ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen xm

#201 Re: Odg: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
citroen xm wrote:
goran16v wrote: Nisam iznenadjen da ne mozes, jer da mozes znao bi da se taj isti S80 kotrlja na Fordovoj EUCD platformi koju, gle cuda koriste Mondeo, S max i Galaxy. Kad smo kod nove platforme, jesi li siguran da je Volvo razvio, da nije gazda Geely toi uradio za njih?
Nisam mislio na platformu već na klasu. Geely-jeve su samo pare, tako da pusti boga ti.

Ala vam udara na ponos kada se pomene švapsko u negativnom kontekstu. :D
Pa kakve veze ima klasa ako je sve u njoj Fordovo?
Meni nema sta da udara, problem je kad udaranje po svapskom postane opsesija i bolest, a jako je poznato sta je uzrok za to.
Pa ti prvi napisa da Audi ima model u klasi u kojoj VW nema. Isto to napisah ja za Volvo. Kada si spomenuo Ford, ljudi su pomenuli VW, a ondasi ti počeo o tome ko je koga napravio i ostale priče koje nemaju veze sa suštinom. Dakle ako je Audi premijum, onda je i Volvo. Plus sada imaju svoju platformu potpuno novu dok se Audijeva naslanja na VW-ovu.
goran16v

#202 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

S tim da je ta klasa Volva koju Ford nema upotpunosti Ford nize klase, a ti probaj na Passatovu plartformu nastiklati A6, da ne govorim A8, mada ne mozes ni A4 jer platforme jednostavno nisu iste (pogleda pod: 1. poprecno postavljen motor; 2. uzduzno postavljen motor). Procitaj vise puta, mozda naizad shvatis razliku kad je ispod lima Ford Mondeo i kad ispod lima nije VW Passat.
citroen xm

#203 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

Nema potrebe, meni je sve jasno. Ovako možemo do ujutru. Ako je Audi premijum, to isto je i Volvo. Tačka.
ado-šampion

#204 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by ado-šampion »

Joj Cirtoen brate, kakvo lupanje od tebe... :shock: Svako na Zapadu moze kupiti novog Golfa i Passata? :-) Moze mozda u Americi. Ako pod zapad mislis na Njemacku, Austriju i slicno, moze al u qrcu. Toliko su dobre plate da se meni kao inzinjeru/programeru na isplati otici iz Bosne za iznadprosjecnu Njemacku/Austrijsku platu. Pa sad racunaj...
johntra

#205 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by johntra »

goran16v wrote:S tim da je ta klasa Volva koju Ford nema upotpunosti Ford nize klase, a ti probaj na Passatovu plartformu nastiklati A6, da ne govorim A8, mada ne mozes ni A4 jer platforme jednostavno nisu iste (pogleda pod: 1. poprecno postavljen motor; 2. uzduzno postavljen motor). Procitaj vise puta, mozda naizad shvatis razliku kad je ispod lima Ford Mondeo i kad ispod lima nije VW Passat.
Daj ba gorane, smanji malo ribu...eno sad, poprečno postavljeni motor velka razlika..znači, jednostavno pitanje, jednostavan odgovor.. od koje platforme vuče osnove MLB platforma Audija i koja se razlikuje samo u dužini i postavci motora, na koju se btw, lako kaleme i A6 i A8...
citroen xm

#206 Re: Odg: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i

Post by citroen xm »

ado-šampion wrote:Joj Cirtoen brate, kakvo lupanje od tebe... :shock: Svako na Zapadu moze kupiti novog Golfa i Passata? :-) Moze mozda u Americi. Ako pod zapad mislis na Njemacku, Austriju i slicno, moze al u qrcu. Toliko su dobre plate da se meni kao inzinjeru/programeru na isplati otici iz Bosne za iznadprosjecnu Njemacku/Austrijsku platu. Pa sad racunaj...
Neću da ulazim u razloge zbog kojih se tebi isplati ili ne isplati ići. Ali u Austriji i Njemačkoj se glatko kupuju i Golf i Pasat ako se radi.
goran16v

