Hercegovina

Locked
reis1

#201 Re: Hercegovina

Post by reis1 »

parapet wrote:Ko da je zastava neki problem - vi ste raspisali natjecaj za istu i dobili Vartu...

Nes ti zastave i tradicije...
Pa mogu i ja okaciti krpu ispred kuce kakvu hocu, ali krpu koja je simbol postojanja stolnog grada, predsjednistva, stranih veleposlanstava, centralne banke, itd itd... do prijestolnice nacionalne kulture, medijskog centra, itd itd. - razdaljina je jedno 1000 godina.

Tj. ako sad pocnete raditi na tome, mozda tamo negdje 2444. ponovno budete imali ovo:

Image

iliti ovo:

Image

A dotad vam je flautanje sto hrvatskog, sto srpskog, sto bosanskog - kurtza. :D
parapet

#202 Re: Hercegovina

Post by parapet »

BHCluster wrote:
parapet wrote: Stvarno neki ogorcen momak. Ocito se pali na cvrstu ruku i muskost.

U 20 maraka se kladim da glasa za onog Šofera, ili kako se zove - Sefer?
Samo se ti zajebavaj sa Seferom, bice da si rodjen 96 pa nisi vidjeo sta kako Sefer tzv 'herceg-bosnu' dere. :wink:

Ja još nisam čuo da se klanje civila, razapinjanje zaostalih momaka i povlačenje na početne položaje uz sakupljanje poginule mladosti naziva - deraona...

Osim možda sa Srbima i Kosovom Poljem. A poznato je da su Srbi po osamostaljenju od Turaka prognali stotine tisuća Muslimana i da je najveći dio završio u Bosni. Zato ja kazem da nije krv voda i da se dobro mora ispitati vaša veza u mentalitetu sa Srbima.
parapet

#203 Re: Hercegovina

Post by parapet »

reis1 wrote:A dotad vam je flautanje sto hrvatskog, sto srpskog, sto bosanskog - kurtza. :D
Ko o čemu, vojska o skraćenju, kurve o poštenju, peder, ovaj Bosanci - o kurcu... :D
cyprus

#204 Re: Hercegovina

Post by cyprus »

Mister Yes wrote:
cyprus wrote:A šta je sa Trebišnjicom? :-D
Pritoka Neretve=sliv Neretve :-D
Ejs, baš pritoka? :mrgreen: Nije to tako jednostavno...
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#205 Re: Hercegovina

Post by crysis »

hAZNADAR

Koji je razlog da se u Hercegovini smatra uvredom ako se neko oslovi Bosancem.
ono kad upekne hercegovački ćelopek mirise smokva a sa neretve dolazi neki specifican miris neopisive ljepote a to nema nigdje nego kod nas.
nema nikakve ljutnje samo regionalna odrednica, isto ko kad bi liku iz tuzle rekao da je hercegovac , skontaj kakav bi odgovor dobio.
u mostaru ces uvijek dobiti odgovor , ja nisam hercegovac već mostarac.
hAZNADAR

#206 Re: Hercegovina

Post by hAZNADAR »

parapet wrote:
hAZNADAR wrote: krivci su oni koji to kupuju.

Posto znamo da bosnjacka kulturna i politicka elita najveci dio proslog vijeka opcenito u cijeloj zemlji nije bila dovoljno jaka da oformi bilo kakvu sopstvenu bosnjacku nacionalnu misao, program, ideju, ime,... vec se priklonila ovima ili onima - tako sigurno nije oformila i gajila hercegovacki identitet kao ravan bosanskom. Cijela ta ideja i distanciranje od bosanskog nije bosnjacki proizvod.

Da si imalo iskren i ti bi priznao postojanje gomile krkana u svom okruzenju. A kratak je put od dvojice koji skinu cipele u vlaku da malo protegnu nozne prste do nastanka stereotipa o Bosancima.

A ti vrlo dobro znas da je takvih bilo...
Naravno da jeste,.. ali u koliko mjeri? To isto mozes naci svugdje i ne mozes reci da je vise toga u Bosni.

Medjutim, ko najvise kaci taj stereotip gdje su maksuz Bosanci primitivni, neuki, zadrti, sirovi, zaostali,..... upravo tipovi kojima nabrojani epiteti pasu i koji imaju potrebu da ima neko gori od njih. Prozivke Bosanaca kao takvih i Bosne kao tamnog vilajeta skoro da ne cujem od skolovanih i ucenih ljudi, kulturnih, urbanih,...

