Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post Reply
sinuhe

#201 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by sinuhe »

Kako je ova forenzicarka sa roditeljima otisla u Englesku 92?
Vidjao sam u Gasincima "izbjeglice" sa slobodne teritorije, ali nije mi jasno ko ih je primao.
BadCopy

#202 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by BadCopy »

Nista zo.moras ga hodzi oglabat i ubacit u padje koju stoju.
A to sto ti privatno radis to nije bosnjastvo kontas

Od zla oca od gore matere
vatrogasac

#203 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by vatrogasac »

Genije wrote:Fala bogu pa sam Bosanac, kosmopolita, intelektualac, humanista i ateista. :nargila:
K'o hoćeš reći da to prvo i zadnje isključuje ono između u drugačijem postavljanju?
Paramilitar

#204 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Paramilitar »

Genije wrote:Fala bogu pa sam Bosanac, kosmopolita, intelektualac, humanista i ateista. :nargila:
+nepismen

Napise Hvala Bogu a onda da je ateista. Koji ridikul :lol:

Nisi Bosnjak a dajes sebi za pravo da pises o njima i da ih kritikujes na negativan nacin. Tipicni ridikul.
Danguba

#205 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Danguba »

Mladi u Holandiji brižno njeguju blago bh. kulture i tradicije

http://www.klix.ba/vijesti/bih/mladi-u- ... /140403084

Googlerica

#206 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

Danguba wrote:

da li ima nesto drugo,osim hora i folklora :-)
Danguba

#207 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Danguba »

Googlerica wrote:
Danguba wrote:

ne znam na sta aludiras?

naravno da nije sve u folkloru. oni njeguju sve vrste povezivanja i saradnje.
Googlerica

#208 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

Danguba wrote:
Googlerica wrote:
ne znam na sta aludiras?

naravno da nije sve u folkloru. oni njeguju sve vrste povezivanja i saradnje.
to ne pise u tekstu :D folklor ,pjevanje,kafa :lol:
Googlerica

#209 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

Stjui wrote:nemoj da iko dira dijasporu!
Forenzičarka Esma Aličehajić: Vratila sam se iz Engleske da tražim nestale u BiH

Image

Tešanjka Esma Aličehajić napustila je komfor koji garantuje život u zemlji poput Engleske kako bi se prije nekoliko godina vratila u domovinu i pomogla u traženju posmrtnih ostataka osoba nestalih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

cijeli tekst
zena nije napustila komfor enlgeske,vec radi posao kao i raja sa fokte ,a koja zivi u BiH cijeli zivot ,tezka je to posao :thumbup:

Image
Urchin

#210 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Urchin »

Principatus wrote: Meni se recimo jako svida citat iz biblije, "oko za oko, zub za zub".
Pametnom dovoljno. Pod ovim geslom su sve dogodili svi pokolji, ne samo na Balkanu već i šire. Ne ubija niko iz ćejfa, već uglavnom iz "pravedne osvete."
azea

#211 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by azea »

Principatus wrote:
azea wrote:Sta je bosnjastvo i kako se to praktikuje ?
Evo ja sam u Oslu juce maksuz otiso kod makedonca na pitu i baklavu (otiso bi kod bosanca da ima), je'l se to pika ko praktikovanje bosnjastva ?

Min gode vän, prakticira se tako sto se prestaje isto dovoditi u ravan s banalnim folklornim detaljima poput bureka i cevapa.
-------
Min gode venn, primjetio sam da nisi odgovorio na pitanje...
Ako izuzmes banalne folklorne detalje sta ti ostaje ? Politika ? Religija ? Piramide ? Velez ?
Joe McCarthy

#212 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Joe McCarthy »

Dragi multikultivatori, dali bih mogao dobit minut vaše pažnje radi jedne ankete?

