Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Bojkotujete li Konzum?

Da
157
52%
Ne
119
39%
Ne znam
28
9%

Total votes: 304

bella_ciao

#201 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by bella_ciao »

Breathless wrote:
bella_ciao wrote:
Breathless wrote:Konzum zaobilazim u sirokom luku, ali sam prije nekoliko dana zboravivsi da vise dole nije Merkator sisao u Konzum u Alti i nakon 10 minuta traganja za stvarima koje mi trebaju, izasao sam bez da sam ista kupio. Pola onoga sto je nekad bilo u Merkatoru, vise nema, ali ima hrpa hrvatskog smeca po cijenama kao da je samo zlato u pitanju,a i ono sto nije hrvatsko smece, u prosjeku je 20-30 % skuplje nego u Bingu ili bilo kojoj drugoj trgovini. Toliki idiot nisam da ostavim tu i fening vise, tako da sam ostavio korpu i izasao bez da sam ista kupio.Ranije sam znao otici u Konzum u BBI, ali nakon vise neugodnih iskustava, od podvaljivanja pokvarenih proizvoda ili guranja proizvoda pred sami istek roka trajanja, proizvoda cija se cijena razlikuje na kasi i na polici, do krajnje neotesanog i neljubaznog osoblja, ne pada mi na pamet vise tamo krociti. Vrhunac je bio kada mi je prisla prostakuša i trazila da odlozim ruksak koji mi je bio na ledjima :shock: gotovo me napravivsi time lopovom, a i to bi progutao da zaista nisam zelio odloziti stvari u ormarice na ulazu, ali tamo kljucevi ne postoje i kako mi kasirka rece, licne stvari samo mogu odloziti kod nje na kasi. :shock: U BBI mi se desilo i to da mi tamo na delikatesi prodavacica nije zeljela izvagati 300 grama sira sto je ukupno bilo negdje oko 7-maraka, jer joj je to bilo malo :shock: U BBI jednako tako znaju zakinuti i na kasi bilo da otkucaju dupli artikal ili da vrate manje kusuraako dobro ne gledas. Dok sam tamo kupovao voce, cesto je znalo biti toliko zaprljano i umazano, najcesce od vec istruhlih vocki, tako da sam i tu znao cesto odustati. Pored toga tu su i drugi razlozi jer ne zelim podrzavati kriminalca Todorica u unistavanju bh ekonomije i pljacci gradjana BiH. Upravo taj bandit i njegove tajkunske kompanije uzrokovale su sva poskupljenja koja su se desavala unazad 7-8 godina i koja su nas dovela do toga da placamo hranu skuplju nego u Njemackoj ili Austriji. Oni jednako unistavaju domace i proizvodjace i potrosace kako u Sarajevu, Tuzli, Zenici, tako i u Grudama, Ljubuskom, Livnu, Bijeljini, Banja Luci, Prijedoru, itd. Zapravo imam hiljadu i jedan razlog da ne kupujem u Konzumu, a gotovo ni jedan da kupujem tamo.

Ovi sto pricaju o nekoj uredjenosti Konzuma u odnosu na Bingo, nekom prestizu, osjecajima kod kupovine tamo, pored toga sto su teski skorojevici i malogradjani, ti ocito i obmanjuju, jer se Konzum ni po cemu ne razlikuje od ostalih izuzev po pljacci i varanju kupaca, unistavanju domace ekonomije i drugim negativnim stvarima koje bi i ovnu bile dovoljne da ne ide tamo. Sve cak da je zaista uredjeniji, a nije sigurno, pametnu i osvijestenu kupovinu cine sasvim druge stvari.

Najcesce kupujem u Hošeu, Bingu, pa Amku.

A jesi se nasro cunce ti zarko, mora da il si ruzan il nesto nije u redu s tobom kad ti se tako pristave.
I nije valjda da je su ovi zalosni pokusaji sve sto elokventni genij ima da kaze braneci besmislicama svoj "nacionalni interes" koji dere guzove svima bez obzira na naciju?

