BMW 118

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Kiberluskoni

#201 Re: BMW 118

Post by Kiberluskoni »

ado-šampion wrote:Kod nas je malo tesko objasniti razlike izmedju premiuma i nepremiuma, s obzirom da je platezna moc stanovnistva jako mala. Realno u klasi keca vodeci su Golfovi IV i Focus prve generacije, pa Stilo, itd, a prosjecan Bosanac danas sebi ne moze priustiti ni 7 godina staro auto, ako i to. Uglavnom su auta stara 10 godina i vise.
Poslije Golfa IV ili Focusa I, recimo neki Pezo 308 dodje bukvalno kao spejs satl po svemu, tolika je razlika. I haj ti nekome ko voza Focusa I pokusaj objasniti sta tom Pezou fali i da zapravo neke stvari mogu bolje. :-)

Bas tog Pezoa je moj buraz uzeo prije pola godine, i znam kako sam ja sam na to auto gledao tad a kako gledam sad. Tad sam mislio da je auto fenomenalno i cinilo mi se da je u toj klasi nemoguce bolje za auto 2008. godiste. Mislio sam kakav debil moze dati 5-6 hiljada vise za jednako star Audi A3. A onda kad malo vremena prodje, skontam da taj Pezo u detaljima ima mana u odnosu na A3 (posebno kad se porede polovni) i to poprilican broj i da nije sve tako crno-bijelo.

Jest da i dalje mislim da A3 ne vrijedi toliko vise :lol: , ali poenta je, kad neko voza auto 97. godiste, realno ako nema prilike da stalno probava novija auta (a ko ima) njemu je sve iz recimo 2008. pa gore u istoj klasi jedno te isto, tj. toliko je bolje u odnosu na prosjek da su razlike neuocljive.
I ja sam gledao 308cu prije nekih pola godine. A3 je definitivno premium za njega u svakom pogledu i nije ni čudo da najbolje drži cijenu u toj klasi.
Inače, ova klasa je klasa u kojoj kupac traži najpraktičnije auto, tako da je A3 pogotovo u sportback verziji prirodan šampion.
BMW 1 za početak nudi zadnji pogon, što nekome kome je to bitno u startu znači puno.
ado-šampion

#202 Re: BMW 118

Post by ado-šampion »

Kiberluskoni wrote:
ado-šampion wrote:Kod nas je malo tesko objasniti razlike izmedju premiuma i nepremiuma, s obzirom da je platezna moc stanovnistva jako mala. Realno u klasi keca vodeci su Golfovi IV i Focus prve generacije, pa Stilo, itd, a prosjecan Bosanac danas sebi ne moze priustiti ni 7 godina staro auto, ako i to. Uglavnom su auta stara 10 godina i vise.
Poslije Golfa IV ili Focusa I, recimo neki Pezo 308 dodje bukvalno kao spejs satl po svemu, tolika je razlika. I haj ti nekome ko voza Focusa I pokusaj objasniti sta tom Pezou fali i da zapravo neke stvari mogu bolje. :-)

Bas tog Pezoa je moj buraz uzeo prije pola godine, i znam kako sam ja sam na to auto gledao tad a kako gledam sad. Tad sam mislio da je auto fenomenalno i cinilo mi se da je u toj klasi nemoguce bolje za auto 2008. godiste. Mislio sam kakav debil moze dati 5-6 hiljada vise za jednako star Audi A3. A onda kad malo vremena prodje, skontam da taj Pezo u detaljima ima mana u odnosu na A3 (posebno kad se porede polovni) i to poprilican broj i da nije sve tako crno-bijelo.

