I sta je tu sad problem, svak slavi svoje osloboditelje
Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
- animals
#201 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
Bosnjaci slave Osmanlije, Srbi slave osloboditelje Beograda, Ruse..Hrvati slave Nijemce..
-
Martinez_
#202 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
Rusi nikada nisu bili okupatori jugoslovenskih naroda. Potpuno promašena paralela, sovjeti su pomogli u oslobađanju severoistoka Jugoslavije i brzopotezno napustili zemlju.animals wrote:Bosnjaci slave Osmanlije, Srbi slave osloboditelje Beograda, Ruse..Hrvati slave Nijemce..
Paralela bi mogli ići sa NATO asistencijom u BiH devedesetih. Potpuno je očekivano da Bošnjaci smatraju Klintona prijateljem, on im je pomogao i nije ih okupirao.
Za razliku od svih njih, Osmanlije su bili okupatori.
- JohnnyS
#203 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
BHCluster wrote:Pa kako je moguce da je za vrijeme Osmanliske okupacije Bosne toliko Bosnjaka preslo na Islam a da za vrijeme okupacije Austro-Ugarske, i ostali JugoslovenskiH tvorevina se istih nije vratilo na "veru" pradedovsku ili ti ga kriscanstvo? Pa vise ste Bosnjaka muslimana pobili i protjerali nego sto ste ih preobratili? Nesto tu nestima?
Možda su Austrijanci trebali subvencionirati prelazak na katoličanstvo i omogućiti da samo katolici mogu imati neke javne funkcije pa bismo vidjeli bi li bilo masovnog prelaska, da ne kažem povratka
- elendil
#204 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
To je bilo za vrijeme rata, i samo tada. Nađi danas jedan jedini skup gdje tisuće malih Hrvata maše njemačkim zastavama ili gdje hrvatska djeca mole očenaš na njemačkom pred njemačkim delegacijama kao što bošnjačka djeca mole fatihu na turskom pred turskim delegacijama.ulijecem_padobranski wrote:problem je u tome što se samo Bošnjacima spočitava to gledanje na Turke kao pozitivce. problem je to što bi i Hrvati i Srbi htjeli da Bošnjaci mrze Turke iz dna duše i da na njih gledaju kao neprijatelje, Savojski poharao cijelu dolinu Bosne, popalio Sarajevo,pljačkao i palio dokle je dohvatio ali eto neki bi valjda htjeli da Bošnjaci Savojskog gledaju kao osloboditelja i pozitivca a sultan Mehmeda kao zlotvora i mrskog osvajača iako je Mehmed i onima drugima obećao i dodijelio slobodu i pravo na vjeroispovijest, život, čast i imetak.animals wrote:Bosnjaci slave Osmanlije, Srbi slave osloboditelje Beograda, Ruse..Hrvati slave Nijemce..
jedni pišu i prave pjesmice DANKE DEUTSCHLANDi toga se ne stide ali Bošnjacima ( koji nisu napisali i ne pjevaju tešekurler TÜrkiye) nameću neki trend stida ako imaju pozitivan diplomatski ili nediplomatski obiöni narodski odnos prema Turcima, dakle licemjerstvo za primjer.
Toga kod Hrvata nema.
-
seshat
#205 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
seshat wrote:Veličanje okupatora je čisti mazohizam, ali ko voli nek' izvoli...
Ali me nešto drugo zanima, pa molim vrsne poznavaoce svega i svačega, histrije posebno, da mi objasne. S jedne strane (a posljednjih dana često i nažalost) imamo rasprave o zastavi. I mnogi kažu da je za njih jedina zastava s ljiljanima. Ok, srednjovjekovna Bosna, Kotromanići... i onda dođu osmanlije, porobe Bosnu, nema kraljevstva, nema ljiljana.
Ono što mene zanima je kako ljiljane smatrati svojima, a radovati se u isto vrijeme, okupaciji Bosne od strane osmanlija. Meni je to malo šizofreno.
Ovo nije provokacija, samo mi nije jasna nelogičnost navedenog.
A da mi neko odgovori na postavljeno pitanje prije par stranica, lijepo bih molila
- elendil
#206 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
komsijamiki wrote:Da vas je rusko carstvo okupiralo u proslosti vi nikakv problem sa tim ne bi imali.Martinez_ wrote:Rusi nikada nisu bili okupatori jugoslovenskih naroda. Potpuno promašena paralela, sovjeti su pomogli u oslobađanju severoistoka Jugoslavije i brzopotezno napustili zemlju.animals wrote:Bosnjaci slave Osmanlije, Srbi slave osloboditelje Beograda, Ruse..Hrvati slave Nijemce..
Paralela bi mogli ići sa NATO asistencijom u BiH devedesetih. Potpuno je očekivano da Bošnjaci smatraju Klintona prijateljem, on im je pomogao i nije ih okupirao.
