Sarajevo u Ratu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
karanana

#201 Re: Sarajevo u Ratu

Post by karanana »

KatarinaKosaca wrote:
karanana wrote:znam gdje je zgrada ptt-a, odmah do zgrade ase. pa zbog tog mi nije jasno kad je rekla da je nase bilo dotle a znam da smo bili i u oslobodjenju i u studentskim i u sarenim zgradama doma penzionera.

A gdje je uopće bila okretaljka petice u ratu? Ovo sad je novo radi Avaza, mislim da je bila dole kod doma Nedžarići. A čije je to bilo?
okretaljka petice je vazda bila ondje gdje je sada, preko puta zgrade oslobodjenja odnosno danasnjeg avaza.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#202 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Chmoljo »

KatarinaKosaca wrote:
karanana wrote:znam gdje je zgrada ptt-a, odmah do zgrade ase. pa zbog tog mi nije jasno kad je rekla da je nase bilo dotle a znam da smo bili i u oslobodjenju i u studentskim i u sarenim zgradama doma penzionera.

A gdje je uopće bila okretaljka petice u ratu? Ovo sad je novo radi Avaza, mislim da je bila dole kod doma Nedžarići. A čije je to bilo?

btw...A kad kažeš dokle je bilo naše, jesu bili vojnici, ali se nije moglo po tim prvim crtama onako šetati jer je to kao naše :D
ma dobro sad. mislim linija nije bukvalno linija, ono negdje je išlo dublje, negdje nije. ali koliko sesjećam linjia jest bila oko doma penzionera, ali isto znam da mi je buraz dole bio na liniji i bili su u kućama na Stupu. a kako znate kad se ide iz grada to dođe sa desne strane ceste, jer su Srbi držali Nedžariće a oni su sa lijeve strane ceste.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#203 Re: Sarajevo u Ratu

Post by KatarinaKosaca »

karanana wrote:okretaljka petice je vazda bila ondje gdje je sada, preko puta zgrade oslobodjenja odnosno danasnjeg avaza.
Jesi li siguran? Ja nisam :?
Ali ako i jeste, onda je tek jasno zašto se tramvaj nije okretao. Uzmi kartu opkoljenog sarajeva, jer ti je izgleda teško prepričati.
karanana

#204 Re: Sarajevo u Ratu

Post by karanana »

KatarinaKosaca wrote:
karanana wrote:okretaljka petice je vazda bila ondje gdje je sada, preko puta zgrade oslobodjenja odnosno danasnjeg avaza.
Ali ako i jeste, onda je tek jasno zašto se tramvaj nije okretao. Uzmi kartu opkoljenog sarajeva, jer ti je izgleda teško prepričati.
ja mislim da je okretaljka vazda na istom mjestu bila. ali ako ima neko da potvrdi ili ne potvrdi...

e ko da su putnici tramvaja puno zasticeniji zato sto tramvaj ide "samo" do danasnje raskrsnice nedzarici na glavnoj cesti, kad su vjerovatno na bilo kojem mjestu mogli biti pogodjeni, sto granatom sto snajperima. pretpostavljam da je isao doraskrsnice pa onda u rikverc nazad prema remizi.

pa zar mi na glavnoj dzadi nismo drzali petlju odnosno negdje do danasnje ina pumpe i eco company salona namjestaja? to je poprilicno udaljeno od okretaljke u nedjaricima. e jedino sto su bili blizu iz pravca nedjarica i kuca u nedjaricima.
KatarinaKosaca

#205 Re: Sarajevo u Ratu

Post by KatarinaKosaca »

Joj, Karanana, ti bi sad racionalno analizirao potpuno neracionalne stvari. Predpostavila sam ovo, mada, ruku na srce, tramvaj je u ratu jako malo i jako kratko i vozio, samo neki kratki period 1994
Dole sem Vojničkog polja nitko nije niti stanovao, eto ja sam išla do rtv doma i to je bila jedna od najudaljenijih točaka. Tako, da zaista svako racionaliziranje sa ove vremenske distance je onako, uzaludno da kažem.
Ipak, mi se sve čini da je okretaljka petice bila oko Bitumenkine zgrade u Nedžarićima. KO se sjeća, neka se javi
sodom

#206 Re: Sarajevo u Ratu

Post by sodom »

@banana
e ko da su putnici tramvaja puno zasticeniji zato sto tramvaj ide "samo" do danasnje raskrsnice nedzarici na glavnoj cesti, kad su vjerovatno na bilo kojem mjestu mogli biti pogodjeni, sto granatom sto snajperima. pretpostavljam da je isao doraskrsnice pa onda u rikverc nazad prema remizi.

