AMERIKA
- agnostic_front
#201 Re: AMERIKA
Dakle, ako je profit FED-a oko 53 milijarde u 2008. i od toga 1.4 milijarde ide bankama članicama, a ostatak u Treasury, kako su te članice 100% vlasnici? I ovdje se govori o 12 regionalnih banaka, a ne o onoj glavnoj. Evo, ako su te privatne banke vlasnici 100% dionica, zašto kao vlasnici ne donesu odluku da se i ovih ostalih 50-ak milijardi njima uplati? Meni bi to imalo smisla recimo.
I čitav taj problem je zbog toga što su htjeli da decentralizuju moć centralne banke, zato su i napravili tih 12 ostalih.
I čitav taj problem je zbog toga što su htjeli da decentralizuju moć centralne banke, zato su i napravili tih 12 ostalih.
-
jefferson
#202 Re: AMERIKA
Nema druge nego da se ugledaju na nas finansijski sitem 
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#203 Re: AMERIKA
nas fin.sistem je naslonjen na Europsku Centralnu Banku koja je dio mreze Centralnih Banaka pod istom kontrolom istih vlasnika koji su vlasnici i FED-a. Nema sta da se ugledaju na nas, svi smo dio iste mreze.jefferson wrote:Nema druge nego da se ugledaju na nas finansijski sitem
Sile zla, koje je Bush mladji tada nazivao imali su svoje potpuno nezavisne bankarske sisteme a danas je to jos svega nekoliko zemalja u svijetu. Kada se prica o sirenju demokratije, ustvari se prica o sirenju centralno bankarskog sistema onih istih vlasnika koji posjeduju FED a USA su im udarna pesnica.
-
drastic
#204 Re: AMERIKA
najbolje je u svemu sto isti ljudi vec imaju novi sistem spreman za pogon u slucaju nekog kolapsa.UnscarD wrote:nas fin.sistem je naslonjen na Europsku Centralnu Banku koja je dio mreze Centralnih Banaka pod istom kontrolom istih vlasnika koji su vlasnici i FED-a. Nema sta da se ugledaju na nas, svi smo dio iste mreze.jefferson wrote:Nema druge nego da se ugledaju na nas finansijski sitem
Sile zla, koje je Bush mladji tada nazivao imali su svoje potpuno nezavisne bankarske sisteme a danas je to jos svega nekoliko zemalja u svijetu. Kada se prica o sirenju demokratije, ustvari se prica o sirenju centralno bankarskog sistema onih istih vlasnika koji posjeduju FED a USA su im udarna pesnica.
A mozda ce ga I oni sami srusiti da bi postavili taj novi.
-
UnscarD
#205 Re: AMERIKA
Zato sto FED nije klasicna komercijalna banka nego vjesto postavljen trojanski konj ciji cilj je da od drzave oduzme sposobnost da sama regulise novcane tokove. Pogresno je posmatrati klasicnu komercijalnu banku i FED kroz istu vizuru. Npr. Hypo banka kupuje novac na trzistu kao svaku drugu robu i sa njom posluje, plasira je, obrce i pravi profit. FED za razliku od Hypo banke ima sposobnost da kreira vrijednost ni iz cega putem mehanizma koji se zove Fractional Reserve Banking. Dok sve ostali sektori moraju svojim znojem i radom da stvore vrijednost, FED tu istu vrijednost kreira putem unosenja brojki u komp.agnostic_front wrote:Dakle, ako je profit FED-a oko 53 milijarde u 2008. i od toga 1.4 milijarde ide bankama članicama, a ostatak u Treasury, kako su te članice 100% vlasnici? I ovdje se govori o 12 regionalnih banaka, a ne o onoj glavnoj. Evo, ako su te privatne banke vlasnici 100% dionica, zašto kao vlasnici ne donesu odluku da se i ovih ostalih 50-ak milijardi njima uplati? Meni bi to imalo smisla recimo.
Normalno posto je USD svjetska zamjenska valuta usljed forsirane trgovine naftom u USD, vlasnici FED-a (oni stockholderi koji su vlasnici 100% FED-a) na taj nacin imaju neogranicen globalni uticaj. Da bi isti implementirali, potrebna im je i jak buzdovan za neposlusne (kao sto je bio Sadam i Gadafi ili Hugo Chavez) koji bi da trguju naftom mimo USD sistema a to je US Army odnosno US Army postaje nezgrapan jer za njihove akcije uvijek prvo treba "proizvesti pristanak" USA javnosti, a to zna biti u ovom informatickom dobu jako nezgodno kao sto je 911 pokazao, pa se sve vise ide na outsourcing putem privatnih kompanija ukoliko vec nije mogoce voditi proxy rat.