Jest da i dalje mislim da A3 ne vrijedi toliko vise :lol: , ali poenta je, kad neko voza auto 97. godiste, realno ako nema prilike da stalno probava novija auta (a ko ima) njemu je sve iz recimo 2008. pa gore u istoj klasi jedno te isto, tj. toliko je bolje u odnosu na prosjek da su razlike neuocljive.
I ja sam gledao 308cu prije nekih pola godine. A3 je definitivno premium za njega u svakom pogledu i nije ni čudo da najbolje drži cijenu u toj klasi.
Inače, ova klasa je klasa u kojoj kupac traži najpraktičnije auto, tako da je A3 pogotovo u sportback verziji prirodan šampion.
BMW 1 za početak nudi zadnji pogon, što nekome kome je to bitno u startu znači puno.
Pa... i da i ne. :) A3 od 308-ice izdvaja to sto kazes, fakat je u nekim stvarima premium, recimo vrata se zatvaraju ko sef, a ne kao da kod Lade zalupis vrata (sto je slucaj kod 308), unutra sve izgleda skuplje i sve je sve puno kvalitetnije sklopljeno, ne desava se da plastika na centralnoj konzoli skripi u krivinama, ili da rukohvati na vratima skripe kad se uhvate, ili da je rucica mjenjaca oguljena, sve to na 5 godina starom autu, sto je cest slucaj kod 308. Znam jer sam ih pregledao dosta. Svi u toj klasi imaju te mane, neki manje neki vise, jedino nisam ni na jedan A3 ili BMW 1 naisao a da unutra nije ko nov.
S druge strane, Pezo je dosta bolji za porodicu, prostraniji, ima prefinjenije motore, udobniji (posebno za one koji sjede nazad), samo za vozaca je skroz sterilan i dosadan, posevsi od vozacke pozicije, do mjenjaca koji zapinje, donekle peremekanih sjedista, i volana koji daje totalno vjestacki osjecaj, tako da ga mozes okretati po 45 stepeni naizmjenicno u jednu i drugu stranu, a da se tockovi skoro pa ne pomjeraju. Doduse, i kod A3 je volan prelagan i premalo direktan. Elem, Audi je za vozaca bolji, ali kad se sve sabere i oduzme moje misljenje je da ne vrijedi 20 hiljada 5 godina star, jer u odnosu na recimo Pezo koji je 5-6 hiljada jeftiniji jedina njegova velika prednost je sminka. Meni licno je ta sminka bitna jer mi godi da auto izgleda skupo (sto A3 fakat izgleda), ali za toliku razliku treba mi nesto vise od sminke. Eh, nudi li kec to vise ili ne, to je pitanje, mislim da nudi, ali vidjecemo.
madner

#203 Re: BMW 118

Post by madner »

Strucni casopisi su pokvarili svijet. :D
condy

#204 Re: BMW 118

Post by condy »

Audi A3 je dobro vozilo, dosta bolje od Peugeota 308, Citroena C4, Focusa i sl. U tim vozilima nema nikakvu konkurenciju. Za klasu je ispred BMW 1 serije. U odnosu na Golf razlika je dosta manja. U principu Audi A3 je luksuznija izvedba Golfa. Što se tiče same kvalitete izrade i primjenjenih tehnologija Audi i VW to međusobno dijele, i zbog toga između Audija A3 i Golfa u pogledu kvalitete vozila i primjenjenih tehnologija nema neke razlike. Ipak, Golf je tradicionalno prostraniji od Audija A3, pogotovo na zadnjoj klupi, gdje je očita razlika u prostoru. Odnosno Audi A3 ( pogotovo u starijim verzijama ) nije udoban za vožnju pozadi jer je skučen. Motori, prenos, ovjes sve je isto kao i kod Golfa, i tu nema razlike. Najvažnija i velika prednost Audija A3 u odnosu na Golf je ljepši i luksuzniji dizajn interijera i dopadljiviji izgled eksterijera.
condy

#205 Re: BMW 118

Post by condy »

ado-šampion wrote:
Kiberluskoni wrote:

Pa... i da i ne. :) A3 od 308-ice izdvaja to sto kazes, fakat je u nekim stvarima premium, recimo vrata se zatvaraju ko sef, a ne kao da kod Lade zalupis vrata (sto je slucaj kod 308), unutra sve izgleda skuplje i sve je sve puno kvalitetnije sklopljeno, ne desava se da plastika na centralnoj konzoli skripi u krivinama, ili da rukohvati na vratima skripe kad se uhvate, ili da je rucica mjenjaca oguljena, sve to na 5 godina starom autu, sto je cest slucaj kod 308. Znam jer sam ih pregledao dosta. Svi u toj klasi imaju te mane, neki manje neki vise, jedino nisam ni na jedan A3 ili BMW 1 naisao a da unutra nije ko nov.
S druge strane, Pezo je dosta bolji za porodicu, prostraniji, ima prefinjenije motore, udobniji (posebno za one koji sjede nazad), samo za vozaca je skroz sterilan i dosadan, posevsi od vozacke pozicije, do mjenjaca koji zapinje, donekle peremekanih sjedista, i volana koji daje totalno vjestacki osjecaj, tako da ga mozes okretati po 45 stepeni naizmjenicno u jednu i drugu stranu, a da se tockovi skoro pa ne pomjeraju. Doduse, i kod A3 je volan prelagan i premalo direktan. Elem, Audi je za vozaca bolji, ali kad se sve sabere i oduzme moje misljenje je da ne vrijedi 20 hiljada 5 godina star, jer u odnosu na recimo Pezo koji je 5-6 hiljada jeftiniji jedina njegova velika prednost je sminka. Meni licno je ta sminka bitna jer mi godi da auto izgleda skupo (sto A3 fakat izgleda), ali za toliku razliku treba mi nesto vise od sminke. Eh, nudi li kec to vise ili ne, to je pitanje, mislim da nudi, ali vidjecemo.
Malo si kontradiktoran, znaš :D
Razlika je ipak više, i nije samo kozmetičke prirode. Svaki audi a3 ima pozadi multilink ovjes, za razliku od 308-ce, koja ga uopće ne nudi. To nije kozmetika, to se itekako primjeti u vožnji. Ima tu još stvari, koji čine osjetnu razliku među njima.

Kod audija a3 ako se njeguje i normalno vozi, unutrašnjost izgleda kao nova. To nije slučaj kod 308-ce, i lično sam vidio kod c5 sa 50kkm na satu, oguljene unutrašnje rukohvate, i dosta osjetljivu plastiku unutrašnjosti, a auto se normalno vozi i dosta čuva. Kožni volan u žutoj boji kod Audija je jedini problematičan za održavanje, sve drugo je vrlo kvalitetno.
iTo

#206 Re: BMW 118

Post by iTo »

condy wrote:
Kod audija a3 ako se njeguje i normalno vozi, unutrašnjost izgleda kao nova. To nije slučaj kod 308-ce, i lično sam vidio kod c5 sa 50kkm na satu, oguljene unutrašnje rukohvate, i dosta osjetljivu plastiku unutrašnjosti, a auto se normalno vozi i dosta čuva. Kožni volan u žutoj boji kod Audija je jedini problematičan za održavanje, sve drugo je vrlo kvalitetno.

kod novog modela A3 samo top motorizacija dobija nazad multi link.
prosli je imao na svakom modelu...
madner

#207 Re: BMW 118

Post by madner »

Astra naravno ima bolji ovjes od ovih otimaca para. :D
ado-šampion

#208 Re: BMW 118

Post by ado-šampion »

condy wrote:Audi A3 je dobro vozilo, dosta bolje od Peugeota 308, Citroena C4, Focusa i sl. U tim vozilima nema nikakvu konkurenciju. Za klasu je ispred BMW 1 serije. U odnosu na Golf razlika je dosta manja. U principu Audi A3 je luksuznija izvedba Golfa. Što se tiče same kvalitete izrade i primjenjenih tehnologija Audi i VW to međusobno dijele, i zbog toga između Audija A3 i Golfa u pogledu kvalitete vozila i primjenjenih tehnologija nema neke razlike. Ipak, Golf je tradicionalno prostraniji od Audija A3, pogotovo na zadnjoj klupi, gdje je očita razlika u prostoru. Odnosno Audi A3 ( pogotovo u starijim verzijama ) nije udoban za vožnju pozadi jer je skučen. Motori, prenos, ovjes sve je isto kao i kod Golfa, i tu nema razlike. Najvažnija i velika prednost Audija A3 u odnosu na Golf je ljepši i luksuzniji dizajn interijera i dopadljiviji izgled eksterijera.
Nije udoban pozadi prvenstveno jer ima pretvrd ovjes i kad sjedis pozadi svaku rupu na bubrezima osjetis, sto kod recimo Pezoa koji je isto tako tvrd nije slucaj.
condy wrote:
Malo si kontradiktoran, znaš :D
Razlika je ipak više, i nije samo kozmetičke prirode. Svaki audi a3 ima pozadi multilink ovjes, za razliku od 308-ce, koja ga uopće ne nudi. To nije kozmetika, to se itekako primjeti u vožnji. Ima tu još stvari, koji čine osjetnu razliku među njima.