-Bilo je primirje, i tramvaji su radili da bi posluzili bolesnoj predstavi "blagostanja", mislim ono " lafo rat a tramvaj radi" prvom utisku posto je tada bilo dosta posjeta sa strane...
rezon ti je nula, ko ce se bolan vozit u tramvaju u kojem te u svakom trenutku moze spicit crna strela ili kakav geler od granate!
+ ljudi nemaju sta da jedu, odnosno jedu ikar, a tramvaj radi!?
karanana

#207 Re: Sarajevo u Ratu

Post by karanana »

@sadam

a sta je moj rezon? ni ja ne znam sta mi je rezon. ja samo pitam i raspravljam, rezona ni zakljucka nema.
Gile Šampion

#208 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Gile Šampion »

Kako će tramvaj ići do okretaljke kod današnjeg Radeon Plaza hotela,kad su 200 metara odatle bili četnici? :lol: Jer punkt ulaska u Sa je bio u Nedžarićima...

Ja koliko znam plafon da je tramvaj iš'o do remize i gore prema gradu...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#209 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Chmoljo »

Gile Šampion wrote:Kako će tramvaj ići do okretaljke kod današnjeg Radeon Plaza hotela,kad su 200 metara odatle bili četnici? :lol: Jer punkt ulaska u Sa je bio u Nedžarićima...

Ja koliko znam plafon da je tramvaj iš'o do remize i gore prema gradu...
u pravu si. sjećam se da sam baš jednom sa starom išao do grasa i tu smo čekali tramvaj.

poslije rata je odmah išao do Nedžarića, a do Ilidže, pa bilo je već prošlo par godina od rata...
karanana

#210 Re: Sarajevo u Ratu

Post by karanana »

moje pitanje je bilo zasnovano na necijoj izjavi sa druge teme u podforumu razne diskusije, tema pitanja/odgovori ili tako nesto. neko je pitao moze li tramvaj ici u rikverc, i neko je odgovorio da moze i da je tako isao za vrijeme rata od nedjarica do remize, dok je od remize do nedjarica isao normalno. eto zato sam pitao dokle je isao.
KatarinaKosaca

#211 Re: Sarajevo u Ratu

Post by KatarinaKosaca »

Meni se sve cini da je isao samo do remize, da nije dalje. Ono malo sto je radio. znam da se od remize do rtv doma islo pjeske. U svakom slucaju tramvaj je u ratu malo radio. Proradi pa zapucaju, pa stane. jako kratak period 1994.
anonimni clan

#212 Re: Sarajevo u Ratu

Post by anonimni clan »

KatarinaKosaca wrote:Meni se sve cini da je isao samo do remize, da nije dalje. Ono malo sto je radio. znam da se od remize do rtv doma islo pjeske. U svakom slucaju tramvaj je u ratu malo radio. Proradi pa zapucaju, pa stane. jako kratak period 1994.
Tramvaj je u ratu radio prvi put samo do C.Vile.
Sjecam se dobro da je bio Bajram i da sam pjehe otisao do C.Vile maksuz da se provozam tramvajem do Carsije.
To je bio neki fini osjecaj,radi tramvaj ,znaci i kraj rata ce brzo.
Par dana iza toga,koliko se sjecam,cetnici su pucali na tramvaj,neko je bio ranjen ili poginuo i tramvaj je odmah prestao da radi.
Poslije kad je opet proradio,bila je osposobljena mreza sve do Remize i tu se tramvaj i okretao.
Ne sjecam se da je ikad u ratu trmavaj vozio do Nedjarica.
Petica se okretala gdje i dan danas,sjecam se dobro da je tu bila neka kafana gdje su stalno drmali narodnjaci a u ratu je to bila opasna zona i ne znam da je iko prosao glavnom ulicom do Stupa.
Za Stup se islo koritom Miljacke,bila napravljena staza,pored GP Put,pa sve do one velike betonare cini mi se Vranica,kod onog podvoznjaka na Stup-u i onda pored V.Perica i trafostanice ali sve s ove strane pruge.
U vrijeme kad sam ja tamo isao ne sjecam se da je iko zivio u kucama koje su bile na tom potezu sve do Stup-a.
Ono dolazilo se,obilazile su se kuce,sijalo se povrce ali niko tu nije zivio.
no_crnjak

#213 Re: Sarajevo u Ratu

Post by no_crnjak »

ma isli pjehaka do grasa....pa jednu stanicu do otoke...i onda kradi po pijaci "na trkaca " xD
holowey

