Molim te samo mi reci koliko star mora biti dokument na kojem se izjasnjavas kao hrvat? Otac ima.dokumente prijeratne na kojima je izjasnjen kao hrvat, moze li to poomci bar za sticanje njegovog drzavljanstva?ferratilis wrote:U tvom slucaju skoro pa nemoguce, pogotovo nakon ulaska u EU. Ja sam ove godine dobio drzavljanstvo, jedini razlog zbog kojeg sam dobio su semestralni listovi sa faxa na kojim sam se izjasnjavao kao Hrvat. Najbitnije je da imas papir gdje se kao punoljetna osoba izjasnjavas kao Hrvat. Ako to nemas, sanse su minimalne.
EDIT: Krstenice automatski odbijaju, kao i svaki drugi dokument koji ima veze sa religijom. Takva su pravila u EU, religija nema nikakve veze sa drzavom tako da znate da su vam krstenice beskorisne
Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
- ilkbahar
#201 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
- JanuaryJones
#202 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Otac na osnovu prijeratnih izjašnjavanja može dobiti državljanstvo.ilkbahar wrote:Molim te samo mi reci koliko star mora biti dokument na kojem se izjasnjavas kao hrvat? Otac ima.dokumente prijeratne na kojima je izjasnjen kao hrvat, moze li to poomci bar za sticanje njegovog drzavljanstva?ferratilis wrote:U tvom slucaju skoro pa nemoguce, pogotovo nakon ulaska u EU. Ja sam ove godine dobio drzavljanstvo, jedini razlog zbog kojeg sam dobio su semestralni listovi sa faxa na kojim sam se izjasnjavao kao Hrvat. Najbitnije je da imas papir gdje se kao punoljetna osoba izjasnjavas kao Hrvat. Ako to nemas, sanse su minimalne.
EDIT: Krstenice automatski odbijaju, kao i svaki drugi dokument koji ima veze sa religijom. Takva su pravila u EU, religija nema nikakve veze sa drzavom tako da znate da su vam krstenice beskorisne
- ferratilis
#203 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Nije bitna starost dokumenta, samo da je zvanican dokument sa pecatomilkbahar wrote:Molim te samo mi reci koliko star mora biti dokument na kojem se izjasnjavas kao hrvat? Otac ima.dokumente prijeratne na kojima je izjasnjen kao hrvat, moze li to poomci bar za sticanje njegovog drzavljanstva?ferratilis wrote:U tvom slucaju skoro pa nemoguce, pogotovo nakon ulaska u EU. Ja sam ove godine dobio drzavljanstvo, jedini razlog zbog kojeg sam dobio su semestralni listovi sa faxa na kojim sam se izjasnjavao kao Hrvat. Najbitnije je da imas papir gdje se kao punoljetna osoba izjasnjavas kao Hrvat. Ako to nemas, sanse su minimalne.
-
LARVA
#204 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Jedan od dokumenata koje bi morali dostaviti i ti i tvoj otac je:ilkbahar wrote:
Potvrda o nacionalnom izjašnjavanju prilikom popisa stanovništva 2013.
- ilkbahar
#205 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Larva a gdje da to izvadim?LARVA wrote:Jedan od dokumenata koje bi morali dostaviti i ti i tvoj otac je:ilkbahar wrote:
- nKrkan
#206 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Takođe gdje da izvadim to? 
-
LARVA
#207 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Federalni zavod za statistikuilkbahar wrote:Larva a gdje da to izvadim?LARVA wrote:Jedan od dokumenata koje bi morali dostaviti i ti i tvoj otac je:ilkbahar wrote:
- dječak sa šibicama
#208 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Znaci, dovoljan je dokaz donijeti potvrdu iz Federalnog zavoda za statistiku sa dokazom da si se 2013. izjasnio kao Hrvat? nije potrebna nikakva druga, starija, potvrda?
I nesto sto vjerujem mnoge zanima, 279 km se uplacuje i uplatnica prilaze uz zahtjev??? sta ako te odbiju, ne vracaju pare?
