Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SDS?!

Post Reply
filosofman

#201 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

House wrote:Što se Mile koprca :lol: kontrira sa Čovićem :lol: jbt komedije

Nek' objasne liku da je zijanio vlast na državnom nivou

Image

Teško se odlijepiti od fotelje.Sve ko ne priznaje, osporava, da bog, da ovo i ono a ko krpelj se bori za funkcije u BiH?!
radostan dan

#202 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by radostan dan »

filozofe, šta kažu neimenovani izvori, dokle se stiglo sa vučićevim kroćenjem dačića i dačićevim kroćenjem đokića?
filosofman

#203 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

radostan dan wrote:filozofe, šta kažu neimenovani izvori, dokle se stiglo sa vučićevim kroćenjem dačića i dačićevim kroćenjem đokića?

Nakon ove izjave Milorada Dodika, čovjek iskreno ostane "zapanjen" kako se taj čovjek miješa u unutrašnje stvari Srbije, te koliko pokazuje ambiciju da komanduje i samom Aleksandru Vučiću?!

Nako ovoga kada se javi Vučiću razlog više da pritegne Đoku i da se priljuči Savezu za promjene.Ovaj Dodik hoće da bude premijer umjesto Vučića, puno ambiciozan?

Izjava dole:
„Nema sumnje da je nediplomatska i nedržavnička provokacija albanskog premijera Edija Rame prilikom posete Beogradu, gde je ugošćen na najvišem niovu, povod da se on proglasi za personu non grata u Srbiji”, rekao je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

Dodik kaže da bi on u sličnoj situaciji odmah tražio od albanskog premijera da napusti zemlju.

„No mišljenja sam da je premijer Srbije Vučić postupio u skladu sa diplomatskom praksom.

(Tanjug)
filosofman

#205 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Čavić: Izbacivanjem potpredsjednika RS iz Palate Dodik ponižava RS
Lider Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić rekao je danas u Banjoj Luci da izbacivanje člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića i potpredsjednika RS Ramiza Salkića i Josipa Jerkovića iz Palate predsjednika RS ne ponižava te političare, ali ponižava Republiku Srpsku.

"Ako su u Palati i u zgradi Vlade RS do sada mogli da sjede članovi Predsjedništva BiH i potpredsjednici RS, zašto to više ne mogu? Zato što se ne sviđaju Dodiku? Zato što nisu dio njegove političke mašine? Ako je tako, a nema kako drugačije biti, onda je jasno da Dodik Palatu i zgradu Vlade prihvata kao privatno vlasništvo i da time raspolaže kako se njemu prohtije. To je ponižavanje RS. Premjestio je Ivanića, Salkića i Jerkovića na sedmi sprat stare zgrade Vlade RS, ne razmišljajući o tome da oni treba da primaju druge političare, ambasadore, predstavnike raznih zemalja i kompanija. Ne, Dodik vidi samo ono što njemu odgovara", istakao je Čavić.

Na optužbe da je Savez za promjene potpisao Sporazum o koaliciji sa SDA i DF na nagovor zapadnih međunarodnih organizacija, Čavić je odgovorio da bi volio da SNSD barem malo promijeni ploču.

"Više ne mogu da se smijem na te gluposti. Stalno pričaju jedno te isto. Bar da s vremena na vrijeme kažu kako nas na sve ovo nagovaraju neke arapske zemlje ili, recimo, države Dalekog Istoka. Mi smo naš sporazum javno objavili i svako može da ga vidi i pročita. A gdje je i šta piše u dokumentu koji je Dodik potpisao sa Čovićem", pitao je Čavić.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/cavic-iz ... /141111137
radostan dan

#206 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by radostan dan »

ama pusti čavića, čavić će biti uhapšen do juna ove godine (rekli vasković, bntv i čavić)...
jel slomljen pero đokić, to me interesuje jel završio to vučić sa dačićem ?
Yug

#207 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by Yug »

radostan dan wrote:ama pusti čavića, čavić će biti uhapšen do juna ove godine (rekli vasković, bntv i čavić)...
Radosni druze,ovaj tvoj sagovornik nit je vidio Republiku Srpsku niti SDS,vidis da je dilber neki opsjednut dodikom kao i mnogi iz tih par kantona.A za Cavica mi odmah padne slika u glavi kad su ga pijanog izvlacili iz satora da povraca ko zadnjeg seoskog djilkosa.
Helena2014

#208 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by Helena2014 »

radostan dan wrote:ama pusti čavića, čavić će biti uhapšen do juna ove godine (rekli vasković, bntv i čavić)...

Ma, to se neće znati čini se, do zadnjeg dana.

26.11.2014.godine Dodik preuzima novu-staru stolicu predsjednika i rekao je da će isti dan imenovati mandatara
Mandatar predlaže Vladu RS prema NSRS, ako ruku digne 42-Dodik ima većinu, ako ne digne se toliko ručica, nema većine

Zato baš i Čović traži vrijeme kako bi do tada sa SDA krenuo odozdo formirajući Vlade kantona/županija u svome djelokrugu, kako bi vidio hoće li Dodik do tada isplivati ili neće
radostan dan

#209 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by radostan dan »

Yug wrote: Radosni druze,ovaj tvoj sagovornik nit je vidio Republiku Srpsku niti SDS,vidis da je dilber neki opsjednut dodikom kao i mnogi iz tih par kantona.
ihhh, ko da ne znam... :wink: :wink:
al mi je simpatičan...
kao i njegov napor da bošnjacima -omili- sds, zarad -viših- ciljeva. :zoka:
filosofman