Za drugi pasus, ne vidim nista sto nisam vec napisao. Napisao sam, vecina A3-ica i serija 1 u koje sam sjeo je bila kao nova unutra. Kod Pezoa suprotno, sve sto si i ti napisao (rukohvati, centralna konzola, mjenjac i slicno).

To za multilink, to su price za malu djecu da se primijeti u voznji. Jesi li provozao i jedan 308? Audi jeste agilniji, ali samo zbog toga sto su Audijevi inzinjeri obratili malo vise paznje detaljima, tako da je volan kod Audija dosta direktniji, iako je prelagan. Pezo ako nista ima BOLJI ovjes. Ovaj u mom slucaju je bio bez ESPa i totalno je neutralan na cesti, bez obzira na polukrutu osivinu nazad, lezi fantasticno, za jedno auto s prednjim pogonom, isto kao i A3. Medjutim, za razliku od A3, zadnja osovina 308-ice (iako je podjednako tvrd kao Audi) PUNO bolje upija neravnine unatoc polukrutoj osovini i kad sjedis nazad nemas osjecaj da auto konstantno poskakuje, sto je slucaj kod Audija (i kod Golfa V je isto).

Manite se te price o tehnikalijama, multilink, polukruta, multilink nije sveto slovo na papiru. Audi je nekad i u A4 i u A6 imao polukrutu osovinu nazad pa to nikome nije smetalo. A danas kao eto mora imati multilink. Kod nas jedan covjek pametniji od 100 inzinjera koji su projektovali auto.
madner

#209 Re: BMW 118

Post by madner »

Pa 100 inzinjera su dosli do zakljucka da je bolje imati multilink nazad nego krutu osovinu. Nema tu nekog da kaze da nije tako, samo poneko tvrdi da se ne isplati. :D
ado-šampion

#210 Re: BMW 118

Post by ado-šampion »

madner wrote:Pa 100 inzinjera su dosli do zakljucka da je bolje imati multilink nazad nego krutu osovinu. Nema tu nekog da kaze da nije tako, samo poneko tvrdi da se ne isplati. :D
Pa naravno da je bolje, ali 100 inzinjera na nekom autu skonta da je bolje te pare usmjeriti negdje drugo nego na multilnk. Evo Golfovi V i VI imali multilink, sad sedmica ima polukrutu u slabijim verzijama... skontali ljudi da je sasvim dovoljna i da te pare usmjere na druga mjesta. Audi A6 nekad imao polukrutu a po prodaji parirao BMW petici i E klasi.

Poenta je, ako uspiju napraviti da dva auta imaju podjednako dobar ovjes, nebitno je jel pozadi polukruta ili multilink, koga boli briga.
madner

#211 Re: BMW 118

Post by madner »

Ne usmjere se te pare negdje drugo, nego je to veci/manji profit.
Ako mozes prodati Golfa sa krutom osovinom, to je isplativije od Golfa sa multilinkom.

Normalno ja nemam nista protiv, no to se onda kaze da je to auto objektivno losije za iste/vece pare. S tim da je udobnost pola price, drugo pola je lezanje na cesti.
condy

#212 Re: BMW 118

Post by condy »

ado-šampion wrote:
To za multilink, to su price za malu djecu da se primijeti u voznji. Jesi li provozao i jedan 308? Audi jeste agilniji, ali samo zbog toga sto su Audijevi inzinjeri obratili malo vise paznje detaljima, tako da je volan kod Audija dosta direktniji, iako je prelagan. Pezo ako nista ima BOLJI ovjes. Ovaj u mom slucaju je bio bez ESPa i totalno je neutralan na cesti, bez obzira na polukrutu osivinu nazad, lezi fantasticno, za jedno auto s prednjim pogonom, isto kao i A3. Medjutim, za razliku od A3, zadnja osovina 308-ice (iako je podjednako tvrd kao Audi) PUNO bolje upija neravnine unatoc polukrutoj osovini i kad sjedis nazad nemas osjecaj da auto konstantno poskakuje, sto je slucaj kod Audija (i kod Golfa V je isto).

