Irak

Post Reply
sinuhe

#201 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sinuhe »

Nekad su Arapi imali face iz kakvog uglednog plemena a danas... a danas se kriju iza akronima. Ne bi me cudilo da ih predvodi neki Senad iz Maglaja.
Kako vam se da uopste to pratiti :-) :?
Last edited by sinuhe on 11/06/2014 22:33, edited 1 time in total.
madner

#202 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

ex-Efendija wrote:
madner wrote:Jah, ako tako nanosi poraze, sta bi bilo da su oni tek dobili no njofri. :D

Nema se tu sta izvuci kao lekcija, Izrealci su bolje obrazovani i shodno tome imaju bolje vojnike.
Bitan je kontinuitet ! Od dolaska Homeinija na vlast, Siiti nizu pobjedu za pobjedom a Teheran svedoci o tome!
Pa isti onaj Sadam sto je popusio za 30 dana armiju je razbucao 88 Iransku vojsku. Mislim ok, pobjeda je i to sto nisu puno izgubili od nadmocnog protivnika, no kada te Irak dobije nisi sila. :D
Fact

#203 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Fact »

Da se hoće Izrael umiješati,kad ga već toliko pominjemo,pa da opet počne dijeliti disciplinske Arapima.

Dobro,svima osim Egiptu,jer ovi su tu sa njima,a možda i jači. :roll:
Last edited by Fact on 11/06/2014 22:36, edited 1 time in total.
Challenger__

#204 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Joe McCarthy wrote:
iKE wrote: prvo, naravno da amerima treba Egipat i to je poenta cijele priče,
Priča je obrnuta drug, Egipat nemože svoju populaciju prehraniti bez Američke "tehničke" i novčane pomoći iz svake moguće perspektive.
Notorna glupost.

- Egipat je postao deponija nekorištenog, prekobrojnog, sasvim suvišnog američkog vojnog željeza. Sa 1.3 milijarde vojnog željeza (iz džepa američkih poreskih obveznika - američkoj vojnoj industriji) na godišnjem nivou Egipat nema ama baš nikakvu korist.

Prevaziđeno, deplasirano, suvišno.
NIN

#205 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by NIN »

madner wrote:Tehnika je bila na strani Egipta i 67 i 73. No ne bije boj svjetlo oruzje, nego dobro obucen kadar. :D
Kad je Izrael digao avione u Sinajskom ratu i krenuo ka Egiptu, Jordanski vezisti okretali ove u Egiptu i niko ni mu kajet. Dosli avioni i razbucali aerodrome i kasarne uz Sinaj. Kasnije se ispostavilo da je bio samo jedan vojnik u centru veze koji je spavao dok su ovi bezuspjesno pokusavali upozoriti Egipatsku armiju. Ziva istina!

A vi i dalje teoretisite o geopolitici i geostrategijama.

:lol:
Challenger__

#206 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

dragma wrote:Nepotvrđena vijest da turska avijacija dejstvuje po Mosulu uz odobrenje iracke vlade!? Znali neko vise o tome?
https://twitter.com/EjmAlrai/status/476805421744001025
Nisam ništa našao do sada. Ima li šta još?
iKE

#207 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by iKE »

@ yoe mc..
Apsolutno pogresno ne mozes mjeriti Egyipat koji je posle Britanke kolonizacije bio sam onaselje satora jer su sve vrijedno izvukli iz istog protiv Israela tada koji je bio direktno potpomognut vojnom pomoci samih britanaca jer im je bila ugrozena kontrola sueckog kanala i sadasnjost. Naveo si link za ratove od prije 50 godina 67-73 dva tri konflikta se da diskutovati israel jeste zauzimao Sinaj ali je isti u par navrata i gubio .. Tadasnji Egipat ni u kom slucaju ne mozes porediti sa sadasnjim jer niti je imao avijaciju tj imao ju je ali su iznenadnim napadom israelsko britansko americkih aviona i piklota istu izgubili za manje od 24 sata i to prije polijetanja cime je i poceo rat.
madner

#208 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

Napad ljudi koji su citali o ovome u popularnom casopisu Saff, od vojnog strucnjaka za moral. :D
Fact