I nesto sto vjerujem mnoge zanima, 279 km se uplacuje i uplatnica prilaze uz zahtjev??? sta ako te odbiju, ne vracaju pare?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#209 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
krstenice su bile validan dokument za citavu jednu generaciju ljudi jer nisu postojale drzavne arhive za to razdoblje...ferratilis wrote:U tvom slucaju skoro pa nemoguce, pogotovo nakon ulaska u EU. Ja sam ove godine dobio drzavljanstvo, jedini razlog zbog kojeg sam dobio su semestralni listovi sa faxa na kojim sam se izjasnjavao kao Hrvat. Najbitnije je da imas papir gdje se kao punoljetna osoba izjasnjavas kao Hrvat. Ako to nemas, sanse su minimalne.
a i unutra se pisala nacija ako se ne varam...pa su ljudi kontali ako se krste dobit ce putovnicu
mislim da ljudi rodjeni lupam npr 1938. nemaju originalni rodni list nego im je za to sluzila krstzenica ako zele sta dokazati
ne znam kako objasniti
kao kad ti izgori maticna knjiga pa dovodis svjedoke da si zavrsio razred
- dječak sa šibicama
#210 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Krstenice su posebno bile validne u ratu, tad se krstio i kunto i panto, samo formalnosti radi.
Moja baka je rodjena 1912. i imala je rodni list, ali ona je rodjena u Hrvatskoj pa mozda zato. Fora je sto njoj ni danas ne znaju napisati pravilno prezime u rodni list u maticnom uredu, par puta sam vadio njen rodni list (zbog sticanja treceg drzavljanstva, nebitno za ovu pricu) i svaki put drugacije (u jednom slovu)
srecom, niko nikad nije postavljao previse pitanja.
I da, ima nacionalnu pripadnost u rodnom listu.
Znaci, i tada su imali rodne listove, ne samo krstenice.
Moja baka je rodjena 1912. i imala je rodni list, ali ona je rodjena u Hrvatskoj pa mozda zato. Fora je sto njoj ni danas ne znaju napisati pravilno prezime u rodni list u maticnom uredu, par puta sam vadio njen rodni list (zbog sticanja treceg drzavljanstva, nebitno za ovu pricu) i svaki put drugacije (u jednom slovu)
- ferratilis
#211 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Kad sam u konzulatu rekao da imam semestralne sa faksa na kojim sam se izjasnio kao Hrvat, rekli su mi da je dovoljno da samo to predam i dobijam drzavljanstvo sigurno. Tako je i bilo, nakon 3 mjeseca mi je stiglo rjesenje o primitku u hrvatsko drzavljanstvo. Prije nego sam uopce i predao zahtjev, stavljeno mi je do znanja da se bilo kakav religijski dokument automatski odbacuje jer je Hrvatska sekularna drzava, sto me pozitivno iznenadilo obzirom kakvi fasisti vladaju Hrvatskom. Znaci, najbitnije im je motivaciono pismo u kojem objasnjavate zasto smatrate da bas vama trebaju dati hrv. drzavljanstvo i neki dokument na kojem ste se kao odrasla osoba izjasnili kao Hrvat (pogotovo kao akademski gradjanin).
Svaki dokument koji dokazuje pripadnost nekom hrvatskom kulturno-umjetnickom drustvu ili nesto sto dokazuje vas doprinos promociji hrvatske kulture je ogroman bonus, tako su barem meni rekli. Nisam imao nista od toga, ali svejedno. Cuo sam da se dosta ljudi koji sad pokusavaju dobit drzavljanstvo pozivaju na religiju, Tudjmana i kojekakve gluposti pa bivaju promptno odbijeni. Nista cudno, imajuci u vidu ideologiju KraDeZea u BiH.
Kad sam otisao u Zupanju da predam za putovnicu i osobnu, bukvalno sam sve odradio za 5 minuta, cudo jedno sta EU uradi od administracije
Svaki dokument koji dokazuje pripadnost nekom hrvatskom kulturno-umjetnickom drustvu ili nesto sto dokazuje vas doprinos promociji hrvatske kulture je ogroman bonus, tako su barem meni rekli. Nisam imao nista od toga, ali svejedno. Cuo sam da se dosta ljudi koji sad pokusavaju dobit drzavljanstvo pozivaju na religiju, Tudjmana i kojekakve gluposti pa bivaju promptno odbijeni. Nista cudno, imajuci u vidu ideologiju KraDeZea u BiH.
Kad sam otisao u Zupanju da predam za putovnicu i osobnu, bukvalno sam sve odradio za 5 minuta, cudo jedno sta EU uradi od administracije
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#212 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
htio sam reci da su drzavne arhive unistene u ratu...izgorjele...dok crkva te matice cuva na vise mjesta pa je mogucnostz gubitka manja...ako ti je baba 1912. vjerojatno je njezin rodni mnogo zasticeniji bio od onog rodjenog pred ili u drugom svjetskom ratudječak sa šibicama wrote:Krstenice su posebno bile validne u ratu, tad se krstio i kunto i panto, samo formalnosti radi.