Posebno je iritantno to sto za monterani sistem uopste, u bilo kojem obliku, u nazad 50-ak godina nema vise potrebe, ali to je tema za neku drugu pricu.
- agnostic_front
#206 Re: AMERIKA
Kako tačno država kontroliše novčane tokove, pošto ovdje to nije slučaj?
Meni još nije jasno kako je FED privatna banka, a ne državna. Ti meni pišeš kako FED radi, ali da li je moguće da ti 100%-tni shareholderi, vlasnici FED-a mogu da izaberu Predsjednika FED-a, upravni odbor FED-a? Meni bi bilo logično da ako sam ja vlasnik nečeg, da mogu izabrati koga ja hoću na čelo toga. Šta je "Federal Open Market Comittee"? Zašto FED mora kupovati obveznice, ako može jednostavno utipkati novu lovu i dati bankama?
Dakle, to što je američki dolar najdominantnija valuta na svijetu šteti državi Americi, a pogoduje samo bankarima?
Meni još nije jasno kako je FED privatna banka, a ne državna. Ti meni pišeš kako FED radi, ali da li je moguće da ti 100%-tni shareholderi, vlasnici FED-a mogu da izaberu Predsjednika FED-a, upravni odbor FED-a? Meni bi bilo logično da ako sam ja vlasnik nečeg, da mogu izabrati koga ja hoću na čelo toga. Šta je "Federal Open Market Comittee"? Zašto FED mora kupovati obveznice, ako može jednostavno utipkati novu lovu i dati bankama?
Dakle, to što je američki dolar najdominantnija valuta na svijetu šteti državi Americi, a pogoduje samo bankarima?
-
statixx
#207 Re: AMERIKA
Komercijalne banke ne kupuju samo novac, nego takodjer kroz FRB multipliciraju depozite gradjana, a dio drze u CB u obliku obveznih rezervi.Npr. Hypo banka kupuje novac na trzistu kao svaku drugu robu i sa njom posluje, plasira je, obrce i pravi profit. FED za razliku od Hypo banke ima sposobnost da kreira vrijednost ni iz cega putem mehanizma koji se zove Fractional Reserve Banking. Dok sve ostali sektori moraju svojim znojem i radom da stvore vrijednost, FED tu istu vrijednost kreira putem unosenja brojki u komp.
U EU se cak na orocene depozite placa i porez oko 10% na profit. Jednostavno drzava te tjere da investiraš novac, a ne da ga čuvaš, što je super.
-
UnscarD
#208 Re: AMERIKA
Putem inflacije i deflacije odnosno odredjivanjem visine kamate. U ovom slucaju Americka vlada ne moze uticati na ove faktore nego iste odredjuje FED. Zvanicno obrazlozenje je da se na ovaj nacin izbjegava politicka manipulacija (sto je vjerovatno tacno) ali se u zvanicnom objasnjenjeu naravno ne pominje kome to ustvari pogoduje, a pogoduje upravo onim 100% tinim shareholderima. Njima je puno vaznije da imaju uticaj na ove poluge nego da li ce im biti uplaceno kompletna ili dio zarade.agnostic_front wrote:Kako tačno država kontroliše novčane tokove, pošto ovdje to nije slučaj?
agnostic_front wrote: Meni još nije jasno kako je FED privatna banka, a ne državna. Ti meni pišeš kako FED radi, ali da li je moguće da ti 100%-tni shareholderi, vlasnici FED-a mogu da izaberu Predsjednika FED-a, upravni odbor FED-a? Meni bi bilo logično da ako sam ja vlasnik nečeg, da mogu izabrati koga ja hoću na čelo toga.
Ime Federal nije slucajno upotrebljeno. Upravo je citava poenta napraviti privid da je u pitanju javna institucija a izbor predsjednika je jedna karika u tom procesu. Sta vrijedi postavljni predsjednik kada isti ne odgovora vladi koja ga je postavila nego svojim shareholderima kao sto je to i normalno u svakoj PRIVATNOJ kompaniji?