Manite se te price o tehnikalijama, multilink, polukruta, multilink nije sveto slovo na papiru. Audi je nekad i u A4 i u A6 imao polukrutu osovinu nazad pa to nikome nije smetalo. A danas kao eto mora imati multilink. Kod nas jedan covjek pametniji od 100 inzinjera koji su projektovali auto.

Volan kod Audija je direktniji zbog tog multilink zadnjeg ovjesa. Multilink ovjes pruža mnogo direktnije vožnje, i bolje ležanje u krivinama jer su zadnji točkovi neovisni i prate cestu. I ti si primjetio, ali nisi znao zbog čega je Audi direktniji od 308-ce :D
Audi je upravljiviji i iz razloga jer njegovi noviji modeli imaju servotronic volan. Ja nisam pretjerano ljubitilj servotronica, ali taj volan je vrlo siguran, lagan, precizan i jednostavan za upravljanje vozilom. Ima i mana, ne pruža povratne informacije i ne vraća se sam u prvobitni položaj i zbog toga mi nije drag.

Zapamti jednu stvar, jedno je bolji ovjes a drugo je mekši ovjes. Kakav auto ima ovjes vidiš pri brzini od 200km/h ili na velikim neravninama ili teškim cestama, npr. brdovitim. Audi ima fantastičan ovjes koji je tvrđe podešen, ali mu to nije mana, kao i svaki VW, i izuzetno leži na cesti, prije svega jako sigurno i uvjerljivo savladava svećinu izazova, u svim uvjetima i to do te mjere da se vozač može previše opustiti. Iz ličnog iskustva :D Pug nema niti približne prethodne mogućnosti ovjesa, i zbog toga mu ovjes nije bolji, već mekši od Audijovog. Sjedi u taj Pug pa izađi na autocestu, i idi do kraja, pa ćeš vidjeti kakav ima ovjes. Pa to ponovi sa Audijem... :)

Automobil može poskakivati i zbog većeg pritiska u gumama, loših i pretvrdih guma i sl.
ado-šampion

#213 Re: BMW 118

Post by ado-šampion »

condy wrote:[

Volan kod Audija je direktniji zbog tog multilink zadnjeg ovjesa. Multilink ovjes pruža mnogo direktnije vožnje, i bolje ležanje u krivinama jer su zadnji točkovi neovisni i prate cestu. I ti si primjetio, ali nisi znao zbog čega je Audi direktniji od 308-ce :D
Audi je upravljiviji i iz razloga jer njegovi noviji modeli imaju servotronic volan. Ja nisam pretjerano ljubitilj servotronica, ali taj volan je vrlo siguran, lagan, precizan i jednostavan za upravljanje vozilom. Ima i mana, ne pruža povratne informacije i ne vraća se sam u prvobitni položaj i zbog toga mi nije drag.

Zapamti jednu stvar, jedno je bolji ovjes a drugo je mekši ovjes. Kakav auto ima ovjes vidiš pri brzini od 200km/h ili na velikim neravninama ili teškim cestama, npr. brdovitim. Audi ima fantastičan ovjes koji je tvrđe podešen, ali mu to nije mana, kao i svaki VW, i izuzetno leži na cesti, prije svega jako sigurno i uvjerljivo savladava svećinu izazova, u svim uvjetima i to do te mjere da se vozač može previše opustiti. Iz ličnog iskustva :D Pug nema niti približne prethodne mogućnosti ovjesa, i zbog toga mu ovjes nije bolji, već mekši od Audijovog. Sjedi u taj Pug pa izađi na autocestu, i idi do kraja, pa ćeš vidjeti kakav ima ovjes. Pa to ponovi sa Audijem... :)

Automobil može poskakivati i zbog većeg pritiska u gumama, loših i pretvrdih guma i sl.
1. Upravo sto sam ja napisao, prelagan i ne pruza dovoljno informacija s ceste.

2. I 308 i A3 imaju podjednako tvrd ovjes. Ako je nekom 308 mekan, koje mu je auto onda tvrdo. :? Vozio A3 2.0 TDI 180 km/h, vozio P 308 1.6 HDI 170 km/h, oba se ponasaju krajnje opusteno. Drzis volan s dva prsta. Dakle razlike nema. Po tvojoj prici mi izgleda da nisi ni vozio 308, nego pricu baziras na nekim starijim/drugim Pezoima, ili cak francuskim autima koji nisu Pezo. Btw i ja volim tvrdji ovjes i kad su tockovi zaljepljeni za podlogu, ali u A3 su pretjerali s tvrdocom na zadnjoj osovini.