#214 Re: Sarajevo u Ratu

Post by holowey »

anonimni clan wrote:
KatarinaKosaca wrote:Meni se sve cini da je isao samo do remize, da nije dalje. Ono malo sto je radio. znam da se od remize do rtv doma islo pjeske. U svakom slucaju tramvaj je u ratu malo radio. Proradi pa zapucaju, pa stane. jako kratak period 1994.
Tramvaj je u ratu radio prvi put samo do C.Vile.
Sjecam se dobro da je bio Bajram i da sam pjehe otisao do C.Vile maksuz da se provozam tramvajem do Carsije.
To je bio neki fini osjecaj,radi tramvaj ,znaci i kraj rata ce brzo.
Par dana iza toga,koliko se sjecam,cetnici su pucali na tramvaj,neko je bio ranjen ili poginuo i tramvaj je odmah prestao da radi.
Poslije kad je opet proradio,bila je osposobljena mreza sve do Remize i tu se tramvaj i okretao.
Ne sjecam se da je ikad u ratu trmavaj vozio do Nedjarica.
Petica se okretala gdje i dan danas,sjecam se dobro da je tu bila neka kafana gdje su stalno drmali narodnjaci a u ratu je to bila opasna zona i ne znam da je iko prosao glavnom ulicom do Stupa.
Za Stup se islo koritom Miljacke,bila napravljena staza,pored GP Put,pa sve do one velike betonare cini mi se Vranica,kod onog podvoznjaka na Stup-u i onda pored V.Perica i trafostanice ali sve s ove strane pruge.
U vrijeme kad sam ja tamo isao ne sjecam se da je iko zivio u kucama koje su bile na tom potezu sve do Stup-a.
Ono dolazilo se,obilazile su se kuce,sijalo se povrce ali niko tu nije zivio.
kako je sjecanje izlapilo... kada je tramvaj 94. proradio, linija je isla od remize cvile, a onda i do skenderije... onda su popravili mrezu da ide skroz do carsije... u medjuvremenu su dva tramvaja isla jedan pored drugog od remize do studentskih domova, jedan "normalno", drugi u rikverc... tek naknadno, kad se malo "smirilo" krenula je linija skroz do okretaljke u nedzaricima, ali nisu putnici isli dole, nego samo vozac a pocetna stanica je opet bila kod studentskih domova...

na stupu linija nije bila pravolonijska nego je sarala tamo-'vamo.... blize glavnoj cesti i tramvajskoj pruzi, linija odbrane je bila ispod hladnjace, a odmah do hladnjace je bila kuca sa pumpom za vodu u kojoj je zivio stariji bracni par....ostalo u okolini je sve bilo poruseno i neuslovno za zivot, a ovo dvoje staraca se nije dalo pomjerati sa svoga... vojska ih je tolerisala i pazila cijelo vrijeme... do hladnjace se dolazilo kroz sipadovu fabriku, i onda pretrcavalo preko ceste kod nove zgrade na stupu, pa onda izmedju kuca pored crkve do hladnjace... kroz korito miljacke se islo samo tokom napada.... ko je isao dole na liniju, sjetice se...
cico x

#215 Re: Sarajevo u Ratu

Post by cico x »

Chmoljo wrote:

Tamo su bili cetnici, Nase je bilo zadnje ona zgrada ptt, ali sa ove strane. Sad sve ionako drugacije izgleda nego tad
cetnici bili na glavnoj dzadi ispred zgrade oslobodjenja gdje je okretaljka petice?[/quote]

nije, ba. zgrada PTT-a je ispod Alipašina, a iza ide još vojničko. nije Katarina mnogo fulila ali je ipak razlika, linija je bila dole ispod doma penzionera. nisam sad siguran ko je držao "hladnjaču" (velika kockasta siva zgrada na Stupu), ali bih se zakleo da su to bili naši.[/quote]

zgrada oslobodenja je bila vise "nicija zemlja" ,a hladnjaca je bila nasa,tamo sam po vodu isao,i ptt i bitumenka,a odmah pored su cetalji bili
goran5

#216 Re: Sarajevo u Ratu

Post by goran5 »

Samo da podsjetim da ovo nije bio rat ... nego AGRESIJA.
Jok , rata u BiH uopce nije bilo , odkud joj to da je ovdje bio rat ????
U povjesti su inace poznate i Druga Svjetska Agresia kao i Prva Svjetska Agresija.

Zasto ne reci npr. u Libanu bjesni Libanska gradjanska agresija uz podrsku Sirije ? Ali nikako rat , cuj rat .

Mislim zaista dajte se malo saberite :roll:
Nekako s proljeća

#217 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Nekako s proljeća »

Image

Uploaded with ImageShack.us
Nekako s proljeća

#218 Re: Sarajevo u Ratu

Image

AmoK

#219 Re: Sarajevo u Ratu

Post by AmoK »

sodom wrote:
karanana wrote:neko spomenu da je tramvaj od nedzarica isao u rikverc. jeli to istina? kako i zasto? zar u nedzaricima nema okretaljka pred avazom? ili nije toliko duboko prema agresoru isao?
primirja su se uvijek zavrsavala krvavim granatiranjem, šta ti mislis zasto?
Istina je za tramvaj u rikverc. Samo se ne mogu sjetiti dokle je isao.
eeeeeee

#220 Re: Sarajevo u Ratu

Post by eeeeeee »

AmoK wrote:
sodom wrote:
karanana wrote:neko spomenu da je tramvaj od nedzarica isao u rikverc. jeli to istina? kako i zasto? zar u nedzaricima nema okretaljka pred avazom? ili nije toliko duboko prema agresoru isao?
primirja su se uvijek zavrsavala krvavim granatiranjem, šta ti mislis zasto?
Istina je za tramvaj u rikverc. Samo se ne mogu sjetiti dokle je isao.