Vjerovatno neko moze bolje od mene da objasni ali prema mom shvatanju, upravo to tijelo unutar FED-a je zaduzeno za kreiranje monetarne politike odnosno za regulisanje i odredjivanje kamata i novca u opticaju. Njihove odluke su neovisne i oni nisu duzni da slusaju bilo koga prilikom donosenja odluka a duzni su da se jednom godisnje pojave pred kongresom (ili senatom , nisam siguran) SAD-a i to je ono kada vidimo Bernanke-a (na you tube filmicima) kako se crveni pred npr. Ron Paulom a ovaj ga reseta.agnostic_front wrote: Šta je "Federal Open Market Comittee"?
Zato sto je obaveznica upravo ono sto joj ime kaze...garancija vlade da ce dug biti vracen.agnostic_front wrote: Zašto FED mora kupovati obveznice, ako može jednostavno utipkati novu lovu i dati bankama?
Ne, to pogoduje svim USA gradjanima ali najvise pogoduje onim iz vrha , onim 1% od 1%. Jaz izmedju bogatih i siromasnih je u USA sve veci.agnostic_front wrote: Dakle, to što je američki dolar najdominantnija valuta na svijetu šteti državi Americi, a pogoduje samo bankarima?
-
UnscarD
#209 Re: AMERIKA
Sve je to u okviru takvog sistema manje vise logicno. Kapital tezi tome da se ukrupnjuje a USA demokratije je zastupnicka a zastpnici mogu biti kupljeni (USA su mito i korpupciju i legalizovali i oprezovali i nazvali LOBIRANJE).
Sa kapitalom je dakle moguc uticaj na one koji donose legislative i zakone i onda je logicno da su upravo ti zakoni nagnuti u korist tog istog kapitala sto dalje vodi njegovom ukrupnjavanju pa je tako i jaz izmedju bogatih i siromasnih sve veci.
Sa nedavnim bail out paketom, USA ekonomije je pokazala i neke naznake fasistickog modela ekonomije buduci da je glavna odlika fasisticke ekonomije sprega privatnog kapitala i drzave pri cemu ce drzava na racun gradjana nerijetko pokriti privatne dugove. To je umnogome razlicito od proklamovane free market doktrine. Uljuljkani u takvu sigurnost, privatni spekulatni su slobodni poduzeti sve vece rizike jer ako upali , bogatiji su a ako ne upali ...izvadit ce ih drzava.
Sa kapitalom je dakle moguc uticaj na one koji donose legislative i zakone i onda je logicno da su upravo ti zakoni nagnuti u korist tog istog kapitala sto dalje vodi njegovom ukrupnjavanju pa je tako i jaz izmedju bogatih i siromasnih sve veci.
Sa nedavnim bail out paketom, USA ekonomije je pokazala i neke naznake fasistickog modela ekonomije buduci da je glavna odlika fasisticke ekonomije sprega privatnog kapitala i drzave pri cemu ce drzava na racun gradjana nerijetko pokriti privatne dugove. To je umnogome razlicito od proklamovane free market doktrine. Uljuljkani u takvu sigurnost, privatni spekulatni su slobodni poduzeti sve vece rizike jer ako upali , bogatiji su a ako ne upali ...izvadit ce ih drzava.
-
UnscarD
#210 Re: AMERIKA
U hipotetickom scenariju, kada bi USD prestao biti svijetska valuta i kada bi se recimo trgovina naftom pocela odvijati mimo USD, tobi naravno smanjilo potrebu za njim (drave bi se oslobadjale istog) i USD bi se vratio u USA sto bi izazvalo drasticnu devalvaciju valute a samim tim i ogromnu inflaciju i vjerovatno slom USA ekonomije.
Posmatrano iz ovog ugla, potpuno je logicna zabinutost Vasingtona kada bilo koja zemlja u svijetu pokaze tendenciju da napusti USD ...od ovoga nema goreg udarca i samara SAD-u i na te nakane SAD reaguje odlucno (Iraq, Libija pritisak na Iran).
Naravno, domacoj javnosti je neophodno servirati probavljivu pricu jer bi otpor prema intervencijama bio veliki pa se koriste PR termini kao sto su ljudska prava, demokratija itd itd ...
Za svim ovim totalitarne drzave nemaju potrebu. Ne slazes se, fizicki si sklonjen. U USA to nije tako (jos uvijek mada je Obama nedavno pricao o listi za ubijanje na kojoj se nalaze i USA gradjani trenutno locirani u Pakistanu) te je neophodno "prozivoditi pristanak" javnosti.