Redovno stereotipne prozivke Bosanaca u negativnom kontekstu cujem od tipova koji imaju kompleks sela, koji su sami od sebe krkani i nekulturni,... pa vjerovatno se tjese Bosancima i izigravaju neku intelektualnu i kulturnu velicinu na taj nacin. Isto kao sto su na zapadu rasisti i antisemisti upravo ljudi bez skole, manira i poznavanja opcih pojmova o svojoj kulturi a kamoli drugoj.

Mozda u Hercegovini svi ti bijelocarapasi, tipovi koji spare trenerke i cizme kaubojke gdje namjerno viri Marlborro i 100 eura, koji prce mater i Isusa u svakoj drugoj, sa krizom na prsima ili retrovizoru od pola metra, znaju abecedu do pola, kao i krezavi mahalci sto vise masu turskom zastavom u hafizovoj mahali nego ijednom drugom, sto ime je poenta zivota sjedit s'guza na guz negdje u hladu i komentarisat prolaznike vid mu glave,... mozda takvi imaju potrebu da sebi poprave prosjek time sto ce sa visoka gledati na Bosnu,....
ali to nece nikada biti dovoljno veliko da bi hercegovacki identitet prikazali kao nesto boljim i vecim, jacim od ostalih regionalnih.
reis1

#207 Re: Hercegovina

Post by reis1 »

parapet wrote:
reis1 wrote:A dotad vam je flautanje sto hrvatskog, sto srpskog, sto bosanskog - kurtza. :D
Ko o čemu, vojska o skraćenju, kurve o poštenju, peder, ovaj Bosanci - o kurcu... :D

Jesam ja sto slag'o?

Mislim u toj nasoj pederaciji, mi Bosanci smo topdzije, a vi hercegovci ste mackovani. Mozete nam priciniti neugodnost samo ako nam supcicem pojacano stisnete cundaru, i tome slicno! :oops:

A isto vam je i s Hrvatima i Srbima, i njima ste vi herci samo mackovani, jbg. Da ste malo pametniji, mozda biste i vi imali svoju zastavu, al sta's vam, sami pali, sami se ubili - na kitu. :oops:
cindrlimindrli

#208 Re: Hercegovina

Post by cindrlimindrli »

crysis wrote:ono kad upekne hercegovački ćelopek mirise smokva a sa neretve dolazi neki specifican miris neopisive ljepote a to nema nigdje nego kod nas.
Evo, ovo je vec nesto konkretno i nadasve specificno, to mora da je neki strasan dozivljaj kad ti zvizdan progara
glavu dok njusis smokvu. :cry:
Kikibombona

#209 Re: Hercegovina

Post by Kikibombona »

Cybernetic wrote:Hercegovci su kulturno i po mentalitetu daleko homogeniji od Bosanaca. Kod njih podjela na Bosnjake, Srbe i Hrvate nema bas nekog smisla. Mogli bi cak izrasti u posebnu naciju. :lol: Toliko se kunu u tu Hercegovinu, a opet zele biti najveci Hrvati i Srbi. Hercegovina jednostavno nije Bosna i ne vidim razlog za negiranje Hercegovine. Isto tako mi nije jasno svrstavanje Livna i Prozora u Hercegovinu.
Ovo je zanimljiv fenomen.

Mnogi Srbi izbjegli iz centralne Bosne ne daju reci da su Bosanci, mada se privatno cesto tako dozivljavaju. Valjda nece priznati pred Bosnjacima. :-)

S druge strane, Srbi iz Hercegovine se ponose hercegovackim identitetom i rado za sebe kazu da su Hercegovci.

Meni je to malo nejasno.

Zasto se Srbi iz Bosne ljute kada ih nazoves Bosancem, a Srbi iz Hercegovine se ponose sto su Hercegovci?

Fakat ne kontam. :-)
parapet

#210 Re: Hercegovina

Post by parapet »

reis1 wrote:
parapet wrote:

Jesam ja sto slag'o?

Mislim u toj nasoj pederaciji, mi Bosanci smo topdzije, a vi hercegovci ste mackovani. Mozete nam priciniti neugodnost samo ako nam supcicem pojacano stisnete cundaru, i tome slicno! :oops:

A isto vam je i s Hrvatima i Srbima, i njima ste vi herci samo mackovani, jbg. Da ste malo pametniji, mozda biste i vi imali svoju zastavu, al sta's vam, sami pali, sami se ubili - na kitu. :oops:

Iako je malo čudno to tvoje shvaćanje svijeta kroz simboliku i položaje homoseksualnog odnosa - ne mogu reći da si u potpunosti u krivu...

