PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post Reply
Klavikula

#201 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by Klavikula »

jefferson wrote:Putin stigao u BGD. OK
Eto proveo je 6 sati, dok dva sata juzno amerikanci hlade muda u Bondsteel-u.
Ali hajde da i to stavimo po strani, cemu parada?
Da se pokaze "moc" srpske vojske?
Prvo, akda se nekada parada organizovala nisu morale strane akrobatske grupe dolaziti, nego je to JNA sa letecim zvjezdama odradjivala
Drugo, 31. avgusta je Putin "poklonio" Srbiji nove akumulatore za avione koji su par mjeseci stojali na pistama jer nisu mogli "zaverglati." Znaci doveo si vojsku do tog stadija da nema akumulatora za MIG-ove.
Trece, danas su potrosili toliko goriva da ce piloti moci samo sjediti u kabinama sljedecih 6 mjeseci i gledati odakle se vedri, i igrati se simulatora.
Cetvrto, vojska je danas letila sa svim Mi-8 helikopterima na stanju. Kada su se poplave desile samo su 4 bila ispravna, a peti se servisirao na vrat na nos. Takva ce situacija biti i nakon parade.
I onda cemu parada? Ovcama koje stoje pored ceste i masu zastavama jer je dosao jebac koju ne ne vadi? Da.
Za ostale, jad i cemer. I Putin mi je izgledao kao: jbt sta mi je ovo trebalo.
vojska ko i sve ostale vojske na tlu bivse drzave. muku muce da opstanu.

btw. negdje procitah da je na dan generalne probe potroseno 70 000 litara goriva. od usta se odvajalo :D
rangoj

#202 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by rangoj »

Martinez_ wrote:
US je druga priča, nije tako opterećena socijalnim izdacima kao Evropa (evropski san se, ponavljam, bazira isključivo na ideji države blagostanja tipa Švedske. Ako nema toga, EU je u ozbiljnoj ozbiljnoj krizi), nema naročitih unutrašnjih podela i ima moćnu i koherentnu spoljnu politiku i armiju da projektuje američke interese bilo gde.

Evropa nema ništa od toga i taj američki oporavak Evropljani ne prate.

Evropa je zavisna i od Rusije energetski i od Amerike politički i ekonomski. Prognoze su jako loše
Tačnije Rusija zadovoljava samo 30% evropskih energetskih potreba.

Inače znaš li ko je prvi u prodaji ideja i patenata za sve vidove solarne energije - Evropa i Njemačka. Sad da Rusija zavrne gas, Evropa bi poslije jedne gadne zime izašla sa mnogo boljim rješenjem :) Možda bi to i bilo dobro
..

google Hammerhead
Last edited by rangoj on 17/10/2014 02:04, edited 1 time in total.
jefferson

#203 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by jefferson »

Klavikula wrote:
jefferson wrote:Putin stigao u BGD. OK
Eto proveo je 6 sati, dok dva sata juzno amerikanci hlade muda u Bondsteel-u.
Ali hajde da i to stavimo po strani, cemu parada?
Da se pokaze "moc" srpske vojske?
Prvo, akda se nekada parada organizovala nisu morale strane akrobatske grupe dolaziti, nego je to JNA sa letecim zvjezdama odradjivala
Drugo, 31. avgusta je Putin "poklonio" Srbiji nove akumulatore za avione koji su par mjeseci stojali na pistama jer nisu mogli "zaverglati." Znaci doveo si vojsku do tog stadija da nema akumulatora za MIG-ove.
Trece, danas su potrosili toliko goriva da ce piloti moci samo sjediti u kabinama sljedecih 6 mjeseci i gledati odakle se vedri, i igrati se simulatora.
Cetvrto, vojska je danas letila sa svim Mi-8 helikopterima na stanju. Kada su se poplave desile samo su 4 bila ispravna, a peti se servisirao na vrat na nos. Takva ce situacija biti i nakon parade.
I onda cemu parada? Ovcama koje stoje pored ceste i masu zastavama jer je dosao jebac koju ne ne vadi? Da.
Za ostale, jad i cemer. I Putin mi je izgledao kao: jbt sta mi je ovo trebalo.
vojska ko i sve ostale vojske na tlu bivse drzave. muku muce da opstanu.