Moja baka je rodjena 1912. i imala je rodni list, ali ona je rodjena u Hrvatskoj pa mozda zato. Fora je sto njoj ni danas ne znaju napisati pravilno prezime u rodni list u maticnom uredu, par puta sam vadio njen rodni list (zbog sticanja treceg drzavljanstva, nebitno za ovu pricu) i svaki put drugacije (u jednom slovu)srecom, niko nikad nije postavljao previse pitanja.
- ilkbahar
#213 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Evo jos jedno pitanje, kako treba izgledati to motivacijsko pismo, sta treba sadrzavati, ima li neki urnek?
-
suncica123
#214 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
ferratilis wrote:Kad sam u konzulatu rekao da imam semestralne sa faksa na kojim sam se izjasnio kao Hrvat, rekli su mi da je dovoljno da samo to predam i dobijam drzavljanstvo sigurno. Tako je i bilo, nakon 3 mjeseca mi je stiglo rjesenje o primitku u hrvatsko drzavljanstvo. Prije nego sam uopce i predao zahtjev, stavljeno mi je do znanja da se bilo kakav religijski dokument automatski odbacuje jer je Hrvatska sekularna drzava, sto me pozitivno iznenadilo obzirom kakvi fasisti vladaju Hrvatskom. Znaci, najbitnije im je motivaciono pismo u kojem objasnjavate zasto smatrate da bas vama trebaju dati hrv. drzavljanstvo i neki dokument na kojem ste se kao odrasla osoba izjasnili kao Hrvat (pogotovo kao akademski gradjanin).
Samo da te pitam, jesu te zvali da ti je gotov dokument o primitku? Predala sam u devetom mjesecu, pa ne znam u kojem bi vremenskom roku moglo biti gotovo. S tim da sam predala dokumente u kojim se roditelji izjašnjavaju kao hrvati, ja da sam u hkud i još puno takvih dokumenata..
- ferratilis
#215 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Nisu zvali, ja sam otisao nakon 6 mjeseci i nisam ocekivao da ce biti gotovo i rekli su mi da je stiglo 3 mjeseca ranije i da sam neodgovoran sto nisam dosao prije 3 mjesecasuncica123 wrote:ferratilis wrote:Kad sam u konzulatu rekao da imam semestralne sa faksa na kojim sam se izjasnio kao Hrvat, rekli su mi da je dovoljno da samo to predam i dobijam drzavljanstvo sigurno. Tako je i bilo, nakon 3 mjeseca mi je stiglo rjesenje o primitku u hrvatsko drzavljanstvo. Prije nego sam uopce i predao zahtjev, stavljeno mi je do znanja da se bilo kakav religijski dokument automatski odbacuje jer je Hrvatska sekularna drzava, sto me pozitivno iznenadilo obzirom kakvi fasisti vladaju Hrvatskom. Znaci, najbitnije im je motivaciono pismo u kojem objasnjavate zasto smatrate da bas vama trebaju dati hrv. drzavljanstvo i neki dokument na kojem ste se kao odrasla osoba izjasnili kao Hrvat (pogotovo kao akademski gradjanin).
Samo da te pitam, jesu te zvali da ti je gotov dokument o primitku? Predala sam u devetom mjesecu, pa ne znam u kojem bi vremenskom roku moglo biti gotovo. S tim da sam predala dokumente u kojim se roditelji izjašnjavaju kao hrvati, ja da sam u hkud i još puno takvih dokumenata..
- dječak sa šibicama
#216 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Nakitis sve sto mislis da je bitno.ilkbahar wrote:Evo jos jedno pitanje, kako treba izgledati to motivacijsko pismo, sta treba sadrzavati, ima li neki urnek?
Informirao sam se, djelatnica veleposlanstva rece da je dovoljno imati jedan pisani dokaz da pripadas hrvatskom narodu, moze index moze vojna knjizica moze potvrda o izjasnjavanju iz `91 ili 2013. (potvrdu ne izdaje zavod za statistiku vec agencija za statistiku, na istoj adresi kod hotela Europa, samo na 4. spratu)
I ako si clan nekog hrvatskog kulturnog drustva, sportskog drustva, bilo sta sto ti moze pomoci i sto smatras relevantnim. Rodni list roditelja ako je rodjen u HR, ili oceva/mamina potvrda o pripadnosti hrvatskom narodu, moze i baka ili djed. Sve sto smatras bitnim.
Ako se osjecas pripadnikom hrvatskog naroda, motivacijsko pismo ti nije problem napisati.
-
suza81
#217 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Koliko ste cekali na vasu prvu putovnicu ako ste u Sa predali? Cini mi se da rekose oko dva mjeseca a vec su 4 prosla i rekose nazvat kad stigne.