I ja sam za što veću emancipaciju Hercegovine. Ali za stvaranje nekakve vlastite "nacije" nisam siguran da zje to moguće - prevelike su to prepreke, religija, jedni vuku u Sarajevo, drugi u Zagreb, treći za Beograd...
parapet

#211 Re: Hercegovina

Post by parapet »

hAZNADAR wrote:
parapet wrote:
hAZNADAR wrote: krivci su oni koji to kupuju.

Posto znamo da bosnjacka kulturna i politicka elita najveci dio proslog vijeka opcenito u cijeloj zemlji nije bila dovoljno jaka da oformi bilo kakvu sopstvenu bosnjacku nacionalnu misao, program, ideju, ime,... vec se priklonila ovima ili onima - tako sigurno nije oformila i gajila hercegovacki identitet kao ravan bosanskom. Cijela ta ideja i distanciranje od bosanskog nije bosnjacki proizvod.

Da si imalo iskren i ti bi priznao postojanje gomile krkana u svom okruzenju. A kratak je put od dvojice koji skinu cipele u vlaku da malo protegnu nozne prste do nastanka stereotipa o Bosancima.

A ti vrlo dobro znas da je takvih bilo...
Naravno da jeste,.. ali u koliko mjeri? To isto mozes naci svugdje i ne mozes reci da je vise toga u Bosni.

Medjutim, ko najvise kaci taj stereotip gdje su maksuz Bosanci primitivni, neuki, zadrti, sirovi, zaostali,..... upravo tipovi kojima nabrojani epiteti pasu i koji imaju potrebu da ima neko gori od njih. Prozivke Bosanaca kao takvih i Bosne kao tamnog vilajeta skoro da ne cujem od skolovanih i ucenih ljudi, kulturnih, urbanih,...

Redovno stereotipne prozivke Bosanaca u negativnom kontekstu cujem od tipova koji imaju kompleks sela, koji su sami od sebe krkani i nekulturni,... pa vjerovatno se tjese Bosancima i izigravaju neku intelektualnu i kulturnu velicinu na taj nacin. Isto kao sto su na zapadu rasisti i antisemisti upravo ljudi bez skole, manira i poznavanja opcih pojmova o svojoj kulturi a kamoli drugoj.
Ne mogu procijeniti koliko je krkanluk zastupljen kod Bosanaca a koliko kod drugih jer nikad nisam takvu evidenciju vodio. Uostalom is ami Bosanci se šale na svoj račun, sjećam se pjesme BIjelog Dugmeta, "veseli Bosanac zagrizo na mamac"... Ovo "veseli" ipak ističe neku posebnost pa se ne može reći da su samo ovi iz susjedstva "krivi" za to što Bosance ističu po nečemu...

Mozda u Hercegovini svi ti bijelocarapasi, tipovi koji spare trenerke i cizme kaubojke gdje namjerno viri Marlborro i 100 eura, koji prce mater i Isusa u svakoj drugoj, sa krizom na prsima ili retrovizoru od pola metra, znaju abecedu do pola, kao i krezavi mahalci sto vise masu turskom zastavom u hafizovoj mahali nego ijednom drugom, sto ime je poenta zivota sjedit s'guza na guz negdje u hladu i komentarisat prolaznike vid mu glave,... mozda takvi imaju potrebu da sebi poprave prosjek time sto ce sa visoka gledati na Bosnu,....
ali to nece nikada biti dovoljno veliko da bi hercegovacki identitet prikazali kao nesto boljim i vecim, jacim od ostalih regionalnih.

Hercegovci inace imaju taj nekakav kompleks "superiornosti". Znam da nije utemeljen u necem posebnom i bilo bi dobro kad bi se neka studija tim pozabavila...
Hafis

#212 Re: Hercegovina

Post by Hafis »

Kikibombona
Zasto se Srbi iz Bosne ljute kada ih nazoves Bosancem, a Srbi iz Hercegovine se ponose sto su Hercegovci?

