wolf07 wrote:
Eto nema potreba da ti bilo sta odgovaram, sve si sama rekla tako da me cudi da kad vec nemas kome dati glas, a smetaju ti ovi zivi, imas mali milon postova na temi, al hajde ! Nego sto se tice Bakira I. nisam ti ja jedan od onih kojima suza kane kad mu se ime pomene, ali je po mom misljenju, ma koliko se i ti i Reis1 ne slagali s tim, bolji od drugih kandidata. Imas mogucnost pa provjeri da je moj prvi izbor u zadnjih desetak godina uvijek bio Haris Silajdzic i to kazem bez truna grize savjesti. Silajdzica smo, ako cemo posteno govoriti, otjerali mi Bosnjaci uglavnom zbog toga sto on i Dodik "nisu mogli da se dogovore". To koliko je narod kratke pameti sad se ponovo pokazuje.
Sad ponovo treba natjerati Izetbegovica jer se ne moze dogovriti, a Dodik i dalje kenja ko pokvaren gramofon istu pjesmu ma ko bio s druge strane stola.
Mislim da sam dao dovoljan broj razloga zasto smatram da drugi kandidati iz reda bosnjackog naroda ne treba da preuzmu duznost clana Predsjednistva i u najkracem radi se o sljedecem: Suljagic je previse nervozan i relativno lako promijeni smjer za 180 stepeni, Ceric je, iako najobrazovaniji od svih kandidata, los izbor jer na taj nacin od Bosnjaka pravi manje-vise vjersku skupinu zbog svog prethodnog radnog mjesta. Bakir H. je mozda najodvratniji u cijeloj prici jer je kao "nezavisni" novinar mljeo ko prazan mlin i dovoljno smo se nakusali njegove "nezavisnosti" a sad bi da bude ni manje ni vise nego clan Predsjednistva. Kako li bi se tek on dogovarao sa Dodikom o bilo cemu. Pored toga, postoji prica za koju ne znam da li je tacna ali je plasirana vise puta na forumu, da je on izbjegavao angazman u Armiji R BiH u toku rata vadeci se na neke papire o neuracunljivosti. E bas nam sad takav clan Predsjednistva treba. Radoncic je katastrofa zbog svojih veza sa mafijom, a osim toga je njegov voljeni "Avaz", za ciju naklonost se ocigledno teskom mukom ipak izborio, neki dan dao naznake kako bi nas Fahro gledao kad bi sjeo u Predsjednistvo. Sve sto se ne slaze s njegovom politkom bilo bi vehabisticko. O ostalima ne vrijedi ni govoriti.
Dakle, nisam ja Bakir. Niti mislim da je Bakir nesto najbolje sto postoji u BiH, ali od ponudjenog nam je najmanja steta da Bakir bude u toj stolici.
I jos jednom sto se tice Alije i "zlatnih kasika"! Ja imam pravo da prema rahmetli Aliji gajim postovanje onoliko koliko ja to hocu, a posto se to vama ne svidja mozete samo da masete usima! To je bio moj Vrhovni komandant u toku rata, sluzio sam svojoj zemlji pod komandom covjeka koji nikad od nas vojnika nije trazio da ucinimo bilo kakav zlocin ni javno ni tajno. Sve je receno u njegovoj izjavi da srusena Ferhadija u BL i citava Stara pravoslavna crkva u SA govore sve i o Nama i o Njima! Njegove politicke protivnike nije gutao mrak ni onda kad je mozda bilo za ocekivati da se tako razracuna s njima. Dakle, nemam bilo kakvog razloga da se stidim te svoje zivotne epizode niti covjeka koji je vodio drzavu za koju nije mali broj ljudi dao zivot. Najmanje sto se moze prema tom covjeku je da ga se ne pominje ako se vec ne slazete s necim za sta se zalagao. A ako ga vec pominjete onda ne lazite! A to koliki ste lazovi moze se vidjeti u zadnjih par stranica ove teme. Kad i gdje sam to ja pomenuo zatvaranje bilo koga zbog iznosenja te suplje price o "zlatnim kasikama"? Da, pomenuo sam banovanje, iz pijeteta prema rahmetli Aliji i zbog toga sto se ta laz o "zlatnim kasikama" toliko uvukla da je vise onih koji vjeruju da je Alija to negdje pomenuo nego onih koji ne vjeruju. Ako je banovanje isto sto i zatvor onda OK. Na kraju, kad ste u stanju meni zivom imputirati neku izmisljotinu o zatvaranju onih koji govore protiv Alije sta ste tek u stanju napraviti nekome ko ne moze da vam odgovori. A za vasu informaciju bivsi Krivicni zakon SFRJ je slao u zatvor ljude koji su "blatili lik i djelo druga Tita"!
P.S.
