GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
- Stoner
-
Breathless
#202 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
To je taj krajnji, tipicni, Alfonsov argument nad svim argumentimaAlfons Kauders wrote:pa imas alternativu - ako ti se ne svidja, odes fino na kubu ili sjevernu koreju... mozes i u kinu, samo njima bas taj sistem i nije mrzak (cujem da zaposljevaju u senzenu kad si vec navalio na te ajfone)prometheus wrote:Ja ne znam gdje vi zivite i kakva su vam iskustva, ali fakat kao da ste svi iz NY pa svijet gledate kroz svjetlucave reklame, kic i komercijalu.
Cinizam ili sarkazam, stvarno ne shvatam da li ste svjesni onog sto govorite ili zivite u nekoj pompi pa vam se ne mili spustiti na tlo i analizirati realnost.
Svi drzavni dugovi su ilegalni, medjutim ta MMF politika je svetinja u neoliberalnom svijetu. Svaka drzava bi trebala proglasiti dug ilegitimnim, jer je nabuban od strane izdajica cije su predizborne kampanje finansirali upravo korporativni oligarsi. Ako zelite pare natrag, mars na sve politicare i ministre koji su nesposobno/zlonamjerno prokockali sudbine citavih nacija i buducih narastaja. Zar ne shvatate da su svjesno zarobili stanovnistvo za narednih nekoliko decenija? To je pravi ishod blagodati vasih ideja, a vi samo gledate u nebodere i ajfone.
Banke su pokrale drzave, poduzetnike i obicno stanovnistvo, a da vlasti nisu mogle ni pisnuti. Kako ce se pobuniti kada su dovedeni na vlast od istih, a u upravnim odborima su i sami politicari i sindikati. Mom bratu su naplacivali ilegalnu penalizaciju svakog mjeseca od 30€ tokom vise godina, a sada ce to dugom sudskom parnicom morati da vrate. Tako i milioni stanovnika kojima su uvaljivali finansijske proizvode koje ni strucnjaci nisu razumjevali, a taj proizvod je otprilike: 8 do 10% kamate na dugorocne depozite koji se mogu podici s konta "kada god pozelite", medjutim mala slova koja nikom nisu objasnili kazu da, ukoliko cijeli sistem udje u krizu taj depozit postaje perpetualan, dozivotno, a u nekim ugovorima je cak vidljiva i godina isteka tog depozita 9999ta. Danas sudskim procesom ljudi koji su citav zivot rintacili za svoje ustedjevine imaju nadu povratiti ukradeno, i to zahvaljujuci narodu koji se digao na noge. Da nisu gorili kontejneri i kase, danas bi ti ljudi prosili na ulici, a imali ustedjevine od nekoliko desetina hiljada eura, dovoljno da se prezivi i da unucima dzeparac.
Jebo vas ovaj sistem.
-
Drinski
#203 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
savjeti za izlazak iz krize su mu mrak.Stoner wrote: Istina.
I evo još malo druga Čavalića.
meni nikada nije bilo jasno kako svi profesori ekonomije kod nas znaju sta treba raditi a sta ne, znaju kako se obogatio Gejts i sl., a nemaju pet maraka u dzepu, osim ako se ne "utale" negdje.
-
HM 2011
#204 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Definiši vrijednost ?The 51st State wrote:stvarno ti se divim na strpljenju da im objasnis elementarnu funkciju, pojam i prirodu novca u drustvenim odnosima kroz istoriju.Stoner wrote:Novac je sredstvo razmjene.HM 2011 wrote: Novac nije prirodan novac je nužnost - posebno u globalnoj ekonomiji -
Sad je pitanje kakav novac ?
Uz neograničenu inflaciju prouzrokovanu "OVIM" i "ONIM" - možda je mudro da se vratimo na školjke kao sredstvo razmjene ?
Kakav novac nije bitno, poenta je ista.
Možeš zabraniti novac, on će se ponovo koristiti.
Majmuni koriste novac.
Evropljani, Maje i svako pleme na planeti Zemlji.
VRIJEDNOST drugovi VRIJEDNOST, to je novac po prirodi e sad vi nastavite dalje gdje lenjin pade
Papir na kojem je tinta - vrijednost ?
0 i 1 elektronske vrijednost ?