btw. negdje procitah da je na dan generalne probe potroseno 70 000 litara goriva. od usta se odvajalo :D
Hrvatska je tokom poplava u upotrebi imala 14 helikoptera, + dva u BiH, i jos 5 na redovnom servisu da bi se mogli rotirati.
HR je daleko odmakla od Srbije. Oni bar lete, 60-100 sati godisnje u MIG-ovima, imaju svoj air policing 24/7, uvijek imaju spremnu paru 24/7 itd.
Problem Srbije je sto bi oni da budu najveca vojska Balkana, ali na ustrb kvalitete.
Takodje, to jel potroseno 70,000 litara, to bi bio neki minimum.
MIG-21 potrosi 2.8 tona goriva za 62 minute, pa ti sad kontaj.
Saberi tu helikoptere, MIG-29, Galebove, Orlusine itd.
100 tona da bog da.
rangoj

#204 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by rangoj »

Kikibombona wrote:
cindrlimindrli wrote:Bezvezno qrcenje nicim, ni manjeg qrca ni vece dreke.
Koliko god ova bijeda izvuce love od Rusije trgovinskom razmjenom, bice za njih fenomenalno. A ima prostora, itekako, posebno nakon sto je EU uvela sankcije a i Rusi njima.

Da je pameti i nasi debili bi isli u Rusiju da pokusaju iskoristiti momenat.

Neka idu gdje god debili nesposobni...... U Tursku, Katar....... bilo gdje.

Ocigledno da svabama i drugim super razvijenim zemljama nemamo sta prodati.
Trgovina sa Rusijom je IZUZETNO komplikovana zbog njihovih propisa, mnogo komplikovanija nego sa Zapadom. Srbiji u prosjeku treba 2-4 godine da proizvod izbaci na rusko tržište, to što su potpisali sporazum o slobodnoj trgovini ne znači ama bas nista, jer ruski propisi koče bilo kakvu slobodu kod trgovine.

google Hammerhead
Klavikula

#205 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by Klavikula »

jefferson wrote:Hrvatska je tokom poplava u upotrebi imala 14 helikoptera, + dva u BiH, i jos 5 na redovnom servisu da bi se mogli rotirati.
HR je daleko odmakla od Srbije. Oni bar lete, 60-100 sati godisnje u MIG-ovima, imaju svoj air policing 24/7, uvijek imaju spremnu paru 24/7 itd.
Problem Srbije je sto bi oni da budu najveca vojska Balkana, ali na ustrb kvalitete.
100 tona da bog da.
istina, al nije samo RV vojska.
helem, gledano u globalu sve je to u 5 deka.

laku noc!
homega

#206 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by homega »

rangoj wrote:
Kikibombona wrote:Koliko god ova bijeda izvuce love od Rusije trgovinskom razmjenom, bice za njih fenomenalno. A ima prostora, itekako, posebno nakon sto je EU uvela sankcije a i Rusi njima.

Trgovina sa Rusijom je IZUZETNO komplikovana zbog njihovih propisa, mnogo komplikovanija nego sa Zapadom. Srbiji u prosjeku treba 2-4 godine da proizvod izbaci na rusko tržište, to što su potpisali sporazum o slobodnoj trgovini ne znači ama bas nista, jer ruski propisi koče bilo kakvu slobodu kod trgovine.
Ja znam da trgovinska razmjena Srbije i Rusije rapidno raste. Možda nešto ne znam što ti znaš, o kojim propisima pišeš?
jefferson

#207 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by jefferson »

Klavikula wrote:
jefferson wrote:Hrvatska je tokom poplava u upotrebi imala 14 helikoptera, + dva u BiH, i jos 5 na redovnom servisu da bi se mogli rotirati.
100 tona da bog da.
istina, al nije samo RV vojska.
helem, gledano u globalu sve je to u 5 deka.

laku noc!
Nije, ali je najskuplji dio. Stoga to i spominjem.
VCorp

#208 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by VCorp »

FlaveGa wrote:Spominjete Turke, pa ja ću kao Srbin prvi priznati Turci su sila danas. Ne znam šta pokušavate, ali ja ću isto tako prvi priznati da su Turci nad nama vladali 500 godina i svega je bilo, nije to nikakava sramota. Sramota je uvijek kriti se iza suknje imperije, a to Srbi ne rade, to radi jedan drugi narod u komšiluku.