#207 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote:S tim da je ta klasa Volva koju Ford nema upotpunosti Ford nize klase, a ti probaj na Passatovu plartformu nastiklati A6, da ne govorim A8, mada ne mozes ni A4 jer platforme jednostavno nisu iste (pogleda pod: 1. poprecno postavljen motor; 2. uzduzno postavljen motor). Procitaj vise puta, mozda naizad shvatis razliku kad je ispod lima Ford Mondeo i kad ispod lima nije VW Passat.
Daj ba gorane, smanji malo ribu...eno sad, poprečno postavljeni motor velka razlika..znači, jednostavno pitanje, jednostavan odgovor.. od koje platforme vuče osnove MLB platforma Audija i koja se razlikuje samo u dužini i postavci motora, na koju se btw, lako kaleme i A6 i A8...
Ajd reci da se za*ebavas sa ovim poprecni motor velika razlika?!?!?! Pa nekome ko bi nominalno trebao znati puno manje od tebe bi moglo biti jasnko kakve to razlike pravi u voznji. MLB jeste derivat MQB platforme, ali za razliku od Volva u kome je EUDC platforma identicna kao u Fordu.
johntra

#208 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by johntra »

Normalno da možeš, zato ih većinom voze porodični i stariji ljudi, dok mladu raju ne zanima...samo je kod nas Passat statusni simbol, mada ni Golfu nije mane po tom pitanju...
goran16v

#209 Re: Odg: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
ado-šampion wrote:Joj Cirtoen brate, kakvo lupanje od tebe... :shock: Svako na Zapadu moze kupiti novog Golfa i Passata? :-) Moze mozda u Americi. Ako pod zapad mislis na Njemacku, Austriju i slicno, moze al u qrcu. Toliko su dobre plate da se meni kao inzinjeru/programeru na isplati otici iz Bosne za iznadprosjecnu Njemacku/Austrijsku platu. Pa sad racunaj...
Neću da ulazim u razloge zbog kojih se tebi isplati ili ne isplati ići. Ali u Austriji i Njemačkoj se glatko kupuju i Golf i Pasat ako se radi.
Ti si klasicni primjer prosjecne bosanske zablude!
johntra

#210 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by johntra »

goran16v wrote:
Ajd reci da se za*ebavas sa ovim poprecni motor velika razlika?!?!?! Pa nekome ko bi nominalno trebao znati puno manje od tebe bi moglo biti jasnko kakve to razlike pravi u voznji. MLB jeste derivat MQB platforme, ali za razliku od Volva u kome je EUDC platforma identicna kao u Fordu.
pritom nisam mislio na doživljaj vožnje, koji je normalno zbog toga bolji...nego sam mislio na konstrukcijsko rješenje iste, koje ne zahtijeva veće promjene, od postavke sa uzdužnog na poprečno postavljen motor...
u suštini, ovako možemo do sutra, jer smo svi u pravu...ali eto, pala je kiša... :D
goran16v

#211 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote:
pritom nisam mislio na doživljaj vožnje, koji je normalno zbog toga bolji...nego sam mislio na konstrukcijsko rješenje iste, koje ne zahtijeva veće promjene, od postavke sa uzdužnog na poprečno postavljen motor...
u suštini, ovako možemo do sutra, jer smo svi u pravu...ali eto, pala je kiša... :D
Pa zar sama cinjenica da su u jednom slucaju dozivljaj voznje i vozne katakteristike bolje, a u drugom slucaju jednak ne govori da se ne radi o identicnim stvarima?
johntra

#212 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by johntra »

dobro sad, sve zavisi šta ko želi od auta...Volvo nikada nije bio poznat po rasnim trkačima, kao što Audi zna biti, tako da im takva postavka i ne treba...ali eto Audi je tu u prednosti u odnosu na Volvo...negdje neko bolji, negdje neko lošiji..
goran16v

#213 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

johntra wrote:dobro sad, sve zavisi šta ko želi od auta...Volvo nikada nije bio poznat po rasnim trkačima, kao što Audi zna biti, tako da im takva postavka i ne treba...ali eto Audi je tu u prednosti u odnosu na Volvo...negdje neko bolji, negdje neko lošiji..
Cekaj, mi ovdje ne govirimo o trkackim karakteristikama i da li su karakteristike Audia bolje nego kod Volva, nego da Audi kao, ajmo uslovno receno premium brend, zbog tehnologije i drugacijih tehnickih rjesenja ima bolje vozne karakteristike od VW-ovog modela iste klase dok je to u slucaju Forda i Volva, kao takodjer uslovno receno premium brenda, identicno jer koristi identicnu tehnologiju sto ih automatski mice iz iste ravni.
johntra

#214 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by johntra »

Dobro, možemo i tako, ali i sam znaš da Fordova platforma sigurno nije ista na Volvu i na Fordu, odnosno da su sigurno izvršena neka poboljšanja za Volvo...sigurno nije ista količina promjena urađena kao kod Audija, ali razlike postoje...
Ommadawn

#215 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Ommadawn »