#211 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Yug wrote:
radostan dan wrote:ama
?
Radosni druze,ovaj tvoj sagovornik nit je vidio Republiku Srpsku niti SDS,...
Pod punom materijalnom, krivičnom i moralnom odgovornošću izjavljujem da sam Srbin, SDS-ovac!
radostan dan

#212 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by radostan dan »

ma dobro, šta da se radi..dešava se, jbg. :sad:
filosofman

#213 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

radostan dan wrote:
Yug wrote: Radosni druze,ovaj tvoj sagovornik nit je vidio Republiku Srpsku niti SDS,vidis da je dilber neki opsjednut dodikom kao i mnogi iz tih par kantona.
ihhh, ko da ne znam... :wink: :wink:
al mi je simpatičan...
kao i njegov napor da bošnjacima -omili- sds, zarad -viših- ciljeva. :zoka:
Naravno da su viši ciljevi! Srbin sam i SDS-ovac.Između ostalog viši je cilj da Savez za promjene uzme vlast, da bi narodu bilo bolje.Političek avanture i srljanje u maglu koje najvljuje "osovina Dodik-Čović" su kontra interesa i srpskog naroda, jer sve što oni javno iznose kao neke svoje političke ciljeve ima i previše svojih nepoznatih, a rezultat može biti i jako negativan.Znači da se smire političke turbulencije, ustavni položaj srpskog naroda je jako dobar i nema potrebe da srpska politika "raspakuje Dejton" radi političkih interesa Dragana Čovića, HDZ-ovci nisu pitali srpsku politiku 1994.godine kada su potpisivali Vašingtosnki sporazum i stvarali Fedraciju, pa nek ni sada ne traže da srpska politika nešto pomaže.Srbima odgovara ustavni položaj takav kakav je.
nikad_vise

#214 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by nikad_vise »

Ovdje ljudi idu iz krajnosti u krajnost.
Istina je da SDS nosi hipoteku proslosti i da su se upravo u doba te stranke desili neki od najvecih zlocina.
Ali sva ona zapaljiva retorika SDS-a je preuzeta od Dodika i SDS nije nista manje Srpska stranka ali je napravila jedan iskorak s tim sto se pomirila sa stanjem da je RS sastavni dio BiH ali i da nije raspolozen za neka prebacivanja nadleznosti sa entiteta.Kod SDS-a nema vise previse zapaljive retorike,mislim da su i sami shvatili iz poruka sirom svijeta tako i od susjedne drzave da pocnu graditi kompromis.Preuzeli su jedan model SNS-a i shvatili da ce bolje kotirati i na Balkana i u svijetu ako pocnu da se ponasaju na fonu dobrosudsjedskih odnosa i medjuetnickih kompromisa.Pratio sam aktivno kampanju u RS i imam osjecaj da se SDS pomakao prema centru a SNSD je vec odavno otisao toliko desno da su i radikali za njih liberali.

Znaju i oni kao sto zna i Mile da je nezavisna RS nemoguca i na vrijeme su uspjeli reagovati unatoc ne bas pobjednickim rezultatima na izborima.Ja licno vjerujem da je ovih osam godina dodatno iscrpilo i Mileta i drzim da je ostao na vlasti da to nebi bila vise ona politika koju je dosad tako otvoreno sprovodio.Vratio bi se i Mile vjerovatno koliko toliko na mirni EU put i na ispunjavanje EU zadataka da ih SDA nije ispalio i dao sansu savezu za promjene da svojim aktivnostima i napretkom zemlje prema EU totalno uniste Dodika.

Nekako imam osjecaj da je se ovim napravio jedan dobar iskorak u svijesti BH gradjana,a jos ako ova vlast na drzavnom nivuo imadne dobre rezultate,mislim da ce doci do jednog velikog preokreta u BH politici jer ako su SDA,SDS koje su bile tvrde nacionalisticke stranke dosle do tog stadija da predstavljaju glas razuma i kompromisa,mislim da ce se ljevica u nedogledno vrijeme morat pozicionirati jos vise u lijevu stranu.Mislim da i sam SNSD ceka jedno politicko sazrijevanje i ako SzP napravi nesto na ekonomskom planu totalno ce baciti fokus sa nacionalnnog.
radostan dan

#215 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by radostan dan »

osnovni problem većine analiza većine forumaša jeste što umjesto objektivnog pristupa, pišu o tome - kako bi trebalo biti, i šta bi oni volili...

sve to divno zvuči kada se čita, samo je - malčice drukčije u praksi.
Yug

#216 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by Yug »

filosofman wrote:
Yug wrote:
radostan dan wrote:ama
?
Radosni druze,ovaj tvoj sagovornik nit je vidio Republiku Srpsku niti SDS,...
Pod punom materijalnom, krivičnom i moralnom odgovornošću izjavljujem da sam Srbin, SDS-ovac!
:lol: ,pa Srbine SDS-ovac,valjda je red i da se javno izvinete za genocid,zlocine,protjerivanje ljudi,rusenje vjerskih objekata.javnost i vasi partneri to ocekuju od vas kao nasljednika Radovana Karadzica i ostalih.Nema napretka bez toga ,za pocetak,jel tako. :)
hAZNADAR

