Kupovna moć novog automobila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
prog321

#201 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

mirsek wrote: Najvazniji parametar ako gledas pojedinacno po osobi je po meni PPP.
.
Jedna od glupljih izjava. :D
mirsek

#202 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mirsek »

prog321 wrote:
mirsek wrote: Najvazniji parametar ako gledas pojedinacno po osobi je po meni PPP.
.

Jedna od glupljih izjava. :D

BiH ima PPP u rangu Konga. Jedna SrbijA ima puno jaci PPP. Smije li billo ko ozbiljan reci da prosjecan Srbijanac zivi bolje od BiH stanovnika?
Ako je PPP jaci ja cu prvi reci da prosjecan srbijanac bolje zivi od BIH stanovnika.
Naravno ako uopste kontas sta je PPP i sta pokazuje.
S obzirom koliko ubacujes postapalica tipa " ko sam ko ja vi nemate pojma" pitao bih da te nije Lagumdzija ujeo negdje u mraku pa si zarazen. :oops:
prog321

#203 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

mirsek wrote: Ako je PPP jaci ja cu prvi reci da prosjecan srbijanac bolje zivi od BIH stanovnika.:

Srbija ima duplo jaci PPP - purchasing power parity od BiH.
prog321

#204 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

Hoces reci da Srbijanci duplo bolje zive od Bosanaca ?? :lol:
mirsek

#205 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mirsek »

prog321 wrote:Hoces reci da Srbijanci duplo bolje zive od Bosanaca ?? :lol:
A zato ti ne mozes iz BIH ?
Izvini mislio sam da si ekonomista, kad ono ti pricas o porezu na carinu. :roll:
Necu vise. :thumbup:
prog321

#206 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

Ma ja.
Izvini, Malkice sam bio grub jer je tvoja izjava stvarno bila naivna.
PPP je povezan sa GDP. A vecina GDPa je netacno sa inkorentnim informacijama. Opste poznat fakt. Mislio sam da znas.
mirsek

#207 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mirsek »

prog321 wrote:Ma ja.
PPP je povezan sa GDP. A vecina GDPa je netacno sa inkorentnim informacijama. Opste poznat fakt. Mislio sam da znas.
Onda je svaka statistika i tabela netacna.
Moramo se po necemu ravnati tj. uzeti da su podaci takvi kako pise.
Ako Srbija ima veci PPP to znaci da srbijanac moze za npr. 500 eura kupiti vise stvari nego bosanac sa 500 eura .
Jel se slazes sa tom logikom ?
Sta ti znaci porez na carinu, ne kontam ? :D
jefferson

#208 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by jefferson »

mirsek wrote:
Ako Srbija ima veci PPP to znaci da srbijanac moze za npr. 500 eura kupiti vise stvari nego bosanac sa 500 eura .
U sustini svaka statistika govori samo dio price.
Ono statistika je kao bikini, pokazuje puno a sakriva najvaznije djelove.
To sto Srbija ima PPP veci od BH nista ne znaci. PPP veci od BiH imaju mnoge zemlje koje su realno iza BiH.
Npr. Bocvana ima PPP veci i od BiH i od Srbije. Iako je Bocvana primjer stabilnosti Afrike, jel mislis da prosjecni stanovnik Bocvane zivi bolje od Bosanca ili Srbijanca?
GDP, PPP itd, sve to pokazuje samo dio ekonomske slike. Zato Eurostat, Svjetska Banka, itd. pored brda statistickih podataka vrse i kvalitativno istrazivanje koje daje odgovore koje sama statistika ne moze dati.
mirsek

#209 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mirsek »

jefferson wrote:
mirsek wrote:
U sustini svaka statistika govori samo dio price.
Ono statistika je kao bikini, pokazuje puno a sakriva najvaznije djelove.
To sto Srbija ima PPP veci od BH nista ne znaci. PPP veci od BiH imaju mnoge zemlje koje su realno iza BiH.
Npr. Bocvana ima PPP veci i od BiH i od Srbije. Iako je Bocvana primjer stabilnosti Afrike, jel mislis da prosjecni stanovnik Bocvane zivi bolje od Bosanca ili Srbijanca?
GDP, PPP itd, sve to pokazuje samo dio ekonomske slike. Zato Eurostat, Svjetska Banka, itd. pored brda statistickih podataka vrse i kvalitativno istrazivanje koje daje odgovore koje sama statistika ne moze dati.
Dobro imas HDI index za standarde i humani nacin zivota.
Ali kad GDP nominalni per capita pretocis u PPP per capita dobijes pravu ekonomsku sliku pojedinca u nekoj drzavi u odnosu na nominalne vrijednosti GDP-a jer su tu UKLJUCENI TROSKOVI ZIVLJENJA u odredjenoj zemlji .
Znaci na nivou pojedinca PPP je PO MENI najbolji pokazatelj ekonomske moci pojedinca u toj zemlji sto vecinu ljudi zanima a i vise se koristi u svijetu od nominalnog GDP-a.
Normalno da je makroekonomija puna teorija i raznih skola tumacenja ali treba bar gledati sto relevantnije parametre.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#210 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Bobi »

