TZV. Vozila pod pratnjom????

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#201 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by jefferson »

goran16v wrote:Jah, blago tebi sto radis za kapitaliste! :lol:
Naravno da se znas ponasati, kod kapitalista nema palamudjenja hocu postovat zakon - necu postovat zakon i qurcenja pred policijom nego gledaj ispred sebe da ne bude i po dzepu i po nosu.
Ocu preci cu na temu cim iscitam elaborate o lubrikantima pravnog eksperta na temi o uljima.
Naravno da nema zajebancije. Ljudi zarade posteno svoj novac.
Jbg, neko nije propustio casove kod Raife i Zdravka, i jos ekspert za ulja postao. Neko je samo vozac.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#202 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by bitanga_sa_otesa »

jefferson wrote:
Oni koji tebe poznaju sa foruma znaju da si tezak ko ingot.
imas pogresno misljenje....pretpostavka je majka svih zajeba....
goran16v

#203 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by goran16v »

Jbga a neko misli da je jedini na planeti zavrsio fax prije Bolonje i da jedini zna kako izgleda crveni index, a mozda i ne zna, all ima srece jer da zna koliko ne zna skontao bi koliko je ispao glup! :lol:
Bakir1

#204 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by Bakir1 »

goran vatreno brani svoje principe, a uzivo je puno opusteniji, prije bolonje su gorane bili i plavi indexi takav je bio i moj
jefferson

#205 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by jefferson »

goran16v wrote:Jbga a neko misli da je jedini na planeti zavrsio fax prije Bolonje i da jedini zna kako izgleda crveni index, a mozda i ne zna, all ima srece jer da zna koliko ne zna skontao bi koliko je ispao glup! :lol:
De se ti dozovi kakav je koji index. Naucio si googlat zakone, tako da ima nade.
Edit: Nekada se "glup" nije smatralo ako argument, garant sam nesto propustio u ovom novom skolskom sistemu.
Last edited by jefferson on 14/01/2015 08:51, edited 1 time in total.
Liska

#206 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by Liska »

Jedan primjer iz stvarnosti. Neki dan ste imali Budimirov intervju u kome se žalio kako je eto netko pokušao na njega atentat jer se nije uklonio koloni vozila iz njegove pratnje. S obzirom da znam vozača koji ih je kao ugrozio, znam što se dogodilo. Nisu imali policijsku pratnju i on se nije htio skloniti i još ih je i preticao i prekinuo njihovu kolonu. Budimir je podnio kaznenu prijavu zbog ugrožavanja štićenog lica i još mnogo toga, ali je prijava vrlo brzo odbačena na tužiteljstvu. Dakle, tko se hoće sa njima igrati, dobiće na kraju. Običan čovjek se pokazao pametnijim i od predsjednika Federacije BIH i od silnih specijalaca koji ga čuvaju. Bez policijskog vozila sa rotacijom, oni su obični sudionici u prometu, ma kako god se zvali. :D
direstraits0078

#207 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by direstraits0078 »

I još jedan s plavim indexom iz predbolonjeze perioda. :-D
goran16v

#208 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by goran16v »

jefferson wrote:
goran16v wrote:Jbga a neko misli da je jedini na planeti zavrsio fax prije Bolonje i da jedini zna kako izgleda crveni index, a mozda i ne zna, all ima srece jer da zna koliko ne zna skontao bi koliko je ispao glup! :lol:
De se ti dozovi kakav je koji index. Naucio si googlat zakone, tako da ima nade.
Edit: Nekada se "glup" nije smatralo ako argument, garant sam nesto propustio u ovom novom skolskom sistemu.
Kazam ja, ima srece...
goran16v

#209 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by goran16v »