Većina Srba se se upali ko hepo kocka na ovo nije malo 500 godina... jer je to jedina uvreda koju im BošnjOOci mogu uputiti (Srbi imaju mnogo širi spektar uvreda). A to za mene nije ni uvreda. Stanovništvo se miješalo i budalasto je govoriti o tome u 21 vijeku. Imam 1.95 i sigurno ne ličim po visini na prosječnog turčina. Ali zato facom podsjećam izuzetno.. i šta ćemo sad. :D Koliko sam ja turski, jesam uhvatio 30%. :lol:

Morate priznati neke stvari:

- BošnjOOcima nije svejedno kada vide ove scene iz Beograda.
- Bilo kakav prijatelj je bolji od nikakvog prijatelja.
- Turci Bosni daju džamije, a Srbiji investicije.
- Srbija ima staru diplomatsku školu, Bosna nema. Ja kad vidim ono BIH predsjedništvo, počev od Srbina.. horor živi jebote. Koga da oni predstavljaju i gdje. Nije što je bOOšnjOOK, ali Izetbegović je dominator među njima.
- Srbi iz RS kao svoj nastavak vide Srbiju. Bošnjaci svog najbližeg zaštitnika nemaju. Sami su. Sami na vjetrometini.
- Sviđa mi se šta je Vučić rekao. EU prvi i glavni prioritet, odnose sa Rusijom razvijati.

Braća ne postoje danas. Ali postoje interesi. A graditi odnose je dobro sa svima, a kamo li jebote sa ruskim predsjednikom. Da je došao Obama, isto bi rekao.

Srbija gradi dobre odnose. I meni unuku iz partizanske porodice je totalno nebitno jel te odnose gradi deklarisani četnik, priučeni četnik ili neko ko je cijelo vrijeme lagao da je četnik. Svi smo mi Srbi, a budalasto je u 21 vijeku dijeliti se na četnike i partizane, ima nešto iznad toga, a iznad toga je nacionalnost - svi smo mi SRBI. Političari nisu konstante, političari dođu i prođu.
Vi se ne krijete iza imperije ? :lol: Koji kurac je onda Putin bio jučer u Beogradu ? :lol: Krili ste se vi i u Jugoslavijama iz krinike bratstva i jedinstva a sve u cilju stvaranja Velike Srbije.

Jedina uvreda petsto godina ? Da ti ja nalijepim jedno 15 citata u kojima vas najviši državnici od Britanije do Francuske nazivaju šljamom, ološom, zlom i govore kako se mole bogu da se na vaš obrusi božiji gnjev ? Ne trebamo mi vas vrijedjati, vi sami iz dana u dan pokazujete ko ste i kako vas kod kuce odgajaju.

Provocirate sa Srebrenicom, paradiraju vam četnici, pjevate pjesme o klanju i ne priznajete bilo kakve zločine. I sad protiv Albanije ste pokazali kako ste civilizovani i prije nego što je dron doletio. To je razlika između nas i vas. Vas u regionu niko ne podnosi i sa svima ste u zavadi a vi samo po svom. Da malo razmislite pa dodjete do zakljucka da je mozda problem u vama a ne u ostalima ?