Koji od ovih anti-nacionalnih multivitaminaca ovdje su Bošnjaci, a koliko mješanci, i na kraju koji od vas su Srbi i Hrvati? Ne intresuju me novi Jugosloveni ili neizjašnjeno ostali, već me samo intresuje ono mahalsko "nacija po imenu i po (ne)sunećenju".

Razumjem da je malo sada teško živiti u sredini koja je pretežno bošnjačka, ali nema potrebe za tim petokolonaštvom i anti nacionalizmom (samo kad su Bošnjaci u pitanju) koji samo stvara animotitet prema ne Bošnjačkoj manjini u Sarajevu od nacionalo osviještenih Bošnjaka. A kada vidim ove multivitaministe kako multikultiviraju po Zapadnom Mostaru, Livnu, Banja Luci i po uporištima Ravnogorskog pokreta koji su uskraćeni od ove "progresivne misli", onda tek imate pravo da verbalno kenjate vaše ljevičarske anti-nacionalne debilizme po sredinama u kojima su Bošnjaci većina.

Unaprijed hvala, Bošnjak Ateista.
Joe McCarthy

#213 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Joe McCarthy »

Genije wrote: Mješanci je vrlo uvredljiva riječ.
Hibrid, cvijeće multivitaminske ljubavi? Jeli to bolji izraz za osobu čiji su otac i majka različitih nacionalnosti?

Genije wrote:Kad će vam više dosaditi to prebrajanje krvih zrnaca? :roll:
Dok god pola države želi da Bošnjaci nestanu i kad pokopam svoju rodbinu po Istoćnoj Bosni, biće potrebe za prebrojavanjem, arhiviranjem i množenjem tih isti krvnih zrnaca. A i kad ih aBd pokopam, i dalje ću kršiti taj tabu o dijeljenju ljudi na sunećene ili ne :lol:
Genije wrote:Što se tiče pitanje, toliko je glupo da ne zaslužuje bilo kakav odgovor.
Drug, ja vas ne vidim kako multikultivirate i širite multiviraminstvo po uporištima Ravnogoraca ili po Zapadnoj 'Ercegovini već samo po Bošnjačkim sredinama. Znači RS i 'Ercegbosna su rezervati samo za Srbe i Hrvate dok Bošnjaci moraju dijeliti ovu šakicu zemlje za koju smo toliko krvi prolili da sačuvamo?

Tek kad se budete pridržavali svojih pravila da svi zaslužujemo jednak tretman (tj. izlaganje "progresivnom anti nacionalizmu"), tek kad vidim anti patriotske transparente koji zagađuju Sarajevo po ve navedenim mjestima nemate pravo pred ljudima i bogovima da preseravate po Sarajevu.

Sad se udostoji i reci jesi sunećen ili ne, ili je trebali doći do kompromica između tate (babe) i mame :D
Googlerica

#214 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

http://www.ashgate.com/isbn/9781409412526

Image

http://www.ashgate.com/pdf/SamplePages/ ... _Intro.pdf
Bosnian communities are segmented and organized on the basis
of ethnic belonging. The majority of Bosnian migrants do not feature in migrant
organizations;
Moreover, to the extent that members of the third generation may still define
themselves as having an identity different from that of most citizens of the host
country, they are more apt to define their identity in terms of their religion, rather
than in terms of the ethnic or national origin of their grandparents (Hirschman
2004, 1209–1211). Where the Bosnian diaspora is concerned, this suggests that,
by the third generation, Catholics will feel fully integrated into societies with
Catholic majorities, while those maintaining their Orthodox or Islamic faith while
living in Western Europe or Australia or the USA are likely to continue to feel
that they are ‘outsiders’. As Bassam Tibi has noted, ‘third generation Muslims
[will have come] to constitute an Islamic diaspora’ (Tibi 2010: 134) rather than,
in this case, a Bosnian diaspora.As Bassam Tibi has noted, ‘third generation Muslims
[will have come] to constitute an Islamic diaspora’ (Tibi 2010: 134) rather than,
in this case, a Bosnian diaspora. This is not to say that Muslims do not form
bonds with their adopted countries. On the contrary, they do form such bonds,
but, as Akbarzadeh and Mansouri have suggested, European Muslim migrants
17 On this point, Hirschman’s study is in concordance with earlier studies, including
Milton Gordon’s seminal work Assimilation in American life: The Role of Race, Religion,
and National Origins (Gordon 1964).Bosnian Migrants:
‘navigate between connections and emotional attachment to the country
of residence’ and connections with and emotional attachment to their country of
origin (Akbarzadeh and Mansouri 2007: 11, as quoted in Tibi 2010: 134).

