jamesB wrote:
Ali svako dijete u vrticu sa nazivom kralja susjednog Naroda koji je veoma kratko vladao, a onda je sljedeci bio Tudjman nakon ne znam koliko stotina godina, ali ako se ne varam nije manje od 1000 godina, bi trebao znati da federalnu jedinicu mozes napraviti iskljucivo od neke teritorije na koju historijski polazes pravo da je tvoja bila u historiji, a ne "odscijeci koliko mi Drago" i "eh evo nama federalne jedinice".
Sve bi to bilo OK, da si ti recimo Valonac u Belgiji ili Svicarski Francuz u Sviracskoj, pa zelis ogradjivati svoju avliju, poenta je ta da je taj vrtic Krese I u Mostaru, dobro tad se nije tako zvao, imao vecinu bosnjacke djece u njemu 1991 godine i da je danas nema zbog umjetnickog djela klanja vecinskih nehrvata u to doba.
Kako ti da ti objasnim da razumijes. Ne mozes praviti federalnu jedinicu Hrvata u Italiji ili bilo kakvu jedinicu jer to nije tvoje. Mozes u Zagorju, medjutim ni to tehnicki po krvi nije tvoje, ali napravimo se blesavi i recimo da je to tvoje, tamo mozes praviti bilo kakvu jedinicu, na teritoriju koji nije tvoj, ne moze praviti bilo kakvu jedinicu ili mozes ratom, ali mozes biti i protjeran ratom, kao i tvoji bosnjacki i vlaski sugradjani iz zapadnog Mostara u toku i nakon rata.
U tome je poenta, pokusavas se siriti na tudjoj parceli, znaci ne da si drpio dobar komad medje, nego pokusavas drpiti sve, a to nije tvoje i onda nam to zamazujes finesama federalna jedinica ovo ili ono. Bojim se da opet djecu ucite falsifikatima.
Sve je to lijepo, ali u ovu temu je deplasirano unositi nekakve proizvoljne podatrke o tome tko je i što drpio.
uostalom, da se ne bismo ovdje uvjeravali što i kako s tim vrtićem, popis će više nego zorno pokazati tko je koga više protjerao s ognjišta i tko se danas više ''širi na tuđoj parceli'' i gdje je povratak približan potpunoj nuli....a nije od malog belaja. O tom potom, bit će vremena.
I daj, uozbilji se, ne možeš jedan narod nazivati ''vlasima''. Neugodno mi zbog ljudi koji čitaju ovo...reči će: isti si kao i on, čim možeš s njim polemizirati.
Sve je to lijepo, i kao što rekoh upravo za uvodničarskog dijela neke od sesija kruga 99.
Kako provesti u praksi to ukidanje konstitutivnosti? Ima li se saveznika vani, ima li se dovoljno argumenata, pameti, muda ali i dovoljno kila za takvo nešto?