Meni ga ne pristavljaju, tamo ne zalazim vise, ostalo im je jos samo da pristavljaju vjecnim kurbanima.

Pa stvarno ne znam drugi razlog sto ne bi htjeli da ti izvagaju 300 grama sira, pa i sami imaju vec unaprijed izrezan i prirpemljen sir u komadima po 100 grama.
Sasvim normalno i bez ikakvih problema mi svaki put izvaga koliko hocu, tako da postoje dva objasnjenja, il seres i lazes il im se nisi svidio zbog necega...
Sto se tice proizvoda koji su pred istekom roka trajanja to prodaju al po cijeni i 60-70% posto nizoj il pordaju po sistemu 2 za 1, cak i napisu na njemu da je pred istekom pa je jeftin eh sad sto ti nisi dovoljno inteligentan da to prokljuvis to je druga stvar.
Ne branim konzum, daleko od tog, ide mi na zivce sto su svugdje i sto su izbacili pola proizvoda koje je merkator imao itd. al daj brate nemoj lagati i petljati.

Sto se tice Amka, nedavno sam kupio cekinovu piletinu kod njih, uredno je stajala na polici, kad sam kuci otvorio paket smrdilo je ko les, istekao rok trajanja prije 20 dana, naravno vratio sam i dali su mi drugu, to je sve bilo okej.
dinao

#202 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by dinao »

strong69 wrote:Problem Konzuma nije samo problem nacionalne ili nekakve druge svijesti. Konzum je mnogo ozbiljniji problem za BH privredu nego sto mozemo zamisliti.

Evo nekoliko problema:
1. Konzum u Sarajevu ima oko 100 (stotinu) prodajnih objekata. Kada su odredjivali koncentraciju nisu u obzir uzimali cinjenicu da su u RS veoma malo zastupljeni. Velikije procenat trgovine koju sada KOnzum drzi. Konzum + Mercator + DP.

2. Dugi rokovi placanja. Od 90 do 180 dana pa za sta se ko izbori. Napominjem da se obaveze prema PDV-u moraju platiti do 10-og u mjesecu za prethodni mjesec bez obzira kada firma koja je prodala robu naplati fakturu. Obaveze prema porezima i doprinosima, obaveze prema radnicima i obaveze za struju, vodu, plin se takoder moraju placati redovno.

3. I kada dodje 90-ti dan kada bi trebalo da se izvrsi placanje to se prolongira a onda vas Konzum forsira da prihvatite da vam dugove plate ROBOM odnosno kompenzacijom. Ta roba koju vam daju je od 4-10% skuplja nego kada bi je od njih kupili za novac. Dakle, duzni su vam, placaju vam robom probijene rokove placanja a to rade sto dodatno zaradjuju na toj robi iako su oni duzni svojim kupcima.

4. Sve je manje brendirane robe u Konzum radnjama a sve vise njihovih robnih marki. Narocito se to intenziviralo nakon preuzimanja Mercatora.

Zasto drzava nista ne poduzima da zastiti privredu? Zasto je trgovcima dozvoljeno da na ovaj nacin trguju. BEZ PLACANJA! I sa minimalno 90 dana odgode? A imaju pravo uredno obilaziti firme i naplacivati im razne kazne? Svi mogu iskljucivati struju, vodu, plin kada se dan zakasni sa placanjem.

jeste li vi vidjeli da neko u Konzumu placa na odgodjeno ili robom?
Svaka cast! Sve si rekao.
Nazalost, Konzum nije jedini. Robot je jos gori, kada dodje vrijeme naplate, traze dodatni rabat kojeg nema u ugovoru, ja to zovem reket.
Interex je placao na vrijeme ali su uslovi grozni, takav je bio i Mercator. Bingo placa i prije dogovorenog roka i po dogovorenim uslovima koji su najbolji u odnosu na druge centre.
Fis isto kao i Robot, reketas!
Iskreno, ebe mi se ko koga bojkotuje ili gdje ostavlja svoj novac, ali moram reci, upoznao sam vlasnika Binga, i znam mnoge njegove kolege i prijatelje. Da se samo zna sta taj covjek cini za privredu i domace proizvodjace, svi bi mi kupovali u Bingu. I da dodam, nije on izmislio toplu vodu, nego je odlucio da ima manju marzu na artiklima a tako je postigao veci promet. Jednostavan recept..
Hajvan