Gorane, Volvo S60 nije prepakovani Ford Mondeo - prije bi se reklo da se radi o platformi koja se koristi na americkim Fordovima, model Taurus.
citroen xm

#216 Re: Odg: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
citroen xm wrote:

Nek si mi vala rekao. :lol:

Eto Pasat i Golf su luksuz koji mogu priuštiti samo ljudi sa iznadprosječnim primanjima u Njemačkoj, tj. bogatiji stalež. A Mercedes, BMW, Audi ili nešto još skuplje kupuje samo Bil Gejts i slični njemu. Ako prosječan Njemac dobaci do Dačije on je na konju. Jebo ti njih, mi smo hadžije. :run:
Altair_SA

#217 Re: Odg: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i

Post by Altair_SA »

goran16v wrote:
citroen xm wrote:
A nego kako je? Nema tu nikakve zablude, najbolje statistika sve govori, koliko su te dvije zemlje ispred nas u svemu. Mislim totalno je smijesno i pricati o tome... cuj porediti Njemacku i Austriju sa nama, ne mogu da vjerujem svega mi :D. Pa mi nemamo privredu covjece nikakvu... mi smo raspad sistema u svakom pogledu, korupcija, kriminal, politicari lopovi. Sta ce tek biti sa nama ako ovako nastavi za nekih 20 godina? pa nismo ni svijesni... nemamo nista ali nista bukvalno. Ti si mozda iz SA... idi malo u unutrasnjost. Mala mjesta, Olovo, Kladanj, Glamoc... pa to je bijeda samo takva, ali bijeda bukvalno. Nezaposlenost se vise i ne mjeri.

I naravno da svako ko radi u Njemackoj moze da priusti ne samo auto, jer to je smijesno, vec bilo sta u zivotu. Ne mora niko da mi prica, bio , vidio, znam kako ljudi zive. Uostalom, daj, ne mogu da vjerujem da se raspala Bosna stavlja u neku ravan sa hej... Njemackom. I nije tu reper ni nasa dijaspora, vec njemci, jer da bi izvukao prosjek, moras uzeti onu vecinu, a to su svabe, koje u prosjeku zive neuporedivo bolje nego gradjani BiH.
citroen xm

#218 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

Pusti ba, Goran sve zna najbolje.
goran16v

#219 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

Ommadawn wrote:Gorane, Volvo S60 nije prepakovani Ford Mondeo - prije bi se reklo da se radi o platformi koja se koristi na americkim Fordovima, model Taurus.
Platforma koji koriste americki Fordovi je platforma koju je razvio Volvo i koja se koristila na starim S60, S80/V70 i jos uvijek aktuelnom XC90 dok je na aktuelnim S60 i S80/V70, XC60, XC70 Fordova EUCD platforma za europske modele iz Mondea, Galaxya, S-Maxa...
goran16v

#220 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

johntra wrote:Dobro, možemo i tako, ali i sam znaš da Fordova platforma sigurno nije ista na Volvu i na Fordu, odnosno da su sigurno izvršena neka poboljšanja za Volvo...sigurno nije ista količina promjena urađena kao kod Audija, ali razlike postoje...
Vjerovatno, ali mi je drago da si skontao o cemu se radi...
Sodom1

#221 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Sodom1 »

friskyoreo wrote:Udjoh da procitam koju o Volvu, jer su mi se vazda svidjali, napaceni narod opet o skodi, passatima... cccc :run:
I ja se samo cudim kako im se samo da
ado-šampion

#222 Re: Odg: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:
Reci da se salis? :-) Nisi ti izgleda nigdje bio duze vrijeme...
Altair_SA wrote:
A nego kako je? Nema tu nikakve zablude, najbolje statistika sve govori, koliko su te dvije zemlje ispred nas u svemu. Mislim totalno je smijesno i pricati o tome... cuj porediti Njemacku i Austriju sa nama, ne mogu da vjerujem svega mi :D. Pa mi nemamo privredu covjece nikakvu... mi smo raspad sistema u svakom pogledu, korupcija, kriminal, politicari lopovi. Sta ce tek biti sa nama ako ovako nastavi za nekih 20 godina? pa nismo ni svijesni... nemamo nista ali nista bukvalno. Ti si mozda iz SA... idi malo u unutrasnjost. Mala mjesta, Olovo, Kladanj, Glamoc... pa to je bijeda samo takva, ali bijeda bukvalno. Nezaposlenost se vise i ne mjeri.