Nemamo zaštitnika ? Pa vi da ste imali muda direktno napasti iz Srbije Bosnu, vi bi to uradili. Ali ste pokusavali hinjski i zrtvovali ste bosanske Srbe kao ovce a oni su glupi da vam vjeruju. Mi imamo Ameriku na našoj strani, kao i Tursku, pola arapskog svijeta, Austriju i Njemačku. Vi ste okruzeni NATO članicama. Ako mi nemamo protekciju što nas onda ne napadnete i zavrsite vas plan Velike Srbije ? :lol:

I to ti ne stoji da ste vi svi Srbi. Srba u BiH nije bilo do Načertanija već su postojali pravoslavni Vlasi koji su ujedinjeni kasnije u srpsku naciju. Zato ih peru kompleksi pa se busaju u prsa da vama, velikom bratu, pokazu kako su oni zapravo veliki Srbi. :kiss:

P.S. Vidi je što se viori :bih:
Pismonosa

#209 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by Pismonosa »

peredajz wrote:
TREBA NAM NOVI MARŠALOV PLAN: Srbija traži finansijsku podršku Amerike

Politika 00:37, 17.10.2014.

Autor: Blic,Foto: AP

:lol:
To ti se zove političko prostituiranje. Ko da i ponudi više, taj i jebe.
VCorp

#210 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by VCorp »

Martinez_ wrote:
Alfons Kauders wrote:broj pripadnika NOVJ po godini pristupanja i republici

--------------------------------- Late 1941 Late 1942 Sept. 1943 Late 1943 Late 1944
Bosnia and Herzegovina 20,000 60,000 89,000 108,000 100,000
Croatia ---------------------7,000 48,000 78,000 122,000 150,000
Kosovo ---------------------5,000 6,000 6,000 7,000 20,000
Macedonia -----------------1,000 2,000 10,000 7,000 66,000
Montenegro---------------- 22,000 6,000 10,000 24,000 30,000
Serbia (proper)--------- 23,000 8,000 13,000 22,000 204,000
Slovenia[51][52][53]--- 2,000 4000 6000 34,000 38,000
Vojvodina 1,000-------- 1,000 3,000 5,000 40,000
Total --------------------------81,000 135,000 215,000 329,000 648,000

Sovjeti jesu oslobodili Beograd, samo sto Srbi ne zele da kazu od koga, a odgovor je od njemackih saveznika koji su uzivali podrsku stanovnistva.

U prvih par godina rata jebena Crna Gora i Hercegovina su imale vise ljudi u partizanima.

Sta su danas slavili pojma nemam :D

Čudo jedno kako se sad ponosiš Srbima iz BiH i njihovom neverovatnom doprinosu i učešću u partizanskom pokretu. Na svim ostalim temama su verovatno genocidaši.
Nevjerovatan doprinos ste kao četnici imali u Podrinju ubijajući 180 hiljada Bošnjaka i Hrvata, nenaoruzanih seljaka po selima. Tako ste izazvali Bosnjake da se pridruze ustašama i spasavaju zivu glavu izmedju dva zla. A priče o vašem partizanstvu pricaj nekome drugom. Sad svi jebete komuniste i partizane u Srbiji a četnike rehabilitujete. Toliko o vama i vašem obrazu :lol:
VCorp

#211 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by VCorp »

Martinez_ wrote:
pici wrote:
Čudo jedno kako se sad ponosiš Srbima iz BiH i njihovom neverovatnom doprinosu i učešću u partizanskom pokretu. Na svim ostalim temama su verovatno genocidaši.

ovo 44 i 45 je skidalo kokarde i ulazilo u partizane masovno...bilo je i nešt malo domobrana :oops: :mrgreen:
Čudo jedno koliko ne poznajete istorijske činjenice odnosno koliko je malo četnika prešlo u partizane. Nešto malo srbijanskih jedinica. Sveukupno, mnogo manje nego domobrana.[/quote]

Nije problem u prelasku, problem je u laziranju papira boraca protiv antifasizma. Dok su četnici klali picka od pobjeglo kralja je u Engleskoj pisala dopise kako se četnici bore protiv fašista a u tom periodu oni su po istočnoj Bosni klali nenaoruzane seljake po selima. To je historijska činjenica. Ostali koji nisu presli su zavrsili pod zemljom zahvaljujuci partizanima.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#212 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by pici »

Image
ko je nasHem prdCeniku nabiJo DUREX na glavu :evil: ...kakvo je ovo ponizavanje od liliputanka i grobara... :evil:
rangoj

#213 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by rangoj »

homega wrote:
rangoj wrote:
Kikibombona wrote:Koliko god ova bijeda izvuce love od Rusije trgovinskom razmjenom, bice za njih fenomenalno. A ima prostora, itekako, posebno nakon sto je EU uvela sankcije a i Rusi njima.