pisala vise puta ,evo potvrdjeno i u knjizi :-D
Bosnian communities are often divided by ethnic boundaries; Bosnian
migrants who are not members of the majority Bosniak group are known not to
associate themselves with Bosnian organizations that are dominated by Bosniaks
(Brekke 2001, see also Overview over situation of Bosnian emigration 2008). As
Halilovich (Chapter 3) and Povrzanović-Frykman (Chapter 12) indicate, recent
Bosnian migrants of Croat and Serb ethnicity are primarily attracted to Croat and
Serbian migrant communities, which were initially established by older cohorts of
migrants from Croatia and Serbia. Indeed, there are several mechanisms that may
undermine internal solidarity, reinforce ethnic divisions, and perpetuate conflicts
in Bosnian migrant communities.
dijaspora,inace,nema vremena za nacinalizam,ima pametnijih stvari u zivotu :-D
Joe McCarthy

#215 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Joe McCarthy »

Genije wrote:
Joe McCarthy wrote:
Genije wrote: Mješanci je vrlo uvredljiva riječ.
Hibrid, cvijeće multivitaminske ljubavi? Jeli to bolji izraz za osobu čiji su otac i majka različitih nacionalnosti?

Genije wrote:Kad će vam više dosaditi to prebrajanje krvih zrnaca? :roll:
Dok god pola države želi da Bošnjaci nestanu i kad pokopam svoju rodbinu po Istoćnoj Bosni, biće potrebe za prebrojavanjem, arhiviranjem i množenjem tih isti krvnih zrnaca. A i kad ih aBd pokopam, i dalje ću kršiti taj tabu o dijeljenju ljudi na sunećene ili ne :lol:
Genije wrote:Što se tiče pitanje, toliko je glupo da ne zaslužuje bilo kakav odgovor.
Drug, ja vas ne vidim kako multikultivirate i širite multiviraminstvo po uporištima Ravnogoraca ili po Zapadnoj 'Ercegovini već samo po Bošnjačkim sredinama. Znači RS i 'Ercegbosna su rezervati samo za Srbe i Hrvate dok Bošnjaci moraju dijeliti ovu šakicu zemlje za koju smo toliko krvi prolili da sačuvamo?

Tek kad se budete pridržavali svojih pravila da svi zaslužujemo jednak tretman (tj. izlaganje "progresivnom anti nacionalizmu"), tek kad vidim anti patriotske transparente koji zagađuju Sarajevo po ve navedenim mjestima nemate pravo pred ljudima i bogovima da preseravate po Sarajevu.

Sad se udostoji i reci jesi sunećen ili ne, ili je trebali doći do kompromica između tate (babe) i mame :D
Hibrid je proizvod miješanja dvije biološke vrste.
Pokušavaš da budeš duhovit, ali samo ispadaš patetičan.
Ko si ti da zabraniš bilo šta bilo kome?
Još jedan frustrirani i neostvareni internet ratnik zaluđen nacionalizmom kao ideologijom primitivnih.
Ako iko ikom išta zabranjuje to su crveni sa njihovim eksplozivnim reakcijama kad se spomene ideja Bošnjačke nacije i promoviranje njezinih intresa. A ti meni ostani prosvijetljen u svom multivitaminstvu, kad već izbjegavaš odgovarat :)
Joe McCarthy

#216 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Joe McCarthy »

Genije wrote:Evo sve ću ti odgovoriti što te zanima.
Samo ti meni prvo odgovori jesi li dijasporac i koliko ti je godina?
Rodjen prije 27 godina, zivim i radim u Sarajevu.