-
miran525d
#218 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Zelim da pozdravim sve ozbiljne forumase na temi ''Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica''.
Mnoge ću vjerovatno razocarat, ali ne može se dobiti potvrda o nacionalnom izjasnjavanju sa popisa 2013. godine. Naime, članakom 16. Zakona o popisu stanovništva je propisano da se podaci prikupljeni na popisu mogu koristiti isključivo u statističke svrhe, što znači da Agencija za statistiku BiH ne daje osobne podatke u vezi popisa. Ja sam na temelju Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, u 7. mjesecu 2016. godine, tražio podatak u vezi s nacionalnim izjašnjavanjem, međutim, nakon tri mjeseca sam dobio negativan odgovor. Uputio sam žalbu Institiciji ombudsmena za ljudska prava, pa eto još čekam odgovor. Žalbu sam ombudsmenima uputio iz razloga što kada oni odlučuju o nekim pitanjima, prioritet imaju međunarodni propisi u odnosu na domaće zakonodavstvo. Istina je da ombudsmen može donjeti samo preporuke, ali se u većini slučajeva njihove preporuke poštuju. Ako dobijem pozitivnu preporuku, svakako ću na forumu javit.
Podaci sa popisa stanovništva iz 1991. godine se bez problema mogu dobiti. I za iste je nadležna Federalna agencija za statistiku.
Da ne bude zabune, Agencija za statistiku BiH i Federalna agencija za statistiku se nalaze u istoj zgradi (preko puta Europe).
Zelim da pozdravim forumasa koji koristi nick ''TRANCE''. Covjek sve što je napisao na forumu je ozbiljno i ima utemeljenje.
Ja zelim jos da dodam da je članak 16. Zakona o hrvatskom državljanstvu definirao pojam ''Pripadnik hrvatskog naroda'' i na osnovu pripadnosti hrvatskom narodu većina ljudi u ex YU je dobila državljanstvo R. Hrvatske, a ne na osnovu nekog drugog članka. To je povlašteno pravo, koje daje mogucnost sticanja državljanstva onima koji nisu rođeni na teritoriji R. Hrvatske, a nemaju ni status hrvatskog iseljenika.
Mnoge ću vjerovatno razocarat, ali ne može se dobiti potvrda o nacionalnom izjasnjavanju sa popisa 2013. godine. Naime, članakom 16. Zakona o popisu stanovništva je propisano da se podaci prikupljeni na popisu mogu koristiti isključivo u statističke svrhe, što znači da Agencija za statistiku BiH ne daje osobne podatke u vezi popisa. Ja sam na temelju Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, u 7. mjesecu 2016. godine, tražio podatak u vezi s nacionalnim izjašnjavanjem, međutim, nakon tri mjeseca sam dobio negativan odgovor. Uputio sam žalbu Institiciji ombudsmena za ljudska prava, pa eto još čekam odgovor. Žalbu sam ombudsmenima uputio iz razloga što kada oni odlučuju o nekim pitanjima, prioritet imaju međunarodni propisi u odnosu na domaće zakonodavstvo. Istina je da ombudsmen može donjeti samo preporuke, ali se u većini slučajeva njihove preporuke poštuju. Ako dobijem pozitivnu preporuku, svakako ću na forumu javit.
Podaci sa popisa stanovništva iz 1991. godine se bez problema mogu dobiti. I za iste je nadležna Federalna agencija za statistiku.
Da ne bude zabune, Agencija za statistiku BiH i Federalna agencija za statistiku se nalaze u istoj zgradi (preko puta Europe).
Zelim da pozdravim forumasa koji koristi nick ''TRANCE''. Covjek sve što je napisao na forumu je ozbiljno i ima utemeljenje.
Ja zelim jos da dodam da je članak 16. Zakona o hrvatskom državljanstvu definirao pojam ''Pripadnik hrvatskog naroda'' i na osnovu pripadnosti hrvatskom narodu većina ljudi u ex YU je dobila državljanstvo R. Hrvatske, a ne na osnovu nekog drugog članka. To je povlašteno pravo, koje daje mogucnost sticanja državljanstva onima koji nisu rođeni na teritoriji R. Hrvatske, a nemaju ni status hrvatskog iseljenika.
- dječak sa šibicama
#219 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Ja cu sad reci sto su meni prije nekoliko dana rekli.miran525d wrote:Zelim da pozdravim sve ozbiljne forumase na temi ''Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica''.
Prvo sam se obratio Federalnoj agenciji za statistiku gdje su mi jasno rekli "takvu potvrdu kod nas ne mozete dobiti".
