Osim toga, otkud ti to da se po Marsu skuplja kamenje? Pa zna se da je to sve scenografija iz Holivuda...
Avionske nesrece
- drndalo
#201 Re: Avionske nesrece
Radi odasiljac pod vodom, samo sto zbog medija u kojem se nalazi ima neke ogranicenja...
Osim toga, otkud ti to da se po Marsu skuplja kamenje? Pa zna se da je to sve scenografija iz Holivuda...
- insomnia78
#202 Re: Avionske nesrece
Doduse ovim socijalistickim avio kompanijama je briga o putniku na prvom mjestu
Vidi bosnja inzinjera, jel moguce da nikom na svijetu nisu pala na pamet ova pitanja i rjesenja na pamet osim nama
Pa isti, skoro, ljudi koji su poslali tu letjelicu na mars prave i ove gluposti u i oko aviona
Al jok mi smo najpametniji
Postavlja se situacija isto ko da je bosna poslala ovo cudo na mars a ostatak svijeta ne moze smisliti ni transporder da nadju jedan avion
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Vidi bosnja inzinjera, jel moguce da nikom na svijetu nisu pala na pamet ova pitanja i rjesenja na pamet osim nama
Pa isti, skoro, ljudi koji su poslali tu letjelicu na mars prave i ove gluposti u i oko aviona
Postavlja se situacija isto ko da je bosna poslala ovo cudo na mars a ostatak svijeta ne moze smisliti ni transporder da nadju jedan avion
- Ma.Le.Na
#203 Re: Avionske nesrece
niko ne kaze da bi taj uredjaj trebao biti 100$ pa ce se tad ugraditi
ali toliko je sve postalo jeftino..toliko smo napredovali...da je cudno da takav uredjaj i ne postoji bas za tih 100$
GPS je prvi put razvijen 70tih godina!
mobiteli evoluiraju svake godine..
nemoguce je da za neku pristojnu cifru nisu mogli napraviti posten odasiljac koji ce moci odasiljati i pod vodom..
ali toliko je sve postalo jeftino..toliko smo napredovali...da je cudno da takav uredjaj i ne postoji bas za tih 100$
GPS je prvi put razvijen 70tih godina!
mobiteli evoluiraju svake godine..
nemoguce je da za neku pristojnu cifru nisu mogli napraviti posten odasiljac koji ce moci odasiljati i pod vodom..
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#204 Re: Avionske nesrece
ja kao laik pitam zar nema neka čibulja u avionu koja npr svakih nekoliko minuta šalje informaciju receptorima na kojoj se visini i koordinatama nalazi
valjda bi se tako preciznije moglo odrediti gdje je avion + nekoliko minuta tih između javljanja pa se napravi kružnica u odnosu na max brzinu i u tom području da se traži
ovo postaje prava misterija i fakat čudno...
valjda bi se tako preciznije moglo odrediti gdje je avion + nekoliko minuta tih između javljanja pa se napravi kružnica u odnosu na max brzinu i u tom području da se traži
- Ma.Le.Na
#205 Re: Avionske nesrece
tacnodrndalo wrote:Radi odasiljac pod vodom, samo sto zbog medija u kojem se nalazi ima neke ogranicenja...
ispravka
to je bilo u misijama na mjesec
sada su poslali fkn pokretnu laboratoriju pa odmah i nalaze dobijaju!!
- Ma.Le.Na
#206 Re: Avionske nesrece
koliko znam po tom principu radi radarBlack swan wrote:ja kao laik pitam zar nema neka čibulja u avionu koja npr svakih nekoliko minuta šalje informaciju receptorima na kojoj se visini i koordinatama nalazi
valjda bi se tako preciznije moglo odrediti gdje je avion + nekoliko minuta tih između javljanja pa se napravi kružnica u odnosu na max brzinu i u tom području da se traži![]()
medjutim, gubitkom aviona sa radara isti moze nastaviti letjeti stotine kilometara
zato je tesko odrediti radius potrage
- CoCoLoCo
#207 Re: Avionske nesrece
Sto bi Djuro reko kod Ivana Ivanovica u emisiji, kad prica o razlici izmedju taxista kod nas i u Sloveniji, pa kad taxista kod nas ukljuci autopilota i mahinalno podje pricu, bez obzira o cemu je tema, pa kaze nicim izazvan: MA JEBO JA NJIMA SVIMA MATER 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#208 Re: Avionske nesrece
uglavnom baš kad pomisliš da je planet mali i da je tehnologija napredovala...