Mogu ti admini potvrditi to sa mojom IP adresom.
escobar__

#217 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by escobar__ »

I kakve veze Bošnjaštvo ima s podrumašem i ostatkom kriminalne elite?
escobar__

#218 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by escobar__ »

Genije wrote:
escobar__ wrote:I kakve veze Bošnjaštvo ima s podrumašem i ostatkom kriminalne elite?
Ima bošnjački nacionalizam kao dimna zavjesa za krađu i eskploataciju stada.
Pa toga ima svugdje, ne samo kod Bošnjaka. Da je ovdje 100% Jugoslovena podrumaš bi Jugoslovenstvo koristio kao dimnu zavjesu za krađu i eksploataciju stada. Kao što prvi reket BiH koristi Bosanstvo i sl...

Zaista ne vidim svrhu konstantnog dovođenja Bošnjaštva u istu ravan sa mafijašima koji vladaju ovom zemljom, to shvatam samo kao zlonamjerno etiketiranje Bošnjaka kao sljedbenika lopovske ideologije ono u stilu vi Bošnjaci zatucani seljaci koji glasate za podrumaše vs. mi neoJugosloveni/Bosanci kozmopolite i urbana gradska raja. Nemoj živ bio...
escobar__

#219 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by escobar__ »

Genije wrote:Ja samo najviše govorim o bošnjaštvu kao nominalni pripadnik tog naroda.
Trudim se da prvo pometem pred svojim vratima.
Svakako da treba prvo čistit vlastitu avliju, slažem se u potpunosti ali nema potrebe da se uz Bošnjaštvo svaki put obavezno redaju i imena tih razbojnika. Salonce u tome razumijem, njima je cilj stvorit ružnu sliku o Bošnjacima ali ne shvatam naš narod koji se vodi istim tim budalaštinama...
Paramilitar

#220 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Paramilitar »

escobar__ wrote:
Genije wrote:Ja samo najviše govorim o bošnjaštvu kao nominalni pripadnik tog naroda.
Trudim se da prvo pometem pred svojim vratima.
Svakako da treba prvo čistit vlastitu avliju, slažem se u potpunosti ali nema potrebe da se uz Bošnjaštvo svaki put obavezno redaju i imena tih razbojnika. Salonce u tome razumijem, njima je cilj stvorit ružnu sliku o Bošnjacima ali ne shvatam naš narod koji se vodi istim tim budalaštinama...

Zasto gubis svoje vrijeme u jalovim raspravama sa nedovrsenim srbima?
Hell.is.here

#221 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Hell.is.here »

Vidi pitanja i govana...

Pa da mi je bilo dobro u bosni , ne bi bjezao sto dalje od bosne , mada sam nazalos opet nekako blizu :)

Bosna mi je draga ipak rodio sam se tu i zivio koliko sam mogao izdrati zivot u bosni.
A sta ja kao bosanac imam od svoje drzave ? Nista niti sam kad imao...
Zato mi ne pada na pamet da ja se nesto zamaram Bosnom , da se mene tice, ja ne bih nikad vise krocio u tu zemlju dokle god je situacija kakva jest..toliko mi je postala mrska fuj! Raja iz Bosne ce mi uvijek biti u srcu, nigdje nema ljudi kao sto su bosanci (ne svi ) ;)

I da ne pada mi napamet da ja dizem bosnu na noge ( govorim za sebe) da ja npr ulazem nesto u bosnu ma ni na jedan nacin to ne zelim, i ako sve bude u planu, jos malo i odreknem se tog zalosnog drzavljanstva.
Najvise mi je zao ljudi koji su "zaglavili" u Bosni, pogotovo borci koji su se borili i porodice sehida koje nemaju nikakva prava , nista ... sinovi, ocevi ginuli za sta?? "Zlatne kasike" kako je Alija obecavao?? Pa ljudi nemaju ni za plasticne kakve zlatne .... da ne serem vise ...
Glupa tema.... naravno svako iole pametan i ikakvoj mogucnosti da bjezi, bjezat ce iz te proklete zemlje ....

