Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...
-
Bodkin
#201 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...
Po stoti put, stavljanje desanke ili jergovica u pip nije srpski ili hrvatski jezik i knjizevnost. O svemu ostalom se da rapsrwviti. Da li su kvote ispravne, ima li dovoljno djece, jel bolja bosnjacka ili treca gimnazija itd
- Danguba
#202 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...
Od HDZ-a koji je ovo osmislio gori su mi samo ovi ovdje koji brane aparthejd unatoc sto je to i dokazano.
- draganbl
#203 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...
Uz dužno poštovanje prema srpskom jeziku, što ti je to toliko bitno šta spada i šta ne spada u srpski jezik? Evo ja pišem srpskim jezikom, могу и ћирилицом, која ми је на само један алт + шифт клика од латинице.Bodkin wrote:Po stoti put, stavljanje desanke ili jergovica u pip nije srpski ili hrvatski jezik i knjizevnost. O svemu ostalom se da rapsrwviti. Da li su kvote ispravne, ima li dovoljno djece, jel bolja bosnjacka ili treca gimnazija itd
Ево ја сам средњу школу завршио почетком лудог времена, прочитао сам, или нисам прочитао а било је за лектиру, није ни важно, и Ћосића и Црњанског и Андрића и Селимовића. Јесам ли шта тиме паметнији од мог друга Аднана из Сарајева, који је, док су гранате падале тог истог Ћосића сваки дан псовао?
Да ли сам ја писмен или не, и да ли је мој друг Аднан писмен или не, није узроковано тиме да ли сам ја учио српски, а он босански. Важно је да ли смо ми наше језике научили у школи, или се само писало да смо их учили.
- It_is_a_Leclerc
#204 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...
Pa gledajte. Bošnjaci ne bi imali ništa protiv da s vremena na vrijeme čuju točku, čimbenik, zbroj i uljudba, uz naravno mogućnost da, baš kao i hrvatska djeca, čuju za tačku, faktor, zbir i slično.webby-x wrote:A što je vaš prijedlog?
Da se ukinu dvije škole i da bude jedna gdje će Bošnjaci imati nacionalnu grupu predmeta,
dok će ostale predmeta slušati na hrvatskom (točka, čimbenik, zbroj ... sve iz matematike)?
Zanimljivo je da se u vezi ove prakse najviše bune ljudi koji su daleko.
Ne znam da sam čuo da se roditelji Bošnjaci ili Hrvati čija djeca pohađaju škole bune u vezi prakse dvije škole.
Zapravo, i tužbu povlače neke uhljebljene "nevladine" organizacije iz Sarajeva, a ne ljudi Čapljine ili Stoca.
Došli smo dakle do suštine problema, a to je da se u škole u tim dijelovima BiH zapošljavaju isključivo i strogo osobe "odgovarajuće" nacionalnosti. Idemo napraviti jedinstvene škole, zaposliti profesore Bošnjaka i Hrvate, i omogućiti i hrvatskoj i bošnjačkoj djeci da, osim maternjeg jezika kojeg bi učili na odvojenim časovima, ostatlu nastavu slušaju u podjednakoj zastupljenosti oba jezika.
Vidim da se ovdje aktivno ismijava bosanski jezik. Zanimljivo. S obzirom da to čine ljudi koji umjesto tipke space kažu razmaknica.
-
Bodkin
#205 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...
To nije tema uopste i ne pricam o tome. Vrati se par postova nazad i procitaj sta sam pisao. Mrsko mi se ponavljati. Govorim striktno o pisanju ljudi koji pisu da se hrvatski jezik i knjizevnost ili stpski uce u sarajevu. Netacno. A to ko je pismeniji, kakvi se glupi pisci citaju zbog politike i sta je bolje za ucenike je druga tema. Koja btw nikad nece biti ljudima bitna kao prvadraganbl wrote:Uz dužno poštovanje prema srpskom jeziku, što ti je to toliko bitno šta spada i šta ne spada u srpski jezik? Evo ja pišem srpskim jezikom, могу и ћирилицом, која ми је на само један алт + шифт клика од латинице.Bodkin wrote:Po stoti put, stavljanje desanke ili jergovica u pip nije srpski ili hrvatski jezik i knjizevnost. O svemu ostalom se da rapsrwviti. Da li su kvote ispravne, ima li dovoljno djece, jel bolja bosnjacka ili treca gimnazija itd
Ево ја сам средњу школу завршио почетком лудог времена, прочитао сам, или нисам прочитао а било је за лектиру, није ни важно, и Ћосића и Црњанског и Андрића и Селимовића. Јесам ли шта тиме паметнији од мог друга Аднана из Сарајева, који је, док су гранате падале тог истог Ћосића сваки дан псовао?