-
NeenaSa
#209 Re: Avionske nesrece
Zadnja infromacija, koju procitah na teletextu od navodno ozbiljnih postaja (tko ce im ga znat') avion je ekspodirao u zraku i razbio se u paramparcad.
Da l' i crna kutija ?
Da l' i crna kutija ?
-
Googlerica
#210 Re: Avionske nesrece
nije problem radijus ( povrsina ) , vec dubina vodeMa.Le.Na wrote:koliko znam po tom principu radi radarBlack swan wrote:ja kao laik pitam zar nema neka čibulja u avionu koja npr svakih nekoliko minuta šalje informaciju receptorima na kojoj se visini i koordinatama nalazi
valjda bi se tako preciznije moglo odrediti gdje je avion + nekoliko minuta tih između javljanja pa se napravi kružnica u odnosu na max brzinu i u tom području da se traži![]()
medjutim, gubitkom aviona sa radara isti moze nastaviti letjeti stotine kilometara
svaki satelitski pracen ETL koji je odvoji od aviona tokom pada se prati jer ETL salje digitalne signale ,ali fazon je sa "snagom" MHz ,i njhovi signali se na hvataju na svaki moguci satelit koji se krece iznad Zemlje,vec na odredjene satelite; a drugo,i sateliti imaju problem "hvatanja" infomracija
-
Googlerica
#211 Re: Avionske nesrece
ih,ja riekoh prije tri dana da se desila brza dikompresija koja moze biti uzrokovana nizom elemenata ,jer nije bilo komunikacijeNeenaSa wrote:Zadnja infromacija, koju procitah na teletextu od navodno ozbiljnih postaja (tko ce im ga znat') avion je ekspodirao u zraku i razbio se u paramparcad.
Da l' i crna kutija ?
-
azdralovic
#212 Re: Avionske nesrece
na svakih kilometar visine avion moze letjeti 10 kilometara u daljinu bez motora pa ti suzi podrucje pretrageMa.Le.Na wrote:koliko znam po tom principu radi radarBlack swan wrote:ja kao laik pitam zar nema neka čibulja u avionu koja npr svakih nekoliko minuta šalje informaciju receptorima na kojoj se visini i koordinatama nalazi
- Locker
#213 Re: Avionske nesrece
Pročitaj ovo...JanuaryJones wrote:Može li mi neko objasniti 'stall' bez pretjerane upotrebe fizike? Za ovu nesreću je kriv stall ali kako su uopšte došli u ovu situaciju?
http://www.wired.com/dangerroom/2013/04 ... ane-crash/
Sent from my iPad using Tapatalk
http://kontrolaletenja.net/nesreca-amer ... u-bagramu/
- BadCopy
#214 Re: Avionske nesrece
Mene je uvijek zanimalo zasto to sto se snima u avionima kao govor pilota u kokpotu i slicne se ne salje direktno u neku bazu podataka.
Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk
- Edin H.
#215 Re: Avionske nesrece
S obziro da su se avio-kompanije stisnule trebali bi piloti iz svoga dzepa kupiti sebi GPS navigaciju, te ce tako natjerati avio-kompanije da im kupe update poslijeinsomnia78 wrote:Doduse ovim socijalistickim avio kompanijama je briga o putniku na prvom mjestu

-
Crvena Tifoza
#216 Re: Avionske nesrece
Misljenja sam da je avion pogodjen od strane neke vojne mornarice. Sad jel' se radilo o Kinezima, Amerima, petim desetim ne znam. Ovako da avion nestane u sekundi i da nema apsolutno nikakvog traga za njim mi se cini malo nemogucim. Sve i da se avion sam od sebe raspao u zraku bilo bi sjedista, vrata, i ostalih dijelova po moru, ovako nista. Sta je sa satelitima? Zar oni ne snimaju zemlju/zracni prostor stalno?