Liska wrote:Jedan primjer iz stvarnosti. Neki dan ste imali Budimirov intervju u kome se žalio kako je eto netko pokušao na njega atentat jer se nije uklonio koloni vozila iz njegove pratnje. S obzirom da znam vozača koji ih je kao ugrozio, znam što se dogodilo. Nisu imali policijsku pratnju i on se nije htio skloniti i još ih je i preticao i prekinuo njihovu kolonu. Budimir je podnio kaznenu prijavu zbog ugrožavanja štićenog lica i još mnogo toga, ali je prijava vrlo brzo odbačena na tužiteljstvu. Dakle, tko se hoće sa njima igrati, dobiće na kraju. Običan čovjek se pokazao pametnijim i od predsjednika Federacije BIH i od silnih specijalaca koji ga čuvaju. Bez policijskog vozila sa rotacijom, oni su obični sudionici u prometu, ma kako god se zvali. :D
Ako u njegovom djelu nije bilo elemenata KD to ne znaci da je dobio nego da je djelo kvalifikovano kao prekrsaj i da su ga moguce liferovali sudiji za prekrsaje samo sto ti se vozac, ako nije rekla-kazala, tim dijelom price vjerovatno nije pohvalio, a i ti pokusaj istu stvar kao i on da isprobas sistem i provjeris da li je tacno to sto tvrdis.
Last edited by goran16v on 14/01/2015 09:15, edited 1 time in total.
jefferson

#210 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by jefferson »

goran16v wrote:
jefferson wrote:
Kazam ja, ima srece...
E s tim se slazem 100% :D
goran16v

#211 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by goran16v »

A i za njega i za okolinu bi bolje bilo da nema, al ajde bitno je da je sretan...
jefferson

#212 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by jefferson »

Liska wrote:Jedan primjer iz stvarnosti. Neki dan ste imali Budimirov intervju u kome se žalio kako je eto netko pokušao na njega atentat jer se nije uklonio koloni vozila iz njegove pratnje. S obzirom da znam vozača koji ih je kao ugrozio, znam što se dogodilo. Nisu imali policijsku pratnju i on se nije htio skloniti i još ih je i preticao i prekinuo njihovu kolonu. Budimir je podnio kaznenu prijavu zbog ugrožavanja štićenog lica i još mnogo toga, ali je prijava vrlo brzo odbačena na tužiteljstvu. Dakle, tko se hoće sa njima igrati, dobiće na kraju. Običan čovjek se pokazao pametnijim i od predsjednika Federacije BIH i od silnih specijalaca koji ga čuvaju. Bez policijskog vozila sa rotacijom, oni su obični sudionici u prometu, ma kako god se zvali. :D
E jbg.
Oaj vamo govori o tome kako kada policija naidje i kaze vozacima da je nebo smedje onda mora biti smedje, a ovaj se sad ubacuje i pretice.
Liska

#213 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by Liska »

goran16v wrote:
Ako u njegovom djelu nije bilo elemenata KD to ne znaci da je dobio nego da je djelo kvalifikovano kao prekrsaj i da su ga moguce liferovali sudiji za prekrsaje samo sto ti se vozac, ako nije rekla-kazala, tim dijelom price vjerovatno nije pohvalio, a i ti pokusaj istu stvar kao i on da isprobas sistem i provjeris da li je tacno to sto tvrdis.
Ali isto tako ne znači da će biti osuđen i na prekršajnom sudu, ako su podnijeli prekršajnu prijavu protiv njega. A koliko znam nisu, nego su prijavu proslijedili tužiteljstvu. Ako tužiteljstvo nije našlo elemente kaznene odgovornosti, teško da će biti i prekršajne.
goran16v

#214 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by goran16v »

Liska wrote: Ako u njegovom djelu nije bilo elemenata KD to ne znaci da je dobio nego da je djelo kvalifikovano kao prekrsaj i da su ga moguce liferovali sudiji za prekrsaje samo sto ti se vozac, ako nije rekla-kazala, tim dijelom price vjerovatno nije pohvalio, a i ti pokusaj istu stvar kao i on da isprobas sistem i provjeris da li je tacno to sto tvrdis.
Ali isto tako ne znači da će biti osuđen i na prekršajnom sudu, ako su podnijeli prekršajnu prijavu protiv njega. A koliko znam nisu, nego su prijavu proslijedili tužiteljstvu. Ako tužiteljstvo nije našlo elemente kaznene odgovornosti, teško da će biti i prekršajne.[/quote]

