RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen xm

#201 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by citroen xm »

Nije to više ni smiješno. PIK je najbolji pokazatelj krize u zemlji. Svega ima samo para nema. Ljudi pokušavaju nekako proslijediti ono što imaju i što im ne treba pa sada ako uleti keš dobro je, a keša sve manje i manje.
dowe85

#202 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by dowe85 »

Slazem se citroen xm.

Pare nisu problem, para nema :D
Ali fakat, iskreno, ima svakavih ponuda, cudna su vremena, ljudi jednostavno idu u korak sa svojim mogucnostima...
2001

#203 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by 2001 »

Evo jedna, "vrlo povoljno", doduše treba 100m žice uložiti u nju! :D

http://www.pik.ba/artikal/14594837/renault-laguna/
sema911s

#204 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by sema911s »

dowe85 wrote:sema011s, cekam hoces li dati takav jedan komentar / zakljucak :izet:

:thumbup:
Najjaci si

jesi probao sljivu, il je bilo do mene il sam bio previse pijan,.,
sema911s

#205 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by sema911s »

2001 wrote:Evo jedna, "vrlo povoljno", doduše treba 100m žice uložiti u nju! :D

http://www.pik.ba/artikal/14594837/renault-laguna/
ovo ni Jacques Chirac ne popravi
dowe85

#206 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by dowe85 »

Evo samo za primjera jedan Megane RS kojeg prodaje TURBO-TRADE, vlasnik jedan momak, prijatelj od prijatelja.

http://www.pik.ba/artikal/14139389/rena ... ne-2-0-rs/

Vozilo je jako puno placeno, sad kosta 27.000 KM (oni su se pronasli, kao autokuca, mislim da mu je cijena 23.000 ili 24.000).
Jednom je jedan napisao, taj koji je kupio ne brine koliko je izgubio, jer ima, slazem se i sa tim, ali vjerujte, neki se uhvate i za glavu.
Ovom Meganu Nedostaje mu neke opreme, ali vecina ljudi/mojih prijatelja koji posjeduju ovakva vozila pretjerano ne zanima oprema, tj.da li je klima automatska, ima li navigaciju, kozna sjedista i sl., bitna je ta sportska nota, oznaka na gepeku RS, GTI, TSI, FSI i sl., odnosno bitni su im konji/obrtni momenat/dobre gume.

Evo jos dva primjera:
Jedan poznanik iz Banja Luke prodavao Megana RS koji je presao samo 25.000 km, full oprema, i na kraju, vjerovali ili ne jedva izvukao 24.000 KM, 2012. godiste. Tad sam se sokirao koliko su pale cijene.

Ili moj vrli rodjak kad je kupio Lagunu 2 kad se tek pojavila, platio je 34.000 kod Bunje, glancerica, prodao je za 3 god. za 13.500 KM. E, i to je zalosno takodje, i tad je rekao da je opet dobro prosao, jer su tad bas pocele ici cijene svih vozila, bio zadovoljan opet.
milojicabrzi

#207 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by milojicabrzi »

citroen xm wrote:Nije to više ni smiješno. PIK je najbolji pokazatelj krize u zemlji. Svega ima samo para nema. Ljudi pokušavaju nekako proslijediti ono što imaju i što im ne treba pa sada ako uleti keš dobro je, a keša sve manje i manje.
Upravo tako.... Naleti povremeno period u BiH, kada je trziste "zatvoreno", sto se tice kupovne moci, sjecam se slicne situacije prije 2-3 godine, kad je toliko nestalo kesa, da je bilo nemoguce jedno mjesec dana, auto prodati.

Valjda se ljudi nakupuju i ulazu, pa onda dok se pare ne "odlede", nema kesa u opticaju.

To se primjeti u manjim sredinama, npr. u Čapljini se dosta ljudi bavi plastenicima i uzgojem povrca. Kad je vrijeme da se vade plastenici i prodaje povrce, tacno se u gradu osjeti da ima nesto keša, da se nešto para vrti...

Slično je i kad npr. budu penzije, pa navali starija populacija u markete i na pijace.

Teško je danas, za bilo šta izvući realnu cijenu, pa tako i za auto.
ado-šampion

#208 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by ado-šampion »

dowe85 wrote:rekla-kazala,

Nema sta, prelijepo vozilo, gdje je nazalost isto dozvijelo krah/pad cijena.

