidi, nije problem kad neko pogrijesi, skonta, prizna i vozi dalje, ali je problem da oni koji o tome znaju puno manje ili nista mimo svake logike i povoda krenu sa pljuvanjem i etiketiranjem ljudi bez argumenata i to zestoko i bez pardona, ne samo sto sebe deklarisu kao mahalashe koji pricaju napamet, nego sto ce to doci i do samih ljudi na koje se odnosi.
goran16v

#209 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by goran16v »

emko1234 wrote:
goran16v wrote:
Gorane, šta ima još? Jesi išao da te podoji Ermin?
Jesu li slucajno primjetio da si u u medjuvremenu i zvanicno ispao mahalas koji se pravi pametan a pojma nema? Sad mozes sam sebe da podojis i to zasluzeno...
emko1234

#210 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by emko1234 »

Ti si ba smiješan. Toliko si ufuran u priču o poštenju i ispravnosti svog druga da ništa drugo nečeš ni da čuješ a kamoli da pomisliš.
Prema tome sva tvoja argumentacija se svela na kraju na priču koja je ispričana više puta na ovom forumu samo od drugih karaktera.
Babin sin, babine pare, babin auto i slično.
Iz mog ugla i perspektive, to te stavlja u istu ravan sa sitnim dušama koje su ljubomorne što neko može popit kafu s mlijekom umjesto obične.
Ja sam ti probao na normalan način reći i prenijeti iskustvo iz moje perspektive. Ti si se upalio, jer očigledno to moje kao vrijeđanje Speeda te je pogodilo na nekom ličnom nivou.
Šta drugo da ti kažem, ti si stariji lik. Mene bi bilo sramota ovakve reakcije u tvojim godinama. Par postova iznad ti se lik obraća direktno, ti njemu mater spominješ. Baš sramota.
goran16v

#211 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by goran16v »

emko1234 wrote:Ti si ba smiješan. Toliko si ufuran u priču o poštenju i ispravnosti svog druga da ništa drugo nečeš ni da čuješ a kamoli da pomisliš.
Prema tome sva tvoja argumentacija se svela na kraju na priču koja je ispričana više puta na ovom forumu samo od drugih karaktera.
Iz mog ugla i perspektive, to te stavlja u istu ravan sa sitnim dušama koje su ljubomorne što neko može popit kafu s mlijekom umjesto obične.
Ja sam ti probao na normalan način reći i prenijeti iskustvo iz moje perspektive. Ti si se upalio, jer očigledno to moje kao vrijeđanje Speeda te je pogodilo na nekom ličnom nivou.
Šta drugo da ti kažem, ti si stariji lik. Mene bi bilo sramota ovakve reakcije u tvojim godinama. Par postova iznad ti se lik obraća direktno, ti njemu mater spominješ. Baš sramota.
Nikakve price o postenju nema, ima samo alergija na malahanje iskompleksiranih likova koji bi da budu bitni, a ti si primjer ko iz citanke. Ako si procitao koju je info bakir1 dorektno dobio za Mercedesa onda ces sam zakljuciti sta mozes da uradis sa svojim uglovima, perspektivama i iskustvima.
Sto se sramote tice, trebam li da citiram *ebanje u Speedu i dojenje Ermina? Nego ne talasaj previse, ovaj put si napravio budalu sebei nek ti bude nauk za sljedeci put.
emko1234

#212 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by emko1234 »

goran16v wrote:
emko1234 wrote:Ti si ba smiješan. Toliko si ufuran u priču o poštenju i ispravnosti svog druga da ništa drugo nečeš ni da čuješ a kamoli da pomisliš.
Nikakve price o postenju nema, ima samo alergija na malahanje iskompleksiranih likova koji bi da budu bitni, a ti si primjer ko iz citanke. Ako si procitao koju je info bakir1 dorektno dobio za Mercedesa onda ces sam zakljuciti sta mozes da uradis sa svojim uglovima, perspektivama i iskustvima.
Sto se sramote tice, trebam li da citiram *ebanje u Speedu i dojenje Ermina? Nego ne talasaj previse, ovaj put si napravio budalu sebei nek ti bude nauk za sljedeci put.
Alergija na mahalanje?
Jedino objašnjenje za ovu što si ovoliko obnevidio je da ste u rodu. Ili da ti radiš za njih. Drugo nikakvo objašnjenje ne postoji.
Eto ako si već informisan, provjeri kod kojih je osiguranja speed ispušio ugovore zato što je velika poštenjačina.
I to ne samo zbog friziranja predračuna, nego što je s jedne strane od njih uzimao pare ko ugovoreni servis, a s druge štimao štete.
A ja ću ti reći da su to koliko ja znam 3 top osiguranja kod nas.
Al'din