Nije mi bilo mrsko pa sam projerio, ajmo reci, skoro pa iz 1. ruke, znaci bez ikakvih rekla-kazala. Ako tuzilac u prijavi ne nadje elemenate KD to ne znaci da je stvar gotova nego predmet uz izvjestajvraca podnosiocu koji prijavu dostavlja sudu za prekrsaje, a nekad i sam tuzilac proslijedi predmet nizoj instanci (sudu za prekrsaje). To znaci da, bez obzira sto nije KD, ne mozes znati hoce li biti podnesena prek. prijave i hoce li biti osudjen tako da je tvrdnja da je "dobio" i da je pametniji od predsjednika FBiH i mase specijalaca, a pogotovo da ce tesko biti prekrsajne, nista drugo nego tvoja laicka predpostavka. Kad su mu se namecili na kosti sa kriv. prijavom sam procjeni hoce li odustati da ga gone dalje. Ne zelim da spekulisem, ali s obzirom na prvobitnu kvalifikaciju i ko je u pitanju ne bih se zacudio da mu prek. sudija osudi max. Boldirani apsurd ne treba komentarisati, tuca i remecenje JRiM nije KD, a ima itekako prekrsajne odgovornosti. Za taj prekrsaj je zaprecena kazna:

Kaznene odredbe: Clan/Clanak 236.
Novcanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 250,00 KM kaznit ce se za prekrsaj:
• vozac ili pjesak koji u odnosu na vozilo pod pratnjom postupi suprotno odredbama clana/clanka 125.
Osim novcane kazne vozacu se odredjuju i jedan ili dva kaznena boda.
Ako je prekrsajem izazvana direktna/izravna opasnost za drugog ucesnika/sudionika u saobracaju/prometu ili prouzrokovana saobracajna/prometna_nezgoda, pocinioc/pocinitelj prekrsaja kaznit ce se novcanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 300,00 KM i odredit ce mu se jedan ili dva kaznena boda, a ako je pocinioc/pocinitelj prekrsaja vozac motornog vozila moze se izreci i zastitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do dva mjeseca.
Liska

#215 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by Liska »

Nije ni meni bilo mrsko, ali koliko ja znam posao tužitelja nije da podnosiocu sugerira ili kaže da negdje ima prekršajne odgovornosti. Tužiteljevo je samo da se izjasni ima li u nečemu eventualne kaznene odgovornosti. S obzirom da je prijava odbačena jer kolona nije bila propisno obilježena, čisto sumnjam da će i prekršajni sudac presuditi drugačije. Ovako bi se svatko trebao sklanjati kad vidi kolonu auta sa treptačima a bez policijske pratnje. Znači, nije svaka kolona skupih auta sa treptačima po definiciji kolona pod zaštitom. Ako nisi ispunio određene uvjete onda si običan sudionik i zapravo su ovi iz kolone napravili niz prekršaja u prometu. Preticanje po punoj liniji, prijetnje vozaču i još dosta toga. Koliko znam, ovaj slučaj nisu prosljeđivali prekršajnom sudu.
goran16v

#216 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by goran16v »

Liska wrote:Nije ni meni bilo mrsko, ali koliko ja znam posao tužitelja nije da podnosiocu sugerira ili kaže da negdje ima prekršajne odgovornosti. Tužiteljevo je samo da se izjasni ima li u nečemu eventualne kaznene odgovornosti. S obzirom da je prijava odbačena jer kolona nije bila propisno obilježena, čisto sumnjam da će i prekršajni sudac presuditi drugačije. Ovako bi se svatko trebao sklanjati kad vidi kolonu auta sa treptačima a bez policijske pratnje. Znači, nije svaka kolona skupih auta sa treptačima po definiciji kolona pod zaštitom. Ako nisi ispunio određene uvjete onda si običan sudionik i zapravo su ovi iz kolone napravili niz prekršaja u prometu. Preticanje po punoj liniji, prijetnje vozaču i još dosta toga. Koliko znam, ovaj slučaj nisu prosljeđivali prekršajnom sudu.
Ja nisam nagadjao koliko ja znam, nego sam nazvao direkt i dobio info iz 1. ruke, a kao sto rece jedan 'vamo, predpostavka (+ sumnjanje, vjerovanje i nagadjanje) je majka svih zajeba, a mislim da razloge za odbacivanje prijave pises napamet, odnosno izmisljas... Prijava je mogla biti odbacena jer nepropustanje koline nije KD nego prekrsaj, a ne zbog neobiljezenosti vozila.
Ajmo poredati cinjenice: 1. Ima li predjsednik FBiH pravo na pol. zastitu? Ima. 2. Ima li vozilo koje koristi predsjednik FBiM pravo na treptace? Ima. 3. po ZOBS-u, vozilo pod pratnjom je vozilo sa uredjajnima za davanje sv. i zv. signala u pratnji posebnog policijskog vozila opremljenog uredjajnima za davanje sv. i zv. signala dok su ti uredjaji ukljuceni. 4. Pise li u U ZOBS-u igdje da posebno policijsko vozilo u pratnji mora biti naprijed, ili nazad, ili s obje strane i koliko takvih vozila mora biti u pratnji? Ne pise.
Gdje u ZOBS-u pise da posebno vozilo policije opremljeno uredjajnima za davanje sv. i zv. signala mora biti uniformisano, odnosno gdje u ZOBS-u pise da posebno vozilo policije opremljeno uredjajnima za davanje sv. i zv. signala ne moze biti civilni crni Golf V FUP-a sa dva pripadnika FUP-a, sa treptacima naprijed i nazad i crveno-plavim rotacijama na krovu? Nigdje!
Po cemu prema ZOBS-u crni Audi A6 predsjednika FBiH sa blinkerima u pratnji crnog Golfa V FUP-a sa blinkerima sa dva pripadnika FUP-a u njemu i rotacijama na krovu ne odgovara definiciji vozila pod pratnjom???? Ni po cemu!