#217 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by hAZNADAR »

nikad_vise wrote:Ovdje ljudi idu iz krajnosti u krajnost.
Istina je da SDS nosi hipoteku proslosti i da su se upravo u doba te stranke desili neki od najvecih zlocina.
Ali sva ona zapaljiva retorika SDS-a je preuzeta od Dodika i SDS nije nista manje Srpska stranka ali je napravila jedan iskorak s tim sto se pomirila sa stanjem da je RS sastavni dio BiH ali i da nije raspolozen za neka prebacivanja nadleznosti sa entiteta.Kod SDS-a nema vise previse zapaljive retorike,mislim da su i sami shvatili iz poruka sirom svijeta tako i od susjedne drzave da pocnu graditi kompromis.Preuzeli su jedan model SNS-a i shvatili da ce bolje kotirati i na Balkana i u svijetu ako pocnu da se ponasaju na fonu dobrosudsjedskih odnosa i medjuetnickih kompromisa.Pratio sam aktivno kampanju u RS i imam osjecaj da se SDS pomakao prema centru a SNSD je vec odavno otisao toliko desno da su i radikali za njih liberali.

Znaju i oni kao sto zna i Mile da je nezavisna RS nemoguca i na vrijeme su uspjeli reagovati unatoc ne bas pobjednickim rezultatima na izborima.Ja licno vjerujem da je ovih osam godina dodatno iscrpilo i Mileta i drzim da je ostao na vlasti da to nebi bila vise ona politika koju je dosad tako otvoreno sprovodio.Vratio bi se i Mile vjerovatno koliko toliko na mirni EU put i na ispunjavanje EU zadataka da ih SDA nije ispalio i dao sansu savezu za promjene da svojim aktivnostima i napretkom zemlje prema EU totalno uniste Dodika.

Nekako imam osjecaj da je se ovim napravio jedan dobar iskorak u svijesti BH gradjana,a jos ako ova vlast na drzavnom nivuo imadne dobre rezultate,mislim da ce doci do jednog velikog preokreta u BH politici jer ako su SDA,SDS koje su bile tvrde nacionalisticke stranke dosle do tog stadija da predstavljaju glas razuma i kompromisa,mislim da ce se ljevica u nedogledno vrijeme morat pozicionirati jos vise u lijevu stranu.Mislim da i sam SNSD ceka jedno politicko sazrijevanje i ako SzP napravi nesto na ekonomskom planu totalno ce baciti fokus sa nacionalnnog.
SDS i SNSD je isto sranje - samo drugacije pakovanje. Isti cilj, iste zelje, isti pogled na nas ostale,.... - razlika je samo u tome sto je SNSD konkretniji i iskreniji.

I nije uopce upitna tkzv nezavisnost srpske koja je bila i ostala nemoguca misija - glupo je da Bosnjaci uopce razmisljaju o tome i navijaju, nadaju,...

Buduci da nezavisnosti RS nece biti i ujedno potrebe da se bori protiv toga - sav fokus bi trebao biti na slabljenju institucija i nadleznosti RS. A to sa "kompromisnim DSD-om" pogotovo sada nece biti moguce.

Dodik je uspio u jednoj stvari - da skrene fokus sa ukidanja srpske - na ocuvanje BiH, pa smo umjesto napada na RS poceli braniti BiH. I tu mu sada dodje tvorac RS SDS ko kec na desetku. Sada Bosnjaci brane RS nadleznosti zarad fotelja, stupica Miletu i tobozih integracija koje ce pricekati do daljnjeg kao i do sada.

Isti je ovo SDS kao i ranije - samo su drugacije okolnosti i drugacije oruzje. Pitanje je samo dali vise mogu postici cetnici sa puskama ili cetnici sa kravatama.
nikad_vise

#218 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by nikad_vise »

hAZNADAR wrote:
SDS i SNSD je isto sranje - samo drugacije pakovanje. Isti cilj, iste zelje, isti pogled na nas ostale,.... - razlika je samo u tome sto je SNSD konkretniji i iskreniji.

I nije uopce upitna tkzv nezavisnost srpske koja je bila i ostala nemoguca misija - glupo je da Bosnjaci uopce razmisljaju o tome i navijaju, nadaju,...

Buduci da nezavisnosti RS nece biti i ujedno potrebe da se bori protiv toga - sav fokus bi trebao biti na slabljenju institucija i nadleznosti RS. A to sa "kompromisnim DSD-om" pogotovo sada nece biti moguce.

Dodik je uspio u jednoj stvari - da skrene fokus sa ukidanja srpske - na ocuvanje BiH, pa smo umjesto napada na RS poceli braniti BiH. I tu mu sada dodje tvorac RS SDS ko kec na desetku. Sada Bosnjaci brane RS nadleznosti zarad fotelja, stupica Miletu i tobozih integracija koje ce pricekati do daljnjeg kao i do sada.