#209 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Fact »

iKE wrote:@ yoe mc..
Apsolutno pogresno ne mozes mjeriti Egyipat koji je posle Britanke kolonizacije bio sam onaselje satora jer su sve vrijedno izvukli iz istog protiv Israela tada koji je bio direktno potpomognut vojnom pomoci samih britanaca jer im je bila ugrozena kontrola sueckog kanala i sadasnjost. Naveo si link za ratove od prije 50 godina 67-73 dva tri konflikta se da diskutovati israel jeste zauzimao Sinaj ali je isti u par navrata i gubio .. Tadasnji Egipat ni u kom slucaju ne mozes porediti sa sadasnjim jer niti je imao avijaciju tj imao ju je ali su iznenadnim napadom israelsko britansko americkih aviona i piklota istu izgubili za manje od 24 sata i to prije polijetanja cime je i poceo rat.
Nemoj više.Možda netko nije upućen,pa će pomisliti da šta pametno pišeš.
sumirprimus

#210 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

madner wrote:Jah, ako tako nanosi poraze, sta bi bilo da su oni tek dobili no njofri. :D

Nema se tu sta izvuci kao lekcija, Izrealci su bolje obrazovani i shodno tome imaju bolje vojnike.
Zamisli pikaju se matematika i fizika,ane rodbinske vezze... mislim u odnosu na okruzenje svjetlosne godine.
daxon

#211 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by daxon »

iKE wrote:Tadasnji Egipat ni u kom slucaju ne mozes porediti sa sadasnjim jer niti je imao avijaciju tj imao ju je ali su iznenadnim napadom israelsko britansko americkih aviona i piklota istu izgubili za manje od 24 sata i to prije polijetanja cime je i poceo rat.
Nema je ni sada, mislim imaju avijaciju za rat sa Eritrejom ili Somalijom, ači protiv Izraela, egipatska avijacija ne bi trajala ni 5 minuta.
Last edited by daxon on 11/06/2014 22:43, edited 1 time in total.
iKE

#212 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by iKE »

Fact wrote:
iKE wrote:@ yoe mc..
Nemoj više.Možda netko nije upućen,pa će pomisliti da šta pametno pišeš.
prosvjetli nas biseru nisi vidio dalje od zavidovica
sumirprimus

#213 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Sto bi reko borat difrensiz ar vest. :D
iKE

#214 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by iKE »

daxon wrote:
iKE wrote:Tadasnji Egipat ni u kom slucaju ne mozes porediti sa sadasnjim jer niti je imao avijaciju tj imao ju je ali su iznenadnim napadom israelsko britansko americkih aviona i piklota istu izgubili za manje od 24 sata i to prije polijetanja cime je i poceo rat.
Nema je ni sada, mislim imaju avijaciju za rat sa Eritrejom ili Somalijom, a protiv Izraela, egipatska avijacija ne bi trajala ni 5 minuta.
240 F16 BLOCK 40 I 52
55 Mirage V
20 Mirage 2000
63 MIG 21 Fishbone
60 J 7
bespilotne letjelice i helikoptere po narudzbi pisem + spijunske i transportne te avione za nadopunu goriva u vazduhu i elektronicko ratovanje .
Israel ima oko 300 F15 I F16 + neku svoju verziju f16ke proizvodjenu u izraelu oko 100 komada ..
Last edited by iKE on 11/06/2014 22:48, edited 1 time in total.
Joe McCarthy

#215 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Joe McCarthy »

iKE wrote: Imas stranice koje se bave tim pitanjima analizama i slicno pa pogledaj a rado cu da ti pribavim par podataka u omjeru snaga sto se tice Avijacije i Kopnenih snaga sto je obaveza SAD-a da naoruza.
Egipat 1100 aviona Israel 660
Egipat 4767 Tenkova Israel 3870
Obje vojske koriste F15 F16 AVIONE
Obje vojske koriste M1A2 Tenkove
Razlika između F15 i F16 između Izraela i Egipta, jest da su Egipćanski kastrirani i koriste municiju 30 godina staru, dok za tenkove Izraelci nikad nisu koristili M1A1/2 niti bilo koji ne-Izraelski tenk od 60ih. Dok Egipat koji ipak koristi M1A1 boluje od isti nameta poput njihove zračne flote. Umjesto reaktivnog i DU oklopa koji obično imaju NATO države i bliži saveznici oni koriste Abramse sa oklopom na nivou retrofitovanog T-72 (tj. CHOBAM oklop prve generacije).