#203 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Hajvan »

:mrgreen:
Image
SA 071

#204 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by SA 071 »

joooj wrote:
SA 071 wrote:
joooj wrote:Pa logicno da ces se zaliti nekom tamo proizvodjacu u Turskoj odakle je i dosao limun :-)
Prije toga naravno dobijes od Konzuma, Binga .. kontakt podatke da ga mozes kontaktirati :lol:
Logično je da ti nemaš pojma o nekim stvarima, a pričaš. :roll:

Odgovornost je na onome ko stavlja u promet neispravnu robu, u ovom slučaju Konzum bez obzira je li riječ o limunu, čokoladi, mlijeku i sl. Konkretno, čokolada se pokvarila i prije isteka roka očito zbog loših uslova transporta ili skladištenja. U oba slučaja bi moglo biti do Konzuma, pogotovo u drugom slučaju. Sve i da je do dobavljača, Konzum je trebao robu vratiti dobavljaču a ne prodavati je i dalje. Još kakvi su, možda su tražili od dobavljača da im prizna to kao pokvarenu robu, a uredno je prodali... :roll:
Pa da si ti mrvu inteligentniji ili u krajnjem slucaju da procitas s razumijevanjem shvatio bi da sam bila ironicna kao sto je i @Breathless shvatio i cak nastavio pisati u takvom smjeru (K plus tunjevina, prepiska sa Tajlandskim proizvodjacem..), ali ne vazno je odmah napasti nekog i to na stvarno fin nacin :facepalm:

Dobro, nekim ljudima moramo crtati, nekim rijec po rijec obrazloziti.
Naravno da je odgovornost na prodavacu u ovom slucaju Konzumu jer tamo je kupila i jedino tamo moze da se zali i da uz pokaz racuna dobije novac natrag ili novu cokoladu.
Njena dodatna izrevoltiranost moze jedino u njenom slobodnom vremenu da proizvede kontaktiranje Starka u kojem bi se pozalila na nacin pohrane njihovih cokolada u Konzumu pa da se onda oni pozabave tim problemom jer je iznad svih nas. Ovi iz Starka bi mozda ako brinu o svojim kupcima, njoj poslali paket proizvoda kao simbolican izraz izvinjenja i zahvale na ukazivanju na moguci problem.
Proizvodjaca limuna ili bilo kojeg voca/povrca koje dolazi iz BiH a kamoli negdje dalje je kao trazenje igle u sijenu.

Poenta je citaj pazljivije :wink:
Ja se ispričavam, promakla mi je "K plus tunjevina, prepiska sa Tajlandskim proizvođačem", a učinilo mi se da komentarom provociraš "drugu stranu" :-) :)

Da sam mrvu inteligentniji pročitao bih unazad nekoliko stranica (ili u najboljem slučaju sve od početka) i onda komentarisao, ali mi se jednostavno nije dalo, a ovaj dio sam previdio. :-) Do mene... :-D

U svakom slučaju, izvinjavam se ako sam vam na bilo koji način nanio duševnu bol, nije bila namjera... :)
SA 071

#205 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by SA 071 »

joooj wrote:
SA 071 wrote:Ja se ispričavam, promakla mi je "K plus tunjevina, prepiska sa Tajlandskim proizvođačem", a učinilo mi se da komentarom provociraš "drugu stranu" :-) :)

Da sam mrvu inteligentniji pročitao bih unazad nekoliko stranica (ili u najboljem slučaju sve od početka) i onda komentarisao, ali mi se jednostavno nije dalo, a ovaj dio sam previdio. :-) Do mene... :-D