Ja znam da trgovinska razmjena Srbije i Rusije rapidno raste. Možda nešto ne znam što ti znaš, o kojim propisima pišeš?
Jebiga drug, što su ovdje u raspravi ako ništa ne znaš. Ukucaj na google propisi koje Rusija traži... Pogledaj samo sta sve traže za meso pa će ti biti jasno da Fiat neće tamo otići još par godina...

Znaš li ti da Srbija ima veću robnu razmjenu sa Kosovom nego sa Rusijom, ali se i dalje ne razvijaju nikakvi posebni odnosi... :)

google Hammerhead
Johnzy

#214 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by Johnzy »

Ma mi smo svi budale ovde. To se vidi po tome što se svemu pristupa emocionalno, a ne racionalno. I još za strance govorimo kako su hladni, nepristupačni. Jok, oni su evoluirali, a mi smo još u pećinama. Rusima daleko lepa kuća, ALI u mom selu dođe Rus sa kamionom i kupi ceo rod višnje, dram roba, dram pare. I sada se polako dižu voćnjaci svuda. Da ima još malo pameti, napravila bi se zadruga, pa bi se višnja preradila, zamrzla, sok, ovo ono, ali neeee, kako ću da uđem u zadrugu kada ne govorim sa Stevanom, a Paja ne priča sa mnom. Ovaj je pokvaren, onaj je lopov. E, sad kako li je tek između naroda, kada ovo u jednom jebenom selu ovako funkcioniše. Da ima mozga, kao što nema, iskoristili bi ovaj CEFTA ugovor, svo voće bi se prerađivalo i prodavali bi Rusima, kad u EU ne možemo da privirimo. I ne samo voće, od skoro može i alkohol. Pa majku mu, svi se u grudi busaju kako je njihova šljiva najbolja. Na kraju krajeva, eto i Tomi preCedniku mogućnost da konačno nešto pošteno zaradi.
chicagorker

#216 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by chicagorker »

Povodom posjete dragog brata Vladimira Pjutina Beogradu, sa ruske drzavne TV sa ljubavlju.

Priznano nezavisno Kosovo!
Image
Drvosjeca iz Dejcica

#217 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

rangoj wrote:
Martinez_ wrote:
US je druga priča, nije tako opterećena socijalnim izdacima kao Evropa (evropski san se, ponavljam, bazira isključivo na ideji države blagostanja tipa Švedske. Ako nema toga, EU je u ozbiljnoj ozbiljnoj krizi), nema naročitih unutrašnjih podela i ima moćnu i koherentnu spoljnu politiku i armiju da projektuje američke interese bilo gde.

Evropa nema ništa od toga i taj američki oporavak Evropljani ne prate.

Evropa je zavisna i od Rusije energetski i od Amerike politički i ekonomski. Prognoze su jako loše
Tačnije Rusija zadovoljava samo 30% evropskih energetskih potreba.

Inače znaš li ko je prvi u prodaji ideja i patenata za sve vidove solarne energije - Evropa i Njemačka. Sad da Rusija zavrne gas, Evropa bi poslije jedne gadne zime izašla sa mnogo boljim rješenjem :) Možda bi to i bilo dobro
..

google Hammerhead

Ovo sam ja rekao prije par godina, da Rus zavrne gas iz toga bi izašlo jedno veliko dobro a to je da bi Švabo smislio alternativu za 12 mjeseci. :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#218 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by Chmoljo »

Nomo wrote:
lua wrote:Ibrahimović: Kosovo je Srbija koliko je moja majka nevina
ima li iko da pomogne ovoj zeni ? na podforumu politika cijeli dan ima sexualne aluzije . dajte dobrovoljci ucinite nesto pobugu , kriza u glavu udara pomagajte dok je vakat :izet: :izet:
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» Nomo