-
Nuken
#217 Re: Avionske nesrece
Kako je moguće da na FR brzina u zadnjoj sekundi leta stoji 872km/h ili 471kn što je standardna
brzina letenja komercijalnih aviona ove veličine,a visina iznosi 0ft?FR u ovom području je limitiran na određenu visinu(nmg. se sjetiti sad tačno u m.).Čisto sumnjam da je avion mogao propasti sa 11.500m na visinu od par hiljada metara u pola sekunde,pošto se na FR update sa leta vrši dva puta u jednoj sekudni.Da je avion udario od vodu pronašli bi ga do sada valjda.Veliki broj brodova za ribolov se nalazi svakodnevno u tim vodama.Ako je iko gledao snimak sa radara vidi se da trag aviona(različite boje za određenu visinu na FR)mijenja sa plave na bijelu,i avion još neko vrijeme nastavlja da leti i onda nestaje sa radara?

-
Bodkin
#218 Re: Avionske nesrece
moguce je da je nastradao od vojske pa da se prikrivaCrvena Tifoza wrote:Misljenja sam da je avion pogodjen od strane neke vojne mornarice. Sad jel' se radilo o Kinezima, Amerima, petim desetim ne znam. Ovako da avion nestane u sekundi i da nema apsolutno nikakvog traga za njim mi se cini malo nemogucim. Sve i da se avion sam od sebe raspao u zraku bilo bi sjedista, vrata, i ostalih dijelova po moru, ovako nista. Sta je sa satelitima? Zar oni ne snimaju zemlju/zracni prostor stalno?
- Edin H.
#219 Re: Avionske nesrece
Boeing ili kao sto na kliksu kazu Boring 737 - 253 - Dubrovnik
http://www.dailymotion.com/video/x18ukj ... shortfilms
http://www.dailymotion.com/video/x18ukj ... shortfilms
- Picajzla
- Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png
#220 Re: Avionske nesrece
Jbg. jarane, avion nece traziti BHTelecom vec evo trate USA, KINA, nek' pokazu vojnu tehnologiju.drndalo wrote:Pa naci ce ih, samo sto kada ne znaju priblizno mjesto pada, nemaju sta ni traziti... Mislim nemaju mogucnost slanja signala na 1500 km daljine pod vodom... Taj dio mora je relativno plitak, za razliku od mjesta gdje je Air France pao u Atlantiku, 50-80 m, pa kada nadju lokaciju pada unutar 50 km, ostalo je relativna rutina...
O cemu pricate vise sa *ebenim i-phone-om ? Svaki telefon mora biti blizu neke bazne stanice da bi se znalo otprilike gdje je, a na dnu mora makar i na 1m dubine nema prijema mobilnog signala... Ni i-phone-a, ni Nokije, ni HTC-a...
- BadCopy
#221 Re: Avionske nesrece
I ako piloti nisu nista rekli toweru onda sta god da se desilo desilo se naglo.
- Locker
#222 Re: Avionske nesrece
Locker likes Edin H.'s post. 
- sinuhe
#223 Re: Avionske nesrece
I podmornice izrone da komuniciraju...
Zavisi na kojoj je dubini crna kutija. GPS i mobiteli rade na visokim frekvencijama pa pod vodom i ne rade.
Zavisi na kojoj je dubini crna kutija. GPS i mobiteli rade na visokim frekvencijama pa pod vodom i ne rade.
- JanuaryJones
#224 Re: Avionske nesrece
Može li Sjeverna Koreja dobacit' do lokacije nestanka aviona?
- JanuaryJones
#225 Re: Avionske nesrece
HvalaLocker wrote:Pročitaj ovo...JanuaryJones wrote:Može li mi neko objasniti 'stall' bez pretjerane upotrebe fizike? Za ovu nesreću je kriv stall ali kako su uopšte došli u ovu situaciju?
http://www.wired.com/dangerroom/2013/04 ... ane-crash/
http://kontrolaletenja.net/nesreca-amer ... u-bagramu/