- Alfons Kauders
#205 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
zato jer i ovdje mogu uzivati haman iste slobode... a ti svoju utopiju mozes gledati na djelu na kubi... (jos koju godinu)Breathless wrote:To je taj krajnji, tipicni, Alfonsov argument nad svim argumentimaAlfons Kauders wrote:
pa imas alternativu - ako ti se ne svidja, odes fino na kubu ili sjevernu koreju... mozes i u kinu, samo njima bas taj sistem i nije mrzak (cujem da zaposljevaju u senzenu kad si vec navalio na te ajfone)Forumska misterija je zasto on ne razligu u SAD ili u neku drugu zemlju neoliberalne slobode
![]()
![]()
Ionako ima intelektualne kapacitete i eticke i moralne kvalitete, poput prosjecnog Amerikanca
![]()
![]()
![]()
- Šveđanin
#206 Re: Odg: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Ciji je ovaj?Stoner wrote:http://liberty.ba/article/98/Admir-Cava ... apitalizmu
Istina.
Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk
-
Breathless
#207 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
HM 2011 wrote: Definiši vrijednost ?
Šekspir to lijepo kaže
Ono mami... Svećenika od oltara;
Bolesnom otima jastuk ispod glave;
Da, ovaj crveni rob razvezuje i vezuje
Posvećene veze; blagosilja proklete;
Kugu čini ljupkom, daje lopovu čast
I daje mu ugled, poštovanje i utjecaj
U vijeću senatora; ostareloj udovici
dovodi mlade prosce;
Nju, odagnanu s gadjenjem iz bolnice,
s ranama otrovnim i gnojnim,
pomladjuje kao melem
U majsku mladost. Prokleti metale,
Ti prosta droljo što zavodiš ljude
I narode."
"Ti slatki kraljeubico, plemeniti raskolniče
Sina i oca! sjajni oskrnitelju
Najsvetlijeg boga himena! hrabri Marse!
Vječno cvatući, nježno voljeni zavodnice,
Što crvenim sjajem topiš sveti sneg
Na čistom krilu Dijane! vidljivo božanstvo
Što tjelesno bratimiš nemogućnosti
I siliš ih da se ljube!
Govoriš svakim jezikom i za svaku svrhu!
O ti, probni kamena srdaca!
Zamisli, buni se rob tvoj, čovjek!
Uništi ih svojom snagom, i razdorom pometi,
Da životinje zavladaju ovim svijetom!"
- Stoner
#208 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Vrijednost stvara čovjekova želja.HM 2011 wrote:
Definiši vrijednost ?
Želja da posjeduje neko dobro, želja da sačuva neko dobro.
Dalje, kolika je ta vrijednost zavisi od toga koliko je lako/teško čovjeku da ispuni svoju želju.
Zatim, postoji SUBJEKTIVNA TEORIJA VRIJEDNOSTI koja kaže da je vrijednost bilo kojeg dobra ili usluge subjektivni dojam potrošača. Neko smatra da se ne isplati dati 1000KM za mobitel ako može zvati sa istog od 50KM.
Neko smatra da se ne isplati platiti 100.000 KM za novog Mercedesa ako može otići od A do B sa dvicom.
Papir ne kojem je tinta je samo općeprihvaćeno sredstvo plaćanja,jel, konsenzus da će se dobra i usluge prodavati/kupovati na komadu papira izdanom od vlade sa numerički izraženom vrijednošću da bi se razmjena i likvidnost povećala i olakšala.
-
HM 2011
#209 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Sredstvo koje pogoduje razmjeni dobara ? Nužnost ?Stoner wrote:Vrijednost stvara čovjekova želja.HM 2011 wrote:
Definiši vrijednost ?
Želja da posjeduje neko dobro, želja da sačuva neko dobro.
Dalje, kolika je ta vrijednost zavisi od toga koliko je lako/teško čovjeku da ispuni svoju želju.
Zatim, postoji SUBJEKTIVNA TEORIJA VRIJEDNOSTI koja kaže da je vrijednost bilo kojeg dobra ili usluge subjektivni dojam potrošača. Neko smatra da se ne isplati dati 1000KM za mobitel ako može zvati sa istog od 50KM.
Neko smatra da se ne isplati platiti 100.000 KM za novog Mercedesa ako može otići od A do B sa dvicom.
Papir ne kojem je tinta je samo općeprihvaćeno sredstvo plaćanja,jel, konsenzus da će se dobra i usluge prodavati/kupovati na komadu papira izdanom od vlade sa numerički izraženom vrijednošću da bi se razmjena i likvidnost povećala i olakšala.
Ogoli sve hvalospijeve i dobijaš to - Ekonomija posebno globalna - bez novca ne ide.