Usljed te "proizvodnje pristanka" se desavaju mnoge tzv. false flag operacije kakva je recimo trebala biti, nedavno deklasifikovana Operacija Nortwood (dugo godina teorija zavjere - danas dokazana) u kojoj je do samog predsjednika Kenedija dosao plan da se obore USA komercijalni avioni sa USA gradjanima a da se za to optuzi Kuba kako bi se imao razlog za intervenciju. Tonkin zaliv koji je kostao zivota 50.000 mladih Amerikanaca se takodjer nije desio onako kako je decenijama glasila zvanicna verzija. Jos samo da pomenem Izraelski napada na USS Liberty prilikom kojeg je poginulo 34 mornara a 171 je tesko ranjen i koji je prema brojinim US zvanicnicima bio namjerna false flag operacija (ukljucujuci Dean Ruska - tadasnjeg drzavnog sekretara) ...itd itd ...da se sada ne doticemo jedanestog Septembra ...prateci ovaj niz od potapanja Maina, preko Lusitanije (po nekim i Pearl Harbura) i Tonkin zaliva, kako to jedan komentator lijepo rece, ukoliko 911 nije inside job, onda je on izuzetak od pravila.
Posmatrano iz ovog ugla, potpuno je logicna zabinutost Vasingtona kada bilo koja zemlja u svijetu pokaze tendenciju da napusti USD ...od ovoga nema goreg udarca i samara SAD-u i na te nakane SAD reaguje odlucno (Iraq, Libija pritisak na Iran).
Naravno, domacoj javnosti je neophodno servirati probavljivu pricu jer bi otpor prema intervencijama bio veliki pa se koriste PR termini kao sto su ljudska prava, demokratija itd itd ...
Za svim ovim totalitarne drzave nemaju potrebu. Ne slazes se, fizicki si sklonjen. U USA to nije tako (jos uvijek mada je Obama nedavno pricao o listi za ubijanje na kojoj se nalaze i USA gradjani trenutno locirani u Pakistanu) te je neophodno "prozivoditi pristanak" javnosti.
Usljed te "proizvodnje pristanka" se desavaju mnoge tzv. false flag operacije kakva je recimo trebala biti, nedavno deklasifikovana Operacija Nortwood (dugo godina teorija zavjere - danas dokazana) u kojoj je do samog predsjednika Kenedija dosao plan da se obore USA komercijalni avioni sa USA gradjanima a da se za to optuzi Kuba kako bi se imao razlog za intervenciju. Tonkin zaliv koji je kostao zivota 50.000 mladih Amerikanaca se takodjer nije desio onako kako je decenijama glasila zvanicna verzija. Jos samo da pomenem Izraelski napada na USS Liberty prilikom kojeg je poginulo 34 mornara a 171 je tesko ranjen i koji je prema brojinim US zvanicnicima bio namjerna false flag operacija (ukljucujuci Dean Ruska - tadasnjeg drzavnog sekretara) ...itd itd ...da se sada ne doticemo jedanestog Septembra ...prateci ovaj niz od potapanja Maina, preko Lusitanije (po nekim i Pearl Harbura) i Tonkin zaliva, kako to jedan komentator lijepo rece, ukoliko 911 nije inside job, onda je on izuzetak od pravila.
-
UnscarD
#211 Re: AMERIKA
To je super samo sto kroz FRB ulazes novac koji ne postoji. Dakle kreiras vrijednost koja ne postoji. Jedini nacin kreiranja takve vrijednosti je kroz DUG u onom momentu kada dug nastaje.statixx wrote:Komercijalne banke ne kupuju samo novac, nego takodjer kroz FRB multipliciraju depozite gradjana, a dio drze u CB u obliku obveznih rezervi.Npr. Hypo banka kupuje novac na trzistu kao svaku drugu robu i sa njom posluje, plasira je, obrce i pravi profit. FED za razliku od Hypo banke ima sposobnost da kreira vrijednost ni iz cega putem mehanizma koji se zove Fractional Reserve Banking. Dok sve ostali sektori moraju svojim znojem i radom da stvore vrijednost, FED tu istu vrijednost kreira putem unosenja brojki u komp.
U EU se cak na orocene depozite placa i porez oko 10% na profit. Jednostavno drzava te tjere da investiraš novac, a ne da ga čuvaš, što je super.