Sent directly from hell!
hrusta

#222 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by hrusta »

Hell.is.here wrote:Vidi pitanja i govana...

Pa da mi je bilo dobro u bosni , ne bi bjezao sto dalje od bosne , mada sam nazalos opet nekako blizu :)

Bosna mi je draga ipak rodio sam se tu i zivio koliko sam mogao izdrati zivot u bosni.
A sta ja kao bosanac imam od svoje drzave ? Nista niti sam kad imao...
Zato mi ne pada na pamet da ja se nesto zamaram Bosnom , da se mene tice, ja ne bih nikad vise krocio u tu zemlju dokle god je situacija kakva jest..toliko mi je postala mrska fuj! Raja iz Bosne ce mi uvijek biti u srcu, nigdje nema ljudi kao sto su bosanci (ne svi ) ;)

I da ne pada mi napamet da ja dizem bosnu na noge ( govorim za sebe) da ja npr ulazem nesto u bosnu ma ni na jedan nacin to ne zelim, i ako sve bude u planu, jos malo i odreknem se tog zalosnog drzavljanstva.
Najvise mi je zao ljudi koji su "zaglavili" u Bosni, pogotovo borci koji su se borili i porodice sehida koje nemaju nikakva prava , nista ... sinovi, ocevi ginuli za sta?? "Zlatne kasike" kako je Alija obecavao?? Pa ljudi nemaju ni za plasticne kakve zlatne .... da ne serem vise ...
Glupa tema.... naravno svako iole pametan i ikakvoj mogucnosti da bjezi, bjezat ce iz te proklete zemlje ....

Sent directly from hell!

:thumbup:
staradis

#223 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by staradis »

Jebla ih Bosna, opametila se omladina i okrenula se prema sretnijim stvarima.
Paramilitar

#224 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Paramilitar »

PRVI EDUKATIVNO-INFORMATIVNI SEMINAR “KAMPUS BOŠNJAČKE OMLADINE”

http://www.sbk.eu.com/izdvojeno/prvi-ed ... mladine-2/

Bošnjačka nacionalna fondacija (BNF) organizira trodnevni edukativno-informativni seminar „Kampus bošnjačke omladine“ namijenjen bošnjačkoj omladini iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, regiona i dijaspore, koji će se održati od 18-20. april 2014. godine, u Sarajevu.

Troškove puta i smještaja snosi Bošnjačka nacionalna fondacija po dolasku na seminar.

Pravo učešća imaju pripadnice bošnjačke omladine od 18 do 26 godina, iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, regiona i dijaspore, bez obzira na mjesto boravka, stepen obrazovanja, socio-ekonomsku pripadnost.

Rok za slanje prijave: 13. april 2014. godine.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas putem e-maila: [email protected] ili

tel.: +387 33 922 994, +387 33 922 992

Image
Googlerica

#225 Re: Mladi Bošnjaci u dijaspori zanemaruju bošnjaštvo i Bosnu

Post by Googlerica »

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=457

dio teksta :D
Može se neko upirati i pêčiti da nije musliman, da je ateist, da je agnostik, da je komunist, da je crveni, da je zeleni, da je žuti, da je crni, da ne postoji... on je uvijek i samo musliman.
Zato i Bošnjaci trebaju biti svjesni da su, u očima nebošnjačkog okruženja, dakle svi Bošnjaci po vjeri – muslimani, i onda kada neki od njih to sami ne prihvataju i bježe od toga. Međutim, pokazalo se da ih okruženje ne pita da li prihvataju ili ne, nego im, jednostavno, nameće takvu identifikaciju.
:lol:
Post Reply