Да ли сам ја писмен или не, и да ли је мој друг Аднан писмен или не, није узроковано тиме да ли сам ја учио српски, а он босански. Важно је да ли смо ми наше језике научили у школи, или се само писало да смо их учили.
-
Breathless
#206 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...
Hahahm, zajebavas?!It_is_a_Leclerc wrote:Vidim da se ovdje aktivno ismijava bosanski jezik. Zanimljivo. S obzirom da to čine ljudi koji umjesto tipke space kažu razmaknica.
Znam šta je stolno klizalo (miš), ali razmaknica
Da sam isao u skolu u Stocu, onda bi spartao sva tri sluzbena bez ikakvog problema
Necemo se sprdati s jezicima i nema tih koji vrijede vise ili manje, ali da je Hrvatski najcudniji
- JohnnyS
#207 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...
Kako se razmaknica kaže na jeziku bošnjačkog naroda?
-
Breathless
#208 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...
То се зове апартхеид и он нема мјеста у цивилизованом свијету. Чисто сумњам да се може ишта научити у школи у којој се дјеца раздвајају по националној припадности или их се дискриминише по било којем другом основу, изузев што се може научити мржња, глупост, затуцаност, затвореност и на крају припремити их се да постану лоши људи који ће сутра прогањати друге само зато што нису исти као и они.draganbl wrote: Važno je, ali nije presudno, na koja vrata on ulazi u školu.
Puno je važnije kakvo on znanje stiče u toj školi, ili još bolje, kakvo znanje oni koji imaju privilegiju da ulaze na glavna vrata stiču u školi?
Da li iko normalan misli da će mu dijete, ako mu se otvori drugi ulaz u školu (glavni), biti pismenije, naučenije? Hoće li bolje znati matematiku ako mu neko na njegovom jeziku pogrešno objašnjava sabiranje razlomaka?
-
Breathless
#209 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...
Ни близу као на језику босанских католикаJohnnyS wrote:Kako se razmaknica kaže na jeziku bošnjačkog naroda?
- JohnnyS
#210 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...
Breathless wrote:Ни близу као на језику босанских католикаJohnnyS wrote:Kako se razmaknica kaže na jeziku bošnjačkog naroda?
Čudno da je jezik bošnjačkog naroda usvojio pojam "katolik" pored tradicionalne riječi "catholic". Možda će za 200 godina neki tadašnji mitomani pričati o razmaknici kao izvornoj bosanskoj riječi koju su Hrvati i Srbi nazvali svojom rječju...
-
Breathless
#211 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...
Поједе се ти од мржње, с којом иде и прворазредна глупост, али шта друго можеш.JohnnyS wrote:Breathless wrote:Ни близу као на језику босанских католикаJohnnyS wrote:Kako se razmaknica kaže na jeziku bošnjačkog naroda?
Čudno da je jezik bošnjačkog naroda usvojio pojam "katolik" pored tradicionalne riječi "catholic". Možda će za 200 godina neki tadašnji mitomani pričati o razmaknici kao izvornoj bosanskoj riječi koju su Hrvati i Srbi nazvali svojom rječju...
- webby-x
#212 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...
Pa space, vidiš da ti čovjek kaže.JohnnyS wrote:Kako se razmaknica kaže na jeziku bošnjačkog naroda?
- BHCluster
#213 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...
Cudno treba biti kako kako jedino u Bosni i Hercegovini se ljudi savrseno razumiju nebitno o kraju iz kojeg dolaze a isto se ne moze reci za Srbiju ili Hrvatsku.JohnnyS wrote:
- BHCluster
#214 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...
English = space bar, spacebar, blank or space keyJohnnyS wrote:Kako se razmaknica kaže na jeziku bošnjačkog naroda?
Bosanski = tipka za razmak, razmak
Pitanje je sada da li se ovo "NICA" dodaje i na ostali tipke na tastaturi.