2 sedmice
LDLT

#219 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by LDLT »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ovo sam ja rekao prije par godina, da Rus zavrne gas iz toga bi izašlo jedno veliko dobro a to je da bi Švabo smislio alternativu za 12 mjeseci. :thumbup:

Kad bi Rusija prestala prodavati nebi ni sami dugo izdržali

Oil and gas revenues make up more than 50 percent of the Russian government’s total revenue, most of it coming from Europe.
Image
homega

#220 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by homega »

rangoj wrote:
homega wrote: Ja znam da trgovinska razmjena Srbije i Rusije rapidno raste. Možda nešto ne znam što ti znaš, o kojim propisima pišeš?
Jebiga drug, što su ovdje u raspravi ako ništa ne znaš. Ukucaj na google propisi koje Rusija traži... Pogledaj samo sta sve traže za meso pa će ti biti jasno da Fiat neće tamo otići još par godina...

Znaš li ti da Srbija ima veću robnu razmjenu sa Kosovom nego sa Rusijom, ali se i dalje ne razvijaju nikakvi posebni odnosi... :)

google Hammerhead
I pretpostavljao sam da pojma nemaš
YVOD

#221 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by YVOD »

homega wrote:
rangoj wrote:
homega wrote: Ja znam da trgovinska razmjena Srbije i Rusije rapidno raste. Možda nešto ne znam što ti znaš, o kojim propisima pišeš?
Znaš li ti da Srbija ima veću robnu razmjenu sa Kosovom nego sa Rusijom,
ali se i dalje ne razvijaju nikakvi posebni odnosi... :)

google Hammerhead
I pretpostavljao sam da pojma nemaš
:lol: :lol:
Paul F.

#222 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by Paul F. »

Šta to znači za region ? Ništa, još jedna potvrda da smo mi samo mali pijuni u interesima velikih sila.
Šunj

#223 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by Šunj »

Odlican tekst u Oslobodjenju:

Code: Select all

http://www.oslobodjenje.ba/pogledi/prije-70-godina-u-zavrsnici-noba-dvije-divizije-iz-bih-oslobadjale-su-beograd
Prije 70 godina u završnici NOB-a: Dvije divizije iz BiH oslobađale su Beograd

''Putin treći put među Srbima'', jedan je od dovitljivijih naslova u srbijanskoj štampi kojim se najavljuje dolazak ruskog predsjednika na svečanosti obilježavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu. Naš nekadašnji kolega za Poglede podsjeća kako je, da bi ojačao u to vrije nedovoljno iskusne formacije NOVJ i POJ u Srbiji, maršal Tito u Beogradsku operaciju poslao 5. krajišku diviziju sa četiri brigade i 11. krajišku diviziju sa dvije brigade: one su po vještini ratovanja bile ravne jedinicama Crvene armije.
Image
Partizanske jedinice na Trgu Republike u oslobođenom Beogradu

Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije treće godine NOB-a već je oslobodila veliki broj mjesta, a u oktobru cilj je bio - Beograd. Grad je bio krcat njemačkim i kvislinškim formacijama, prava tvrđava, a da bi mu se približilo, trebalo je eliminirati također vrlo jake neprijateljske snage u unutrašnjosti Srbije. Zbog toga je borba na prilazima Beogradu trajala nekoliko mjeseci, a njegovo oslobađanje od 14. do 20. oktobra 1944. godine.

Iskustvo krajiških boraca

NOVJ je u Srbiji na raspolaganju imala pet divizija i veći broj samostalnih brigada i partizanskih odreda. Radilo se uglavnom o novoformiranim jedinicama nedovoljno popunjenim, veoma oskudno opremljenim i sa malim borbenim iskustvom. Radi toga Vrhovni štab NOVJ je, da bi ojačao domaće snage, u Srbiju ubacio iskusne formacije, posebno one koje su se protiv okupatora i domaćih izdajnika, pored ostalog, borile i u bitkama na Sutjesci i Neretvi 1943. godine.