Da ne idem dalje u tehnicke detalje kako je prica puna rupa, da cak i da je ispred vozila po pratnjom bio uniformisani policijski auto sa rotacijam, kako tvrdis da mora biti, a ne mora, taj sto ga znas to nije mogao znati jer nije kolona preticala njega nego je on preticao kolonu pa je ispred sebe mogao vidjeti ili crnog G-V sa blinkerima i rotacijama na krovu, sto je najvjerovatnije ili crnog Audia sa blinkerima, tako da je prica o odbacivanju kriv. prijave zbog neobiljezenosti izmisljotina i prica za malu djecu. Ovdje neko nekog debelo farba ili tebe taj lik ili ti nas...

Ima tu puno stvari i faktora od kojih zavisi kad se redovnom obezbjedjenju dodaje pridodaje dodatno obezbjedjenje, kad unformisano vozilo i koliko i ostale mjere, a po samoj logici i sam mozes zakljuciti da sticenom vozilu puno veci rizik prijeti sa zadnje strane i da je normalno, ukoliko ima samo jedno vozilo, da to vozilo bude iza.
mg

#217 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by mg »

Sve si napisao, osim u kojem slučaju i pod kojim okolnostima je dozvoljeno korištenje blinkera i kršenje zakona? Ko izdaje to odobrenje?

Ne možeš mi reći da predsjednik federacije gdje god i kad god krene ima pravo da se vozi kršeći zakon? Krene na ručak, na pauzu, i rotacije i konvoj i kroz crveno?

I logika jeste da pratnja uvjek ide iza, što ne mora biti uvjek ni dobro. Jel ono Vuka Draškovića pokušaše smaknut fapom šticarom far u far principom?
goran16v

#218 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by goran16v »

mg wrote:Sve si napisao, osim u kojem slučaju i pod kojim okolnostima je dozvoljeno korištenje blinkera i kršenje zakona? Ko izdaje to odobrenje?

Ne možeš mi reći da predsjednik federacije gdje god i kad god krene ima pravo da se vozi kršeći zakon? Krene na ručak, na pauzu, i rotacije i konvoj i kroz crveno?

I logika jeste da pratnja uvjek ide iza, što ne mora biti uvjek ni dobro. Jel ono Vuka Draškovića pokušaše smaknut fapom šticarom far u far principom?
To u kojem slucaju i pod kojim okolnostima se koriste blinkeri i rotacije, ko daje odobrenje, pa i ako predsjednik FBiH krene za rucak je stvar iskljucivo policije, a ne vozaca. Sve sto vozac i treba da zna o vozilima pod pratnjom je je napisano u ZOBS-u.
Naravno da ti mogu reci da to vazi i za odlazak za rucak, jer nije prvensteveni cilj da sto prije stigne, pa da tvoje pitanje ima smisla, nego sto nema razlika u riziku ako on ide na zvanicni sastanak ili na rucak, u njega se u svakom trenutku moze neko zabiti ili zapucati.
Liska