#213 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by Al'din »

Da se razumijemo, moje pitanje je bilo kako je moguce da preko ovlastenog vozilo radi druga pa treca ruka koja NEMA ugovor s istim, jer ima takvih slucajeva, a kontra slucaj je jedna lakirnica koja je IMALA ugovor sa Bunjom. Eh sada po kom osnovu, kako, da li je Renault to odobrio i da li mora odobriti, NEZNAM.
Drugi slucaj je Scania. Kamion koji dodje nov u Scaniu, koji je musterija narucila i platila, mu se uradi servis prije predaje kupcu. Dolazili su sa probnim tablicama (kasnije vise nisu nego se uredjaj nosio u Scaniu i kamioni su se radili na licu mjesta) da mu se uradi jedan dio koji su placali kesom i izdavao im se racun, ali, nikakav ugovor firma nije imala s njima.
Nisam nikoga uzimao u obzir niti sam pomenuo ime niti jednog servisa a vidim da neki spominju Speed. S njima se poznajem i nepamtim broj koliko sam vozila uradio koja su dosla od njih, pretezno su ih braca dovlacila, rijetko njihovi uposlenici.

Ko je kompatentan da pise o ovome moze, ko nije, neka ne psuje tudje mame jer ce mu se obiti o glavu, zakletva.
direstraits0078

#214 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by direstraits0078 »

Al'din wrote:Znaci regularno je da havarisano vozilo koje je dovezeno u ovlasteni, ide u drugi servis na limarsko-farbarske radove, pa taj odveze u treci servis na jos neke radove koje ovi u lakirnici nisu u mogucnosti uraditi a zna se za sigurno da ne postoji nikakav ugovor, certifikati o valjanosti uradjenih radova itd itd...mislim ono, ja kao neko koji sam usko saradjivao sa veoma mnogo servisa (obracam se osobama koji su pri zdravoj pameti ovdje) i koji nemam pojma ni o cemu, samo sam znatizeljan, da li se to isto moze vidjeti i Njemackoj (znamo da su zakoni rigorozniji i bolje definisani nego kod nas) da se BMW jednog Hansa odveze na farbanje kod nekog Turcina pa taj Turcin kod nekog treceg na dodatne radove...ne uzimamo nikakvo placanje iz ruke u ruku bez racuna ili naskrabano na nota racun...

Dok se niste potukli, da probamo malo sumirati, amalgamirati i sublimirati, sto bi rekli uceni filozofi :D

1. U svim tzv. ovlastenim koncesijama i servisima u Njemackoj i sirom EU je dozvoljeno potpisivanje ugovora s podizvodjacima ili podugovaracima za izvodjenje poslova koje ovlasteni servis nije u stanju izvesti a mogu se uraditi po istom standardu, uz amin davaoca licence (lakiranje, karoserijski radovi, priprema vozila, dekonzervacija, radovi na komplikovanim sklopovima, npr. automatskim i rucnim mjenjacima itd.).

2. Speed ili bilo koji servis koji pruza takve usluge izdaje racun tzv. ovlastenom servisu i naplacuje svoj rad, a usluga se dalje fakturise kupcu.

3. Speed, kao i svaki drugi poslovni subjekt, gleda da zaradi, a to isto gleda i tzv. ovlasteni servis, pa kupac cesto plati debelo vise od onoga sto je stvarna trzisna cijena usluge.

4. Razlika u stvarnoj trzisnoj cijeni usluge i cijeni koju kupac (ili osiguranje) placa tzv. ovlastenom servisu pokriva troskove garancije, kulance, marketinga itd. koje kupac cesto ne vidi direktno na uradjenom poslu ili isporucenoj usluzi. Plus zarada, marza ili kako vec to zovete.