Zato sto ih je sramota da ih zovu bosancima, dok recimo tebe nije.
reis1

#213 Re: Hercegovina

Post by reis1 »

Hafis wrote:
Kikibombona

Pa jel ima vece sramote od nemanja svoje vlastite zastave, koja bi predstavljala tvoj lokalni identitet. Naravno, govorim o zastavi u sirem smislu, kao simbol drzavotvornosti, institucionaliziranosti, Hercegovine.

Mozda vi herci radi toga bjezite sami od sebe, i hocete biti Hrvatima, Srbima, Bosnjacima??? Sram vas vlastitog jada??? :oops:
Hafis

#214 Re: Hercegovina

Post by Hafis »

Ovdje par likova napisa: evo Podrinje, Krajina, Semberija i dr...sve je to Bosna i ljudi se osjećaju bosancima. I sad se pitaju: koji je to vrag s Hercegovinom pa oni ne mogu biti bosanci, jer nikada i nisu bili država i u stvari po čemu se razlikuju od ostalih ''bosanaca'.
Čak je i crkvena hijerarhija uvažavala posebnost Hercegovine kao regije, prije mnogo vremena.Ne postoje slučajno zasebne jedinice poput Mitropolitije zahumsko-hercegovačke ili Hercegovačke franjevačke provincije.

Mislim da je priča otišla daleko od teme.
U nas narod kaže: svakome njegovo.
Mister Yes

#215 Re: Hercegovina

Post by Mister Yes »

cyprus wrote:
Mister Yes wrote:
cyprus wrote:A šta je sa Trebišnjicom? :-D
Pritoka Neretve=sliv Neretve :-D
Ejs, baš pritoka? :mrgreen: Nije to tako jednostavno...
Zato sam i stavio smješka jer nije jednostavno :wink:
Ali jedan dio Trebišnjice završi u Neretvi tako da može proći :D
parapet

#216 Re: Hercegovina

Post by parapet »

reis1 wrote:
Hafis wrote:
Kikibombona

Pa jel ima vece sramote od nemanja svoje vlastite zastave, koja bi predstavljala tvoj lokalni identitet. Naravno, govorim o zastavi u sirem smislu, kao simbol drzavotvornosti, institucionaliziranosti, Hercegovine.

Mozda vi herci radi toga bjezite sami od sebe, i hocete biti Hrvatima, Srbima, Bosnjacima??? Sram vas vlastitog jada??? :oops:

Mislim da to nema veze. Mi smo kao Hercegovci jednostavno svjesni da su razlike izmedju nas velike.

U takvim uvjetima je jako tesko razvijati svoj identitet.
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#217 Re: Hercegovina

Post by crysis »

cindrlimindrli wrote:
crysis wrote:ono kad upekne hercegovački ćelopek mirise smokva a sa neretve dolazi neki specifican miris neopisive ljepote a to nema nigdje nego kod nas.
Evo, ovo je vec nesto konkretno i nadasve specificno, to mora da je neki strasan dozivljaj kad ti zvizdan progara
njusio ti govno, dabogda.
opisujem ti miris hercegovine a ne stajanje i njusenje smokve na zvizdanu.
glupi bosanac.
BHCluster

#218 Re: Hercegovina

Post by BHCluster »

parapet wrote:
BHCluster wrote:
parapet wrote: Stvarno neki ogorcen momak. Ocito se pali na cvrstu ruku i muskost.

U 20 maraka se kladim da glasa za onog Šofera, ili kako se zove - Sefer?
Samo se ti zajebavaj sa Seferom, bice da si rodjen 96 pa nisi vidjeo sta kako Sefer tzv 'herceg-bosnu' dere. :wink:

Ja još nisam čuo da se klanje civila, razapinjanje zaostalih momaka i povlačenje na početne položaje uz sakupljanje poginule mladosti naziva - deraona...

Osim možda sa Srbima i Kosovom Poljem. A poznato je da su Srbi po osamostaljenju od Turaka prognali stotine tisuća Muslimana i da je najveći dio završio u Bosni. Zato ja kazem da nije krv voda i da se dobro mora ispitati vaša veza u mentalitetu sa Srbima.
Pravosnazno oslobodjen optuznice u Hagu kao i Gotovina.
Hafis

#219 Re: Hercegovina

Post by Hafis »

Mister Yes wrote: Zato sam i stavio smješka jer nije jednostavno :wink:
Ali jedan dio Trebišnjice završi u Neretvi tako da može proći :D
A i voda se ponornica ocijedi u podzemlju do Jadrana.
Jedino ako ne krene nekako uzbrdo do čuvenog Sarajevsko-zeničkog polja....e onda jei to Bosna.
Hafis