U svakom slučaju, izvinjavam se ako sam vam na bilo koji način nanio duševnu bol, nije bila namjera... :)
Isprika prihvacena.
No hard feelings 8-)
:thumbup:
Breathless

#206 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Breathless »

bella_ciao wrote:

A jesi se nasro cunce ti zarko, mora da il si ruzan il nesto nije u redu s tobom kad ti se tako pristave.
Pa stvarno ne znam drugi razlog sto ne bi htjeli da ti izvagaju 300 grama sira, pa i sami imaju vec unaprijed izrezan i prirpemljen sir u komadima po 100 grama.
Sasvim normalno i bez ikakvih problema mi svaki put izvaga koliko hocu, tako da postoje dva objasnjenja, il seres i lazes il im se nisi svidio zbog necega...
Sto se tice proizvoda koji su pred istekom roka trajanja to prodaju al po cijeni i 60-70% posto nizoj il pordaju po sistemu 2 za 1, cak i napisu na njemu da je pred istekom pa je jeftin eh sad sto ti nisi dovoljno inteligentan da to prokljuvis to je druga stvar.
Ne branim konzum, daleko od tog, ide mi na zivce sto su svugdje i sto su izbacili pola proizvoda koje je merkator imao itd. al daj brate nemoj lagati i petljati.

Sto se tice Amka, nedavno sam kupio cekinovu piletinu kod njih, uredno je stajala na polici, kad sam kuci otvorio paket smrdilo je ko les, istekao rok trajanja prije 20 dana, naravno vratio sam i dali su mi drugu, to je sve bilo okej.
Laze ti onaj ko te naucio da se tako kočijaški ophodis prema drugima, a ako zelis, mogu mu i razjasniti i na primjerima pokazati sta nije uredu sa mnom, a jednako tako i pruziti mu argumente kada je u pitanju moja inteligencija, te jos neki drugi aduti. Prvo odgajatelji, pa mozes i ti stati u red.Ok?!

Nema potrebe da ti se pravdam, ali evo zbog drugih, isfrustrirana glupaca nije željela da izvaga sir, jer je bila nadrkana i nije joj se dalo, a sve pod opravdanjem, kako ona ne moze sjeci veliki kolut sira zbog 300 grama. Jos je u pitanju sir koji nije jeftin, a i da je najeftiniji, duzna je kupcu isjeci tacno koliko trazi. Znajuci u kakvim uslovima i za kakve bijedne pare rade, nisam joj zvao sefa i pravio frku, vec sam samo otisao dalje, a sad s ove distance zalim zbog toga. I nije mi se jednom desilo u drugim njihovim prodavnicama da trazim 300 grama, a dobijem 400, jer je ona tako odsjekla komad.

Na kasama u BBI jednako tako hoce ukrasti 5 feninga, 5 feninga, cak ponekad otkucaju i duplo neki proizvod ili pod razlicitom sifrom, zato i kurbani koji jos kupuju tamo, neka otvore oci.

U BBI su izdvojeni proizvodi koji dan do isteka roka trajanja, a neki i probiju taj rok i ne uklone ih, dok se hladno u frizideru mogu naci mlijecni proizvodi i sl. kojima rok istice za 4-5 dana, mada mi se nije jednom desilo da kupim i proizvod sa urednim rokom trajanja, ali pokvaren.
Hajvan

#207 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Hajvan »

zanimljivo je da sve i jedan hrvat i katolik, "napad" na Konzum doživljava osobno :D
SA 071

#208 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by SA 071 »

Ja sam nekoliko puta imao priliku da se uvjerim da se zna desiti često da je na polici jedna cijena, a na kasi druga cijena. Uglavnom to skontam na licu mjesta, ali sam jednom prilikom morao da se vraćam u jebeni Mercator/Konzum da mi vrate pare. Iz principa nisam htio da me uzmu 25% zbog varanja oko jedne cijene na polici, a druge na kasi. Još mi kažu kada sam vraćao da su to jutro stavljali te cijene na police iako ovi "odozgo" znaju da su u sistemu druge cijene??? :roll:
Naslovnica