-
hizo ramidovic
#215 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...
iako prvobitno nisam mislio odgovarati na nebuloze koje pises, jer si pokazao elementarno nepoznavanje materije i vodis raspravu oko cinjenica, ipak moram reagirati radi svekolike forumske zajednice
sto se tice broja skola, podatak si sigurno uzeo sa nekog zmijskog foruma, no da si se potrudio pa 'procesljao' zvanicne i sluzbene podatke, vidio bi da je taj broj 4-5 puta veci. dakle, lazes da su u pitanju samo dvije skole, jer sam nakon samo desetominutnog pretrazivanja pronasao 8 skola u kojima se izucava katolicki vjeronauk a da nisam pregledao sve skole. znaci, opet demonstiras svoju neupucenost i sklonost ka neizgovaranju istine.
dakle, ti i tvoja afirmacijska ekipa ne znate razliku izmedju skole i skolskog centra. skola je ustanova koja se bavi odgojem i obrazovanjem djece a skolski centar je skup skola koje djeluju pod jednim administrativnim krovom (npr. ksc, isc, msc). dakle, ksc nije privatna skola, skolarina se ne placa i vecim dijelom se finansira iz budzeta ks.
za primjer cemo uzeti osnovnu skolu koja djeluje u sastavu ksc. ono sto ti i tvoja ekipa ne shvatate jeste da to nije katolicka skola vec obicna osnovna skola koja radi po npip koji, zbog svojih specificnosti, ima odstupanje od 20% od npip propisanog od strane mon ks (a po kojem rade sve druge skole u ks) a u kojoj se nastava izvodi na hrvatskom jeziku. i u toj skoli se reliziraju razlicite vjeronauke (po izboru ucenika), njihovi ucenici ucestvuju na takmicenjima u organizaciji ppz-a, i za njih vaze odluke ministarstava, organ upravljanja konstituisan je u skladu sa zakonom ooio kao i u svakoj drugoj skoli u ks ciji je osnivac mon ks itd. dakle, tvrdnja izvjesnog cavara marinka i tvoje ekipe je najobicnija laz, tj u sarajevu postoji skola u kojoj se nastava realizira na hrvatskom jeziku i koja se finansira iz budzeta ks. takodjer, ti i tvoja ekipa nemate pojma da os u sastavu ksc broji oko 1100 ucenika, sto po brojnosti predstavlja dvije solidne skole, te da se nastava realizira na dvije razlicite lokacije na dva kraja grada, sa otprilike po polovinom ucenika na svakoj lokaciji, te se i na taj nacin olaksava rad ucenicima i njihovim roditeljima. ima se tu jos toga kazati, no ne vidim vise potrebe za bilo kakvom raspravom, dok ne usvojite elmentarne cinjenice. razumnom i realnom covjeku je ovo i vise nego dovoljno, ostalima svakako ni romani ne bi pomogli
elem, suma sumarum, crno na belo, cavara, hafis &co u sutini su govornici neistina, prodavaci magle, demagozi...
sretno i veselo.
sta je, bolan ne bio, opet isto? tvoje vidjenje zagarantovanog prava izgleda ovako: gdje god da dodjes ti sa svojim djetetom tamo treba da te ceka spremna skola sa komletnim osobljem, pa makar ti bio jedini ucenik u njoj! ili ovo: dodjem ja i moj komsija marko, srbin, u siroki brijeg i tamo treba da nas cekaju dvije kompletne skole samo za nasu djecu? mislim, ovo je toliko besmisleno da ne vrijedi ni komentarisati i nema drzave na svijetu koja bi to mogla ispostovati. postoje drugi (realni i izvodivi) nacini da drzava u praksi realizira to tvoje pravo.Hafis wrote: Opet ti isto.
Rekoh ti dužnost je društvene zajednice da ponudi.
Uostalom, tko treba da zahtijeva taj vid nastave?
Čovječe to je zajamčeno ustavom i mora postojati, tražio ja to ili ne.
iako su u pitanju dva razlicita jezika, oni su toliko slicni da ti ne treba prevodilac kad komuniciras, kako u privatnom tako i u javnom zivotu i u poptunosti se razumijes sa sugovornikom koji prica na b/s jeziku, sto se zorno vidi i po ovoj raspravi. ili ti mozda koristis google translate sa bosanskog? a da si imalo upucen u problematiku, znao bi npr. da nastavnice hrvatskog jezika u ksc, kad objasnjavaju svojim ucenicima uvijek naglase kako se odredjene rijeci i izrazi pisu i izgovaraju na bosanskom i srpskom jeziku, jednako kao sto rade i nastavnici bhs jezika u ostalim skolama.Hafis wrote: Hizo, mandarina i naranča su veoma slične, pa opet se prodaju odvojeno. Hizo, govorimo o DVA jezika, a ne o sličnostima.