Za ono za sta ti moras da radis i stvaras svojim znojem i rukama, neko moze da stvori iz nicega.
-
statixx
#212 Re: AMERIKA
Da, ali ako covjek nema ideju sta da radi sa novcem osim da velike količine drži u banci, onda ne vidim ništa loše u tome da se sredstva plasiraju nekome ko ima ideju za biznis, ali ne podržavam potrošačke kredite svakako.
-
BlackPool
#213 Re: AMERIKA
Nisam rekao da nije bilo otvorenih pozicija za tu poziciju i da se nije moglo na njih konkurisati nego sam fino napisao da nije mogao da dobije niko tu poziciju koje recimo prvi puta aplicirao za nju.sluga_okupatora wrote:
Znaci MWR Technician job openings nije bilo nikada na KBR-ovoj stranici, samo oni koji su vec bili na LOGCAP-u su mogli dobiti taj posao?![]()
Hajde ti nama objasni kako si vojsci "ukidao" internet zbog blackout-a, jel' samo iscupas kabal iz uticnice ili je bio neki slozeniji proces![]()
Ja koliko znam samo je TOC mogao donijeti i sprovesti odluku o blackout-u al' eto vidis haman da su i zaposlenici KBR-a imali ovlastenja da "ukidaju" internet![]()
Sinko nemam ja sta guglati pozicije u KBR-u, dok si ti u Iraku pekao kokice i ubacivao CD-ove u play station ja sam bio PA u toj istoj zemlji i u toj istoj firmi.
Vrati se pa procitaj sta sam napisao, vjerujem da ti je bukvar u prvom osnovne pomogao da naucis da citas.
Pokusavas nesto, a ispadas smijesan. Dobro znas da sve pozicije tehnicara su morale prvo biti ispracene sa 120 dana iskustva na pozicijama nizim od tih, ili eto u ovom slucaju na coordinatorskoj poziciji.
To jednostavno neko ko se prvi puta za tu poziciju javljao nije mogao da dobije ni u snu, a pogotovo iz BiH. Moglo je samo u slucaju da je bio u Iraku/Afganistanu izvjesno vrijeme radeci za firmu, pa onda napravio prekid i pokusao nakon toga da se zaposli ponovo. Samo sto je takvih slucajeva bilo na prste jedne ruke da se izbroji. Pametnom dosta.
Vezano za blackout i sprovodjenje istog. Jednostavno. Pricaj ti o TOC do sutra ali se vidi da nisi bas imao puno dodira sa zgradama MWR-a ili se svjesno pravis lud.
Dodje naredjenje i jednostavno se na ulaznim vratima zgrade stavi natpis blackout od tad i tad. Automatski su znali da interneta nema za njih i da ih necemo pustiti ni pod kojim okolnostima na kompjutere i telefone sve dok ne dodje drugacija obavijest. Ostale stvari su mogli da koriste. I tamo sam fino naznacio pod navodnike "zatvarao" al' nisam kriv sto si bukvalac i sto mislis da sam imao neku pipu za zatvaranje interneta ili da sam ga gasio. To nije do mene.
Najsladji su mi ovi koji samo napisu : ovo su gomila gluposti i ne daju protuargument, odnosno to im je sav argument za pobijanje necije izjave i misle da su ispali pametni.
I da, jedino je Kaligula skontao da pricam o obicnim vojnicima, a ne nekim tamo generalima i pizdama materinama koje sjede u foteljama i navigiraju svo to sranje iz dobre udaljenosti.
Pricam o obicnom sljamu koji ratuje u americkoj vojsci, koji se ne zna potpisat kako treba i sa kakvim sam proveo nekoliko godina druzeci se sa njima, radeci i slusajuci njihove gluposti.
- sluga_okupatora
#214 Re: AMERIKA
BlackPool wrote:Nisam rekao da nije bilo otvorenih pozicija za tu poziciju i da se nije moglo na njih konkurisati nego sam fino napisao da nije mogao da dobije niko tu poziciju koje recimo prvi puta aplicirao za nju.sluga_okupatora wrote:
Znaci MWR Technician job openings nije bilo nikada na KBR-ovoj stranici, samo oni koji su vec bili na LOGCAP-u su mogli dobiti taj posao?![]()
Hajde ti nama objasni kako si vojsci "ukidao" internet zbog blackout-a, jel' samo iscupas kabal iz uticnice ili je bio neki slozeniji proces![]()
Ja koliko znam samo je TOC mogao donijeti i sprovesti odluku o blackout-u al' eto vidis haman da su i zaposlenici KBR-a imali ovlastenja da "ukidaju" internet![]()
Sinko nemam ja sta guglati pozicije u KBR-u, dok si ti u Iraku pekao kokice i ubacivao CD-ove u play station ja sam bio PA u toj istoj zemlji i u toj istoj firmi.