Za razliku od svih njih, Osmanlije su bili okupatori.
Vi Srbi I danas pozivate Ruse da vas okupiraju I da vam izgrade baze po Srbiji.
Turci za nas okupatori. Mi smo zajedno vladali Balkanom sa Turcima I ratovali sa njima 400 godina.
Pogledaj koliko je Bosnjaka I Albanaca bilo u administraciji turskog carstva.
Ja ne znam sto vas boli qrac vise kakav odnos mi imamo sa Turcima.
Imacemo prijateljski odnos sa Turcima do sudnjeg dana.
- nOrMaLaC
#207 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
Od svih "okupatora" Bosne najdraži su mi AustroUgari koji su učinili daleko daleko više od Osmanlija na ovom prostoru.
Ljudi koji su krenuli sa procesom opismenjavanja stanovništva tadašnjeg. Pobogu ljudi dragi, je li vi znate koliko je bilo nepismenih ljudi pred dolazak Austrijanaca na ovo područje?
Ljudi koji su krenuli sa procesom opismenjavanja stanovništva tadašnjeg. Pobogu ljudi dragi, je li vi znate koliko je bilo nepismenih ljudi pred dolazak Austrijanaca na ovo područje?
- elendil
#208 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
komsijamiki wrote:Kezi se vlahu ali to je istina.elendil wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
U Turskom carstvu si mogao do najvisih pozicija da dodjes ako bi se dokazao bez obzira na etnicku pripadnost.
Jedini okupator Bosne su bili I ostali Srbija I Hrvatska.
Bez brige, bice drugog poluvremena kad tad pa cemo zavrsit sa ovim raspravama jednom za sva vremena.
Moci cete vi istocno od Drine da radite sta vam se qrcu navije.
Kako to ? Ako želite u kjafirski NATO i kjafirsku EU morat ćete igrati po kjafirskim pravilima.
- elendil
#209 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
Nisam ni bosanac ni katolik.komsijamiki wrote:A ti si hrvat... ja mislim serv...elendil wrote:Kako to ? Ako želite u kjafirski NATO i kjafirsku EU morat ćete igrati po kjafirskim pravilima.![]()
![]()
Kako ste vi bosanski katolici smijesni![]()
Nema treceg... koliko puta treba da vam se kaze![]()
A nisam bogami ni hercegovac.
Nema ni uspostave šerijata....koliko puta treba da vam se kaže?
- elendil
#210 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
Ne, ne, ne . Baš turski. Pisala Anadolija.ulijecem_padobranski wrote: nije turski nego arapski, znam da je to neobrazovanom i neinformisanom Europljaninu kršćaninu sve isto, ali nije.arapski i turski ti je kao engleski i ruski ili možda čak da kažem i kineski, čak je i pismo različito. o tome zašto se svi muslimani svijeta a ne samo Bošnjaci muslimani mole na arapskom je neka druga, malo šira tema (koju možeš naći negdje na nekom forumu), i ne bih sad o tome
nikako, ali zato ne samo da Hrvatići mašu njemačkim zastavama nego čak i nacističkim po tekamama.Toga kod Hrvata nema
A kad smo već kod toga, pronađi mi jedan portal iz Hrvatske koji svaki dan prenosi vijesti iz Njemačke i koji veliča Angelu Merkel kao što vaši portali veličaju Erdogana?
- Stoner
#211 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
Zato što se u toj Njemačkoj naselilo oko 4 miliona Turaka i ne žele da se integrišu u društvo, čak štaviše poznati su po dilanju droge, boga pitaj koja već generacija ne zna Njemački, prave svoja geta( kao i u Sarajevu) i očekuju da se drugi njima prilagode.
Dakle, veliki problem su Turci gdje god su došli. Pogledajte gdje je Otomansko carstvo bilo i gdje je širilo svoj utjecaj - te zemlje su najgore!
Rusija, Turska, Komunizam - 3 najveća zla za svu Europu.
Dakle, veliki problem su Turci gdje god su došli. Pogledajte gdje je Otomansko carstvo bilo i gdje je širilo svoj utjecaj - te zemlje su najgore!
- elendil
#212 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
Kako neće biti?ulijecem_padobranski wrote:
možda nema iz Hrvatske ali njemačke DW su prepune vijesti svaki dan o Erdoganu, Turskoj, AKP, ljudi su prosto opčinjeni njima
Od kad je Erdogan na vlasti, postoji mogućnost da se Turci iz Njemačke počnu vraćat nazad u "domaju".
Ja da sam Švabo ja bi podržavao Erdogana više nego Merkelicu.