Pošto je to sredstvo koje odgovara za razmjenu dobara - sa njim se može izraziti vrijednost (i generalno se izražava vrijednost bilo čega) - ali vrijednost možeš izraziti i u bilo čemu drugome - posebno u poslovnim pregovorima - a sve to na kraju - opet biva izaženo u novcu bio on papirni, elektronski, u obliku školjki, zlata ili bilo čega - jer baš taj "novac" je sredstvo razmjene ?
Zašto ovo govorim - možda je neki pastir sa Grmeča naglo dobio želju da kupi mercedesa, ali taj se ničim osim ovcama nije bavio.....
Šta misliš računa li on koliko novca treba ili koliko ovčica treba prodati za novac da bi kupio mečku ? U tom slučaju za njega su ovčice vrijednost.
Bilo koji proizvodni privrednik ako je uspješan razmišlja baš na taj način - koliko jedinica proizvoda svoga rada ja moram predati da bi dobio "to nešto".
U uslužnim djelatnostima funkcionira drugačija filozofija, a to su prateće djelatnosti.
- Stoner
#210 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
U pravu si u vezi svega ali ne razumijem koja je tvoja poentu.HM 2011 wrote:
Sredstvo koje pogoduje razmjeni dobara ? Nužnost ?
Ogoli sve hvalospijeve i dobijaš to - Ekonomija posebno globalna - bez novca ne ide.
Pošto je to sredstvo koje odgovara za razmjenu dobara - sa njim se može izraziti vrijednost (i generalno se izražava vrijednost bilo čega) - ali vrijednost možeš izraziti i u bilo čemu drugome - posebno u poslovnim pregovorima - a sve to na kraju - opet biva izaženo u novcu bio on papirni, elektronski, u obliku školjki, zlata ili bilo čega - jer baš taj "novac" je sredstvo razmjene ?
Zašto ovo govorim - možda je neki pastir sa Grmeča naglo dobio želju da kupi mercedesa, ali taj se ničim osim ovcama nije bavio.....
Šta misliš računa li on koliko novca treba ili koliko ovčica treba prodati za novac da bi kupio mečku ? U tom slučaju za njega su ovčice vrijednost.
Bilo koji proizvodni privrednik ako je uspješan razmišlja baš na taj način - koliko jedinica proizvoda svoga rada ja moram predati da bi dobio "to nešto".
U uslužnim djelatnostima funkcionira drugačija filozofija, a to su prateće djelatnosti.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#211 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Gdje se skupljaju balkanski uhljupi tj kapitalisti...u Pizdi Materinoj.
Sent from my PMP5101C_QUAD using Tapatalk
Sent from my PMP5101C_QUAD using Tapatalk
-
HM 2011
#212 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Novac nije vrijednost -Stoner wrote:U pravu si u vezi svega ali ne razumijem koja je tvoja poentu.HM 2011 wrote:
Sredstvo koje pogoduje razmjeni dobara ? Nužnost ?
Novac je sredstvo kojim generalna populacija izražava vrijednost pritom zanemarujući jako bitne, puno vrijednije stvari u svom životu.....
Zašto sam naveo generalna populacija - zbog Šekspira (za neke, a to je opet subjektivno, novac zaista jeste vrijednost - zlato je vrijednost i slično ali nije baš sve tako jednostavno).....
Vrijednost je i zdravlje, ali generalno :
Jedino što bi se moglo nazvati vrijednost je set imovine i čovjekovo okruženje obilježeno kao "kvalitet života" ?
Pogodilo me kad je neko napisao da je vrijednost a sve zbog par knjižica na temu šta je hiper inflacija....

Ono mami... Svećenika od oltara;
Bolesnom otima jastuk ispod glave;
Da, ovaj crveni rob razvezuje i vezuje
Posvećene veze; blagosilja proklete;
Kugu čini ljupkom, daje lopovu čast
I daje mu ugled, poštovanje i utjecaj
U vijeću senatora; ostareloj udovici
dovodi mlade prosce;
Nju, odagnanu s gadjenjem iz bolnice,
s ranama otrovnim i gnojnim,
pomladjuje kao melem
U majsku mladost. Prokleti metale,
Ti prosta droljo što zavodiš ljude
I narode."
"Ti slatki kraljeubico, plemeniti raskolniče
Sina i oca! sjajni oskrnitelju
Najsvetlijeg boga himena! hrabri Marse!
Vječno cvatući, nježno voljeni zavodnice,
Što crvenim sjajem topiš sveti sneg
Na čistom krilu Dijane! vidljivo božanstvo
Što tjelesno bratimiš nemogućnosti
I siliš ih da se ljube!
Govoriš svakim jezikom i za svaku svrhu!
O ti, probni kamena srdaca!