Vrati se pa procitaj sta sam napisao, vjerujem da ti je bukvar u prvom osnovne pomogao da naucis da citas.
Pokusavas nesto, a ispadas smijesan. Dobro znas da sve pozicije tehnicara su morale prvo biti ispracene sa 120 dana iskustva na pozicijama nizim od tih, ili eto u ovom slucaju na coordinatorskoj poziciji.
To jednostavno neko ko se prvi puta za tu poziciju javljao nije mogao da dobije ni u snu, a pogotovo iz BiH. Moglo je samo u slucaju da je bio u Iraku/Afganistanu izvjesno vrijeme radeci za firmu, pa onda napravio prekid i pokusao nakon toga da se zaposli ponovo. Samo sto je takvih slucajeva bilo na prste jedne ruke da se izbroji. Pametnom dosta.
Vezano za blackout i sprovodjenje istog. Jednostavno. Pricaj ti o TOC do sutra ali se vidi da nisi bas imao puno dodira sa zgradama MWR-a.
Dodje naredjenje i jednostavno se na ulaznim vratima zgrade stavi natpis blackout od tad i tad. Automatski su znali da interneta nema za njih i da ih necemo pustiti ni pod kojim okolnostima na kompjutere i telefone sve dok ne dodje drugacija obavijest. Ostale stvari su mogli da koriste. I tamo sam fino naznacio pod navodnike "zatvarao" al' nisam kriv sto si bukvalac i sto mislis da sam imao neku pipu za zatvaranje interneta ili da sam ga gasio. To nije do mene.![]()
Najsladji su mi ovi koji samo napisu : ovo su gomila gluposti i ne daju protuargument, odnosno to im je sav argument za pobijanje necije izjave i misle da su ispali pametni.
Priznaj da si iz Lukavca.
-
BlackPool
#216 Re: AMERIKA
Nisam svega misluga_okupatora wrote:BlackPool wrote:Nisam rekao da nije bilo otvorenih pozicija za tu poziciju i da se nije moglo na njih konkurisati nego sam fino napisao da nije mogao da dobije niko tu poziciju koje recimo prvi puta aplicirao za nju.sluga_okupatora wrote:
Vezano za blackout i sprovodjenje istog. Jednostavno. Pricaj ti o TOC do sutra ali se vidi da nisi bas imao puno dodira sa zgradama MWR-a.
Dodje naredjenje i jednostavno se na ulaznim vratima zgrade stavi natpis blackout od tad i tad. Automatski su znali da interneta nema za njih i da ih necemo pustiti ni pod kojim okolnostima na kompjutere i telefone sve dok ne dodje drugacija obavijest. Ostale stvari su mogli da koriste. I tamo sam fino naznacio pod navodnike "zatvarao" al' nisam kriv sto si bukvalac i sto mislis da sam imao neku pipu za zatvaranje interneta ili da sam ga gasio. To nije do mene.![]()
Priznaj da si iz Lukavca.![]()
![]()
-
BISCANIN2
#217 Re: AMERIKA
Svaka cast vidi se da vladas temom, ali ne bih se bas slozio nekim tvojim navodima recimo da bi se KORPUS OS BIH dobro obucen i naoruzan raspao ko kula od karata pri napadu ruskih snaga, bliza a istorija ne potvrdujue tvoje navode.Yu zemlje imaju istu vojnu organizaciju,pitaj MPRI. Mogucnosti nisu naravno sasvim iste ali su razlike male i nebitne,kada se gleda sa viseg polozaja,sa kojega se dobro vidi. Naravno da ce nasi gospodari EU i US ,ove pateticno jadne i male zemlje,nekako organizirati i uvezati,rade to uveliko. Naravno,pazljivo i oprezno,kao sa svom glupom i razmazenom djecom. Unija u gospodarskom i u vojnom smislu. Jer i u ekonomskom i u vojnom smislu ove patuljaste zemlje su lakrdija,koju pametni ljudi nece trpiti.