#219 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by Liska »

goran16v wrote:
Liska wrote:Nije ni meni bilo mrsko, ali koliko ja znam posao tužitelja nije da podnosiocu sugerira ili kaže da negdje ima prekršajne odgovornosti. Tužiteljevo je samo da se izjasni ima li u nečemu eventualne kaznene odgovornosti. S obzirom da je prijava odbačena jer kolona nije bila propisno obilježena, čisto sumnjam da će i prekršajni sudac presuditi drugačije. Ovako bi se svatko trebao sklanjati kad vidi kolonu auta sa treptačima a bez policijske pratnje. Znači, nije svaka kolona skupih auta sa treptačima po definiciji kolona pod zaštitom. Ako nisi ispunio određene uvjete onda si običan sudionik i zapravo su ovi iz kolone napravili niz prekršaja u prometu. Preticanje po punoj liniji, prijetnje vozaču i još dosta toga. Koliko znam, ovaj slučaj nisu prosljeđivali prekršajnom sudu.
Ja nisam nagadjao koliko ja znam, nego sam nazvao direkt i dobio info iz 1. ruke, a kao sto rece jedan 'vamo, predpostavka (+ sumnjanje, vjerovanje i nagadjanje) je majka svih zajeba, a mislim da razloge za odbacivanje prijave pises napamet, odnosno izmisljas... Prijava je mogla biti odbacena jer nepropustanje koline nije KD nego prekrsaj, a ne zbog neobiljezenosti vozila.
Ajmo poredati cinjenice: 1. Ima li predjsednik FBiH pravo na pol. zastitu? Ima. 2. Ima li vozilo koje koristi predsjednik FBiM pravo na treptace? Ima. 3. po ZOBS-u, vozilo pod pratnjom je vozilo sa uredjajnima za davanje sv. i zv. signala u pratnji posebnog policijskog vozila opremljenog uredjajnima za davanje sv. i zv. signala dok su ti uredjaji ukljuceni. 4. Pise li u U ZOBS-u igdje da posebno policijsko vozilo u pratnji mora biti naprijed, ili nazad, ili s obje strane i koliko takvih vozila mora biti u pratnji? Ne pise.
Gdje u ZOBS-u pise da posebno vozilo policije opremljeno uredjajnima za davanje sv. i zv. signala mora biti uniformisano, odnosno gdje u ZOBS-u pise da posebno vozilo policije opremljeno uredjajnima za davanje sv. i zv. signala ne moze biti civilni crni Golf V FUP-a sa dva pripadnika FUP-a, sa treptacima naprijed i nazad i crveno-plavim rotacijama na krovu? Nigdje!
Po cemu prema ZOBS-u crni Audi A6 predsjednika FBiH sa blinkerima u pratnji crnog Golfa V FUP-a sa blinkerima sa dva pripadnika FUP-a u njemu i rotacijama na krovu ne odgovara definiciji vozila pod pratnjom???? Ni po cemu!

Da ne idem dalje u tehnicke detalje kako je prica puna rupa, da cak i da je ispred vozila po pratnjom bio uniformisani policijski auto sa rotacijam, kako tvrdis da mora biti, a ne mora, taj sto ga znas to nije mogao znati jer nije kolona preticala njega nego je on preticao kolonu pa je ispred sebe mogao vidjeti ili crnog G-V sa blinkerima i rotacijama na krovu, sto je najvjerovatnije ili crnog Audia sa blinkerima, tako da je prica o odbacivanju kriv. prijave zbog neobiljezenosti izmisljotina i prica za malu djecu. Ovdje neko nekog debelo farba ili tebe taj lik ili ti nas...

Ima tu puno stvari i faktora od kojih zavisi kad se redovnom obezbjedjenju dodaje pridodaje dodatno obezbjedjenje, kad unformisano vozilo i koliko i ostale mjere, a po samoj logici i sam mozes zakljuciti da sticenom vozilu puno veci rizik prijeti sa zadnje strane i da je normalno, ukoliko ima samo jedno vozilo, da to vozilo bude iza.