Isti je ovo SDS kao i ranije - samo su drugacije okolnosti i drugacije oruzje. Pitanje je samo dali vise mogu postici cetnici sa puskama ili cetnici sa kravatama.
Ma meni ovo lici ni ono " ajmo Midhate Bosnicu(Mladen Bosic) da ne trabunjamo neko vrijeme o prozivanju Bosnjaka,Hrvata i Srba nego da se usredocimo na ove 2-3 stvari sto nam mogu otvoriti pristupne fondove pa da se sta proba uraditi".Ako uspiju sta uraditi eto im dobrog kredita za naredne izbore ako ne uspiju moguce da ce to dovesti do jos veceg jacanja Dodika mada sumnjam jer je on vec bio na vrhuncu moci.Nakon sto ispuca sve ove spinove na novo formiranu drzavnu koaliciju,njegove rijeci ce gubiti na znacaju svakim danom.
hAZNADAR

#220 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by hAZNADAR »

nikad_vise wrote: Ma meni ovo lici ni ono " ajmo Midhate Bosnicu(Mladen Bosic) da ne trabunjamo neko vrijeme o prozivanju Bosnjaka,Hrvata i Srba nego da se usredocimo na ove 2-3 stvari sto nam mogu otvoriti pristupne fondove pa da se sta proba uraditi".Ako uspiju sta uraditi eto im dobrog kredita za naredne izbore ako ne uspiju moguce da ce to dovesti do jos veceg jacanja Dodika mada sumnjam jer je on vec bio na vrhuncu moci.Nakon sto ispuca sve ove spinove na novo formiranu drzavnu koaliciju,njegove rijeci ce gubiti na znacaju svakim danom.
Nije mi bas skroz jasno sta hoces sa ovim reci i kako se to tice moje replike.

Izgleda da je ta nabrijanost na Dodika toliko velika i slijepa da ljudi ne vide sa kim se danas tikve sade i kome ce se sutra o glavu odbijati.

Dodik je bio zaustavio prijenos nadleznosti, sada ce uz SDS to probosanske stranke i aminovati.

Ja sam licno skeptican prema EU pomoci, pristupanju, NATO pridruzivanju,.... i svim ostalim stvarima koje koalicija sa SDS nudi - mislim da do toga nece doci i da je ovo samo jos jedna rokada u izvjesnoj pat poziciji.
filosofman

#221 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Meša Selimović o vlasti

Postoje tri velike strasti, alkohol, kocka i vlast. Od prve dvije se nekako može izliječiti, od treće nikako. Vlast je i najteži porok.

Više na linku:

http://www.rtvbn.com/323563/Mesa-Selimovic-o-vlasti
filosofman

#222 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Lojalnost pučkoj grupaciji zadnja Čovićeva šansa da sačuva hrvatsko liderstvo u procesima
SARAJEVO – Nakon objave prvih preliminarnih rezultata listopadskih izbora u BiH i izvjesne uvjerljive pobjede HDZ-a BiH unutar hrvatskoga nacionalnoga bića, uokvireno je bilo mišljenje kako će u procjepu između bošnjačkoga i srpskoga političkoga bloka stožerna stranka odigrati lidersku, kohezijsku, ulogu u pregovaračkim procesima prioritetno na matrici Europske pučke grupacije i europskoga puta BiH.
Bilo je kristalno jasno da su SDA i HDZ BiH izborni pobjednici unutar ‘svojih’ naroda i čekalo se, baš kao i danas, odgovor na dvojbu tko je taj legitimni partner iz reda srpskoga naroda.
Čović ‘potrčao pa stao’
No, na opće iznenađenje, lider HDZ-a BiH Dragan Čović pristaje biti domaćinom, zanimljivo bi bilo doznati na čiju inicijativu, postizbornih pregovora sa svojim prijateljem i političkim uzorom Miloradom Dodikom.
Zatečena politička scena smatra da je tim činom Čović počinio najmanje dvije krucijalne pogreške. Pogazio je princip da su za HDZ BiH partneri izborni pobjednici iz reda druga dva naroda jer u tom trenutku, a to javno priznaje i danas, nikako nije mogao znati tko je izborni pobjednik u RS-u i hoće li SNSD biti kralježnica buduće vlasti u tom entitetu.
Stožernik je ishitreno i jednostrano odabrao partnera u budućoj vlasti i zacementirao ultimativnu osovinu čime je isprovocirao druge političke aktere u oba entiteta. Što je još pogubnije, stvorio se dojam kako je predsjednik HDZ-a BiH kao legitimni pobjednik parlamentarnih izbora kod Hrvata, nacionalni pa i stranački interes vazalski podredio političkom opstanku SNSD-a i napose čelnika te stranke Milorada Dodika.
Umjesto da bude strpljiv i principijelan, pa da i pričeka tvorbu vlasti u RS-u te da istinski pobjednik listopadskih izbora, SDA, pokrene i predvodi pregovarački proces oko formiranja vlasti, stožernik je netaktički zavrtio stvari naopačke i sada se nalazi u političkim škarama iz kojih se može otrgnuti, ali s dubokim ožiljcima.
Čvrsta vjera u Dodika
Pred HDZ-om BiH je upaljen alarm. Iako dramatično uzdrmana lojalnost pučkoj grupaciji zadnja je šansa Dragana Čovića da sačuva svoje i stranačko liderstvo ne samo u pregovaračkim, nego i u svim drugim političkim procesima koji čekaju novu vlast. Očigledno svjestan da je bespotrebno s ‘đavlom tikve sadio’ predsjednik HDZ-a BiH ipak ublaženim porukama pokušava elegantno kreirati odstupnicu od političkoga gafa u Mostaru.
Oprezno i biranim riječima govori o sporazumu SDA-a i DF-a sa Savezom za promjene, ne krijući razočarenje, ali i ne sporeći legitimnost, iako su jurišnici u ‘hrvatskim’ redovima očekivali radikalno negiranje tog legitimnoga projekta. Čović, iako dosta neuvjerljivo, ostavlja prostor za partnerstvo s bilo kojim izbornim pobjednikom u RS-u, što je trebao jasno kazati i u Mostaru na sastanku s Miloradom Dodikom.
Hoće li HDZ BiH biti dio nove parlamentarne većine pa, dakle, i izvršne vlasti na razini FBiH i države, pitanje je koje premašuje uske stranačke okvire, ono se dakako tiče zastupljenosti najmalobrojnijega, konstitutivnoga naroda u BiH. Ako je suditi po javno obznanjenim stavovima lidera te stranke, konkretan odgovor će uslijediti nakon što se i službeno potvrdi vladajuća garnitura u RS-u.
Vidljivo je kako Dragan Čović još uvijek čvrsto vjeruje Dodikovim tvrdnjama da će njegov SNSD s koalicijskim partnerima, DS-om i SP-om, formirati novu vladu u RS-u. Kako će se Čović postaviti spram sarajevskoga sporazuma ako SNSD uistinu formira entitetsku Vladu? Ima li on nacionalni legitimitet da, primjerice, sabotira formiranje vlasti na državnoj razini i odbije biti dio nove parlamentarne većine u kojoj neće biti Dodikov SNSD nego Savez za promjene iz RS-a?
Jer, nitko ne brani da, recimo, HDZ BiH i SNSD okupe neke druge stranke i konstituiraju parlamentarnu većinu u državnom Parlamentu, ako imaju taj kapacitet. U nekim hrvatskim intelektualnim krugovima se pojavila teza kako je sporazum između SDA-a, DF-a i Saveza za promjene novo pravno i političko nasilje koji se nameće Hrvatima i ultimativno im se servira neka koncepcija po principu ‘uzmi ili ostavi’, odnosno ‘pridruži nam se ako želiš’. Ne može se osporiti da ima i takvih primjesa i da je dobrano neukusno i netaktično što Dragan Čović nije bio pozvan da i on potpiše u Sarajevu taj koalicijski savez, a ne da mu se kao pastorčetu nevoljko nudi pridruživanje, ali se jednostavno ne smije izgubiti iz uma da je upravo Dragan Čović s Miloradom Dodikom zavrtio ‘vražje kolo’.
Čoviću sve hrvatske pozicije
I ono što je najvažnije, pod uvjetom da tako i ostane, tu tezu ubojito ruši vrlo mudar pa i korektan potez Željka Komšića o odustajanju od svih hrvatskih pozicija u vlasti. Ako je to tako, onda u HDZ-u BiH više nemaju rezervnih argumenata i jednostavno ne smiju tu ponudu odbiti.
Ako to učine, moraju objasniti i narodu i svojim biračima jesu li nacionalni pa i stranački interesi preči od zaštite Milorada Dodika. Ipak, lider SDA-a Bakir Izetbegović pokušava smiriti tenzije i najavljuje novu rundu razgovora s Draganom Čovićem.
- S Čovićem ću razgovarati o ovome jer je odnos između SDA-a i HDZ-a BiH ugaoni kamen svake buduće koalicije. Ovaj sporazum je ponuda koja se ne da odbiti, jer je sve na liniji onog o čemu smo ranije razgovarali s Čovićem. Postavljanja na pozicije će biti tako definirana da se to ne može odbiti, poručio je Izetbegović.
Svoju uvjerenost da će Čović izdati partnerstvo sa SNSD-om i prihvatiti vlast na razini BiH sa Savezom za promjene, Izetbegović je potkrijepio ponudom koju je dao lider DF-a Željko Komšić.
- Komšić je spreman na ono na što Lagumdžija prošli put nije bio spreman – da kompletan dio koji se odnosi na hrvatske pozicije u Vladi FBiH i šire pripadne HDZ-u, naglasio je prvi čovjek SDA-a.
Odgovarajući na pitanje hoće li biti zastoja u funkcioniranju Doma naroda Parlamenta BiH ako se većina u Zastupničkom domu formira bez HDZ-a, jedan od čelnika SDS-a Ognjen Tadić je rekao da u ovom trenutku “ne bi bilo korektno izazivati polemiku s Čovićem” i da on sam treba odlučiti hoće li ući u koaliciju narodnjačkih stranaka.
Taj pučki savez koji čini i HDZ BiH je ogroman izazov za stožernu stranku. Vođa te stranke je sam sebi zagorčao život. Nije problem sačekati novu vlast u RS-u, ali što onda ako je nova parlamentarna većina na državnoj razini, bez SNSD-a, demokratska i legitimna stvarnost, a ne fikcija?

Piše: A. Mrkonjić

Izvor:

http://dnevni-list.ba/web1/lojalnost-pu ... procesima/
Yug

#223 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by Yug »

filosofman wrote:Meša Selimović o vlasti

Postoje tri velike strasti, alkohol, kocka i vlast. Od prve dvije se nekako može izliječiti, od treće nikako. Vlast je i najteži porok.