#209 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Naslovnica »

U B-Fazi 3 Konzuma krugu od 100m, ali doslovno.
I tu između njih je jedan Klasova prodavnica, ne znam kako je do sada nisu zatvorili, uvijek prazna.
Cirkus
razonoda

#210 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by razonoda »

SA 071 wrote:Ja sam nekoliko puta imao priliku da se uvjerim da se zna desiti često da je na polici jedna cijena, a na kasi druga cijena. Uglavnom to skontam na licu mjesta, ali sam jednom prilikom morao da se vraćam u jebeni Mercator/Konzum da mi vrate pare. Iz principa nisam htio da me uzmu 25% zbog varanja oko jedne cijene na polici, a druge na kasi. Još mi kažu kada sam vraćao da su to jutro stavljali te cijene na police iako ovi "odozgo" znaju da su u sistemu druge cijene??? :roll:
U normalnim drzavama kad se ta cijena sa polica ne slaze sa onom na kasi, dobijes taj proizvod djaba.Ne desava se cesto, ali to je politika supermarketa.
Kod nas je sitna kradja dio terapije, vjerujem da vlasnici nisu toliko upetljni koliko -sitna buranija koja radi ili ih pljacka.
Bloo
Globalna šefica

#211 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Bloo »

Hajvan wrote:zanimljivo je da sve i jedan hrvat i katolik, "napad" na Konzum doživljava osobno :D
pogrijesio si temu :)
eno i na forum hr pljuju konzum samo da znas
Hajvan

#212 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Hajvan »

OK, vjerojatno jesam :lol:
StupskaBitanga

#213 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by StupskaBitanga »

Naslovnica wrote:U B-Fazi 3 Konzuma krugu od 100m, ali doslovno.
I tu između njih je jedan Klasova prodavnica, ne znam kako je do sada nisu zatvorili, uvijek prazna.
Cirkus
Trebali bi ići tamo i vršiti pritisak da je opreme i da bude konkurentna konzumu
the_stick

#214 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by the_stick »

da, bojkotujem... cak i kad mi je jedino konzum usput da kupim par stvari, cesto odlucim da produzim negdje dalje... bilo gdje.... samo da nije konzum...
StupskaBitanga

#215 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by StupskaBitanga »

Recimo sigurno neće Konnzum izaći sa informacijom da pada nam promet
Država

#216 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Država »

the_stick wrote:da, bojkotujem... cak i kad mi je jedino konzum usput da kupim par stvari, cesto odlucim da produzim negdje dalje... bilo gdje.... samo da nije konzum...
+1
:thumbup:
M e m o

#217 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by M e m o »

the_stick wrote:da, bojkotujem... cak i kad mi je jedino konzum usput da kupim par stvari, cesto odlucim da produzim negdje dalje... bilo gdje.... samo da nije konzum...
malo NAS je takvih
ja bi dodo...maksuz da dođem do Binga
Ridjobrki

#218 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Ridjobrki »

strong69 wrote:Problem Konzuma nije samo problem nacionalne ili nekakve druge svijesti. Konzum je mnogo ozbiljniji problem za BH privredu nego sto mozemo zamisliti.

Evo nekoliko problema:
1. Konzum u Sarajevu ima oko 100 (stotinu) prodajnih objekata. Kada su odredjivali koncentraciju nisu u obzir uzimali cinjenicu da su u RS veoma malo zastupljeni. Velikije procenat trgovine koju sada KOnzum drzi. Konzum + Mercator + DP.

E ovo nije slučajnost a nije ni stvar strategije Konzuma ili Agrokora. Ovo je plod izravnog dogovora Todorića i Miškovića o podjeli bh. tržišta. Miškovićeva 'Delta' je bila vlasnik lanca 'Tropic' marketa u RS koji su nakon preuzimanja poslovali u sklopu mreže 'Maxi' a koja je na kraju prodana belgijskoj (il' ono bide francuska?) firmi 'Delhaize'.