-
Bodkin
#213 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
Bez komunizma ne bi bilo danasnjeg kapitalizma nego bi ti od svoje 7 godine radio po 15 sati u fabrici umjesto sto se skolujes. Citajte malo ljudi. Na internetu sve besplatnoStoner wrote:Zato što se u toj Njemačkoj naselilo oko 4 miliona Turaka i ne žele da se integrišu u društvo, čak štaviše poznati su po dilanju droge, boga pitaj koja već generacija ne zna Njemački, prave svoja geta( kao i u Sarajevu) i očekuju da se drugi njima prilagode.
- Havatar
#214 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
Kako besplatno kad placas internetBodkin wrote:Bez komunizma ne bi bilo danasnjeg kapitalizma nego bi ti od svoje 7 godine radio po 15 sati u fabrici umjesto sto se skolujes. Citajte malo ljudi. Na internetu sve besplatnoStoner wrote:Zato što se u toj Njemačkoj naselilo oko 4 miliona Turaka i ne žele da se integrišu u društvo, čak štaviše poznati su po dilanju droge, boga pitaj koja već generacija ne zna Njemački, prave svoja geta( kao i u Sarajevu) i očekuju da se drugi njima prilagode.
- Stoner
#215 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
Pa šta si ti tako pametan čitao da i meni preporučiš ? Naravno, nećeš reći jer nikad nisi ništa ni pročitao ali ti iznad glave visi Titova slikaBodkin wrote:Bez komunizma ne bi bilo danasnjeg kapitalizma nego bi ti od svoje 7 godine radio po 15 sati u fabrici umjesto sto se skolujes. Citajte malo ljudi. Na internetu sve besplatnoStoner wrote:Zato što se u toj Njemačkoj naselilo oko 4 miliona Turaka i ne žele da se integrišu u društvo, čak štaviše poznati su po dilanju droge, boga pitaj koja već generacija ne zna Njemački, prave svoja geta( kao i u Sarajevu) i očekuju da se drugi njima prilagode.
-
Bodkin
#216 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
ovo je forum a ne vecernja skola. mada sta god da procitas nece pomoci ako su ti turska i rusija gore od nacizma i njemackih zrtava iz prvog i drugog svjetskog rataStoner wrote:Pa šta si ti tako pametan čitao da i meni preporučiš ? Naravno, nećeš reći jer nikad nisi ništa ni pročitao ali ti iznad glave visi Titova slikaBodkin wrote:Bez komunizma ne bi bilo danasnjeg kapitalizma nego bi ti od svoje 7 godine radio po 15 sati u fabrici umjesto sto se skolujes. Citajte malo ljudi. Na internetu sve besplatnoStoner wrote:Zato što se u toj Njemačkoj naselilo oko 4 miliona Turaka i ne žele da se integrišu u društvo, čak štaviše poznati su po dilanju droge, boga pitaj koja već generacija ne zna Njemački, prave svoja geta( kao i u Sarajevu) i očekuju da se drugi njima prilagode.
- Stoner
#217 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
E da, nacizam sam zaboravio, dakle četiri. Pa stvarno me interesuje ko to kaže da bi još djeca radila u kapitalizmu da nije bilo komunizma?
-
Bodkin
#218 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
pa ne direktno naravno. dobro, mozda sam preostro nastupioStoner wrote:E da, nacizam sam zaboravio, dakle četiri. Pa stvarno me interesuje ko to kaže da bi još djeca radila u kapitalizmu da nije bilo komunizma?
-
Poezija
#219 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
Vidjeli smo tu državu i vojsku JNA na dijelu, više su nas pobili nego AU i Osmanlije zajednoKikibombona wrote:Jugoslavija je bila nasa drzava.
@Japin_mutapi
Odličan post, vidim da mnogi ne poznaju svoju vlastitu historiju pa se brukaju ovdje. Pričali im očeve sa crvenom knjižicom kako je Juga bila nešto slično današnjoj Americi.
Bosanski sandžak
@Kikibombona
Opet ti, kakavi Palestinci?
Svugdje na svijetu je interes u pitanju ali za razliku od drugih Turska nam je i pomogla najviše poslije rata 92 - 95. To je de facto tako.
@Bach
Čemu tolika mržnja i wikipedija?
Uzimaš samo jedan period i taj period kada je i samo osmansko carstvo bilo u velikoj krizi, a šta je prije toga 400 godina bilo je nebitno?
@Stoner
Uspoređuješ Rusiju i Tursku
-
tnnt
#220 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
Malo ti je kontradiktoran post, ako su u Tunisu Tunižani itd, valjda bi u Jugi morao biti Jugosloven a ne nekakavPoezija wrote:
Vidjeli smo tu državu i vojsku JNA na dijelu, više su nas pobili nego AU i Osmanlije zajednoStanovnicima BiH Juga je bila najmanje država, gdje je na očigled sviju uzeto pravo na izbor šta smo i ko smo, neopredjeljeni dok ne odlučimo da li smo Hrvati ili Srbi, kasnije su dodali muslimani, pa onda Muslimani. U Tunisu si Tunižanin, u Alžiru Alžirac, u Americi Amerikanac, u Jugi nisi Bošnjak nego Musliman.