Više na linku:

Ahahahs,pa zar vi iz karadzicevog SDS smatrate da su Bosnjaci ljudi bez karaktera ili niza vrsta kako ste ih smatrali 1992 kada ste ih ubijali i etnicki cistili samo zbog imena prezimena.Pa majkamu stara valjda je red da se makar za pocetak izvinete svojim novim politickim partnerima,Suljagicu sto mu je za vrijeme vase vladavine ubijena porodica,Komsicu kojem je ubijena majka itd.Jedino se ne morate Bakiru izvinjavati,on ce vam halaliti sve. :lol:
filosofman

#224 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

PRESS
LIDER PDP-A I NOVI ČLAN PREDSEDNIŠTVA BIH OTVORENO O KOALICIJAMA NA SVIM NIVOIMA
Predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić koji će u ponedeljak i zvanično preuzeti funkciju člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske, tvrdi da je sporazum koji su u nedelju predstavnici Saveza za promene potpisali sa liderima SDA i DF-a usaglašavan danima i ističe da taj dokument, ni u kom smislu, ne ugrožava interese Srpske i srpskog naroda u BiH.
On naglašava da je sporazum posledica dogovora pet stranaka koje su ga potpisale, i koje su ostavile širom otvorena vrata za druge partije, pre svega za HDZ BiH i Dragana Čovića. Ivanić kaže da još nema naznake za šta će se odlučiti Čović, da li da ostane u čvrstom savezu sa Miloradom Dodikom, ili da prihvati ponudu potpisnica nedeljnog sporazuma i uđe u vlast sa njima, preuzimajući sve hrvatske pozicije, i u zajedničkim organima, ali i na nivou FBiH.
Istovremeno, Ivanić tvrdi, da, kada je u pitanju nivo RS, on nije dobio nikakvu ponudu od SNSD-a, i naglašava da takvu ponudu uopšte ne bi razmatrao.
- PDP je zadnja stranka koja bi izašla iz Saveza za promene. Moja moralna, ljudska i svaka druga obaveza, nakon što sam dobio toliko glasova, jeste da ostanem u SZP-u. Izgubio bih onaj elementarni ljudski obraz, kad bih napustio SZP i otišao sa SNSD-om - kaže Ivanić u intervjuu za Press.
Pre razgovora o nivou RS, zadržaćemo se na nedeljnom sporazumu. Šta očekujete od Čovića?
- Ako se odluči za Dodika, to je njegov izbor. Postoji mogućnost većine i bez njega. Već sada bi se mogla formirati većina sa 23-24 poslanika, ali mi to ne želimo. Mislimo da Čovića treba imati kao ravnopravnog partnera i na njemu je da donese odluku.
Da li ste videli dokument koji je potpisan u nedelju, pre nego što se on našao na pregovaračkom stolu?
- Naravno da sam ga video, i ne samo to, nego smo svi učestvovali u njegovoj izradi. Bio je završen u subotu pre ponoći. Radilo se preko mejla i drugih vidova komunikacija.
Dakle, taj papir nije vam tek tako donesen na sastanak i ponuđen na potpis?
- Ako je potrebno da dokazujem, mogu vam pokazati mejlove i šta je ko tražio, i kako je došlo do usaglašavanja.
Šta je u tom papiru vaš predlog?
- Čitav niz stvari, ali bilo je stvari koje su drugi tražili, a mi nismo pristali, pa su izbačene.
Koje stvari?
- Neka to ostane tajna. Ali, nema stvari o kojima, recimo, Dodik govori, koje su očigledno njemu nuđene. Nema dva nova ministarstva, ne znam odakle mu ta priča. Nema priče o indirektnom izboru članova Predsedništva BiH, o tome uopšte nismo razgovarali. Napravljen je dokument koji odražava realnost svih, i koji nikoga ne boli. Ne vidim da je borba protiv korupcije problem, ne vidim da su ekonomske reforme problem. Tamo nema priče o ustavnim promenama i nadležnostima. Taj dokument uvažava realnost dvoentitetskog uređenja BiH i ne pretenduje da pravi velike promene, nego da pravi kompromise na pitanjima od interesa za narod, a to je deblokada mehanizma koordinacije, da se privredi olakša plaćanje PDV-a, da se, umesto do desetog, taj porez plaća do kraja meseca. Pokazalo se da se stvari mogu usaglasiti vrlo brzo kada imate praktičan pristup.
Postoji li otpor dokumentu unutar partija članica SZP-a. Da li će organi PDP-a da ga razmatraju?
- Naravno, i predsedništvo i glavni odbor će ga razmatrati. Postoji potpuna koordinacija. Ne znam odakle te informacije o protivljenju. Bilo bi zanimljivo da se kaže ko je u pitanju, ko se protivi. U PDP-u nema problema i ovaj dokument i ambijent koji se stvara, je u interesu RS. Sve ostalo su puke manipulacije ljudi koji gube. Pogotovo, što kritika dolazi od SNSD-a.
Na šta mislite?
- SNSD je prvi otišao kod SDA. SNSD je otišao njima na noge. SNSD je bio u centrali SDA. Dodik je dao izjavu ispred zelene pozadine. Mi smo pregovore vodili u zvaničnim institucijama, a ne u centralama stranaka. SNSD je bio više puta u vlasti sa SDA. Gospodin Dodik je devedesetih izabran glasovima SDA. Kako to da su, kad su s njim, prihvatljivi, a kada nisu s njim, oni su neprijatelji?
Dodik je, ipak, sporazumom sa HDZ-om, napravio neku vrstu ofanzive prema SDA, dok je utisak da se SZP postavio defanzivno prema toj stranci?
- A zar nije sporazumom sa SNSD-om, HDZ napravio ofanzivu na nas i mene, kao srpskog člana Predsedništva BiH. Nije ovde Dodik bitan. Ovde je bilo važno da Čović dobije ponudu, i dobio ju je.
On je rekao da je sve ishitreno i da je u pitanju taktiziranje.
- Ako je ko ishitren, to je on, i to pričom o osovini.
Ćović tvrdi da su HDZ i SNSD osovina, a vi ste prozvani kičmom.
- Ja nisam rekao da smo kičma. Čović je prvi napravio osovinu, i normalno je da oni koji nisu osovina, povuku svoj politički potez. Taj politički potez je nedeljni dogovor.
Da li je nešto pogrešno u stavu da pobednik u svakom narodu formira vlast na nivou BiH?
- A što bi to bilo problematično, kad i mi imamo varijantu da pravimo većinu. Zašto bismo se mi odrekli većine? Šta je tu pogrešno? Ako imate prostora da možete učestvovati u većini, zašto da ne. To se događa i u RS.