Sto se tice poskakivanja zadnjeg ovjesa, to je jedna od glavnih stvari koji su trebale biti ispravljene na Golfu VI u odnosu na Golf V i A3. Gume su bile dobre i propisno napumpane. Zadnji ovjes kod Audija je jednostavno pretvrd zato poskakuje. A nije ni prvo njemacko auto u koje sam sjeo da pozadi udara kao da je kocija.
ado-šampion

#214 Re: BMW 118

Post by ado-šampion »

madner wrote:Ne usmjere se te pare negdje drugo, nego je to veci/manji profit.
Ako mozes prodati Golfa sa krutom osovinom, to je isplativije od Golfa sa multilinkom.

Normalno ja nemam nista protiv, no to se onda kaze da je to auto objektivno losije za iste/vece pare. S tim da je udobnost pola price, drugo pola je lezanje na cesti.
Znas li ti sta znaci 'objektivno'? Ako usporedis dva auta i oba leze isto, oba su podjedanko upravljiva, udobna, itd, znaci ne znas sta ima dole ispod i nije te briga, ono s multilink je 'objektvno' bolje? :-) Onda ja ne znam sta znaci objektivno.

Malo se saberi, jer jednom pricas jedno, drugi put drugo, valjda kako ti odgovoara za koju diskusiju. Sad ti kao multilink ovjes objektivna prednost, a citavo vrijeme govoris da kec nema nikakvu prednost, a ima uzduzno postavljen motor i zadnji pogon (jedini u klasi, oboje!). :roll: Pa samo uzduzno postavljen motor (da ne govorim 50:50 raspored tezine) poboljsava stabilnost vise nego multilink ovjes, cak i da ga kec nema. Kad pricamo o teoriji.
madner

#215 Re: BMW 118

Post by madner »

Pazi, to sto tebi ta dva auta leze isto ne znaci da je to objektivna istina. Za to se koristi pojam subjektivni dojam. Dakle ili nisi vozio auto tako da se osjeti razlika, ili ne znas sta je razlika.

Objektivno, na testu upravljivosti ili oko neke staze bi dobili razliku.

Sto se tice prednosti straznjeg pogona, sljedeci kec ce imati pogon na prednje tockove. Predpostavljam da ce onda navijaci tvrditi da je to ono pravo za zabavu. :roll:
ado-šampion

#216 Re: BMW 118

Post by ado-šampion »

madner wrote:Pazi, to sto tebi ta dva auta leze isto ne znaci da je to objektivna istina. Za to se koristi pojam subjektivni dojam. Dakle ili nisi vozio auto tako da se osjeti razlika, ili ne znas sta je razlika.

Objektivno, na testu upravljivosti ili oko neke staze bi dobili razliku.

Sto se tice prednosti straznjeg pogona, sljedeci kec ce imati pogon na prednje tockove. Predpostavljam da ce onda navijaci tvrditi da je to ono pravo za zabavu. :roll:
Onda nista od ovoga nije objektivno, dzaba diskutujemo. Sta je sve tvoje sto citavu temu pises nego subjektivni dojam koji citavo vrijeme pokusavas nametnuti kao jedini objektivan?

Znaci ti si vozio i ne osjeti ti se kod Astre da je nos previse tezak? Sve je to posljedica poprecno postavljenog motora pa onda prednjeg pogona. Zato i ima preko 60% tezine na prednjoj osovini.