Pa mislim sad da samo baljezgaš bez ikakvog pokrića.
Cyrax

#216 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Cyrax »

madner wrote:Napad ljudi koji su citali o ovome u popularnom casopisu Saff, od vojnog strucnjaka za moral. :D
:lol: :lol: :lol:
NIN

#217 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by NIN »

iKE wrote:Tadasnji Egipat ni u kom slucaju ne mozes porediti sa sadasnjim...
Ovdje si upravu jer danasnji Egipat i njegova vojska su u jos goroj sutuaciji od one od prije 50 godina. Politicku i nacionalno-vjersku homogenost da ne spominjem, znaci, katastrofa. :-)
Cyrax

#218 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Cyrax »

iKE wrote: 240 F16 BLOCK 40 I 52
55 Mirage V
20 Mirage 2000
63 MIG 21 Fishbone
60 J 7
bespilotne letjelice i helikoptere po narudzbi pisem + spijunske i transportne te avione za nadopunu goriva u vazduhu i elektronicko ratovanje .
IKE ta oprema je na nivou monkey modela SSSR-a = go kurac.
Fact

#219 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Fact »

iKE wrote: prosvjetli nas biseru nisi vidio dalje od zavidovica
Nisam vidio ni Zavidoviće da ti pravo kažem. :roll:

Nego šta kažeš?Egipat vojno u rangu sa Izraelom?

Pa hoće li onda pomoći braći Palestincima da "oslobode" okupirani teritorij?Pomoći će im i Jordan sigurno,a i Sirija,možda i Irak.

Sila je to velika,šta čekaju?
Joe McCarthy

#220 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Joe McCarthy »

Challenger__ wrote:
Joe McCarthy wrote:
iKE wrote: prvo, naravno da amerima treba Egipat i to je poenta cijele priče,
Priča je obrnuta drug, Egipat nemože svoju populaciju prehraniti bez Američke "tehničke" i novčane pomoći iz svake moguće perspektive.
Notorna glupost.

- Egipat je postao deponija nekorištenog, prekobrojnog, sasvim suvišnog američkog vojnog željeza. Sa 1.3 milijarde vojnog željeza (iz džepa američkih poreskih obveznika - američkoj vojnoj industriji) na godišnjem nivou Egipat nema ama baš nikakvu korist.

Prevaziđeno, deplasirano, suvišno.
Ja govorim više o krizi hrane, nego o održavanju inferiornih igračkih.
iKE

#221 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by iKE »

joy moja greska vidis israel koristi merkavu upravu si istu onu merkavu koju su povaljali sirijski t62 :) al to necemo spominjat ipak je to "bozija kocija" bez "kila" a pada i na najmanji prasak na bok .
Last edited by iKE on 11/06/2014 22:55, edited 1 time in total.
NIN

#222 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by NIN »

madner wrote:Napad ljudi koji su citali o ovome u popularnom casopisu Saff, od vojnog strucnjaka za moral. :D
Mores li pojasnit jer ako meni pises onda se moram zadeverat pa prerovit par knjiga oko ovog sukoba koje imam na policama. :D
Joe McCarthy

#223 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Joe McCarthy »

iKE wrote:joy moja greska vidis israel koristi merkavu upravu si istu onu merkavu koju su povaljali sirijski t72 :) al to necemo spominjat ipak je to "bozija kocija" bez "kila" a pada i na najmanji prasak na bok .
Možda Sabru ili Merkava 2 (prije 35 godina), a nema ni jednog dokumentovanog događaja da Merkava IV je bio uništen u kontaktu sa T-72, barem meni poznatog.
madner

#224 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

NIN wrote:
Mores li pojasnit jer ako meni pises onda se moram zadeverat pa prerovit par knjiga oko ovog sukoba koje imam na policama. :D
Ako pojasnim bice da vrijedjam, no vise sam se obracao ovom forumasu sto misli da je Egipat 67 imao problem sa manjkom adekvatne tehnike. :D
Challenger__

#225 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Joe McCarthy wrote:Ja govorim više o krizi hrane, nego o održavanju inferiornih igračkih.
Upravo o tome pišem. Američka "pomoć" u prekobrojnom vojnom željezu ne hrani narod Egipta.
Post Reply