Imam pravo da mi djetetu predaje nastavnik koji ne izgovara laHko, frižider, prevashodno i sekretarica. To mi ustav jamči, a ne da mi pričaš o sličnostima.
druze hafize, nisam ja dijete pa da mi trebaju nekakvi izgovori, a ni forum nije smisao mog postojanja, kao nekima.Hafis wrote: Ma ja. Odjednom stiska s vremwenom. Pomoću ti ja - DVIJE škole u Sarajevu.
sto se tice broja skola, podatak si sigurno uzeo sa nekog zmijskog foruma, no da si se potrudio pa 'procesljao' zvanicne i sluzbene podatke, vidio bi da je taj broj 4-5 puta veci. dakle, lazes da su u pitanju samo dvije skole, jer sam nakon samo desetominutnog pretrazivanja pronasao 8 skola u kojima se izucava katolicki vjeronauk a da nisam pregledao sve skole. znaci, opet demonstiras svoju neupucenost i sklonost ka neizgovaranju istine.
ti, dakle, ne znas razliku izmedju postojanja npip i njihove realizacije na hrvatskom jeziku. npip u ks postoje i realiziraju se i na hrvatskom jeziku, i to u ksc u sarajevu. zar samo u njemu?, pitas se ti. da, samo u njemu. a zasto? zato sto taj centar u potpunosti svojim kapacitetima zadovoljava iskazane potrebe za nastavom na hrvatskom jeziku. osim toga, ksc se vecim dijelom finansira iz budzeta ks i skoro u potpunosti je integrisan u obrazovnoi sitem ovog kantona.Hafis wrote: Prvo si govorio da takvi nastavni programi postoje u Sarajevu, ali se NITKO NE JAVLJA, pa si onda rekao da se MORA ispuniti uvjet, barem 1/3 tih đaka u nekoj školi da bi se organizirala takva nastava, a sada opet kažeš da ih nema dovoljno.
Pa kako će onda tražiti da im se organizira takva nastava kada ih nema dovoljno, i kada su nadigli toliki koeficijent...od 1/3. Nigdje veze...a gdje je pozitivna diskrimunacija. A ja sam to rekao i neki dan - nema mesa dovoljno, a ti se natakario - a što ne traže.
Hizo, hajd ti oko gostiju, samo vas danas lomim k'o malu djecu na ovoj temi.
dakle, ti i tvoja afirmacijska ekipa ne znate razliku izmedju skole i skolskog centra. skola je ustanova koja se bavi odgojem i obrazovanjem djece a skolski centar je skup skola koje djeluju pod jednim administrativnim krovom (npr. ksc, isc, msc). dakle, ksc nije privatna skola, skolarina se ne placa i vecim dijelom se finansira iz budzeta ks.
za primjer cemo uzeti osnovnu skolu koja djeluje u sastavu ksc. ono sto ti i tvoja ekipa ne shvatate jeste da to nije katolicka skola vec obicna osnovna skola koja radi po npip koji, zbog svojih specificnosti, ima odstupanje od 20% od npip propisanog od strane mon ks (a po kojem rade sve druge skole u ks) a u kojoj se nastava izvodi na hrvatskom jeziku. i u toj skoli se reliziraju razlicite vjeronauke (po izboru ucenika), njihovi ucenici ucestvuju na takmicenjima u organizaciji ppz-a, i za njih vaze odluke ministarstava, organ upravljanja konstituisan je u skladu sa zakonom ooio kao i u svakoj drugoj skoli u ks ciji je osnivac mon ks itd. dakle, tvrdnja izvjesnog cavara marinka i tvoje ekipe je najobicnija laz, tj u sarajevu postoji skola u kojoj se nastava realizira na hrvatskom jeziku i koja se finansira iz budzeta ks. takodjer, ti i tvoja ekipa nemate pojma da os u sastavu ksc broji oko 1100 ucenika, sto po brojnosti predstavlja dvije solidne skole, te da se nastava realizira na dvije razlicite lokacije na dva kraja grada, sa otprilike po polovinom ucenika na svakoj lokaciji, te se i na taj nacin olaksava rad ucenicima i njihovim roditeljima. ima se tu jos toga kazati, no ne vidim vise potrebe za bilo kakvom raspravom, dok ne usvojite elmentarne cinjenice. razumnom i realnom covjeku je ovo i vise nego dovoljno, ostalima svakako ni romani ne bi pomogli
elem, suma sumarum, crno na belo, cavara, hafis &co u sutini su govornici neistina, prodavaci magle, demagozi...
sretno i veselo.