Da isao je u rikveric ja se sjecam i to od remize pa do studentskih domova zato sto je okretaljka bila na relativnoj prvoj liniji s lijeve strane gledajuci iz grada (nase oslobodjenje, a cetalji su bili iza doma penzionera pa dalje tamo prema kasarni).
A funkionisalo je na taj nacin da su na obje pruge isli paralelo jedan prema "Ilidzi" drugi prema "Bascarsiji"... Jedan ide prazan drugi pun i obratno, ovo je radjeno zbog toga sto je gras u to vrijeme imao samo jedan onaj trozglobni tramvaj (a i stanice nisu prilagodjene na taj nacin) koji je i jedini mogao u dva smijera voziti, ali posto je bio jedini onda je alternativa bila da s druge strane ide obicni pa su zato paralelo isli...

Znaci tramvaji su vozili Remiza-Bascarsija (okretali su se u Remizi i na Bascarsiji) i Remiza-Studentski domovi (pa u rikveric)
NEOPLAN

#221 Re: Sarajevo u Ratu

Post by NEOPLAN »

Upravo tako. Dva tramvaja su isla do domova, jedan je isao pun prema domovima i prazan se vracao u rikverc ka Remizi, a drugi je isao pun ka Remizi i vracao se rikvercom ka domovima. Kratko su radili sa varijantom dva tramvaja zakacena jedan za drugi da bi se izbjegla voznja u rikverc, ali su vozila mnogo sporije isla pa se odustalo od toga zbog opasnosti od gadjanja jer je lakse pogoditi sporiji tramvaj. Kasnije su osposobili onaj trodjelni tramvaj sto ima dvije kabine pa je on saobracao sa dva vozaca tako da kad idu "pravim" smjerom vozi jedan vozač, a kad idu "kontra" smjerom onda vozi drugi iz druge kabine, a onaj prvi otvara i zatvara vrata na svojoj strani...
Lace

#222 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Lace »

KatarinaKosaca wrote:
jeste uvijek bila tamo gdje je i sada...to sto se okretalo kod doma penzionera..moze biti samo trolejbus a u ratu se nista nije okretalo...ja se samo sjecam da sam 9 januara 95-e bila u tramvaju kada je onaj ispred naseg granatiran...i znam da je tada opet nastupila manja pauza
Last edited by Lace on 03/05/2010 15:24, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#223 Re: Sarajevo u Ratu

Image

kockica_kockica

#224 Re: Sarajevo u Ratu

Post by kockica_kockica »

ja se sjecam autobusa koji je vozio od c.vile do doma armije... i jednom prilikom tako ja dva dana prije sebi sašila nov ruksak i krenula ja na faklutet u grad... stao bus kod doma armije i kako je uvijek bila ogromna guzva ja sam nekako ostala zadnja u busu.. i krenem ja da izadjem a rulja krenula da udje... jedva zivu glavu izvukla da me ne zgaze... kad sam napokon izasla shvatim da od ruksaka imam samo dvije naramenice i da je neko bukvalno iščupao ruksak... i dan danas kad se sjetim toga koliko god bilo tuzno ja se :lol: :lol: smijem kad se sjetim svog izraza lica i ukocenosti dok stojim drzeci one dvije ručke od ruksaka u rukama... :oops:
ahuseino

#225 Re: Sarajevo u Ratu

Post by ahuseino »

kockica_kockica wrote:ja se sjecam autobusa koji je vozio od c.vile do doma armije... i jednom prilikom tako ja dva dana prije sebi sašila nov ruksak i krenula ja na faklutet u grad... stao bus kod doma armije i kako je uvijek bila ogromna guzva ja sam nekako ostala zadnja u busu.. i krenem ja da izadjem a rulja krenula da udje... jedva zivu glavu izvukla da me ne zgaze... kad sam napokon izasla shvatim da od ruksaka imam samo dvije naramenice i da je neko bukvalno iščupao ruksak... i dan danas kad se sjetim toga koliko god bilo tuzno ja se :lol: :lol: smijem kad se sjetim svog izraza lica i ukocenosti dok stojim drzeci one dvije ručke od ruksaka u rukama... :oops:
Slab ti konac izgleda bio :mrgreen:

...
Post Reply