I popustite zivi bili s tim nepristojnim tonovima i vrijedjanjem, ne sluzi vam na cast nikako. :sad:
direstraits0078

#215 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by direstraits0078 »

Drugi par rukava je placanje usluge bez racuna. To u EU necete cesto vidjeti da firme rade, mada ima i toga. U Bosni, to je pozeljno, isto kao i zaposljavanje silne rodbine, prijatelja, familije itd. u drzavne firme i o drzavnom trosku. :bih:
Bakir1

#216 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by Bakir1 »

gore navedeni info vrijedi za asu gorane mozda jos za pojedine tamo gdje sam ja radio to nije bio slucaj ;-)
i da pobrzo stvari na ovom pdf-u eskaliraju mislim da za time nema potrebe....
mahalas505

#217 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by mahalas505 »

A ovog Gorana samo sto je dosao iz banovica, sve su izgledi da ce opet, haj se malo iskuliraj. Mislim da ipak kad se sabere dosta je pruzio korisnih informacija. Vidis kako se bitanga smirio :-D .
muha_sa wrote:dajte ba naucite se citirat--da znam ko je kome sta reko :lol:
Vidi ovog starog sto zakuhava :D .

Jedna manja digresije, mislim da sada u EU, kad je auto unutar garancije, i kad je potreban npr. mali servis, ne moras ici u ovalasteni da bi zadrzao garanciju. Mislim da ti drugi servisi, sto nisu ovlasteni, moraju zadovoljiti neke generalne norme, ali nisam previse upucen .
sparky

#218 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by sparky »

mahalas505 wrote:

Jedna manja digresije, mislim da sada u EU, kad je auto unutar garancije, i kad je potreban npr. mali servis, ne moras ici u ovalasteni da bi zadrzao garanciju. Mislim da ti drugi servisi, sto nisu ovlasteni, moraju zadovoljiti neke generalne norme, ali nisam previse upucen .
Nisi previse upucen. Garanciju ti moze dati samo ta radionica koja je radila.
Zar mislis da bi se to isplatilo ovlastenim servisima.
Nek drugi uzimaju pare, a kad sta zeznu, pokrivace ovlasteni, hau jes no.
Al'din

#219 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by Al'din »

Dok se niste potukli, da probamo malo sumirati, amalgamirati i sublimirati, sto bi rekli uceni filozofi :D

1. U svim tzv. ovlastenim koncesijama i servisima u Njemackoj i sirom EU je dozvoljeno potpisivanje ugovora s podizvodjacima ili podugovaracima za izvodjenje poslova koje ovlasteni servis nije u stanju izvesti a mogu se uraditi po istom standardu, uz amin davaoca licence (lakiranje, karoserijski radovi, priprema vozila, dekonzervacija, radovi na komplikovanim sklopovima, npr. automatskim i rucnim mjenjacima itd.).

2. Speed ili bilo koji servis koji pruza takve usluge izdaje racun tzv. ovlastenom servisu i naplacuje svoj rad, a usluga se dalje fakturise kupcu.

3. Speed, kao i svaki drugi poslovni subjekt, gleda da zaradi, a to isto gleda i tzv. ovlasteni servis, pa kupac cesto plati debelo vise od onoga sto je stvarna trzisna cijena usluge.

4. Razlika u stvarnoj trzisnoj cijeni usluge i cijeni koju kupac (ili osiguranje) placa tzv. ovlastenom servisu pokriva troskove garancije, kulance, marketinga itd. koje kupac cesto ne vidi direktno na uradjenom poslu ili isporucenoj usluzi. Plus zarada, marza ili kako vec to zovete.

I popustite zivi bili s tim nepristojnim tonovima i vrijedjanjem, ne sluzi vam na cast nikako. :sad:[/quote]

To je od prilike neki odgovor koji je zadovoljio moju malenkost :D jer ako Bog da planiram uskoro da otvorim neki servis koji bi bio u stanju da funkcionise na taj nacin kako je vec gore opisano. Zahvaljujem.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#220 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by bitanga_sa_otesa »

mahalas505 wrote: Vidis kako se bitanga smirio :-D .
ja sam uvijek bio smiren i stalozen ,a 2 banane sam popio sto mnoge zaboli istina... kao i uvijek... i nisu bile na auto forumu :-D
sema911s

#221 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by sema911s »