#220 Re: Hercegovina

Post by Hafis »

crysis wrote:
cindrlimindrli wrote:
glupi bosanac.
:D vidje li osjećaja u bosanca za poeziju?
Zato i nemaju niti jednog pjesnika da vajla...niti će imati.
Mohamad Sissoko

#221 Re: Hercegovina

Post by Mohamad Sissoko »

"Puno se toga dogodilo u posljednjih 10-15 dana. Uživam svaki dan i ponosan sam što dolazim iz Hrvatske, što sam dobio toliku potporu od sviju. Znao sam da ću uspjeti ovo postići u svojoj karijeri, ali ne ovako brzo. Bilo je iznenađujuće".

Evo Čilić je rješio sve nedoumice oko Hercegovine i geografije.
hAZNADAR

#222 Re: Hercegovina

Post by hAZNADAR »

Hafis wrote:Ovdje par likova napisa: evo Podrinje, Krajina, Semberija i dr...sve je to Bosna i ljudi se osjećaju bosancima. I sad se pitaju: koji je to vrag s Hercegovinom pa oni ne mogu biti bosanci, jer nikada i nisu bili država i u stvari po čemu se razlikuju od ostalih ''bosanaca'.
Čak je i crkvena hijerarhija uvažavala posebnost Hercegovine kao regije, prije mnogo vremena.Ne postoje slučajno zasebne jedinice poput Mitropolitije zahumsko-hercegovačke ili Hercegovačke franjevačke provincije.

Mislim da je priča otišla daleko od teme.
U nas narod kaže: svakome njegovo.
OK, gdje je to onda Bosna ako regije imaju pravo da se ne smatraju dijelom istoga? Krajisnici, Semberci,.. imaju apsolutno isto pravo da govore kao i Hercegovci.

Tako da ispada da je Bosna samo onaj potez od Zenice do Sarajeva u sredini drzave. Tako po vasoj prici ispada.

Meni je Bosna sinonim za drzavnost a ne geografija.

Svakome njegovo? Sta je to samo moje a sta tvoje?
cindrlimindrli

#223 Re: Hercegovina

Post by cindrlimindrli »

crysis wrote:
cindrlimindrli wrote:
glupi bosanac.
:lol:

Ama razumijem ja tebe sto si malo subjektivan, to ti je rodna gruda, bilo bi glupo da je ne volis. Samo, nekome ko
citav zivot nije navikao da pulji u kamen i nije otporan na sunacanicu to je interesantno pola sata. Uslikaj se na Starom
Mostu, pojedi ribu u Pocitelju i bjezi kuci dok te kakav tisucar nije poceo tusit' budalastinama. :D
reis1

#224 Re: Hercegovina

Post by reis1 »

parapet wrote: Iako je malo čudno to tvoje shvaćanje svijeta kroz simboliku i položaje homoseksualnog odnosa - ne mogu reći da si u potpunosti u krivu...

I ja sam za što veću emancipaciju Hercegovine. Ali za stvaranje nekakve vlastite "nacije" nisam siguran da zje to moguće - prevelike su to prepreke, religija, jedni vuku u Sarajevo, drugi u Zagreb, treći za Beograd...

Naravski da nije moguce.

A sto u prevodu znaci, bez ono dlake na jeziku i da bude razumljivo, da ste vi hercosi gluplji i od Bosanaca i od Hrvata i od Srba. Sve ove tri ekipe su vas nazijogu!!! Ali sto je najsmjesnije, nisu vas silovali, vec ste vi sami iz svoje nemoci otisli BHS ekipi, i skinuli gace.
crysis

#225 Re: Hercegovina

Post by crysis »

Mohamad Sissoko wrote:"Puno se toga dogodilo u posljednjih 10-15 dana. Uživam svaki dan i ponosan sam što dolazim iz Hrvatske, što sam dobio toliku potporu od sviju. Znao sam da ću uspjeti ovo postići u svojoj karijeri, ali ne ovako brzo. Bilo je iznenađujuće".

Evo Čilić je rješio sve nedoumice oko Hercegovine i geografije.

kod marina je kriza identiteta , da kaze da dolazi iz medjugorja , reko bi mu nadal aj bjeri papak.
Locked