Blago nama sa ovakvim "expertima" :lol: ...opet cemo voziti "trulje" od auta :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#211 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Truba »

boli tebe ti imaš za novo :D
rekla-kazala

#212 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by rekla-kazala »

mirsek wrote:
Ne diraj ga jer ga se nećeš lako riješiti. :lol:
Brazil je talašika za nas.
http://www.auto-motor-und-sport.de/news ... 97774.html
Prošle godine prodato 3.575.935 novih automobila.
Svaki 55 stanovnik se ponovio a kod nas 5.087 automobila ili svaki 770 stanovnik.
Svi vide favele i neradnike afričkog porjekla koji bi samo da igraju i pjevaju ali niko ne vidi bogate bijelce koji čine skoro 50% stanovništva, samo Nijemaca ima skoro 5 miliona.
Naravno da su razlike velike jer nisu živjeli u socijalizmu.
Kod nas se tek stvara jaz između bogatih i siromašnih.
prog321

#213 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

mirsek wrote:
Dobro imas HDI index za standarde i humani nacin zivota.
Ali kad GDP nominalni per capita pretocis u PPP per capita dobijes pravu ekonomsku sliku pojedinca u nekoj drzavi u odnosu na nominalne vrijednosti GDP-a jer su tu UKLJUCENI TROSKOVI ZIVLJENJA u odredjenoj zemlji .
Znaci na nivou pojedinca PPP je PO MENI najbolji pokazatelj ekonomske moci pojedinca u toj zemlji sto vecinu ljudi zanima a i vise se koristi u svijetu od nominalnog GDP-a.
Normalno da je makroekonomija puna teorija i raznih skola tumacenja ali treba bar gledati sto relevantnije parametre.
PPP bukvalno ne znaci nista. BiH ima PPP na nivou Konga i Botswane. Jesi li ikada bio u tim zemljama ? Ako nisi onda pogledaj na internetu slike i video. Odmah ces shvatiti da PPP kao i GDP daju veoma malu (prakticno nikakvu) sliku jedne drzave.

Ja uvijek dajem primjer Srbije (jer nam je najbliza :D ) koja ima mnogo veci PPP od nas.
Srpski dinar je u zadnjih godinu dana izgubio cetvrtinu svoje vrijednosti. To uvijek prouzrokuje inflaciju. Jer su stvari iz inostranstva za cetvrtinu odmah skuplji.
Inflacija je u Srbiji prosle godine bila 7.7% ; dok je kod nas bila ispod nule.
U Bosni prosjecan radnik ima vecu platu nego radnik u Srbiji. Bosna ima jacu valutu i nepostojecu inflaciju. Samim tim prosjecan gradjanin u BiH zivi mnogo bolje nego gradjanin u Srbiji jer moze mnoge stvari iz inostranstva jeftinije da nabavi.
Last edited by prog321 on 30/10/2014 11:04, edited 1 time in total.
Seyfo

#214 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Seyfo »

Vezano za sam naslov i početak teme, a to su novi auti: ima veliki broj auta na bh cestama, naročito u Sarajevu, koji su kupljeni npr.kod Kramara a to su auta stara do 5 godina, koja solidno izgledaju tj.kao nova, imaju do 150.000 na satu, a kupljeni su za 50% cijene novog. Naravno, valja imati i za to para, ali većina koji ga vide misle da je kupljen nov.
Ne bih sad išao po brandovima,ali recimo da je skoro svaka Dacia u BiH kupljena nova, KIA, Hyundai, donedavno Škoda... te brandove su slabo uvozili. U zadnje vrijeme i škode se uvoze, a premiuim marke se u veoma malom procentu kupuju nove u BIH.
Odnos npr.Peugeota, Citroena i Renaulta na cestama u BiH je u velikom procentu uvezeno vs. novo. Ima npr.mnogo citroena c5, ali su većina uvezeni(plaćeni 20ak hilj.KM a ne 50), iako izgledaju kao novi.
Last edited by Seyfo on 30/10/2014 11:04, edited 1 time in total.
AdnanSA

#215 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by AdnanSA »

Ovaj Progi izgleda dolazi iz SDA i ubjeđuje nas da već jedemo zlatnim kašikama samo mi toga još nismo ni svjesni.
Joj kada se sjetim 2005-2007 godine. Plata od 1300-2000 KM u zavisnosti od mjeseca.
Litar goriva 1,5 KM
Kafa 1,00 KM
Piva 2- 2,5 KM
Štruca hljeba 0,60 KM
Mlijeko 1,00 KM
Ulje 1,30 KM
Cigare 1,50 KM
Voda 1 ,00 KM m3
Struja 0,05-0,10 KM po kw satu
Da ne nabrajam dalje a sada sve skoro duplo skuplje a plata 1000 KM
nedims