I naravno da svako ko radi u Njemackoj moze da priusti ne samo auto, jer to je smijesno, vec bilo sta u zivotu. Ne mora niko da mi prica, bio , vidio, znam kako ljudi zive. Uostalom, daj, ne mogu da vjerujem da se raspala Bosna stavlja u neku ravan sa hej... Njemackom. I nije tu reper ni nasa dijaspora, vec njemci, jer da bi izvukao prosjek, moras uzeti onu vecinu, a to su svabe, koje u prosjeku zive neuporedivo bolje nego gradjani BiH.
Drug, niko ne stavlja u ravan Bosnu s Austrijom a kamoli Njemackom. Pogresno si shvatio. Ja se uglavnom slazem sa svim sto si napisao.

Ovdje se radi o tome da ljudi zamisljaju da je gore sve sjajno-bajno i da lova pada s neba, sto realno nije ni blizu. Ili su dobili informacije od nasih ljudi koji gore zive, a koji u dosta slucajeva znaju prejerivati tako sto bruto plate govore kao neto, ili bruto koji povecaju za 30% govore da im je neto.

Zbog svih razloga sto si nabrojao i ja zelim ici odavde i raditi u jednoj od pomenutih zemalja, iako ovdje imam praaavo dobra primanja. Ali prica da svako gore voza novo auto jednostavno ne stoji, posebno ne posle krize 2008. U Minhenu koji je najskuplji grad u Njemackoj projecna plata iskusnijeg inzinjera programera je oko 2500 eura. Da ne govorim neko prosjecno zanimanje. A stan od 50 kvadrata je preko 1000 eura.

Da ne duljim, zelim dosta govoriti o tome, jer me zanima, jer hodam i pratim to posto zelim ici, medjutim nije ni tema ni forum, ali to da gore svako voza novo auto poput Golfa i Passata jednostavno je bespredmetno raspravljati. To samo moze lupiti neko ko nema pojma o prilikama.
johntra

#223 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by johntra »

Ti nemaš pojma, pošto pokušavaš ovdje prevariti ljude sa nekim šupljim pričama...isto kao da niko nikada nije napustio Sarajevski kanton i ne zna šta se dešava vani...dogovori se više sa sobom, jednom tvrdiš VW najbolje prodavanije auto svuda, čak i u Njemačkoj, a u drugom postu kažeš to gore niko ne kupuje..ustvari, ispada sada da niko širom Evrope ne kupuje VW... :-)
530i

#224 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by 530i »

Sam VW priznaje da koristi univerzalne platforme jer im to donosi uštedu, i to je ok. Samo je kriminalno imati auta čija je razlika u cijeni i 100.000 eura a vozač u istom položaju, šoferšajba pod istim uglom...znači jedan kalup samo se produži i(li) proširi. Audi ima izuzetnu završnu obradu i to stoji, ali kako mu je motor smješten sumnjam da ikome igra posebu ulogu...možda na nekim trkama da bi to pravilo razliku, ali u realnoj upotrebi ne. Motori i mjenjači su isti...prekidači...i dobra većina ostalih stvari. Prednost je doduše što u malo većem audiju možeš naručiti motor sa osam cilindara, a u malo manjoj fabiji baš i ne. Volvo nije my cup of tea...ali vozio sam ih par (ovih novijih) i kvalitet im se ne može baš tako osporavati. Normalno da će uzimati motore i druge komponente od Forda, Mazda ili nekog drugog...ušteda. Spominje Goran i novi Bravo vs. Giulietta...očito je da ni u jedan taj auto nije sjeo...nije ni prišao na metar-dva, a kamoli provozao.
Milion postova da se nekome opravda...ja imam Octaviu 2.0 TDI i pravo sam pametno proš'o
Milion postova da se nekome opravda...ja imam Octaviu 2.0 TDI i pravo sam pametno proš'o

čemu takva i tolika nesigurnost? Nisam se nikad nikome pravdao ni od fiće 850, ni kad sam vozio (tuđi) Cayenne...opušteno i realno sagledavati i dobre i loše stvari :-)
citroen xm

#225 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

To da li će u Njemačkoj neko kupiti novog Pasata ili starog 10 godina to je isključivo njegova stvar. Ali svako ga može kupiti. Kažeš ta neka bolja plata 2500 eura. Kod nas je bolja plata recimo 1200 maraka. Dakle Njemac kupi tog Pasata novog za kompletnih 10 tih boljih plata. Kao kada bi kod nas nov koštao 12000 KM. I mi imamo troškove čak i jače nego Njemci. Pogledaj koliki im je procenat plate koji izdvajaju za hranu. Pustite mi šuplje Ado i Gorane. U Njemačkoj svako može kupiti novog Golfa i Pasata.
Post Reply