Zakljucak je da u zivotu sve pada :izet:
Jbg preduhitrio si me. :D Taman sam ugledo zicer... :lol:
citroen xm

#209 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by citroen xm »

milojicabrzi wrote:
citroen xm wrote:Nije to više ni smiješno. PIK je najbolji pokazatelj krize u zemlji. Svega ima samo para nema. Ljudi pokušavaju nekako proslijediti ono što imaju i što im ne treba pa sada ako uleti keš dobro je, a keša sve manje i manje.
Upravo tako.... Naleti povremeno period u BiH, kada je trziste "zatvoreno", sto se tice kupovne moci, sjecam se slicne situacije prije 2-3 godine, kad je toliko nestalo kesa, da je bilo nemoguce jedno mjesec dana, auto prodati.

Valjda se ljudi nakupuju i ulazu, pa onda dok se pare ne "odlede", nema kesa u opticaju.

To se primjeti u manjim sredinama, npr. u Čapljini se dosta ljudi bavi plastenicima i uzgojem povrca. Kad je vrijeme da se vade plastenici i prodaje povrce, tacno se u gradu osjeti da ima nesto keša, da se nešto para vrti...

Slično je i kad npr. budu penzije, pa navali starija populacija u markete i na pijace.

Teško je danas, za bilo šta izvući realnu cijenu, pa tako i za auto.

Da, to za penzije i plate se tačno vidi po visini datuma. Kako obično penzije i plate budu do 10-og, prva polovina mjeseca je i živa. Od 25-og do 30-og je pustoš, čak i u kafanama se osjeti.
Fazon je što hrana i piće uvijek idu jer ljudi moraju jesti, a auta ili neke druge krupnije i skuplje stvari sve teže i teže. Naravno nije crno bijelo, nekad naleti neki svijetli trenutak pa auto prodaš daleko prije očekivanja i za zadovoljavajuću cifru, a nekada nalete trenutci kao recimo meni kada mi je auto po smiješnoj cijeni stajalo pola godine na PIK-u.
Sodom1

#210 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by Sodom1 »

rekla-kazala wrote:Nedavno vidjeh na autoscout24.de BMW 325i Sport najnoviji model ovakav:
Image
2012. god. prešao 26.000 km, koža, navigacija,... oko 50.000 eura plaćen, prodaje se za 22.000 eura :shock:
E to je tuga a ne tamo neki renault ili ford.
:shock: :shock: :shock: :shock:
Sodom1

#211 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by Sodom1 »

Ma dobro ljudi se i glupiraju nudeci svakojake gluposti a s druge strane raja za grobove trazi mnogo para. Auta 25-30g traze 2-3 hiljade maraka a realno to je 500 marki
dowe85

#212 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by dowe85 »

Tako je Sodom, svaka cast :thumbup:

To sam u vecini slucajeva pokusao naglasiti, jer samo kod nas ces vidjeti vozilo '85, i starije za 2.500, 3.000 KM, jer Boze dragi, na njega je nabacio felge/felne/feluge :D , malo onih sjajnih detalja/traka, koja LED Dioda, i eto ga, spreman za puta :mrgreen:

Najvise se najezim kad odem na tehnicki, koji eto, jednom godisnje radim uz redovnu registraciju, i vazda se nadje neki lik koji mi toliko detaljno pregleda vozilo, te da misljenje kako je malo desna kugla dobila luft, ono skoro neprimjetno, ali eto ko mogla bi se uskoro zamjeniti. A pored mene stoji ''masinerija'' sa napunjenih 25 do 30 god., tri boje (vrata crvena, gepek plav, ostalo bijelo), truhlovine na raznim mjestima, razbijena sajba, gume koje su se trebale prije 3 god. zamjeniti, da ne kazem o ispusnim gasovima, a tu su i nove tablice. I tako, malo ljudi prozborise, i ode svakom svojim putem. Ja se bukvalno nadjoh ''zijanjen'', covjek prosao, a meni govori oko kugle. Taj lik vjerovatno ode negdje kasnije u kafanu, tako je i izgledao, i mnogo je takvih u nasoj okolini. I tako, ne cudim se vise sto sve vise na putevima srecem ''potencijalne ubice'' sa tim ''masinerijama'', a najludje sto ih stavljaju na PIK.ba i vazda se nadje neko ko je zainteresovan, a o cijenama da ne govorim.
Zalosno je na sto smo spali. Da imam mogucnosti, zabranio bi da se voze takva vozila, te naredio da se ista odmah unistavaju, u zeljezo.
Zao mi je ljudi koji ne mogu bolje kupiti, koji vrijedno rade, bore se, ali takvi ljudi bar ne voze ovakva vozila kao ovaj gore sto sam spomenuo, mislim samo na godine. Ali, nisu to vise sigurna vozila, slabo se ulaze u njih, cast pojedincima koji pored nove vozilice imaju i nekog OLDtajmera-a, poput mog komse koji je kupio jednog Kadeta, mislim da je '83, presao oko 80.000 km, od stare porodice koja ga je kupila novog, i do dana prodaje drzali u garazi, prao se svako malo, bukvalno ni trunke korozije na njemu, sve tip top, sjedista nova. E, to postujem vidjeti, jer ovaj komso ima i novu Oktaviju, te ovog Kadeta sa vremena na vrijeme provoza, trajna registracija, ode do Barica, Skakavca i sl.
Ima par buba u gradu, lijepo sredjenih, stat pa gledat. To postujem.
:sax:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#213 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by mali_milojica »

emko1234 wrote:
dowe85 wrote:Sunculish

Djaba Vam/ti se naduravati sa ljudima, pogotovo sa onima koji nemaju iskustva sa Lagunama, a kamoli sa Renault vozilima, niti su vozali takva auta, cast pojedincima.
Ali ne, znaju nesto, a to je podcjenjivati tudja vozila, davati za pravo da oni odredjuju cijene, "prognoziraju", i zbog takvih "likova", izmedju ostalog (mislim na ponudu i potraznju, pad cijena, itd.) ljudi na nasim prostorima su primorani prodavati vozila ispod svake cijene, jer Boze dragi, pojedina vozila ne moraju padati na cijenama, nas mentalitet je cudo.
Samo ces kod nas vidjeti oglas koji je objavljen sa napomenom "BEZ ZAMJENA MOLIM" da "bosnjo" ili neko drugi postavi pitanje "MOZEL ZAMJENA ZA GOLFA 2, I NESTO PARA"

Moje vrijeme je novac, nemam vremena se naduravati sa ljudima koje i nepoznajem, niti cu ih ubjedjvati ni objasnjavati neke razloge mojih tvrdnji, ali sumo cu vam/ti reci Sunculish da nisam dosao da prodam vozilo na forumu, naci ce ono kupca aBd, odnosno do sada sam imao dosta ponuda, kako nebuloznih gdje ljudi nude svasta u zamjenu do podcjenjivanja.
Ako Vam/ti je Laguna redovno odrzavana i ocuvana, prodajite i dalje, ali nedajte je ispod svake cijene.

Nas mentalitet je jednostavno takav, ljudi hoce nesto dobro, ocuvano, tek servisirano, utegnuto (ono bas TOP), tek registrovano za 4.500 KM. To kod nekog drugog, kod mene ne pali.
Pristao bi na neku manju cijenu da mi je istekla registracija i da nisam nijedan ozbiljniji (skuplji) servis uradio na njemu. Hvala Bogu, zbog porodice prvenstveno najvise odrzavam vozilo.
Mogao sam ga par puta prodati kako na poslu, tako i na PIK-u, ali ponavljam, ljudi su cudni, hoce za malo para nesto gdje moraju samo gorivo sipati.
Navodim ponovo primjer jedne autokuce iz Kiseljaka, cisto prevaranti, jer dolaze kod mog majstora cesto potencijalni kupci sa vlasnikom te auto kuce, gdje moj majstor detaljnom kontrolom utvrdi da se ustvari radi o smecu, da je na motoru radjeno par puta (mislim na dijelove koji su vise dotrajali, a skupi), da je kilometraza par puta vracana, ali tu je sminka, ispolirao, dubinski ga ocistio, presvukao volan itd., eto, na to se nas mentalitet lozi, djaba motor. Moj majstor mu je do sada vratio par potencijalnih muterija, tj. ljudi onako frapirani su odlazili i pricali drugima kakva se sve vozila prodaju kod tog doticnog gospodina, da se cuvaju i sl. Ali hvala Bogu, pa ima ovakvih majstora poput mog koji apsolutno zna procjeniti da li nesto valja, vrijedi, i postujem sto tako iskreno i pouzdano radi.