A priča o formiranju vlasti odozdo na gore? Koliko je loše za stabilnost da su na različitim nivoima različite koalicije?
- Sećate li se situacije kad je SNSD bio u Savetu ministara, a SDS vlast u RS?
To je bilo u vreme vašeg premijerskog mandata. Je li to funkcionisalo?
- Kako da ne. Valjda je interes RS u zajedničkim institucijama isti. Jedino oni koji pretenduju da su jedini čuvari RS, sumnjaju u druge. Ja u SNSD 2002. godine nisam sumnjao. To što oni sumnjaju njihov je problem.
Oni tvrde da ste u podređenoj poziciji prema SDA?
- Onda me jako potcenjuju, a potcenjivali su me svih ovih meseci. Sa mnom se nije dobro politički poigravati. Niko me ne kontroliše, niko me nije kontrolisao i ne može biti u dominantnoj poziciji. Ravnopravni sam član Predsedništva i vrlo ću dobro znati to da iskoristim.
Pre 15 dana ste rekli da ćete vi odlučiti ko će u vlast. Da li ste mislili na ovaj dogovor?
- Naravno. Znao sam svoju političku težinu. Ipak sam član Predsedništva, predstavljam RS u Sarajevu, dobio sam najviše glasova, više i od Dodika, i od SDA i imam nameru taj argument vrlo ozbiljno da koristim. Suviše sam dugo u politici da bi neko mogao da me potcenjuje. Sugerisao bih Dodiku da to ne radi.
Optuženi ste da ste sklopili "pakt s đavolom".
- SDA je bila u vlasti s Dodikom, trčao im je na noge, i nema pravo da bilo koga optužuje. S kim bi on sutra pravio vlast, nego sa SDA. Tada ne bi bili đavoli.
Nebojša Radmanović tvrdi da preambula sporazuma podseća na neke zapadne dokumente. Da li on sugeriše da je sporazum nastao pod uticajem stranaca?
- To je lična frustracija što više nije učesnik u ovakvim dogovorima, i što će njegova uloga biti puno manja nego do sada.
Nema uticaja izvana?
- Ovo je naša inicijativa i ovo pokazuje da je Srpska u stanju da postigne dogovor koji joj koristi, bez uticaja sa strane. Još jednom pitam, ne vidim šta je problematično u ovom dokumentu, osim priče da se krije još nešto iza. Niti toga iza ima, niti ima stranaca.
Pominje se relaksacija međuetničkih odnosa. Šta to znači?
- To znači da ne treba da ulazimo u stvari u vezi s kojima znamo da će biti sukoba i svađe, da ne trujemo javnost nepotrebnim glupim svađama. Trebalo bi da se bavimo onim od čega se živi, zajedničkim interesima, ekonomijom, poslom, a da ono u čemu smo različiti, ostavimo po strani.
To je sigurno pozitivan pristup, ali da li se može dogoditi da, nauštrb relaksacije međuetničkih, dođe do pogoršanja unutarsrpskih odnosa?
- Zašto bi se to dogodilo?
Već ste, na neki način, proglašeni izdajnicima. A javnost u RS je dovoljno zatrovana.
- Ne očekujem te tenzije, jer nikome ne dajemo kvalifikacije. Dodik ih daje već dve godine. Od Špirićevih bedževa, preko šestih spratova u Budimpešti, trećeg i četvrtog u Tuzli. Niti je bilo toga, niti bilo čega drugog. U pitanju je primitivan pokušaj političke diskvalifikacije. Nemam ništa protiv, ukoliko neka odluka bude suprotna interesima RS, da se sazove sednica NSRS i da se zauzme drugačiji stav. Kao legalista, ja ću to poštovati.
Očekujete li blokade SNSD-a u Domu naroda, ako vlast formirate na osnovu nedeljnog sporazuma?
- To je na njima. Ako budu bojkotovali, onda neće dolaziti na sednice. Ne znam da li će to raditi.
Sami kažete da još ne znate šta će odlučiti Čović. Da li je ovo naznaka stvaranja neke nove "platforme", po ugledu na onu iz 2010. godine u FBiH?
- U kom smislu?
U smislu da nema Hrvata?
- Videćemo da li ih nema. Jeste li videli da ih nema?
Trenutno ih nema. Nema potpisa!
- Trenutno da, ali otvoren je poziv. Koliko znam, ni u sporazumu Dodika i Čovića nema drugih.
Ali, oni nisu ništa ni potpisali?
- Koliko znam, jasno su rekli da imaju čvrst stav da idu zajedno.
Ali nema dokumenta?
- Nema, ali to još više brine. Jer, mi tek sad ne znamo zašto je ta veza Dodika i Čovića tako jaka. Kada govorite o "platformi", tamo je neko uzimao pravo da odlučuje u ime drugog. SDS i PDP su srpske stranke i one odlučuju o srpskim mestima.
Ali, DF može da odlučuje o hrvatskim?
- Dobro znamo da se to neće dogoditi. Sve se to daje HDZ-u.
Kako sprovesti presudu "Sejdić-Finci", ako srpska strana ostane podeljena napola?
- Kad je reč o RS, to se može uraditi. Problem je u FBiH i nemam nameru da se tamo mešam. Ja sam za neposredan izbor srpskog člana Predsedništva BiH. I SNSD je. Ne vidim tu problem.
Da li je u nedelju dogovoreno da koalicija "Domovina" pokuša sa SZP-om da formira vlast i u RS?
- Na njima je da o tome odluče. Mi to ne tražimo.
Jeste li razgovarali o tome?
- Ne.
Neverovatno zvuči da niste pričali o nivou RS s obzirom na to da SZP ne odustaje od formiranja Vlade RS. Šta je dogovoreno na sastanku poslanika SZP-a u Bijeljini?
- To je urađeno da pokažemo jedinstvo.
Piše se da neki poslanici nisu potpisali dokument koji je pokazivao Bosić?
- PDP je u potpunosti završio svoj posao. Sedam poslanika je jedinstveno.
Znači, garantujete da niko iz PDP-a nije preletač?
- Imamo svih sedam potpisa.
Potpis u BiH nije neki garant?
- Ako vama potpis nije garant...
Ne meni, već u BiH. Razni potpisi su pogaženi.
- Slobodno proverite da li sam pogazio nešto što sam potpisao. Što se mene tiče, u Bijeljini smo imali odgovor protiv raznih "bombanja" o kojima govori Dodik. Čak je i on počeo da priča da ima 42, više ne pominje 45. Za nas je to u ovoj fazi dovoljno.
Da li Dodik blefira?
- On, u ovoj fazi, očigledno ima 42 poslanika, ili bar liči na to. Ako misli da je to dovoljno, vrlo brzo će imati mandatara i završiti stvar do kraja. Ako to uradi, ja ću čestitati, ali to će biti nestabilna vlast, ucenjena od velikog broja subjekata i svaki dan će se baviti unutrašnjim prilikama, bez vizije i ideje. Srušiće se sama od sebe.