U toku proljeća i ljeta 1944. preko Drine su u Srbiju ušle dvije jake formacije - Peta krajiška proleterska divizija sa četiri brigade i Jedanaesta udarna krajiška divizija sa dvije brigade.

- Pored krajiških, u borbama za oslobođenje Beograda učestvovalo je još šest divizija koje su svrstane u Prvu armijsku grupu NOVJ pod komandom general-lajtnanta Peke Dapčevića. U tom borbenom poretku bilo je oko 40 hiljada naših boraca i to je bila do tada najveća koncentracija jedinica NOVJ na jednom pravcu. Divizije su prodor ka Beogradu usmjerile u četiri pravca. Na jednom od tih pravaca dejstvovale su krajiške brigade s kojima su rame uz rame bile i jedinice ruske Crvene armije. To je bilo sadejstvo savezničkih armija koje su veliko iskustvo stekle u prethodnim borbama, pričao je ovom autoru 1997. narodni heroj Ilija Materić, u to vrijeme politički komesar 5. krajiške divizije. Umro je 2003. u 93. godini u Sarajevu.

Komandant 5. krajiške divizije u borbama za oslobođenje Beograda bio je narodni heroj Milutin Morača, dok je 11. krajiškom divizijom komandovao heroj sa Kozare Miloš Šiljegović. Komesar 11. divizije bio je Blažo Đuričić. Komandanti brigada i komesari u obje divizije bili su pripadnici svih naroda, a sastav boraca multietnički. Materić se sjetio komesara jednog bataljona Jusufa Imamovića, koji je bio radnik, ali je odlično politički djelovao u narodu.

Nijemci su pobijeđeni

Za odbranu Beograda njemačka komanda je imala 40 pješadijskih i četiri tenkovska bataljona, oko 12 diviziona zemaljske i pet diviziona protivavionske artiljerije. Spoljna linija odbrane Beograda protezala se od Obrenovca, preko Avale do Ritopeka sa isturenim dijelovima u Mladenovcu i Smederevu. Glavna linija odbrane se oslanjala na Čukaricu, Banovo Brdo, Dedinje, Banjički Vis, Konjarnik i Veliki Vračar. U unutrašnjosti grada su podignuti bunkeri, a mnogi blokovi zgrada su uređeni za odbranu. Naročito jak čvor odbrane predstavljali su Gornji i Donji grad sa Kalemegdanom i uži rejon Savskog mosta.

Zbog ovakve snage i upornosti neprijatelja, Beogradska operacija NOVJ predstavljala je izuzetan poduhvat. Osim što je na tom pravcu bilo najveće grupisanje partizana, Titova vojska je tada definitivno iz gerilskog načina ratovanja prešla u snažnu armiju. Sa distance je fašiste tog oktobra 1944. tukla artiljerija Crvene armije poznatim "kaćušama", ali u glavni grad Jugoslavije 20 oktobra 1944. prve su ušle jedinice NOVJ, a na čelu general Dapčević na konju.

Kako je to bilo u borbama u na beogradskim ulicama, najbolje svjedoče dejstva Treće i Četvrte krajiške brigade u sastavu 5. divizije. Tako je 3. krajiška brigada prodirala od Karađorđevog parka preko Savinca, Ulicom kneginje Zorke prema Tašmajdanu. Prilikom kretanja prema zgradi Glavne pošte jedinice ove brigade su imale podršku tenkovske čete Crvene armije. Četvrta krajiška brigada ove divizije u sadejstvu sa 14. gardijskim motoriziranom brigadom Crvene armije zauzela je 15. oktobra Gradsku bolnicu na Zvezdari, Dunav stanicu i Električnu centralu na Dorčolu. Istog dana 4. krajiška zauzela je i Konjarnik.

Okupator jednostavno nije mogao zadržati Beograd, a kad je ta operacija završena, poginulo je oko 15.000 Nijemaca, a zarobljeno devet hiljada. Ostatak njemačkih trupa povukao se prema Sremu. Naših poginulih je bilo blizu tri hiljade, a oko četiri hiljade je ranjeno. Poginulo je i oko hiljadu boraca Crvene armije.