Ponovo priznajem da Renault, tj. francuska vozila nevjerovatno gube na cijeni, ali ne i na kvaliteti, za mene su bila i ostala odlicna vozila, kako moj majstor zna reci npr, za FORDA da je to pola auta, baklava je baklava :izet:

Evo za znatizeljnike da vide o kakvom vozilu je rijec i sta je zamjenjeno na istom:
Laguna ph2, 1.9 dci, 88 kw, 120 ks, 6 brzina + R, kilometraža: 217000 km (originalnih), karavan verzija, oprema initiale GT.
Od unutrašnje opreme posjeduje dvozonsku automatsku klimu, originalni CD player + 6CD changer CABASSE, kompletna CABASSE instalacija ozvučenja, multifunkcionalni trokraki kožni volan sa komandama na volanu/podesiv po dubini i visini, tempomat, ESP, govorni računar za dijagnosticiranje svake greške/neispravnosti/manjka goriva/tekučina i sl., kontrola pritiska u gumama, senzori za kišu/svjetla, samozatamnjujući retrovizor sa senzorom, polu koža + velur, sjedišta podesiva po dubini i visini, kao i samog leđnog dijela, crni kožni tapacirunzi, kožni naslonjač za ruku naprijed/nazad, zatim standardno ABS, servo, 4 x el.podizači stakala, el.preklopivi i grijani vanjski retrovizori, fabričke roletne za zaštitu od sunca na zadnjim vratima, kartica za paljenje X 2 i dr.
Od vanjske opreme posjeduje originalne alu felge "16 dimenzija 205/55/16, sa ljetnim gumama Good Year Excelence Sport, te zimskim gumama Dunlop sport, kompletan chrom paket (šteke, krovni nosači), fabrička xenon svjetla, zadnji parking senzori, posebno otvaranje zadnje šajbe.
Dodatna oprema + održavanje: urađena 3M Carbon folija na pojedine dijelove vozila, zatim od potrošnih dijelova zamjenjeno sljedeće: zadnji amortizeri, selen blokovi/seleni, diskovi/disk pločice, kugle, krajnice, klapna gasa, dihtung dekla, sva tri nosača motora, akumulator (još vrijedi garancija), obje xenon sijalice, novi alternator (cula se remenica - kompletan zamjenjen), kao i novi interkuler (pustalo malo ulje na pocetku), standardno svi redovni mali servisi, zatim servis klime u servisu KLIMACENTRU u Butmiru 07.05.2014.god. gdje je urađeno sljedeće: zamjena ventila na kompresoru klime, zamjena osigurača, novi bužiri oko svih instalacija vezanih za klimu, zamjena-dopuna freona, servisnog ulja i ugradnja fluorescentne boje u rashladni sistem radi detektiranja eventualne propusnosti sistema = cijena usluge 150,00 KM (posjedujem račun), te što je najvažnije kompletan veliki servis 12.04.2014.god. gdje je zamjenjena vodena pumpa, španer, zupčasti remen, PK remen, rashladna tečnost/permant uz garanciju od 80.000 km.
Registrovana prije 2 mjeseca

E pa, sad mi recite da vozilo nije odrzavano i da ne vrijedi vise od 4.500 po vama :D :D

Lijep pozdrav :sax: :bih:
NOVO auto, vrati sat i stavi 10 000 cijenu :lol: :lol: :lol:
Boba je falila da mu sad kazem evo ti 5100 i dovezi auto,bez da ga gledam :D
emko1234

#214 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by emko1234 »

dowe85 wrote:Evo samo za primjera jedan Megane RS kojeg prodaje TURBO-TRADE, vlasnik jedan momak, prijatelj od prijatelja.