Dok god su 'Maxi' marketi poslovali pod Miškovićem 'Konzum' im se nije miješao u posao. Prvi 'Konzum' u Banjoj Luci (onaj prekoputa Ferhadije) je otvoren mjesec dana nakon što je 'Delhaize' preuzeo 'Maxi' što znači da je cijela stvar lijepo iskoordinirana na liniji Todorić-Mišković. U roku od možda pola godine nakon toga u BL je otvoreno još nekoliko 'Konzumovih' marketa a nije bilo nikakvog razloga da ih se ne otvori ranije. Ne pije vodu ni priča o nacionalizmu jer godinama prije toga su u BL uspješno radili 'Varteks', 'Kraš', 'Croata'...

Znači ekonomsko Karađorđevo 1/1.
drndalo

#219 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by drndalo »

E sad vise Miskovica nema u BL... A kupovinom Merkatora su dobili odlicne lokacije i uhodan posao... Mada se jesu preracunali s procjenom... Koliko ja znam Merkator u BL nakon preuzimanja od Konzuma, ima veliki pad prosjecne prodaje...
StupskaBitanga

#220 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by StupskaBitanga »

mislim da to nije samo slučaj u BL
Breathless

#221 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by Breathless »

Hajvan wrote:zanimljivo je da sve i jedan hrvat i katolik, "napad" na Konzum doživljava osobno :D
Nije bas sve i jedan, ali da ih na ovom forumu ima dosta, ima. Eno ni ona neka Cirilicareva cvjecka "u inat" stavila Konzumov logo kao avatar :lol: , a evo vidimo i ovdje kako neki nervozno reaguju i ne ustrucavaju se i vrijedjati kada im se dirne u "nacionalnu svetinju". Naravno, u odbrani "nacionalnih interesa" ti pametnjakovici ne vide to da je Konzum unistio svu poljoprivrednu proizvodnju u i oko Capljine, pa na dalje po Z. Hercegovini i da su dole ljudi vise puta do sada dizali glas protiv Konzuma, a jednako odrase i firme kojima su vlasnici bh Hrvati, kao sto ne biraju derati i potrosace, tako da i tu zaplate Hrvati. Treba vidjeti kakvo je raspolozenje prema Konzumu i u Hrvatskoj, a dalo bi se iznositi jos nekih primjera, ali uzalud je to, jer je nabitnije "neka je nase", samo cije je, to ni Todoric ne zna.
bella_ciao

#222 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by bella_ciao »

:lol: :lol:

Sad sam ja kao Hrvat jel?

Obozavam ovaj forum i ove idiote koji te automatski po onom sto pises optuze da si il Hrvat il Srbin sto u njihovim bundevama automacki znaci uvredu plus da si veleizdajnik svega i svacega sto je 'nase'.

E jebi ga, nisam Hrvat a nisam ni Srbin :izet:
M e m o

#223 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by M e m o »

bella_ciao wrote::lol: :lol:

Obozavam ovaj forum i ove idiote koji te automatski po onom sto pises optuze da si il Hrvat il Srbin sto u njihovim bundevama automacki znaci uvredu plus da si veleizdajnik svega i svacega sto je 'nase'.

a morel se znat ŠTA si :D
bella_ciao

#224 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by bella_ciao »

M e m o wrote:
bella_ciao wrote::lol: :lol:

a morel se znat ŠTA si :D
:lol:
Muskarac, mladic, nastanjen u Sarajevu
bella_ciao

#225 Re: Ja bojkotujem Konzum...A vi?

Post by bella_ciao »

Jer ono na, dje ce bosnjo po svojima, il hrvat po svojima, il ipak srbin po svojima :-) :lol:

Debilcine ste prave, ako ste dijasporci oprosteno vam je.
Post Reply