To je od prilike neki odgovor koji je zadovoljio moju malenkost :D jer ako Bog da planiram uskoro da otvorim neki servis koji bi bio u stanju da funkcionise na taj nacin kako je vec gore opisano. Zahvaljujem.[/quote]

ako planiras sa vag-da radis ubrzo ce da pozovu ove iz ase da im daju savjete, prijedloge o stanju servisa u BiH, da li se sta promijenilo u odnosu na proslu godinu, pozvace i par kupaca da sa njima razmotre koliko su zadovoljni( neka njihova firma je radila istrazivanje o zadovoljstvu kupaca i dosta ih je dobilo slabu ocjenu i nalog da se poprave,,cak je ipar asi-nih majstora sluzbenika dobilo zuti)
ako imas koga u asi da te spomene, ali ako si novi moras imat mnogo opreme, orginalne opreme, skole i slicno, nece vise prihvatat mehanicare jer se prezivaju ko sef,
Al'din

#222 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by Al'din »

bitanga_sa_otesa wrote:
mahalas505 wrote: Vidis kako se bitanga smirio :-D .
ja sam uvijek bio smiren i stalozen ,a 2 banane sam popio sto mnoge zaboli istina... kao i uvijek... i nisu bile na auto forumu :-D
Mame i Bebe :D haha da napomenem da se salim, nije uvreda
Al'din

#223 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by Al'din »

sema911s wrote:To je od prilike neki odgovor koji je zadovoljio moju malenkost :D jer ako Bog da planiram uskoro da otvorim neki servis koji bi bio u stanju da funkcionise na taj nacin kako je vec gore opisano. Zahvaljujem.
ako planiras sa vag-da radis ubrzo ce da pozovu ove iz ase da im daju savjete, prijedloge o stanju servisa u BiH, da li se sta promijenilo u odnosu na proslu godinu, pozvace i par kupaca da sa njima razmotre koliko su zadovoljni( neka njihova firma je radila istrazivanje o zadovoljstvu kupaca i dosta ih je dobilo slabu ocjenu i nalog da se poprave,,cak je ipar asi-nih majstora sluzbenika dobilo zuti)
ako imas koga u asi da te spomene, ali ako si novi moras imat mnogo opreme, orginalne opreme, skole i slicno, nece vise prihvatat mehanicare jer se prezivaju ko sef,[/quote]

Opremu koju planiram ubaciti koriste i jedino priznaju u ovlastenim servisima (radi se o opremi za geometriju ovjesa, uopsteno radit ce se samo na ovjesu, zamijena dijelova itd)..
A druga stvar, u koliko sam samo ja kao vlasnik servisa certificiran i obucen od strane ovlastenih za to, da li pije vode ako uz mene rade majstori koji nisu certificirani a ja zelim da ugovorim posao sa ovlastenim servisom?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#224 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by bitanga_sa_otesa »

Al'din wrote: Mame i Bebe :D haha da napomenem da se salim, nije uvreda
ne vrijedjam se na pixele :-D
ElRe

#225 Re: AC QUATTRO - KRAJ

Post by ElRe »

goran16v wrote:
ElRe wrote:
goran16v wrote:.
U FBiH, a pogotovo u KS koji vuce najvise vozila, pored Imamovica i njegovih uticaja kroz sponzorstva na raznim nivoima tesko da je ko mogao ozbiljnije proci, eventualno Boras i Jelic HNK i ZHZ.
Imamovic je jedan od kandidata da preuzme zastupnistvo Fiata za FBiH ako Fiat Srbija odluci aktivnije da se ukljucu u djelovanje u BiH.
Nekako je taj Fiat u BiH uklet, prije nego sto su ga ovi srozali na smijesne grane nesto ozbiljnije je pokusavao i Causevic Teloptic koji je kao firma imao potencijala pa je ubrzo digao ruke. Sve i da Imamovic preuzme otezavajuca okolnost bi mogla biti uska ponuda Fiat modela, prakticno se svodi na Punto i Bravo bez auta srednje klase.
Zanimiljivi su Fiat Professional modeli, Iveco, 500L porodica i sada novi 500X. Dogodine stize 500B kao zamjena za Punta, a tu je i Linea iz Turske kao alternativa Fluence-u. Freemont je u Evropi jedan od najprodavaniji modela u klasi velikih MPVa koja doduse biljezi veliki pad u prodaji.
Post Reply