Pohvale od Crvene armije

Prije Beogradske operacije nije bilo sadejstva NOVJ i Crvene armije, ali se znalo da su se obje savezničke armije odlično borile protiv Trećeg Rajha i drugih sila Osovine. Među partizanima se pričalo o podvizima crvenoarmejaca, a zajedničke borbe za oslobođenje Beograda bile su prilika da i Titovi borci pokažu svoje borbeno znanje i ratne vještine. I bili su ravni sa Crvenom armijom.

- Dva dana prije završetka borbi za Beograd komandant 5. krajiške divizije Morača i ja imali smo susret sa ruskim generalom Sergejem Semjonovičem Birjuzovim, koji je bio komandant 37. armijske grupe Crvene armije. Bio je oduševljen borbenim moralom i hrabrošću naših boraca i odličnim komandovanjem. Čestitao nam je i rekao: ''Imate odličnu vojsku, sjajno ste se borili i oslobodili Beograd, mi idemo dalje, a ovu teritoriju ostavljamo vama, znajući da je u sigurnim rukama'', svjedočio je Materić.

I, doista, Crvena armija se nije dugo zadržavala u Beogradu nego je nastavila dalje goniti fašiste. Ilija Materić je bio uvjeren da bi NOVJ zauzela Beograd i bez Crvene armije, njenih tenkova i artiljerije, ali bi to potrajalo duže i sa puno više žrtava.

Dvadeset sedmog oktobra 1944. godine vrhovni komandant NOVJ i POJ Josip Broz Tito izvršio je na Banjici smotru jedinica koje su sudjelovale u borbama za oslobođenje Beograda. Iz Pete krajiške proleterske divizije pred Maršalom su defilovali borci 4. i 10. krajiške brigade, budući da su ostale krajiške formacije morale na nove zadatke. Sjećajući se tog dana, narodni heroj Ilija Materić nije krio ponos i zadovoljstvo zbog velikog doprinosa – neki kažu i presudnog – koje su dvije divizije iz BiH dale u borbama za oslobođenje Beograda.

Ilija Materić: Tito me je nazvao oslobodiocem Beograda

- Kad smo u oktobru 1944. oslobodili Beograd, maršal Tito je pozvao komandante i komesare divizija i sa svakim od nas se rukovao i čestitao na izvanrednoj pobjedi. Poslije rata još nekoliko puta sam se sreo sa Titom, a 20 godina poslije Beogradske operacije, u jesen 1964. bio sam u delegaciji BiH koja je u Beogradu bila kod Predsjednika Republike. Drug Rato Dugonjić me predstavio kod Tita, a On mi je pružio ruku, potpašao me po ramenu govoreći: ''Znam druga Iliju, on je oslobodilac Beograda''. Vrhovni komandant je i pored toliko godina zapamtio i moj udio u Beogradskoj operaciji i te njegove riječi su mi bile najveće odlikovanje, sjećao se narodni heroj Ilija Materić tog za njega nezaboravnog susreta.

Hrabri Mahmut Ibrahimpašić Mašo

U višednevnim borbama za oslobođenje Beograda poginulo je i nekoliko stotina Krajišnika. Devetnaestog oktobra 1944. kod Ripnja prema Avali život je izgubio i politički komesar Pete kozarske brigade Mahmut Ibrahimpašić Mašo iz Bjelaja kod Bosanskog Petrovca. Imao je samo 22 godine. Nakon rata proglašen je za narodnog heroja. Sahranjen je na Groblju oslobodilaca Beograda između dvojice svojih Kozarčana Branka Neradića i Momčila Milanovića koji su poginuli zajedno s njim.

sinuhe

#224 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by sinuhe »

Zato je Dodik bio na paradi kao predstavnik BiH, sljedece godine u Moskvu na veliku paradu :D
Blek Stena

#225 Re: PUTIN STIGAO U SRBIJU - šta to znači za region?

Post by Blek Stena »

Srbi isli da pomognu srbima. Bas cudno :-)
Post Reply