Zamisli, buni se rob tvoj, čovjek!
Uništi ih svojom snagom, i razdorom pometi,
Da životinje zavladaju ovim svijetom!
- Stoner
#213 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Već sam ti rekao za Teoriju subektivne vrijednosti. To je najprihvacenija u ekonomiji.HM 2011 wrote:
Novac nije vrijednost -
Novac je sredstvo kojim generalna populacija izražava vrijednost pritom zanemarujući jako bitne, puno vrijednije stvari u svom životu.....
Zašto sam naveo generalna populacija - zbog Šekspira (za neke, a to je opet subjektivno, novac zaista jeste vrijednost - zlato je vrijednost i slično ali nije baš sve tako jednostavno).....
Jedino što bi se moglo nazvati vrijednost je set imovine i čovjekovo okruženje obilježeno kao "kvalitet života" ?
Pogodilo me kad je neko napisao da je vrijednost a sve zbog par knjižica na temu šta je hiper inflacija....
Sve ima svoju vrijednost, a od osobe do osobe je kolika je ta vrijednost.
To o čemu ti sad pričaš je filozofija.
-
HM 2011
#214 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Ok priznajem da je filozofija - ali ne i u pogledu činjenice da se na novac mora gledati isključivo kao na medij koji omogućava lakšu razmjenu dobara..... (naravno opet ovisi o subjektu i položaju tog subjekta u odnosu na društvo)Stoner wrote:Već sam ti rekao za Teoriju subektivne vrijednosti. To je najprihvacenija u ekonomiji.HM 2011 wrote:
Novac nije vrijednost -
Sve ima svoju vrijednost, a od osobe do osobe je kolika je ta vrijednost.
To o čemu ti sad pričaš je filozofija.
Problem je u tome što to i nije baš "filozofija" jer želim da ukažem na poentu - novac u smislu makroekonomije - koliko je nužnost toliko je i opasan za privredu i mir svakog društva usljed postojanja nekontrolirane emisije i kamate -
želja za profitom i za primatom u tržišnoj utakmici gura društva toliko jako naprijed da zaplivaju u dugovima puno više nego ih mogu izmiriti genereacijama unaprijed....
HIstorija nas uči da su Kinezi puno prije propasti Rimske imperije, došli u fazu parfimiranja novca, da bi ga napravili privlačnim korisnicima, dugo nakon što je isti bio u opticaju, a sve zbog pomjeranja u vrijednosti prouzrokovanih inflacijom / deflacijom.....
u suštini zaboravi sve napisano i po pitanju novca samo pogledaj sliku njemačke djece kako prave kulu od svježnjeva novčanica..... to je to što me goni da uopšte pišem o ovoj temi...
-
Cybernetic
#215 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:58, edited 1 time in total.
- Opetja033
#216 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Uuu, ovo tek sada procitah. Frajer ih elaborirao!Megiddo wrote:Ovde nije sukob izmedju dvije ideologije. Ovo je sukob izmedju ideologije i nauke.
- Stoner
#217 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Već sam rekao da sam "komunista" postao kada me opalio pubertet , odnosno kada sam bio dijete.Cybernetic wrote: Zvucis kao neki vehabos. Ono, prije se kockao, kurvao, opijao i nakon godina ocajnog lutanja dosao na "pravi put". Ti zaista mislis da jugonostalgija, Nijelo Dugme, Nirvana, Bad Religion, furanje na Castra i Guevaru nekoga cini komunistom? Komunistom se postaje intenzivnim studiranjem marksisticke literature, prije svega Marxom, koji usput hvali zasluge Adama Smitha i Davida Ricarda dok istevremeno istice njihove promasaje. Sve uz visoko postenje i naucnim argumentima. Vi ne samo sto ste intelektualno neposteni prema Marxu nego cak i velikanima klasicnog liberalizma koji u vasim glavama postoje samo u vulgarnoj i izvrnutoj formi.
Ostale postove cu pregledati preko vikenda jer nemam vremena za beskrajne forumske debate. Valja mi se svaki dan u praksi suocavati sa teorijama Miltona Friedmana.
Čovjek me je pitao da li oduvijek zastupam ideje klasičnog liberalizma i odgovorio sam mu da ne zastupam
već sam kao četrnaestogodišnjak vjerovao da je komunizam bila "ispravna ideologija u rukama pogrešnih ljudi".
Ne tvrdim da sam bio doktor marksizma pa me prosvjetlio Friedman već čisto da nisam mislio da je kapitalizam bolji od
komunizma. To je to.
Marx je tu još samo kada nastanu krize u kapitalizmu i da David Harvey ima kome knjigu prodat.