www.pik ba/artikal/14139389/renault-megane-2-0-rs/

Vozilo je jako puno placeno, sad kosta 27.000 KM (oni su se pronasli, kao autokuca, mislim da mu je cijena 23.000 ili 24.000).
Jednom je jedan napisao, taj koji je kupio ne brine koliko je izgubio, jer ima, slazem se i sa tim, ali vjerujte, neki se uhvate i za glavu.
Ovom Meganu Nedostaje mu neke opreme, ali vecina ljudi/mojih prijatelja koji posjeduju ovakva vozila pretjerano ne zanima oprema, tj.da li je klima automatska, ima li navigaciju, kozna sjedista i sl., bitna je ta sportska nota, oznaka na gepeku RS, GTI, TSI, FSI i sl., odnosno bitni su im konji/obrtni momenat/dobre gume.

Evo jos dva primjera:
Jedan poznanik iz Banja Luke prodavao Megana RS koji je presao samo 25.000 km, full oprema, i na kraju, vjerovali ili ne jedva izvukao 24.000 KM, 2012. godiste. Tad sam se sokirao koliko su pale cijene.

Ili moj vrli rodjak kad je kupio Lagunu 2 kad se tek pojavila, platio je 34.000 kod Bunje, glancerica, prodao je za 3 god. za 13.500 KM. E, i to je zalosno takodje, i tad je rekao da je opet dobro prosao, jer su tad bas pocele ici cijene svih vozila, bio zadovoljan opet.
Ja se ne bi popišao na ovog megane, kad vidim ove plastike unutra koje su iste ko na twingu i cliu, dođe mi da povratim. I ovo je precjenjeno za ovo auto. Renault megane rs s cup šasijom je plaćen kod bunje prije dvije godine 47k km. Ovaj je obični i nikakve posebne opreme nema, realna cijena za ovo auto je 22k km.
Zato ga ovi nikad neće prodat.
dowe85

#215 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by dowe85 »

Mali Milojica,

Za druge 7.000, ze tebe 7.500, da te pogledam :-)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:bih:
dowe85

#216 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by dowe85 »

MaliMilojica i Emko, shvatio sam kroz ovu temu da bas nikako ne gotivite Renault vozila, zao mi je sto je to tako, nadocete nekad da shvatite da su i to OK vozila, a ne smece kako ga u prevodu opisujete. :zzzz: :zzzz:
I drugo, ovaj Megane RS je full oprema, fali mu NAVI, nije CUP, samo je RS, ali ima sve sto mu je potrebno.
Volio bi da se vas dvojica provozate u njemu, bar jednom, promjenili bi misljenje, garantujem :mrgreen: :lol:

P.S. Ako ste za, ugovorit cu vam termin kod mojih jarana, fanova Megana RS-a, da vas provozaju jedan ''djir'' ;-)
mali_milojica

#217 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by mali_milojica »

dowe85 wrote:Mali Milojica,

Za druge 7.000, ze tebe 7.500, da te pogledam :-)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

E bas ti hvala :thumbup:
Samo mene Laguna ne zanima,ni da je dajes i za onoliko koliko je realno 4000-4500 KM :D
A ja gotivim RS,nije mala stvar biti brz kao novi M3.
dowe85

#218 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by dowe85 »

I Emko, ponavljam jos jednom, moj haver kad je kupovao nije ga zanimala CUP verzija, uzeo je obicnog RS-a, bez posebne opreme, dakle nema NAVI, RECARO sjedista, panoramu, pametnu karticu i sl., ali sto on kaze, najbitniji je motor, uvjerio sam se kad smo ili do Banja Luke, da ne kazem ko je sve ostajao iza njega...

:razz: :bih:
dowe85

#219 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by dowe85 »

Tako je MaliMilojica, kaze se ne gotivim, nije moj tip vozila i sl., a ne ''podcjenjivati'' tudje...

Po meni, i vecini raje koji voze ili gotive Renault vozila, vazda ce vise kostati, iako su cijene kakve jesu na trzistu.
izmedju ostalog, krivim i ''narod'', njihovu tradiciju, mentalitet, gotivljenje jedne te iste marke, i sl., pa ljudi koji prodaju dugo vozilo sa te liste, primorani su da ga daju ispod svake cijene...