Obicni borci ne predstavljaju Vojsku.Ako imas par dobrih boraca,par dobrih podoficira,oficira,to ne znaci da imas vojsku Vojska je dio drustva koja u potpunosti moze vrsiti odbranu zemlje ili vojnim putem ostvarivati sve zahtjeve koju pred nju postave politicki organi vlasti.
Jedina ozbiljna vojska u pravom smislu vojske na ovim prostorima je bila JNA,ostali nisu vrijedni spomena. Zapad je bio u nedoumici oko kvaliteta iste,mada procjene su isle u smislu da je bezvrijedna,prvenstveno zbog nekvaliteta ljudstva. Kada je JNA krenula 26.06 1991 da zatvori zapadnu granicu,pohapsi slovensku vlast,razoruza slovensku TO jedinu drugu organizovanu vojsku u zemlji doslo je do katastrofe. 90 % ljudstva JNA se je predalo u prvom kontaktu sa neprijateljem. Neki su nasli opravdanje da su to bila djeca,18-20 godina. No,da su u toj operaciji na njihovom mjestu,bila US ili UK djeca,iste dobi,sve bi bilo puno,puno drugacije,jer oni bi se borili. JNA je isto zakazala u operaciji Hrvatska/Vukovar,imali su puni sastav,mogucnost kombinovanog djelovanja mnogih djelova vojske i dozivljen je totalni fijasko,razlog nekvalitet ljudstva. Ako u jednu vojsku ulazes ogromne pare 40 godina,ako im izgradis sve kapacitete,sve rodove i onda oni nisu u stanju izvesti ni najosnovniju vojnu operaciju,znaci da je to smece,nema od njih vojnika-profesionalaca,potpuno su nepouzdani. Ove pokusaje od vojski u ex-yu republikama ne vrijedi ni spominjati.
Recimo da u pretpostavljenom scenariju,Rusi krenu da pregaze Kijevsku huntu i susjedne operetske zemlje i sada NATO krene da ih zaustavi,konvencionalno. Na jedan pravac posalje YU vojsku-dio NATO snaga sastavljen od ex-yu drzava . Da postavi zadatak da jedan Korpus te vojske cini OSBiH u jacini cca 50 hiljada ljudi i da postavi zadatak pred BiH ,da taj Korpus u potpunosti opremi ljudstvom,komandnim kadrom,MTS,transportom i novcem. Mi to naravno ne bi bili u stanju. Znaci da bi US da podigne taj Korpus u bilo kakvo stanje djelovanja,morao uloziti ,puno ljudstva-komandnoga kadra,puno vremena za obuku,puno sredstava i puno novca. Da bi dobio sta . Korpus OSBiH bi se pri prvom ruskom ozbiljnom napadu sasuo ko kula od karata,pola bi se predalo Rusima a pola bi se razbjezalo od Atlantika do Pacifika. Slicno,bi bilo sa bilo kojom drugom Yu zemljom,mada je BiH po najgora medju njima,nisu ni ostale drasticno bolje ni sposobnije. Nepouzdane i beskorisne u vojnom smislu. Tako je bilo i u proslim ratovima. U I svjetskom ratu,hrvatske jedinice su se masovno predavale Rusima i prelazile na njihovu stranu,slicno i u II svjetskom ratu,ustaska ‘vrazja’ divizija se je cim se je ratna sreca okrenula,predala i pristupila ‘braci Rusima’ a da o Bosnjacima i ne pricamo,oni nisu ni dobacili do Rusije,bosnjacka divizija,mada skupljena na dobrovoljnoj bazi sa ljudstvom sa fasistickim i kleronacionalnim backgroundom,se je na sam pomen Rusije pobunila i u suludom strahu pocela ubijati medjusobom,ubijati svoj komandni kadar i uspjelo ih se smiriti samo uz pomoc najbrutalnijih represalija ali ih se nije uspjelo poslatu u Rusiju.
Ex-Yu zemlje su samo bioloski bazen za odgoj polurobovske radne snage uz crpljenje i odvajanje bilo kakvoga kvaliteta kada naleti.