Da, sljedeci kec ce koristiti platformu Minija i imace prednji pogon kao i Mini, ali razlog tome nije to sto je zadnji pogon los, nego zbog rezanja troskova i dobitka na prostoru u unutrasnjosti, jer zadnji pogon i uzduzno postavljen motor oduzimaju previse prostora u kabini. Sta mislis sto BMW 1 prve gen. ima onako malo prostora za koljena nazad, a duzi je od vecine auta u toj klasi tog godista i ima veci razmak izmedju osovina od vecine?
Inace bi E klasa, BMW petica, da ne idem na vecu klasu, svi presli na poprecno postavljene motore i prednji pogon, posto je ta kombinacija tako bolja.
Svakako ne sumnjam da ce kec i dalje biti najdinamicnije auto u klasi i kad bude imao prednji pogon. Nagovjestavaju to prve voznje serije 2 Active Tourer - ako je vjerovatni toliko omrazenim casopisima/TV reviewovima i slicno, najdinamicniji je u klasi. :D
madner

#217 Re: BMW 118

Post by madner »

Zato Astra ima najmoderniji ovjes i rjesenja iz motosporta, pa su gotovo potpuno eliminisali taj problem. Zato mi jeste smjesno sta pricate a realno niste napravili ni posten krug.

Pa shodno tome Astrin 2.0 bude par sekundi sporiji od BMW sa 3.0 motorom, dok ove sa 1.6 i 2.0 ostavi daleko daleko iza sebe. To je objektivna ocjena, gdje cak ne sporim da je M135 sjajno auto. No ovaj 1.6 BMW je daleko od njega, daleko od dinamike drugih auta u toj klasi i daleko od toga da bude mjera za auta koje se mogu dobiti za istu cjenu.
530i

#218 Re: BMW 118

Post by 530i »

Ne znam da iko ozbiljan spominje Opel i Astru u toj klasi, jer su mjerila, kod hothatcheva, odavno sa znakom baklave naprijed, a krajnje ludilo je i nova A klasa AMG. Nikakav opel tu ne može primirisati nikome.
ado-šampion

#219 Re: BMW 118

Post by ado-šampion »

madner wrote:Zato Astra ima najmoderniji ovjes i rjesenja iz motosporta, pa su gotovo potpuno eliminisali taj problem. Zato mi jeste smjesno sta pricate a realno niste napravili ni posten krug.

Pa shodno tome Astrin 2.0 bude par sekundi sporiji od BMW sa 3.0 motorom, dok ove sa 1.6 i 2.0 ostavi daleko daleko iza sebe. To je objektivna ocjena, gdje cak ne sporim da je M135 sjajno auto. No ovaj 1.6 BMW je daleko od njega, daleko od dinamike drugih auta u toj klasi i daleko od toga da bude mjera za auta koje se mogu dobiti za istu cjenu.
Koja rjesenja? Ne moram napraviti ni jedan krug, pogledao sam reviewova i reviewova, dosta njih od ljudi koji su to auto rentali pa testirali, nisu ni novinari, i po svemu tome Astra je jedno prosjecno dinamicno auto, nista vise. Gore po tom pitanju i od Golfa. Prvi put od tebe cujem da je Astra nesto aman zaman dinamicna. :roll:

Evo ti jedan:

Dakle svaki review je jednak ovom. Ili su svi novinari, kojim je kroz ruke proslo stotine auta, podmiceni, potplaceni, cak i oni koji nisu novinari su na platnom spisku VWa, Forda, BMWa. :-) Samo tvoje misljenje je mjerodavno. :D

I onda pitanje cijene. Ja ne znam jel ti pricas o novim ili polovnim autima. Uglavnom ovdje je tema polovno auto godiste 2008-2010. I ja pricam o polovnom. Dakle:

http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=4869 , 2010, 110 konja dizel, para 19 milja

http://www.askramar.com/vozilo.aspx?IDVozila=4962, 2010, 136 konja dizel, podjednaka oprema kao kod Astra gore, para 21,5 milju.

O kakvoj razlici u novcu onda pricamo!? Kakav 2.0 Turbo za cijenu 116i?

Moj poriv ucestovanja na ovoj temi je da saznam nesto sto ne znam o BMWu 118d koji je tema, jer je zasad favorit kao moje sljedece auto, nadajuci se da ce me neko argumentima odgovoriti od njega i usmjeriti prema nekom drugom autu za iste pare. Iz istog poriva sam jedno vrijeme razmatrao i ovu gore Astru, jer sam mislio da je jeftinija. Kad sam vidio da za dobru 5 godina staru moram pripremiti 20 milja, odustao sam, jer za te pare mogu birati u toj klasi, a ima izbora i u klasi vise. Radije cu Golfa pa makar mi ga i ukrali. :D

Tvoj poriv ucestovanja na temi je izgleda da ubijedis sve kako je Astra koju si kupio top u toj klasi, odnosno za te pare, kako bi i sebe ubijedio da si izabrao najbolje.
romeomoraprezivjeti

#220 Re: BMW 118

Post by romeomoraprezivjeti »

Alfa je tito!!!!!!:-D
condy

#221 Re: BMW 118

Post by condy »

ado-šampion wrote:
1. Upravo sto sam ja napisao, prelagan i ne pruza dovoljno informacija s ceste.