Ti si se previse zapalio za ovo koliko ja vidim. Taman kao da radiš za te agencije o kojima govorimo. Dakle, da ponovim. Čovjek je preteknut na punoj liniji od kolone za koju je smatrao da nije službena kolona. Pa ih je i on pretekao, ne na punoj liniji. Oni su bili toliko sigurni u sebe da se nisu usudili ni zaustaviti ga,nego su uzeli broj tablice pa onda pisali prijavu tužiteljstvu, koje je istu odbacilo. I obrazložilo je zašto smatra da je moj prijatelj bio u pravu i zašto tu nema kaznene odgovornosti. To su ti činjenice. Na kraju krajeva, sve ove činjenice možeš provjeriti u tužiteljstvu koje je bilo nadležno. Budimir će ti svakako dati podatke, a možeš ga i pitati što su mu odgovorili iz tužiteljstva. A sve ostalo što si napisao je dociranje i pametovanje sa tvoje strane. Za raspravu je koje auto je policijsko a koje nije, jer kako ja mogu znati tko je policajac ili tko nije ako nije propisno označen. Zato i postoje uniforme i značke, ne radi mode, nego radi prepoznavanja.
nightvision

#220 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by nightvision »

Vidim ljudi jos svrsavaju na blinkere, povjerovat cu da ih imaju instalirane u spavacoj sobi, valjda ih upale da ne sanjaju kosmare manje vrijednosti, ili mozda cak radi boljeg sexa, ili nedobog mozda im se bez blinkera ne moze dic' ccc...
goran16v

#221 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by goran16v »

Za onoga za koga trebas da znas da je policajac - znas, za one koje ne treba da znas - ne znas, tako i za vozila jer nije sva policija javna bezbjednost niti su svi policajci u uniformi, a to apsolutno nicim ne utice na njihova ovlastenja. Kad vec znas sta je pisalo u odgovoru tuzioca, s tim da ne znas da li je FUP poslije toga dostavio prek. prijavu, onda znas sta o nacinu identifikacije policajaca pise o Zakonu o policijskim sluzbenicima.
sparky

#222 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by sparky »

24. Vozila pod pratnjom
^lan/^lanak 125.
(1) Vozilima pod pratnjom, u skladu s ovim Zakonom, podrazumijevaju se
vozila kojima je dodijeljena pratnja policije ili vojne policije, s posebnim motornim
vozilima opremljenim ure|ajima za davanje posebnih zvu~nih signala i svjetlosnih
znakova crvene i plave boje, i to za vrijeme dok se ti znakovi daju.
(2) Voza~ koji na putu/cesti susretne vozilo ili kolonu vozila pod pratnjom i
voza~ kojeg sustigne vozilo ili kolona vozila pod pratnjom du`ni su ustupiti
prvenstvo prolaza, omogu}iti nesmetan prolaz, a po potrebi zaustaviti vozilo,
umjesto dugih svjetala no}u upotrijebiti kratka svjetla za osvjetljavanje puta/ceste,
strogo se pridr`avati naredbi/naredaba koje im daju lica/osobe iz pratnje
i kretanje nastaviti tek kad pro|u sva vozila pod pratnjom.
(3) Vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva
druga vozila (~lan/~lanak 49), osim u odnosu na vozila koja se kre}u raskrsnicom/raskri`jem
na kojoj je saobra}aj/promet regulisan/reguliran svjetlosnim
saobra}ajnim/prometnim znakovima ili znakovima ovla{tenog lica/osobe, i na
njih se ne primjenjuju odredbe: o ograni~enju brzine (~l. 44. i 46), o zabrani preticanja/pretjecanja
i obila`enja kolone vozila (~lan/~lanak 61. stav/stavak (1)
ta~ka 1)) i o zabrani presijecanja kolone pje{aka (~lan/~lanak 80), pod uslovom/uvjetom
da ne ugro`avaju bezbjednost/sigurnost drugih u~esnika/sudionika
u saobra}aju/prometu.
(4) Da bi omogu}ili nesmetan prolaz vozilima iz stava/stavka (1) ovog ~lana/~lanka,
pje{aci su se du`ni skloniti s kolovoza/kolnika dok ta vozila pro|u.