I jos nesto, posto vidim da gotivis BMW, prijatelj (svoj gazda) prodaje 530xd, 2012, placen 128000 kod Tomica za 55.000.
Nema tog vozila gdje cijene ne padaju

Pozzz
mali_milojica

#220 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by mali_milojica »

Ako ti nesto znaci,prije bih vozio baklavu nego narodni auto :D
dowe85

#221 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by dowe85 »

:D
ado-šampion

#222 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by ado-šampion »

dowe85 wrote:I Emko, ponavljam jos jednom, moj haver kad je kupovao nije ga zanimala CUP verzija, uzeo je obicnog RS-a, bez posebne opreme, dakle nema NAVI, RECARO sjedista, panoramu, pametnu karticu i sl., ali sto on kaze, najbitniji je motor, uvjerio sam se kad smo ili do Banja Luke, da ne kazem ko je sve ostajao iza njega...

:razz: :bih:
De ba drug, naporan si, znam tvog "havera" vjerovatno bolje nego sto ga i ti znas, a znam i kako je to auto kupljeno i ko mu ga je kupio, i tog kao i ostale Renole koje je vozio (i u kojim sam se i ja vozio s njim). Nemam nista protiv bilo cega od toga, haver ti je momak i po (pozdravi ga od Ade ex-ETF ako uspita :-) ), ali kako ti ne dosadi da se hvalis tudjim qrcem, ne kontam. :roll: Jbt auto je njegovo, ne tvoje. :-) I zasto mislis da bi neko letio da obidje krug s Meganeom RS, nidje veze, kakve su to djecije fore, meni najbolji jaran ima 730d koji vrijedi ko 4 ta Meganea, jos sam ljubitelj BMWa, pa mi gotovo besqrac hocu li se provozati ili necu. :-)
dowe85

#223 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by dowe85 »

Ado, ovdje niko niko nije dosao da ratuje oko marki :izet:

Meni ako je Renault extra vozilo, valjda je OK podjeliti to sa nekim.
Ponavljam, na ovoj temi sam ocekivao da ce se pojaviti ekipa koja posjeduje ili gotivi renualt vozila, pogotovo Lagunu, a usputno sam kroz silno pisanje i polemisanje spomenuo i Megana RS, izmedju ostalog i poneke vlasnike i sl.
Pozzz cu ga vec danas, prenijet cu mu utiske :D :D .

Tebi i drugima zelim svu srecu sa vasim omiljenim ljubimcima / cetverotockacima.
citroen xm

#224 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by citroen xm »

Sodom1 wrote:
Ma dobro ljudi se i glupiraju nudeci svakojake gluposti a s druge strane raja za grobove trazi mnogo para. Auta 25-30g traze 2-3 hiljade maraka a realno to je 500 marki

Normalno da se glupiraju, samo govorim da ipak taj pik oslikava tužno stanje u državi. A što se tiče cijene starih auta, pa teški krševi se i prodaju po 500 KM. Stara auta u dobrom stanju se kreću do 2000 KM. Ko misli da će dobiti više za 25 godina staro auto, živi u teškoj zabludi(naravno ako nije raritet, oldtajmer u dobrom stanju itd.). Da sva raja ima za mlada auta i ova dobra stara auta bi bila po 500 KM, ali ljudi sa budžetom do 3000 im održavaju cijenu jer se za taj novac ne može kupiti ništa novije u dobrom stanju.
goran16v

#225 Re: RENAULT LAGUNA 2 _ podcjenjivanje

Post by goran16v »

Samo da podsjetim, upotrebna vrijednost, stanje i karakteristike auta i trzisna vrijednost auta nisu iste stvari. Trzisnu vrijednost definise to koliko ce kupac dati za auto, odnosno kolika je potraznja.
Stan srednje velicine u Vareskom naselju Mejdan u zgradi iz 91. god vrijedi manje od garsonjere u 50-60 god staroj zgradi u Sarajevu. Sad ti mozes elaborirati do kad hoces kako je stan u Varesu bolji, veci, udobniji, komforniji, topliji, izolovaniji, kako je u novijoj zgradu, boljem stanju, kako je ono ruina, itd. itd, dzaba - opet manje vrijedi. Sve i da ga iz baglama adaptiras - opet je to stan u Varesu i sve sto ces time postici je da vrijedi vise od drugog stana u Varesu.
Post Reply