#216 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by nedims »

AdnanSA wrote:Ovaj Progi izgleda dolazi iz SDA i ubjeđuje nas da već jedemo zlatnim kašikama samo mi toga još nismo ni svjesni.
Joj kada se sjetim 2005-2007 godine. Plata od 1300-2000 KM u zavisnosti od mjeseca.
Litar goriva 1,5 KM
Kafa 1,00 KM
Piva 2- 2,5 KM
Štruca hljeba 0,60 KM
Mlijeko 1,00 KM
Ulje 1,30 KM
Cigare 1,50 KM
Voda 1 ,00 KM m3
Struja 0,05-0,10 KM po kw satu
Da ne nabrajam dalje a sada sve skoro duplo skuplje a plata 1000 KM
Da,da...slazem se.
Zanima me... ovi gore su pravi znalci pa ce znati odgovor...da li penzioneri kupuju nove aute za kes ili slicne nacine placanja.
vryzas

#217 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by vryzas »

neki wrote:nisam znao da i automobili imaju kupovnu moć... :-)

:D
prog321

#218 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

rekla-kazala wrote: Brazil je talašika za nas.
Svaki 55 stanovnik se ponovio a kod nas 5.087 automobila ili svaki 770 stanovnik..
Informacije su ti nepotpune. Evo da te obrazujem. Ali sljedeci put napljacujem. ok ?
U Brazilu se prodaju nova auta. Ali ta auta nisu u istom rangu sa evropskim. Na primjer, kod njih je napopularniji VW Gol koji se proizvodi u Brazilu i zuzetno je jeftin . Cijena oko 14 hiljada Eura ganc nov.
Za te pare, prosjecni Bosanac kupi koristenog Audija ili Opela made in Germany.
rekla-kazala

#219 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by rekla-kazala »

prog321 wrote:
rekla-kazala wrote: Brazil je talašika za nas.
Svaki 55 stanovnik se ponovio a kod nas 5.087 automobila ili svaki 770 stanovnik..
Informacije su ti nepotpune. Evo da te obrazujem. Ali sljedeci put napljacujem. ok ?
U Brazilu se prodaju nova auta. Ali ta auta nisu u istom rangu sa evropskim. Na primjer, kod njih je napopularniji VW Gol koji se proizvodi u Brazilu i zuzetno je jeftin . Cijena oko 14 hiljada Eura ganc nov.
Za te pare, prosjecni Bosanac kupi koristenog Audija ili Opela made in Germany.
Haj' znj sad.
E svašta,... njihovo novo auto nije kao naše jer je jeftinije,... njihov BDP od 13.000 $ po glavi stanovnika je lošiji nego naš od 4.500 $.
Pa i u USA su auta jeftinija i lošija nego u EU, i oni imaju sirotinjske četvrti, imaju i rekordan broj zatvorenika,.. bit će da je u BiH mnogo bolje.
Možeš ti to tumačiti kako hoćeš ali oni su u prošloj godini na 1000 stanovnika prodali 19 automobila a mi 1,5 pa ti računaj.
Last edited by rekla-kazala on 30/10/2014 13:46, edited 1 time in total.
madner

#220 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Tacno je da su njihova auta losija i jeftinija od evropskih. Gotovo sve firme imaju poseban program za to trziste.
supercali

#221 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by supercali »

ma ovaj prog je kontradiktoran sam sebi
govori bocvana ima bolji neki klinac a onda kaze pa nemoj gledati to jesi bio u bocvani pa ce ti biti jasno da je u bih bolje
sto je tacno
a onda isto to pokaze za brazil ili srbiju i onda kaze vidis bosna ima bolji rast bolji prosjek plate ili slicno

bosna ima bolji prosjek plate jer ima viska administrascije bar jedno 20000 ljudi na nivou citave bih
prog321

#222 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

Supercali,smanji dozu.
Nisam kontradiktoran nigdje

Bosanci zive bolje od Srbijanaca. Plate su samo jedan faktor, Drugi faktori su inflacija i jacina valute.
BDP je bezvrijedan jer mnogi faktori uticu na njega kao sto su lazni podaci, kreditna zaduzenja i migracije ljudi.
supercali

#223 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by supercali »

prog smanji ti misljenje o sebi kao ekonomskom magu

vjeruj mi nisi
madner

#224 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Subcompact, economy and small cars combined make up as much as 60 percent of Brazil's auto sales.
supercali

#225 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by supercali »

pa realno je i kod nas ista situacija sa prodajom vozila
subcompact economy i small cars
sad koji je procenat nemam pojma
Post Reply