Bošnjak ili Musliman
-
Poezija
#221 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
Kontradiktoran?
A koliko je to Jugoslovena bilo na popisima?
Edit:
Ili si srbin ili crvendač, trećeg nema. Ne poštuješ Bošnjaka i došao si nešto pametovati.
A koliko je to Jugoslovena bilo na popisima?
Edit:
Ili si srbin ili crvendač, trećeg nema. Ne poštuješ Bošnjaka i došao si nešto pametovati.
-
tnnt
#222 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
nisam ja rekao da ih je bilo puno, ali kontradiktorno je to da navodiš krive primjerePoezija wrote:Kontradiktoran?
A koliko je to Jugoslovena bili na popisima?
ako si u Tunisu Tunižanin logično slijedi da si u Jugi Jugoslaven ili ne?
- Stoner
#223 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
Pa da, Rusija i Turska su iste države, slika i prilika istoka, obje sa svojim diktatorima i represivnim režimima u kojima je standard života za nijansu gori ili bolji ( zavisno od pokrajine) nego u BiH.Poezija wrote: @Stoner
Uspoređuješ Rusiju i Tursku, a uz to dodaješ komunizam, impresioniran sam. Po tebi je Turska veće zlo u Evropi koja neće u EU od srbije koja je počinila genocid u BiH.
Naravno da je Turska veće zlo, gdje god je njihovo carstvo bilo tu je ostalo bijede a pismenost je bila luksuz u vrh glave 10% stanovništva, pojam genocid je upravo i stvoren da bi se opisalo ono što su uradili Armenima tako da pazi s kim Srbiju uporedjuješ , još da ne pričam o tome kakav je život svim manjinama u Turskoj, počev od Kurda pa nadalje.
-
Poezija
#224 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
To je kontradiktorno, a nije to što je uzet identitet jedne nacije koja postoji (i živi) tu preko tisuću godina? Ok.
@Stoner
U Turskoj je život odličan u usporedbi sa Rusijom. Sama Turska se razvija takvom brzinom da će uskoro postati svjetska sila. Tema nije Turska nego osmansko carstvo. Poštujem Tursku kao državu koja nam je pomogla mnogo nakon rata, tako da na nju neću nikad moći gledati kao zlo.
Genocid u BiH je dokazan na sudu, genocid u Armeniji nije nikad.
To za bijedu i pismenost je čista laž. Osmanlije su izuzetno cijenili pismenost u svojim granicima, a Bošnjacima su dodjeljivanje velike funkcije, to bi trebao i sam znati. Nepismenost u to doba je bila velika svugdje u Evropi, ne samo u Bosni.
Počeo od Kurda i nema dalje jer je ostalima dobro. Bi li se digla BiH da se rs hoće otcijepiti nelegitimno?
@Stoner
U Turskoj je život odličan u usporedbi sa Rusijom. Sama Turska se razvija takvom brzinom da će uskoro postati svjetska sila. Tema nije Turska nego osmansko carstvo. Poštujem Tursku kao državu koja nam je pomogla mnogo nakon rata, tako da na nju neću nikad moći gledati kao zlo.
Genocid u BiH je dokazan na sudu, genocid u Armeniji nije nikad.
To za bijedu i pismenost je čista laž. Osmanlije su izuzetno cijenili pismenost u svojim granicima, a Bošnjacima su dodjeljivanje velike funkcije, to bi trebao i sam znati. Nepismenost u to doba je bila velika svugdje u Evropi, ne samo u Bosni.
Počeo od Kurda i nema dalje jer je ostalima dobro. Bi li se digla BiH da se rs hoće otcijepiti nelegitimno?
-
Bodkin
#225 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija
ima komsija sa mrezom bez sifreHavatar wrote:Kako besplatno kad placas internetBodkin wrote:Bez komunizma ne bi bilo danasnjeg kapitalizma nego bi ti od svoje 7 godine radio po 15 sati u fabrici umjesto sto se skolujes. Citajte malo ljudi. Na internetu sve besplatnoStoner wrote:Zato što se u toj Njemačkoj naselilo oko 4 miliona Turaka i ne žele da se integrišu u društvo, čak štaviše poznati su po dilanju droge, boga pitaj koja već generacija ne zna Njemački, prave svoja geta( kao i u Sarajevu) i očekuju da se drugi njima prilagode.
Rusija, Turska, Komunizam - 3 najveća zla za svu Europu.![]()