Šta znači smanjenje javne potrošnje na svim nivoima, kako se navodi u sporazumu?
- Znači vrlo ozbiljnu reviziju opšte strukture vlasti. Mi smo u načelu razgovarali o tome da deo institucija koje nisu ništa radile, budu ugašene.
Mislite na ukidanje besmislenih državnih agencija?
- Mislim na institucije na raznim nivoima vlasti, u meri u kojoj se budemo pitali. Podrazumeva se i da se razmisli o visini plata, od funkcionera pa nadalje. Mora doći do smanjenja javne potrošnje.
Da li ste vi za smanjenje plata?
- Nemam nijedan problem, to sam i ranije predlagao, ali nisam imao većinu pa nisam odlučivao. Ako budemo sada imali većinu, odlučićemo.

Objavljeni su zvanični rezultati, da li ste čestitali Dodiku, i on vama?
- Ja jesam čestitao, a osim one usmene čestitke, koja je više bila ironija, nisam dobio čestitku ni od koga iz tog bloka.
Da li će biti moguća vaša saradnja sa institucijama RS, ako vladu formira koalicija oko SNSD-a?
- Mi smo ovde govorili samo o potencijalnim sukobima, ali mislim da se može napraviti normalna osnova za saradnju. Ne vidim zašto ne bih sarađivao sa predsednikom Republike ukoliko on to želi. Spreman sam na to, polazeći od pretpostavke da on uvažava moju poziciju. Ako budemo ravnopravni, u meni ima partnera za razgovor, bez obzira na sve naše razlike. Ako uđe u neku vrstu sukoba, ja sam spreman i na to.
Jedna od stavki u sporazumu je knjiženje imovine. Da li to otvara put BiH ka NATO-u?
- Ne, to je samo otvaranje puta kao reafirmaciji MAP-a. Uveren sam da, kad dođemo u priliku da se razmišlja o članstvu u NATO-u, nijedan od sadašnjih članova Predsedništva BiH, neće biti aktivan.
Kakav je vaš stav o ulasku u NATO?
- Ulazak u članstvo podrazumeva ulazak svih zemalja u regionu, što sada nije slučaj. Dok se to ne desi, nije interes BiH da o tome uopšte govori. To nije tema koja je aktuelna.
Zašto se onda imovina našla u sporazumu?
- Da ne bude balast, da se time više ne bavimo. Stvari su završene, postoje odluke Predsedništva, postoje dogovori o principima između entiteta, i to će biti primenjeno u konkretnom procesu. Nema promene zakona, niti bilo čega drugog.
Da li RS treba pratiti Srbiju u vezi s pitanjem ulaska u NATO?
- To je moj stav, nisam ga čuo od drugih političara. Takav stav nisam čuo od Dodika. On misli da treba referendum, ja mislim da ne treba, a da BiH nema uslova da ide u NATO, dok sve zemlje regije ne budu u NATO-u.

Izvor:

http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/s ... -a%21.html
filosofman

#225 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Yug wrote:
filosofman wrote:Meša Selimović o vlasti

Više na linku:

. :lol:
Naravno da je bošnjačka politika procjenila i u toj procjeni je odmjerila i Savez za promjene i SNSD Milorada Dodika.Oni smatraju da je Savez bolji iako je Milorad Dodik dolazio u centralu SDA da moli za koaliciju sa SDA.
Post Reply