SrpskiPrincip wrote:Iz ugla jednog Srbina moram reci da je ovo dobro. I ice na bolje.
Mit o Srebrenici se polako stisava, sve manje javnosti obraca paznju na to, strance vise ne zanima, broj ljudi koji dolaze u Potocare je do sada rekordno nizak, ali to niko nije objavio. Jos da pregrmimo 20ogodisnjicu ovoga, poslije toga ce ici nesto kao Bleiburg.. jednog subotnjeg jutra skupe se politicari, prodju vjerska lica, narod baci patetike, televizija prenosi i do podne svako svojoj kuci.
Srbi su ostali dosljedni sebi, i sem Cede Jovanovica nijedan srpski politicar nije izasao i molio za oprost. Cedu razumijem, on to radi po partijskoj duznosti, takav tip, tako zaradjuje za zivot, to mu hljeb i ja nemam nista protiv.
Ono sto mi Srbi moramo uraditi je da Bosnjake i dalje drzimo blizu sebe. Ne u smislu da se bratimimo, jer ja i lojavi okot nikad necemo biti brat, vec da ih preko muzike, filmova, privrede, ekonomije drzimo uza sebe. Da budu zavisni od nas. A ako pogledamo Bosnjacku omladinu, vecina njih i jeste zavisna od Srbije i srpskih proizvoda.. bio to plazma keks, turbo folk ili mozda odlazak na splav, Bosnjaci su vezani za Srbiju.
Bosnjaci pozivaju na neku osvetu. Ali ja je ne vidim na vidiku. Sve zemlje u regionu idu ka EU, kao nato savezu, cak i Srbija koji je taj nato bombardovao.
Ukratko, udruzujemo se, opet cemo biti, za 10, 20, 50 godina u nekoj zajedinici, bicemo jos blizi. A kako su Srbi brojniji, uticajniji od Bosnjaka, bice prilike da se pitanje muslimana na balkanskom poluostrvu rijesi za sva vremena. Do tada evropske integracije i sve ono sto rade i ostale zemlje u regionu.
Srbi nemaju snage za otcjepljenje iz RS, to je budalasta prica za izbore.
Bosnjaci nemaju snage za unitarnu BIH, isto prica za izbore.
Srbi nemaju snage da pitanje egzistencije muslimana na balkanu rijese za sva vremena, to nije prica za izbore, jer to nije popularna retorika danas.
Po meni, Srbi su bili iznenadjujuce slozni kada je rijec o nepriznavanju Srebrenice, mislio sam da ce tu biti vise prostora za one poput Cede Jovanovica da se ukljuce i pridobiju masu na patetiku, ali nije islo.
Rata ce sigurno biti.. ja ga vjerovatno necu dozivjeti, ali ce rata biti, to je tako pisano. A u tom ratu, ja bi htio da Srbi imaju sto bolje predispozicije da se pitanje Bosne rijesi za sva vremena.
Srbi trebau ici u korak sa svijetom, "koketirati" i sa EU i sa Rusijom, ali ici u EU jer su nam blizi. Htijeli ne htijeli priznati, to je nasa sudbina. Zemlju ubaciti u evropske tokove, uci u tu EU za 10ak godina, podijeliti EU pasose narodu, a i Srbima u RS i napredovati. Jer bez ekonomskog napretka nema nicega.
A kad se stvori neki veci sukob u Evropi, koji jos nije na vidiku, da budemo spremni da zavrsimo posao sa balijskim okotom.