Onda sam se obratio Agenciji za statistiku, gdje mi je gospodja ili gdjica rekla da kod njih potvrdu mogu dobiti, rekla mi je i gdje se tacno moze dobiti ta potvrda, 4. sprat.
Ovaj ciko iz Federalne agencije mi rece da te potvrde do sada nisu bile dostupne ali da je cuo da se nesto mijenjalo u medjuvremenu, zbog zalbi gradjana. E sad sta je tu istina, zaista ne znam, ali gdja iz Agencije mi rece da oni daju te potvrde i to u svrhu sticanja hrvatskog drzavljanstva. Ako ona laze mene...
-
to je to
#220 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Izvinjavam se ako sam propustila ovu informaciju na nekoj od ranijih stranica ali mi nije jasan ovaj proces dobivanja hr drzavljanstva po osnovu izjasnjavanja. Ukoliko se ja na primjer izjasnim kao pripadnica hr sta mi je jos potrebno od dokumentacije?
- muha_sa
#221 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
da su ti se baka, djed, tama il mama nekad izjasnili da su Hrvatito je to wrote:Izvinjavam se ako sam propustila ovu informaciju na nekoj od ranijih stranica ali mi nije jasan ovaj proces dobivanja hr drzavljanstva po osnovu izjasnjavanja. Ukoliko se ja na primjer izjasnim kao pripadnica hr sta mi je jos potrebno od dokumentacije?
sad bih se i ja izjasnio da sam Švedo--al ne pije vode
-
to je to
#222 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Hvala na brzom odgovoru. Jeste dedo ali on je davno umro pa sad valja traziti papire
-
miran525d
#223 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Mislim da znam cak i kako se ta djevojka zove.dječak sa šibicama wrote:Ja cu sad reci sto su meni prije nekoliko dana rekli.miran525d wrote:Zelim da pozdravim sve ozbiljne forumase na temi ''Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica''.
Prvo sam se obratio Federalnoj agenciji za statistiku gdje su mi jasno rekli "takvu potvrdu kod nas ne mozete dobiti".
Onda sam se obratio Agenciji za statistiku, gdje mi je gospodja ili gdjica rekla da kod njih potvrdu mogu dobiti, rekla mi je i gdje se tacno moze dobiti ta potvrda, 4. sprat.
Ovaj ciko iz Federalne agencije mi rece da te potvrde do sada nisu bile dostupne ali da je cuo da se nesto mijenjalo u medjuvremenu, zbog zalbi gradjana. E sad sta je tu istina, zaista ne znam, ali gdja iz Agencije mi rece da oni daju te potvrde i to u svrhu sticanja hrvatskog drzavljanstva. Ako ona laze mene...
I ja sam s njom pricao, kada sam predao zahtjev Agenciji za statistiku BiH. Tada mi je rekla da ne daju potvrde, ali da postoji kontakt sa Veleposlanstvom R. Hrvatske i da se nada da ce se problem rijesiti. Medutim, u 10. mjesecu sam dobio negativan odgovor. Na netu postoji broj telefona, pa cemo ponovo zvat, da se nije sta u meduvremenu promjenilo.
- dječak sa šibicama
#224 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Nazalost, u pravu si, opet sam ih kontaktirao, nova vijest je da mozes predati zahtjev ali odgovor ce biti negativan, a dalje je procedura kao i kod tebe, Ombudsmen.miran525d wrote: Mislim da znam cak i kako se ta djevojka zove.
I ja sam s njom pricao, kada sam predao zahtjev Agenciji za statistiku BiH. Tada mi je rekla da ne daju potvrde, ali da postoji kontakt sa Veleposlanstvom R. Hrvatske i da se nada da ce se problem rijesiti. Medutim, u 10. mjesecu sam dobio negativan odgovor. Na netu postoji broj telefona, pa cemo ponovo zvat, da se nije sta u meduvremenu promjenilo.
Vidjecemo.
-
miran525d
#225 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica
Ja sam vec pokrenuo zalbu kod Ombudsmena, kad dobijem neku informaciju, ja ti javim. Mislim da bi moglo biti pozitivno, jer prioritet imaju medunarodni propisi i to prije sveka Europska konvencija o ljudskim pravima koja regulise i slobode pristupa informacijama.dječak sa šibicama wrote:Nazalost, u pravu si, opet sam ih kontaktirao, nova vijest je da mozes predati zahtjev ali odgovor ce biti negativan, a dalje je procedura kao i kod tebe, Ombudsmen.miran525d wrote: Mislim da znam cak i kako se ta djevojka zove.
Vidjecemo.