https://www.youtube.com/watch?v=NqHRqKy8nCk
https://www.youtube.com/watch?v=h9RfkigIVVI
https://www.youtube.com/watch?v=ykQpso8Qz6U
https://www.youtube.com/watch?v=bKvxGcl8jlA
https://www.youtube.com/watch?v=GGV1iJ4RXb8
https://www.youtube.com/watch?v=FeY9spQiOiE

kolika je mogucnost da se naleti na jednog od ovih 31 glavonja koji imaju pravo na pratnju?
https://www.youtube.com/watch?v=XHyhqBZEhd0
nigor

#223 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by nigor »

goran16v wrote:Za onoga za koga trebas da znas da je policajac - znas, za one koje ne treba da znas - ne znas, tako i za vozila jer nije sva policija javna bezbjednost niti su svi policajci u uniformi, a to apsolutno nicim ne utice na njihova ovlastenja.
Pa ako ne trebam da znam, onda i ne znam i ne zanima me, a ako on daje zvučne i svjetlosne signale, onda je očito da trebam da znam :lol:
Postoji pravilnik o obilježavanju vozila, zna se šta su vozila pod pratnjom, a šta vozila sa pravom prvenstva prolaza, znači nije sve regulisano zakonom, dosta toga je regulisano i pravilnicima. Nije svako vozilo koje natakari nekakve blinkere vozilo sa pravom prvenstva, ti blinkeri su qrac i ne treba obraćati pažnju na njih, a policija koja želi biti inkognito, oni se tako i ponašaju, znači ne pale sirene ni blinkere.
goran16v

#224 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by goran16v »

nigor wrote:
goran16v wrote:Za onoga za koga trebas da znas da je policajac - znas, za one koje ne treba da znas - ne znas, tako i za vozila jer nije sva policija javna bezbjednost niti su svi policajci u uniformi, a to apsolutno nicim ne utice na njihova ovlastenja.
Pa ako ne trebam da znam, onda i ne znam i ne zanima me, a ako on daje zvučne i svjetlosne signale, onda je očito da trebam da znam :lol:
Postoji pravilnik o obilježavanju vozila, zna se šta su vozila pod pratnjom, a šta vozila sa pravom prvenstva prolaza, znači nije sve regulisano zakonom, dosta toga je regulisano i pravilnicima. Nije svako vozilo koje natakari nekakve blinkere vozilo sa pravom prvenstva, ti blinkeri su qrac i ne treba obraćati pažnju na njih, a policija koja želi biti inkognito, oni se tako i ponašaju, znači ne pale sirene ni blinkere.
Ne treba da te zanima dok ne ugledas blinkere, a kad ih ugledas onda znas i onda si po ZOBS-u duzan da se pomjeris i da propustis, nije ni tvoje, ni moje da gatamo po cesti je li ovo jedan od 31 legalnih ili 311 nelegalnih.
Naravno da postoji pravilnik, ali taj pravilnik je pisan za policiju, ne za tebe, sve tice tebe i mene kao vozaca je napisano u ZOBS-u, @sparky je sve citirao. Postoje pravilnici i za vatrogasce i za Hitnu pomoc pa nije tvoje da tabiris kad ide navalno vozilo, kad ide cisterna ili kad ide sanitet, a kad patronazna sestra. Nije svako vozilo koje natakari blinkere vozilo sa pravom prvenstva, ali ti ne mozes znati koje jeste, koje nije i jako grijesis ako mislis da su blinkeri qurac na koje ne treba obracati paznju. Budi mangup pa to obrazlozi presretacu.

Ako neko ima dilema kako izgleda posebno vozilo policije opremljeno posebnim uredjajima za sv. i sv. signale evo, Golf V FUP-a.

Image

Passat B7 DKPT - nabavljeni poslije crnih Mondea.

Image
Last edited by goran16v on 14/01/2015 17:12, edited 2 times in total.
nigor

#225 Re: TZV. Vozila pod pratnjom????

Post by nigor »

E vidiš, ovo na slici je ok, uredno obilježeno svjetlima na krovu, sa lijeve crveno sa desne strane plavo, sve ok, vjerujem da ima i zakonom predviđenu atestiranu sirenu.
Znači nikakvi blinkeri ispod maske hladnjaka, na šoferšajbama i slične gluposti koje nisu pravilnikom usklađene, to nas ni na šta ne obavezuju, a pogotovo ne nekakve sirene koje ispuštaju nekakve čudne zvukove.
Post Reply