Recimo kako i sam navodis bez osnovnih vojnih reusursa, logistike, razradjene obavjestajne mreze, visokog vojnog kadra itd a da ne pricamo o mts i drugim koji nije bilo korpusi su stajali dobro. Volio bih vidjeti iste armije ili korpuse US, Belgijske, UK kako bi funkcioniali u slicnom okruzenju. Takodje nesto sam naletio NA NETU o Bih OS u 1ww kao pripadnicima kuk armije, tamo se ne spominje nikakvo raspadanje ili predaje, nego bas suprotno, pa ako se uzme i da je dvije trecine laz i pretjerivanje u tim bitkama opet ispade daleko od toga da se sve rasulo, pobjeglo predalo i razbjezalo, licno sam poznavao 2 pripadnika ss trupa koji su bili na Staljingradu, njihova jedinica je zapocela u njemackoj i zavrsila rat u njemackoj gdje su i zarobljeni mislim daleko od kojekakve bjezanije . Mislim da su i Turskim osvajackim ratovima u gusenjima pobuna BIH OS imale svoju ulogu. Sve u svemu BIH OS nage imaju dugu tradicuju ratovanja za tuđine, vise sam siguran da bi se OS BIH dobro istreniran sa dobrim MOTIVACIJSKIM CILJEM i jasnim zadatkom bolje snasle pri udaru rusa negdje u Ukrajini nego većina drugih saveznika, recimo sveda, nizozemaca, belgijanaca itd. Nisam nesto ubjedjen u snagu US I UK jedinica a da strateski i takticki nisu osigurali pobjedu. Ako nije barem 5na jednog i pri tom nebo i okolina ociscena i uz podrsku svega i svaceg US I UK snage ne idu. Svabe i Ruje su drugo.
A iza samu JNA ne bih e slozio u navodima, ono je bila kara od vojske jer vecina visokog komadnog kadra bila cetnciki orjentiasana i kao takva nije mogla nista drugo nego da se raspadne, ali ako uzmemo nato udare na ostatke jna i ruinu od vojske 99 GOD , nato se nije nesto prolavio sa kopnenim napadima.
Eto toliko od mene, izvinjavam se sto sam malo offirao temu .
-
Ljuba Moljac
#218 Re: AMERIKA
Fact wrote:
Nas mocni prijatelj
I onda se neki kreteni pitaju sta je alternativa... Horde istocnih divljaka? Fuj, gadite mi se.
- insomnia78
#219 Re: AMERIKA
Mi smo premali da bi bilo koja vrata guzicom zatvarali
Treba biti dobar i sa istokom i sa zapadom
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
-
daddy-kool
#220 Re: AMERIKA
Vala, Rusima daleko lijepa kuća.insomnia78 wrote:Mi smo premali da bi bilo koja vrata guzicom zatvarali
-
daddy-kool
#221 Re: AMERIKA
brand wrote:Kaze osoba iz Amerike!daddy-kool wrote:
Vala, Rusima daleko lijepa kuća.
Koja ni BiH nije vidjela.
Na osnovu čega si ovo zaključio?
-
UnscarD
#222 Re: AMERIKA
Bravo ... samo vjesto balansiranje na klackalici novog multi-blokovskog svijeta je kljuc za nas ...naravno prije toga bi morali imati jedinstvenu spoljnu politiku i nekog sposobnog da takvu strategiju konstatno implemtira u skladu sa dinamicnim desavanjima ...sad za sad, kroz istoriju ove regije, implementacije takve politike je isla od ruke samo Titu ...insomnia78 wrote:Mi smo premali da bi bilo koja vrata guzicom zatvarali
-
Avetinho
#223 Re: AMERIKA
Ovo ce mi biti omiljena tema koju necu posjecivati.
Hajmo sad opletite o zgradi broj 7.
Najveci kvalitet ove teme je sto na Temama o zlocinima Kine ili Rusije necu po sto puta morati citati o zlocinima teksaskih rodoljuba protiv do zuba nenaoruzane mexsicke armije.
Najveci kvalitet ove teme je sto na Temama o zlocinima Kine ili Rusije necu po sto puta morati citati o zlocinima teksaskih rodoljuba protiv do zuba nenaoruzane mexsicke armije.
-
UnscarD
#224 Re: AMERIKA
Tako je ...uvijek izvuci nesto pozitivnoJa Sam Odavle wrote:Ovo ce mi biti omiljena tema koju necu posjecivati.Hajmo sad opletite o zgradi broj 7.
- Challenger__
#225 Re: AMERIKA
Bravo.insomnia78 wrote:Mi smo premali da bi bilo koja vrata guzicom zatvarali