2. I 308 i A3 imaju podjednako tvrd ovjes. Ako je nekom 308 mekan, koje mu je auto onda tvrdo. :? Vozio A3 2.0 TDI 180 km/h, vozio P 308 1.6 HDI 170 km/h, oba se ponasaju krajnje opusteno. Drzis volan s dva prsta. Dakle razlike nema. Po tvojoj prici mi izgleda da nisi ni vozio 308, nego pricu baziras na nekim starijim/drugim Pezoima, ili cak francuskim autima koji nisu Pezo. Btw i ja volim tvrdji ovjes i kad su tockovi zaljepljeni za podlogu, ali u A3 su pretjerali s tvrdocom na zadnjoj osovini.

Sto se tice poskakivanja zadnjeg ovjesa, to je jedna od glavnih stvari koji su trebale biti ispravljene na Golfu VI u odnosu na Golf V i A3. Gume su bile dobre i propisno napumpane. Zadnji ovjes kod Audija je jednostavno pretvrd zato poskakuje. A nije ni prvo njemacko auto u koje sam sjeo da pozadi udara kao da je kocija.
Nikad Golf V ili Audi A3 pozadi ne poskakuje na cesti. Nisam siguran da si upotrijebio pravu riječ. Zadnji ovjes, kao i prednji kod Golfa je kompromis između udobnosti i stabilnosti. Golf V, VI su za kompakt klasu sasvim dovoljno udobni. Nije to auto udobno kao neke limuzine, ali je bezveze tvrditi da poskakuje na cesti ili da neko ko sjedi pozadi poskakuju na sjedištu.

Samo primjera radi. Audi a6 ima puno tvrđi ovjes od audija A3, a niko ne dovodi u pitanje njegovu udobnost. Na našim cestama, koje nisu nikakvo mjerilo, puno je ugodnije voziti audija a3 ili Golfa, nego audija a6. :)
Pirija

#222 Re: BMW 118

Post by Pirija »

a i vi ko zene. letite na blinq blinq
za 10 godina bmw kec ce bolje izgledati untra nego p308
toliko o kvaliteti materijala...
_mufljuz_

#223 Re: BMW 118

Post by _mufljuz_ »

koliko se baljezga o najobicnijem BMWu A serije najnize cijene - i koliko se analizira - pomislio bi normalan covjek laik obzirom na hvalospjevke da je u najmanju ruku u pitanju spejs-šatl....

sjedne bosnjo u prkno od auta A klase najosnovnije cijene pa pocne da prica Andersenove bajke o voznosti, kvalitetu, motoru, snazi k'o da je sam Maybach u pitanju.... :lol: ko iz skeca Nadrealista - "ima stoooo kubika hiljadu konja".... :lol:

BTW nedavno sam bio u BMW Umweltu - i ne vidjeh taj cistokrvni rasni proizvod :lol: nigdje izlozen.... ne sjecam se uopste da sam ga vidio....
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#224 Re: BMW 118

Post by mali_milojica »

Od Megana nema boljeg vozackog auta u kompakt klasi. Ljudi,ponavljam,taj auto oko Ringa ide kao duplo jaci BMW M3.

P.S. I ima polukrutu nazad :D
_mufljuz_

#225 Re: BMW 118

Post by _mufljuz_ »

mali_milojica wrote:Od Megana nema boljeg vozackog auta u kompakt klasi. Ljudi,ponavljam,taj auto oko Ringa ide kao duplo jaci BMW M3.

P.S. I ima polukrutu nazad :D
eh sine al nije brzi od Vjecne Vatre do IliĐe... :evil: e a tek preko Bradine i Ivana to je benchmark kojeg samo BMW moze rusit :lol:
i kaze francuz... švabo je kralj - bošnjo rekno :lol:
Post Reply