Ako nekim pukim slucajem mislite da sam jedini koji ima ovakav odnos prema rahmetli Aliji Izetbegovicu na vasu zalost moracu da vas razocaram - ima nas jos dosta! A vi i dalje cvilite za Titom kojeg su
zakonom branili od "kleveta i lazi" i kojeg mozda niste ni upamtili. Da se razumijemo, ja jesam zapamtio to vrijeme i nemam nista protiv Tita kao drzavnika, politicara i vodje, ali cinjenica je da se tada islo u zatvor za ono radi cega vi necete biti ni banovani na ovom forumu!!!

Vidiš i dalje mi nije jasno zašto kao ličnu uvredu primaš nečije negodovanje sa politikom koju je zastupao Alija Izetbegović. Na šaljiv način sam pokušala da dokažem da će naš čovjek, ukoliko kojim slučajem imaš drukčije mišljenje od njega, na tebe nasrnuti kao podivljali vepar, čisto iz nekakve pritajene mržnje, koju osjeća prema drugom i drugačijem.
Ono što je u ovom tvom dosta dugom izlaganju najbitnije jeste činjenica da sve vrijeme povezuješ Dodika sa izborom onog čovjeka koji treba da predstavlja tvoj narod u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Time si mi olakšao posao. Dakle, Milorad Dodik je jedan vrlo pametan papak. I kao takav izrodio je neonacionalizam ukomponovan u laži i izmijenjenu historiju u Srba, koji su Bošnjaci objeručke prihvatili.
Ja nemam dvostruke aršine. Niti sam ih ikad u životu imala. Dakle kada mi osoba iz Banjaluke kaže: "Mi smo bolji narod." ja kažem: "Ti si glup.". Isto tako ću odgovoriti i Bošnjaku iz Sarajeva koji smatra da je vredniji od bilo kog drugog čovjeka na svijetu. I jeste, nacionalizam je poput gripe. Kako u tebe hukne Dodo, tako se i ti zaraziš i onda moliš samo Boga da slučajno ne dozvoli da neka "blaža" opcija dođe na vlast, jer se moramo međusobno boriti ko će ispasti gluplji i zadrtiji. Ne znam zašto je Dodik centar tvog svemira, kada on najmanje udjela ima u činjenici kako se ti trenutno osjećaš i kako živiš u Federaciji BiH. On je u RS-u. I on priča. I trebali bismo se pobrinuti da naša avlija bude počišćena prije nego što se zarovimo u Daytonsku srpsku avliju, koju, btw nisam ja stvorila. Nego upravo ti ljudi koji su tada, u vrijeme ratnog stradanja, predstavljali ove narode (
ovaj narod). Dakle, Dodik ti je rezultat Alijine politike. Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna naroda (jeste, pristadoše na ovo, šta da radim?). Ona ima svoj teritorijalni integritet i zaboga, ona je nedjeljiva. Moja domovina, koju volim, se pretvorila u nefunkcionalnu, groznu državu u kojoj žive grozni, ludi ljudi, koji će se s tobom potući oko Alije, pokušavati te izbosti verbalno, možda i fizički, jer politički, vjerski i sl. ne dijeliš njihovo mišljenje. I to vidim ovdje, u raspravi s tobom.
Nisam imala namjeru da te uvrijedim, ti si ipak stariji čovjek i u potpunosti poštujem da gajiš pozitivne emocije prema Aliji Izetbegoviću. Ja sam tu priču o zlatnim kašikama prihvatila kao stvarno dobru zezu, jer meni na koncu nije bitan ni Alija, ni rat, ni Bakir, ni Bošnjaci, ni Srbi, ni Hrvati, ni njihov nacionalizam, njihovi portali, njihove facebook stranice koje sve imaju istu spiku, samo druge junake. Moji heroji nikad nisu bili i nikad neće biti ljudi koji su sjedili u zatvoru, i to je moje dobro pravo, kao što je tvoje da poštuješ Aliju. Ja imam svoj svjetonazor i svoje ideale i nikad neću birati "manje zlo" ili nekoga da "Srbima dohaka". Neću. Ja ću birati onog za kog bar mislim da bi možda mogao učiniti nešto dobro za moju jedinu domovinu.
Onaj komentar o gušenju ne bih trebala ni komentarisati, ali opet, dokazuje moju tvrdnju. Vidiš, ti si stariji čovjek, koji je ratovao i ti mladoj djevojci govoriš da se možda ugušila jedući iz Avdićeve zlatne kašike. To nije toliko ni smiješno, koliko je pomalo tužno, jer ja sam imala 4 godine kad je krenuo rat. I ja hoću da pamtim i druge stvari osim pokolja i ubistava i jada i bijede i stalne priče o tome i vraćanja sprintom unatrag. Možda me nećeš shvatiti, ali, meni je nacionalizam sinonim za mentalnu retardaciju. I to će ostati tako do kraja.