Last edited by Stoner on 05/06/2014 19:49, edited 1 time in total.
- Stoner
-
Breathless
#219 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Vehabosi su p. dim za neoliberalne fasiste, i ovdje djeluju poput neke sekte, ali je dobro sto su konacno izasli u javnost da ljudi vide s kakvom bolescu imamo posla.
- Šveđanin
#220 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Ja i dalje glavu dajem ako Bosna ima vise od 50 deklarisanih neoliberala, onih punokrvnih.
Iz meni nepoznatog razloga broj neoliberala i njihov prodor u javnost u Srbiji i Hrvatskoj je mnooogo veci.
Iz meni nepoznatog razloga broj neoliberala i njihov prodor u javnost u Srbiji i Hrvatskoj je mnooogo veci.
- Stoner
#221 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Možda zato što su Srbija i Hrvatska jednonacionalne i jedinstvene države pa ljudi više i raspravljaju o nekim idejama.Šveđanin wrote:Ja i dalje glavu dajem ako Bosna ima vise od 50 deklarisanih neoliberala, onih punokrvnih.
Kod nas u BiH sve počinje i završava sa Bošnjaci,Srbi,Hrvati.
A i Jugo struja je jača ovdje.(odma si fašist)
A ko su neoliberali u Hrvatskoj?
I da, kovanica neoliberali ne valja. Niko se ne deklariše tako.
-
Breathless
#222 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Sve i da su te preoptimisticne prognoze tacne i da ih ima vise od 50
, ti deklarisani neoliberali, kao sto imamo priliku i ovdje vidjeti, potpuno su bezopasni, jer se rad o nekolicini ogranicenih i poluobrazovanih osoba koje nastupajuci u okviru svoje ideoloske matrice i ne sluze nicemu drugom, nego za forumsku zabavu i da pokazu javnosti tu bolesnu ideologiju. Pored ovih nekoliko najekstremnijih desncara na forumu koji ih podrzavaju, za pretpostaviti je da su sve to brucosi kod onog pacjenta iz Tuzle i da im je on mentor. Ne bi se slozio da tih javno deklarisanih ima vise i u Srbiji ili Hrvatskoj. Opasni su oni koji se ne eksponiraju, te lokalne marionete medjunarodnog velikog kapitala i oni su nam za manje od 20 godina unistili ekonomiju, zemlju, drustvo i doveli nas u mnogo cemu medju najzaostalije i najsiromasnije zemlje svijeta.
-
Breathless
#223 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
I posto drustvo iz desnog coska CBGB-ja
spomenu Biafru, red je da cujemo sta i stari govnar ima da kaze na ovu cirkus-temu
Now it's signed
Text classified
Nations are now corporate colonies
Robber barons
In high castles
Have the nerve to call this free trade
Unh Unh
DDT
Gill net kills
Fought so hard to stop it all for years
Sweatshop kids in Nike Town
Globalize means downsize
Your rights to theirs
Tweet-tweet-tweet tweedle-de-da
Tweet-tweet-tweet tweedle-de da
A ha-ha-ha!
NAFTA GATT-cha
"We are being farmed"
NAFTA GATT-cha
Every time we buy
NAFTA GATT-cha
We are their serfs
New Feudalism
Remember the name
Forced loans from the World Bank
Soon your country's sank
No food or medicine
Just factories, mines and dams
Peasant revolts arise
Like pesky little flies
We swat 'em down,
Pull off their legs
One by one
NAFTA GATT-cha
"We are being farmed"
NAFTA GATT-cha
Every time we buy
NAFTA GATT-cha
We are their serfs
New Feudalism
Remember the name
-
Breathless
#224 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Mentor se zaustavio negdje na pola puta izmedju Zmaja od Sipova i Nedzada BrankovicaStoner wrote:http://liberty.ba/article/98/Admir-Cava ... apitalizmu
Istina.
Sramno je kakve slucajeve drzava finansira placajuci njihova radna mjesta za prosipanje neoliberalnih nebuloza.
-
Breathless
#225 Re: GDJE SE SKUPLJAJU BALKANSKI KAPITALISTI?
Ovo definitivno vrijedi pogledati do krajaBreathless wrote:Mentor se zaustavio negdje na pola puta izmedju Zmaja od Sipova i Nedzada BrankovicaStoner wrote:http://liberty.ba/article/98/Admir-Cava ... apitalizmu
Istina.
Sramno je kakve slucajeve drzava finansira placajuci njihova radna mjesta za prosipanje neoliberalnih nebuloza.